új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán Viktor már negyven perce beszél Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével a privát targyalójában, az EP kilencedik emeletén. Körülbelül félórásra tervezték a találkozót.

  • Sokan leszálltak már, az első osztályú vagon például teljesen kiürült, viszont az utolsó előtti kocsiban még mindig többen állnak. A vonat végében közben váratlanul megjelent egy mozdony is, ami korábban még nem volt itt.

  • Látványosan megindult a vonat kiürülése. Éppen az egyik vagonban beszéltem szírekkel és afgánokkal, akik megint elmondták, hogy ők szeretnének Németországba menni, amikor berohant egy fiatal menekült, és arabul elmondta ugyanazt, amit a hangosbeszélőben magyarul és egyszer már angolul is bemondtak, vagyis a vonat nem megy sehová. Erre végül szinte mindenki egyszerre felállt, és elindult kifelé. Azonban továbbra is ott várakoznak a vonat mellett a peronon.

  • Kiderült, hogy hol laktak a 71 menekült haláláért felelős csempészek

    A Báthory utca egy szépen felújított, patinás bérházában laktak azok az embercsempészek, akik a 71 megfulladt menekült haláláért felelhetnek. A budapesti albérletben élt magyar feleségével az afgán Samsooryamal L., aki a brigádot vezette. A lekapcsolt bolgár embercsempészek közül többen – Cvetan T. és Kassim – is ott laktak, vagy legalábbis sűrűn megfordultak a házban.

  • Álljon itt egy tanulságos beszámoló egy kommentelőnktől arról, hogy milyen ma reggel vonattal érkezni a Keletibe:

    Reggel jöttem fel Pestre Szolnokról, szokás szerint elaludtam a kupéban. A mellettem ülő nő volt olyan drága és eszébe nem jutott felébreszteni, mikor beértünk a keletibe (ami nem mellesleg végállomás), úgyhogy arra keltem, hogy menekültek tucatjai tódulnak fel a vonatomra és egyik irányba sem tudok leszállni. Az elsőnek az volt a kérdése, hogy Romániába megy-e a vonat, amiből azt értettem, hogy van-e pénzem (a Romania elejéről lemaradt a ro és csak a mania-t értettem.) Természetesen közöltem velük, hogy nincs pénzem, aztán csak tovább kérdezgetett (örült, hogy végre valaki tud angolul). Aztán felfogtam, mit akar, közöltem vele, hogy úgy tudom, Romániába megy. Sikerült keresztülverekednem magam néhányukon, megint elakadtam, valaki megkérdezte, hogy Németországba megy-e a vonat. Mondtam, hogy nem, Romániába. Fel se fogta. A következő azt kérdezte, Szerbiába vagy Ausztriába megy-e (mintha nem teljesen lennének egy irányban...) Vele is közöltem, hogy nem, Romániába megy. Az se értette. Közben eljutottam már majdnem az ajtóig, ott viszont két 2-3 éves forma gyerek ült a földön és sírt. Az anyjuk (?) felhúzta mindkettőt egyik kezénél fogva a földről és végre kiszabadultam. Sosem örültem még ennyire vonatról leszállásnak. Történet vége...

  • A legszélén, az ajtóknál kapaszkodók közül néhányan már úgy döntöttek, inkább leszállnak a vonatról, de a legtöbben így is a peronon várnak tovább. Az ablakoknál még mindig minden ülőhely foglalt, és végig állnak is, de mintha kicsit kevésbé lennének tömöttek a vagonok. A menekültek türelemmel fogadják a bizonytalanságot.

  • Megint magyarul mondta be a hangosbeszélő, hogy „A  közlekedés biztosítása érdekében a MÁV úgy döntött, hogy határozatlan ideig nem indítja el Nyugat-Európába tartó járatait, megértésüket köszönjük!" Korábban egyszer mondták be angolul, hogy a 8-as vágányon álló szerelvény nem fog elindulni sehova.

    Továbbra is nagy a fejetlenség, a vagonoknál nem lehet lehúzni a nagy ablakokat, de a felső billenők nyitva vannak, ahogy a szerelvények ajtajai is.

  • 9:44-kor jött a CNN Breaking News-a:

    Migrants streamed into Budapest's Keleti train station on Thursday, breaking a deadlock with authorities outside. Trains are running, but the borders with Austria and Slovakia are closed, a rail official said, limiting where the refugees can travel.

  • Néhány tucat rendőr jelent meg a 7-es és 8-as vágányok között a peronon. Utóbbin áll az a vonat, amire feltömörültek a menekültek, a másik most még üres. Valószínűleg azért érkeztek a rendőrök, hogy próbálják arrébb terelni onnan a menekülteket és újságírókat, mert egy belföldi vonat 150 méterre várakozik, éppen oda állna be.

  • Egy kissé árnyalja a reggeli MÁV-közleményt Váczi Viktor szóvivő MTI-nek adott nyilatkozata, miszerint

    a jelenlegi helyzetben Nyugat-Európába csak a nyugati, illetve az északi határ közvetlen közelében lévő állomásokról lehet utazni külső vasúttársaságokkal, Hegyeshalomról és Szobról.

    Azért fogadják el a belföldi járatokon a nemzetközi jegyeket, hogy ezekre az állomásokra el tudjanak jutni a Nyugat-Európába tartó utasok. A döntés miatt ezek a járatok külföldi szakaszukon is késhetnek, mondta Váczi.

    Ugyanakkor tudósítónk szerint az előbb a Keletiben magyarul bemondták, hogy a kölni vonat nem indul el, de a jegyek a következő járatra érvényesek lesznek. Egészen érthetetlen, hogy mi történik.

  • Ezt sem tudni. Magyarul bemondták, hogy a kölni vonat nem indul el, de a jegyek a következő járatra érvényesek lesznek. Közben a belföldi járatok rendben elindulnak, az imént például Nyíregyházára ment el egy szerelvény.

  • Beszéltem egy rendőrrel, feltettem neki a kérdést: az a tény, hogy most beengedték a pályaudvarra a menekülteket, azt jelenti-e, hogy hamarosan elindulhatnak vonattal valahová, vagy egyelőre önöknek, rendőröknek sem világos, hogy következő órákban mi lesz a teendőjük?

    A mondat második fele a helytálló

    – válaszolta.

    A Mávinformhoz irányítanak mindenkit, de ott sem lehet érdemi választ kapni.

  • Hatalmas a káosz a Keletiben, a menekültek megrohamozták a vonatokat, és hiába mondják be a hangosbemondókba, hogy nem indul vonat Nyugat-Európába. Tömegjelenetek, tanácstalanság, totális káosz. De nincs mit csodálkozni ezen azok után, hogy hétfőn elmehettek a vonatokon a menekültek Bécsbe és Münchenbe, kedd óta viszont nem.

    A menekülteket senki sem tájékoztatta szerda estig semmiről, és akkor is csak azt közölték velük, hogy menekülttáborba kell menniük, hogy regisztrálhassák őket. Majd miután felvonultak este a rabomobilok, és egy Debrecenbe induló különvonatot is beállítottak a pályaudvarra, végül nem történt semmi. Azt sem érteni, hogy a rendőrök miért vonultak le a pályaudvarról. Ha fejetlenség van a hatóságoknál, akkor fejetlenség lesz a másik oldalon is.

  • Ezt egy szíriai férfi mondta, aki a peronon várakozik a családjával. Továbbra is teljes a káosz, nem szállnak le a vonatról azok, akik már feljutottak.

  • Gyorsított eljárásban. A vádlott keddre virradóra érkezett Magyarországra. Beült egy megbízói által leállított kisteherautóba, amelyen ekkor már osztrák autópálya-matrica volt, és a jármű hátsó üléseit is kiszedték. Ezután Mórahalom térségében felvett tíz szír állampolgárt, akiket a zöldhatáron keresztül mások kísértek át Magyarországra, majd indult el velük az autópálya felé. A migránsok még Szerbiában megállapodtak az embercsempészekkel, hogy őket fejenként 2000 dollárért eljuttatják Németországba. Röviddel az indulást követően a rendőrök megállították az autót, a vádlottat pedig őrizetbe vették. (MTI)

  • A Szerbia és Macedónia határain kialakult migrációs válsághelyzetről konzultált telefonon a Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök Aleksandar Vučić szerb kormányfővel. Aleksandar Vučić arról tájékoztatta Orbán Viktort, hogy Szerbia eleget tesz a menedékkérőkkel kapcsolatos regisztrációs kötelezettségeinek annak ellenére, hogy – mint a szerb miniszterelnök fogalmazott  Macedónia semmilyen határrendészeti ellenőrzést nem hajt végre.  

    A magyar kormányfő szerb kollégájának elmondta, hogy szeptember 15-től Magyarországon új jogi helyzet áll elő, az Országgyűlés ugyanis a napokban új határőrizeti szabályokat alkot, melynek következtében jelentős rendőri és katonai erők jelennek meg a déli határnál. Ez azt fogja eredményezni, hogy a bevándorlók és az embercsempészek új, Magyarországot elkerülő útvonalat keresnek majd, tehát a térség államainak erre a helyzetre kell felkészülniük  számolt be a telefonbeszélgetésről a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

  • Angolul arra kérik az embereket, hogy szálljanak le a 8. vágányon álló vonatról, mert az nem megy sehová. Ezt a szöveget ismételgetik. Aki már felszállt, annak esze ágában sincs leszállni. Még azok sem engedelmeskednek, akik csak a lépcsőig jutottak.

  • Eltűntek a rendőrök a Keletiből, amikor megszűnt a rendőrsorfal, a menekültek betörtek a pályaudvarra és megrohamozták a vonatokat. Először egy Lökösházára tartó vonatra kapaszkodtak fel, de amikor megtudták, hogy Szerbia felé tart, leszálltak róla. Most más járatokat keresnek, ami reményeik szerint Nyugatra vinné őket. Annak ellenére, hogy a MÁV angolul és magyarul is bemondja, hogy nem indulnak vonatok Nyugat-Európába, ezt nem hallani a hangzavarban.

  • Rengetegen vannak, és egy GYSEV-vonat is beállt az egyik vágányra. Hat vagonból és egy olyan mozdonyból áll, amelyiken a páneurópai piknik huszonötödik évfordulójára emlékező felirat van. Sokan megrohamozták a szerelvényt, mert ebből arra következtetnek, hogy Ausztriába megy a vonat. Mások bizonytalanul ácsorognak a peronon, a hangosbemondót nem lehet hallani.

  • Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szerint a tömeges bevándorlás kezelését célzó jogszabályok módosításáról szóló javaslatok nagy részét már csütörtök-pénteki rendkívüli ülésén elfogadhatja az Országgyűlés.  

    Gulyás Gergely a köztévében elmondta: ahhoz, hogy a tizenhárom jogszabályt érintő módosítást a lehető leggyorsabban el lehessen fogadni, el kellene térni a házszabálytól, ehhez azonban a képviselők négyötödének támogatása szükséges, amely nagy valószínűséggel nem lesz meg.      Jelezte, tíz javaslathoz egyszerű többség szükséges, csak a rendőrségi és a honvédségi törvény képez kivételt ez alól.  Gulyás szerint szeptember közepétől "akár a nullára is csökkenhet" az illegális határátlépők száma.

  • Orbán Viktor magyar miniszterelnök megérdemli a támogatást a többi európai uniós tagországtól azért, ahogy kezeli a menekültválságot, és nem bírálni kell – jelentette ki szerda késő este Münchenben újságírók előtt Horst Seehofer bajor miniszterelnök.  „Orbánnak segíteni kell, hiszen be akarja tartani a dublini szabályozást” – mondta, Seehofer, a bajor konzervatív CSU elnöke, Angela Merkel német kancellár egyik fő szövetségese az uniós menekültügyi szabályokra utalva, amelyek szerint a menedékkérőket abban a tagállamban kell regisztrálni, amelyben beléptek az EU területére.  Európának segítenie kell őt pénzügyileg és személyzettel – tette hozzá.    

    A bajor kormányfő azt is elmondta: „Több kelet-európai miniszterelnök is panaszkodott nekem, hogy a németországi bevándorlást a nagy összegű pénzügyi ösztönzők hajtják. Nemrég a szerb miniszterelnök (Aleksandar Vučić) közölte velem: ezeket az embereket nem zaklatják Szerbiában, ellenkezőleg, kétségbe vagyunk esve amiatt, hogy elveszítjük őket. A pénzügyi ösztönzők miatt inkább Németországba jönnek."    

  • Embercsempész karambolozott az M5-ösön, egy menekült meghalt

    Hajnali fél 6-kor az M5-ös autópálya 64-es kilométerénél a főváros felé tartó oldalon szalagkorlátnak ütközött egy autó. Az embercsempész autójában ülő három menekült közül az egyik a helyszínen meghalt, a másik két férfit kórházba szállították. A magyar sofőr utasait hátrahagyva elmenekült a helyszínről, őt egy órával később elfogták a rendőrök.

  • Csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába - közölte a Mávinform. "A vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött így, további intézkedésig. A nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják".

    Egyelőre ennél több nem derült ki a MÁV közleményéből, például az sem, hogy ha nem Budapestről, akkor melyik városból indulnak a nemzetközi vonatok, illetve hova érkeznek. Az elvira.hu-tól sem leszünk okosabbak, van olyan Müchenbe induló járat, ami a Déliből indul, majd Győrben és Hegyeshalomban is át kell szállni. De van olyan is, ami még mindig a Keletibe van kiírva (pl. a 11.10-es), és ott nem jeleznek átszállást.

    Azonban egy olvasónk azt írta, hogy a Berlinből érkező nemzetközi vonat Vácon megállt, majd az utasokkal közölték, hogy át kell szállniuk egy személyvonatra, ami a Nyugati pályaudvarra futott be.

  • Csongrád megye déli részén negyvenkét csoportban 1747 határsértőt - köztük 389 gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve szerdán - közölte a rendőrség.  A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Országszerte tiltott határátlépés miatt szerdán 2061 embert fogtak el a rendőrök, kilenc gyanúsítottal szemben embercsempészet, négy esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. (MTI)

  • A Keleti környékén lévő gyorséttermeket végigjárva egy érdekes dolog tűnt fel: az összesben néztem, de szerda este már sehol nem működött a wifi. 

  • Az ARD osztrák riportere, Susanne Glass is a Keletinél dolgozik és készít anyagot a menekültválságról. Twitterjére egy olyan fotót posztolt, melyen közvetítőkocsijuk látható, ami alatt és aminek oldalában keresett több menekült is helyet magának. Glass azt írja, már nem talál szavakat.

  • Eddig főleg "csak" az osztrákok, a franciák és a németek fenyegetőztek azzal, hogy visszaállítják a határellenőrzéseket, de most Orbán Viktor is azt írta a német FAZ konzervatív lap vendégkommentátoraként, hogy Schengen veszélybe kerülhet a menekültválság miatt. És írt még érdekeseket, például azt, hogy a bevándorlás Európában "természetesen demokráciakérdés is", márpedig az európaiak szerinte mást akarnak most, mint az európai kormányok. Ha kíváncsi Orbán többi gondolatára is, kattintson ide!

  • A német belügyminiszter szerint nem szabad mindig csak bírálni Magyarországot, hanem segítséget is fel kell kínálni a menekültügyi helyzet kezeléséhez. Thomas de Maiziere a ZDF német országos közszolgálati televízióban szerda este mondta, hogy Magyarországon is létre kell hozni olyan közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat - úgynevezett hot spotokat -, amelyeket az uniós állam-, illetve kormányfők döntése alapján Olaszországban és Görögországban is kialakítanak. A munkában az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is részt vehetne - tette hozzá a német belügyminiszter. Elmondta, hogy tárgyalt  António Guterres főbiztossal, aki jelezte, hogy az UNHCR kész támogatni Magyarországot. (MTI)

  • Szerdán még feszültebb volt a helyzet, mint az előző napokban. A menekültek már elég nehezen viselték, hogy senki nem tájékoztatta őket, miért is nem mehetnek tovább, vagy mi lesz velük. Röviden összefoglalva, mi is történt menekültügyben az elmúlt 24 órában:

    • Reggel nagyjából 100 menekült nem volt hajlandó átszállni a debreceni menekülttáborba tartó vonatra a Kőbánya-Kispest vasútállomáson, mert Németországba akarnak menni.
    • A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a Kökihez, de atrocitás nem történt.
    • Délben feszült helyzet alakult ki a Keletinél, miután a tüntető menekültek vizes palackokat dobáltak a rendőrök felé. Továbbra is azt mondják, hogy ők csak el akarnak menni.
    • Többször kisebb verekedés is kitört a Keletinél, ezek jellemzően a rendőrség közbeavatkozása nélkül is véget értek.
    • Kora este a menekültek a Thököly utat is ellepték, a forgalom is leállt egy időre. A rendőrök a főbejárat elé terelték a menekülteket.
    • Három nap után egy arab tomács segítségével a rendőrség végre közölte, hogy a menekülteknek táborba kell vonulniuk és regisztrálniuk. Csak ezután mehetnek Németország felé.
    • Egy vonatot is előkészítettek a 6-os vágánynál, amely elvileg Debrecenbe vitte volna a menekülteket. Rengeteg rendőr felsorakozott ahhoz, hogy táborba vigyék a menekülteket, de végül nem hajtották végre az akciót.
    • A német nagykövetség honlapján üzent a menekülteknek. Nem bátorították őket az azonnali továbbutazásra, sőt, ellenkezőleg.
    • Orbán Viktor egy német lapban szólalt meg, a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megvédte a kerítést, és jelezte, aggódik a keresztény Európáért. 
    • Gyurcsány Ferenc eközben menekülteket fogadott be a házába. Kiderült, már napok óta így segít a menekülteknek, első nap rögtön egy tíztagú szír család érkezett hozzá.
    • A Jobbik a szerb-magyar határnál demonstrált. Vona Gábor azt mondta, hermetikusan le kellene zárni a határt.