új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A TV2 azt kérdezi, hogyan lett volna elvárható a menekültektől, hogy betartsanak minden szabályt, ha az elmúlt napokban a MÁV-osoktól „két mondatot hallott angolul”: vagyis miért nem tájékoztatták őket megfelelően, angolul és a saját nyelvükön?

    A MÁV értékesítési igazgatója azt mondja, nincsenek rá felkészülve, hogy a világ minden nyelvén tájékoztassanak, az angol nyelvű tájékoztatás viszont megfelelő. Arra kéri az utasokat, hogy tájékozódjanak.

    A TV2 riportere visszakérdez azzal, hogy napokkal ezelőtt kiderült, hogy ez a tájékoztatás nem működik, a migránsok jó része nem tud angolul.

    „Az angol egy nagyon sokak által használt nyelv, a diplomáciában is ezt használják..." - kezdi cinikus válaszát a MÁV-vezér, aki azt állítja, nincsenek rá felkészülve, hogy arabul tájékoztassanak.

    A TV2 azt is kérdezi még, mikor és kitől jött a döntés, hogy megnyissák ma a Keletit. A MÁV-vezér azt mondja, ők is akkor értesültek erről, amikor a rendőrség szólt nekik. A MÁV döntése az volt, hogy korlátozza a nemzetközi járatokat.

  • Most a MÁV-Start értékesítési igazgatója beszél arról, hogy mi van a jegyekkel és a nyugati utakkal. Az Ausztrián keresztül Németországba közlekedő vonatok Hegyeshalomig, illetve Hegyeshalomtól közlekednek. A szlovák partnervasút Sturovóig közlekedteti a vonatokat, Esztergomon keresztül Sturovó felé javasolja a Németországba utazni akaróknak az útvonal-módosítást. Rendkívüli helyzetben rendkívüli válaszokat kellett adni - idézi a MÁV vezetőjének nemrég lehangzott szavait ő is, és arról beszél, mennyiféle nemzetközi szerződés szabályozza a külföldi utazást. A szigorú szabályokat a rendkívüli helyzet miatt megváltoztatták, például 40 euró alatt a nem visszatéríthető jegyek árát visszatérítik, 40 euró fölött pedig visszatérítési kérelmet kell beadni, és ezután lesz erre lehetőség.

    A szigorításokkal a visszaélési kísérleteket akarja megakadályozni a MÁV. A mai korlátozás HATÁROZATLAN IDEIG lett bevezetve. Az a probléma, ami a Keleti pályaudvaron előállt, nem eszkalálódott tovább a nyugati vasúti rendszerben, és minden zavartól meg akarják kímélni a nyugati partnereket.

    Az RTL azt kérdezi, kinek volt az ötlete, hogy a Sopronba induló vonatot, ami Bicskén nem állt volna meg, Bicskén megállították. A MÁV vezetője és kollégája is azt válaszolja, hogy ez nem az ő kompetenciájuk, hanem a rendőrségé, őket kérdezzük.

  • A Reuters tudósítása szerint a képen látható család el akarta hagyni az állomás területét. Nem derül ki pontosan, hogyan került a sínek közé az anya a néhány hónapos csecsemőjével (egy másik riporter szerint a földre vetették magukat, hogy így demonstráljanak az útjuk folytatásáért), de a kép alapján úgy tűnik, hogy az apa a családját akarta védeni, amikor a rendőrök körbeállták őket.

    *Frissítés (2015.09.04): az esetről készült videók alapján nem az derül ki a jelentről, amit a Reuters nyomán én is megírtam. Az esetről a blogomon olvashatnak részletesebb elemzést.

    Az első képen még csak két rendőrt látni:

    Aztán megjött az erősítés:

  • A rendőrség sorfala között sorra szállnak vissza az aluljáróból a menekültek a Bicskén veszteglő vonatra. Az MTI tudósítója szerint a rendőrök tereltek vissza közel 100 embert a vonathoz. Közben több vonat is megállt Győr felől a bicskei állomáson, az arról leszálló utasokat rendőrök kísérik ki a pályaudvarról. A helyszínen tudósítónk is azt látta, hogy már teljesen üres az aluljáró.

  • Csak a vasúti közlekedéssel kapcsolatos és a jegyértékesítéssel, visszaváltással kapcsolatos kérdésekre fognak válaszolni – ezt előre kikötötték.

    A MÁV vezetője azzal kezdi papírról felolvasott szövegét, hogy igyekeztek fenntartani a vasúti közlekedést, de a migránsok miatt biztonsági intézkedéseket kellett hozni. Az egyik, hogy a visszaélések miatt szigorítani kellett a nemzetközi jegyvásárlást. Példaként hozza, hogy 29 euróért turistajegyeket vettek Münchenbe csoportosan, átírták a rajta szereplő összeget, és a migránsokat átverve magasabb áron eladták nekik egyesek.

    A további szigorításra, a pályaudvar tegnapi lezárására azt hozta fel példaként, hogy a migránsok miatt nem lehetett összekötni a vagonokat, rendőri segítséggel lehetett csak átvizsgálni a fékeket, és nem rendeltetésszerűen használták a személyvagonokat. Ráadásul csak nyugat-európai vonatokat akartak használni a menekültek, miközben a papírjaik alapján nekik máshová, menekülttáborba (pl. Debrecenbe) kellett volna menniük.

    Többször az utazási okmányokat átírták, akárcsak a jegyek árát, az utazás időtartamát, magyarul meghamisították papírjaikat és jegyeiket, mondja a MÁV vezetője.

  • Nem akarnak menekülttáborba menni.

  • Lázár János rátámadt Németországra

    A Keleti pályaudvarnál előállt helyzet Németország felelőssége, erősített rá Orbán Viktor szavaira a Kormányinfón Lázár János. Szerinte a németek kommunikációs hibák tömkelegét vétették. Először azt a hamis reményt keltették, hogy a szíraiaik engedély nélkül bejuthatnak Németországba. Vasárnap a német belügyi államtitkár azt kérte: válogassanak ki 200-300 menekültet a Keletiben, és csak azokat engedjék el Németországba. Utána az egészet visszavonták. Miután a németek összevissza beszéltek, a Keletinél lévő menekültek megtagadták az együttműködést a magyar hatóságokkal, ezért is fajult el a helyzet, állította a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár azt mondta: a budapesti német nagykövetségről menjenek el a Keletihez és magyarázzák el ők a menekülteknek, miért nem utazhatnak tovább. Egy kérdésre pedig azt válaszolta: ő egy menekültnek most azt javasolná, hogy menjen el a budapesti német nagykövetséghez és ott próbáljpon meg vízumot kérni - azaz megpróbálta a németekre rátolni az egész helyzetet. 

  • A soproni vonatról leszállított menekültek és a készenléti rendőrök Bicskén:

  • A Financial Times szerint a visegrádi országok újragondolják a menekültek elosztását célzó EU-kvótákkal szembeni, korábban mereven elutasító álláspontjukat a menekültválság eszkalálódása, valamint például Németország nyomása miatt. A lap budapesti és varsói tudósítói szerint a menekültválság frontvonala a görög szigetekről Budapestre tolódik át, és ennek hatására a térségi illetékesek most már elismerik, hogy a helyzet új, még súlyosabb szakaszba jutott.

    A lap hivatkozik egy „magas rangú budapesti tisztviselőre", aki azt mondta, a migráció új dimenziókat öltött, ezért át kell gondolni a helyzetet. „Őszinte, mérsékelt hangvételű megbeszélésekre van szükség, és kezelni kell azt a problémát is, amelyet az egyes mediterrán országok megfelelő határvédelmének hiánya okoz" – idézi a brit lap a magyar illetékest. A lap szerint szlovák tisztviselők továbbra is azt az álláspontot hangoztatják, hogy teljes mértékben elvetik a kötelező kvótarendszert, de idézték,hogy Rafal Trzaskowski EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes azt mondta, Lengyelország szolidáris a menekültekkel. (MTI)

  • A CNN tudósítója, Arwa Damon szerint a menekültek egyáltalán nem tudják, hogy hová megy a vonat, ahogy arról sincs információjuk, hogy menekülttáborba kerülhetnek. A tévécsatorna élőben közvetít a vonatról.

  • Ez a háromgyerekes afgán család is feljutott a győri vonatra. Ők valószínűleg nem hallották, hogy a vonat megáll Bicskén is, ahol feltehetően őket is leszállítják a rendőrök, és beviszik a menekülttáborba.

  • A szerb-magyar határ közelében fekvő, tízezer lakosú vajdasági város, Magyarkanizsa pihenőhelyén az utóbbi három hétben 29 ezren haladtak át. Ezt Lackó Róbert, a város képviselő-testületének elnöke mondta.

    Naponta 1700-1800-an tartózkodnak itt, de a múlt héten volt olyan nap is, amikor 3 és fél ezren érkeztek. A pihenőhelyet télen nem lehet majd használni, mert a sátrak nem fűthetők, a migránsok viszont már most is sokszor tüzet gyújtanak, ami nagyon veszélyes, a sátrak és a környező épületek is meggyulladhatnak. (MTI)

  • Az Európai Unió tagországainak mindegyike így vagy úgy, de lezárja a határait a migránsok előtt, Szerbia viszont nem ezt teszi, mondta Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök a szerb–magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsán. Hozzátette, hogy az EU-nak mindenképpen átfogó megoldásra van szüksége a probléma megoldásához. Vučić tájékoztatta a magyarkanizsai pihenőhelyen tartózkodókat, hogy a határon kerítés vár rájuk. (MTI)

  • Most mindenki arra kíváncsi, hogy ez a vonat is megáll-e Bicskén.

    Elindult a második vonat a Keletiből
  • Sok menekült az aluljáróba szorult, körbeveszik őket a rendőrök is. Mások viszont még mindig fent vannak a vonaton.

  • Elindult a Keletiből a győri vonat, az utasok között számtalan menekülttel. Egy rendőr és egy vasutas beszélgetése alapján arra lehet következtetni, hogy ahogy a soproni vonat esetében, így ez is meg fog állni Bicskén, és leszállítják róla a menekülteket. Jó néhány menekült azonban idejekorán leszállt a vonatról, mivel a magyar önkéntesek elárulták neki, hogy a rendőrök Bicskénél le fogják szedni őket.

  • Az MTI fotója szerint megkezdődött a Verseny utcai leendő tranzitzóna (hivatalos nevén átmeneti szociális ellátó intézmény) területrendezése, amit a Főkert szakemberei végeznek. Ez a hely váltaná fel a pályaudvarokon lévő három tranzitzónát. A Fővárosi Közgyűlés 373 millió forintot adott rá szerdán, és Kocsis Máté szerint 10-12 nap készül majd el. A tábor nagyrészt sátrakból áll majd, 800-1000 főt fogad majd. Arról, hogy jó ötlet-e a pályaudvarok helyett idevinni a menekülteket, valamint, hogy elegendő lesz-e ez a férőhely, itt írtunk részletesen.

  • Bicskénél az aluljáróban is sok menekültet látni, egyre több a rendőr a környéken. Az MTI szerint a rendőrök tolmács segítségével azt mondják a menekülteknek, hogy a táborban étel és szállás várja őket, valamint hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni. A Reuters is beszámolt a vonat megállásáról, szerintük a menekültek azt skandálják, hogy „No camp! No camp!"

  • Úgy tudjuk, hogy Bicskén bent áll a menekültekkel a Keletiből elindult vonat az állomáson, viszont a a magyar utasokat már átrakták egy másik vonatra, és az tovább is indult Sopron felé.

  • Legalábbis ezt mondta a munkaügyi miniszter a Reuters szerint. Ez a 2014-es adat négyszerese. 

    Közben Nagy-Britanniában már több mint 120 ezren írták alá azt az online petíciót, amelyik azt követeli, hogy az ország fogadjon be több menekültet, és adjon több pénzt az ellátásukra. Ezt azt jelenti, hogy a parlamentnek napirendre kell tűznie a kérdést.

  • 13:30-ig az induló vonatok közt nincs kiírva olyan, ami Sopron, Szombathely felé menne. A menekültek, akikkel beszélgettem a pályaudvaron, nagyjából mind tudják, hogy nemzetközi vonatok egyelőre nem indulnak, mégis arról kérdezgetnek, vajon mikor indíthatnak vonatot Bécs felé. Vannak, akik a térképes appjuk segítségével már kisilabizálták, hogy nem muszáj átmenniük a határon, elég csak Sopronig eljutni, és belföldi jegyeket vásárolnak az automatákból.

  • A Keletiben megint beállt egy vonat a 8-as vágányba, ez Győrbe menne. Felszállt rengeteg menekült is rá, de nem kizárt, hogy ez is meg fog állni Bicskén, mint a korábban indult vonat. 

  • Egy újabb elképesztően abszurd részlet a Keletiből. Ha valaki szeretné visszaváltani a jegyét (amit korábban még...

    Posted by MigSzol Csoport on 2015. szeptember 2.

    13 órakor egyébként sajtótájékoztatót tart a MÁV, majd erre is rákérdezünk.

  • Megállt Bicskén a Keletiből a menekültekkel elindult vonat, az MTI helyszíni tudósítója szerint a rendőrök kisebb csoportokban buszokhoz kísérik őket, hogy a bicskei befogadóállomásra szállíthassák őket. Mindenkit leszállítanak, aki nem rendelkezik érvényes okmányokkal. Húsz rendőrségi autó és busz van a helyszínen. A vonat most Bicskén vesztegel.

  • A budapesti német képviselet nem tartja jó ötletnek Lázár javaslatát, és nem akar kivonulni a Keletihez a menekülteknek magyarázni a helyzetet. Bővebben itt olvashat a követség reakciójáról. >>>>>>>

  • Németország, Franciaország és Olaszország közösen szorgalmazza a menedékkérelmeket érintő szabályozások felülvizsgálatát, és a menekültek tisztességesebb elosztását az Európai Unión belül, mondta Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter. A három ország külügyminiszterei közös levelet is küldtek erről Federica Mogherininek, az EU külügyi főképviselőjének az EU-s külügyminiszterek pénteken és szombaton tartott informális luxemburgi találkozója előtt. Azt is fontosnak tartják, hogy sokkal gyorsabban kaphassanak menekültstátuszt azok, akiknek nagy szükségük van a nemzetközi védelemre. (local.de)

  • Amikor tegnap este kimentem a Nyugati tranzitzónájába, meglepődtem, hogy mennyire különbözik a Keletiben tapasztalt állapotoktól. Szinte kempinghangulat uralkodott, polifoamokon békésen falatozgató emberek, rajzolgató gyerekek, viszonylagos tisztaság – szinte a béke és a nyugalom szigete. Egy nálunk is publikáló újságíró posztja és fotója a bizonyíték erre:

    Nyugati pályaudvar. Tranzit zone. Farkas és az új barátai. A gyerekek percek alatt összemelegettek. Amikor Farkas a...

    Posted by Katarina Durica on 2015. szeptember 3.
  • Kisebb incidens volt az előbb a Keletiben, amikor italt osztottak a menekülteknek. Egy nő odament a furgonhoz, és azt mondta, hogy bombát kéne rádobniuk, mert nem ezért fizeti az adót. Mire 3-4 civil körbeállta, és azt felelték neki, hogy „inkább Önre kéne bombát dobni”, és hogyha így gondolkodik, akkor azonnal tűnjön el a térről.

    Üdítőt osztanak a gyerekeknek
  • Tudósítóink szerint 11:20-kor végül elindult a Sopronba és Szombathelyre tartó vonat, amit Csornán fognak majd szétszedni – az utasok között számtalan menekülttel.

    Elindult a vonat