új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatón Donald Tusk ET-elnök azt mondta, hogy nagy ellentmondás az, hogy a legnagyobb országok Európában – olyanok mint Németország és Olaszország – a szolidaritásunkra szorulnak, csakúgy, mint Magyarország. Szerinte Európának többet kell tennie a migránsválság kezelése érdekében, többe között a határok megerősítésével. Szerinte a helyzet kettős, nem szabad, hogy a szolidaritás és a helyzet ellenőrzése iránti törekvések, amiket szerinte Magyarország és barátai képviselnek, kizárják egymást, és ezek mentén megosszák Európát.

    • Azt mondta, hogy legalább százezer menekült tisztességes elosztására van szükség az európai tagállamok között.
    • Arról is beszélt, hogy a konfliktusos területekhez közelebb, a menekülttáboroknál kell Európán kívüli befogadóállomásokat létrehozni. Ezeket mindenkinek elérhetővé kell tenni, akik az EU-ba akarnak jönni.
    • Törökországnak, Jordániának és Libanonnak is többet kell tennie, de az EU-nak is biztosítania kellene gazdasági támogatást az érintett Unión kívüli országoknak.
    • Az októberi csúcson arról is döntene, hogy minden résztvevő szervezetnek emeljék meg a költségvetését.

    Végül egy személyes kiszólást is tett Orbán felé a FAZ német lapban megjelent vendégkommentárjára utalva. Szerinte a kereszténység azt írja elő, hogy segítsünk testvéreinknek, ez a migráció esetében szolidaritást, és áldozatvállalást jelent. „Egy kereszténynek mindegy, hogy milyan vallású, vagy nemzetiségű az, aki segítségre szorul" – mondta.

  • A vonat mindenféle bejelentés nélkül indult el, a hangosbeszélőn sem mondtak be semmit, csak egyszer csak becsukódtak az ajtók. Éppen ezért viszont nem is próbáltak meg felkapaszkodni a peronról. A 7-es, 8-as vágányok most üresek, a peronokon és a pályaudvar épületében viszont még sokan várakoznak.

  • cikkünk a témában:

    Tudta, hogy a magyar katona elfogóhálóval is mehet a menekültek ellen?

    Az új törvény a menekültválság idején bizonyos esetekben emberélet kioltására is feljogosítja a honvédeket.

  • Győrben az összes Hegyeshalom felé közlekedő vonat 10 perc késéssel indul, indulás elött azonban többször is járőrök nézik át a vonatokat. Több menekültet leszállítottak. Nem engedik őket eljutni Hegyeshalomba ahonnan tovább indulhatnának

    – írta Teodóra nevű olvasónk délelőtt. A Keletiből most elindult vonat egyik fele is megáll majd Győrben.

  • A soproni vonat első vagonjairól leszállították a menekülteket, a többieket annyira nem vizsgálták át, jelentettük a helyszínről.

    Leszállítanak embereket a vonatról
  • Azon túl, hogy globális probléma, a menekültválság jelenleg a legnagyobb téttel bíró belpolitikai kérdés. A baloldal már rég nincs partiban, a Fidesz és Jobbik közül pedig a győztes nagy lépést tehet a 2018-as választások megnyeréséhez is. Még semmi sem dőlt el, de ebben a pillanatban Orbánnak áll a zászló. További részletek a cikkünkben >>>

  • Orbán Viktor Martin Schulz EP-elnök után Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozik, a megbeszélésük előtt pedig rövid sajtótájékoztatót tartottak.

    „Nemcsak a magyar határt, hanem az európai külső határt is, Európát védjük" – mondta Orbán. Azt mondta, várja az ötleteket, hogyan lehet 175 km-nyi határszakaszt ellenőrizni fizikai akadály nélkül, szerinte ugyanis semmilyen más javaslatot nem kapott.

    Szerinte Magyarország továbbra is elkötelezett, hogy megvédje a határokat, ahogy az szerepel a schengeni kódexben is. „Az európai határok megvédése akarat kérdése, ha van akarat, meg kell találni a módot" – mondta, hozzátéve, hogy szerinte Európa népei tele vannak félelemmel, mert az európai vezetők nem tettek eleget.

  • Szinte kiürült a Thököly út felőli oldal és a Nefelejcs utca is, csak néhányan ücsörögnek a pályaudvar tövében. 

  • Videós tudósítónk szerint most fütyültek a vonatnak, ami már elindult a Keletiből. Az első vagonból kizavarták a menekülteket, a többiből annyira nem. Az első három vagon Szombathelyre megy, a negyedik és ötödik vagon Sopronba, de tele van menekültekkel. Ahogy eddig is, a szerelvényt szétválasztják Csornán.

  • Megint beszéltünk a MÁV ügyfélszolgálatával, ahol azt mondták, „néhány vágánynál rendőrségi intézkedés van, amíg ez le nem zajlik, ezek a vágányok nem indítanak, és nem fogadnak vonatot”. Arra a kérdésre, hogy mikor indulhatnak el a vonatok, azt a választ kaptuk, hogy

    nem tudom, ez a bármi belefér kategória, lehet, hogy percek, lehet, hogy csak órák múlva.

  • Titkos utasítás miatt, aminek a forrását nem adják meg, az FKF terepen lévő munkatársai arról sem beszélhetnek, hogy nehezebbnek érzik-e a munkát most, amikor tele van menekültekkel a pályaudvar, mint máskor.

  • A vonat úgy tűnik, hamarosan elindul a Keletiből. Felszálltak rá magyar utasok is, volt, akinek azt mondták szintén felszálló rendőrök, hogy „Ha nem akarnak Bicskére jönni, akkor szálljanak le."

  • Ahogy nemrégiben írtuk, a Reuters kérdésére Bécs rendőrfőnöke azt mondta, hogy nincs tervben az érkező menekültek ellenőrzése, hagyják őket tovább utazni.

    Gerhard Pürstl az MTI híradása szerint az intézkedést azzal indokolta, hogy nem tudják ellenőrizni az összes átutazót, nem tudják megállapítani a személyazonosságukat és őrizetbe venni sem tudják őket.

  • Orbán szerint a felelősségről van szó, az ugyanis morális hiba lenne, ha olyan képzetet keltenének a migránsokban, hogy jöjjenek nyugodtan, mert Európa kész mindenkit befogadni. „Törökország, Szerbia biztonságos, több biztonságos ország is van a háborús zónák és Európa között" – mondta. Szerinte azt kell világossá tenni, minek jönnének el Törökországból, amikor Európa nem tudja garantálni, hogy befogadja őket. Azt mondta, azért épített Magyarország kerítést, mert különben átjönnek a zöldhatáron, 175 km-nyi zöldhatárral pedig nem lehet biztosítani a regisztrálást.

  • Orbán kérdésre válaszolva azt mondta, nem beszéltek pénzről Schulzcal, és a többi csütörtöki találkozóin sem az Európai Unió által nyújtható forrásokról lesz szó.

  • A MÁV információs számán megtudtuk, hogy a 8.10-es soproni vonat 12 perc késéssel elindult a Keletiből, a 10.10-es pedig addig vesztegel, amíg helyre nem áll a rend.

  • Nemcsak a Keletiből nem mennek nemzetközi vonatok Ausztria felé, hanem a másik irányból sem.

    A vonatok Ausztria felől csak Hegyeshalomig járnak

    - mondta Michael Braun, az osztrák vasutak (ÖBB) szóvivője. A nemzetközi vonatokkal Magyarországra érkezőknek át kell szállni belföldi vonatokra, és úgy folytathatják az utazást Budapest felé.

  • Csütörtök reggel, Ásotthalomnál. A csempészek egy olasz furgonban utaztak, a kocsit meg akarták állítani a járőrök, de nem tudták, mert elhúzott mellettük. Nem jutott messzire, az 55-ös főút 29-es kilométerének közelében nekicsapódott egy busznak. A kisteherautóban 35 határsértő volt, mind szírnek vallották magukat. Közülük egy sérült meg, de egy mezőör is könnyebben megsérült, amikor üldözte őket. A rendőrök két szerb állampolgárt előállították, mert ők a furgon előtt haladtak és közük lehet a csempészethez.

  • Schulz szerint három dolgot kell tisztázni: 1. közös alapot kell találni arra, mi a jogszerű bevándorlás Európába. 2. kibővített eszközök kellenek azok ideiglenes védelméért, akik háborús zónákból jönnek. Ők nem bevándorlók, politikai menekültek, hanem hazatérhetnek a helyzet megoldódásával. 3. politikai menedékjog. „A megoldások megtalálásához európai egyetértés kell, most azt látjuk, hogy az egoizmus érvényesül az egységes európai érdekek helyett" – mondta Schulz. Szerinte ha ezt a kihívást nem tudják megoldani, akkor nagy szakadás lesz az EU-ban.

  • Elég nagy szüksége van az ellenzékre a Fidesznek

    A kormány menekültcsomagjáról szavaz a parlament. De a Jobbik és az LMP is kell a gyors szavazáshoz.

  • Orbán azt mondta, hogy a kvóták kérdésében nem tetszik neki az európai megközelítés, mert az elsődleges kérdés a határőrizet. „Szigorú határőrizet nélkül beszélni kvótarendszerről felhívás csak" – mondta. „Senki nem hagyhatja el Magyarországot anélkül, hogy regisztrálnák" – mondta a Keleti pályaudvaron kialakult helyzetről. Ha hatékony a határőrizet, akkor a határon regisztrálják őket, ha ott nem sikerül, akkor máshol kell, akár a pályaudvaron, vagy amikor megpróbálják elhagyni az országot.

  • Schulz szerint viszont tisztességes elosztás kell: 28 tagállam 507 millió lakossal rendelkezik, ha elosztják a menekülteket, akkor nincs gond, ha viszont egyes tagállamokba érkeznek csak, akkor az nem szolidaritás. Arra kérte, hogy járuljon hozzá Orbán is lényegében a kvótarendszerhez.

  • Akinek ülőhelye van, az nem tervezi, hogy leszáll. Többségben vannak a nők és a gyerekek. Annak továbbra sincs semmi jele, hogy a rendőrök ki akarnák üríteni a pályaudvart, körülbelül harmincan állnak sorfalat a peron szélén, az üres vágány felőli oldalon. 

    Közben először mondták be jól hallhatóan angolul, hogy biztonsági okokból a külföldi járatokat törölték, a belföldi járatok elindulnak. Száz százalékig ez sem igaz, mert például a soproni vonatot nem indították el.

  • „Ez nem stratégia kérdése, világos szabályozások vannak európai szinten, jogérvényesítés zajlik" –  mondta Orbán Viktor a Schulzcal közös sajtótájékoztatóján. Szerinte a német és osztrák kancellár világosan elmondta, hogy regisztrálás nélkül senki sem mehet Magyarországról oda. „Nincsenek nehézségeink azokkal, akik Magyarországon szeretnének maradni, de senki nem akar Magyarországon maradni, sem Szlovákiában, sem Lengyelországban, sem Észtországban. Mindenki Németországba akar menni. Nekünk csak regisztrálnunk kell őket" – mondta Orbán. Szerinte ez nem egy európai probléma, hanem egy német probléma.

    Magyarország szerinte mindent megtett, hogy betartsa a szabályozásokat, ezek között említette példaként a drótakadályt, és a parlament előtti új törvénycsomagot. Azt mondta, a szavazás után egy hét marad a felkészülésre, mindenkit, menedékkérőket, embercsempészeket, szomszédos országokat tájékoztatni fognak arról, hogyan lehet, és hogyan nem Magyarországra érkezni.

  • II. János Pál pápa téren kb. száz menekült van, ötös-tízes csoportokban fekszenek. Egy afgán srác tőlem tudta meg, hogy megnyitották a Keleti pályaudvart. Az aluljáróban lévő tranzitzónában is sok százan vannak, ugyanakkor egy csomó fekhelyet üresen látni, ők feltehetően a vágányoknál tömörülnek. A Keleti előtt a téren rengetegen vannak és tanácstalanul üldögélnek. Arra várnak, hogy mikor indul olyan vonat, amire fel tudnak szállni, de nem tudják vagy értik azt a hangosbemondón bemondott üzenetet, hogy nem indulnak közvetlen járatok Nyugat-Európába. Tolmácsra szükség lenne, de nemcsak nekik, hanem a tanácstalan külföldi turistáknak is, mert úgy tűnik, senki nem érti, hogy mi folyik.

  • Nyíltan beszéltünk a különböző véleményekről, Orbán Viktor miniszterelnök elmondta a saját véleményét, miért történtek különböző intézkedések Magyarországon, kezdte Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az Orbánnal folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatót. „A válságra európai, méghozzá közös európai megoldást kell találni" – mondta Schulz.

  • Az éjszaka Agárdon egy kereszteződésnél ellenőriztek a rendőrök egy Opelt, amellyel három magyar és három szír közlekedett, utóbbiak azt mondták, hogy pénzt adtak azért, hogy Németországba vigyék őket. A rendőrök a három magyar elfogták és előállították, majd őrizetbe vették. A három szírt a rendőrök átadták a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak. (Police.hu)

  • Szó szerint idézzük a Belügyminisztérium közleményét:

    Minden alapot nélkülöz az a híresztelés, miszerint Veszprém megye bármely településén migránsokat helyeznének el.

    A rosszindulatú hangulatkeltés a lakosság megtévesztését szolgálja, célja kizárólag politikai haszonszerzés.

    A magyar kormány és a parlament hónapok óta intézkedések sorozatát hozza a magyar és az európai polgárok védelme érdekében.

    Ez is jól mutatja, hogy nem csak az Európai Unióban, hanem Magyarországon is vannak olyanok, akik felelőtlenül, rémhírterjesztéssel nehezítik ennek a rendkívül komoly helyzetnek a megoldását.

  • A Reuters Twitter-bejegyzése szerint Bécs rendőrfőnöke azt mondta, hogy nincs tervben az érkező menekültek ellenőrzése, hagyják őket tovább utazni. Ez akár összefügghet azzal, ami a Keletiben történik, annak ellenére ugyanis, hogy Budapestről úgy tűnik, nem indulnak közvetlenül Nyugat-Európába vonatok, Hegyeshalomnál és Szobnál át lehet szállni rájuk. Tehát ha a menekülteknek sikerülne feljutni valamelyik belföldi járatra, és eljutni az említett két városba, akkor talán nyert ügyük lehet.

  • A migránsokkal, de a helyiekkel is együttérzőnek kell lenni, segíteni kell azoknak, akik menekülnek, de gondoskodni kell az itt élőkről is - jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a Danas című belgrádi napilapnak adott interjújában, hozzátette: véleménye nem jelenti azt, hogy egyetértene a szerb szélsőjobboldallal vagy a nacionalistákkal.     A szerb kormány hivatalos álláspontja szerint a Szíriából és más közel-keleti, valamint afrikai országokból érkezőket segíteni kell, mozgásukat pedig nem szabad korlátozni. A kormány álláspontjával azonban nem minden szerbiai politikus ért egyet, még a kormánykoalíció tagjai sem egységesek - vélekedett a napilap.