új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Háborognak a bentlakók, azt mondják, nem értik, miért zárják be őket. Nem értik miért nem kapnak elég ételt es italt. Többen eldobták a zsömlét és a csirkemájast, amit kaptak.

    Gyerekek-felnőttek vegyesen felmásztak a kerítésre azt skandálva hogy We want go, = Menni akarunk. Azt mondták a kerítésen keresztül, Szerbiától féltek, nem számítottak rá hogy pont Magyarországon tartóztatják fel őket. Mindenki azt magyarázza, hogy eszük ágában sincs itt maradni, tovább akarnak indulni, amint lehet. A tábor előtt többen sátraznak, akik a családtagjaikra várnak. De azt sem tudják biztosan, hogy a táborban vannak-e, mert sokaknak nincs telefonjuk.

    A röszkei táborban nem név szerint, csak karszalagon adott szám és nemzetiség szerint tartják nyilván a menekülteket. Név szerinti regisztrálás csak továbbszállításuk után lesz, Bicskén vagy Debrecenben.

    Közben 200 méterre a benzinkút parkolójában a szerb csempészek teljesen nyilvánosan tárgyalnak a menekültekkel.

    800 euró most, 200 ha odaértünk

    – kiabálták egy beszálló afgán házaspárnak tűnő csoportnak angolul. A migránsok közül egy leszurkolta neki a pénzt beszállás után majd elhajtottak. Az egyik ottmaradó szerb csempész egy kihegyezett nyárssal indult el felém miután a kocsi elindult, 5 méterre a benzinkút boltjának bejáratától.

  • A korábbi órákhoz képest nyigalom van a gyűjtőpontnál. Civil önkéntesek is nagy számban jöttek,, cipőt, takarót, pelenkát élelmiszert és ivóvizet is hoztak. A menekültek fegyelmezetten várják a buszokat, most nincs feszültség. Láthatóan cél, hogy ezúttal éjszakára ne kelljen senkinek kint maradnia a mezőn, ami sikerülhet is, feltéve, ha újabb nagy menekülthullám nem jön át a határon éjszaka. Erre persze semmi garancia nincs.

  • Szentmihálynál mintegy 80 menekültet tartóztatott fel a rendőrség. Ottjártunkkor nyugalom volt, a rendőrök előtt csendben ültek a röszkei gyűjtőpontról megindult csoportok. A tervek szerint a gyűjtőpontra szállítják őket vissza, onnan vihetik őket tovább a röszkei táborba.

  • Sűrűn jönnek a buszok a röszkei gyűjtőponthoz. A rendőrség a tegnapi helyzetet látva láthatóan elszánta magát, hogy minél gyorsabban szállítsa el a menekülteket, Röszkére vagy akár Kiskunhalasra.

    A szétszéledt, mintegy négyszáz menekültet nem sikerült begyűjteni, egy-egy csoportot Szentmihálynál és  Szegednél a Kecskéstelepen tartóztatott fel a rendőrség, összeütközés nélkül. Kedden este hat után rendőrhelikopter körözött a röszkei gyűjtőpont körüli kukoricás felett, további menekülteket keresve.

  • A vasárnapi osztrák menekültmentő autókonvoly egyik tagja, aki az első menetben kivitt egy családot, most Röszkén újabb családot keres  akik vele jönnének. Egy fiatal damaszkuszi lányt és a barátait akarta elvinni, de ők félnek, és inkább kivárnak, nem mernek egy idegen kocsijába beszállni. Nem értik az osztrák férfi miért nem kér pénzt.

    Hans apja holokauszttúlélő, azt mondta, ma az Iszlá  Állam a náci Németország, és a menekülők a zsidók. A rendőröktől nem fél, nem hisz, hogy embercsempészetért osztrákként Magyarországon bíróság elé állíthatják. Könnyekkel küzdve mondta, hogy nem tudja nézni, az étel, ruhák, gyógyszerek, víz nélkül gyalogoló menekületeket. Ugyanakkor megérti magyarokat is, akik arra hivatkoznak hogy a magyarok az osztrákokhoz képest szegények és nincs pénzük ennyi ember ellátására.

  • Erdő Péter szerint eddig inkognitóban voltak jelen az egyházak segítői a rászoruló menekültek körül, mert a kereszt sokakban bizalmatlanságot ébresztett. Valami megváltozhatott az embercsempészet vádjától is tartva eddig kevésbé látványosan segítő magyarországi katolikus egyháznál, most ugyanis hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász hétfőtől már jelen van a röszkei tábornál, „tekintettel a kialakult helyzetre”.

    Önkéntesei hétfő éjjel takarókat, hálózsákot, ivóvizet és bébiételt osztottak a szabad ég alatt táborozó menekülteknek. Több mint 100 családnak nyújtottak segítséget önkénteseink az éjszaka során. A Karitász munkáját tolmács segítette, így a menekültek bizalommal fordultak önkénteseinkhez.

    Az éjszaka 10 fokra süllyedt a hőmérséklet, így a takarókra nagy szükség volt.

    A Cseh Karitász munkatársai az egész éjjelt lent töltötték a menekültek között, felmérve a szükségleteket.

    Látva a hétfői helyzetet, kedden nagyobb létszámmal érkeztek a karitász munkatársai Röszkére , ahol állandó bázist építenek most fel. A bázison 24 órás orvosi ügyelet indult, orvossal, ápolóval, tolmáccsal, akiket önkéntesek segítenek – tudatta közleményében a Katolikus Karitász.

    Uberrel a menekültekért

    A Katolikus Karitásznak adományt is lehet küldeni szerdán 10 és 17 óra között, méghozzá az Uberrel. A sofőrök eljönnek érte és ingyen elviszik. Az uberes applikáción belül az UberGIVING nézetre kell váltani, úgy lehet sofőrt rendelni az adományok elszállításához.

  • 44 menekülttel, késés nélkül elindult a bécsi Railjet a Keletiből. Ezzel lényegében nem maradt menekült a pályaudvaron.

  • Ruhaválogatás, ételosztás, hajmosás.

    Folyik az élet a Keletiben
  • Aki nem akar kvótázni, fizessen

    Két év alatt 54 ezer menedékkérőt helyeznének át Magyarországról a holnapi bejelentése előtt álló terv szerint. Magyarországra nem hoznának máshonnan menekülteket. Amelyik ország nem szeretne részt venni a műveletben, kivásárolhatná magát belőle.

  • De 60 ezer ember esetében megszüntették eljárást, mert a kérelmező eltűnt, közölte Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese.

  • Szentmihálynál nem tudta feltartóztatni a rendőrség azt a kétszáz fős menekültcsoportot, amelyik a röszkei gyűjtőpontról indult el, áttörve magát a rendőrök gyűrűjén. A Szegedma.hu szerint azonban valamivel később száz rendőr állta útjukat, ezért a menekültek inkább leültek a sínekre és füttyögve, kiabálva tiltakoznak a rendőrblokád ellen.

  • Egyszerre négy busz is érkezett a röszkei gyűjtőpontra, és az elmúlt órában is intenzíven szállították a röszkei táborba a menekülteket, akik délelőtt már nagyon elvesztették a türelmüket.

    Most nyugalom van a kukoricás melletti mezőn, de a korábban kitört négyszáz embert egyelőre nem sikerült visszaterelni.

  • cikkünk a témában:

    Jogosan ostorozza Orbánt a Nyugat?

    Igazságtalanul bántja Orbán Viktort a világsajtó és a nyugat-európai politikai vezetés a menekültügyben – ezt kommunikálja a magyar kormány. De vajon tényleg nekünk van igazunk, amikor már majdnem mindenki szembejön velünk az autópályán?

  • Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Unió tagállamainak sikerül megegyezésre jutniuk egy új, a helyzethez jobban illeszkedő és a terhek arányos megosztásán alapuló menekültügyi politikáról. Mint mondta, fenyegetések helyett a másik fél nézetei iránti tiszteletből kiindulva kell tárgyalni az új menekültpolitikáról, amelyre azért van szükség, mert a Dublin III. rendelet nem illeszkedik a mostani helyzethez. Szerinte az egyetértés "nem holnap, és nem is a jövő héten", de "gyorsan" kialakul majd. Nagyon erős meggyőződése, hogy a menekültválság Európa jövőjét meghatározó ügy.

  • Ezt üzenik a kormánynak a távolból a szír menekültek

    "Háború van, nálatok pedig verik, bezárják a szíreket?" A török csempészvárosban találkoztunk Magyarországra tartó menekültekkel.

  • A Keleti pályaudvaron több százan próbálnak feljutni a vonatra. A feltorlódott tömegből a rendőrség igyekszik soron kívül előrejuttatni a gyerekes családokat, köztük egy huszonöt napos csecsemőt és az édesanyját.

    Előreengedik a rendőrök a gyerekeseket a Keletiben
  • Folyamatosan érkeznek buszok a röszkei gyűjtőponthoz, hogy hivatalos menekülttáborokba vigyék az embereket, de reménytelennek tűnik a helyzet. Sok az öreg, a beteg, a gyerek, mindenki fel akar szállni a buszokra, de először a családosokat engedik csak fel. Írtuk már, de most is érvényes: türelmetlenek a rendőrök és a menekültek is, nagy a feszültség.

  • A Délmagyar tudósítása szerint a menekültek most érkeztek az 5-ös út felüljárójához, helikopter köröz felettük, de szabad a mintegy 300 fős tömeg útja Szeged felé.

  • A sorban állókat kérdezgeti több illegális pénzváltó. Dollárt, eurót és forintot láttam náluk. Többen élnek is a lehetőséggel, mert így nem kell kiállni a vonatra várakozók közül.

  • Csaknem teljesen visszazökkent a normális kerékvágásba a Keleti pályaudvar élete. A legutóbbi Hegyeshalom felé induló vonatra majdnem mindenki felfért. Csupán húsz menekült várakozik a 16.10-kor induló grazi vonatra. Az aluljáróban még nagyjából nyolcvan ember van, de valószínűleg közülük is sokan elmennek Ausztriába a következő vonattal.

  • cikkünk a témában:

    Elképesztő számú szülő nélküli menekült gyerek érkezett idén Magyarországra

    Az országba özönlő menekülttömegben nem tűnnek fel, de a korábbi évekhez képest idén nagyjából megtízszereződött a Magyarországra felnőtt kísérő nélkül érkező 18 év alatti menekültek száma.

    Csakhogy a gyermekvédelem nincs felkészülve a megnövekedett terhelésre.

    2015-ben ugyanis 8420 kísérő nélküli kiskorú migráns érkezett Magyarországra

    – tudtuk meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), ami tízszer annyi, mint a korábbi években. Rájuk körülbelül

    52 hely jut két gyermekotthonban.
  • A családok már a kukoricásban vonulnak. 

    Kitört a tömeg Röszkénél
  • Duplájára nőtt az erőszak Angliában a muszlimok ellen

    Az elmúlt egy évben duplájára emelkedett a muszlimok elleni büntettek száma az angol fővárosban, í rja a The Independent. A rendőrség szerint 12 hónap alatt 408-ról 800-ra emelkedett a muzulmánok elleni támadások száma. Ennek illusztrálásaként újra közölték az egyik legdurvább támadás videóját, amiben egy 34 éves férfi eszméletlenre ütött ki egy 16 éves muszlim lányt a nyílt utcán Londonban.

  • A Szeged Ma szerint a rendőrség a Röszkénél kitört tömeget a Szeged felé vezető vasúti sínekre terelte, a szentmihályi Harcos utcánál pedig már egy másik csoport egyenruhás vár, hogy feltartóztassa a menekülteket. Hozzávetőlegesen 30 egyenruhás igyekszik rendezett formában tartva kísérni a tömeget. Egy menetrend szerint közlekedő, Szeged-Röszke vonalon járó vonatot egy időre meg kellett állítani, a migránsok kikerülték.

  • Csak széles körű fellépéssel és a menedékkérőket eddig befogadó szomszédos államok támogatásával állítható meg a szíriai és iraki lakossága elvándorlása - hangsúlyozta kedden Francois Hollande francia államfő a Közel-Keleten üldözött kisebbségek megsegítése érdekében Párizsba összehívott nemzetközi konferencián elmondott beszédében.

    "Ha nem támogatjuk tovább azokat az országokat, amelyek befogadnak, és ha nem támogatjuk jobban azokat a családokat, amelyek a menekülttáborokban vagy a régióbeli országokban élnek szétszóródva, akkor nemcsak tragédiák történnek, hanem exodus lesz, és ez az exodus nem fog véget érni, csak egy széles körű fellépéssel."

  • Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke bejelentette, hogy megnövekedett munkateherrel számol a bírói szervezet a tömeges bevándorlással összefüggő, kedden megjelent törvénymódosítás hatályba lépését követően, ezért várhatóan megerősítik a Szegedi Törvényszék létszámát, valamint további informatikai eszközökkel segítik a munkájukat. Mint ahogy mi is megírtuk, a szerb–magyar határon lévő kerítés megrongálása, az azon való átmászás és a kerítés építésének akadályozása bűncselekmény lesz szeptember 15-től.

    Mint Handó elmondta, míg a bíróságok múlt év első felében 146 embercsempészettel kapcsolatos ügyet fejeztek be, az idei év első félévében már 238-at. Az idegenrendészeti őrizettel összefüggésben a Nyírbátori Járásbíróságon tavaly egész évben 2132 ügyet zártak le, idén az első félévben 2592-őt, míg a Kiskunhalasi Járásbíróságon ez a szám tavaly az első félévben 1365 volt, idén csak augusztusban 554 – sorolta.

  • Embercsempészés gyanújával őrizetbe vettek a rendőrök egy 23 éves albán férfit, akinek a kocsiját Battonyán állították meg hétfő este háromnegyed nyolckor. A kocsiban utasként ülő 37 éves albán férfi a sofőr bátyja volt. A rendőrség szerint őt egy nappal korábban az egyik határátkelőhelyről visszairányították Romániába, és onnan a zöldhatáron át gyalogolt Magyarországra, ahol az öccse várta, Olaszországba vitte volna. (police.hu)

  • Egyelőre 1-0 annak a csapatnak a javára, amelynek vizes palackokból van a kapuja szemben azzal, amelyiknek kartondobozokból. A képen éppen egy lökés látható, a csapatok szabadrúgásban állapodtak meg, amely lepattant a sorfalról.

  • A menekültek a kukoricásba futás után többfelé tűntek fel, de leginkább a sínek mentén, például a röszkei vasútállomáson. De volt, aki addig sem jutott: egy férfit visszahoztak a rendőrök, ketten fogták közre, többen pedig kísérték. A menekült eléggé kész volt, nem tudni, mi történt vele, mindenesetre alig járt a lábán.

  • A kukoricásba bújnak a menekültek Röszkénél