2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Blikknek sikerült elkapnia a pillanatot, amikor áttörik a menekültek az átkelőt lezáró kaput:

  • Elszabadultak az indulatok, a menekültek kővel dobálóznak, a rendőrök bevetették a vízágyút is a könnygáz után. Felsorakoztak a páncélos rendőrök is. Egy rendőr megpróbálta visszarakni a kidöntött kerítést.

  • Az orosz Russia Today élő képe szerint megint könnygázt vetettek be a rendőrök. Az emberek hátrálni kezdtek, és elsodorták az operatőrt is, aki most a sátrak mellé szorult.

  • A régi határátkelőnél a kerítés már kinyílt, egy kordon két oldalán néz farkasszemet érintési távolságban 150 rendőr és pár száz tüntető. A könnygáz szagát még érezni a levegőben, és megafonba beszél valaki. Összesen legalább ezer embert lát helyszíni tudósítónk.

  • Több száz rendőr van már a röszkei határátkelőnél, folyamatosan érkeztek az elmúlt egy órában - mondta az M1 tudósítója. A TEK-esek fél órával ezelőtt jelentek meg. Nem megerősített információk szerint katonákat is vezényelnek a határhoz.

  • Az osztrák hatóságok még szerdán határellenőrzést vezetnek be a Szlovéniával közös határon. Az APA osztrák hírügynökség ezzel kapcsolatban Johanna Mikl-Leitner belügyminisztert idézte, aki kijelentette: miután az osztrák-magyar határon jelentős mértékben enyhült a helyzet, mostantól az osztrák-szlovén határt kell ellenőrizni. A belügyminiszter szerint az osztrák rendőrség órákon belül megkezdi a déli határ ellenőrzését.

  • A Délmagyar szerint hármas sorfalban állnak a rendőrök, legalább százan a szerb oldalon, a második csoport középen, míg egy harmadik teljes páncélban, pajszokkal egészen a magyar oldalnál. A lap szerint négy további, TEK-feliratú páncélozott jármű érkezett.

  • A német másodosztályban játszó St.Pauli nem hajlandó mezére tűzni azt a menekülteket támogató feliratot, melyen az áll: Segítünk! A klub nem vesz részt abban az akcióban, amelyhez az összes német első és másodoszályú klub, összesen 36 csapat csatlakozott. 

    A tabella harmadik helyén álló csapat vasárnap idegenben játszik, és a tervek szerint a játékosok a megszokott szponzorlogót fogják viselni bal karjukon.  A Hermés ugyanakkor, amely több klubot is szponzorál péntektől vasárnapig az összes profi klub esetében lemondott a hirdetéseiről, és ezzel sok támogatót szerzett magának. 

    Michael Preetz, a Herta menedzsere is megszólalt az ügyben: „Nekünk, a Bundesligában részt vevő csapatoknak ki kell használnunk a befolyásunkat, hogy segítsünk a menekülteken, akik elképzelhetetlenül sokat szenvedtek. A Segitünk #refugeeswelcome egy nagyszerű kezdeményezés, amiben örömmel veszünk részt." 

  • A testükkel védik a rendőrök az államhatárt - adott ki közleményt előbb a rendőrség

    A Röszke II. közúti határátkelőhelyen 2015. szeptember 16-án 14 óra 30 perc körüli időben a magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott tömeg

    agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput.

    A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a magából kivetkőzött emberek megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti - írta a rendőrség.

  • A Szeged Ma szerint 100 maszkos fegyveressel és két páncélozott járművel jelent meg a TEK a Horgos 2 határátkelőnél, ahol a menekültek dél óta próbálják meg áttörni a kerítést. A rendőrök bevonultak a két kerítés közé. A sajtót egyelőre nem küldték el a helyszínről.

  • Rendőrségi helikopter is köröz a szerb-magyar határátkelőnél Röszkénél, a vízágyú elé pedig felsorakoztak a rohamrendőrök. A tömeg nem csitul, folyamatos a kiabálás, skandálás.

    rt
  • A menekültválsággal mentheti meg Putyin a szír diktátort

    Három hónapja még bukott embernek tűnt, de ma mégis úgy tűnik: Bassar al-Aszad megúszhatja. Az oroszok a menekültválságot kihasználva próbálják megőrizni pozícióit.

  • Rengeteg TEK-es érkezett a Horgos 2-es, kis határátkelőhöz, és felsorakoztak. Érkeztek mentőautók is. A határsértők minden bizonnyal megpróbálták áttörni a kerítést - mondta az M1 tudósítója, aki a röszkei oldalon áll. A horgosi oldalon álló riporter megerősítette, hogy könnygázt vetettek be a magyar rendőrök, látott több embert, aki az arcába temette a kezét a könnygáz bevetése után.

  • Angol, arab és fárszi nyelvű figyelmeztető szórólapot visz Szerbiába a Budapest-Bamako SOS Refugee csoport. Az új útirányt kereső menekültekre komoly veszélyt jelenthetnek a balkáni háborúból maradt aknamezők. A lapon azt írják, a szerb-horvát határ közelében 51 ezer fel nem robbant akna található, de Bosznia is hasonlóan veszélyes, ott 1000 négyzetkilométeres az aknamező.

    Fotó: Andrew G. Szabó
  • Miután a menekültek egy kisebb csoportja megpróbálta kitörni a kerítést, a rendőrök könnygázt vetettek be ellenük a régi röszkei határátkelőnél. A rohamrendőröket a menekültek palackokkal és kövekkel dobálják a Szeged Ma tudósítója szerint. A helyszínen már ott köröz egy helikopter és egy vízágyút is kivittek.

    A menekültek egy csoportja megpróbált átjutni a kordonon, pár embernek sikerült is - közölte az M1 riportere. Ennek a hírére a másik horgosi átkelőtől is sokan átszaladtak ehhez az átkelőhöz abban a reményben, hogy ott átjuthatnak.

  • Ahogy megírtuk, Zoran Milanović horvát miniszterelnök szerint Zágráb átengedi Horvátországon a migránsokat, és segíteni fog nekik, hogy eljussanak Nyugat-Európába. 

    Horvátország kész arra, hogy befogadja ezeket a szerencsétlen embereket, és segítse őket abban, hogy eljussanak oda, ahová akarnak menni. Ez nyilvánvalóan Németország vagy valamelyik skandináv ország.

    Szijjártó Péter szerint a horvát kormányfő

    némiképpen félreérti a külső határok megvédésének fontosságát,

    és ez a kijelentés valamelyest hitelteleníti a schengeni rendszerhez való horvát csatlakozási szándékot.

  • Először csak egy kép jelent meg az MTI-ben a hármas határnál grasszáló vezérkari főnökről, majd megjött a szöveg is, eszerint egy nappal azután, hogy a kormány bejelentette, megkezdődtek a magyar-román határon épülő kerítés előkészítő munkálatai, már facölöpökkel ki is jelölték a kerítés helyét, ami a Maros torkolatáig fog érni.

    Kübekháza független polgármestere a hírre úgy reagált, hogy nem ért egyet a döntéssel, és nagyon sajnálja, ugyanis ennek nyomán megszakad a kapcsolat a szomszédos magyarlakta szerbiai és romániai településekkel. Felidézte, hogy 1997 óta minden évben közös pikniket tartanak a hármas határ metszéspontjában, a szerbiai Magyarmajdán és a közigazgatásilag ahhoz tartozó Rábé, valamint a romániai Óbéba település lakóival. A négy falu hivatalosan is testvértelepülés.

    Hangsúlyozta, hogy ezzel megszakad a kapcsolatuk a testvértelepülésekkel, hiszen a látótávolságnyira eső Óbéba 70 kilométerre kerül tőlük. Az ugyancsak a határ szomszédságában található Magyarmajdán és Rábé felé pedig 40 kilométer az út - mondta a polgármester.

  • Az előbb érkezett egy vízágyú a Horgos-Röszke határátkelőhöz. Most farkasszemet néz egymással a közel 200 fős tömeg, a rendőrsorfal és a vízágyú.

  • Egy eleve frusztrált magyar társadalomra szakadt rá a menekültválság, amely minél jobban elhúzódik, annál könnyebben válthat ki drasztikus, akár pogromszerű reakciókat – mondja Síklaki István szociálpszichológus, a Corvinus Egyetem tanára. A Vs.hu interjúja.

  • A török elnök szerint csak egyetlen megoldása van a menekültválságnak. Méghozzá azt, hogy abba kell hagyni Szíriában a polgárháborúskodást.  "Azzal nem lehet megoldani a menekültproblémát, hogy bezárjuk az ajtót ezen emberek előtt, vagy szögesdrótot emelünk a határon. Az igazi megoldás, hogy a lehető leghamarabb véget vetünk az országban zajló konfliktusnak" - hangoztatta az államfő Ankarában. "Ezek az emberek a hazájukban szeretnének maradni, de a helyzet ezt lehetetlenné tette számukra. (...) Nem maradhatunk tétlenek, miközben menekültek holttesteit sodorja partra a víz a Földközi-, vagy az Égei-tenger partjainál".

  • Kivételesnek számít ennek az ikerpárnak az esete, a 12 éves Fahed és Khaled menedékkérelmét ugyanis befogadták a magyar hatóságok. 

    Fotó: UNHCR

    Röszkén a frissen nyitott tranzit zónában nyüzsögtek tegnap délután az egyik konténer körül, amelyben ott ült 3 éves öccsük, Wared, az édesapjuk, Emad és az édesanyjuk, Waffa. Mivel kisgyermekes családról van szó, nem is Röszkén, hanem Vámosszabadiban várhatják meg a menekültügyi eljárás végét - írta az UNHCR Magyarország a Facebook-oldalán.

  • Délután fél ötre hirdetett kormányszóvivői sajtótájékoztatót a röszkei tranzitzónánál Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó. Ennek különlegessége az volt, hogy a sajtó munkatársai megtekinthetik a tranzitzónát. Ez viszont most nem fog megtörténni, mert az eseményt az előbb lefújták.

  • - mondta Cecilia Malmström külkereskedelemért felelős uniós biztos. Szerinte nem szabad úgy tenni, mintha a migrációs válságra - amelyet hosszú távú problémának nevezett - lenne egyszerű megoldás.

    Amíg háború, diktatúra és szegénység van a szomszédságban, addig egyre többen fognak érkezni

    - mondta a svéd biztos.

  • 80 perc alatt lezajlott az első per az illegális határátlépés miatt. Az egy év kiutasítás azonnal végrehajtható, az ítélet jogerős, mivel senki nem fellebbezett. A bíró megkérdezte a vádlottat, kell-e, hogy írásban lefordítsák az ítéletet, ám a férfi lemondott erről a jogáról. 

    A bíró a szóbeli indoklásában hosszabban és általánosságban is beszélt a helyzetről. Szerinte a magyar határzárnak határozott üzenete van, és ezt az üzenetet erősítik a jogszabályváltozások. Ez az üzenet pedig a következő: nem tilos belépni Magyarországra, de el kell fogadni a jogszabályokat. A bíró elismerte, hogy a most elítélt férfi nyilván nem gazdasági érdekből indult, szomorú, hogy megölték a testvéreit, szomorú, hogy ez megtörténhet a XXI. században. 

    De mivel tömegesen nem akarják betartani, ezért a magyar állam rákényszerült arra, hogy első ránézésre kemény döntéseket hozzon. Most pedig a visszatartó erő a lényeg. Az 1 év kiutasítás a törvényi minimum, ez enyhe büntetésnek minősül - mondta a bíró.

    A férfit az újságírók az ítélet után kérdezgették, hová megy. „I don't know” – ismételgette.

  • Szeged, Róna utca, szállás előtt pakoltunk be a stábautóba, indulnánk vissza Budapestre. Mellettünk egy óvoda. Az udvaron a gyerekek játszanak. Egy négy év körüli arc az ovikerítés mögül szigorúan néz minket, ahogy pakoljuk be a csomagtartóba a cuccokat, látszik, hogy valami nagyon zavarja, mellette egy kortársa megkérdezi tőle:

    - Ezek kik?

    És a 4 éves szakértő legalább annyira magabiztosan, mint amennyire lesajnálóan válaszol neki:

    - Menekültek, mennek Budapestre.

  • Az előbb kimondta a szegedi bíró, bűnös, 1 év kiutasítás az ítélet illegális határátlépésért. „A jog nem tudása senkit nem mentesít" – mondja a bíró. Szerinte a 4 méteres kerítés és a szögesdrót egyértelmű, hogy azért van ott, hogy nem szabad átjönni. Ennél egyértelműbben nem tudja jelezni az állam ezt, ehhez nem kell kitáblázni, szórólapozni. A vádlottnak kell megfizetnie 19 050 forint bűnügyi költséget, 39 ezer forintot pedig az állam áll.

  • A magyar hadsereg vezérkari főnöke, Benkő Tibor személyesen mérte fel a terepet a magyar–szerbromán hármas határnál:

    Mint ismert, a kormány keddi ülésén döntött arról, hogy előkészíti a kerítés építését a román határnál is.

  • Szlovénia megerősítette határait, mozgósította a rendőrséget, és helikoptereket rendelt a szlovén-magyar és a szlovén-horvát határra - közölte Sefic Bostjan államtitkár szerdán Lendván. Azt is mondta, hogy Lendván regisztrációs központot hoznak létre. Egyelőre nem tudni, hány migránsra kell számítani - mondta. Arra a kérdésre, hogy Szlovénia hány menekültet tud fogadni, azt válaszolta: "attól függ, mennyien jönnek". "A jelenlegi kapacitás 5-7 ezerre tehető, de mindenkiről gondoskodni fogunk" - mondta.

    A tömeg pedig szerinte csökkenni fog, hiszen ezeknek az embereknek nem Szlovénia az úti céljuk. A szlovén kormány azt állítja, hogy tanult Magyarország példáján. A készenléti rendőrség számít rá, hogy a migránsok nem akarnak majd együttműködni, és nem kívánnak regisztrálni sem. Az illegális határsértőket szórólapokon látják el információkkal, és szervezetten szállítják őket a befogadóállomásokra. A kormány azt reméli, hogy a migránsok érzékelik a jó szándékot, és csökken a bizalmatlanság részükről.

    Szlovénia teljesíteni fogja schengeni kötelezettségeit, és a migránsokat szervezetten csak akkor szállítja másik országba, ha az adott állam kifejezetten jelzi, hogy befogadja őket - szögezte le az államtitkár. (MTI)

  • Egyre feszültebb a hangulat a régi röszkei határátkelőnél. A menekültek egy csoportja egyre idegesebb, elégedetlenebb, át akar jutni a határon. A folyamatos skandálás közben a kerítést néhányan meg is rángatják, de kárt nem tesznek benne. A túloldalon teljes felszerelésben felsorakoztak a készenléti rendőrök. 

  • A Reuters tudósítója Ásotthalom mellett készítette ezeket a képeket. Rendőrök állnak körbe egy csapat menekültet, akik a kerítésen átmászva jutottak be az ország területére, így illegális határátlépés miatt vették őket őrizetbe.

    A csoportban 4-5 kisgyereket és a kísérőiket látni. Nem tudom azt mondani, hogy ez lenne az elmúlt napok legszürreálisabb jelenete – volt belőlük bőven , de nehéz hova tenni, ahogy boldogan játszanak a gyerekek, miközben egy tucat rendőr fogja őket körbe.