Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A rendőrség kiadott egy szemléletes ábrát arról, hogy az elmúlt egy hónapban hány menekültet fogtak el. A nagy csökkenés természetesen szeptember 15-én következett be, amikor megépült a kerítés, és bűncselekmény lett a tiltott határátlépés. 

    • Szeptember 14.: 9380
    • Szeptember 15.: 366.
  • A Szeged Ma tudósítója szerint a röszkei régi határátkelőhelynél továbbra is 50-100 fő skandál, a többiek a háttérbe húzódnak. A tüntető menekültek azt kiabálják, hogy nyissák ki a kaput, „Köszönjük, Szerbia”, illetve hogy Németországba akarnak menni. A magyar rendőrök nem reagálnak, nyugodtan sorfalat állnak.

  • A Segítsünk együtt a menekülteknek csoport civil adományokból, önkéntesek bevonásával tegnap 1000 adag élelmiszercsomagot készített össze, hogy azt a határon rekedt menekülteknek felajánlja. A szállítmány rendben meg is érkezett volna, CSAKHOGY

    • a magyar hatóságok Kelebiánál, Hercegszántónál és Röszkénél sem engedték át az adományokat
    • szerbek pedig arra hivatkoztak, hogy a zsemle, sajt, paprika és gyümölcs

    olyan élelmiszerek, amelyeket nem lehet bevinni az országukba

    Az adományok azonban így sem vesztek kárba, egy budapesti hajléktalanszállón és a fülöpszállási rászorulók között osztották szét.

  • Megjelentek a menekültek a hármas határon is

    Ahogy az a déli határzár után feltételezhető volt, a menekültek új útvonalakat keresnek, részben Horvátország, részben a magyar–román határ felé. A szerbhorvát határt szerda reggel lépték át először menekültek, a magyarrománszerb határnál azonban már kedd délután elfogtak két afgánt a román határrendészek. Azt állították, hogy csak eltévedtek, és kérték, engedjék vissza őket Szerbiába.

  • Bizonytalan ideig zárva lesz az ásotthalmi határátkelő, erről a magyar és a szerb autósok időben értesültek, nem mentek arra. Viszont néhány német rendszámú autó vesztegel a magyar oldalon, a tanácstalan sofőröket az MTI tudósítója igazította útba, mert hivatalos tájékoztatás nincs. 

    Közben az M1-es autópályán Hegyeshalomnál megszűnt a dugó. A Kópháza–Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) határátlépési pontnál jelenleg is tart az ellenőrzés, de a gyér forgalom miatt ott nincs torlódás. (MTI)

  • Brazília történelme során a németektől az olaszokon át a magyarokig minden szívesen látott (egyedül a gazdagok nem látják szívesen a szegényeket, de az másik történet), nem csoda, hogy most sem görcsölnek azon, ha pár ezer menekültet be kell fogadniuk. Már 7000 menekült fedezte fel, hogy a bejrúti brazil hatóságok milyen nagylelkűen osztogatják a vízumot, a BBC riportjában megszólaltatott egyik szír rá is mutatott egy brazil út előnyeire:

    Miért fizessek 3-4000 dollárt egy csempésznek, és kockáztassam a vízbefulladást, mikor ennek a feléért kényelmesen elrepülhetek Brazíliába?

    Dilma elnökasszony – aki amúgy bolgár származású   egy publicisztikában szögezte le azt, hogy miközben Európa hezitál, a 10 milliós szíriai libanoni hátterű állampolgárral rendelkező Brazíliának kötelessége befogadni annyi menekültet, amennyit csak tud. A szép szavak ellenére azonban a 7000 beérkező külföldi élete nem egyszerű, mert a kormány a barátságon kívül nem sokat nyújt, ezért nagyjából a helyi arab vagy palesztin közösségre vannak rászorulva.

  • A horvát rendőrség megerősítette, hogy elkezdték regisztrálni a Szerbiából érkező menekülteket a határnál. Ezután egy Zágrábhoz közeli menekülttáborba szállítják majd őket – írta a Guardian. A rendőrségi szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hány menekült érkezett Szerbiából, a Reuters tudósítója legalább száz embert látott a szerb–horvát határnál.

    Ranko Ostojić belügyminiszter kedden azt mondta, hogy bár Horvátország a schengeni egyezmény részese (jóllehet még nem tartozik a schengeni övezethez), sosem szüntette meg határainak ellenőrzését, továbbra is fokozott ellenőrzés van érvényben. Az országban húszezer rendőrt mozgósítottak a menekültprobléma kezelésére, ebből hatezer az államhatárokat felügyeli. A miniszter hozzátette, hogy mindenkit regisztrálnak, és aki nem hajlandó alávetni magát az eljárásnak, azt kiutasítják az országból.

  • Járványügyi kockázatról beszélt a tisztifőorvos

    A menekültek között egyelőre nem találtak olyan betegségeket, amelyek a magyar lakosságot veszélyeztetnék, de óvatosságra int az országos tisztifőorvos. Paller Judit azt mondta, járványügyi kockázatot jelent a megnövekedett migráció, de leginkább az egymás közötti érintkezés miatt alakulnak ki megbetegedések, ezek jellemzően a hányásos, hasmenéses fertőzések, és a hűvösebb idő beköszöntével jellemzőbb lesz a felső légúti megbetegedés is.

  • Sőt, még a tervezett kerítések is. Ugyan ezeket az Economist térképe néhol össze is mossa a meglévőkkel – az ukránorosz kerítés például még bőven tervezési szakaszban van, Brazília körül meg inkább drónok vannak, mint falak , azért legalább olyan szemléletes, mint amilyen szemléletesek a térképek szoktak lenni.

    Fotó: landofmaps.com
  • Harmincöt esetben indult büntetőeljárás a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt kedden a magyarszerb határ térségében  közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szerdán Szegeden. Csiszér-Kovács Viktória azt mondta, a rendőrség vizsgálja, hogy a határ illegális átlépése során történt-e más bűncselekmény is, megrongálták-e a határzárat.

    Kedden a magyarszerb határszakaszon 316 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, és az elfogottak negyede-ötöde gyermek. A menekültek jelentős részénél nem merült föl bűncselekmény gyanúja, így esetükben idegenrendészeti eljárás indult.

    A szóvivő elmondta azt is, hogy a röszkei autópálya- és közúti határátkelőhely, valamint az ásotthalmi átkelő nem működik, Tompán viszont zavartalan a határforgalom. (MTI)

  • Az LMP közleményben kérte a kormányt, hogy

    nyújtson valódi segítséget a menekültként az országba érkező terhes vagy nemrég szült nőknek és csecsemőiknek.

    Mint írják, csak pénteken éjszaka négy nőnek indult be a szülése a röszkei táborban, és ebből hárman ott is szülték meg gyermekeküket a táborban,

    borzasztó, az anya és a csecsemő életét is veszélyeztető körülmények között.

    Ennek az az oka, hogy a nők nem hajlandóak kórházba vonulni, mivel a mentősök csak az anyát vihetik be a kórházba, akik a jelenlegi helyzetben joggal félnek attól, hogy így végleg elszakadnak a családjuktól. Mint írják, a a menekülttáborok egyre zsúfoltabbak, egyre kevésbé lehetséges a tisztálkodás és a normális ellátás: ez jelentősen növeli a várandós nők számára a gyermekágyi fertőzések kockázatát, és veszélyezteti a csecsemőket és az anyákat. A probléma pedig még rosszabb lehet a tranzitzónába szoruló több száz menekült esetében.

    Az ellenzéki párt ezért azt kéri, hogy a kormány kezdjen egyeztetést az OMSZ-szel annak érdekében, hogy a gyermeket váró nők együtt maradhassanak családtagjaikkal.

  • Csendesen indult a reggel mindkét horgos-röszkei határátkelőnél, a menekültek továbbra is abban reménykednek, hogy Magyarország megnyitja a határt, és bejuthatnak az Európai Unió területére. 

    Egy csoportjuk késő éjszakáig hangoskodott az M5-ös autópályán lévő határátkelőn felállított kapunál, ám hajnalban ők is aludni tértek a két átkelő közötti bozótos, füves területen kialakult, rögtönzött sátortáborban. 

    Reggel többen is azt mondták az MTI tudósítójának, reményt adott nekik, hogy egy szerb politikus a helyszínre látogatott, és ígéretet tett arra, hogy beszél magyar kollégáival. Kedd este Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter járt a horgosi átkelőnél, a migránsok elbeszélése alapján pedig voltak olyanok, akik lefordították nekik azt, amit a politikus mondott. A menekültek azonban a jelek szerint túl optimistán értelmezték a szerb belügyminiszter szavait. Stefanović annyit mondott, hogy szerdán tárgyal magyar kollégáival a Horgoson kialakult helyzet kezeléséről, illetve arról, hogy mikor nyithatják meg az átkelőt a forgalom előtt. 

  • cikkünk a témában:

    Nem Magyarország az egyetlen út az Európai Unióba

    Földön, vízen, de még levegőben is be lehet jutni az Európai Unióba. Térképen mutatjuk be az új menekültútvonalakat. Több megkerüli a kerítést, de mégis Magyarországon át vezet.

  • Megfelelő alapfelszereltséggel rendelkező befogadóközpontot kellene létrehozni a magyar határnál, hogy az összes menedékkérelmet megfelelően ki tudjuk értékelni. Ez azonban időt vesz igénybe. A tábort a visegrádi országoknak együtt kéne kialakítani, mint egy olyan hozzájárulás a probléma kezeléséhez, amely kevésbé alibimegoldás, mint a kvótarendszer, írja Martin Stropnický cseh védelmi miniszter a Twitteren.

  • A Csongrád Megyei Főügyészség szerint négy iraki állampolgár bíróság elé állítását kezdeményezte az ügyészség a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. Az irakiak kedd reggel Röszkénél a gyodán átmászva léptek be Magyarországra. A kerítést azonban nem ők rongálták meg, az már ki volt hasítva, amikor odaértek.

    A rendőrség szerda reggelig további öt migráns ellen indítványozta a gyorsított eljárásban történő bíróság elé állítást tiltott határátlépés miatt.

  • 88 ügyvéd kikelt a kormány menekültszabályai ellen

    Törvénytelennek és igazságtalannak nevezi a kormány által bevezetett új menekültügyi szabályokat az a kiáltvány, amelyet eddig 88 ügyvéd írt alá. Az Ügyvédek a Jogállamért Facebook-oldalon megjelent írás szerint a most megalkotott jogszabályok "ellentétesek minden, Magyarország által aláírt nemzetközi egyezménnyel, a Magyarországon közvetlenül hatályos európai közösségi joggal, a magyar Alaptörvénnyel és alapvető jogelvekkel".

  • Egy keddi kormányrendelet ennyit utal a Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak

    a migrációs helyzettel kapcsolatos belföldi tájékoztatási feladatok megvalósítása érdekében

  • Megérkezett a menekültek első csoportja Horvátországba. Azt mondták, hogy 35 euróért hozták őket Presevóból Sidbe. Főleg szírek és afgánok jöttek, sok köztük a gyerek, kimerültek, éhesek. A Vöröskereszt munkatársai és önkéntesek segítenek nekik. Közben több rendőrautó indult el értük a földeken át, arrafelé, ahol illegálisan lépték át a határt. (Index.hr)

  • Répássy Róbert szerint az a kritika, ami a kedden hatályba lépett menekültügyi jogszabályokat érte. Szeinte például mivel mindenkinek van joga a tolmácsoláshoz, ezért olyan nincs, hogy a menedékkérők nem használhatják az anyanyelvüket. Pedig van: tudósítók saját szemével látta, hogy Röszkénél kizárólag magyar nyelven kapta meg néhány menekült a kiutasító végzést. (MTI)

  • Mintegy 4 kilométeres volt a sor a magyar-szerb határ kelebia-tompai átkelőjénél szerda reggel, éjszaka ugyanis csak itt, illetve a 90 kilométerrel távolabbi, béreg-hercegszántói átkelőhelyen lehetett Szerbiából Magyarországra jutni.

    A szerbiai autós és motoros szövetség tájékoztatása szerint Kelebiánál és Béregnél (Backi Breg) megnőtt a forgalom, 20 percnél hosszabb várakozásra azonban nem kell számítani. Az MTI tudósítója a vajdasági Kelebián azt tapasztalta, hogy ennél jóval többet kell majd várnia annak, aki Szerbiából Magyarországra szeretne jutni, a kocsisor ugyanis a határzónán kívülre ér, körülbelül 4 kilométer hosszú.

    Hét órakor megnyílt a gyála-tiszaszigeti és a bajmok-bácsalmási átkelő is, ezeket a határátkelőhelyeket azonban csak a szerb állampolgárok, valamint az Európai Unió és Svájc állampolgárai használhatják. A szerbiai autós és motoros szövetség azt is közölte, hogy a horgos-röszkei és a királyhalom-ásotthalmi átkelőket nem nyitják meg szerdán.

  • Baráti beszélgetéseken biztos előjön a téma, hogy mit jelent az a néhány százezres tömeg, ami az elmúlt napokban átbuszozott-vonatozott Európán és Magyarországon.

    Hatalmasnak tűnik a tömeg, amikor azt mutatjuk, hogy nem fér fel a buszra száz ember, kaotikusnak, amikor tele van velük egy pályaudvar - és nagyon sok vonat kell hozzá, hogy elszállítsa őket, de ezek a számok valójában elenyészőek az EU-n kívüli országokba áramló menekültek számához képest - pláne az 500 milliós EU méreteihez képest.

    A NYTimes zseniálisan egyszerű infografikája ezt mutatja meg.

  • Az országos rendőrfőkapitány ma is felfüggesztette az ásotthalmi határátkelő működését, mert „a  szerb oldalon kialakult helyzet miatt a határátlépés feltételei jelenleg nem biztosíthatók”. A Tompa–Kelebia átkelő egész nap, a Tiszasziget–Gyála átkelő reggel 7-től este 7-ig van nyitva. (Police.hu)

  • „Magyarország egészen addig megvédi a schengeni határokat, amíg hivatalos úton nem jelzik neki, hogy erre nincs szükség” – mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az M1-en. Szerinte Magyarország megítélése napról napra változik.

    Azok, akik még egy hónapja habzó szájjal bíráltak bennünket, most arról beszélnek, hogy Magyarország intézkedései helyesek, és Magyarország az egyetlen ország, amelyik betartja a rá vonatkozó schengeni és a dublini egyezményeket

    – mondta. (MTI)

  • Az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 51 embert, a határzár tiltott átlépése miatt 316-ot fogtak el a rendőrök. Ez töredéke a korábbi adatoknak, szombaton például 4330, hétfőn 9380 embert kaptak el. Az idén több mint 180 ezren lépték át illegálisan a határt. (Police.hu)

  • A 30-40 afgánt és szíriait a Macedóniából induló busz Sidben tette le. Ahogy arról írtunk, a menekülteket folyamatosan tájékoztatájk a neten az elkerülő útvonalakról, de az első turnust a rendőrök is kisegítették. (al-Dzsazíra)

  • Egykilométeres dugó alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pontnál, ahol az osztrák hatóságok reggel hét óta ellenőrzik a Magyarországról kilépőket, írta a rendőrség. A magyar-osztrák határszakaszon a hegyeshalmi mellett a Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) határátlépési pontnál is ellenőrzik az autókat. Ott egyelőre folyamatos a haladás. (MTI)

  • Szijjártó Péter annyira felidegesíthette magát Victor Ponta keddi beszólásán, hogy már kora hajnalban felpattant, és megszövegezett egy választ a román kormányfőnek, aki szerint 

    a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók

    Na hát erre a Külgazdasági és Külügyminisztérium így vágott vissza az MTI-n keresztül: 

    Victor Ponta tegnap estére elveszítette önkontrollját, esztelen megnyilatkozásaival megsértette egész Magyarországot. Ilyen vad rágalmakat kulturált európai politikusok nem fogalmaznak meg. Szavaira - melyeket az egész magyar nemzet nevében kikérünk magunknak - csak egyetlen magyarázat lehetséges: teljesen elvesztette a lába alól a talajt a román belpolitikában

  • Nem nyilatkozhatnak a migrációkutató MTA-s migrációkutatók

    Nem nyilatkozhatnak a sajtónak a migrációkutatók az MTA-ban, amíg a migrációt vizsgáló akadémiai bizottság eredményeit közzé nem teszik, írta a Népszabadság egy a birtokukba került belső utasításra hivatkozva. A vizsgálati eredményeket a tervek szerint csak október elején hozzák nyilvánosságra.

  • Mit akar Orbán? Mit akar Brüsszel?

    Összeszedtük, milyen érveket hallottunk az elmúlt hetekben a menekült-áthelyezési program ellen és mellett.

  • Négy kilométerre az uniós igazgatási negyedtől a Maximilien parkban spontán verődtek össze a menekültek. Ahogy az nálunk a Keletinél történt, a hatóságok csak tologatták az aktáikat, mígnem a civilek és a magánemberek a kezükbe vették a dolgokat, és a Magyar Nemzet miniriportja szerint

    pár nap alatt jól szervezett menekültfalut hoztak létre, ahol ma már egymást érik a sátrak. Van orvosi ellátás, zuhanyzó, vécé, meleg étel, jogi tanácsadás – minden, amire egy menedékkérőnek szüksége lehet.

    Brüsszelben egyébként napi 250-ben szabták meg a regisztrálható menedékkérők számát, azonban folyamatosan érkezik az utánpótlás. Az egyik afganisztáni menekült a Keletit is megjárta, ahol nem volt türelme kivárni a vonatot, inkább 9500 euróért (több mint 2,5 millió forintért) eljött egy csempésszel Brüsszelig. És hogy honnan volt erre pénze? Az amerikai csapatok mellett dolgozott tolmácsként, amiért is a tálibok vérdíjat tűztek ki a fejére.