2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0

Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy 250 és 800 fős menekült csoport is nekiindult Törökországban az autópályán, hogy gyalog keljen át Görögországba, miután ez a tengeren át többször nem sikerült. A menekülteket a határhoz közeli Edirne városa előtt próbáltak feltartóztatni, részben sikerrel. Közben a városhoz kocsikkal és buszokkal még háromezer menekült érkezett, őket a rendőrség nem engedte be a városba.

    Mindeközben Isztambulban ezrek várakoztak a fő buszpályaudvaron a török-görög határra tartó buszokra.

  • Pár napja a Modern Hungária egykori tagja, aki a kilencvenes években felesége, Papp Rita oldalán mímelte gyerekkoncerteken a gitározást,  magvas faj- és civilizációelméleti gondolatokat posztolt ki a Facebookra; olyanokat, minthogy:

    irtani kell őket már a határon. Vagy visszamennek oda, ahonnan jöttek, vagy nincs más választás, mint a háború.

    A zenész, mint általában minden gyáva rasszista, egészen elképesztő érvekkel védekezett: azt állította, hogy ő nem ért a számítógépekhez, nem tudta, hogyan kell megosztani (?), és csak ártatlanul bemásolt egy szöveget a profiljára (??), és amúgy őt magát is megbotránkoztatták a menekülteket támadó írások. Valaki ennek ellenére feljelentette a profilját, és a Facebook annak rendje és módja szerint le is törölte. Mondjuk talán nem érte olyan nagy veszteség Bodnárt, ha amúgy sem tudta, mire való a közösségi média. (via Blikk)

  • A keddi szám jelentős emelkedést jelent a határzár utáni első naphoz, a hétfőhöz képest, amikor 1200 menekült érkezett illegálisan Ausztriából Németországba. A menekülteket Salzburg közelében, a határ német oldalán fekvő Freilassingban egy gyűjtőtáborba szállították, ahonnan az ország különböző részeire utaztatták tovább őket. A német hatóságok arról is beszámoltak, hogy kedden 13 embercsempészt is őrizetbe vettek. (MTI)

  • A Foreign Policy című amerikai újság karikatúrát közölt Magyarországról, vagyis inkább a menekültekkel kapcsolatos átlagos magyar hozzáállásról:

    A Foreign Policy karikatúrája Magyarországról
    A Foreign Policy karikatúrája Magyarországról

    A rajzon a kicsit Rákosi Mátyásra hajazó magyar alkoholista éppen arról magyaráz kocsmai asztaltársának, hogy attól tart, a menekültek Magyarországon nem fognak tudni beilleszkedni a menekültekkel kapcsolatos félelem kultúrájába.

    Az eredeti oldalon a kép fölött ráadásképpen elsütnek még két lefordíthatatlan, fárasztó szóviccet gulyásleves−kulturális olvasztótégely vonalon: Hungarian Ghoulish - Waiter, there's a fly in my melting pot! 

  • Helyszíni tudósítóink szerint a régi röszkei átkelőnél teljes a nyugalom, nincsenek ott menekültek, kihalt a táj.

  • A történelem már bebizonyította, hogy a kerítésépítés nem hatékony megoldás - vélekedett Lazar Comanescu, a román államfő külpolitikai tanácsadója kedden.

    "Egy globalizált világban azt képzelni, hogy kerítésépítéssel meg lehet oldani a problémákat, véleményem szerint olyan hozzáállás, amely nem áll összhangban sem a jelen sem a jövő realitásaival. A történelem során épültek már kerítések, amelyekről bebizonyosodott, hogy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt" - mondta Comanescu az MTI szerint.

    A jobbközép ellenzék által támogatott román államfő tanácsadójának megnyilatkozása az eddigi legvisszafogottabb román reagálásnak számít. Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő közösségi oldalán és egy televíziós műsor vendégeként is éles hangon bírálta a magyar kormányt. Egyebek mellett azt állította, hogy a magyar döntéshozók szégyent hoznak Európára, semmivel sem jobbak, mint a szíriaiak vagy líbiaiak, és lehetséges fejleményként beszélt arról, hogy a magyar katonák esetleg tüzet nyitnak, nőket és gyereket ölnek meg.

    A román külügyminisztérium kedden kiadott állásfoglalásában úgy értékelte, Magyarország "mesterséges vitába próbálja belerántani Romániát, hogy elterelje a figyelmet a bevándorlók problémájának alapkérdéseiről és arról az elszigetelődésről, amelyet a magyar fél által hozott intézkedések eredményeznek".

  • Ez a térkép terjed az Avoid Hungary - Migration News Facebook csoportban, ahol arra próbálják figyelmeztetni a menekülteket, hogy szeptember 15-től Magyarország déli határait lezárják, ezért ha a menekültek Németországba szeretnének eljutni, akkor Horvátországon és Szlovénián át kell menniük.

  • Több szinten is zajlik Magyarországgal a közös munka, azonban nem működik jól, például Ausztria nem kapja meg a szükséges információt arról, hogy hány menekült érkezik Magyarországról Ausztriába, mondta Werner Faymann osztrák kancellár az ORF közszolgálati televízió esti tévéműsorában. Magyarország más politikát folytat, úgy gondolja, hogy kerítés építésével „elintézett a dolog", mondta a kancellár, aki szerint kerítés helyett a külső uniós határokon kellene úgynevezett hot spotokat felállítani, ahol az emberek menedékkérelmet nyújthatnának be.

    Az Ausztria határain éjféltől életbe lépő ellenőrzéseket rendkívül ésszerű lépésnek nevezte, azonban elmondta azt is, hogy nem lehet mindenkit maradéktalanul ellenőrizni. Szerinte fontos, hogy mindenki tudja, ellenőrzés folyik a határon, még akkor is, ha az országba érkezők továbbutazhatnak, hacsak nem akarnak menedékkérelmet benyújtani Ausztriában. A kancellár aláhúzta az embercsempészek elleni küzdelem fontosságát, mivel ezáltal is megelőzhetik a tragikus eseményeket. (MTI)

  • 20-25 menekült tart ki a kerítésnél a kis határátkelőnél, a másik oldalon nagyjából negyven rendőr van. Egy tolmács folyamatosan arról beszél a menekülteknek, hogy regisztráljanak. Az M1 tudósítása szerint a korábban a kerítésnél tüntető több mint száz menekült közül többen a kerítés tövében feküdtek le aludni.

  • Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kedden este ellátogatott a Horgos és Röszke közötti mobilkerítéshez, és az újságírók kérdéseire is válaszolt. (a videót Szeles András, a Tasz munkatársa készítette, és először a KettősMérce blogon jelent meg).

  • A kormány kiemelt figyelmet fordít az alkotmányos keretekre, valamint a nemzetközi és uniós jogi kötelezettségvállalásokra, írta közleményében az Igazságügyi Minisztérium. „Magyarország a büntetőjogot csak legvégső eszközként alkalmazza, a fokozatosság és az elterelés elveinek szem előtt tartásával" – írták.

    Szerintük a határzárral kapcsolatos bűncselekmények esetében az eljárás gyorsítása továbbra sem sértheti a eljárási kódexben biztosított jogokat. Az IM közleményében rögzítette továbbá, hogy a fiatalkorúakra továbbra is enyhébb büntető törvények vonatkoznak. Az anyanyelv használatához való jog megilleti a menedékkérőket. A törvény szerint a kézbesítendő iratot akkor nem kell lefordítani, ha erről az érintett kifejezetten lemond, írták. (MTI)

  • Schmidt Mária Széchenyi-díjas magyar történész nem molyolt hosszas tudományos kutatással, hogy összerakja saját elméletét a menekülthelyzetről, inkább megérzéseire hagyatkozott. A Terror Háza Múzeum főigazgatója az M1-en fejtette ki egy korábbi írását.

    Fő állításai az MTI szerint:

    • A bevándorlás valójában "egy betelepítési hullám: egy jól megtervezett és kivitelezett stratégia része".
    • Azt nem tudja megmondani, kik indították el és kik irányítják a bevándorlókat, de a keddi események alátámasztják, hogy az érkező emberek "ki lettek képezve arra, hogy ne adjanak ujjlenyomatot, ne regisztráljanak."
    • Akik most úton vannak Európába "nem kopogtatnak, segítséget kérnek és megköszönik", hanem "agresszívek, követelőzőek", és nem tartják be a törvényeket.
    • Nem tudni, "ki küldte ezeket az embereket és milyen feladattal." 
    • "Új telepesek" érkeznek: 70 százalékban fiatal férfiak, akik a legkisebb ellenállásra agresszívvé válnak.
  • Nem Szerbia zárta le a határt - válaszolta Nebojsa Stefanovic arra a kérdésre, hogy mikor nyílik meg a röszkei határátkelő, amely az egyik legfontosabb útvonal a vajdaságiak számára. Stefanovic kedden este látogatott el a lezárt határhoz. Azt mondta, szerdán egyeztetni fog magyar kollégájával arról, mikor lehet megnyitni a a határátkelőt.

  • Már elindultak az első buszok Presevóból a horvát határ, a vajdasági Sid város felé. Az M1 tudósítója szerint folyamatosan több tíz busz várakozik még a helyszínen, és folyamatosan telnek is meg menekültekkel. Az első busz kora reggel érkezhet meg a horvát határra. A fuvar ára fejenként 9-10 ezer forint körül mozog. Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter korábban azt mondta, ideiglenes befogadóközpontot alakítanak ki Siden egy volt kórházban, és más vajdasági településeken is.

  • Több kisgyermekes család visszament Magyarkanizsára, miután már a második éjszakát töltötték volna a kerítésnél, mondta az M1 tudósítója Röszkétől. Még egy ezerfős tömeg továbbra is kitart. A kis átkelőnél feszült a helyzet.

  • Az orosz és amerikai külügyminiszter telefonon beszéltek a szíriai konfliktusról

    John Kerry amerikai külügyminiszter kedden telefonon beszélt Szergej Lavrovval, a megbeszélésnek témája volt a szíriai konfliktus is, közölte kedden Washingtonban a külügyi szóvivő. A két miniszter tárgyalásának részleteiről nem adtak tájékoztatást. (MTI)

  • „Please open the door! Kérem nyissák ki az ajtót" – követeli a menekültek szószólója szinte sírós hangon a röszkei határzárnál a Délmagyar tudósítása szerint. A lap információi szerint a kerítésnél fél11-kor sajtótájékoztató a szerb belügyminiszter. A hangulat nagyon feszült, írja a lap. 

    Nem tartható sokáig a jelenlegi állapot, hiszen a határ lezárásával megbénult az egyik legfontosabb Európába vezető útvonal - mondta Varga Tibor, a migránsokat segítő Kelet-Európa Misszió munkatársa. Szerinte, ha ez így folytatódik, azaz egyre több migráns érkezik, a határ pedig zárva marad, akkor katasztrofális helyzet alakulhat ki.

  • Nőszervezetek levelet írtak a hesseni parlamentnek, amelyben kifogásolták a giesseni befogadóállomás állapotait, és úgy általában a nők és gyermekek helyzetét. A férfiak és nők egy helyen kapnak szállást, azokra a nőkre pedig, akik egyedül indultak útnak, a szervezetekhez érkező beszámolók szerint sokszor szabad prédaként tekintenek, könnyen áldozattá válhatnak. A levélben konkrét esetek említése nélkül azt írják, hogy a nők erőszakra is panaszkodtak, többségük zárt utcai ruhában alszik, és éjjel nem mer egyedül WC-re sem menni. A levelet a The Huffington Post német online verziója idézi.

  • Napközben több mint 70 menekültügyi kérelmet nyújtottak be, ezek közül a hatóságok negyvenet elutasítottak, mondta el az M1-en Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó. Mint mondta, a hatályba lépett szigorúbb jogszabályok alapján a rendőrség többek között a kerítés megrongálása miatt több mint 250 emberrel szemben intézkedett.

  • cikkünk a témában:

    Szerb lapok: A horvát határra szállítják a menekülteket Szerbiából

    Már nem a magyar-szerb, hanem a horvát-szerb határra, Sidbe szállítják Presevóból a menekültek buszokkal a szerbek, írja a  Blic.rs . A lap információi szerint a presevói állomáson jelenleg 20 busz várakozik útra készen, Sid és Horvátország felirattal. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a buszokat kik indítják: a szerb állam vagy magánemberek.

  • Magyarország „mesterséges vitába próbálja belerántani Romániát, hogy elterelje a figyelmet a bevándorlók problémájának alapkérdéseiről, és arról az elszigetelődésről, amelyet a magyar fél által hozott intézkedések eredményeznek", állt a román külügyminisztérium esti közleményében. 

    A román külügyminisztérium szerint a budapesti megbeszélés során a román fél közölte: Románia nem tartja helyesnek, hogy Magyarország kerítést építsen két EU-tagállam közé, ugyanakkor további információkat kért a kerítésépítés tervéről.

    Ők azt írták, hogy a román külügyminiszter utasítására Románia budapesti nagykövetsége kezdeményezte azt a megbeszélést, amelyen a nagykövetség képviselője kedden a magyar külügyminisztériumban részt vett. A magyar külügy szerint viszont Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kérette be a román nagykövetség ügyvivőjét. (MTI)

  • Orbán már nem fekete bárány a nyugati sajtóban

    A Le Monde szerint a migránsválság az elmúlt napokban keményen próbára tette az Európai Néppártot, amelyben óriási a távolság Angela Merkel német kancellár és a "keményvonalas" Orbán Viktor miniszterelnök között. Francoise Grossetete, az Európai Néppárt alelnöke azt monda a lapnak, hogy "Orbán marginalizálódik", Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője azonban továbbra is támogatja őt. "Orbán Viktor nem Európa fekete báránya. Azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a dublini és schengeni szabályokat, hogy meg tudja védeni a szerbiai külső határát, és hogy a menekültek regisztrálják magukat. Ez legitim" - mondta a politikus a lapnak. További lapvélemények itt.

  • cikkünk a témában:

    A rendőrség töröltette az AP újságírójának felvételeit

    Rövid időre őrizetbe vettek és a videófelvételeinek a letörlésére kényszerítettek egy külföldi újságírót a rendőrök Röszkénél. Az Associated Press (AP) újságírója, Luca Muzi azt vette fel, ahogy egy rendőrkutya megtámadott egy menekültet,  írja  az AP. A magyar hatóságok szerint nem egészen ez történt.

  • Csütörtökön jelenti be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy összehívja-e az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóját a migrációs válság miatt, írta ki a Twitterre. Addig még folytatja az egyeztetéseket.

  • Az országba illegálisan, kísérő nélkül érkező fiatalkorúak több mint 90 százaléka 14-15 évesnél idősebb, de gyermekvédelmi ellátásra jogosult, mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1-en. Czibere szerint az elmúlt időszakban 8500 illegálisan, kísérő nélkül érkező fiatalkorút regisztráltak a hatóságok. Az ilyen 18 éven aluliak a gyermekvédelmi egyezmények alapján ugyanarra az ellátásra jogosultak, mint a magyar gyermekvédelmi ellátottak. 

    95-98 százalékuk csak 1-3 éjszakát tölt Magyarországon, de minden eshetőségre fel kell készülniük, mondta. Az eljárás első lépésében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal gyermekvédelmi gyámot rendel ki a gyerek mellé, és a fiatalt a fóti gyermekközpontban regisztrálják. A gyermekek a szállás és étel mellett teljes körű orvosi ellátásra is jogosultak, és hosszabb itt-tartózkodásuk esetén oktatásukról is gondoskodni kell. (MTI)

  • Ezren lehetnek a Horgosi átkelő környékén a szerb oldalon.

  • Magyarul nem beszélő, az EU-s határőrségnek, a Frontexnek dolgozó rendőrök fogtak el öt migránts az ásotthalmi úton kedden este, jelentette a helyszínről kollégánk, Dezső András. A Frontexesek nem engedték, hogy felvételt készítsenek róluk és azt mondták, minden kérdéssel a helyi rendőrkapitánysághoz kell fordulni, az elfogott határsértőket nekik fogják átadni.

  • Magyarország üdvözli, hogy a német javaslatok között kettő olyan is van, amelyet a magyar kormány is az első számú teendők közé sorol, mondta Szijjártó Péter telefonon az MTI-nek Sigmar Gabriel alkancellár javaslattervére reagálva.

    Egyetért:

    • az EU-tagállamoknak 1,5 milliárd eurós pénzügyi támogatást kell nyújtaniuk Törökországnak, illetve a Szírival szomszédos többi országnak, és a támogatáshoz hozzá kell járulnia az USA-nak és az arab országoknak is;
    • a szíriai tűzszünet elérése a legfontosabb külpolitikai cél, ennek érdekében az Egyesült Államoknak és Oroszországnak tárgyalóasztalhoz kell ülnie.

    Nem ért egyet:

    • regsiztrációs pontokat kell létrehozni Olaszországban, Görögországban és Magyarországon, innen kell elosztani a menekülteket a tagállamok között

    Sigmar Gabriel egyébként javasolta azt is, hogy a német szövetségi kormánynak le kell vennie a menekültváltság pénzügyi terheit a tartományok, az önkormányzatok válláról.

  • Ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint meghívták a legnézettebb német talkshow, az Anne Will szeptember 16-ai adásába. A műsor fő témája a migráció lesz, és a magyar emberminiszteren kívül ott lesz még Thomas de Maiziére német belügyminiszter, Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere, Katrin Göring-Eckardt, a német Zöldek parlamenti frakcióvezetője, és Heribert Prantl, a Süddeutsche Zeitung belpolitikai rovatvezetője.

    Németeseknek itt van a műsor honlapja, ahol már fenn is van a következő műsor meghívottainak, köztük Balog Zoltánnnak a bemutatása

  • Menekültek egy csoportja visszaindult Magyarkanizsára, az ottani pihenőhelyre az értük küldött busszal, számolt be róla az M1 tudósítója. Közben sokan tüntetnek, „Germany, Germany", skandálták, „Shame on Europe" feliratú táblákat is feltartottak.