Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Folyamatosan érkeznek a menekültek Zákányra, csak szombat délelőtt 3000-en érkeztek, őket regisztrációs pontokra viszik az M1 szerint. A többséget a barcsi határról hozták buszokkal, másokvonattal jöttek a horvát-magyar határig, ahonnan rendőrök kísérik őket a vasútállomásra. Zákányba az előrejelzések szerint szombaton még 4-5, egyenként 1000-1500 menekültet szállító vonat érkezése várható Horvátországból, ez összesen 4000-7500 főt jelent még. Közben egy 15 kocsiból áll szerelvény már elindult Hegyeshalom felé, egy másikra a déli órákban rakták fel a menekülteket a rendőrök. (MTI)

  • A horvát kormányfő egy péntek esti tévés interjúban jelentette be, hogy újra bármikor lezárhatják a határokat Szerbia felé, közölte az m1. Mint mondta, ők normális viszonyokat szeretnének, ami szerinte azt jelentené, ha Szerbia újra Magyarország felé vinné a menekülteket, és nem Horvátországba.

    Mint ismert, a horvát-szerb kölcsönös határzárat tegnap délután oldották fel a napok óta kilométeres sorokban várakozó kamionok előtt, azután, hogy a Szerbiába látogató uniós biztos ezt követelte, és Brüsszel is magyarázatokat várt Horvátországtól.

    Milanovic szerint viszont nem múlt el a feszültség a két ország között, szerinte Szerbiának Magyarország felé kéne szállítania a menekülteket, és ehhez Horvátország hajlandó buszokat is biztosítani szomszédjának.

  • Norvégia nemzetközi innovációs kezdeményezésbe vág, melynek célja olyan appok kifejlesztése, melyek segítségével szír menekült gyerekek meg tudnak tanulni olvasni – írja a Tnp.no. A szíriai polgárháború miatt hárommillió iskolás korú szír gyerek nem tud iskolába járni.

    Az oktatás életbevágóan fontos a gyerekek jövője szempontjából. Azért igyekszünk innovatív lépéseket tenni, hogy a menekült gyerekeknek oktatást tudjunk biztosítani

    – mondta Børge Brende norvég külügyminiszter.

    Norvégia nemzetközi partnereivel (többek közt az Orange mobiltelefon-szolgáltatóval és a Vészhelyzetekben Történő Oktatás Ügynökségek Közötti Hálózatával) közösen pályázatot ír ki játékos arab nyelvű oktató alkalmazások fejlesztésére. 2016 elejére várják az első alkalmazásokat, melyek közül ki fogják választani a legjobbat, amit azonnal el is kezdenek használni.

  • Szakadó esőben, de nyári ruhában érkeznek meg ezrek a nickelsdorfi gyűjtőtáborba, jelentette az m1.  Az őszi időjárásra nincsenek felkészülve a menekültek, az osztrák hatóságok pedig hiába osztanak takarókat és esőkabátokat, arra számítanak, hogy  egyre többen érkeznek meg majd betegen az országba.

    A rendőrség illetékese szerint az időjárás megnehezíti a dolgukat, egyelőre sehol sem állnak azok a fűtött sátrakat, amelyekre ebben az időben szükség lenne. Mint mondta, tegnap 6 ezren érkeztek Magyarországról, az ellátásuk pedig akadozik.

  • A Police.hu híre szerint hajnali fél négykor Tornyiszentmiklós régi határátkelőhelyén ellenőriztek a járőrök egy francia rendszámú autót, amit egy 50 éves bangladesi állampolgár vezetett. Az autóban rajta kívül még két bangladesi férfi utazott, akiknek nem voltak az utazáshoz szükséges okmányaik. A bangladesieket előállították, M. I. ellen pedig embercsempészés miatt büntetőeljárást indítottak.

  • Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter úgy véli, hogy a visegrádi csoport közös erővel egy tábort létesíthetne Magyarországon, amelyben először regisztrálnák, majd elosztanák a menedékkérőket. Jelenleg Csehország tölti be a V4-ek soros elnöki tisztségét, és Prága ebből kifolyólag kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében.

    A visegrádi négyes elnöklő országa vagyunk. Véleményem szerint jó lenne felajánlani a magyaroknak, hogy közös erővel egy tábort létesíthetnénk. Ezt azt jelenti, hogy egyikünk biztosítaná az ellátást, a másik a védelmet, megint más az orvosokat, az ágyakat

    - mondta a cseh védelmi miniszter a Právo című lapnak adott interjújában, amit az MTI idézett.

    Martin Stropnicky
    Martin Stropnicky
    Fotó: Adam Berry
  • A Migration Aid infografikájából kiderül, hogy miközben 31-ről 47 ezerre nőtt júliusról augusztusra a menekültek száma, nagyjából ugyanannyi afgán jött, a szírek száma viszont megugrott. Augusztusban minden második hozzánk érkező menekült (49%) szír, minden ötödik (21%) afgán, minden huszadik pedig (5%) iraki volt.

  • Az m1 tudósítója szerint nemrégiben Beremendre 10, menekültekkel teli busz érkezett egyszerre Horvátországból. A menekülteket a már ismert forgatókönyv szerint átviszik a magyar oldalra és buszokra szállítják őket, új elem azonban, hogy átvizsgálják a csomagjaikat.

    Beremenden a magyar-horvát határzárra készülve már épül a tranzitzóna a határátkelő mellett. Ide 15, kék színű konténert hoztak, ami ideiglenes melegedőhelyként és természetesen regisztrációs pontként funckionál majd.

  • Az MTI helyszínen lévő tudósítója szerint a magyar-szlovén határnál az oldalra állított acél mobilkapuk mellett tekercsekben áll az a drótakadály, amit tegnap húztak fel, a BM állítása szerint kísérleti jelleggel a határon, majd délután le is bontották.

    A Tornyiszentmiklós-Pince határátkelőnél a fűben hevernek a pengés dróttekercsek. Az alig 200 méterre lévő M70-es autóautón, a szlovén A5-ös autópálya csatlakozási pontján sincs már nyoma a drótakadálynak, csak a mobilkapuk állnak a ki- és belépő oldalon a sztráda korlátja mellé állítva.

    Ahogy korábban írtuk, mégsem ma, hanem csak hétfőn találkozik Pintér Sándor magyar és Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter, hogy megbeszéljék a menekültválság miatt szükséges intézkedéseket.

  • Az ORFK közleménye szerint a röszkei zavargásban résztvevő, megafonnal társait buzdító szír férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai terrorcselekmény gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki pénteken. A 39 éves Ahmed H. ellen nyomozást folytatnak tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott határátlépés miatt is.

    Ahogy azt korábban megírtuk, a férfinél a rendőrség elfogásakor a sajátján kívül még nyolc, más ember nevére kiállított - nem hamis - útlevelet találta.

    A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ múlt szombaton fogta el, majd gyanúsítottként hallgatták ki. A Szegedi Járásbíróság kedden rendelte el az előzetes letartóztatását. 

  • Embertelenek a körülmények Horvátországban, a rendőrök megverik a menekülteket, mesélték el a Magyarországra érkező menekültek az m1-nek. Rabszállító kocsikkal viszik őket a menekülttáborhoz, ahol regisztrálás után a magyar-horvát határra induló vonatokra teszik őket. A hideg időben papucsokban, nyári ruhákban érkeznek Zákányba, egyikük azt mondja, a horvát rendőrök azt üvöltötték nekik, hogy 

    Minek jöttetek ide?! Menjetek vissza Szerbiába!

    Mint mondta, sokan megbetegedtek, nők és gyerekek is.

  • A Délmagyar cikke szerint bezárták a MigSzol Szeged faházát a szegedi vasútállomáson, miután a déli határzár után a városból eltűntek a menekültek. A három hónapig működő civil szerveződés egyik alapítója, Kékesi Márk a záróeseményen elmondta, hogy a felhalmozódott adományokat más, nemcsak menekülteket segítő szervezeteknek juttatják el. A záráson ott volt Botka László polgármester és Nagy Sándor alpolgármester is.

  • Péntek este a Belügyminisztérium kiadott egy közleményt, mely szerint a szlovén-magyar határszakaszon 2015. szeptember 25-én a délelőtti órákban a Magyar Honvédség

    kísérleti jelleggel drótakadályt fektetett le, melyet a délutáni órákban felszedtek.

    Az esetleges félreértések elkerülése érdekében Pintér Sándor holnap reggel fél tízkor határtalálkozón tisztázza Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszterrel a "határellenőrzés és a járőrözés rendszerét".

    Ehhez képest szombat reggel jött egy javítás az MTI híréhez, eszerint a két belügyminiszter csak hétfő reggel fél 10-kor találkozik majd egymással.

  • Kétezer menekült érkezett meg reggel 7-kor Hegyeshalomba, jelentette az m1. Ők a szokásos módon, gyalog indulnak át a nickelsdorfi gyűjtőpontra, a szakadó esőben.

  • A rendőrség közleménye szerint pénteken 8159 menekülttel szemben intézkedtek, ebből 256-ot a magyar-szerb határszakaszon, 7895-ot a magyar-horvát határszakaszon fogtak el.

  • A szlovén-magyar határszakaszon 2015. szeptember 25-én a délelőtti órákban a Magyar Honvédség – kísérleti jelleggel  drótakadályt fektetett le, melyet a délutáni órákban felszedtek  – áll a BM péntek esti közleményében.

    Hogy mi értelme a drótakadály kipróbálásának, amit a szerb határon már 175 kilométer hosszan telepítettek, azt csak találgatni tudjuk. Új beszállítóval dolgoznak? Így üzennek Szlovéniának? A menekülteknek? Hoztunk is drótakadályt meg nem is?

    A közlemény mindenesetre hangsúlyozza: a drótakadály telepítésére a Magyarország déli határszakaszán szükséges határzár kiépítése miatt,

    kizárólag kísérleti feladatként

    került sor.

    Az esetleges félreértések elkerülése érdekében Pintér Sándor holnap reggel fél tízkor határtalálkozón tisztázza Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszterrel a "határellenőrzés és a járőrözés rendszerét".

  • Újra beléphetnek Szerbiába a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók – döntött pénteki késő esti rendkívüli ülésén a szerb kormány azt követően, hogy Horvátország is megnyitotta a határait a szerb személy- és teherforgalom előtt. A szócsatáktól hangos hetet a két ország nyugodt légkörben zárhatja – írja az MTI.

  • "Szerbiának államként kell működnie. Amikor a migránsok belépnek Szerbiába, szervezetten északra kell őket szállítani, és nem spontán gazdasági akciót kell ebből csinálni, hogy az emberek száz euróval lépnek be az országba, és 50-nel kevesebbel kell kilépniük"

    − mondta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televíziónak adott péntek esti interjújában, írja az MTI. Milanovic hozzátette, ha kell buszokat küldenek Szerbia déli részére, hogy segítsenek a szervezett szállításban.

    A horvát kormányfő arról is beszélt, hogy bár Zágráb normális kapcsolatra törekszik Belgráddal, azért ha mégsem sikerül:

    Horvátország megakadályozhatja Szerbia európai uniós csatlakozását, de én ezt nem szeretném.

  • Katonai rendészeti kocsik kísérik a kamionokat az M1-esen
  • Magyarbólyra is folyamatosan érkeznek a Horvátországtól átvett menekültek buszokkal. Itt a buszok a vasútállomásra viszik őket, ahol feltöltik velük a várakozó szerelvényt. Innen vagy Hegyeshalomra, vagy Szentgotthárdra viszik tovább őket, hogy átadják az osztrákoknak.

    A vasútállomáson fagyos a hangulat, senki nem beszélget senkivel, csendben vonulnak a menekültek a buszoktól a vonatig.

  • Ezt a német belügyminisztérium szóvivője mondta pénteken Berlinben. Tobias Plate szerint azok közül a bevándorlók közül, akik regisztrációjuknál azt mondják magukról, hogy Szíriából érkeztek, valójában nem mindenki onnan származik, körülbelül egyharmaduk hamisat állít magáról.

    A szóvivő ugyanakkor elismerte, hogy e kijelentését nem tudja pontos statisztikai adatokkal alátámasztani, ez a szám csupán a regisztráció helyszínén működő hatóságoknak - elsősorban a rendőrségnek és az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) - a becslésén alapul.

    Thomas de Maiziere német belügyminiszter egy sajtóértekezleten elmondta: számos szíriai útlevél hamisnak bizonyul, sok migráns, aki szíriainak vallja magát, egy szót sem tud arabul.

  • Ma körülbelül 700-1000 menekültet vettünk át a határon a horvátoktól Beremendnél. Amíg egy menekültekkel teli buszról átszállnak a menekültek a magyar buszokra, a határt lezárják a civil forgalom elől. Ahogy átszálltak, megnyitják a határt. Este fél hétkor ilyen jövés-menés volt a határon:

  • Ki kell üríteni a debreceni menekülttábort amelynek "ebben a formában semmi értelme nincs", de nem kell megszűntetni, mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke, megválasztott frakcióvezetője pénteken sajtótájékoztatón Debrecenben, írja az MTI.

    Kósa szerint Magyarországnak kell olyan tartalék tábor, amelyben válsághelyzetben, valós háborúból menekülőket el lehessen helyezni.

    "Nyugodtan ki lehet üríteni a tábort (...), de felszámolni, megszűntetni felelőtlenség lenne" − mondta

  • Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a migránsok elhelyezésére kialakított opatovaci sátortábor előtt kijelentette, hogy a Zágrábot Belgráddal összekötő autópályán fekvő bajakovói, valamint a közeli tovarniki határátkelőt megnyitották a személy- és teherforgalom előtt egyaránt, mindenféle korlátozás nélkül.

     A horvát-szerb határon fekvő többi hat átkelő továbbra is zárva maradt.

    A miniszter szerint a horvát kormány fenntartja álláspontját, miszerint ha Szerbia továbbra is ellenőrizetlenül a horvát határ felé irányítja az illegális bevándorlókat, további intézkedéseket tesz.

  • Csehország húsz katonát, közlekedési eszközöket, tábori konyhát és egy földfúrót küld Magyarországra, hogy segítsen megoldani az illegális bevándorlással összefüggő gondokat, mondta Josef Becvár, a cseh hadsereg vezérkari főnöke pénteken a közép-morvaországi Libavában.

    A cseh katonák és a műszaki eszközök várhatóan október 15-től mintegy két hónapig lesznek Magyarországon, írja az MTI. Csehország korábban a menekültválsággal kapcsolatban már 50 darab nagy befogadóképességű katonai sátort is küldött Magyarországra.

  • Zoran Milanovic horvát kormányfő pénteken arról beszélt, hogy intenzíven dolgoznak azon, hogy szombatig feloldják a horvát-szerb határzárat, írja az MTI. Kijelentette, hogy Horvátország nem diszkriminálta Szerbiát, az intézkedések a horvát kamionosokra is vonatkoztak.

    Milanovic hozzátette, viszont Szerbia, amely nem tagja az Európai Uniónak, nem működik úgy, mint egy állam, hiszen a területén ellenőrzés nélkül áramlanak át emberek, és diszkriminálja a horvát kamion- és áruforgalmat.

    Lehet, hogy a mi intézkedéseink túl kemények voltak, de nemzeti érdekeinket és határainkat védtük a felügyelet nélkül áramló migránsáradattal szemben, amely Szerbián keresztül érkezik Horvátországba

    − jelentette ki.

    Zoran Milanovic szerint a nemzeti érdek mindig előnyt élvez az üzleti érdekkel szemben.

  • Montenegró arra számít, hogy a migránshullám rövidesen az ő területét is eléri, ezért megkezdte az előkészületeket a menedékkérők fogadására, írja az MTI.

    Figyelembe véve azt a tényt, hogy naponta 5 ezer migráns érkezik a Nyugat-Balkánra, Montenegró 2 ezer menekült fogadására rendezkedik be

    - mondta valaki, akire az MTI forrsáként hivatkozik.

    montenegromap
    Fotó: Google Maps

    A tájékoztatás szerint a migránsok, köztük a közel-keleti konfliktusok miatt menekülők, Montenegróból a szomszédos Horvátország, sőt Bosznia-Hercegovina felé fognak továbbhaladni - mondta a migránsválság ügyében illetékes Zeljko Sofranac.

    A migránshullám előbb-utóbb nem tudja megkerülni Montenegrót

    − tette hozzá.

  • A román hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték egy afrikai és román embercsempészekből álló banda három tagját Bukarestben. A kongói Remy Fernand Oscar Okombi által vezetett bűnbanda 2012-től főleg Franciaországba és Belgiumba juttatott afrikai bevándorlókat, Románia érintésével. 

    Az embercsempészek az afrikai román külképviseletektől szereztek vízumot Romániában letelepedett honfitársaik vagy román ismerőseik meghívólevelével. A vízummal a bevándorlókat először látszólag törvényesen Bukarestbe vitték. Onnan két módszert használtak:

    • vagy a nyugat-európai országokba szabad beutazást biztosító román iratokat hamisítottak számukra, és illegálisan kijuttatta őket Románia nyugati határán,
    • vagy valamelyik afrikai országba szóló repülőjegyet váltottak a migránsoknak párizsi átszállással, ahol viszont a banda többi tagja várta őket, és tőlük kaptak hamisított iratokat.

    A román vádhatóság szerint a bűnszövetkezet 30 afrikai bevándorlót juttatott így illegálisan nyugat-európai országokba.

    (MTI)

  • Kigördült egy 11 kocsis szerelvény a tovarniki vasútállomásról, tele menekültekkel. Közben betolták a következő szerelvényt, amit elkezdtek feltölteni.

    Apró érdekesség: a helyszínre érkező MTVA-forgatócsoport kamerását munkatársa azzal küldte oda az éppen induló vonathoz, hogy olyat mindenképp vegyen, hogy valamit kidobnak az ablakon, vagy szemetelnek. Arról nehogy lemaradjon. Mindenki dolgozik.

  • Megértem, hogy Horvátországban már elkezdődött a választási kampány, ezért csak egy kérésem van a horvát kormányfőhöz, mégpedig, hogy hagyjon minket békén, a szerbeket is és a magyarokat is. Nem fogunk szavazni a horvátországi választásokon, minket nem kell semmiről sem meggyőznie, a választási kampányt folytassa Horvátország határain belül

    - nyilatkozta Szijjártó Péter a Tanjug szerb hírügynökségnek. A külügyminiszter visszautasította Milanovicnak azt az állítását, hogy Magyarország megállapodott volna arról Szerbiával, hogy a szerbek a menekülteket a horvát határra szállítsák.