Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Salzburg polgármestere szerint holnap lezárják a pályaudvarukat, ami azt is jelenti, hogy a jelenlegi útvonalon nem tudnak Németországba jutni a menekülteket szállító különvonatok. A német belügyminisztérium nem kívánta kommentálni az értesülést. (ORF)

  • Az M1 műsorában Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója azt mondta, 175 ezren nyújtottak be január elseje óta menedékkérelmet, közülük 65 ezren szírek, 45 ezren afgánok és 24 ezren koszovóiak. (MTI)

  • Szombaton 9472 migránssal szemben intézkedetek a rendőrök, írja az MTI. A magyar-horvát határon 9268, a magyar-szerb szakaszon pedig 181 emberrel szemben. Közokirat-hamisítás miatt egy, embercsempészés miatt szintén egy embert fogtak el.

    Az M1 információi szerint vasárnap már több ezer migráns érkezett Hegyeshalomra, hogy onnan Ausztria felé folytassa útját.

  • Összeszedtünk mindent a közelgő horvát–magyar határzárról

    Jogi és politikai akadályok is lassíthatják, hogy a életbe lépjen a jövő hét elejére tervezett határzár Magyarország Horvátországgal közös határszakaszán. Megoldható enlkül is, de lehet, hogy nagyobb zavart okozna, mint ha nem lépne életbe. A jövő héten azonban így is sor kerül rá, és hatással lesz a legális átkelésre, sőt,ma vasúti összeköttetésre is Horvátországgal.

  • Este egy időre lezárták a barcsi határátkelőt a magyar-horvát határon. Az amúgy 24 órán át nyitva tartó átkelőn jelenleg nem lehet Magyarországról Horvátországba átmenni, mert a Dráva-hídon gyalog jönnek át hosszú sorokban a menekültek a magyar oldalra. Úgy tudjuk 700 menekült jön most át a hídon. A rendőrök azt mondták, egy óra múlva menjünk vissza, akkor talán át tudunk menni Horvátországba. 

  • Szombat este öt busszal szállítottak ismét menekülteket a horvát hatóságok a letenyei magyar-horvát határátkelőre, közölte az M1 aktuális. A buszok este háromnegyed nyolc körül érkeztek a határátkelőre. Itt egyesével magyar buszokra szállítják át az utasokat. Az elmúlt napokban szigorodott az ellenőrzés: a rendőrök átnézik a csomagokat, és mindenkinek az arcát videóra veszik. A magyar buszokra átszállva a Vöröskereszt munkatársai vizet és élelmet adnak az embereknek. Azt egyelőre nem tudni, hogy a buszokkal hova viszik őket. Feltehetően a murakeresztúri vagy a nagykanizsai vasútállomásra, ahonnan vonatok szállítják tovább őket. (MTI)

  • A szászországi Niederauban kisebb zavargások voltak egy ott épülő menekültszállás miatt. Egy korábbi bevásárlóközpont épületét most alakítják át 500 menekült befogadására. Péntek délután kb. 200 ember gyülekezett a helyszínen, ahol szidalmazták és megtámadták az átalakítást végző munkásokat, és elállták az oda vezető utat. Szombaton kb. 20, részben részeg tüntető próbálta meg áttörni a területet lezáró kerítést. Az első menekültek szombat délután érkeztek meg két busszal, szigorú rendőri őrizet mellett a szállásra. Szombaton Lipcsében ezren tüntettek a menekültek ellen az Offenzíva Németországért nevű szervezet szervezésében. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, kövekkel és üvegekkel dobálták meg őket. (Frankfurter Allgemeine Zeitung) 

  • Ahogy a képeken látható, gépfegyveres katonák sorfala előtt szállnak fel a Horvátországból érkezett menekültek a gyékényesi vasútállomásnál. Mint írtuk: a honvédelmi törvény módosítása szerint a katonaság csak kisegítő feladatokat lát el a rendőrség mellett a menekültválság kezelésében. A törvény szerint a katonák emberi élet kioltására nem alkalmas kényszerítő eszközt használhatnak, így gumilövedéket, pirotechnikai eszközt, könnygázgránátot vagy elfogó hálót. 

    Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke azonban korábban azt mondta: az új törvények nem változtatnak a katonák fegyverhasználati szabályozásán. A katonának eddig is alapfelszerelése volt a fegyver, és megvolt a fegyverhasználati joga. Semmilyen változás nem lesz abban, hogy a katona a fegyverét hogyan, mikor, milyen körülmények között használhatja, mondta a vezérezredes.  

  • Az osztrák terrorelhárítás vezetője szerint Ausztriában "iszlamistaként azonosított személyek" is ajánlanak fel segítséget az oda érkező menekülteknek, de ez nem tekinthető tömegesnek. Peter Gridling azt mondta: azonosították ezeket az embereket, de esetükben nem állapítható meg közvetlen kapcsolat szélsőséges terrorista csoportokkal. Gridling szerint egyelőre nem lehet azt mondani, hogy a menekültekkel együtt terroristák is érkeznek az országba. Kevéssé valószínű ugyanis, hogy a terroristák a menekültek veszélyes tengeri útvonalán, vagy embercsempészek teherautóinak rakterében érkeznének Európába. Nem zárható ki ugyanakkor, hogy a menekültek között is vannak potenciális terroristák, mondta. (Die Presse) 

  • Egy nagyon hosszú, legalább 12 kocsiból álló vonat áll indulásra készen a zákányi vasútállomáson. A vonat tele van, egy rendőrtől azt hallottam, hogy 1540 ember van rajta, de nem zsúfolt, az ablakokon benézve úgy tűnik, hogy mindenki ül. A vasútállomás előtt közben még mindig hosszú sorokban kígyóznak a menekültek. Többségükön, főleg a gyerekeken meleg ruha van és zárt cipő, csak sapkája nincs sok embernek, pedig szükség lenne rá. A sorból több helyen csúnya köhögés hallatszódik.

  • Felfüggesztik a kamionstopot a hétvégén, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A nehéz tehergépkocsik szeptember 26-án, szombaton 22 óra és szeptember 27-én, vasárnap 22 óra között is országos korlátozás nélkül közlekedhetnek a hazai közutakon. A szokásos hétvégi forgalomkorlátozást az Operatív Törzs kezdeményezése alapján az érintett miniszterek az ország déli megyéiben kihirdetett válsághelyzet miatt felfüggesztették fel. A kamionstop így nem okoz további torlódásokat, amelyek súlyosbítanák a bevándorlók áthaladása miatt esetenként szükséges helyi forgalomkorlátozásokat, és így egyenletesebb eloszlásban is indulhatnak útnak. (MTI)

  • A kora délutáni órákban készült ez a videó Baranya megyében. Siklós felől Pécs irányába haladt ez a hat harcjárműből álló konvoj az 58-as úton. A járművek Pécs előtt felhajtottak az M60-as autópályára a Budapest felé tartó oldalon. A konvoj elején valószínűleg a Terrorelhárítási Központ páncélozott járművei láthatók. Siklós közelében, Beremendnél is épül a műszaki határzár. Siklós és Magyarbóly irányába áll a kerítés, amelyről már csak az úgynevezett hattyúnyak és a pengés drót hiányzik.  (Bama.hu) 

  • Csak beletenyerelni lehet a szíriai káoszba

    Ki győzi le az Iszlám Államot? Na, és persze ki marasztalja otthon a menekülteket? A Közel-Keleten mindenki az oroszoktól meg az amerikaiaktól várja a kezdeményezést, pedig a legnagyobb játékosok nem is csak feltétlenül ők. Először megmutatjuk, miért tűnik annyira lehetetlennek a rendezés, utána megmutatjuk, talán hogyan is lehetne hozzáfogni.

  • Ez a hullám mindenben mutatja egy invázió jellegzetességeit

    - mondta a bolgár ortodox egyház vezetője az Index.hr híradása szerint. A Szent Szinódus vezetője szerint ugyanakkor azoknak a muszlimoknak, akik már beértek Bulgáriába, minden segítséget megadnak, de a kormánynak meg kell állítania ezt a megszállást.

  • Rejtélyesen eltűnt ezer keresztény család Magyarországról

    Balog Zoltán emberminiszter korábban Párizsban − jelezve, hogy Magyarország befogadja a valóban menekülőket − azt állította, hogy: 

    Magyarország 2013–2014-ben ezer keleti keresztény családot befogadott Irakból és Egyiptomból a nyilvánosság kizárásával, biztonságos módon és a magyar állampolgárság megadásával, azzal a lehetőséggel, hogy bármikor visszatérhetnek az eredeti lakhelyükre

    Az állításával azonban annyi a gond, hogy nagyon úgy néz ki, egyáltalán nem igaz. Legalábbis ha hiszünk Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek. A 444.hu állította szépen egymás mellé a két kormánypárti politikus állításait.

  • cikkünk a témában:

    Ha nem érti, hogy miért jönnek az afgánok, akkor itt egy magyarázat

    Egyre nő az Iszlám Állam befolyása Afganisztánban, a terrorszervezet a tálibok rovására növeli hívei számát a dél-ázsiai országban. Az ENSZ friss szakértői jelentése szerint mára az országban tevékenykedő felkelők mintegy 10 százaléka az Iszlám Állam támogatója.

    Az afgán biztonsági erők 2013 közepétől kezdték átvenni a szövetségesektől az ellenőrzést az ország területe felett, és a nemzetközi erők kivonásával párhuzamosan jelentősen fokozódott az erőszak az országban.

  • Az Európai Unióba érkező jelenlegi migrációs hullámmal olyan menekültek is bejöhetnek, akik közel állnak a dzsihádhoz. A menedékkérőket ezért fokozottabban kell ellenőrizni

    - nyilatkozta Ueli Maurer svájci védelmi miniszter a Basler Zeitung című svájci lap szombati számában megjelent interjúban.

    "Mindazonáltal az ellenőrzések sohasem lesznek hibátlanok" - figyelmeztetett Maurer. A hírszerzési adatok összevetésének lehetőségei is nyilvánvalóan korlátozottak. És aki egyszer belépett a schengeni övezetbe, viszonylag szabadon mozoghat.

    Maurer szerint nem zárható ki, hogy az események egy, a térségen túllépő háború felé eszkalálódnak. Az Iszlám Állam több mint terrorszervezet, egy állam jegyeit mutatja, miközben az eddigi határok szétesnek. 

  • Nyugalom és várakozás van most Beremenden, ahol hat kék BKV-busz várja a csuklós fajtából azt, hogy menekültek érkezzenek, akiket majd a vonathoz szállítanak. Itt van jópár üres kék konténer is, ezekben majd ügyintézési pontok működhetnek, illetve talán az eső és a hideg elől lehet majd itt védelmet keresni. Egy Vöröskereszt-sátor is felállt közben.

    Beremendben zavartalanul folyik az élet, éppen egy lakodalmas kocsisor ment el mellettünk az előbb.

  • A menedékkérők nem csillapodó hulláma erősen leterheli a menekültügyi ellátórendszert és a menekültügyi eljárásokat lefolytató szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalt (BAMF). Ezért most a Der Spiegel szerint azt tervezik, hogy a szíriai állampolgárságú menedékkérőket mind "kiveszik" az eljárásból, külön vizsgálat nélkül három évre szóló tartózkodási engedélyt adnak nekik, azzal a megszorítással, hogy a családegyesítés nem lehetséges, vagyis nem kapnak engedélyt arra, hogy áttelepítsék Németországba házastársukat és gyermekeiket. A BAMF így a nagyjából 280 ezres ügyhátralék ledolgozására és a más állampolgárságú menedékkérők ügyeire összpontosíthat.

    A belügyminisztérium szombaton cáfolta a hírmagazin értesüléseit, Stephan Mayer, a törvényhozás alsóháza, a Bundestag konzervatív (CDU/CSU) frakciójának belügyi kérdésekért felelős vezető szakpolitikusa viszont közvetve megerősítette azt. A parlamenti képviselő a Der Spiegelnek elmondta: nem biztos abban, hogy a tervezett intézkedés nem lesz egy újabb "rossz ösztönző", a Németországba vezető útra csábító újabb jelzés, és az is kérdéses, hogy miként lehet korlátozni a családegyesítést. (MTI)

  • Börtönökben szállásolná el a menekülteket Svédország

    Az országba érkező menekültek nagy száma miatt, Svédország a megüresedett büntetésvégrehajtási intézményeiben szállásolná el a menedékkérőket, írja a svéd Local.

  • Az m1 tudósítása szerint a röszkei határátkelő szerb oldalán 5 kilométeres a kamionsor, a várakozási idő pedig félnapos azután, hogy hiába szűnt meg a horvát-szerb határzár, a kamionosok továbbra is tartanak attól, hogy a határon újabb korlátozások lépnek életbe - ahogy ezt Milanovic horvát elnök péntek este belengette.

  • Berlinben luxuslakásokat is kisajátítanának a menekülteknek

  • A Der Spiegel szombati száma mintha Orbán Viktor kottájából játszana, úgy ír arról, hogy Angela Merkel kancellár "mosolygó menekültekkel készített színes szelfijeinek fatális mellékhatása van", ugyanis a közösségi portálokon terjedő felvételeket sokan "felszólításként" értelmezik, hogy azonnal induljanak el Németország felé.

  • Több száz iraki menedékkérő menne vissza Svédországba Finnországból azt követően, hogy tegnap kürtöket fújó, petárdákat dobáló tüntetők fogadták a Helsinki mellett lévő menekültközpontba busszal szállított migránsokat, és köztük legalább egy tiltakozó a Ku Klux Klán fehér csuháját és kámzsáját viselte. Az m1 tudósítása szerint irakiak tucatjai vonták vissza kérelmeiket a támadások és a hideg idő miatt, inkább Svédországba szeretnének menni. Finnországban az idén 14 ezer menedékkérelmet regisztráltak, de még az év vége előtt megduplázódhat ez a szám. 

  • A Zala megyei rendőrök az M7-es autópályán, Letenye közelében figyeltek fel egy 8 fős társaságra péntek délután. A magukat szírnek valló fiatalkorú menekültek Szerbia irányából jöttek át Magyarországra, előállították őket és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben, olvasható a Police.hu-n.

  • Orbánnak sajnos igaza van - olvasható a Die Presse című osztrák lap szombati számának kommentárjában, amely szerint Bécs pozíciója nem tartható, hiszen nem lehet egyszerre irgalmas szamaritánust játszani és egyúttal tízezreket átjuttatni Németország fele. A szerző, Rainer Nowak úgy véli, hogy Ausztria az uniós jogot ugyanúgy megszegi, mint Magyarország, csak mindezt elegánsabban teszi.

    A cikkíró úgy látja, hogy Ausztria nem maradhat örökké - Michael Häupl Bécs főpolgármesterének szavaival élve - az a hely, ahol a menekültek útközben meguzsonnáznak. Vagy valóban lezárulnak a határok, vagy felkészül az ország arra, hogy pénzt, iskolát, infrastruktúrát és a szociális ellátásokat más kultúrából származó emberekkel megosszon. Természetesen van középút, azonban valamilyen irányban el kell mozdulni, mivel a németországi menedékkérők többen vannak, mint ahányat az ország be tudna fogadni. (MTI

  • A törökök szerint a szír elnöknek mégiscsak szerepe lehet a béke megteremtésében

    Bár Törökország eddig más állásponton volt, az elnök pénteken arról beszélt, hogy a szíriai béke ügye Aszad nélkül, de akár vele is megvalósulhat. Utána azt is hozzátette, a szír elnöknek később távoznia kell. Hasonlóan gondolkodik a brit külügyminiszter és Merkel is.

  • Zoran Milanovic horvát miniszterelnök pénteken, a szerbiai közszolgálati televíziónak nyilatkozva Magyarországról azt mondta, a magyarok falat építenek, a barbárok felé, a szerbek felé, amelyet elfogadhatatlannak tart. Kijelentette azt is: "Horvátország megakadályozhatja Szerbia európai uniós csatlakozását, de én ezt nem szeretném". 

    Szijjártó Péter külügyminiszter ezért szombaton ismét beszólt Milanovicnak, és felszólította, hogy "fejezze be Magyarország és a magyar emberek szidalmazását". A minisztérium közleménye szerint a horvát miniszterelnök két hete folyamatosan sértegeti Magyarországot és a magyar embereket, pedig "lenne oka a szerénységre", hiszen Horvátország bevándorlókat ellátó rendszere egy nap alatt összeomlott. Horvátország a bevándorlók regisztrálása és ellátása helyett tömegével Magyarországra hordja a migránsokat - szerepel a kommünikében -, Horvátország megzsarolta Szerbiát és képtelen vádakkal illette Magyarországot. "Magyarország tiszteli azokat az országokat, amelyek szintén helyt állnak, és viselik a terheket" - zárul a tárca közleménye. (MTI)

  • Így még biztosan nem látta a röszkei eseményeket

    Nézze meg madártávlatból, hogy mi vezetett el a horgosi csatához. Itt a röszkei gyűjtőpont története pár percben.

    Így még biztosan nem látta a röszkei eseményeket
  • A horvát belügyminisztérium adatai szerint rekordszámú, tízezer menekült érkezett pénteken Horvátországba, a migránsválság ottani kezdete óta már 65 ezren léptek az ország területére. A belügyi közlemény szerint az éjszaka folyamán további 1200 migráns lépte át Horvátország keleti határát.

    A minisztérium azzal számol, hogy a magyar határzár és a hideg, esős napok közeledtével a Törökország, illetve Görögország felől érkező menekültek várhatóan "melegebb útvonalat" választanak, Albánián és Montenegrón keresztül fognak haladni. Emiatt a déli Dubrovnik-Neretva megyében már folynak az előkészületek a menekültek befogadására, naponta három-ötezer ember érkezésére számítanak. (MTI