Budapest

Tarlós: 12 pontból 11-et elfogadott az Alstom

2011. június 22., 13:26 Módosítva: 2011.07.11 09:58
4

A metrókocsikat gyártó Alstommal csak egy pontban nem sikerült megállapodni a keddi budapesti tárgyaláson, ám az előreláthatóan két hét múlva esedékes újabb megbeszélésen várhatóan arról is sikerül egyezséget kötni - mondta Tarlós István főpolgármester szerdán, a Fővárosi Közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján.

Közlése szerint Budapest tizenkét pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyből a francia cég tizenegyet   elfogadott, az egyetlen vitatott kérdés a vis maior-ügy. Az Alstom-szerződésben ugyanis vis maiornak számít, ha a gyártó nem tudja megszerezni a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH) a gyártáshoz szükséges típusengedélyt egy megadott határidőn belül.

Tovább

Megújulnak a parkok és a játszóterek Budapesten

2011. június 22., 12:15 Módosítva: 2011.06.22 12:15
26

Állagmegóvó és minőségjavító fenntartási feladatokra, valamint a szabványváltozás miatt szükséges játszótéri átalakításokra 460 millió forint többletforrást kap a Főkert Nonprofit Zrt. Erről szerdai ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés, a képviselők egyhangúlag támogatták a javaslatot.

György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint a korábbi forráshiány miatt a Főkert nem tudta kellő gyakorisággal elvégezni az ilyen jellegű feladatokat, emiatt a parkok állapota látványosan romlott. Mint mondta, a városvezetés az ígérete szerint próbálja láthatóvá tenni a változást, hogy az itt élők és az ide látogatók komfortérzete javuljon.

A többlettámogatásból lehetőség nyílik egyebek mellett a zöldterületek gyakoribb gondozására, a hiányzó fák pótlására, illetve hat helyszínen komplex minőségjavításra. A feladatok ellátásához idény jellegű létszámbővítés, valamint további alvállalkozók foglalkoztatása is szükséges.

A határozat szerint felújítások, kismértékű átalakítások lesznek a főváros közterületi játszóterein is a 2008-ban szigorított szabvány miatt. A játszótereken többnyire alkatrészcserék lesznek, illetve bővítik az ütéscsillapító burkolatokat.

Elfogadták Budapest új zászlóját

2011. június 22., 11:50 Módosítva: 2011.07.21 12:00
431

Elfogadta Budapest új zászlaját a Fővárosi Közgyűlés 21 igen és 2 nem szavazattal szerdán. Az MSZP képviselői nem nyomtak gombot a szavazásnál. Az új zászló fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett, közepén az eddigi címer szerepel ezután is. Szakértő szerint az új zászló olyan mint egy katonai lobogó. Olvasóink számos zászlótervet küldtek be pályázatunkra.

Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint Budapest eddigi zászlaja más zászlóval könnyen összetéveszthető a nagyfokú hasonlóság miatt. A vörös, arany(sárga), égszínkék zászló ereklyeként, mellérendelt feladatkörben kap szerepet ezután a Fővárosi Közgyűlés ülésein és más ünnepi alkalmakkor.

A képet az előterjesztés mértani ábrája alapján az Index állította össze
A képet az előterjesztés mértani ábrája alapján az Index állította össze

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője a vitában azt kifogásolta, hogy a városvezetés úgy változtatja meg Budapest szimbolikáját, hogy sem szakmai, sem civil szervezeteket nem vont be a döntés előkészítésébe. Azt kérte, hogy a főpolgármester vonja vissza az indítványt, egyeztessen és szeptemberben hozza vissza a testület elé a javaslatot.

Tovább

Új taxidrosztrendelet lép életbe

2011. június 22., 11:19 Módosítva: 2011.06.22 11:19

Új taxidrosztrendelet lép életbe Budapesten 2012. január 1-jével. Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy az egyeztetések még nem zárultak le. Szerinte nyilvánvaló, hogy a tarifarendszert meg kell változtatni, és a szolgáltatás minőségével kapcsolatban is eltérőek a tapasztalatok. Az egységes arculat szempontjából tehetetlenségi ponton vannak, és nem tudnak erről elmozdulni.

A szerdai javaslatban György István azt írta: a taxiállomások üzemeltetése a Budapesti Közlekedési Központhoz (BKK) kerül át, az átadás-átvétel során vetődött fel a jelenlegi szabályok felülvizsgálata. Mivel több ponton kellett volna módosítani a rendelkezést, és ez áttekinthetetlenné tette volna a szabályozást, egy teljesen újat készítettek el. Ennek során figyelembe vették az adminisztrációs terhek csökkentését, így a taxitársaságok számára a hozzájárulás könnyebben adható ki.

A jelenleg érvényes szabályozás nem rögzíti az állomások használatáért fizetendő díj mértékét, csak annak számítási módját, így az új rendelet tervezetében erre is javaslatot tettek.

Tekintettel arra, hogy a díj öt éve nem változott és a jelenlegi működésre fedezetet már nem nyújt, György István azt kezdeményezte, hogy évi 30 ezer forint legyen a taxiállomás-használati díj. Az eredeti javaslat szerint július 1-jével emelték volna a fizetendő tarifát, de ezt az előterjesztő visszavonta, így a tarifa szabályozása a rendelettel egy időben, 2012. január 1-jén lép hatályba.

Rendkívüli ülés lesz az Alstom-ügyben

2011. június 22., 11:12 Módosítva: 2011.07.11 09:58

A Fővárosi Közgyűlés július elején várhatóan rendkívüli ülést tart az Alstom-metrókocsik ügyében - jelentette be Tarlós István főpolgármester szerdán a testület ülésén.

Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, milyen konkrét kérdésben kell döntenie a közgyűlésnek, de addig várhatóan ismét találkozik az Alstom és a magyar főváros vezetője.

Kedden, több hónapig tartó vita és a francia bíróság által hozott, a BKV számára kedvező döntés után Budapesten tárgyalóasztalhoz ült Tarlós István és Patrick Kron, a francia Alstom-csoport elnök-vezérigazgatója. A találkozó után a főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy rendkívül közel kerültek a megoldáshoz. Patrick Kron pedig azt mondta, Tarlós István meghívására néhány hét múlva visszatér Budapestre, és lezárhatják a megbeszéléseket.

A BKV tavaly október 20-án bontotta fel az Alstommal a szerződést, amelyet még 2006-ban a 2-es és a 4-es metróra szánt szerelvények gyártására kötöttek. A felmondás oka az volt, hogy az Alstom nem szerezte meg határidőre a szerelvények gyártásához szükséges típusengedélyt.

A Fidesz és a Jobbik megszavazta a főváros új zászlóját

2011. június 22., 10:09 Módosítva: 2011.06.22 10:09
14

Elfogadta Budapest új zászlaját a Fővárosi Közgyűlés 21 igen és 2 nem szavazattal szerdán. Az MSZP képviselői nem nyomtak gombot a szavazásnál. A Tarlós István által tervezett új zászló fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett, közepén az eddigi címer szerepel ezután is.

CET-demonstrációval kezdődött az ülés

2011. június 22., 09:31 Módosítva: 2012.04.04 15:39

A budapesti CET-beruházáson korábban dolgozó vállalkozók demonstráltak a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének kezdetén a Városháza dísztermében. A mintegy tucatnyi vállalkozó plakátokat emelt a magasba, amelyeken Bagdy Gábort, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettest megszólítva az állt: "Ne kenjék másra a pénzünk jogtalan elvételét! Bagdy Úr! Vissza az 1 milliárdot! Valakinek csak jogi tévedés. A vállalkozóknak a kenyere!"

Az egyik demonstráló vállalkozó név nélkül nyilatkozva az MTI-nek azt mondta: arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a főváros januárban lehívta a beruházás teljesítési garanciáját, egymilliárd forintot, ezért az alvállalkozókat nem tudják kifizetni. Hozzátette: hátráltatja a helyzetet az is, hogy Budapest nem veszi át a Duna-parti Közraktáraknál  létrehozott épületet, emiatt a vállalkozók nem jutnak hozzá a végszámlájukhoz sem.

Tarlós: Kimerítő egyeztetésen közel került a megoldás

2011. június 21., 19:47 Módosítva: 2011.07.11 09:58

Rendkívül közel került a megoldáshoz Budapest vezetése az Alstommal, jelentette be Tarlós István főpolgármester kedden, miután több órán át tárgyalt a két fél egymással a Budapestre szállítandó új metrószerelvényekről. Mint mondta, nagyon kimerítő, de az utóbbi nyolc hónapot figyelembe véve nagyon konstruktív volt az egyeztetés. Hozzátette: "meg kell fogalmaznunk azt, amiben ma meg tudtunk állapodni", és rendkívül közel a megoldás.

Tovább

Újabb félmilliárd forintot kér a BKK

2011. június 21., 08:01 Módosítva: 2011.06.21 08:01

Újabb félmilliárd forintot biztosít a Főváros a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-nek (BKK), írja a Népszabadság a keddi számában. A lap György István főpolgármester-helyettes előterjesztésére hivatkozva közli: Budapest közösségi közlekedésének megújulásához a teljes szervezeti és intézményrendszer átalakítására van szükség.

Öt kiemelt beruházás előkészítésére 323,4 millió forint jut. Ezek között az elektronikus jegyrendszer bevezetésének kidolgozása, a személyforgalmi behajtási díj részleteinek kimunkálása, a Széll Kálmán tér átépítése, a Nyugati pályaudvar körüli közterek rekonstrukciója és a BKK "saját beruházások indítására való alkalmassá tétele" szerepel.

A Népszabadság közlése szerint négy buszsáv kialakítására 35,2 millió forintot kér a BKK.

Mindenki bukhat, ha bukik a metrószerződés

2011. június 20., 22:45 Módosítva: 2011.06.20 22:45
46

Az Alstom saját költségén, esetleg a BKV-val felesben átalakítja a kettes metróra szánt kocsijai fékrendszerét, vagy ugrik a több tízmilliárd forintos üzlet. Elméleti, de nem valószínű lehetőség az is, hogy a magyar közlekedési hatóság meghátrál, és kivételes engedélyt ad a franciáknak. Nagyjából ezek a variációk várhatók Patrick Kron Alstom-vezérigazgató és a BKV közötti tárgyaláson.

Meggyorsíthatja a BKV és az Alstom közötti kiegyezést egy tíz nappal korábbi versailles-i bírósági döntés. Eszerint a BKV jogszerűen lehívhatta a felmondott metrószerződés miatt a franciáktól a 30 milliárd forintos bankgaranciát.

A döntés után az eddig magabiztos franciák már hajlanak a tárgyalásra: kedden Budapestre érkezik a párbeszédben eddig személyesen nem jeleskedő Patrick Kron vezérigazgató. A tárgyalást megelőzte egy pénteki szentpétervári találkozó, ahol az Alstom-vezér Fellegi Tamás fejlesztési miniszterrel egyeztetett. Hogy milyen eredménnyel, azt nem tudni.

Az Alstom által gyártott új metrókocsi, a Metropolis 2009-es bemutatóján. (Fotó: Illyés Tibor)
Az Alstom által gyártott új metrókocsi, a Metropolis 2009-es bemutatóján. (Fotó: Illyés Tibor)

Mielőtt megvizsgálnánk a három leginkább lehetséges forgatókönyvet, vegyük át röviden az Alstom-sztorit.

Tovább

Keddtől tényleg lezárják a hármas metrót

2011. június 20., 15:36 Módosítva: 2011.06.20 15:36
10

Kedden léptetik életbe a korábban határozatlan időre elhalasztott vágányzárat Budapesten a 3-as metró vonalán a Határ út és Kőbánya-Kispest végállomás között, az utasokat ezen a szakaszon várhatóan augusztus 24-ig a BKV és a Volánbusz meghosszabbított útvonalú autóbuszjáratai szállítják.

A vágányzárat eredetileg június 16-án léptették volna érvénybe, de a KÖKI építtetője nem végezte el időre a BKV által kért biztonsági változtatásokat. A Budapesti Közlekedési Központ viszont ma közölte: a bevásárlóközpont építője teljesítette a megállapodásban vállalt kötelezettségeit és pótolta a forgalomtechnikai, forgalombiztonsági hiányosságokat, ezért megindulhat a Kőbánya-Kispest végállomás és a csatlakozó gyalogos-felüljárók átépítése.

Tovább

Ügyeskedés nélkül nehéz óvodásnak lenni

2011. június 20., 11:06 Módosítva: 2012.06.24 08:12
285

Egy budapesti családnál az apa és a kisebbik gyerek otthon, az anya és a nagyobbik gyerek egy ismerősénél lakik. Papíron. Miután átrajzolták az óvodai körzethatárokat, az idősebbik gyerek egy távoli intézménybe került volna, és nem a bölcsőde közvetlen közelében lévőbe, amely helyileg a családnak is leginkább megfelelt. Mindez két hónappal a bölcsőde vége előtt derült ki. A család az óvónőtől kért segítséget, hogy ebben az esetben mi a teendő. „Írják be, hogy nem a körzetben laknak, de apuka errefelé dolgozik, a gyerek a szomszédba járt bölcsődébe, akkor talán felveszik” – válaszolta az óvónő. „És olyan megoldás nincs, hogy biztosan felvegyék?” – kérdezett vissza az édesapa. „De! Be kell költözni a körzetbe. Ha például van itt egy ismerős” – mondta az óvónő, mutatóujját a szája elé téve.

Tovább

Lezáratta Tarlós a balesetveszélyes járdát

2011. június 17., 19:54 Módosítva: 2011.06.17 19:54

Balesetveszély miatt lezáratta az Andrássy út 1. szám előtti járdát pénteken a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes; az intézkedést Tarlós István főpolgármester kérte Hutiray Gyulától, közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. Tájékoztatása szerint az Andrássy út 1. szám alatti ingatlan nincs a fővárosi önkormányzat tulajdonában, azonban a veszély elhárítása érdekében a legszükségesebb intézkedések megtörténtek.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) megerősítette és láthatóvá tette a lezárást, mert a bérház tetőszerkezetéről lehulló pala, cserép és egyéb bádoglemezek balesetet okozhatnak. A területet szalagkorláttal elkerítették, omlásveszélyt jelző táblák hívják fel a figyelmet a környék elzárására, a veszélyre. Az FKF munkatársai a területet hétfőn műanyagból készült korlátszerkezettel kerítik el, amely a tetőn zajló munkálatok elvégzéséig ott fog maradni.

Az Andrássy út 1. számú házban lakók csütörtökön nyílt levélben fordultak Tarlós István főpolgármesterhez. Azt írták: "borítékolható", hogy halálos balesetek történnek, ha a főváros nem tesz lépéseket az ügyben. "Nem lenne szabad megvárni, hogy a világörökségi területen álló épület életveszélyes tetőszerkezete miatt járókelők haljanak meg" – állt a levélben, amelyhez a lakók szakvéleményeket és fényképeket is mellékeltek. A társasház azért fordult a főpolgármesterhez, mert - mint írták - Tarlós István "műszaki ember", aki biztosan megérti a helyzet komolyságát.

Tarlós tervezte az új fővárosi zászlót

2011. június 17., 15:33 Módosítva: 2011.07.01 17:05
367

Tarlós István maga találta ki, milyen legyen Budapest új zászlaja, de közreműködött benne György István főpolgármester-helyettes és Bojár Iván András, tudtuk meg a főpolgármesteri hivataltól.  Az eddigi piros-sárga (arany)-kék lobogót 1873 -ban alkották meg. Az indoklás szerint azért kell megváltoztatni, mert könnyen összetéveszthető más zászlóval.

Budapest új zászlajának fehér háttérszíne a tisztaságot és a semlegességet szimbolizálja, a 48-as nemzeti színű háromszögek a zászló szélén pedig azt jelképezik, hogy Budapest Magyarország fővárosa, mondta Szűcs-Somlyó Mária, a városháza kommunikációs igazgatója.

Tovább

Lámpák figyelmeztetnek az ajtócsukódásra

2011. június 17., 13:55 Módosítva: 2011.06.17 13:55

Az esélyegyenlőség érdekében olyan lámpákat szerelnek a metrókra, amelyek az ajtók záródására figyelmeztetik az utasokat – közölte a BKV.

A "vizuális indításjelző berendezések" tesztelése hétfőn a 3-as metró vonalán kezdődik, és egy hónap után az összes kocsiba beszerelik őket.

Összesen 1944 jelzőkészülékre lesz szükség, ezeket a járművek utastéri ajtói fölött helyezik majd el. A lámpák az ajtózáródásra figyelmeztető hangjelzéssel egyidejűleg kezdenek el villogni, és mindaddig fényjelzést adnak, amíg a szerelvény valamennyi ajtaja be nem záródott.

A többség nem szereti az új elnevezéseket

2011. június 17., 08:45 Módosítva: 2011.06.17 20:44
57

Az utóbbi hónapok budapestieket érintő intézkedései közül a közterületek átnevezése a legnépszerűtlenebb, a hajléktalanok kitiltása a legnépszerűbb – áll a Policy Solutions politikai elemző intézet új kutatásában.

Rosszul fogadták a budapesti választók a közterület-átnevezési hullámot. A kutatásban szereplő valamennyi átnevezést elutasítja a fővárosiak többsége.

Tovább

Szerdán döntenek Budapest új zászlajáról

2011. június 16., 16:52 Módosítva: 2011.06.16 16:57
593

Fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszög-díszsorral szegélyezett zászlaja lehet Budapestnek, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadja az erről szóló előterjesztést. A zászló közepén a jelenlegi címer szerepelne ezután is.

Tovább

Saját tervező kft.-t alapítana a főváros

2011. június 16., 15:06 Módosítva: 2011.06.16 15:06

A főváros saját tervező kft.-t szeretne létrehozni, amely hatékonyabban és olcsóbban tudná ellátni a kisebb és közepes feladatokat – jelentette be György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes egy konferencián.

Tovább

Budapestre jön az Alstom-vezér

2011. június 16., 09:32 Módosítva: 2011.06.16 12:17
7

Információink szerint a 30 milliárd forintos előleg elvesztésével megváltozott az Alstom tárgyalási stílusa, eddig a pénz és a metrókocsik birtokában magas lovon ültek, ám a napokban elvesztett per után leszálltak róla, legalábbis így érzékelik magyar részről. Patrick Kron, az Alstom vezérigazgatója jövő hét kedden Budapestre érkezik.

A magyar fél értesüléseink szerint megegyezésre törekszik, ám alapjaiban meg akarja változtatni a metrókocsi-szerződés előnytelen pontjait. Így például kivennék a szerződésből azt a pontot, miszerint vis maior-nak számít, ha nem sikerül megszerezni a metrókocsikra a hatósági engedélyt.

Tovább

Tüntetni fognak pénzükért a CET kivitelezői

2011. június 16., 00:00 Módosítva: 2012.04.04 15:37
23

Tüntetni fognak a pesti Duna-parton felépített kultúrpláza, a CET kivitelezői, ha nem fizetik ki őket: több vállalkozást is a csőd fenyeget. A beruházó szerint a fővárosi önkormányzat húzza az időt, blokkolja a cégek pénzét és a befejezést. A főváros szerint a beruházó késik, és fizetni is neki kellene.

A főváros 2011 januári műszaki felmérése 95-97 százalékosra igazolta munkánk készültségét, a maradékot akkor azért nem tudtuk befejezni, mert a főváros hibájából nem volt áram és víz, mondta Fulmer Gábor az épületgépészetért felelős Hopferwieser Kft. vezetője. A cég tavaly Építőipari Mesterdíjat kapott a bálnát formázó Duna-parti épületegyüttesen végzett munka minőségéért.

Fulmer hozzátette, hogy lassan fél éve 600 millió forinttal tartoznak a munkájáért a cégnek. Ez az összeg jelentős része az éves bevételüknek, ezért ha nem kapják meg hamarosan, csődbe mehet a társaságuk. Ezt többször is jelezték a főváros vezetésének, de nem kaptak választ. Ezért Fulmer nem lát más módot, mint a tüntetést arra, hogy felhívják a figyelmet a kilátástalan helyzetre.

Tovább

Fellázadtak a húgyszagú konténer miatt a BKV-sok

2011. június 15., 22:09 Módosítva: 2011.06.15 23:32
101

Mivel a bevásárlóközpont építője nem biztosította a biztonságos közlekedés feltételeit, ezért bizonytalan ideig eltolódik a június 16-ától tervezett vágányzár a 3-as metró vonalán, áll a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében. Azaz, a meghirdetettel ellentétben csütörtökön mégis teljes hosszában jár a metró. A háttérben húgyszag bűzlik. Vagy nem csak az.

A BKK és a BKV bejárást tartott a 3-as metró vonalán a június 16-ától bevezetni kívánt vágányzár helyszínén, és a szakemberek úgy találták: nem valósultak meg a bevásárlóközpont építője által vállat forgalomtechnikai feltételek a metrópótlás megkezdéséhez, nem lenne biztonságos a közlekedés.

Tovább

Nem lehet fővárosi aluljárókban zenélni

2011. június 15., 15:39 Módosítva: 2011.06.15 15:39
149

Egyelőre nem ad ki közterület-használati hozzájárulást a fővárosi önkormányzat azoknak, akik budapesti aluljárókban akarnak utcazenélni vagy szórólapot osztani; az első kérvények a napokban érkeztek meg a városházára.

A Fővárosi Közgyűlés közterület-hasznosítási bizottságának szerdai ülésén elhangzott: a városvezetés azt kéri, hogy a testület ne adjon engedélyt az aluljárókra. Az indoklás szerint a szórólapozás általában szemeteléssel jár, a zene pedig az akusztikai körülmények miatt túl hangos.

Tovább

Losonczy Pál: Budapest egy külön ország

2011. június 14., 17:33 Módosítva: 2012.07.03 20:06
33

A közterületeken elég kemény a Jobbiknak Tarlós István fellépése, a párt viszont „jobban ütné” a 4-es metró, a BKV ügyét. Losonczy Pál frakcióvezető szerint ha Tarlós rosszul csinálja a dolgát, akkor a következő négy évben nézhetik Horváth Csabát hátulról, ami borzasztó lenne. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik Budapest elmúlt szűk egy évét.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Nekem úgy tűnik, a Jobbik visszafogottabban politizál a fővárosban, mint a parlamentben, mi lehet ennek az oka?

Szerintem nem csak a Jobbik visszafogottabb, a közgyűlésben teljesen más az élet, mint az Országgyűlésben. Itt egy város vezetéséről van szó.

Szokták emlegetni kis parlamentnek.

Így van, és szerintünk Budapest egy külön ország. Azaz Magyarországon belül van még egy "ország", ami teljesen más identitású, mint maga Magyarország, ehhez alkalmazkodnunk is kell.

Tovább

Ma átadják a Margit híd déli járdáját

2011. június 14., 10:52 Módosítva: 2011.06.14 10:55
37

Kedd délután négy órától a Margit híd déli járdáját használhatják a gyalogosok és a biciklijüket toló kerékpárosok – közölte a híd felújítását végző Mh 2009 konzorcium.

Tovább

Ma kifestik a Pöttyös utcát

2011. június 11., 10:11 Módosítva: 2011.09.17 17:24
142

A Színes Város projekt egy civil kezdeményezés, amelynek célja, hogy színesedjenek a közterek. Tavaly több mint 1000 négyzetméter falat színesítettek ki Budapesten. Minden esetben nagy, forgalmas csomópontot kerestek, olyat, amelyet rengeteg ember lát, és használ rendszeresen. Így esett a választás a Flórián térre, a Városháza Parkra, és a Széll Kálmán (volt Moszkva tér) térre.

A magyar származású festőművész, Victor Vasarely Színes Város koncepciója abból indult ki, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, hagyják el az alkotások a galériákat és a múzeumokat, kerüljenek közelebb az emberekhez. A projekt ezt a szellemi örökséget hívta elő, és tartja életben 2009-óta.

Következő akciója az egyesületnek a Pöttyös utcai megálló, ezt ma festik ki. Ez a projekt egyben az oktatási-nevelési program első állomása is. A program lényege, hogy általános- és középiskolás gyerekek közreműködésével színesítsék ki a köztereket. A Zöld Kakas Líceum nevű ferencvárosi középiskola diákjai- akikkel tavaly október óta minden héten zajlott a Színes Város óra- választották így a Pöttyös utcát, amely olyan lepusztult helyszín a környéken, ahol egy nap legalább 40 ezer ember megfordul.

A diákok nemcsak a festésben vettek részt, hanem egy olyan csapatmunka alkotóelemei voltak, amiben mindent ők csináltak, a fotós-videós dokumentáció, az üzleti tervezés, a grafikai megjelenítés, a kivitelezés, az átadási ceremónia és a kommunikáció lebonyolítása is mind a kezükben volt, tanári és egyesületi felügyelet mellett.

Nem volt zökkenőmentes a projekt kivitelezése, a BKV először nem akarta megadni az engedélyt a festésre. Végül a tervek átdolgozára után már elhárult minden akadály.

A BKV nyert másodfokon Versailles-ban

2011. június 10., 16:11 Módosítva: 2011.06.10 19:50
283

A főpolgármesteri hivatal közleménye szerint a versailles-i bíróság másodfokon igazat adott a BKV-nak abban, hogy jogszerűen lehívhatja a felmondott metrószerződés miatt a franciáktól a mintegy 30 milliárd forintos bankgaranciát.

„A BKV Zrt. részére teljesített bankgaranciák lehívásával kapcsolatban a Polgári törvénykönyv 2321 szakasza szerint a hozott határozat minden rendelkezését hatályon kívül kell helyezni, és az Alstom Transport tiltó kérelmét elutasítani”, határozott most a bíróság, megváltoztatva az elsőfokú, a BKV-t elmarasztaló ítéletet.

Tovább

A Gellérthegyre is felmenne a Várkabin

2011. június 9., 10:00 Módosítva: 2011.06.09 10:41
214

A kedden beharangozott 6-8 milliárd forintos költség a Duna feletti drótkötélpályán libegő Várkabin pályájának teljes hosszára vonatkozik, viszont eddig csak az első Vigadó és Várhegy közötti szakaszról lehetett tudni. A tervező elmondása szerint a második szakasz a Várból a Gellérthegyre menne. A műemlékvédők hüledeznek, a hatóságok nem ismerik a tervet.

Budai Zoltán, az ötletgazda Budai és Barta Tanácsadó Kft. vezetője lapunknak elmondta, hogy egyelőre a Várkabin műszaki tervei készültek el, az engedélyeztetési tervek majd csak akkor, ha a négy lehetséges nyomvonal közül (idén nyáron) kiválasztották a legjobbat. Mint arról kedden beszámoltunk, a tervek szerint egy lanovkaszerű kabin libegne másfél-két év múlva a pesti Dunakorzóról a Várhegyre drótkötélpályán.

Tovább

Nem tárgyalta a francia bíróság az Alstom keresetét

2011. június 8., 21:47 Módosítva: 2011.06.08 21:47

A francia bíróság a tervezettel ellentétben szerdán nem tárgyalta az Alstom keresetét, és várhatóan addig nem is kerül napirendre, amíg a metrókocsikat gyártó cég vezetői nem tárgyalnak személyesen a főpolgármesterrel és a kormány képviselőivel.

Az Info Rádió úgy értesült, hogy az Alstom vezetői nemcsak Tarlós István főpolgármesterrel tárgyalnak a metrókocsik ügyéről, ugyanis június 17-én Szentpéterváron találkoznak Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel. A megbeszélésen a típusengedély is szóba kerülhet, mivel a Nemzeti Közlekedési Hatóság a tárca alá tartozik. Várhatóan a francia bíróság addig nem veszi napirendre az Alstom ügyét, amíg nem érnek véget az egyeztetések a kormány képviselőivel és a főváros vezetésével.

Tovább

Kigyulladt egy BKV-busz a Gellérthegyen

2011. június 8., 19:11 Módosítva: 2011.06.08 19:11
64

Kigyulladt a BKV egyik 27-es autóbusza szerda este a Gellérthegyen; a balesetben nem sérült meg senki, a forgalom zavartalan - közölte Kisdi Máté, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője az MTI-vel.

A szóvivő elmondása szerint a busz motortere gyulladt ki, onnan a tűz nem terjedt tovább, mert sikerült eloltani. A tűzoltást a buszsofőr kezdte el, miután leszállította az utasokat a járműről, majd a fővárosi tűzoltók oltották el végleg a tüzet - tette hozzá.

Tovább

A főváros gátat épít a Római-partra

2011. június 8., 16:03 Módosítva: 2016.11.29 15:44
141

Egyhangúlag támogatta a III. kerületi római-parti gát megépítését a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. A védmű várhatóan még ebben az önkormányzati ciklusban elkészül, ám arról egy későbbi testületi ülésen döntenek, hogy a tervek közül melyik változatot támogatják.

Tarlós István főpolgármester arra tett javaslatot, hogy az előterjesztésben szereplő négy változat, valamint a vitában felmerült további elképzelések figyelembe vétele után terjesszenek a közgyűlés elé megfelelő tervet.

Tovább