Budapest

Több pénzt adnak a műjégpályára

2011. június 8., 14:37 Módosítva: 2011.06.08 14:37

A Városligeti Műjégpálya 4,7 milliárd forintos rekonstrukciójához még 37,5 millió forintot ad az önkormányzat. Mintegy százmillió forint kivitelezői követelést nem tartanak jogosnak Budapest vezetői - derült ki a szerdai közgyűlésen. A kivitelezés megkezdése után a restaurátori kutatások és feltárások eredményeként a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az eredeti építési engedélyhez képest további kötelezettségeket állapított meg a műemlék épület homlokzatának, nyílászáróinak és dísztermének kialakítására. A 4,7 milliárd forintos beruházás költségeihez 2,2 milliárd forint támogatást ad az Európai Unió.

A Városligeti Műjégpálya betonmedre már elkészült, a területet a nyári időszakra vízzel árasztották el, így nyolcévnyi szünet után ismét működik a csónakázótó. A csónakázótavat a közeli Széchenyi fürdő elhasznált gyógyvizével, valamint a fürdő nem használt hideg vizes kútjaiból töltötték fel. A műemlék épület és ezzel a teljes beruházás várhatóan őszre készül el.

Egy kukába mehet a műanyag és a fém

2011. június 8., 13:11 Módosítva: 2011.06.08 13:12
43

Nem kell szétválogatni csütörtöktől a műanyag- és a fémhulladékot Budapesten, a szelektív hulladékgyűjtőkbe ezeket mostantól együtt lehet bedobni - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.. A kétféle hulladékot a gyűjtők kiürítését követően különválogatják és újrahasznosítják. A társaság ezzel az intézkedéssel azt szeretné elérni, hogy ne borítsák fel a tartályokat a visszaváltható alumíniumdobozok megszerzése érdekében, és ezáltal "nagyobb tisztaság és nyugalom uralkodjék a fővárosban".

Ezután a fémhulladékot is naponta szállítják el (eddig kéthetente vitték el), mint a műanyagot, így nagymértékben csökken az idő, és ezáltal az esély arra, hogy felborítsák a konténereket.

Megszavazták a közösségi közlekedés támogatásának benyújtását

2011. június 8., 12:01 Módosítva: 2011.06.08 12:01

Egyhangúlag megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a budapesti közösségi közlekedés normatív támogatásának igényléséről szóló előterjesztést szerdai ülésén. A György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes által beadott előterjesztés szerint a kérelmet június 7-éig kellett beadni, ezt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) meg is tette. Mivel az igénylést előíró törvény május 25-ei hatályba lépése, illetve a beadási határidő között a közgyűlés nem ülésezett, a képviselők most döntöttek a támogatáshoz csatolandó nyilatkozat elfogadásáról. Ezeket a BKK hiánypótlásként nyújtja be. A kormány augusztus 12-éig dönt a kérelem elbírálásáról, a főváros legalább 32 milliárd forint támogatásra számít, mivel a törvény előírja, hogy az előző évinél kisebb összeg nem adható.

Várkabin libeg majd a Duna felett?

2011. június 8., 00:55 Módosítva: 2011.06.08 00:55
266

Új turisztikai attrakció tervéről rántották le a leplet egy keddi budapesti turisztikai konferencián: lanovkaszerű kabin libegne másfél-két év múlva a pesti Dunakorzóról a Várhegyre drótkötélpályán, ha az elképzelés megkapja a szükséges engedélyeket.

A Várkabin fantázianevű 30 fős libegő Budai Zoltán, az ötletgazda Budai és Barta Tanácsadó Kft. vezetője szerint a városképhez illeszthető, az állomás építmények rendkívül kicsik, így nem zavarják a panorámát, a függesztő-, és vontató kötelek légiesek, szinte láthatatlanok lesznek.

Tovább

3 fogaskerekű átment az ultrahangvizsgán

2011. június 6., 19:01 Módosítva: 2012.10.02 13:09
17

A hétvégi műszaki hiba következtében folyamatos ultrahangos vizsgálatoknak vetik alá a Fogaskerekű szerelvényeit, áll a főpolgármesteri hivatal közleményében.

Hétfő estig három szerelvényt vizsgáltak át a BKV szakemberei, és mivel mindent rendben találtak, kedden mindhárom szerelvény forgalomba állhat. Ezzel a munkanapi menetrend szerint közlekedhet a 60-as viszonylat, azaz a Fogaskerekű.

Az ultrahangos vizsgálat folytatódik, hogy a Fogaskerekű a hétvégi, több vonatot igénylő, sűrűbb menetrend idején is az utazóközönség rendelkezésére álljon.  Az okozott kényelmetlenségért a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV az utasok szíves elnézését és megértését kéri.

Mint arról beszámoltunk, eltörött a fogaskerekű vasút egyik szerelvényének a tengelye Budapesten a Gyöngyvirág úti megállóban, a jármű kisiklott, de személyi sérülés nem történt.

Az Alstom kész folytatni a tárgyalást

2011. június 6., 16:28 Módosítva: 2011.06.06 16:29
17

Az Alstom Transport örömmel fogadta Tarlós István megbeszélésre vonatkozó kezdeményezését és meghívását, áll a cég közleményében.

Hozzátették: az Alstom továbbra is kész folytatni a tárgyalásokat a BKV-val, a fővárosi önkormányzattal valamint az NKH-val annak érdekében, hogy megoldást találjon az új budapesti metrók forgalomba állítására.

Tovább

Tarlós Budapestre hívta az Alstom vezetőjét

2011. június 6., 06:34 Módosítva: 2011.06.06 06:34
51

Még egy lehetősége van az Alstomnak, függetlenül attól, hogy a hét közepén francia bíróság dönt a felmondott metrókocsi-szerződés bankgaranciája ügyében: Tarlós István főpolgármester Budapestre hívta a cég vezetőjét, akinek három tárgyalási időpontot ajánlott fel – írta a Magyar Nemzet hétfői számában.

Tovább

Kaltenbach: Tarlós könyvelőszemlélettel vezeti a várost

2011. június 3., 18:21 Módosítva: 2012.10.02 12:15
42

Tűzoltómunka, jó könyvelőszemlélettel, így jellemezte Tarlós István főpolgármesterségének első szakaszát Kaltenbach Jenő, a fővárosi közgyűlés LMP-frakciójának vezetője, aki erős közepes bizonyítványt állítana ki a városvezetőről. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik Budapest elmúlt szűk egy évét.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Jön a nyári közgyűlési szünet, lassan lezárul az első év. Előre tekintve, az eddigi tapasztalatok alapján, mennyire fognak gördülékenyen haladni a dolgok a fővárosban?

Amit én eddig láttam a főváros vezetése részéről, az a jó könyvelő szemlélete. Nyilván egy nagyvállalat működéséhez egy jó könyvelő elengedhetetlen, de ettől a nagyvállalat nem lesz sikeres. Ehhez kell egy olyan stratéga, aki el tudja helyezni a céget a jövőben is. Víziókra, tervezésre képes szemlélet nélkül ez csak egy mindennapos vegetálás. Én ezt a filozófiát, személyt hiányolom a városvezetésben.

Tovább

Sorozatban robbannak le a BKV midibuszai

2011. június 3., 18:04 Módosítva: 2011.06.03 18:35
37

A midibuszok nagyszámú meghibásodása miatt utasainknak megnövekedett várakozási idővel kell számolni Budapesten a 27-es és a 16-os vonalakon, áll a BKV közleményében.

bkv ujb 04

Kora délután több IK 405-ös midibusz állt ki a forgalomból műszaki meghibásodás miatt, de hogy pontosan mennyi, azt a BKV nem részletezte.

Tovább

Tarlós hatósági eljárások ellenére védte a Zöld Pardont és a Riót

2011. június 3., 13:58 Módosítva: 2011.07.01 17:14
30

Tarlós István főpolgármester az utóbbi hetekben többször is védelmébe vette a XI. kerületben Petőfi híd budai hídfőjénél működő Zöld Pardont, miután a kerület bejelentette, hogy csak az idei szezon végéig engedélyezi a működését, és októberben le kell bontani a Cafe del Rióval együtt. A két szórakozóhely ellen évek óta építéshatósági eljárás folyik engedély nélküli építkezések miatt. Egy múlt heti helyszíni szemlén kiderült, hogy a Rio a jogerős bontási határozatnak sem tett eleget.

Az újbudai önkormányzat hosszú hezitálás után áprilisban egy utolsó szezonra adott ideiglenes engedélyt a Goldmann György téren működő közismert szórakozóhelyeknek, a Zöld Pardonnak és a Cafe del Riónak. Az Index később megírta, hogy a kerület Országzászlót állít majd a Petőfi híd budai hídfőjéhez a Zöld Pardon helyére.

DMOHA20110520029

A nagy tömegeket vonzó, de a környékbeli lakók körében rendszeresen tiltakozást kiváltó szabadtéri szórakozóhely bezárásának híre ekkor több politikus figyelmét is felkeltette.

Deutsch Tamás külön posztot írt a „fasza kis szórakozóhelyről”, amit ha összevetnének a West Balkánnal, "minden politikusnak a seggét kéne a földhöz vernie megelégedettségében". Az újbudai önkormányzati képviselők ehelyett csicskáztatják a ZP-t, „mintha nem is lenne jobb és/vagy fontosabb dolguk”.

Tovább

Parkolójegy-hamisítókat fogtak a fővárosban

2011. június 3., 12:41 Módosítva: 2012.03.12 12:12
6

Három férfit fogott el a rendőrség szerdán, akik számítógépen hamis parkolójegyeket gyártottak, és adtak tovább, jelentette be a kerület polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatón Seres Ernő, II. kerületi megbízott rendőrkapitány. Kérdésre hozzátette, hogy a megrendelői kört is vizsgálják.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester elmondta, hogy a hamis parkolójegyeket a kerület parkolóőrei vette ész6re a Zivatar utcánál. Hozzátette, hogy a március 21-től működő kerületi parkolóőrök az illegális mozgássérültkártyákat is ellenőrzik, 23 nap alatt 23 visszaélőt állított elő a rendőrség a segítségükkel.

Tovább

A VEKE nem örül Tarlós meghátrálásának

2011. június 3., 09:53 Módosítva: 2011.06.03 09:53

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) nem örül annak, hogy Tarlós István főpolgármester a Budaörsi úti buszsáv üzemeltetése kapcsán "meghátrált és engedett az autós lobbi fellépésének". A civil szervezet közleményében azt írta, óriási veszély, hogy a buszsáv üzemeltetésének felfüggesztése miatt a közösségi közlekedés fejlesztését akadályozására törekvők vérszemet kapnak.

Tovább

Tarlós egyelőre törölte a buszsávot

2011. június 2., 09:51 Módosítva: 2011.06.02 12:32
2605

A fideszes politikusoktól és agglomerációs polgármesterektől kapott kemény kritikák után a főpolgármester négy nappal a bevezetés után máris felfüggesztette a Budaörsi úti buszsáv üzemeltetését. A VEKE által támogatott sávelkülönítés óriásdugókat okozott a Nyugat-Magyarország felől a fővárosba érkező forgalomban az M1-M7-es bevezető szakaszán.

Tarlós István főpolgármester csütörtökön közleményben jelentette be, egyelőre nem lesz buszsáv az M1-M7-es bevezető szakaszán.

252475 175272185864611 124585274266636 429316 7534743 n

A Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató által aláírt rövid közlemény szerint Tarlós István főpolgármester utasítására műszaki problémák miatt haladéktalanul felfüggesztik a Budaörsi úti buszsáv üzemeltetését, és a problémák megoldásáig megnyitják a forgalom előtt.

Tovább

Budaörs polgármestere is beszólt Tarlósnak

2011. június 2., 09:12 Módosítva: 2011.06.02 09:13
152

A székesfehérvári polgármester után Budaörs vezetője is nyílt levélben mondta el a véleményét az M7-es fővárosi bevezető szakaszára kitett új buszsávról. Wittinghoff Tamás szerint az életszerűtlen, a hétköznapokat megkeserítő megoldásokkal a valódi problémakezeléstől veszik el az energiákat.

„Ha már segíteni nem tudsz, legalább ártsál.” Ez jutott Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének eszébe, amikor szembesült a Budapesti Közlekedési Központ legújabb intézkedésével. Május 30-án, hétfőn új buszsávot adtak át a Budaörsi út befelé jövő oldalán, a Nagyszőlős utcai felüljáró és a BAH-csomópont között. Az autósok elől elzárt sáv miatt a Nyugat-Magyarországról és az agglomerációból érkező forgalom az M1-M7-es közös szakaszán rendszeresen feltorlódik, a dugók időnként a budaörsi Auchanig érnek.

Wittinghoff nyílt levelet írt Tarlós István főpolgármesternek, amiben azt írja, hogy a VEKE elnökének az ügyben tett nyilatkozatai szemmel láthatóan igyekeznek szembeállítani a budapestieket és az agglomerációban élőket. Pedig mindenki tudja, hogy a város és környékének határa mára teljesen virtuálissá vált, valódi szimbiózisban él a főváros a környező településekkel. Ezt a realitást tükrözi az a tény is, hogy BKV buszok járnak a településekre. Mellesleg éppen Budaörs esetében ugyanannyian járnak ki ide dolgozni, mint, ahányan innen Budapestre. Az évtizedes törekvés, hogy egyetlen egységként, egymásra épülve működjön az agglomeráció, és a főváros tömegközlekedése, mindeddig vitán felül állt.”

Tovább

Cser-Palkovics Tarlóst ekézi a Budaörsi úti buszsáv miatt

2011. június 1., 18:02 Módosítva: 2011.06.01 22:27
1015

Székesfehérvár fideszes polgármestere dörgedelmes nyílt levelet intézett Tarlós István főpolgármesterhez a Facebook-on, melyben főváros-sovén szemléletről, a Szimferopol-Jalta trolijáratról, a kellemetlen BKV-s élményeiről beszél. Ha Budapest nem akar, Székesfehérvár lehetne az új főváros.

Tovább

Luxusétterem költözik a piarista rendházba

2011. június 1., 16:09 Módosítva: 2011.06.02 09:31
36

A Bábel delikát étterem költözik az ötmilliárd forintért felújított Március 15. téri piarista rendház épületébe, hangzott el a fővárosi önkormányzat városfejlesztési cégének sajtótájékoztatóján. A cégigazgató egyben az ingatlant fejlesztő magántársaság, a Portus Buda Group vezetője is, ám "a két cégnek semmi köze egymáshoz": az igazgató a városfejlesztésről az épületben, illetve annak kapujában, az ingatlanról pedig szigorúan az épület előtt, a bejárattól 6-8 méterre beszélt.

A rendház épülete a Duna felől

A sajtótájékoztatón Eszter Elemér, a fővárosi önkormányzat városfejlesztési szakcégének, a Studio Metropolitana Kft.-nek a vezérigazgatója beszélt a Március 15. tér sikeres köztérfelújításáról, a társaság sikeres programjáról, a most befejeződött Urbitális majálisról, valamint a város sikeres ingatlanfejlesztési projektjeiről, kiemelve a piarista rendház tömbjének felújítását. A Studio Metropolitana-ról egyebek között megtudhattuk, hogy "kommunikációs frontend" cég, feladata "az élhető outputok" létrehozásának segítése.

Tovább

Szabó Máté rendet tenne a köztemetőkben

2011. június 1., 15:24 Módosítva: 2011.06.01 15:24

Szabó Máté ombudsman kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlés temetőkről szóló rendeletének felülvizsgálatát, mert jogszabálysértő rendelkezést is tartalmaz.

Tovább

Direkt akarják kiszorítani az autósokat

2011. május 31., 12:52 Módosítva: 2011.06.01 22:27
1450

Új buszsávot festettek fel az M1-M7-es bevezető szakaszára. A sáv hivatalosan hétfőn átadott új szakasza a Budaörsi út befelé jövő oldalán a Nagyszőlős utcai felüljárótól a BAH-csomópontig tart, az általa generált kocsisor viszont Budaörsig. A BKK szerint a buszsáv lényege, hogy kiszorítsa a beáramló forgalmat a Hegyalja útról, és segítsen a buszoknak a haladásban.

Újabb teljesen érthetetlen budapesti szabályozással találkoztam ma, írta olvasónk, György. Hozzátette: múlt pénteken arra lett figyelmes, hogy a Budaörsi úton a Nagyszőlős utcai felüljárón a belváros irányában dupla záróvonalat festettek fel. Hétfőre kiderült, hogy a kérdéses útszakaszon buszsávot alakítottak ki.

Tovább

Az állam visszaveszi az AKG-t

2011. május 31., 07:22 Módosítva: 2012.08.17 15:26
1057

A kormány felszámolja az 1988-ban alapított Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot (AKG) működtető közhasznú alapítványt, és a tulajdonjogot egy nonprofit gazdasági társaságnak adja.

Tovább

Eljárást indított a rendőrség taxisok ellen

2011. május 30., 22:09 Módosítva: 2011.05.31 07:19
33

Közérdekű üzem működésének megzavarása miatt indított eljárást hétfőn a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI), mert a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér II-es termináljára vezető útján május 26-án több taxi szándékosan akadályozta a forgalmat - közölte az RRI a rendőrség honlapján.

"A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlenül II-es termináljára vezető útján május 26-án több taxi szándékos lassú haladásával akadályozta, esetenként rövid időre meg is bénította a  repülőtérre vezető út forgalmát, ezzel megzavarva és korlátozva a repülőtérre érkezők és távozók közlekedését" - olvasható a police.hu oldalon.

Tovább

Tarlóst nem győzték meg a Zöld Pardon bezárásáról

2011. május 28., 18:30 Módosítva: 2011.07.01 17:14
99

Tarlós István főpolgármester fenntartja azt az álláspontját, hogy a Zöld Pardon szórakozóhelyet nem szabad bezárni, Hoffmann Tamás polgármesterrel való találkozásukkor is ezt mondta.

A főpolgármestert a szabadtéri kulturális hely ügyével kapcsolatos személyes megbeszélésen a XI. kerület polgármestere nem tudta meggyőzni arról: miért is kellene bezárni a Zöld Pardont.

Tovább

Lecsicskázta a fővárosi KDNP-elnök a Fidesz újpesti frakcióvezetőjét

2011. május 27., 14:54 Módosítva: 2011.05.27 16:00
103

Erdélyben az emberek kapnak egy ragadványnevet, ott ő a csicska nevet kapná, mondta Szalma Botond kereszténydemokrata képviselő, a KDNP fővárosi elnöke Bartók Béláról, az újpesti Fidesz-frakció vezetőjéről. A csicskázást, majd a későbbi hülyeköcsögözést egy vagyonkezelői beszámoló elfogadása körüli perpatvar váltotta ki.

Elszabadultak az indulatok az újpesti önkormányzat csütörtöki ülésén, miután a testület fideszes többsége elfogadott egy, a kerület gazdasági bizottsága által korábban elutasított vagyonkezelői beszámolót.

Tovább

2015-től vihet utasokat a 4-es metró

2011. május 25., 21:17 Módosítva: 2011.05.25 21:51
96

Hutiray Gyula szerint nagy valószínűséggel 2015 első negyedévétől lehet majd utazni a 4-es metróval. A fejlesztésekért felelős, megválasztott főpolgármester-helyettes erről a német gazdasági klub (Deutscher Wirtschaftsclub) rendezvényén beszélt.

Tovább

Módosítva fonódhatnak a budai villamosok

2011. május 25., 14:02 Módosítva: 2011.05.25 14:02
8

Egyhangúlag elfogadta a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a budai fonódó villamoshálózat projektjének módosítását, az építkezés 2012-ben kezdődhet.

Bihary Gábor, a fővárosi MSZP-frakció tagja a vitában azt hangsúlyozta, hogy a javaslat a megoldás irányába mutat, ezért támogatni fogják, de félnek attól, hogy a rakparti ág nem épül meg.

Tovább

Egyelőre megmenekültek a fővárosi autósok

2011. május 25., 13:53 Módosítva: 2012.03.09 12:11
47

Nyárról az év végére vagy a jövő év elejére csúszik annak az 5000 új fizetős parkolóhelynek a kialakítása, amivel a Parking Kft. év eleji terveiben számolt. Az ok: nincs pénz az automatákra, a szükséges forrásról júniusban dönthet a fővárosi közgyűlés.

Az új parkolóhelyek üzemeltetéshez szükséges eszközök beszerzési eljárásai előkészítés alatt állnak, ugyanakkor a beruházások forrása még nem áll rendelkezésre, válaszolta a Parking Kft.-t is felügyelő Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) lapunk kérdésére. A forrásokról a június 8-i közgyűlés dönthet, ezután a közbeszerzési eljárások azonnal elindíthatóak.

Tovább

Félmilliárdot kapnak a fővárosi tűzoltók a túlórákra

2011. május 25., 11:49 Módosítva: 2011.05.25 11:49

Félmilliárd forintot kapnak a fővárosi tűzoltók a 2004 májusa és 2007 decembere között végzett túlmunkájukra a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében.

A döntés szerint a főváros soron kívül 500 millió forintot utal át a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnak a készenléti szolgálatban dolgozó tűzoltók elmaradt díjainak kifizetésére.

Tovább

Kocsis: Éles hangon jeleztem Demszkynek

2011. május 25., 11:38 Módosítva: 2011.09.04 23:07

Az öregedő, 30-35 éves metrószerelvények műszaki átvizsgálásáról döntött ülésén a fővárosi közgyűlés. A városvezetés és az ellenzék a felelősségről és a felújított kocsik leselejtezéséről vitatkozott.

Elfogadta "a metrószerelvények elöregedettsége miatti műszaki auditra" vonatkozó javaslatot a fővárosi közgyűlés. A vita során az ellenzék a jelenlegi városvezetés felelősségét feszegette, a jelenlegi városvezetés viszont az előző városvezetését.

Tovább

16 új díszpolgára van idén Budapestnek

2011. május 25., 11:06 Módosítva: 2011.05.25 11:33
38

Rekordszámú díszpolgári címről döntött a fővárosi közgyűlés: összesen 16-an nyerték el a kitüntetést. 14 díszpolgárt a Fidesz, kettőt pedig az ellenzék javaslatára szavaztak meg. Az Index olvasói mást is kitüntettek volna.

Az idei díszpolgárok névsora: Balczó András öttusázó, Csukás István író, Egerszegi Krisztina úszó, Eperjes Károly színművész, Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Kopp Mária, a SOTE főigazgató-helyettese, Kovács Kati énekes, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Elvis Presley amerikai énekes, Sánta Ferenc zenész, Skrabski Árpád demográfus-szociológus, Szervátiusz Tibor szobrászművész, Szirtes Ági színművész és Lech Walesa volt lengyel államfő.

Tovább

Év végéig hosszabbítanának a taxisok Ferihegyen

2011. május 25., 07:01 Módosítva: 2011.05.25 07:01

A taxis szövetség elnöke, Metál Zoltán nyílt levelében azt javasolja, hogy a város vezetése az év végéig hosszabbítsa meg a május 26-án lejáró szerződést, és a következő több mint hat hónapban dolgozza ki a szakmai képviseletekkel az utasok és a főváros érdekeit is előtérbe helyező végleges megoldást.

Úgy fogalmaz: "ha a főváros felelős vezetői aláírják a lejáró BA-val a reptéri taxiállomásokra vonatkozó 5+5 éves szerződését, ugyanolyan bűncselekményt követnek el, mint az elődeik tették azt, az ügyészség folyamatban lévő vizsgálati gyanúja szerint".

A BA-t nem érdekli semmi, csak az évi 300 millió forint tiszta bevétel, amiért azokat a taxiállomásokat adják tovább bérbe, amelyeket a fővárostól ingyen kaptak - írja az elnök.

"Azok a taxisok, akik kiszorulnak ezekről a taxiállomásokról – 5.700 taxisból 5.400 –  mennyivel fizetnek majd kevesebbet a fővárosnak az éves kötelező drosztdíjból" – kérdezi Metál.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a múlt héten azt közölte, hogy a május 25-i közgyűlésen születhet döntés a Liszt Ferenc repülőtér területén működő taxidrosztokról, így a reptér üzemeltetője és a főváros számára is lényegesen kedvezőbb feltételekkel rendeződhet az ügy.

A BKK arra reagálva közölte ezt, hogy a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) pénteki közleményében nyugtalanítónak tartotta a repülőtéri taxidrosztok helyzetét, mivel május 26-án lejár az üzemeltetésről szóló eddigi szerződés, és a BKK-nak kevés ideje van az újat aláírni.

A BKK hangsúlyozta, hogy a központ és Budapest célja is az, hogy a rendezett repülőtéri taxiszolgáltatást Budapest számára a korábbinál előnyösebb feltételek mellett biztosítsák.

A megállapodás szerint a BA-nek a reptér térségében olyan közcélú fejlesztéseket kellene végrehajtania, amelyek elősegítik a légikikötő közlekedési kiszolgálását. Ezek között vetődött fel a többi között a tömegközlekedési kapcsolatok javítása, a buszmegállók utastájékoztatásának fejlesztése, új jegyautomaták és utastájékoztató berendezések létesítése, továbbá a repülőtéri terminálokon tömegközlekedési információs központok és jegypénztárak létesítése.

Hardy Mihály, a BA vállalati kapcsolatok igazgatója szerint a BKK megállapodásától függetlenül is a Főtaxi marad a reptér szerződéses partnere, amelynek szolgáltatásával a reptér üzemeltetője teljesen elégedett.

A BA tavaly október 7-én közölte, hogy felmondta az addigi megállapodást a Zóna Taxival, és az ezt követően a repülőtérről üzemelő taxi szolgáltatásra kiírt tender győztese a Főtaxi lett. A taxitársaság 2010. december 7-től végzi a repülőtéri taxiszolgáltatást.

Tovább

Válasszon ön is díszpolgárt!

2011. május 24., 18:45 Módosítva: 2011.05.24 19:00
215

Nyilvánosságra került, kiket javasoltak a fővárosi frakciók 2011-ben Budapest díszpolgárának. A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén dönt a jelöltekről.

A Népszabadság szerint a végső, beterjesztett listán csak a Fidesz által javasolt nevek maradtak, az LMP és az MSZP jelöltjeit semmibe vették. A Jobbiknak nem volt saját listája. (A Városháza sajtóirodája szerint a lap által közölt lista tévedéseket is tartalmaz, de pontos listát nem közöltek.)

Mi most összekevertük a neveket, és nem írtuk oda a javaslatot tevő párt nevét. Szavazzon, ön kit nevezne ki díszpolgárnak!

Tovább