Budapest

Nyár végén lesz kész a Károly körút

2011. május 24., 15:54 Módosítva: 2011.09.03 11:38
102

A nyár végén fejeződhet be a felújított Deák Ferenc tér és a Károly körút műszaki átadás-átvétele, amellyel lezárulhat a projekt - mondta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója kedden.

Vitézy Dávid a Budapest Szíve program két eleme, a Március 15.-e tér, illetve a Károly körút felújításának bejárásán arról is beszélt, hogy az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Március 15.-e tér északi oldalán június végén fejeződhet be a projektzárás.

Tovább

Nem kerültek politikusok a városligeti tóba

2011. május 24., 13:46 Módosítva: 2020.05.24 10:09
82

Ha komolyan vennék Magyarországot Európában, akkor biztos minket választanának az Unió örökös elnökévé. Elnökségi periódusunk legnagyobb kulturális programja ugyanis olyan idilli víziót vázol fel, ami elandalítaná még a nemzetközösség végletesen optimista megálmodóit is. Az Art on Lake kiállítás alapján az EU olyan lesz, mint a Városligeti tó, amelynek vizén, mint megannyi kortárs műalkotás jelennek meg a nemzetek.

A művek közt csónakokon evezhetnek az emberek, megismerve a társországokban élők kultúráját, gondolatait, vágyait, miközben halkan csobbannak az evezők és fény játszik a vízen.

Tovább

Különbejáratú díszpolgári listája van Tarlósnak

2011. május 24., 08:03 Módosítva: 2011.05.25 11:06
12

Tizennégy új díszpolgára lesz a fővárosnak, az MSZP-nek, LMP-nek, Jobbiknak nem volt beleszólása a lista összeállításába.

A Fidesz jelöltjeiről szavazhat szerdán a Fővárosi Közgyűlés a díszpolgári címről szóló vitában, a városvezetés ugyanis egyetlen más frakció által javasolt személyt sem tartott érdemesnek a jelöltlistára való felvételre, írja a hétfői Népszabadság.

Tovább

Behoznák a HÉV-et az Astoriáig

2011. május 23., 08:10 Módosítva: 2011.05.23 09:27
269

A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) üzleti tervében hat, összesen sok száz milliárd forintos fejlesztési program előkészítése szerepel, közöttük a kettes metró és a gödöllői HÉV összekötése, a hármas metró szerelvényeinek cseréje és vonalának meghosszabbítása, illetve a négyes metró továbbépítése Budaörsig és a másik irányba Újpalotáig – írja a Magyar Nemzet.

Tovább

Mennek a metrók

2011. május 23., 07:29 Módosítva: 2011.05.23 15:19
35

Hétfő reggel nem okozott különösebb fennakadást a metróközlekedésben az, hogy a hibák és a metrótüzek miatt a 2-es és a 3-as vonalon összesen 43, negyven évnél idősebb kocsit vontak ki a forgalomból. Általában kevés volt az utas, a Kossuth téren és az Árpád hídnál kellett műszaki hiba miatt kiszállítani az embereket egy szerelvényből.

Gulyás Attila, a metrósok szakszervezetének (VTDSZSZ) elnöke hétfő reggel az Indexnek azt mondta: a 10 százalékkal kevesebb kocsival is meg lehet valósítani az eddigi menetrendet, baj akkor lehet, ha valamelyik kocsi elromlik, azt ugyanis nem fogják tudni pótolni.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Tovább

Metrókivonás: lesz káosz, vagy nem lesz?

2011. május 22., 23:40 Módosítva: 2011.06.06 06:34
29

Információink szerint egyelőre még a BKV-nál is bizonytalanok abban, hogy sül el a pénteken bejelentett metrókocsikivonás. Csúcsforgalmi időszakban (reggel) 10-15 másodperccel hosszabbodik a menetidő, ami szakértők szerint nem vészes. Ám, ha egy szerelvénynek ki kell állnia hiba miatt - ez mostanában elég gyakori -, akkor jön a tumultuózus szcenárió.

Mint arról beszámoltunk, Tarlós István főpolgármester pénteken bejelentette, hogy a metrótüzek után konzultáltak az orosz gyártóval, és kivonják a forgalomból a 40 évesnél öregebb metrókocsikat. Ez a 2-es és a 3-as vonalon összesen 43 kocsit jelent, ami az összes kocsi több mint tíz százaléka.

Tovább

Tarlós: Kivonnak a forgalomból 43 metrókocsit

2011. május 20., 11:03 Módosítva: 2011.06.06 06:34
1229

Negyvenhárom metrókocsit von ki hétfő reggelig a 2-es és 3-as metró forgalmából a főváros, mert azok potenciális balesetveszélyt jelenthetnek, közölte Tarlós István pénteken egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

A főpolgármester elmondta, a metrótűzesetek miatt megkeresték a metrókocsikat korábban gyártó orosz céget, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy a harminc év feletti kocsik közlekedtetése biztonsági kockázatot jelent.

Közlése szerint öt 43 éves, és harmincnyolc 41 éves kocsi közlekedik jelenleg a vonalakon; ezek kivonásáról döntöttek. Bejelentette azt is, hogy az intézkedés következtében a metrószerelvények ritkábban járnak majd. Tarlós István lelkiismeretlenségnek nevezte, hogy bár a korábbi városvezetés tisztában volt a helyzettel, mégsem tett lépéseket.

A főpolgármester egy kiégett metrókocsi képét  lobogtatta a sajtótájékoztatón (fotó: Marjai János)
A főpolgármester egy kiégett metrókocsi képét lobogtatta a sajtótájékoztatón (fotó: Marjai János)

A városháza számításai szerint ez azt jelenti, hogy a 2-es metróvonalon 2 perc 20 másodperc helyett 2 perc 30 másodpercenként jár majd a metró, a 3-as vonalon pedig 2 perc 30 másodperc helyett 2 perc 45 másodpercenként.

Tovább

Döntöttek a Janikovszky-iskola bezárásáról

2011. május 20., 10:22 Módosítva: 2011.05.20 14:30
94

Döntött a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium bezárásáról a főváros VII. kerületének képviselő-testülete pénteki rendkívüli ülésén. A kerületben lévő öt önálló oktatási intézményt úgy szervezik át, hogy négy épületben három iskola folytatja a működést.

A testület név szerinti szavazással, a Fidesz-KDNP képviselők 11 igen, illetve 4 MSZP-s képviselő nem szavazata mellett fogadta el az iskola bezárásáról szóló előterjesztést. A határozati javaslat értelmében az iskola esetében a gimnáziumi nevelési, oktatási feladatot átadták a Fővárosi Önkormányzatnak. A döntés értelmében - amelyet a csökkenő tanulói létszámmal indokoltak - a kerületben lévő öt önálló oktatási intézményt úgy szervezik át, hogy négy épületben három iskola folytatja a működést.

Tovább

Lezárnak egy sávot a Margit hídon

2011. május 20., 09:51 Módosítva: 2011.05.20 09:51

Forgalmi változások lesznek a hét végén a Margit hídon a dilatációk építése és a szegélyek szigetelése miatt – közölte az Mh2009 sajtóiroda.

Tovább

Deutsch: Fasza kis szórakozóhely a Zöld Pardon

2011. május 20., 08:30 Módosítva: 2011.07.01 17:14
256

Tarlós István főpolgármestert élteti Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a yamm.hu közösségi oldalon, miután a főpolgármester nem támogatja a szórakozóhely bezárását és szóvivője azt nyilatkozta: "apolitikus" döntés a ZP megszüntetése.

Tovább

Júniustól éjszaka is nyitva a Vidámpark

2011. május 19., 23:31 Módosítva: 2011.05.25 08:10
236

Sajtóbeszélgetést és új játékok kipróbálását ígérte a csábító meghívó csütörtökre, amit a Főváros sajtóosztályától kaptunk, de ennek fele sem volt igaz. A sajtóbeszélgetést inkább sajtómonológnak lehetne nevezni, mert az elöljárók ugyan válaszoltak a kérdésekre, de nem sok újat lehetett megtudni a Vidámpark jövőjéről, inkább néhány vendégcsalogató akcióra akarták felhívni a figyelmünket.

Fotó: Huszti István

“A háttér megvan hozzá” - mondta Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, igaz itt csak a róla készülő sajtófotóról beszélt, a Vidámpark helyzete köztudottan nem ilyen rózsás. Tarlós István nemrég az egyetlen olyan fővárosi cégnek nevezte a parkot, amit privatizálni tudnak, ami azt sejteti, hogy fogják is. A tárgyalások már el is kezdődtek, állítólag magyar és külföldi pályázókkal is tárgyalnak. Csomós elmondta, hogy a múltban nagyon nehéz pénzügyi helyzetben volt a park, milliárdos nagyságrendű adóssággal vették át, de azóta sikerült 85 millióval csökkenteni a fenntartási költségeket.

Verseghi-Nagy Balázs, a Vidámpark igazgatósági elnöke elmondta, ezt úgy érték el, hogy a tíz fős igazgatósági tanácsot három főre csökkentették, új tendert írtak ki a takarításra, az örző-védő szolgálatra, a kertészetre és a kezelő személyzetet szolgáltatókra is. Az elmúlt évhez képest eddig sikerült 15%-kal növelni a bevételt, és 20%-kal a látogatószámot. Verseghi-Nagy szerint ez az új előszezoni kedvezménynek és annak köszönhető, hogy a tavalyinál jobb volt az időjárás.

Csomós Miklós és a háttér

Csomós Miklós úgy véli, az óriási veszteség felveti a kérdést, hogy jó helyen van-e a Vidámpark. Igaz, a kiköltöztetésről már az előző vezetés is gondolkozott, nem új keletű kérdés. Csomós eloszlatta azokat a tévhiteket, hogy a közeljövőben költöztetnék, a legkorábban a ciklus végén kerülhet sor erre. Körültekintően kell kiválasztani az új helyszínt, egy nagyobb, 3-4-szer ekkora, újabb, modernebb, látványosabb parkot akarnak majd létrehozni, és az új hely nagyban függ attól, hogy kik fogják megvenni a Vidámparkot. Annyit elárult, hogy nemrég felmerült, hogy valahova a XI. kerületbe vinnék át. A költözés egyik legfőbb okaként azt nevezik meg hivatalosan, hogy a szomszédos állatkert kinőtte magát, és csak a vidámpark felé tudna terjeszkedni.

Pár hete a főváros kezdeményezésére megbeszéléseket kezdtek a Városliget jövőjével kapcsolatban, a terület fejlesztésén dolgozó csapatnak Csomós Miklós lett a vezetője. Hogy milyen új funkciókat szánnának a Városligetnek, arról sem mondott el sok konkrétumot, egyet tudott említeni: hogy a felújított műjégpálya épületében nyitnak majd egy turinformot, mert eddig ez hiányzott a turisták által gyakran látogatott környékről.

Újítások

A bevételek növelésére újabb tervek születtek. Júniusban, júliusban és augusz­tusban pén­te­ken és szom­ba­ton, szeptembertől pedig szom­ba­ton haj­nali fél 2-ig lesz nyitva a Vidámpark. Reklámozták az új Facebookos akciójukat, ami most 3000 like körül jár, és ha elérik a 10 ezer like-ot, akkor kedvezményes diákjegyet fognak bevezetni. Bevezették már az ún. happy hourt, a hatkor záró parkban négykor bezárnak a kasszák, de egy ideje az egyik kassza mégis nyitva marad ötig, és négy órától 40 százalékos kedvezménnyel lehet jegyet váltani.

Újszerű

Új játékokat is ígérnek, júliusban vagy augusztusban érkezik Németországból egy nagyüzemi játék, nagy durranást ígérnek, de egyelőre szigorúan titkos, hogy mi lesz az. Júniusban két új játék jön: egy új, elektromos dodzsem, és megnyílik majd az átsétálós stílusú UV-panoptikum, az Avatar című filmhez hasonló tematikával.

A bátrabbaknak addig ott a Sky Flyer vagy a Spinning Coaster, a "Túlvilág Kapuja", amit régen szellemvasútnak hívtak, csak kicsit átalakították. Van még anyósreptető, a kisebbeknek barlangvasút, a Dzsungel mesepark, bohócos körforgó, csodabringa és gyermekautó. Az antik hullámvasút, a dodgem, a panorámakerék, az elvarázsolt kastély, a forgó hordó, a hajóhinta, a mászóvár, a tűzoltójáték, a vízi dodgem, a gokart és a lézercéllövölde visszarepít minket akár évtizedekkel a múltba, ez nosztalgiát adhat az élvezethez.

Egy régi darab: a Kanyargó

Múlt és jelen

A Vidámpark 1950 május 22-én új formában nyitott a park, az Angol Park kerítésének lebontásával hozzácsatolták a Vurstlit is. Már 1956-ban 65 attrakció üzemelt, az 1970-es esztendőben 5 külföldről hozott vendégjáték is fogadta a látogatókat. A 80-as években megtörtént a Hullámvasút szerkezetének felújítása, elkészült a Viharvasút sci-fi változata, új pályát kapott a Kanyargó és elkészültek a tervek az Elvarázsolt Kastély újjáépítéséről.

A 90-es években új berendezések kerültek a parkba, például az óriáscsúszda vagy a Break Dance, 2000 tavaszán a Looping Star nevű hullámvasutat húsz kamion szállította a Vidámparkba, de ennek már hűlt helye. A Gólkirály és a Fényvadász játékokat 2004-ben adták át.

Új díszkivilágítása lesz a Parlamentnek

2011. május 19., 14:28 Módosítva: 2011.05.19 15:06

606 lámpatest felszerelésével öltöztetik fényekbe a Parlament nyugati, Duna felőli oldalát, az alsó- és felsőházi termek tetőzetét, az épületvégi tetőzeteket, a kupolákat és a kőtornyokat.

A Közbeszerzési értesítőben megjelent felhívásból kiderül, hogy az új díszkivilágítás augusztus 20-ra készül el, és 900 millió forintba kerül majd. A szerződés becsült értéke 500 millió forint, írja az Ingatlan és Befektetés.

Az ajánlattételi határidő szerdán járt le, és jelenleg a beérkezett ajánlatok elbírálása zajlik, tájékoztatta az Indexet a Parlament sajtóosztálya. Részleteket a győztes kihirdetésekor árulnak majd el.

Vádemelés 8 korrupt kerékbilincselő ellen

2011. május 19., 12:43 Módosítva: 2011.05.19 12:45
2

A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádat emelt F. Kálmán, a Terézvárosi Közterület-felügyelet volt vezetője és további 7 társa ellen vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és hivatali visszaélés bűntette miatt.

A vádirat lényege szerint a VI. kerületben 2001. évtől kezdve, évente rendszeresen újra kötött szerződés alapján a közterület-felügyelők a kerékbilincsek fel- és leszereléséhez a Centrum Parkoló Kft. szolgáltatását vették igénybe, áll a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A cég ezért a tevékenységért bilincselésenként meghatározott összegű (14.400-15.000 Ft) szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Tovább

Félkész buhera: megnyitották a Köki új metróperonját

2011. május 18., 23:58 Módosítva: 2011.05.19 14:55
177

Raktári-indusztriális díszletek között özönlik a tömeg a 3-as metró kőbánya-kispesti végállomásán, a BKV megnyitotta a leszálló utasok előtt az újonnan épült peront. A mellette épülő bevásárlóközpontban kulcsátadás volt.

Egy BKV-s dolgozó hívta fel a figyelmünket az új peronra, aminek mind kinézete, mind ergonómiája kivételes, az ő megfogalmazásával élve: botrányos.

Tovább

13 használt holland buszt kap a BKV

2011. május 18., 15:56 Módosítva: 2011.05.18 15:56
31

Szeptembertől áll forgalomba az a 13 használt, alacsonypadlós holland Van Hool autóbusz, amelyet darabonként mintegy 7 millió forintért vásárol a BKV. Az autóbuszokat a budapesti arculathoz igazodva fényezik, megnövelik a nyitható ablakfelületeket, zárt vezetőfülkét alakítanak ki és lehetőség szerint klímaberendezéssel látják el a flottát - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Csuklós Van Hool buszok már járnak a magyar fővárosban, ezek üzemeltetési tapasztalatait a BKK kedvezőnek ítéli meg. Mint közölte, a használt járművek beszerzését folytatják, még 30 darabra írnak ki közbeszerzést, de ez nem jelenti azt, hogy ezek helyettesíthetik a járműpark felújítását.

A főváros kiüríttetné a Sirályt

2011. május 18., 15:11 Módosítva: 2011.05.18 15:31
541

Levélben szólította fel a Fővárosi Önkormányzat a Sirály nevű kulturális központ üzemeltetőjét, hogy május 26-ig hagyja el a helyiséget. A terézvárosi épületben öt éve működik kávézó és kulturális központ. A pincehelyiségben színházi előadásokat és koncerteket tartanak, a földszinten kávézó és könyvesbolt működik, az emeleten kiállításokat rendeznek.

Tovább

HÉV-javító szett: kenderkötél vaskampóval

2011. május 18., 11:21 Módosítva: 2011.05.18 11:21
610

Érdekes műszaki megoldást vett észre a csepeli HÉV-en egy olvasónk: az elromlott áramszedőt kötéllel kötözték le, aminek alsó végét a jármű hasa alá rögzítettek - esőben. Szólt a vasutasoknak, mire azt a választ kapta, hogy a szükség nagy úr. A BKV kérdésünkre közölte: az évtizedek óta alkalmazott megoldás teljesen szabályos, és semmiféle élet-, balesetveszélyt nem hordoz.

Ma (2011.05.16.) reggel a HÉV-re akartam felszállni a csepeli végállomáson (Pest felé), amikor arra lettem figyelmes, hogy egy kötél lóg az egyik vagon áramszedőjéről, írta Ferenc lapunknak.

Ferenc többi fotója az évtizedek óta alkalmazott megoldásról

A levél így folytatódott: "Miután volt pár perc még az indulásig, gondoltam, beszólok a forgalmi ügyeletre, hogy ott felejtettek egy kötelet, ami nyilván nem kívánatos, hogy esőben, menetszélben lobogjon a jármű mellett...

Tovább

Történelmi népszavazás a VIII. kerületben

2011. május 17., 20:05 Módosítva: 2011.05.17 21:03

Helyi népszavazást kezdeményezett Kocsis Máté, Budapest VIII. kerületének polgármestere: három, a budapesti hajléktalanok ellátásához kapcsolódó kérdést tenne fel a kerület lakóinak.

Tovább

BKV: 21,5 millióba kerül az utcanévcsere

2011. május 17., 07:15 Módosítva: 2012.01.30 12:11
1217

A héten helyezik ki az új Széll Kálmán tér és Elvis Presley park utcatáblákat, a BKV is folyamatosan cseréli a villamosok és buszok tábláit, a metró Széll Kálmán (Moszkva) téri állomása marad utoljára. A II. kerületnek 70 ezer forintba kerül a táblacsere, a BKV-nak 21,5 millióba.

A volt Roosevelt téren már a Széchenyi István tér tábla látható, a volt Moszkva térre a héten rakatja ki a II. kerületi önkormányzat az új Széll Kálmán tér táblákat (kettőt), és a héten helyezik ki az Elvis Presley park táblákat is (szintén kettőt) a Margit híd budai hídfőjénél.

Tovább

A hisztis lakók sem tiporták el Budapest dizájnhotelét

2011. május 15., 17:00 Módosítva: 2012.05.16 07:45
389

A tavasszal megnyílt Bohém hotel a kreativitás legmagasabb szintjét valósítja meg, egyszerre hotel, múzeum, sőt, formatervezett szemfedél. A sokoldalúság érthető, hiszen dizájnhotelről van szó, amely a formakultúra mellett még a nyelvet is átformálja. Itt van mindjárt a név: bohém.

Miért kellene a bohém életmódnak egyet jelentenie a léhasággal, a felelőtlen szexuális magatartással és a tudatmódosítók használatával? Amúgy is a bátor átnevezések korát éljük, és ha a magán megtakarításának államosítását hívhatjuk nyugdíjmentésnek, akkor miért ne nevezhetnénk a pedáns és takarékos mentalitást például bohémnek?

Kattintson a létrára!
Tovább

Forgalmi változások Budapesten egy futóverseny miatt

2011. május 15., 08:36 Módosítva: 2011.05.15 13:52
7

Forgalmi változásokra kell számítani vasárnap a fővárosban egy futóverseny miatt, és egyes BKV-járatok rövidített vagy módosított útvonalon járnak majd. A Budapest Sportiroda tájékoztatása szerint a 18. K&H olimpiai maraton és félmaraton váltó rendezvényén több mint ötezren vesznek részt.

A Kossuth Lajos tér reggel 6 és 17 óra között, a pesti alsó rakpart 9 és 17 óra között le lesz zárva a forgalom elől, ezért elterelik a forgalmat az V. és a XIII. kerületben. Lezárják az Akadémia utca, az Alkotmány utca, a Balassi Bálint utca, a Garibaldi utca, a pesti alsó rakpart és a Széchenyi felső rakpart egy-egy szakaszát, továbbá az újpesti alsó rakpartot is. A futók elhaladása után valamennyi lezárt szakaszt folyamatosan megnyitják.

Reggel 6 órától körülbelül 17 óráig a 2-es villamos a Vágóhídtól csak a Kossuth Lajos térig megy, a 70-es és a 78-as trolibusz a Kossuth Lajos tér és a Honvéd utca között közlekedik, a 115-ös autóbusz pedig mindkét irányban módosított útvonalon jár.

A főváros elzárkózik a hajléktalanhelyzet európai megoldásától

2011. május 14., 14:19 Módosítva: 2011.06.14 15:53
30

"A hajléktalanellátást olyan ütemmel alakítják át számunkra részben ismeretlen szempontok szerint, melyek minden európai demokráciában indokolttá tennék az abban érintettek véleményének kikérését, a velük való konzultációt" - írta közleményében a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága

Tovább

A Temetkezési Intézet eloszlatná a félelmet

2011. május 13., 20:59 Módosítva: 2011.05.13 20:59

A Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. szervezésében öt fővárosi közszolgáltató cég tart nyílt napot a hétvégén.

Május 14-én 10-től 16 óráig a Közszolgáltatói Nyílt Nap keretében a Fővárosi Csatornázási Művek az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen (1044 Bp., Tímár u. 1.), és a Ferencvárosi Szivattyútelepen (1095 Bp., Soroksári út 31.) várja az érdeklődőket.

Megmutatják, mi történik a szennyvízzel, miután otthon a lefolyókon keresztül távozik. Látható lesz a még ma is működőképes, több mint százéves, védett ipartörténeti műemlékgépekből álló Ferencvárosi Szivattyútelep is.

Tovább

Tarlós István vizsgálatot rendelt el egy 28 éves férfi halála miatt

2011. május 13., 20:45 Módosítva: 2011.05.16 12:46
16

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester felkérte egészségügyért felelős helyettesét, Szentes Tamást, hogy vizsgálják ki, miként halhatott meg egy 28 éves zsámboki férfi, miközben három nap alatt többször is megvizsgálták két fővárosi fenntartású kórházban.

Szűcs Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatójának pénteki közleménye szerint a vizsgálatok eredményét nyilvánosságra hozzák, ha orvosi mulasztás történt, úgy a kórházaknak vállalnia kell a felelősséget.

Tovább

Trafófal keresztezi a Duna-parti sétányt

2011. május 13., 19:37 Módosítva: 2011.05.13 19:37
348

Furcsa jelenségre lehettek figyelmesek a péntek délben átadott Műegyetem rakparton az arra járók: a Duna-part felé eső sétányt egy ottmaradt trafóház keresztezi.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Megkérdeztük a beruházásért felelős DBR Metró Projektigazgatóságot, ahol elmondták, hogy a belógó trafót még a Gellért téri metróállomás szerkezetépítője helyezte el régebben, és ott is marad még 2012 végéig.

Tovább

12 villamosvonalon kezdődik felújítás

2011. május 13., 14:58 Módosítva: 2011.05.13 14:58
46

Tizenkét villamosvonalon kezd felújításokat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a nyáron; a fedezet a BKV-nak minden évben átutalt beruházási támogatás, amelyet az idén egymilliárddal forinttal növeltek, azaz összesen tizenegy milliárdra emeltek.

A BKK közleménye szerint, amellett, hogy megnövelték a csak felújításra költhető támogatás összegét, a prioritásokat is megváltoztatták: jelentősen több pénz jut a kötöttpályás közösségi közlekedés fejlesztésére, így pályafelújításra, járműbeszerzésre és -felújításra is.

Tovább

Az állatkerté lehet a vidámpark területe

2011. május 13., 13:04 Módosítva: 2011.05.25 08:10
157

A Fővárosi Állat- és Növénykert a ciklus végéig várhatóan megkapja a szomszédos vidámpark területét – közölte Tarlós István főpolgármester egy sajtótájékoztatón.

Tovább

Megnyitják a Műegyetem rakpartot

2011. május 13., 11:16 Módosítva: 2011.05.13 12:51
70

Irányonként egy sávban menyitották a Műegyetem rakpartot, . Az egyetem épülete előtt a Szent Gellért tér és a Bertalan Lajos utca között befejeződtek a 4-es metró építése miatti útépítési munkák.

Turistacentrum lesz a Hármashatár-hegyen

2011. május 12., 18:30 Módosítva: 2011.05.12 19:29
216

Sem lokátor, sem rakétasiló nem lesz a Hármashatár-hegyen, de még atomerőművet sem építünk – reagált az Indexnek Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője a sajtóban megjelent találgatásokra. A Parkerdő megbízásából az állami vállalat több objektumát is kezelő Atrox-Mérnök Kft. ugyanis pár napja sorompóval zárta le a kedvelt fővárosi turistaközpont szívében lévő elhanyagolt erdős terület bejáratát.

A Parkerdő egyrészt érvényt szeretett volna szerezni annak a jogerős ítéletlnek, ami kimondta, hogy a terület használói, a Rekettyés büfé és a Hangár rendezvényközpont üzemeltetői 2008 óta jogcím nélkül használják az épületeiket. A területtel a Parkerdőnek hosszabb távú céljai vannak: az infrastruktúra felmérését és a terep fejlesztési lehetőségeinek számba vételét követően "európai színvonalú kirándulóközpontot, turisztikai centrumot" kívánnak létrehozni.

Ez Lomniczi szerint semmiképpen nem szállodát vagy nagy épületeket, hanem a természetvédelmi szempontoknak megfelelő erdei sportpályákat, sportlehetőségeket, sportszerkölcsönzőt, szociális és kiszolgáló épületeket jelentene.

A viszonyok rendezetlenségére jellemző, hogy néhány, évtizedekkel ezelőtt az akkori munkásőrség lakásaiba beköltözött lakó is használja a területet..

Az Indexnek a hegyen több futó és biciklis is panaszkodott, hogy nem tudják a szokásos ösvényeiket használni, mert azok a lezárt területen vezetnek át. A Parkerdő tájékoztatása szerint ugyanakkor jelzett turistautat nem érint a lezárás, másfelé a védett növények miatt pedig amúgy se lehetne kóricálni.

A területen található ritka növények védelmét a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is kérte. A környéken sok volt a lopás és az autófeltörés, a kezelő azt reméli, hogy az őrzés nyomán e téren is javul a helyzet.

Aláírásokat gyűjtenek a tabáni látomás ellen

2011. május 12., 15:55 Módosítva: 2011.05.12 15:55
106

Kétszer tiltakoztak a tabáni területrendezés ellen. Egyszer a harmincas években, amikor lebontották Budapest bohémnegyedét (ami akkor már jó húsz évvel túl volt a fénykorán), egyszer most, amikor borospincéket akarnak építeni a parkban.

A tervezett pincék térképe - kattintson a nagyításhoz

A Bojár Iván András, a Szeretem Budapestet mozgalom alapítója, főváros városarculati tanácsnok jegyezte terv lényege: huszonkét borospincét építenének a fák és a zöldterület jelentős részének meghagyásával, így kisvárosias, falusias atmoszférát teremtenének a város szívében. A terv kapcsolódna a tavaly novemberi budai szőlőtelepítéshez, a 19. század végi filoxéravészig virágzó budai borászat jelképes feltámasztásához. Minderről részletek itt olvashatók>>>

Tovább