Budapest

A CET beruházója áll a vizsgálat elé

2011. július 8., 11:07 Módosítva: 2012.04.04 15:40

Az Állami Számvevőszék feljelentésével kapcsolatban a Duna-parti CET beruházója, a Porto Investment készséggel áll bármilyen vizsgálat elé, áll a cég közleményében. Az üresen álló kulturpláza ügyében a főváros és a számvevőszék hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett.

A közlemény szerint a fejlesztő eddig a vizsgálatról csak a sajtóból értesült, és arra gyanakszik, hogy a feljelentés a főváros előző vezetése ellen irányulhat, eddig általa ismeretlen tényekre hivatkozva. Mivel a Porto  kizárólag a főváros vagyonát gyarapítva ruházott be a projektbe, így semmilyen kárt nem okozhatott, ezért vele szemben nem állhat fenn semmilyen bűncselekménnyel kapcsolatos gyanú, hűtlen kezelésről nem is beszélve, hiszen a fejlesztő nem kezel önkormányzati vagyont, áll a közleményben.

Tovább

Egymillióra büntették a BKV-t

2011. július 7., 17:11 Módosítva: 2011.07.07 17:11
7

Egymillió forintra bírságolta a BKV-t a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), mert megállapítása szerint a cég által a 4-es metró beruházásához kapcsolódóan, a Baross tér felszíni rendezésére kiírt tenderen az ajánlatkérő a közbeszerzési törvény több pontját is megsértette. A KDB  megsemmisítette az eljárást lezáró döntést; a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

Mint írták, a kért munka sokrétű, például el kell bontani a Thököly úton a villamosvágányt a Hernád utcáig, az új aluljáróban asztalos-, burkoló- és egyéb munkákat kell végezni, és négy liftet is be kell építeni.

A felhívásra 5 ajánlat érkezett. A Stra-Masz 2011 konzorcium lett a nyertes 4,2 milliárd forinttal, a második helyen a Colas két cége által alapított konzorcium végzett 5 milliárd forintos ajánlattal. A legdrágább ajánlat összege meghaladta a 7 milliárd forintot.

Jogorvoslatot a Colas konzorcium kezdeményezett, több ponton támadva a nyertes ajánlatot. Első helyen állt az a kifogás, hogy a BKV kirívóan alacsony ajánlatot fogadott el nyertesnek. Az árak átlagához képest a nyertes ajánlat 24 százalékkal, míg a legdrágábbhoz képest 41 százalékkal volt alacsonyabb. A KDB véleménye szerint az ajánlatkérőnek indoklást kellett volna kérnie az árról, és csak ennek megalapozottsága esetén nyilváníthatta volna nyertesnek azt. Ezért a KDB megsemmisítette a BKV-eljárás lezáró döntését.

A KDB megállapította még, hogy a nyertes ajánlatban több vezető életrajza hiányos, és szintén hiányosak a nyertes által az erőforrást nyújtó szervezetről beadott adatok is. Mindkettő hiánypótlással korrigálható.

Hasonló esetekben – amikor újraértékeléssel a jogsértés korrigálható – a KDB ritkán szab ki bírságot. Most a közbeszerzés értéke miatt indokoltnak tartotta az 1 millió forintos bírságot.

Tovább

Hallgat Alstom-ügyben a közlekedési hatóság

2011. július 7., 12:42 Módosítva: 2011.07.11 09:58

Köszöni a lehetőséget, de Tarlós István nyilatkozata kapcsán a Nemzeti Közlekedési Hatóság egyelőre nem kíván nyilatkozni, válaszolta szervezet kommunikációs osztálya megkeresésünkre. A hatóságot azért kerestük, mert a főpolgármester szerint ha nincs továbbra sem engedély a metrókocsikra, heteken múlhat, hogy kiírjon a BKV egy új tendert, különben elveszítjük az uniós támogatást.

"Vannak olyan hatóságok, amelyeknek sűrűbben kéne kihúzni a kardot a haza védelmében. Itt van például az Alstom-ügy. A főváros mindenben megegyezett az Alstommal, amiben megegyezhetett. A döntő probléma az Alstom és a Nemzeti Közlekedési Hatóság között van. Ha van hatósági engedély, mi azonnal átvesszük a szerelvényeket. De nincs. A hatóság pedig legalább nyolc hónapja hallgat, mint a sült hal. Meg kellene már mondani a szállítónak, mik az engedély pontos felvételei." - így nyilatkozott Tarlós István egy lapunknak adott interjúban.

Tovább

Feljelentést tettek a Közraktárak ügyében

2011. július 7., 11:00 Módosítva: 2011.08.31 10:43
2

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen az Országos Rendőr-főkapitányságon, mert a budapesti Közraktárak projekt PPP-konstrukcióban történő megvalósítása kapcsán feltárt tények megalapozzák a bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

Tovább

Bontják a mátyásföldi Ikarus-üzemet

2011. július 6., 14:13 Módosítva: 2011.07.06 14:13
55

Több mint tíz éves agónia után lassan pont kerül a valaha szebb napokat élt mátyásföldi Ikarus gyár kálváriájára. Az épületek jelentős részét lebontják, írja aziho.hu.

Az Ikaruspark honlapja szerint végső szakaszához érkezett Mátyásföldön az Ikarus piac kialakítása. A lap kereste az Ikarus márkanévvel is rendelkező Széles Gábort, de kérdéseikre nem kaptak választ. A területet üzemeltető cég, a Felikon Kft. is csak egy szűkszavú közleményt adott ki; azt írják, hogy június végén megnyílik az Ikarus piac.

Széles néhány éve még a hazai autóbuszgyártás felélesztése mellett kardoskodott. A nagyvállalkozó szinte évente hangoztatta, hogy újrakezdik az Ikarus autóbuszok gyártását, de ennek eddig nem sok jelét láttuk. Úgy tűnik, a tulajdonosok a buszok helyett inkább az épületek hasznosításában látják az igazi üzletet.

Tovább

Ott felejtettek egy toronydarut Kispesten

2011. július 6., 13:39 Módosítva: 2011.07.06 16:27
396

Kispest központjában hat éve áll egy toronydaru - írja a Budapest-figyelő alapján az MTI. Évek óta nem végeztek jelentősebb karbantartást, ezért a kerületi lakosok szerint balesetveszélyes. 2004 februárjában tették le az ott épülő Stefánia Ház alapkövét, de a két épületből álló komplexum sosem készült el, ugyanis a beruházó csődbe ment, és külföldre távozott.

D  FO20110706008

Tarlós kiadta a főváros Fehér könyvét

2011. július 6., 13:25 Módosítva: 2011.07.11 09:58
21

Budapest örökségének 50 legsúlyosabb problémáját ecseteli a főpolgármesteri hivatal a most kiadott, úgynevezett Fehér könyvben. Eszerint várhatóan nagy pénzügyi terhekkel jár majd az Alstom-ügy, a CET, a kórházi adósságállomány, a tűzoltóság és a temetkezési cég kockázata, valamint az elöregedett metrókocsik cseréje.

Tarlós István a könyv bemutató sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a várt eredményeket viszonyítani kell valamihez, ezért született ez a könyv a korábbi városvezetés által itt hagyott örökségről. Hozzátette, hogy a tényanyagot a hivatal állította össze, azok a szakemberek, akik korábban is ott dolgoztak.

Tovább

Tarlós: Ha majd Moszkvában lesz Budapest tér

2011. július 6., 13:08 Módosítva: 2011.07.11 09:58
370

Lesz Budapesten Moszkva tér, és Moszkvában is elneveznek egy teret Budapestről, mondta lapunknak adott interjújában Tarlós István, aki szerint valószínűleg magyar politikusok mószerolták be az országot az oroszoknál. A főpolgármester beszélt még Rejtő Jenőről, sült halként hallgató közlekedési hatóságról, balett-táncosokról és a menesztett cégvezetőkről is.

Tarlós István (fotók: Barakonyi Szabolcs)
Tarlós István (fotók: Barakonyi Szabolcs)

Majd megmutatja a könnyed, vicces arcát az új közgyűlésben, ezt nyilatkozta tavaly, a megválasztása után. Van ok a jókedvre?

Kicsit félve mondom, mert ha kiejtem Rejtő Jenő nevét a számon, az ultraliberálisok rögtön azt mondják, hogy Tarlós „csak” Rejtőt olvas. Ami persze nyilvánvaló baromság. De amit itt találtam az átvétel után, meg amilyen állapotok a fővárosi önkormányzatnál voltak, azt tényleg csak rejtői szemmel tudom minősíteni. Mégiscsak meglepő, hogy a szocialisták némelyike olyan széles, szoborszerű vigyorral  kéri most rajtunk számon a saját hagyatékát, hogy az bármilyen, tompasággal járó elmebaj kísérő tünete is lehetne. Komolyra fordítva: a helyzet nehéz, de nem reménytelen. Túl sok segítséget a főváros eddig nem kapott.

Tovább

Felhatalmazásunk van minden változtatásra

2011. július 6., 09:29 Módosítva: 2011.07.11 09:58
103

Budapest vezetése felhatalmazást kapott a választóktól, hogy változásokat vigyen végbe, valóságosakat és szimbolikusakat egyaránt, mondja Németh Zoltán, a fővárosi közgyűlés FideszKDNP-frakciójának vezetője. A politikus szerint Tarlós Istvánnak erős a pozíciója. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik Budapest elmúlt szűk egy évét.

Úgy alakult ez az év, ahogy várták?

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Nem egészen. Azt sejtettük, hogy sok csontváz lesz a szekrényekben, de hogy ennyi, az még az elképzeléseinket is felülmúlta. De amit a programunkban megígértünk, azt elkezdtük: a Budapesti Városüzemeltetési Központ és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kialakítása jól halad.

Mégis azt hallani a BKK-val kapcsolatban például, hogy döntik bele a pénzt, de előrelépés nincs.

Ha a BKK-nak forrásokat szavaz meg a közgyűlés, akkor ezek forrásátcsoportosításokat jelentenek a közlekedési ágazaton belül, és nem pluszpénzt. Az elmúlt hónapokban számos olyan projektet hagyott jóvá a városvezetés a BKK javaslata alapján, ami meghatározza a következő években a városlakók életét.

Tovább

November közepén nyílhat meg a CET

2011. július 4., 22:05 Módosítva: 2012.04.04 15:39
8

Várhatóan november közepén nyílik meg a ferencvárosi Közraktárak átépítésével elkészülő CET komplexum, ha az átadás-átvétel során újabb problémák, késések nem vetődnek fel, jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal a beruházótól származó információk alapján.

Tovább

Ősszel indul Tarlós tévéje

2011. július 4., 15:33 Módosítva: 2011.07.04 16:15

Információink szerint több kábelszolgáltató céggel folytat tárgyalást a főpolgármesteri hivatal az új fővárosi tévé közvetítési jogairól. Úgy tudjuk, hogy a tárgyalások hamarosan lezárulnak, és októbertől vagy novembertől megkezdi működését a budapesti tévé, aminek nevéről egyelőre csak annyit lehet tudni: biztos, hogy nem Budapest TV lesz.

Szűcs-Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója megerősítette, hogy tárgyalnak több kábelszolgáltatóval a fővárosi tévé műsorszolgáltatásáról. Hozzátette: ha minden a tervek szerint halad, az új tévé késő ősszel megkezdi a működést.

Tovább

Közterület-felügyelők vadásznak potyázókra a BKV-n

2011. július 3., 18:54 Módosítva: 2011.07.03 18:54
52

Hétfőtől a BKV járművein újra együtt látnak el szolgálatot az ellenőrök és a munkájukat segítő közterület-felügyelők; a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint az ellenőrzés szigorításának köszönhetően jelentősen növekedtek a BKV bevételei.

Január közepétől három hónapon át már részt vettek az ellenőrzésben a közterület-felügyelők; a városvezetés a sikeres próbaüzem után döntött a további együttműködésről. Hétfőtől 6 és 20 óra között a BKV ellenőrei mellett 50 közterület-felügyelő is járműre száll. A közterület-felügyelők hivatalos személyek, így ők igazoltathatják a bliccelő utasokat. A most induló akció hamarosan 31 járatra terjed majd ki.

A BKK közleménye szerint, részben az új, a korábbinál szigorúbb ellenőrzési rendszernek is köszönhetően sok év után először ismét növekednek a jegybevételek. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója ezzel kapcsolatban vasárnap a HírTV-vel azt közölte: a jegyáremelések befagyasztásával és az ellenőrzés szigorításával sikerült elérni, hogy egymilliárd forinttal javult az első negyedévben a BKV bevétele, ami előrelépés az elmúlt évek pazarló gazdálkodása után.

Nem tűzik ki az országzászlót a Zöld Pardon helyére

2011. július 1., 17:13 Módosítva: 2011.07.01 17:14
334

Mégsem a Petőfi híd budai hídfőjénél, a jelenleg a Zöld Pardon szórakozóhelynek teret adó parkban áll majd az országzászló; Újbuda polgármestere egy helyi közvélemény-kutatás után úgy döntött, máshol keresnek méltó helyet az emlékműnek.

Tovább

Megálló is költözött az átnevezési lázban

2011. július 1., 12:51 Módosítva: 2011.07.01 15:23
294

A közeli ingatlanfejlesztés kezdeményezésére Corvin negyedre változott a Ferenc körúti metrómegálló neve, ennek nyomán folyamatosan cserélik a metró tájékoztató tábláit.

A megújított tájékoztató táblákon azonban nemcsak a megváltozott megállónév az újdonság, hanem az is, hogy a nagy sietségben helyet cserélt az Árpád hídi és a Forgách utcai állomás is, jelezte egy olvasónk..

Tovább

A Fidesz ellen tüntetett a KDNP Újpesten

2011. július 1., 12:38 Módosítva: 2011.07.01 13:53
381

Újpest mindannyiunké, Kereszténység≠Hülyeség, Nemet mondunk az újpesti vagyonfelélésre, ilyen transzparensekkel tüntettek a kerületi KDNP-sek az újpesti fideszes városvezetés ellen az önkormányzat csütörtöki ülésén. Wintermantel Zsolt polgármester szerint egyéni érdekből keltettek hisztériát. A KDNP országos vezetése szerint a helyi ügy megoldását helyben kell keresni.

Mintegy húsz kerületi KDNP-s tüntetett Újpest fideszes vezetése ellen az újpesti önkormányzat csütörtöki ülésén. Szalma Botond, a KDNP-frakció vezetője elmondta, azért tüntettek, mert két hónapja leváltottak két KDNP-s delegáltat a testület gazdasági bizottságából. Az volt a "bűnük", hogy korábban nem fogadták el az újpesti vagyonkezelő beszámolóját.

Tovább

Nem áll meg a HÉV a Margit hídnál

2011. július 1., 12:32 Módosítva: 2011.08.09 08:07

A Margit híd felújításához kapcsolódó munkálatok miatt 2011. július 2-től - várhatóan - 2011. július 31-ig a Margit híd, budai hídfő HÉV megállóhelynél a Szentendréről, Békásmegyerről, illetve a Batthyány térről induló szerelvények egyik irányban sem állnak meg. Ezalatt HÉV-pótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Margit híd felújításának következő lépéseként megkezdődik a HÉV aluljáró felújítása a budai hídfőnél, amely során a HÉV peronokra vezető két lépcső, valamint a villamos peronokra vezető lépcsőpár 2011. július 2-án üzemkezdettől – várhatóan 2011. július 31-ig lezárásra kerül. A szentendrei HÉV vonalán HÉV-pótló autóbuszok közlekednek a Szépvölgyi úti HÉV-megálló és a Nyugati pályaudvar között.

Hivatalosan is elindult a Google békávés útvonaltervezője

2011. június 30., 14:00 Módosítva: 2011.06.30 14:00
49

Elindult Budapesten is a Google maps Transit, azaz az internetes cég tömegközlekedési szolgáltatása. Jelenleg a teljes fővárosi hálózat és az állomások is megtalálhatók a térképen, kiegészülve egy útvonaltervezővel.

Mától Budapest is abba a mintegy 400 városba tartozik, ahol működik a Google maps tömegközlekedési szolgáltatása, jelentette be Heal Edina, a Google Magyarország vezetője.

Tovább

Mától a Google-on is lehet békávézni

2011. június 29., 18:03 Módosítva: 2011.06.29 18:04
71

Szerdától működik a Google Maps útvonaltervezőjében Budapesten is a Transit szolgáltatás, azaz nemcsak gépkocsival és gyalogosan lehet rajta lehet útvonalat tervezni, hanem tömegközlekedési járatokkal is. Éjszaka azért ne bízzuk magunkat rá, a BKV honlapján található útvonaltervező sokkal pontosabb.

Tavaly május elején írtunk először a BKV béta verziós útvonaltervezőjéről, és alaposan lehúztuk, mert számos hülyeséget tartalmazott. A BKV összekapta magát, javította a hibákat, és mára a Google is jelentkezett egy budapesti tömegközlekedési útvonaltervezővel.

Tovább

Átadták a Szentmihályi úti buszsávot

2011. június 29., 15:12 Módosítva: 2011.06.29 15:16
1

Hivatalosan is átadták a forgalomnak Budapesten a XIV. kerületi Szentmihályi úton kialakított buszsávot, amelynek révén felgyorsul a 81-es trolibusz közlekedése.

A projekt 189 millió forintba került, kétszáz méteren alakítottak ki buszsávot az Ond vezér út és a Szentmihályi út 20-22. szám között a meglévő út szélesítésével. Ezzel párhuzamosan korszerűsítették a felsővezeték-hálózatot, a régi útpályát felújították az érintett szakaszon, új buszmegállót létesítettek, három új gyalogátkelőhelyet alakítottak ki és negyvenhárom új közúti jelzőtáblát helyeztek ki.

Tovább

Megrendszabályoznák a "kis Ráday" utcát

2011. június 27., 21:47 Módosítva: 2014.08.15 14:39
198

Pánik uralkodik a ferencvárosi vendéglátósok közt, az önkormányzat fiatal tisztségviselője ugyanis hadjáratot indított a rehabilitált negyed teraszai ellen. A tervezet szerint Ferencváros rehabilitált negyedének csökkentett forgalmú utcáiban hamarosan csak este tízig pezseghet a teraszélet. A kocsmárosok szerint ez nem csak a fejlődő negyed éjszakai életét vetheti vissza, de az első lépés a Ráday utcát nevezetessé tevő teraszkultúra visszaszorítására.

Tovább

Horváth Csaba: Tarlós István egy despota

2011. június 27., 11:19 Módosítva: 2012.01.30 12:11
136

Tarlós István nem főpolgármesterként viselkedik, hanem Budapest felszámolójaként, mondta lapunknak adott interjújában Horváth Csaba, a fővárosi közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője. A főpolgármester vezetési stílusáról szólva hozzátette, hogy Tarlós verbálisan demokrata, egyébként pedig egy despota, akit a fővárosiak 2014-ben nyugdíjba fognak küldeni.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Ön tavaly ősszel azt nyilatkozta, hogy nem szeretné, hogy Budapest a Mr. Smith-ek városa legyen. Az lett?

A Mr. Smith-ek világa azt gondolom, hogy nagyon is bejött. Az alkotmányozásnak hívott folyamatot például sok mindennek lehet nevezni, de nem egy olyan gondolkodásnak, ami az ország vagy Budapest sokszínűségét figyelembe venné. Ellenkezőleg, megpróbálja az uniformist, a mátrixbeli Smith ügynök által viselt fekete egyenöltönyt ráadni mindenkire, és aki nem illeszkedik ebbe a sorba, nem jár jól.

Úgy gondolja Tarlós István beleilleszkedik?

Beleilleszkedik igen. De azt, hogy ez okoz-e neki gyomorgörcsöket, nem tudom. Tarlós István nem úgy viselkedik és nem úgy cselekszik, mint ahogy lehetett volna rá számítani, ez egészen biztos.

Tovább

Ingatlanfejlesztésről neveztek el metrómegállót

2011. június 27., 10:45 Módosítva: 2011.06.27 10:45
784

Zavarosan halad a Ferenc körúti metró, busz és villamosmegállók Corvin negyedre keresztelése. A felszínen már április óta, a metróban néhány napja mondják be az új nevet, ám a feliratok még a régiek. Az utasok bizonytalanul kapkodják a fejüket, a metróvezetőknek kiadták: a mikrofonba mondják be, hogy a Corvin negyed megálló valójában a Ferenc körút.

A BKV tájékoztatása szerint a menetrendi változásokat tartalmazó paraméterkönyv tartalmazza a megállók átnevezését. A Ferenc körúti megálló mellett 6 helyszínen (például a Széll Kálmán téren) a közterület nevének megváltozása miatt kellett megállónevet is cserélni, további 5 helyszínen pedig építkezés, megállóhely-áthelyezés, vagy éppen az APEH nevének változása ad feladatot (a korábbi APEH-megálló új neve Adóhivatal, lásd keretes összeállításunk).

Tovább

Jelzőlámpa-forradalom Budapesten

2011. június 24., 15:51 Módosítva: 2011.06.24 17:10
502

A fővárosi közlekedésilámpa-rendszer jelentős átalakítására készül a Budapesti Közlekedési Központ, mint azt lapunknak megfogalmazták, "Tarlós István főpolgármester iránymutatása alapján". Július 30-áig hat, októberig további 14, majd még három nagy forgalmú útvonalon áthangolják a lámpákat, 17 csomópontban pedig egyszerűen kikapcsolják. A cél a zöldhullámok javítása és a tömegközlekedők, kerékpárosok, gyalogosok előnyben részesítése.

Tarlós István a napokban jelentette ki, hogy a főváros felülvizsgálja a közlekedési lámpák rendszerét. Túl sok a lámpa, és sok helyen nincsenek összehangolva. A felülvizsgálat részben megtörtént, ennek során kiválasztottak 23 forgalmas útvonalat, ahol áthangolják, valamint 17 csomópontot, ahol  kikapcsolhatják a lámpákat.

Tovább

Elektromos pompaautókat vesz a BTI

2011. június 24., 11:47 Módosítva: 2011.06.24 12:37
2

25 darab tisztán elektromos meghajtású vezető (plusz egy személy) szállítására alkalmas, koporsószállító felépítménnyel rendelkező, homogén esztétikai egységet alkotó szertartási pompaautóra és a hozzá tartozó szolgáltatásra írt ki pályázatot a Budapesti Temetkezési Intézet.

Mercedes pompaautó Forrás: BTI Zrt.
Mercedes pompaautó Forrás: BTI Zrt.

A temetkezési intézet jelenleg is használ elektromos autókat, valamint Mercedes, Fiat, Ford, Opel gépjárműveket a szertartásokhoz. Exkluzív pompakocsit is tudnak biztosítani, Mercedes típusút.

Véglegesen eldőlt a turul sorsa: marad

2011. június 24., 11:20 Módosítva: 2011.06.24 16:19
298

Nem kell lebontani a XII. kerületi turulszobrot. Az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán álló II. világháborús emlékmű fennmaradása körül 2005 óta folyt a csatározás. Az ügy kacskaringós úton végigjárta a budapesti közigazgatás szinte valamennyi döntési fórumát, végül eljutott a V. kerületi jegyzőhöz, aki a napokban kiadta a végleges fennmaradási engedélyt.

Az Index információi szerint a XII. kerületi önkormányzatnak nem kell lebontatnia a II. világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére hat éve felállított turulszobrot. Az emlékmű véglegesen fennmaradási engedélyét az V. kerületi jegyző adta ki.

Fotó: Nagy Attila
Fotó: Nagy Attila

A határozatról a kerület alpolgármestere számolt be blogjában. Váczi János szerint nyilvánvaló, hogy közigazgatási köntösbe bújtatott politikai támadás állt a turul körüli viták hátterében: Demszky Gábor korábbi főpolgármester célja az volt, hogy feszültséget szítson a XII. kerületben. A sok jogi huzavonával járó ügy túl is nőtte a kerületet, hiszen a vonatkozó törvények változása miatt ma már a budapesti kerületek maguk dönthetnek arról, milyen emlékművet szeretnének a saját közterületeikre állítani – állítja a hegyvidéki alpolgármester.

Tovább

Megállt a villamossínen egy busz a Blahán

2011. június 23., 14:04 Módosítva: 2011.06.23 15:22
170

Keresztbe fordult egy busz a villamossínen Budapesten, a Blaha Lujza téren. Az első információk szerint a sofőr rosszul lett, de a Hír tv arról számolt be, hogy tiltakozó akcióról van szó. A helyszínre készenléti rendőröket hívtak, ők tárgyaltak vele. Megszondáztatták, a Hír tv szerint kiderült, hogy ittas volt. Megbilincselve vitték a VIII. kerületi rendőrkapitányságra, ahol közlekedés veszélyeztetése miatt állították elő.

A BRFK sajtóügyeletese, Csillag Melinda később azt közölte: a szabadnapos sofőr engedély nélkül hozta el a menetrenden kívüli csuklós autóbuszt a kőbányai telephelyről, a városban céltalanul közlekedett vele, míg végül megállt a Blaha Lujza téren a villamossíneken keresztben. Megerősítette, hogy a férfit a rendőrök előállították. Szerinte még vizsgálják a történteket, többek között azt is, hogy a járművezető fogyasztott-e alkoholt.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletén megkeresésünkre annyit közöltek: kimentek mentők a helyszínre, de nem volt szükség a segítségükre, nem szorult senki sem ellátásra.

Tovább

Kirúgnak 479 embert a budapesti iskolákból

2011. június 22., 20:56 Módosítva: 2011.06.22 20:56

Négyszázhetvenkilenc nevelési-oktatási álláshely megszüntetéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés tizennyolc igen és tizenhárom nem szavazattal.

A 2011/2012-es tanévre vonatkozó döntés értelmében az intézményvezetők július 1. és szeptember 1. között a törvényi előírás szerint elindítják a felmentéseket és rendes felmondásokat. A fővárosi intézmények oktatóinak létszámkeretét a felmentési, felmondási idők leteltét követően, 2012. május elsején határozzák meg.

Tovább

Önálló cég javítja a budapesti utakat

2011. június 22., 19:39 Módosítva: 2011.06.22 19:39
62

Kivált a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-ből a közútfenntartási és üzemeltetési ágazat, amely az újonnan megalakuló BKK Közút Zrt.-hez kerül; az ehhez szükséges végső tulajdonosi döntéseket zárt ülésen hozta meg a Fővárosi Közgyűlés. Az új társaság a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szakmai, és év végéig tulajdonosi irányítása alatt működik.

Tovább

Tarlós: Ne pofázzon közbe!

HVG
2011. június 22., 15:37 Módosítva: 2011.06.22 15:46
152

A Trafó, az Operettszínház és a Városliget egy részének állami tulajdonba való átadásáról zajlott a vita a közgyűlésben, amikor elszabadultak az indulatok - tudtuk meg a hvg.hu-ról. Horváth Csaba azt mondta: folytatódik Budapest felszámolása, semmi sem garantálja, hogy az állam nem értékesíti a piacon a megszerzett ingatlanokat.

Tarlós István erre azt reagálta: Horváth Csaba bizonyára gyerekkorától fogva kisebbségi komplexusban szenved. Horváth Csaba azután, hogy egy ciklus után megbukott kerületi polgármesterként, nem töltötte ki a ciklusát főpolgármester-helyettesként és "itthagyta ezt a trágyadombot", lehetne szerényebb. A Horváth által elmondottakat Tarlós "neoprimitív ostobaságnak" nevezte.

Bihary Gábor szocialista képviselő ekkor ügyrendben kért szót, és felkérte az ülést vezető György István főpolgármester-helyettest, hogy utasítsa rendre a főpolgármestert. Ekkor ismét Tarlós ragadta magához a szót, és amikor Bihary Gábor közbe akart szólni, a főpolgármester fennhangon azt mondta: "Ne pofázzon közbe!"

Az eset pikantériája, hogy kiderült: nincs érdemi vita az előterjesztésről, a két helyettese által jegyzett javaslatot ugyanis a főpolgármester sem támogatta.

Ezer gyerek támogatását felezi a főváros

2011. június 22., 13:37 Módosítva: 2011.06.22 14:01
343

A fővárosi önkormányzat szerdán tárgyalja a sajátos nevelési igényű gyermekek és tanulók támogatási összegének csökkentését javasló előterjesztést. Az autista, magatartászavaros, testi, érzékszervi fogyatékos gyerekek neveléséhez eddig fejenként havi 40 ezer forinttal járult hozzá Budapest költségvetése, ha elfogadják a javaslatot, felére csökken az összeg. A szolgáltatást végző intézmények azt állítják, ha jön a megszorítás, bezárhatják a kapukat.

Kilenc milliárd forintjába kerülne a fővárosnak, ha teljes egészében át kellene vennie a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglakozó intézményeket a fenntartásukat jelenleg végző alapítványoktól.

A riasztóan magas finanszírozási prognózis abban a közgyűlési előterjesztésben szerepel, amely elengedhetetlenül fontosnak és hiánypótlónak minősíti az alapítványok tevékenységét, ugyanakkor azt is javasolja, hogy csökkentsék felére a főváros által nyújtott eddigi hozzájárulás összegét.

Tovább