Budapest

Cicanadrágot és fagitárt kapnak a fővárostól a nyugdíjasok

2014. január 27., 11:31 Módosítva: 2014.01.27 11:37
65

Februártól dúskálhatnak a Vázsonyi Vilmos idősotthon lakói a késkészletekben és a hímzett terítőkben, de ha kedvük szottyan, metálos léggitárversenyt is rendezhetnek a fővárostól kapott cicanadrág és fagitár felhasználásával.

A fővárosi közgyűlés ugyanis szerdán dönt arról az előterjesztésről, ami szerint átruháznák a fővárosi közterület-felügyelők által 2012. június 15. és 2012. december 27. közötti időpontban elkobzott tárgyak tulajdonjogát a szociális intézményre.

Az elkobzott tárgyak listáján a könyvek után (217 db) a hímzett terítő a sláger (29 db), de számos (16 db) késkészlet is található rajta. A két legfurcsább dolog nyilvánvalóan a női cicanadrág és a fagitár, de kérdés, mit kezdenek a nyugdíjasok majd egy darab szürke sisakkal vagy tejesládával. A legértékesebb tárgy egy Canon videókamera.

Vitézy hatmilliójáról dönt a közgyűlés

2013. június 11., 06:37 Módosítva: 2013.06.12 09:11
145

35 millió forinttal támogatja a fővárosi önkormányzat a Nemzeti Vágtát, változik a kéményseprés díja, áment mondanak a képviselők a Közraktárakról szóló javaslatra, a Swietelsky követelését rendező szerződésre, Vitézy Dávid prémiumára és az újbudai Cseh Tamás szoborra, ezek a szerdai közgyűlés érdekesebb témái. Újra előkerül a taxisrendelet, és a Tormay Cécile utca ügye is, valamint jön a FÖRI.

Több vezérigazgatói prémiumról is dönt szerdán a fővárosi közgyűlés: Vitézy Dávidnak (BKK) az éves bér 40 százalékának a 80 százalékát lehet kifizetni, ami 6 millió 144 ezer forintot jelent, Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója 5 millió 568 ezer forintra jogosult, Nagyunyomi-Sényi Gábor Antal, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. vezérigazgatója pedig 5 millió 460 ezer forintot vehetne fel. Egy másik előterjesztésből kiderül, hogy a BKV idén kilenc milliárd forintos veszteséggel számol.

Tovább

Tarlós kifarol a Tormay Cécile utcából?

2013. május 30., 14:43 Módosítva: 2013.06.13 16:29
360

Tarlós István főpolgármester az önkormányzati törvény alapján kezdeményezi a II. kerületi, közterület átnevezésére vonatkozó javaslat újratárgyalását, áll a főpolgármesteri hivatal közleményében. A Fővárosi Közgyűlés 2013. május 29-i ülésén döntött arról, hogy egy eddig névtelen közterületet Tormay Cécile-ről nevez el.

A közgyűlési vitában az ellenzék hosszasan tiltakozott a század eleji írónő antiszemita megnyilvánulásait idézve, de a javaslatot végül elfogadták. A főpolgármester most az ügyben állásfoglalást kér a Magyar Tudományos Akadémiától.

Muzsikus cigányok parkja lesz a nyolckerben

2013. május 24., 11:45 Módosítva: 2013.06.04 08:34
31

Új közterület-elnevezésekről dönt jövő héten a fővárosi közgyűlés.

A II. kerületben egy névtelen közterület a Tormay Cécile köz nevet venné fel, az írónő életének egyik fő helyszíne ugyanis a regényeiből ismert hűvösvölgyi családi villa.

A Baross utca mentén egy szintén névtelen közterület a Muzsikus cigányok parkja nevet kapná meg. Köztéri emlékfal is lesz a helyszínen, amelyen neves muzsikus cigányok emléktábláit helyezik el.

A Gyáli út Vágóhíd utca és a vasúti vágányok közötti szakaszát (az FTC stadion mellett) Albert Flórián útnak nevezik át majd.

A XII. kerületben egy magánút felveszi a Mártonhegyi út elnevezést, a XIII. kerületben Cziffra György park lesz, Rákoskeresztúr központja pedig a a költői Fő tér nevet kapja.

A tavalyi, önkényuralmi rendszerekhez kötődő elnevezések tilalmáról szóló (aka utcanévkommunistátlanító) törvény alapján a XVIII. kerületben a Pataky István utca Borics Pál utcára, a Fürst Sándor utca Kiss István utcára, a Hámán Katalin utca Szurmay tábornok utcára, a Sallai Imre utca Cziffra György utcára, a Kulich Gyula utca pedig Orbán Balázs utcára változik.

Internetes videón megy majd a Tarlós TV

2013. május 24., 10:22 Módosítva: 2013.05.24 10:33
16

Összesen 45 millió forinttal támogatja a fővárosi önkormányzat a Városi Televíziózással Budapest Fejlődéséért Alapítványt, ami ezért cserébe átlagban napi egy videót készít el fővárosi aktuális eseményekről, ha közgyűlés szerdán elfogadja az erről szóló előterjesztést, mondta lapunknak Szűcs-Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

Az alapítvány emellett egy 60 négyzetméteres helyiséget is kap a főpolgármesteri hivatalban, és használhatja a hivatal informatikai rendszereit. Az alapítvány stábja már korábban is készített ilyen jellegű videókat, például az Orbán-Tarlós találkozóról, a Mercedes buszok átadásáról, vagy az Alstom szerződés aláírásáról. Az adás idén indul, és a budapest.hu portálon lesz látható.

Mesterházy Ernő Horváth Csaba mögé áll?

2013. május 7., 11:51 Módosítva: 2013.05.07 11:57
30

Információink szerint Mesterházy Ernő, Demszky Gábor volt főtanácsadója Horváth Csaba, az MSZP 2010-es, és jó eséllyel 2014-es főpolgármester-jelöltjét segíti az elkövetkező választási kampányban.

Horváth Csaba nem cáfolta, és nem is erősítette meg a hírt, mondván, szakértői támogatóinak kiléte személyes adatnak számít, ezért nem adja ki őket. Hozzátette, sokan nem is sejtik, kik ajánlották fel neki a támogatásukat, még Tarlós István és Orbán Viktor környezetéből is. Azt viszont kereken visszautasította, hogy Mesterházy Ernő anyagilag is segítené a kampányának finanszírozását.

Mesterházy Ernő jelenleg a Hagyó-per másodrendű vádlottja, a vádirat szerint folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják. Mesterházy koncepciós, súlyosan törvénysértő eljárásnak tartja bíróság elé állítását.

Sárga és fix tarifával megy, mi az?

2013. április 9., 15:27 Módosítva: 2013.04.10 21:02
374

Egységes arculat, sárga szín, megfelelés a kötelezően előírt műszaki paramétereknek - 2015 július 1-ig a budapesti taxiknak fokozatosan át kell alakulniuk a fővárosi közgyűlés keddi döntése szerint. 30-50 százalékkal emelkedik a tarifa is, ami ezentúl minden taxiban ugyanannyi lesz.

A rendelet szerint 300-ról 450 forintra emelik az alapdíjat, 240 Ft/km-ről 280-ra a kilométerdíjat és 60 Ft/percről 70-re a várakozási díjat. Az összes esetben az eddigi maximált, azaz lefelé változtatható tarifát felváltja a rögzített tarifa, azaz minden taxi ugyanazon az áron fuvaroz, akár telefonos rendelésre érkezik, akár leintik. (Tehát a taxisok nem tüntettek hétfőn hiába.)

A fix tarifa az alapdíj esetében 50%-os, az eddig taxistársaságonként 180 és 220 forint között szórt kilométerdíj esetében 40%-os, a percdíj esetében mintegy 20%-os tarifaemelést jelent.

Tovább

Pert indított a PM a Fővárosi Közgyűlés ellen

2013. március 21., 14:47 Módosítva: 2013.03.21 14:47

Frakciójuk törvénytelen megszüntetése miatt benyújtották keresetüket a bírósághoz a Párbeszéd Magyarországért fővárosi képviselői. Ebben a bíróságtól a döntés érvénytelenítését kérik, valamint azt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz a fővárosi SzMSz egyes passzusainak Alaptörvénybe ütközése miatt, áll a képviselők közleményében.

Kaltenbach Jenő, Somfai Ágnes és Hanzély Ákos bírósági keresetet nyújtott be a Párbeszéd Magyarországért (PM) fővárosi frakciójának törvénytelen megszüntetése miatt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz. A PM fővárosi képviselő annak megállapítását kérik a bíróságtól, hogy jogszabálysértő volt a fővárosi közgyűlés február 22-i döntése, amellyel megszüntette frakciójukat, és állapítsa meg a fővárosi közgyűlés anyagi felelősségét is az ügyben.

Tovább

Tarlós: Még drágább a 4-es metró

2013. március 18., 11:46 Módosítva: 2013.05.02 17:59
388

Mostanában úgy tűnik, mintha Orbán Viktor felfedezte volna Budapestet. Olyat még nem hallottam tőle korábban, mint amit a kormány-főváros szerződés aláírásakor mondott , miszerint a főváros a gazdaság motorja, ha leáll, az ország is leáll. Hogy sikerült ezt elérni?

Nekem a dolog másképp jelenik meg egy kicsit. Orbán Viktornak hasonló volt a kommunikációja 2010 őszén is mint most. Most egy olyan főváros-kormány-megállapodás született, ami nemcsak a működést stabilizálja, hanem megvan a lehetőség arra, hogy valódi fejlődés legyen. Ez a lehetőség 2010-ben nem volt meg. A korábbi vezetés például 2001-ben vonta magához a csatornaépítéseket a kerületektől, de 9 év alatt odáig nem jutottak el, hogy beadják a pályázatokat.

Ehhez képest mi elindítottuk a munkát. Most 17 darab fejlesztési projektünk van 2014-2020-ra előkészítve, vagy előkészítés alatt. Meg merem kockáztatni, hogy három év alatt több dolog történt, mint Demszky Gábor és Horváth Csaba egész ciklusa alatt.

Ezek a fejlesztések valójában még csak a kapuban állnak...

Leszámítva a csatornázást.

Tovább

Utcát kap a magyar rockhérosz

2013. február 27., 14:26 Módosítva: 2013.02.27 15:17
102

Radics Béláról utcát neveznek el Angyalföldön, Puskás Öcsi szobrot kap Óbudán.

Újabb hat közterület átnevezéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán, aminek eredményeként Kazahsztán és Grúzia fővárosai, valamint Radics Béla zenész neve is megjelenhet a budapesti utcatáblákon.


Újabb közterület-átnevezésekről döntött a főváros nagyobb térképen való megjelenítése

A VIII. kerületben a Bérkocsis utca Gutenberg tér és József körút közötti szakasza Scheiber Sándor nyelvész, irodalomtörténész nevét vette fel, aki a Bérkocsis utca 2. alatti egykori Rabbiképző Intézet újraindításának vezéralakja volt. Mivel a Bérkocsis utca védett közterületi elnevezés, a képviselők döntöttek arról is, hogy egy rövid szakasza átnevezhető legyen, a körút és a Nagyfuvaros utca közé eső rész pedig változatlan maradjon.

Tovább

104 milliárdnyi adósságtól megszabadul a főváros

2013. február 27., 14:11 Módosítva: 2013.02.27 15:01
1

A kormány átvállalja a fővárosi önkormányzat adósságállományának 60 százalékát, jelentette be Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy Budapestnek összesen 104 milliárd forinttal csökken a tartozásállománya.

Kérdésünkre Tarlós István elmondta, azt nem tudni még, hogy melyik adósságelemeket vállalja át a kormány, de a főváros arra törekedik, hogy a mostanában lejáró, kedvezőtlen feltétlekkel felvett hitelektől szabaduljon meg.

Elfogadták a római parti mobilgát tervét

2013. február 22., 11:02 Módosítva: 2013.05.30 19:27
1832

Elfogadta a mobilgát építésének módjára  vonatkozó részletes mérnöki javaslatot a fővárosi közgyűlés. A döntést az LMP-utód Párbeszéd Magyarország (PM) és egy jobbikos képviselő ellenezte, a többi ellenzéki képviselő tartózkodott.

A vitát Tarlós István főpolgármester úgy zárta le, hogy ő ott volt, amikor 2006-ban 6 centin múlott, hogy elöntse az árvíz a várost, tudja, hogy a gátra szükség van, ezért azt mindenképpen meg fogják építeni.

Tovább

Tarlós visszavonta a Frankel Leó út átnevezését

2013. február 21., 13:38 Módosítva: 2013.03.07 14:48
270

Nyílt levélben fordul Tarlós István főpolgármesterhez és a fővárosi a Frankel Leó út átnevezése ellen tiltakozó civil közösség. A főpolgármester délután visszavonta az átvevezési javaslatot.

A TREFFF lokálpatrióta közösség és a „Tiltakozunk a Frankel Leó út átnevezése ellen” elnevezésű Facebook csoport több mint 800, a Frankel Leó úton gyűjtött aláírással és mintegy 2300 facebookos támogatóval kéri Tarlós Istvánt és a fővárosi közgyűlést, hogy halassza el a Frankel Leó út átnevezéséről szóló pénteki döntést. Kérik továbbá, hogy a majdani döntés előtt kérjék ki a Magyar Tudományos Akadémia és az ott lakók véleményét is

A főpolgármester az év végi közmeghallgatáson egy Szabó András nevű polgártól jövő kérdésre reagálva bejelentette: a közgyűlés egyetért abban, hogy Frankel Leóról (munkásmozgalmi harcos volt) ne legyen út elnevezve Budapesten, ezért átnevezik Zsigmond király útjára.

A hivatalos előterjesztésről pénteki ülésén dönt a közgyűlés.

Tovább

Városházi sziklakert hungarocelldarabokból

2013. január 25., 14:16 Módosítva: 2013.01.25 15:03
5

Igen furcsa, messziről díszköves sziklakertnek tűnő installációt helyeztek el a főpolgármesteri hivatal úgynevezett bankszárnyának átriumában, derült ki a szerkesztőségünkbe érkező fotókból.

Kép0324

A jobb sorsra érdemes kőmedencét valaki akkurátusan elrendezett építési hulladékkal töltötte fel. A korábban szigetelőanyagnak használt hungarocell-darabokon gusztusos barna csíkok forgatják meg a kíváncsian közelebb hajoló érdeklő gyomrát.

Tovább

Magánmetrót is tervez Horváth Csaba

2013. január 25., 13:20 Módosítva: 2013.01.25 13:45
56

Új Budapest-törvényről, magánpénzből finanszírozott tömegközlekedési fejlesztésekről, tőkevonzó felhőkarcolókról, a BKV-ért folytatott vérig menő küzdelemről beszélt Horváth Csaba, a fővárosi közgyűlés MSZP frakciójának vezetője egy háttérbeszélgetésen, ami alapvetően a párt új Budapest-programjáról szólt (volna).

A szocialista politikus, a párt 2010-es főpolgármester-jelöltje azzal kezdte, hogy alapvetően abban bízik, hogy a mostani ellenzék alakít majd kormányt 1014-ben. Az új Parlamentnek ugyanis számos olyan feladata lesz, amely megerősíti az elmúlt években szétzilált önkormányzatiságot.

Tovább

Március 15: megint lefoglalja a köztereket a kormány

2013. január 21., 19:49 Módosítva: 2013.01.22 09:21
793

Összesen 12 nagy közterületre adott be kérelmet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), amelyet rendezvényterületnek használna a kormány 2013. március 12. és 19. között. A területek nagyságát egyenként 1000 négyzetméterben jelölték meg. A főpolgármesteri hivatal támogatja a kérelmeket, a KIM rugalmasságot ígér.

A közterület-használati kérelemről szóló előterjesztés szerint a kormány vinné március 15. környékén a Károly körút, az Astoria, a Múzeum körút, és a Kálvin tér teljes területét. Nemcsak a Kiskörút, hanem a Bajcsy-Zsilinszky út és az Erzsébet híd is a KIM-é lenne az 1848-49-es forradalom évfordulója körüli napokon. Emellett igényt tart az Üllői út teljes területére (a Kálvin tér és a Szentkirályi utca között) és a Baross utcára (a Kálvin tér és a Szentkirályi utca között).

Tovább

Új trolik, villamosok jönnek Budapestre

2012. december 12., 12:45 Módosítva: 2013.01.22 15:46
161

Biztosítja a főváros a Budapesti Közlekedési Központ villamos- és trolibusz-beszerzési projektjének önrészét, miután a képviselők 30 igen szavazattal és 1 tartózkodással megszavazták az erről szóló előterjesztést.

Budapestnek 288 millió forintot kell három év alatt biztosítania ahhoz, hogy a 43 milliárd forint értékű járműbeszerzés megvalósuljon, mivel a projekt 99,33 százalékát az unió finanszírozza. Ebből 37 villamost és 24 trolibuszt szerez be a BKK, valamint megújul a Száva, a Hungária és a Budafok kocsiszín is.
A villamosokra a közbeszerzési eljárást ez év végén írják ki, a prototípus járművek 2014 év végén, a sorozat járművek pedig 2015 harmadik negyedévéig érkezhetnek meg. Az alacsonypadlós villamosok az 1-es, a 3-as, a 19-es és a 61-es vonalakra kerülnek majd. A trolibuszok esetében a közbeszerzést 2013 első negyedévében indítja el a BKK, az új járműveket 2014 elejétől szállítják le. Az új trolik a város szinte minden vonalán közlekednek majd.

Döntöttek arról is a képviselők, hogy mentességet kapnak jövőre a helyi iparűzési adó alól azok a vállalkozók, akiknek adóalapja nem haladja meg az egymillió forintot. Korábban 700 ezer forint volt a mentességi határ.

Tovább

1500 tonnányi fémhidat ad el Budapest

2012. december 10., 11:55 Módosítva: 2012.12.10 12:02
26

A Szabadság híd és a Margit híd felújítása után megmaradt 1585 tonna vashulladék eladásáról dönt szerdán a fővárosi közgyűlés. A nagy darab fémhalomért 102 millió forintot adnak.

A két híd felújítása után összesen 1585 tonna vashulladék maradt, amit a felkért Vasló Kft. szakértő értékbecslése szerint kilogrammonként 63-64 forintért lehetett eladni. A eladás azonban nem ment könnyen.

Az első árverés eredménytelen lett, mert a két legmagasabb ajánlatot tevő cég azonos ajánlatot tett, amin nem kívánták módosítani. A 2. eljárás azért lett eredménytelen, mert a meghatározott 70 Ft/kg-os árat egyik ajánlattevő cég sem kínálta túl. Ekkor a fővárosi vagyonkezelő az ár aktualizálására kérte az értékbecslőt, aki levitte a becslését 48-50 forintra. A harmadik árverésen a két pályázó egyike 43 forintot, a másik 64,5 forintot kínált a fém kilójáért, így vas a többet ígéró UD Stahl Kft.-é lehet, összesen 102 millió forintért.

Az ügyletre azért kell a fővárosi közgyűlésnek áldását adni, mert az meghaladja z 50 millió forintos értékhatárt.

A közgyűlés a vaseladás mellett határozhat többek között arról, hogy 2013. január 1-jével nettó 4,5 százalékkal emeli a a kéményseprő-ipari szolgáltatások díját, valamint átlagosan 4,2 százalékkal emeli kegyeleti szolgáltatások árát.

Tarlós januártól több pénzt kap

2012. november 28., 11:03 Módosítva: 2012.11.28 15:37
169

Egyhangúlag elfogadták a képviselők a Fővárosi Közgyűlés napirendjét szerdán.  A testület kötelezettséget vállalt a város vezetőinek illetményeire, és döntött a Vidám Park bezárásáról is.

Tovább

Németh: A Tarlós-időszak színe az égszínkék

2012. október 19., 07:04 Módosítva: 2012.11.15 15:53
105

Az új buszok égszínkék színe az új városvezetést szimbolizálja, a régi sötétkék az elmúlt sötét időszakot, mondta lapunknak Németh Zoltán, a fővárosi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője. A politikus furcsának tartja a főpolgármester egyes lépéseit, a vitákat pedig erős akaratú emberek összeütközésének tulajdonítja. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik a Tarlós-éra első két évét.

A legutóbbi közgyűlésen tapintható volt az ellentét a főpolgármeseter és a Fidesz-frakció között, hogy áll most a helyzet?

Mi egy program alapján kezdtük el a működésünket 2010-ben, ezt szeretnénk továbbra is végrehajtani. Ennek a programnak az alapján születnek most is előterjesztések, például most a busz járműpark megújítása. Itt valóban vannak szakmai kérdések.

Amik politikaiakká váltak.

Minden szakmai kérdés előbb-utóbb politikaivá válhat, ha egy politikai testület döntéséről van szó. De ezek akkor is szakmai kérdések végül is. És vannak olyan alapok, amiben egyetértünk.

Például?

Kaptunk egy borzasztó örökséget, ez a kiindulópont...

Ez az „előző városvezetés hagyatéka” téma mindig előkerül. Muszáj ezt két éve szajkózni? Én elhallgatom, csak az olvasók egy idő után megunhatják.

Azok az ellenfeleink, akik most jajonganak, például a busztenderrel kapcsolatban, azoknak savanyú a szőlő. Arról van szó, hogy Horváth Csaba és csapata, az MSZP sikertelen volt abban, hogy a közösségi közlekedést takarékosan, megbízhatóan működtesse.

Tovább

Horváth: Tarlós fúrta meg az Alstomot

2012. október 14., 17:04 Módosítva: 2012.10.26 09:18
88

Horváth Csaba szerint a választások előtt Tarlós István és Vitézy Dávid fúrta meg a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál az Alstom-szerelvények engedélyezését, de a fagyi később visszanyalt. A fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője szerint Orbán Viktor ostorral kényszeríti egybe a főpolgármestert és a frakciót. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik a Tarlós-éra első két évét.

A legutóbbi hírekből úgy tűnik, mintha Tarlós István első számú szövetségese lenne. Ellenzéki frakcióvezetőként nem zavarja ez?

Ezt mégis miből vonta le? Elég furcsa lenne, ha így lenne. Egyébként, ha Tarlós István szövetségese lenne a városnak, akkor nekünk, a legnagyobb ellenzéki frakciónak kötelességünk lenne segíteni megvédeni Budapestet. De Tarlós István nem szövetségese a városnak, hanem szolgai végrehajtója a kormányzati törekvéseknek.

A héten a busztender ügyében éppen az MSZP állt a főpolgármester mellé a Fidesszel szemben, és nem ez volt az első hasonló eset.

A Fidesz belharcaival nekünk nincs dolgunk. Se Tarlóssal, se mással nem léptünk érdekközösségre. Bár a város érdekében még akár erre is készek lennénk normális helyzetben, néhány előremutató kérdésben.

Tovább

Horváth Csaba: a Fidesz többször megkeresett Tarlós miatt

2012. október 4., 14:48 Módosítva: 2012.10.04 15:25
71

Az elmúlt fél évben öt konkrét megkeresés volt a Fidesz-frakció részéről, minden alkalommal az után érdeklődtek, hogy tudnánk segíteni csökkenteni Tarlós István hatásköreit, az utolsó 1,5-2 hónapja történt, mondta Horváth Csaba, a fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője. A politikus hozzátette, hogy a szocialisták minden esetben elutasítóak voltak, a megkeresés ugyanis nem politikai természetű volt, hanem személyi konfliktus miatt történt.

Horváth Csaba közölte: a szocialisták nem kívánnak a Fidesz belháborújában részt venni, egyék meg, amit főztek. Horváth Csaba elmondta, hogy a Tarlós-táborból is megkeresték az MSZP-t, ők inkább csak arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak a szocialisták egy ilyen belső konfliktushoz.

Németh Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője határozottan cáfolja, hogy a Fidesz-frakció bármilyen ügyben megkereste volna az MSZP-frakciót vagy Horváth Csabát.

Mint arról beszámoltunk, a Fidesz-frakció és a főpolgármester ellentéte a szeptemberi közgyűlés után vált nyilvánossá. Tarlós ugyanis le akarta volna fokozni Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját.

Tovább

Utcai harc: a papok lenyomták az írókat

2012. október 3., 11:04 Módosítva: 2012.10.03 13:00
435

Újabb átnevezési hullám öntötte el a fővárosi közgyűlést szerdán: 13+1 közterületet neveztek át vagy neveztek el a képviselők. A névadók között káplán, szerzetes, plébános, apáca, templomépítő és papi rend is található, két neves, múlt század eleji magyar író neve viszont lekerült az utcatábláról. Visszatért Tisza István, Teleki Pál és majdnem Horthy Miklós is.

14 közterület elnevezéséről vagy átnevezéséről döntött szerdai ülésén a fővárosi közgyűlés, ebből egyet, a Szerémi út Horthy Miklós úttá nevezését a fővárosi Jobbik-frakció külön kezdeményezte, a többiről egy csomagban döntöttek. A jobbikos javaslatot a fővárosi közgyűlés végül nem vette napirendre.

Horthy Miklós a közgyűlés döntése szerint végül nem kapott utcát, feliratkozott viszont az utcanév-nyertesek közé Teller Ede
Horthy Miklós a közgyűlés döntése szerint végül nem kapott utcát, feliratkozott viszont az utcanév-nyertesek közé Teller Ede

Az átnevezések közül a legnagyobb értetlenkedés a XVIII. kerületi Tersánszky Józsi Jenő sétány Somogyi László sétánnyá keresztelése, valamint a XVI. kerületi Gelléri Andor Endre utca Regele János utcává nevezése váltotta ki, főleg az internetes fórumokon.

A ma már leginkább a Misi Mókus kalandjai írójaként ismert Tersánszky Józsi Jenő többek szerint azzal érdemelte ki a süllyesztőt, hogy a Tanácsköztársaság ideje alatt szimpatizált a forradalommal, melynek bukása után a kommunizmus iránti nem titkolt rokonszenve miatt a Horthy-korszakban rengeteg támadás érte (Wikipedia), ami nem tetszhetett a kerület jobboldali vezetésének. (A kommunista hatalomátvétel után Tersányszky a legkevésbé sem volt kommunista,  ezért kényszerült gyerekkönyveket írni, így született meg Misi Mókus is.)

Tovább

Tarlós nem nevel tyúkot tévésdobozban

2012. szeptember 25., 16:27 Módosítva: 2012.10.14 17:04

Megoldottuk az Alstom-ügyet: kikerült például a szerződésből a vis maior-tétel, amivel olyan előnytelen volt a megállapodás, mint amikor valaki úgy vesz tévét, hogy ha elromlik, meg se javíttathatja, legfeljebb kiszedheti a belsejét és tyúkot nevelhet benne, mondta Tarlós István a fővárosi önkormányzat első két évét értékelő sajtótájékoztatóján.

Tarlós István szerint azonban az Alstom-szerződésnél is volt nagyobb sikertörténete a fővárosnak, mégpedig a Vízművek részvényeinek visszaszerzése. Az akciót a főpolgármester a ciklus legnagyobb eredményének nevezte.

Tovább

Újra lesz normális közvilágítás

2012. szeptember 13., 12:24 Módosítva: 2012.09.13 12:38
98

Nagyon ritka, a fővárosi közgyűlés belátja, hogy hibázott, és visszavonja a korábbi rendeletét, ezzel vezette fel a visszakozó döntést Tarlós István főpolgármester a csütörtöki testületi ülésen. Eszerint újra a fényerő alapján, és nem a rögzített időpontos közvilágítási naptár szerint kapcsolódnak fel a lámpák Budapesten.

Tovább