Borul a NAV-os dominó?

Ez történt a gazdaságban az év 46. hetében

2013.11.17. 14:10
A NAV-os botránytól, a növekvő GDP-től és az adósmentéstől volt hangos a hét, közben a horvát kormány és Hernádiék még mindig csak kóstolgatják egymást. Van munka, de nincs rá munkás, van munkás, de nincs rá munka - nincsenek túl jó helyzetben a munkanélküliek. A Sólyom szappanoperája a síron túl is folytatódik, Széles három csillagjához még egyet kiszögelt. Hazudtak a Csiga Elixírről.

Három nagy sztori is jutott a hétre a hazai gazdaságból. A szennyest teregető revizor, a régóta várt és végre megérkezett növekedés, és az adósmentő manőver mind olyan történetek, amelyekben érdemes képben lenni. Eközben a Mol és a horvátok tovább kerülgették egymást, a rezsinek színe lett, és Széles Gábornak is leesett egy csillag.

A szennyest teregető revizor

A maffia érdekeit sértem, a NAV is benne van

mondta Horváth András az Indexnek. Az adóhivatal kiugrott munkatársa lapunknak adott interjújában felsőbb parancsra leállított adónyomozásokról, több kormánytagot is a kezében tartó maffiaszerű hálózatokról beszélt.

Fő állítása, hogy az áfacsaló láncolatok valódi szervezői mind ismert multik és nagy magyar cégek, évente 1000 milliárd forinttal károsítják meg a magyar költségvetést. Csak azért nem buknak le, mert a hivatal falaz nekik. Horváth feljelentette a NAV-ot az ügyészségen.

Hogy állításaiból mit tud majd bizonyítani, egyelőre nem tudni, de annyi biztos, a NAV nem vette félvállról a feljelentést.

  • Feljelentették Horvátot rágalmazásért
  • És egy röpke hétvége alatt átvilágították a 23 ezer főt foglalkoztató óriási szervezetet, hogy megállapítsák, minden rendben van.

Mivel egy hasonló méretű cég átvilágítása ennél általában nagyságrendekkel több időbe kerül, a hivatal eljárása joggal keltett többekben gyanakvást, a TASZ például már a vizsgálatot is vizsgálná.

Horváth, aki egyébként régen fideszes volt, nem érti, miért lapít a kormány az egész ügyben, támogatást várna tőlük, de már legutóbb is csak Rogán segített neki, egykori harcostársai most nem állnak mellé. Szerinte a NAV egyszerűen hazudik, az ügyészség pedig azzal, hogy kiegészítést kért a feljelentéshez, csak húzza az időt.

nav.gif
Fotó: Szarvas/Index

Varga és a növekedés

A hét másik nagy története a meglepően nagy magyar növekedés, ez az, amiről már a kormány is sokkal szívesebben beszélt. 

Éves alapon 1,7 százalékos volt a gazdaság bővülése, ez a várt adat kétszerese. Negyedéves alapon is jelentős volt a javulás a harmadik negyedévben. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ez már a növekedési fordulat, a növekedés szerkezete is folyamatosan javul, a mezőgazdaság és az ipar mellett az építőipar is húzta a növekedést.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a választásokra készülve felgyorsuló állami beruházások ehhez jelentősen hozzájárulnak, egyelőre nem a magánszféra beruházásai erősítik az építőipart. Az elemzők szerint még több szektornak kellene jobban teljesítenie, hogy a növekedés tartós legyen.

Orbán szerint a növekedés a kormány intézkedéseinek egyenes következménye, Matolcsyval már 2010-ben így tervezték el a dolgokat. Megint a régió éllovasai lehetünk, és jobban növekszünk az uniónál is. A Takata miskolci beruházásának bejelentésén a miniszterelnök azt is mondta, nálunk lehet tervezni, és a beruházások megtérülnek. Mi leszünk Európa legiparosodottabb országa.

Stefan Stocker és Orbán Viktor
Stefan Stocker és Orbán Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd

Mentik is, meg nem is az adósokat

Míg a NAV-os sztoriban inkább a hallgatás, a GDP-ről szóló hírről inkább a nagy szavak jellemezték a kormány kommunikációját, a harmadik nagy témában a kettő keveréke volt a jellemző. Korábban azt jósoltuk, nem siet a kormány az adósmentéssel, minél többet próbálnak majd róla beszélni, és minél kevesebbet csinálni. Egyelőre úgy tűnik, működik a forgatókönyv.

A Fidesz kis adósmentő, részletszabályokon változtató csomagja ugyan gyorsan átment, a kormány nagy megfejtésére még várni kell. Először a bankokra próbálták tolni a feladatot, majd miután a nekik adott határidő lejárt, a Kúriára vár a kormány: jogegységi döntést szeretnének a szerződések ügyében, a mostani bírói gyakorlat ugyanis több, mint esetleges.

Orbán Viktor szerint az lenne a normális, ha ebben a kérdésben az igazságszolgáltatás adna igazat az embereknek, de ha a bíróság nem áll az emberek oldalára, akkor majd a kormány fog. A Kúrián tehát nem kis nyomás van, novemberre tolták a devizás kérdést, és még akkor sem a nagy, átfogó döntés jön.

Eközben viszont a csodavárás sokat ront a törlesztési fegyelmen. Egyre többen állnak úgy hozzá, hogy most már minek fizetni, mindjárt megment a kormány. Így jutottak új csúcsra a nem teljesítő hitelek.

A Mol harca a horvátokkal

Azért ezeken kívül is akadtak még fontos történetek, amelyek folytatását érdemes lesz figyelni. Az egyik ilyen a Mol és a horvát kormány harca az INA-ért. A magyar fél már múlt héten bemondta az all in-t, vagyis, hogy eladja az ő teljes részét, kiszáll a társaságból, vegyék meg a részvényeit, ha akarják.

A horvátoknál viszont még mindig megy a találgatás, hogy ez blöff-e, vagy komoly, az eladás elvileg sem a Molnak, sem a horvátoknak nem érdeke, a valódi harc a menedzsmentjogokért megy.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök nem hiszi, hogy viccel a Mol, de azt mondta, az INA-t megvenni kalandorság lenne. A gazdasági miniszter aztán rácáfolt a miniszterelnökre, szerinte kell a horvátoknak az INA, szereznek rá pénzt. Valójában persze sejthető, hogy nem kell az INA a horvátoknak, kérdőre is vonták a Molt, hogy tisztázzák most már, hogy mit akarnak.

A Budapesti Értéktőzsde indexe a héten csökkent, a BUX 18 882 ponton zárt. A Richtert leszámítva mindegyik nagy papír, köztük a Mol is vesztett az értékéből.

   45. heti záró 46. heti záró
BUX   18 948 18 882
OTP   4515 4499
Mol   14 700 14 490
Richter   4385 4450
Magyar Telekom   285 278

Zoran Milanovic
Zoran Milanovic
Fotó: Jure Makovec

Nincs munka, nincs munkás

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a munkát kereső magyarok. Elmentünk letesztelni a lehetőségeket a munkaügyi központba. Ötezer ügyfélre harminc állásajánlat van, állás vagy pénz nincs, de megtanítanak önéletrajzot írni. Jó esetben csak egy év, hogy egy kis pénzt lássunk.

De nem csak az állás kevés, az is gyakori baj, hogy nem azt tudja a munkaerő, amit kéne. Egyszerre nő a munkanélküliség és a betöltetlen állások száma. Nagy-Britanniára is csak a bajt hozta, hogy beengedték a magyarokat és a képzetlen kelet-európaiakat, legalábbis a volt brit külügyminiszter szerint.

A miskolciaknak viszont könnyebb lesz majd kicsit, gyárat épít oda a biztonsági öveiről híres japán Takata. Így hozzávetőleg ezer munkahely jöhet létre a hátrányosabb helyzetű régióban.

A rezsi színe

Miközben Kína egyre inkább a kapitalizmusban lát fantáziát, addig mi egyre inkább a hatósági árakban és az állami tulajdonban. Ha odáig még nem is megyünk, mint az unortodox árharcot vívó Venezuela, ahol a karácsonyt is előre hozó államfő rendeleti kormányzással csapna oda az inflációnak, azért a rezsiháborúban bőven hangzanak el meglepő mondatok.

Rogán Antal szerint például a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvény rögzíteni fogja "a megfizethetőség elvét", a jogszabály kimondja majd, hogy a közműszolgáltatások "nem haszonelvűek". A teljesen új közgazdasági fogalmakat úgy próbálta definiálni Rogán, hogy ha bár elvileg nincs haszon, a keletkező profitot is vissza kell forgatni a szolgáltatások fejlesztésébe. 

Ennek megfelelően nem lehetne profitot kivenni ezekből az ágazatokból, "és pláne nem lehetne az országból kivinni" - mondta a fideszes politikus. Rogán fejtegetéseinél könnyebben érthető, hogy ezentúl színe lesz a rezsiszámláknak, narancs lesz a gázszámla, szilva a távhő, sárga a kéményseprés.

A rezsi színei
A rezsi színei

Szívcsakra és az eltévedt csillag

Körözik a Sólyom új irányítóját, Weisz Tamást, írtuk meg a héten. A volt üzlettársa már az Interpol listáján is szerepel. Erre a hírre kevés meglepőbb válasz érkezhetett volna Weisztől, mint ami érkezett, a befuccsolt légitársaság "megmentője" szívcsakrázással reagált a körözéséről szóló hírre.

A gazdasági ezotéria egyik másik nagy alakjával, Széles Gáborral is különös dolgok történtek a héten, háromcsillagos szállodájára valahogy felkerült egy negyedik csillag is, anélkül, hogy hivatalosan is négycsillagossá nyilvánították volna. Széles a hírt közzétevő Origót beperelte.

A hét egyik nagy csalódása, hogy hazudtak a Csiga Elixírről. Azzal a szöveggel árulták, hogy csökkenti az ízületi fájdalmakat, de ezt nem tudták igazolni. A másik kellemetlen hír a Volkswagentől jött, 2,6 millió autót hívnak vissza. Kirúgták a Földalap vezetőjét, árulják a KÖKI-t, az MKB Bankot feldarabolják. A Közgép kedvét nem szegte semmi most sem, a cég újra tarolt.