Egyre halálosabb a járvány

2021.05.02. 21:44
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves Olvasóink!

  Köszönjük, hogy egész hétvégén velünk tartottak és követték az Index koronavírus-járványról szóló percről percre tudósítását. Hétfőn folytatjuk, addig is olvassák további híreinket. 

  Jó éjt. 

 • Állami szintű választásokat tartottak Indiában, annak ellenére, hogy dúl a járvány, és az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén van.  Igaz, a választásokat csak öt államban tartották meg, viszont a nagyon fontos Nyugat-Bengália államban Narendra Modi miniszterelnök pártja vereséget szenvedett – jelentette az MTI. 

  Modit sokan bírálják amiatt, hogy a választásokra összpontosítja figyelmét ahelyett, hogy a járvány elleni küzdelem állna tevékenységének középpontjában. Egyes szakértők a választási bizottságot is hibáztatják, mert ilyen körülmények között is engedélyezte a gyűléseket és a szavazást, miközben nagy tömegek nem tartják be a maszkviselés és a szociális távolságtartás előírásait. Eközben a kórházak a teljesítőképességük végét járják, külföldi országoknak kell küldeni az oxigénkoncentrátorokat a kórházakba, a holtakat pedig az utcákon égetik, mert nem bírják a krematóriumok. 

 • Az indiai vírusmutáció nem veszélyezteti Ausztria nyitási terveit – idézte a Der Standard osztrák napilap vasárnap Wolfgang Mückstein egészségügyi minisztert, aki az APA osztrák hírügynökségnek adott interjút.

  Az elmúlt napokban öt újonnan regisztrált pozitív esetnél fennáll a koronavírus indiai mutációjának gyanúja, ezek közül kettőt Salzburgban, hármat pedig a magyar határ közelében fekvő Miklóshalmán találtak.

  A levett mintákat még vizsgálják, egyértelmű és pontos eredmény jövő hét közepére várható. A miniszter elmondta, hogy Ausztria már csütörtökön elrendelte a repülőgépek beutazási tilalmát Indiából, és a kontaktkutatást mindkét tartományban rendkívüli alapossággal végezték el hatóságok.

  Mindenesetre megnehezítjük az indiai mutáció hazai elterjedését

  Május 19-től annak, aki étterembe, színházba vagy éppen labdarúgó-mérkőzésre akar menni, igazolnia kell, hogy beoltott, illetve felgyógyult a betegségből, ezek hiányában azonban minden alkalommal negatív koronavírus tesztre lesz szüksége. Az antigén teszt 48 óráig, a PCR teszt 72 óráig lesz érvényes. Azoknak, akik már legalább az oltás első adagját megkapták, és a beadástól számítva 21 nap eltelt, a továbbiakban már nem kell teszteltetniük magukat.

  Májusban egyelőre a különböző igazolások szolgálnak majd belépőül. A digitális változattal Mückstein június előtt nem számol, mert a telefonon tárolható QR-kódos verziónak minden szempontból meg kell felelnie az adatvédelmi rendelkezéseknek, és ennek kidolgozása még időt vesz igénybe. 

 • Meghaladta a 15 milliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma Nagy-Britanniában. Az eddig beadott első és második oltási adagok együttes száma megközelítette az 50 milliót.

  A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este közzétett részletes adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 34 505 380-an részesültek, közülük 15 329 617-en a második dózist is megkapták,

  vagyis eddig összesen 49 834 997 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból.

  A közeli napokban – jó eséllyel már hétfőn – átlépi az 50 milliót a beadott első és második oltási adagok együttes száma, mivel az oltási program jelenlegi üteme alapján naponta átlagosan több mint félmillió ember részesül az első vagy a második oltási dózisból.

  A brit egészségügyi hatóságok jelenleg arra összpontosítanak, hogy minél több dózis álljon rendelkezésre a második oltási adagok beadására azok számára, akiknek esetében a brit kormány által a két oltásadag beadása közötti időszakra maximálisan engedélyezett 12 hét letelik.

  Ez jól látszik az adatokban: márciusban volt olyan időszak, amikor jóval meghaladta a 700 ezret a naponta beadott első oltási adagok száma – az eddigi napi rekord a március 20-án beadott 752 308 első dózis –, jelenleg azonban a naponta beadott második adagok száma 400 ezer közelében, az első adagoké 140 ezer környékén mozog.

  A szaktárca vasárnap közölte azt is, hogy az elmúlt 24 órában 14-en, a vasárnap zárult egy hétben 110-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

   

 • A horvát belügyminisztérium vasárnap pontosította a horvátországi beutazással kapcsolatos közleményét, így a határátlépéshez csak abban az esetben lesz elegendő egy oltás, ha az illető igazolni tudja, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen – olvasható a koronavirus.hr oldalon.

  A válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a testület vezetője még arról beszélt, hogy egy oltással is engedélyezi a határátlépést, a rendeletet azonban nem részletezte.

  A Covid-19-járvánnyal kapcsolatos információkat tartalmazó hivatalos honlapon megjelent közlemény szerint karanténkötelezettség nélkül azok léphetik át a határt, akik rendelkeznek 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy az Európai Unióban elfogadott gyors antigénteszttel, illetve megkapták mindkét oltást (kivéve, ha olyan vakcináról van szó, amelyet csak egyszer kell beadni).

  A második dózistól számítva legalább 14 napnak kell eltelnie. A hét év alattiak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.

  Egy oltás csak abban az esetben elégséges, ha az illető már átesett a koronavírus-fertőzésen, és azt igazolni is tudja. Az első oltástól számított időszak pedig nem lehet hosszabb, mint öt hónap. A korábbi fertőzöttség igazolható 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR- vagy antigén-teszttel, vagy hiteles orvosi igazolással.

  A rendelet nem tesz különbséget a vakcinákat illetően.

 • A The Sunday Times értesülése szerint a brit középiskolások számára Covid–19 elleni oltást nyújtanak az új iskolaév kezdetétől. A brit egészségügyi ellátórendszer (NHS) tisztviselői által összeállított „forgatókönyvek” szerint egyetlen Pfizer-szúrásban részesítenék a 12 éves és idősebb gyerekeket.

  A Pfizer szerint a vakcina a 12–15 éves gyermekeknél végzett kísérletekben 100 százalékos hatékonyságot és erős immunválaszt mutatott. Az amerikai gyógyszervállalat múlt héten beadta engedélyeztetési kérelmét ennek a korcsoportnak az oltására vonatkozóan az Európai Gyógyszerügynökséghez, így elképzelhető, hogy az Európai Unióban már júniusban elkezdődhet a gyerekek oltása. 

  A brit terv gyakorlatba ültetése az oltási és immunizálási vegyes bizottság tudósainak nyáron esedékes állásfoglalásától függ. Mindazonáltal az illetékesek már az oltásoknak az iskolákra való kiterjesztésére készülnek – írja a Guardian

 • A feléledő járvánnyal küzdő Japánban ismét több hónapos rekordot döntött a súlyos koronavírusos fertőzöttek száma a vasárnapi adatok szerint. 

  000 98R2Q3Fotó: Kazuhiro Nogi / AFP

  Január 27-én volt a legmagasabb – 1043 – a súlyos koronavírus-fertőzöttek száma, ez most az előző naphoz képest 30-cal 1050-re emelkedett. Akkor tucatnyi prefektúrában kellett szükséghelyzetet kihirdetni.

  Most, a harmadszorra is elrendelt szükségállapot alatt Tokióban és néhány nyugati prefektúrában magas fertőzési arányokat mutatnak ki. Kivételt a hétvégék jelentenek, amikor kevesebb tesztet végeznek.

  Vasárnap a fővárosban 879 új fertőzést regisztráltak. Ez három hónapja a legmagasabb szám. Oszaka 1057 esetet jelentett a szombati rekord 1262 után. Tokióban és három másik nyugati prefektúrában legalább május 11-ig szigorú korlátozó intézkedések vannak hatályban annak ellenére, hogy csütörtöktől tart az úgynevezett aranyhét, egy munkaszüneti napokkal járó ünnep.

  Nisimura Jaszutosi, a kormány koronavírus elleni harccal megbízott minisztere kijelentette: túl korai megítélni azt, hogy ki kell-e terjeszteni a korlátozásokat.

  Hokkaidó, Okajama és Isikava prefektúra is rekordszámú új vasárnapi fertőzésről adott ki jelentést.

 • Legalább júliusig lesz hiány vakcinából Indiában, amiért az újdelhi szövetségi kormányt tette felelőssé az Egyesült Királyságba menekült Adar Poonawalla, az ország és a világ egyik legnagyobb vakcinagyártójának, az Indiai Szérum Intézetnek (SII) a vezérigazgatója.

  India egyelőre a 1,4 milliárdos lakosságának a 2 százalékát oltotta be, miközben több állam is arra panaszkodik, hogy elfogytak a vakcinák, így a szombatra meghirdetett, széles körű oltási kampány is csődöt mondott – írja a Financial Times

  Kritikusok szerint a probléma gyökere ott leledzik, hogy a kormány elbízta magát januárban, amikor az esetszámok csökkenő tendenciát mutattak, engedélyezte a tömegrendezvényeket, tehát egyáltalán nem számolt egy második hullámmal. Az sem mellékes, hogy Újdelhi gazdasági hátulütőkkel indokolva mindenáron el akarja kerülni az országos lezárást.

  Most pedig mindenki az SII-n kéri számon, hogy kevés a vakcina. Szakértők szerint a kormánynak már korábban a gyártási kapacitás fejlesztésébe kellett volna fektetnie, mert most nem tudja vállalni a szükséges mennyiséget.

  Nem gondoltuk volna, hogy évi 1 milliárd dózis felett kell teljesíteni – fogalmazott az SII vezérigazgatója. Hozzátette: február végéig a kormány 21 millió vakcinát rendelt be, de aztán síri csend volt afelől, hogy mennyi fog kelleni a jövőben. Aztán amikor az esetszámok újra nőni kezdtek, hirtelen további 100 millióra nyújtotta be az igényét márciusban. Ugyanebben a hónapban felfüggesztette az indiai vakcinaexportot. 

  Késő bánat, mert havi 60-70 millió oltóanyag előállítására van kapacitása az SII-nek, legkorábban júliusban tudja ezt növelni a cég havi 100 millióra – mutatott rá a Poonawalla. 

 • Több mint 270 millió adag koronavírus elleni vakcinát adtak már be Kína-szerte szombatig. A kínai oltási kampány keretében széles körben használt háromféle, kínai fejlesztésű vakcina mindegyike két adag beadását igényli, így az eddig beadott dózisok száma nem egyenlő az összes beoltott számával.

  Az oltottsági arány más országokkal összevetve továbbra is viszonylag alacsony, jóllehet az utóbbi időben Peking igyekezett gyorsítani az oltási kampány ütemén.

  A vasárnap közölt adat 50 milliós emelkedést mutatott az egy héttel korábbihoz képest.

  A China Daily című kínai pártlap múlt héten egy április 25-én közzétett, több mint 13 ezer ember bevonásával készült felmérés eredményére hivatkozva arról számolt be, hogy minden öt kínai közül több mint négy hajlandó beadatni a Covid–19 elleni védőoltást.

  Mivel Kínában a járvány tavaly áprilisi megfékezése óta csak szórványosan fordultak elő újabb fertőzéses esetek, sokan azért nem sietnek a védőoltás felvételével, mert nem tartanak a fertőzés veszélyétől – jelentette az MTI. 

  Az országban jelenleg tart a május 1-jei ötnapos munkaszünet, amelyet sokan jellemzően utazással töltenek. A kínai közösségi médiában a hétvégén számos felvételt tettek közzé a népszerű turistahelyeket – köztük a kínai nagy falat – elárasztó tömegről.

  A Global Times kínai lap internetes oldalán egy szombaton közzétett cikk írója úgy vélekedett, a nagy tömegek kialakulása arra utal, hogy az emberek bíznak a járvány elleni intézkedések hatásosságában.

 • Romániában 1083 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában 11 600 teszt kiértékelése után, írta a Transindex.ro. Szombaton 88 ember életét követelte a Covid–19 és szövődményei, közülük 82 beteg más kórral is küszködött. A járvány kezdete óta több mint 28 ezer fertőzött halt bele a koronavírusba vagy annak szövődményeibe. Gyógyultnak 995 ezer embert nyilvánítottak.

 • „Okunk van az optimizmusra, de csak abban az esetben, ha az emberek betartják a járványügyi előírásokat” – mondta Davor Božinović horvát belügyminiszter az új adatokra reagálva. 

  Horvátországban ugyanis egy hónapja először csökkent ezer alá a napi új esetek száma, tegnap „csak” 944 új fertőzöttet azonosítottak.

  A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 362-vel több mint 240 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Péntekről szombatra még meghaladta az ezret a napi új esetek száma – tudósít az MTI. 

 • 3689-en haltak meg Indiában a koronavírus miatt, ami negatív rekordot jelent – írja az MTI.

  Ez már a negyedik egymást követő nap, amikor meghaladta a háromezret a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid–19-ben elhunytak száma. A járványnak eddig összesen 215 542 halálos áldozata van Indiában.

  Mindeközben 392 488 új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában, ezzel a számuk 19,5 millióra nőtt a járvány kezdete óta. Szombaton India lett az első ország, ahol az új esetek száma meghaladta a 400 ezret.

  Az országban több mint tizedik napja van 300 ezer fölött az új fertőzöttek száma.

  Az egészségügyi rendszer túlterhelődött, az orvosi oxigén hiánya komoly kihívást jelent. A fővárosban, Újdelhiben, valamint Ándhra Prades és Harijána államokban harmincnégy páciens halt meg a kórházakban oxigénhiány miatt – írta az India Times című napilap.

  Narendra Modi kormányfő vasárnap tanácskozást hívott össze a járvány példa nélküli belobbanása miatt szükségessé vált intézkedések megvitatására.

  Indiában szombaton újabb oltási kampány kezdődött, ezúttal minden 18 év feletti állampolgárt beoltanak, de csak maroknyi állam volt képes kiszállítani az oltóanyagot a vakcinahiány közepette. A kormány közlése szerint mindössze 86 ezer új paciens kaphatta meg a védőoltást.

  Közel tíz indiai államban vezettek be korlátozásokat, a szövetségi kormány nem vezetett be országos karantént. A The Indian Express vasárnapi jelentése szerint a Covid–19-válságstáb országos karantén elrendelését tanácsolta a szövetségi kormánynak. Narenda Modi áprilisban azt mondta, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni a karantén elkerülése érdekében.

  A kormány a járvány mellett a lezárásoknak a gazdaságra gyakorolt pusztító hatásától is tart. A tavaly az első hullám idején elrendelt vesztegzár miatt sokan elvesztették a munkájukat, a gazdasági teljesítmény 24 százalékkal csökkent 2020 áprilisa és júniusa között az előző év azonos időszakához viszonyítva.

 • A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 5094 új esettel 2 083 180-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 160-nal 44 596-ra. A korábbi napokban az elhunytak száma háromszáz fölötti volt.

  Noha már harmadik napja egyre kevesebb új beteget jegyeznek fel, a mostani csökkenésnek az is lehet az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek az országban – írja az MTI. 

  Közben Ukrajna újabb tízmillió dózis, koronavírus elleni vakcina szállításáról állapodott meg a Pfizer vállalattal, így idén összesen 20 millió adag Pfizer-vakcinát kap még az ország. Ebből félmillió várhatóan május–júniusban érkezik meg. Pfizer-oltóanyagból eddig Ukrajnába 117 ezer dózis érkezett a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül.

  A legfrissebb adatok szerint Ukrajnában már csak hét régió maradt a legsúlyosabb, „vörös” besorolásban. A fővárost, Kijevet és Kijev megyét átsorolta a kormányzat a jelenlegi legenyhébb „sárgába”, amelyben rajtuk kívül még nyolc megye van, köztük Kárpátalja, szintén nyolc megye pedig jelenleg „narancs”.

  Az átsorolástól függetlenül Kijevben a „narancs” besorolás karanténszabályai vannak érvényben, aminek értelmében szombattól újra kinyithattak egyebek mellett a bevásárlóközpontok, a piacok és a vendéglátóhelyek, és a közösségi közlekedést is már bárki igénybe veheti, nem csak a stratégiai intézmények és vállalatok dolgozói. Május 5-től pedig újra kinyitnak az óvodák, és újraindul az oktatás az iskolákban is.

 • Szlovákiában 34 beteg halt meg koronavírus-fertőzésben az utóbbi 24 órában. A járvány kezdete óta 11 766 beteg lelte halálát a Covid–19 kórban és szövődményeiben. A szombaton elvégzett 34 967 PCR-teszt közül 378 lett pozitív  – írta  az Ujszo.com. Tovább csökkent a kórházban ápolt betegek száma, jelenleg 1330 fertőzöttről kell gondoskodni. Szlovákiában a beoltottak száma 1,93 milliónál jár.

 • A világon 151 797 252 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, 813 132 fővel nőtt egy nap alatt a fertőzöttek száma. 

  Több mint 12,5 ezer halottja volt a járványnak, amelynek kitörése óta hivatalosan 3 188 781 áldozatot tartanak nyilván. A gyógyultak száma 89 616 960-ra emelkedett a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli összesítése szerint.

  Egy nappal korábban 150 984 120 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 176 214 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  • A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 390 274 fertőzött volt eddig a napig, és 576 722-en haltak meg.
  • Indiában 19 164 969 fertőzöttet és 211 853 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 14 725 975 fertőzöttről és 406 437 halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 5 703 505 fertőzöttet és 104 867 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Törökországban 4 849 408 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 40 504.
  • Oroszországban 4 759 902-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 108 675-re emelkedett.
  • Az Egyesült Királyságban 4 434 157 a fertőzöttek száma, és 127 782-en haltak meg a betegségben.
  •  Olaszországban 4 035 617 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 121 033.
  • Spanyolországban 3 524 077 fertőzöttet és 78 216 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Németországban 3 423 900 a fertőzöttek száma, 83 207 a halottaké.
  •  Argentínában 2 993 865 a fertőzöttek és 64 096 a halottak száma.
  •  Lengyelországban 2 798 617 fertőzöttet és 67 924 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • A fenyegetések miatt családjával együtt elhagyta az országot Adar Poonawalla, az Indiai Szérum Intézet (SII) vezérigazgatója. 

  A világ legnagyobb vakcinagyártó intézményének vezetője egy szombaton megjelent interjúban közölte, hogy egy hete költözött az Egyesült Királyságba, épp azelőtt, hogy a szigeteken beutazási tilalmat vezettek be Indiával szemben. 

  A mágnás azt állítja, hogy az utóbbi időben India leghatalmasabb embereitől kapott telefonhívásokat, akik – fenyegetésekkel kísérve – azt követelték tőle, hogy azonnal szállítson nekik oltóanyagot.

  Amikor azt mondom, hogy fenyegetéseket kaptam, akkor még finoman fogalmazok. Példátlanul nagy volt a követelések és az agresszió mértéke

  – mondta. 

  Állítása szerint eleinte rendszerint nagyon szívélyes megkereséseket kapott, amikor viszont közölte az érintettekkel, hogy nem tudja teljesíteni a kérésüket, akkor a beszélgetés nagyon más irányba haladt tovább. „Azt mondták, hogy ha nem adsz nekünk vakcinát, akkor baj lesz” – vázolta, hozzátéve, hogy egyesek burkoltan már azt is kilátásba helyezték, hogy fegyvereseket küldenek a gyárakba, és így szereznek érvényt követeléseiknek. Hozzátette:

  az országban most mindenki azt érzi, hogy neki kell megkapnia először az oltóanyagot, és nem érti meg, hogy másoknak nagyobb szükségük lehet rá. 

  Szombaton késő este a mágnás bejelentette, hogy a gyártási folyamat felügyelete érdekében néhány napon belül vissza fog térni Indiába. Hosszú távon viszont jó eséllyel az Egyesült Királyságban marad a családjával, legalábbis addig, amíg a járvány le nem cseng Indiában. 

 • Elképzelhető, hogy Ausztrália negyedik legnagyobb városa, Perth lakóit karanténba zárják amiatt, hogy a városban nemrég három koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

  A fertőzést az egyik karanténhotel biztonsági őre, valamint az ő két lakótársa kapta el.

  Nyugat-Ausztrália kormányzója, Mark McGowan úgy fogalmazott: „reális esélye” van annak, hogy a várost lezárják miattuk, bár ezt ő maga is szeretné elkerülni. Hangsúlyozta azt is, hogy vasárnap még biztos nem vezetik be az új intézkedést, de a jövő héten elképzelhető, hogy sor kerül rá. 

  Perth városát egyébként már több alkalommal is lezárták pár napra hasonló esetek miatt. A múlt héten például háromnapos lezárást, februárban pedig ötnapos kijárási tilalmat rendeltek el, mindkét esetben egyetlen koronavírus-fertőzött miatt. 

 • 16 290 új fertőzöttet regisztráltak vasárnap Németországban a Robert Koch Intézet (RKI) adatai szerint. Ezzel a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma 3 416 822-re emelkedett. 

  Az elmúlt 24 órában 110 embert halt meg koronavírusban, ezzel a járvány kezdete óta már 83 912 fő hunyt el a betegségben Németországban. 

  A korlátozások miatt azonban Németországban is fogy a lakosság türelme.

 • Világszerte kilencedik hete nő a fertőzöttek és hatodik hete a halottak száma, ez pedig azt jelenti, hogy nagyon messze van még a világjárvány leküzdése – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke a világjárvány helyzetéről tartott sajtótájékoztatón. 

  A WHO-elnök arra figyelmeztetett, hogy miközben a fejlettebb országokban már többé-kevésbé visszaszorult a járvány, aközben a fertőzés továbbra is gyors ütemben terjed a szegényebb országokban.

  Hangsúlyozta: a világjárvány leküzdéséhez globális összefogásra van szükség.

 • Egyre kaotikusabb a helyzet az ázsiai országban. India tegnap több mint 400 ezer új fertőzöttet és 3523 halálesetet jelentett egyetlen napra. Az állapotokon csak ront, hogy a kórházak oxigénkészletei a végüket járják. Ghaziabadban már a közösségi konyhák teraszain próbálják valamilyen módon a túlélést jelentő oxigént biztosítani a fertőzötteknek. 

  Az Európai Unió egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy oxigénszállítmánnyal, valamint gyógyszerekkel segítünk Indián.

 • Jó reggelt kívánunk! Ez itt az Index élő hírfolyama. Ma is hozzuk a legfrissebbeket arról, mi történik koronavírusfronton a nagyvilágban. Tartsanak velünk! Kezdünk.