új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségen átesett emberek egyharmada, egész pontosan 37 százaléka szenved a kór legalább egy hosszú távú szövődményétől – derül ki az Oxfordi Egyetem friss, 270 ezer emberrel készült vizsgálatából. A leggyakoribb utóhatások a fejfájás, szorongás, légzési nehézségek és a fáradtság. 

  A tanulmány nem tért ki arra, hogy a betegség utóhatásai meddig tartanak és mennyire súlyosak. Mindazonáltal megállapította: az időseknél és a férfiaknál gyakoribbak a légzési nehézségek és a kognitív problémák, míg a fiatalok és a nők fejfájástól, hasi fádalmaktól, szorongástól vagy depressziótól szenvednek – írja a Reuters

 • A finnországi szőrmeipar lesz az első az Európai Unióban, amely beoltatja koronavírus ellen az állatokat – közölte a Szőrmeállat Tenyésztők Finnországi Szövetségének (FIFUR) elnöke.

  Az MTI írása szerint a Furcovac néven futó nyércvakcinát a FIFUR a Helsinki Egyetem kutatóival közösen fejlesztett ki.

  A védőoltás kifejlesztését 2020 őszén kezdték el az egyetem laboratóriumában és az egyik finn nyestfarmon, és a szer megfelelő immunválaszt váltott ki. Dániától és Hollandiától eltérően, ahol az állatok többségét lemészárolták, Finnországban eddig egyetlen, nyércektől kapott koronavírus-fertőzést sem jelentettek.

 • Kijárási tilalmat vezetett be Görögország második legnagyobb városában, Szalonikiben a görög kormány.A szigorításra azért volt szükség, mert a szomszédos Halkidikí és Kilkísz, valamint a közép-görögországi Lárisza körzetében növekedni kezdett a koronavírus-fertőzöttek száma – adta hírül az MTI. 

  A kijárási tilalom október 1-jén, pénteken  lép életbe, és legalább október 8-ig tart. 

  Ez alatt az időszak alatt az utcára hajnali egy és hat óra között tilos kimenni, kivéve akkor, ha ez munkavégzés céljából vagy egészségi okok miatt történik. Ezenkívül továbbra is tilos a zenélés a köztereken egész nap, magánterületen pedig maximum 20 ember tarthat összejövetelt.

 • Átképzésen esnek át az eredetileg taposóaknák keresésére szakosodott kutyák Kambodzsában. A vietnámi háború miatt elaknásított dél-kelet ázsiai ország hatóságai abban reménykednek, hogy a vírus kiszaglásával fokozni tudják az erőfeszítéseket a járvány kordában tartására, mert jelenleg egészen jól állnak. 

  A 16,5 milliós országban ugyanis a felnőtt lakossá 98 százaléka megkapta már legalább az első oltást. 

  Most pedig új stratégiával indítanak offenzívát a vírus ellen: 12 belga juhászt vetnek be arra, hogy azonosítsák a potenciálisan fertőzött embereket első sorban tömegrendezvényeken. 

  A France 24 tudósítása szerint két hónapja tart az átképzés, és biztatóak az eredmények: magát a betegséget már azonosítani tudják szag alapján. Erről bővebben az alábbi videóban. 

  A vírusvadászkutyák még néhány hónap képzés elé néznek, hogy csatlakozhassank külföldi kollégáikhoz a járvány elleni harcban. Covid-szimatoló kutyákat például Olaszországban és Ecuadorban is használnak már. 

 • Finnországban az európai uniós tagországok közül elsőként beoltják a koronavírus ellen a nyérceket − jelentette be csütörtökön a Szőrmeállat Tenyésztők Finnországi Szövetsége (FIFUR).

  A finnországi szőrmeipar lesz az első az Európai Unióban, amely beoltatja koronavírus ellen az állatokat

  − mondta Marja Tiura, a FIFUR elnöke, aki hozzátette, hogy a Finn Élelmiszerügyi Hivatal megadta az engedélyt a nyércek beoltására. A vakcinát a FIFUR a Helsinki Egyetem kutatóival közösen fejlesztett ki. A FurcoVac nevű vakcina kísérleti szer, amely megfelel a hasonló gyógyászati készítményekkel szemben a hatóságok által megszabott követelményeknek.

  A védőoltás kifejlesztését 2020 őszén kezdték el az egyetem laboratóriumában és az egyik finn nyestfarmon, és a szer megfelelő immunválaszt váltott ki. Dániától és Hollandiától eltérően, ahol az állatok többségét elaltatták, Finnországban eddig egyetlen, nyércektől kapott koronavírus-fertőzést sem jelentettek.

 • Belgiumban a koronavírus okozta fertőzések és kórházi kezelések száma valamelyest csökkent az elmúlt napokban, a halálozások száma ugyanakkor nőtt. Hollandiában az újonnan feljegyzett koronavírus-fertőzéses esetek átlagos száma 12 hetes mélypontra süllyedt. Luxemburgban kilenc százalékkal emelkedett a napi átlagos fertőzésszám egy hét alatt.

  Az illetékes belga közegészségügyi intézet csütörtöki tájékoztatása szerint az új típusú koronavírus okozta fertőzés következtében naponta átlagosan 54 embert vittek kórházba Belgiumban, ami 5 százalékkal marad el az előző hétnapos időszak adataitól.

  Jelenleg 699 ember van kórházban a koronavírus miatt, közülük 216 beteget intenzív osztályon kezelnek. A fertőzöttek országos intenzív osztályainak 11 százalékát foglalják el, ez a mutató az elmúlt hetekben nem változott.

  A hét folyamán naponta átlagosan 1935 új koronavírus-fertőzést jegyeztek fel, ami 6 százalékkal kevesebb az előző hét adatainál. A halálesetek száma növekedett, a hét folyamán naponta átlagosan közel nyolc ember halt meg a vírus okozta szövődményekben. Ez 20 százalékkal haladja meg az előző hét adatait.

  A járvány kezdete óta 1 242 821 fertőzöttet jegyeztek fel, és 25 595 ember halt meg a koronavírus okozta szövődmények következtében Belgiumban.

 • A horvát válságstáb 270 napról egy évre kiterjesztette a védettségi igazolványok érvényességét csütörtöki sajtójelentések szerint.

  A testület egyúttal további két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket.

  • Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak éjfélig tarthatnak nyitva.
  • A rendezvények látogatása és a beutazás is védettségi igazoláshoz van kötve.
  • A védettségi igazolásokra a határátlépésnél is vonatkozik az egy év lejárati idő, beleértve a keleti vakcinákat is.

  Hétfőtől ugyanakkor szigorítások várhatók. Mindenki számára kötelezővé teszik a védettségi igazolást az egészségügyi és szociális intézményekben. Oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív koronavírusteszttel nemcsak a dolgozóknak kell rendelkezniük, hanem a betegeknek, az őket kísérőknek, illetve a látogatóknak is. Kivételt képeznek ez alól a 12 évnél fiatalabb gyerekek.

  Az elmúlt 24 órában 1710 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban. A vírus okozta betegségben tizenketten haltak meg, kórházban 741 beteget ápolnak, közülük 94-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 817 444-en kaptak védőoltást – a jogosultak 44,7, a felnőtt lakosság 53,7 százaléka –, közülük 1 705 090-en már a második adagot is felvették.

 • A spanyol fővárost is magába foglaló madridi autonóm tartományban a jövő héttől feloldják a járványügyi létszámkorlátozásokat – jelentette be Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök egy televíziós interjúban csütörtökön.

  A változás értelmében október 4-től a térség vendéglátóhelyeinek belső terében az eddigi 75 százalékról száz százalékra emelik a fogadható vendégek arányát, és már nem kötik meg azt sem, hányan ülhetnek egy asztalnál.

  Eltörlik továbbá a létszámkorlátozást a templomokban, a lakodalmakon, a temetéseken és a kulturális intézményekben is.

  A 6,7 millió lakosú tartományban szeptember 20-án kezdődtek fokozatos enyhítések azzal, hogy megszüntették a nyitvatartási korlátozásokat, amit a javuló járványügyi helyzet miatt most újabb engedmények követnek.

  Továbbra is érvényben marad azonban a kötelező maszkviselés a zárt nyilvános helyeken, így például a tömegközlekedésen vagy az üzletekben. Az iskolákban is maszkot kell hordani a tanórákon, az egyetlen lazítás, hogy szabadtéri sportolás közben levehető, ha tartható a minimum másfél méteres távolság.

  Navarrában és Andalúziában péntektől törlik el a létszámkorlátozásokat. A déli tartományban azonban csak azokban a városokban és településeken, ahol az elmúlt 14 napban ötvennél kevesebb volt az új esetek megoszlása százezer lakosra vetítve.

  Spanyolországban tavaly július óta nem látott szintre csökkent az új regisztrált fertőzések aránya, átlagosan százezer emberből hatvanan fertőződtek meg az utóbbi két hétben.

 • A fertőzöttségi ráta rohamos emelkedése miatt éjszakai kijárási tilalmat vezettek be a be nem oltott személyeknek Temesváron – jelentette csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

  A Temes megyei katasztrófavédelmi bizottság határozata szerint péntektől 18 órakor zárnak az üzletek a városban. Este 20 óra és hajnali 5 óra között csak azoknak szabad kimenniük az utcára, akik be vannak oltva, vagy akiknek nyomós okuk van erre. Utóbbi okot munkahelyi igazolással vagy írott nyilatkozattal kell bizonyítani.

  A városban emellett tilos tüntetést, zarándoklatot, kül- vagy beltéri kulturális, tudományos, valamint sportrendezvényt tartani.

  Temesváron csütörtökre meghaladta a 8,5-öt az elmúlt két hétben diagnosztizált koronavírusos esetek ezer lakosra eső száma. Egyetlen nap alatt 362 új esetet jegyeztek a városban. Ez a legmagasabb napi esetszám a járvány kezdete óta. A fertőzöttségi ráta Temes megyében is meghaladta a hatot. A megyében 16 gócpontot tartanak számon, amelyek közül kilenc iskolában alakult ki.

 • Körülbelül hatmillió font lesz a járvány hosszú távú költsége a Fülöp-szigetek gazdaságára nézve – erről Karl Kendrick Chua, a délkelet-ázsiai ország gazdaságtervezésért felelős minisztere beszélt – írja a Guardian

  A Covid és a karantén hosszú távú összköltsége mind a jelen, mind a jövő társadalmára – vagyis gyermekeinkre és unokáinkra – eléri a 41,4 ezer milliárdot

  – jelentette ki a miniszter. 

  Karl Kendrick Chua azt is hozzátette: a gazdaság csaknem hetven százaléka továbbra is korlátozások alatt áll a fokozott karantén miatt, és arra is figyelmeztetett, hogy a lezárások miatt több millió ember veszítette el a munkáját. 

 • A Kárpátalja megyében található Munkácson az oltás népszerűsítése érdekében értékes jutalommal szolgálnak az oltakozóknak. Egy nyereményjáték keretein belül azok az oltottak, akik a vakcina mindkét adagját felvették, akár egy autót is hazavihetnek. Ezenkívül nyerhető még

  • 15 kerékpár,
  • 15 elektromos robogó és
  • 15 televízió.

  A Kárpáthír azt írja, a projekt megvalósításához összesen 1,2 millió hrivnyát (csaknem 14 millió forint) különítettek el.

 • A-vitaminos orrcseppek segíthetnek brit kutatók szerint azoknak a koronavírusos betegeknek, akik a megfertőződés után elveszítették a szaglásukat vagy megváltozott a szaglásérzékelésük – számolt be a BBC

  A Kelet-Angliai Egyetem nemrég egy tizenkét hetes kísérletbe kezdett, amelynek alkalmával csak néhány beteget kezelnek A-vitaminos orrcseppel a tesztre önként vállalkozó páciensek közül, viszont az összes résztvevőnek erős szagokat és illatokat kell szagolniuk, amely akár záptojás vagy rózsa is lehet. 

  A tesztek elvégzése után azt vizsgálják meg, hogy a vitaminoknak sikerült-e helyreállítaniuk a korábban sérült szaglóidegeket, illetve szaglóutakat. 

 • Október közepére várják a koronavírus-járvány negyedik hullámának tetőzését Romániában a járványügyi szakemberek, ekkorra várhatóan húszezer felett lehet a napi esetszám. Erről Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter beszélt a Digi24 hírtelevíziónak adott interjújában – adta hírül az MTI. 

  A tárcavezető kiemelte, hogy az egyre növekvő számú koronavírusos betegek ellátásának érdekében vissza kell szorítani az egyéb tevékenységeket a román egészségügyi rendszerben, hogy újabb kórházakat, részlegeket szabadíthassanak fel a fertőzöttek számára. Cseke Attila hozzátette: 

  a Covid-részlegek intenzív terápiás osztályain tavasszal elért 1600 ágyas kapacitás a negyedik hullámban már nem lesz elegendő.

 • Romániában a járványügyi szakemberek a járvány negyedik hullámának tetőzését október közepére várják, amikor valószínűleg húszezret meghaladó napi esetszámok lesznek − mondta Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter a helyi médiának.

  A miniszter szerint a román egészségügyi rendszerben az egyre növekvő számú betegek ellátása érdekében vissza kell szorítani az egyéb tevékenységeket, hogy újabb kórházakat, kórházi részlegeket szabadíthassanak fel a fertőzöttek számára. Úgy vélekedett, hogy

  a Covid-részlegek intenzív terápiás osztályain tavasszal elért 1600 ágyas kapacitás a negyedik hullámban nem lesz elegendő.

  A legfertőzöttebb térségekben nagyon nehéz már szabad ágyat találni egy-egy súlyos beteg számára, ezért a kevésbé leterhelt térségekbe szállítják őket. A miniszter ismét leszögezte: nem akar lokálpatriotizmusról hallani, egyetlen kórház sem utasíthat el más megyéből érkező pácienst.

  A héten csütörtökön már másodszor dőlt meg az újonnan diagnosztizált esetek rekordja Romániában. A stratégiai kommunikációs törzs jelentésében szereplő több mint 12 ezer új fertőzés 90 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi 24 órában 176 koronavírusos beteg halt meg. A kórházban kezelt fertőzöttek száma csütörtökön átlépte a 12 ezret, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké 1364-re emelkedett.

 • Egyre több a koronavírus-fertőzött Szerbiában, számos kórházban már megteltek az úgynevezett Covid-osztályok, így több helyet kell felszabadítani a fertőzöttek számára, a magas számok miatt egyre több egészségügyi intézményben csak a sürgős eseteket látják el – közölte a szerbiai közszolgálati tévé nyomán az MTI.

  A beszámoló szerint sok beteg a fiatal korosztályba tartozik, a legtöbbjük nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást. A fertőzés a gyerekeket sem kíméli, Belgrádban jelenleg öt kisbabát kezelnek koronavírus-fertőzéssel, a legfiatalabb alig hatnapos.

  A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 8171-gyel 934 440-re, a járvány halálos áldozatainak száma 45-tel 8187-re emelkedett.

 • Egyre több csecsemő és gyermek kerül kórházba a koronavírus delta-variánsának szövődményei miatt – jelentették az amerikai Idaho állambeli egészségügyi szakemberek.

  A Kansascity.com beszámolója szerint az Idaho állam délnyugati részén található nagyobb kórházakban, klinikákon egyre több a koraszülött csecsemő, akinek az édesanyja koronavírussal volt fertőzött. Egyre több gyermek szorul kórházi kezelésre és gyakrabban jelentkeznek mentális egészségügyi problémák is a járvány miatt több orvos egybehangzó véleménye szerint.

  Az idahói egészségügyi és jóléti minisztérium adatai arról tanúskodnak, hogy a heti esetszámok növekedésének üteme súlyosabb a gyermekek, mint a felnőttek esetében. A múlt héten közel 1700 új koronavírusos esetet regisztráltak az Idaho állambeli gyermekek körében. A járvány kezdete óta több mint kétszáz gyermek került kórházba.

  Még vészjóslóbb, hogy az utóbbi időben a halva születések száma is emelkedett az olyan esetekhez köthetően, amikor az anya koronavírusos volt.

  Idaho állam egyébként az Egyesült Államok egyik legkevésbé átoltott tagállama, mostanáig a lehetséges pácienseknek körülbelül mindössze 52 százaléka lett teljeskörűen beoltva.

 • Fizikai összetűzésbe keveredtek Tajvan törvényhozói, amikor a kormányzat járványkezelése került napirendre a parlamentben.

  Az ellenzéki Kuomintang párt képviselői megrohanták a pódiumot, hogy megzavarják Szu Ceng-csang miniszterelnök beszédét.

  Az ellenzéki képviselők a kormány járványkezelése ellen tiltakoztak, azon belül is különösen az ellen, hogy a kormány döntése értelmében a pilótáknak másoknál rövidebb ideig – mindössze három napig – kell karanténban maradniuk. 

  Ez utóbbi azért is érzékeny téma Tajvanon, mert a mindmáig meg nem erősített gyanú szerint a pilóták miatt jutott be a fertőzés az országba idén májusban, aminek következtében körülbelül nyolcszáz ember vesztette életét.

 • Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 867-en haltak meg koronavírusban, ezzel csütörtökön harmadszor egymás után dőlt meg a napi halálozási csúcs – írja az MTI.

  Az adatok szerint a halálos áldozatok száma ezzel 207 255-re emelkedett, a nem véglegesített mortalitási ráta pedig 2,76 százalék.

  Az igazolt megbetegedések száma 23 888-cal – július 25. óta ez a legmagasabb – 7 511 026-ra nőtt, jelenleg 631 044 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, összesen pedig 6 672 767-re emelkedett a gyógyultak száma.

 • Orosz sajtóértesülések szerint hamarosan azokat a nyugati vakcinákat is be lehet majd adatni, amelyeket az országban még nem is engedélyeztek.

  A vakcinákhoz csakis MOszkvában, egy különleges klinikán lehet majd hozzáférni.

  A kormány ugyanis kizárólag a Moscow International Medical Cluster (MIMC) részére adna jogosultságot ahhoz, hogy importálja és beadja a nyugati vakcinákat. 

  A lépést az magyarázza, hogy az orosz Szputnyik V-t még mindig számos országban nem ismerték el. Példának okáért hamarosan az Egyesült Államokba is csak azok a külföldi állampolgárok léphetnek be Oroszországból, akiket egy, a WHO vagy az amerikai gyógyszerfelügyelet által elfogadott vakcinával beoltottak.

  A nyugati vakcinák importálásával az oroszok megoldhatnák az efféle problémákat. Egyelőre azonban nem tudni, hogy az új szabályozás életbe lép-e, és ha igen, mikor. 

 • Malajziában mától kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást a kormányzati dolgozók körében. Kivételt csak különleges egészségügyi okok esetében fognak alkalmazni. 

  A Guardian tudósítása szerint a kormány célja, hogy év végére nyolcvanszázalékos legyen a lakosság teljes átoltottsága.

  Délkelet-Ázsiában, Malajziában meglepően nagy az átoltottság, az országlakók  61 százaléka, mintegy 32 millió embert teljesen beoltottak már.

  A közszférában dolgozók 98 százaléka ennek ellenére már megkapta mindkét vakcinát, és csupán 16 902 az oltatlan dolgozók száma. Az oltatlanoknak most november elsejéig van lehetőségük arra, hogy beoltassák magukat.  Azok, akik megtagadják ezt, fegyelmi eljárás elé nézhetnek.

 • Nagyon úgy fest, hogy Dánia nem éri el a kormány által október 1-jére kitűzött oltási célt, 

  amelynek részeként a 12 év feletti lakosság kilencven százalékát szerették volna beoltani.

  A jelenlegi adatok szerint ugyanis csak a 12 év felettiek 86,6 százaléka kapott legalább egy vakcinát. Mindkét oltást az emberek 84,9 százaléka kapta meg ugyanebben a korosztályban. 

  Dániában szeptember 10-én bejelentették, hogy a koronavírust többé nem tartják veszélyesnek a magas átoltottság miatt. Ebből adódóan az összes korlátozást fel is oldották.

 • Ukrajnában április óta a lemagasabb volt az elmúlt 24 órában a koronavírus-fertőzöttek száma – írja a Guardian. Egy nap alatt 12 ezer új fertőzöttről számoltak be, és meghalt 194 ember.

  A Reuters jelentése szerint a növekvő esetszámok annak tükrében meglepők, hogy az elmúlt hetekben Kijev számos szigorítást hozott a járvány megfékezésére.

 • Először találkozott Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus brit áldozatainak hozzátartozóit tömörítő Bereaved Families nevű csoport képviselőivel, másfél évvel az első egyesült királyságbeli halálesetek után – írja a Daily Mail. 

  A bulvárlap felidézi, hogy a brit kormányfő ezt a találkozót már több mint egy éve is megígérte, azóta halogatták a dolgot. Végül a Downing Street kertjében fogadta a csoport képviselőit, amikor is mindegyik vendég egy hozzátartozója fotójával érkezett, akit elveszített a járvány alatt. 

  Jo Goodman, a csoport társalapítója emlékeztetett, hogy azóta, hogy Johnson először megígérte a találkozót, több mint 100 ezer ember halt meg a vírus miatt az Egyesült Királyságban.

  A csoport azt szeretné elérni, hogy mások tanulhassanak szeretteik halálából; szerintük ha a kormány akkor figyelt volna rájuk, több életet lehetett volna megmenteni. Azt remélik, hogy történeteik megosztásával segíthetnek másoknak, hogy megóvják őket a tragédiától.

 • A legrosszabbra készülnek az élelmiszerbankok az Egyesült Királyságban amiatt, hogy a kormányzat a jövő hónaptól kezdve megvonja a járvány miatt a munkanélkülieknek nyújtott támogatást.

  Egy brit szervezet, a Legatum Institute szerint körülbelül 800 ezer ember kerülhet a szegénységi küszöb alá emiatt. Egy másik szervezet, a Trussell Trust 2000 főt érintő felmérésben azoknak az embereknek az ötöde, akik felvették a támogatást, azt nyilatkozta, hogy

  előreláthatóan naponta egy étkezést ki kell majd hagyniuk a segély megszűnése miatt.

  Mindeközben az országban még mindig hiány van a boltokban élelmiszerből, valamint a benzinkutakon üzemanyagból amiatt, hogy nincs elég kamionos, aki leszállítaná ezeket.

  Az Egyesült Királyság mellett az Egyesült Államokban is szeptemberben vetettek véget a járvány miatt nyújtott segélyek folyósításának, Kanadában és Ausztráliában pedig ugyanezt tervezi a kormányzat a közeljövőben. 

 • Kiderült, hogy három 14–15 év közti tinédzser áll Ausztrália egyik legnépszerűbb koronavírus-adatbázisa, a Covid Base AU mögött.

  Az oldalon – amelyet ma már csak a Twitteren 42 ezren követnek – napi bontásban és az ausztrál tagállamokra lebontva gyűjtik össze az esetek, a halálozások, a kórházban kezelt személyek, valamint az elvégzett tesztek és az beadott oltások számát.

  A tinédzserek most annak alkalmából vállalták fel személyazonosságukat, hogy ők is megkapták az első oltást. Elmondták: azt követően döntöttek az oldal készítéséről, hogy nem találták részletesen, napról napra lebontott adatokat a koronavírusról. Arra viszont, hogy ennyire nagy érdeklődés lesz az adatbázis iránt, ők maguk sem számítottak – mondta egyikük. 

  Ez most komoly, hogy három középiskolás gyerek részletesebb adatokat közölt a koronavírusról, mint a teljes egészségügyi minisztérium?

  – tette fel a költői kérdést egy felhasználó a Twitteren. 

 • Koronavírus – A fertőzöttek száma 233 millió, a halálos áldozatoké 4,77 millió a világon

  A világon 233 226 520 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 773 810 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

  Egy nappal korábban 232 730 064 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 764 388 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

  • A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 43 348 554 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 695 092.
  • Indiában 33 716 451 fertőzöttet és 447 751 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 21 399 546 fertőzöttről és 596 122 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 7 808 054 a fertőzöttek száma, és 136 906-an haltak meg a betegségben.
  • Oroszországban 7 377 774-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 202 700-ra emelkedett.
  • Franciaországban 7 100 572 fertőzöttet és 117 407 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Törökországban 7 095 550 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 63 611.
  • Iránban 5 572 962 a fertőzöttek és 120 160 a halottak száma.
  • Spanyolországban 4 956 691 fertőzöttet és 86 397 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 668 261 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 130 870.
  • Németországban 4 228 774 a fertőzöttek száma, 93 643 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 905 866 fertőzöttet és 75 623 halálesetet tartanak nyilván.