új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index szombati élő hírfolyama az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról. A nap főbb történései az alábbiak voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk vasárnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • A gázai határhatóság bejelentette, hogy a rafahi határátkelő Egyiptom felé vasárnap újra megnyílik a külföldi útlevéllel rendelkezők előtt – közölte a Haaretz.

    Pénteken felfüggesztették a Gázai övezetből Egyiptomba irányuló evakuálást a külföldi állampolgárok és a sürgős orvosi ellátásra szoruló palesztinok számára – közölte három egyiptomi biztonsági forrás és egy palesztin tisztviselő.

    A palesztin tisztviselő és egy egyiptomi egészségügyi forrás szerint a felfüggesztés oka az volt, hogy a Gázai övezeten belülről nehézségekbe ütközött az orvosi evakuáltak Rafahba szállítása.

  • A mai napon a Hezbollah által elkövetett támadások után csapásokat mértek az izraeliek is.

    Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint légicsapásokat hajtanak végre a Hezbollah libanoni célpontjai ellen, válaszul az Észak-Izrael elleni rakétatámadásokra – írja a The Times of Israel.

  • A libanoni Hezbollah militáns csoport vezetője szombaton közölte, hogy harcosai új fegyvereket, köztük egy nehéz robbanófejjel ellátott rakétát vetettek be a libanoni–izraeli határ mentén folyó harcokban, hozzátéve, hogy továbbra is arra fogják használni a feszült határvonalat, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre – közölte a The Guardian.

    Szajjid Hasszán Naszrallah az Izrael és a Hamász közötti háború miatt az Egyesült Államokat is bírálta, mondván, hogy ez az egyetlen ország, amely megállíthatja Izrael széles körű offenzíváját a Gázai övezetben, de nem teszi meg.

    Naszrallah megjegyzései akkor hangzottak el, amikor a helyzet Libanon déli határa mentén tovább eszkalálódik. A Hezbollah pénteken három öngyilkos dróntámadást intézett Észak-Izrael ellen, miután egy izraeli csapás Közép-Szíriában hét Hezbollah-harcost ölt meg.

    Naszrallah nem vállalta a felelősséget egy dróntámadásért sem, amely csütörtökön az izraeli Vörös-tengeri Eilat városát érte, de nagyszerű eredménynek nevezte azt.

    A Hezbollah és az izraeli csapatok október 8. óta folytatnak tűzváltást a libanoni–izraeli határ mentén, egy nappal a Hamász dél-izraeli halálos támadása óta, amelynek következtében legalább 1200 izraeli civil és katona halt meg, és több mint 200-an túszul estek.

  • Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és a sürgősségi segélyek koordinátora nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentették: „A kórházaknak a nagyobb biztonság, nem pedig a háború helyszíneinek kell lenniük”.

    Martin Griffiths szombaton egy tweetben azt írta:

    Nem lehet igazolni, hogy háborús cselekményeket követnek el az egészségügyi intézményekben, áram, élelem és víz nélkül hagyják őket, és lövöldöznek a menekülni próbáló betegekre és civilekre. Ez lelkiismeretlen, elítélendő, és véget kell vetni ennek. A kórházaknak nagyobb biztonságot nyújtó helyeknek kell lenniük.

  • A palesztinok egyik magas rangú katonai összekötője tagadja, hogy Izrael csapást mért a gázai el-Sifa kórházra, miközben harcok dúlnak az egészségügyi intézmény körül, amelyet a Hamász állítólag kulcsfontosságú parancsnoki állásként használ – írja a The Times of Israel.

    Mose Tetro ezredes, a COGAT gázai koordinációs és összekötő hivatalának vezetője szerint az izraeli csapatok az el-Sifa közelében támadják a Hamász harcosait, de hangsúlyozza, hogy „nincs lövöldözés a kórháznál, és nincs ostrom”.

    Azt is mondta, hogy a kórház keleti oldala nyitva marad, és bárki elhagyhatja, ha szeretné.

  • Miközben a Hezbollah továbbra is támadásokat hajt végre Észak-Izrael ellen, Joav Gallant védelmi miniszter arra figyelmeztet, hogy a terrorcsoport „közel áll egy súlyos hiba elkövetéséhez”, aminek állítása szerint az lesz a vége, hogy a bejrúti lakosok kénytelenek lesznek elmenekülni az otthonaikból.

    Azt üzenem Libanon polgárainak, hogy már láttam a gázaiakat, amint fehér zászlókkal sétálnak dél felé

    – mondta Gallant az északi határon lévő katonai bázison tett látogatása alkalmával. 

    A védelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy úgy látja, a Hezbollah belerángatja Libanont egy háborúba, és ezzel végzetes hibát követ el, amelynek az árát elsősorban Libanon polgárai fizetik majd meg.

    Arról is beszélt, hogy Izrael a légiereje kapacitásának kevesebb mint tizedét használja ki a Gázai övezetben.

    Pilótáink a pilótafülkében ülnek, a gépek orra észak felé mutat. Bár van elég dolgunk délen

    – tette hozzá.

  • Irán elnöke, Ebrahim Raiszi méltatta a Hamászt, és felszólította a muszlim országokat, hogy vezessenek be olaj- és áruszankciókat Izraellel szemben.

    Nincs más út, hogy ellenálljunk Izraelnek, mint hogy kezet csókolunk a Hamásznak az Izraellel szembeni ellenállásért

    – idézi az elnököt a The Guardian

    Raiszi jelenleg több tucat vezető között vesz részt a Szaúd-Arábiában megrendezett rendkívüli iszlám–arab csúcstalálkozón. 

  • Kihívásokkal teli nappal néz szembe a londoni rendőrség: a városban rendezett szombati palesztinbarát tüntetés ráadásul egybeesik a fegyverszünet napjával. A BBC arról tudósított, hogy a palesztinbarát felvonulás békésen zajlott a Hyde Park közelében, azonban 

    a város központjában „ellentüntetők nagy csoportját” vették őrizetbe, akikről feltételezhető, hogy rendbontásban vettek részt. 

    A rendőrség a potenciális bajkeverőket megfigyeli, és, mint írják, „minden rendelkezésünkre álló erő és taktika felhasználásával” megakadályozzák a palesztinbarát tüntetés megzavarását.

    A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozásul ötödik alkalommal vonulnak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira.

    Eközben a háborús halottak emlékére rendezett hétvégi megemlékezések helyszíneit elzárták a tüntetők elől London központjában. 

  • Nagy erőkkel biztosítják a hatóságok vasárnap az antiszemitizmus elleni és a Hamász palesztin terrorszervezet által fogva tartott túszok szabadon engedéséért meghirdetett tiltakozó menetet Párizsban – jelentette be a francia belügyminiszter az MTI szerint.

    Gérald Darmanin a BFM hírtelevízióban elmondta: háromezer rendőr és csendőr, valamint a párizsi elit egységek fognak ügyelni arra, hogy senki ne támadhasson a tüntetőkre.

    Az országban október 13-án a legmagasabb szintűre emelte a kormány a terrorkészültséget, azok után, hogy egy radikális iszlamista halálra késelt egy tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában.

    A parlament két háza vezetőjének felhívására megszervezett, antiszemitizmus-ellenes felvonulás a nemzetgyűlés épületét, a Bourbon-palotát és a szenátust, valamint a Luxembourg-palotát fogja jelképesen összekötni, a tömeg az Invalidusok épületegyüttese elől indul el. 

    Hasonló jellegű felvonulásokat szerveznek az önkormányzatok több vidéki nagyvárosban is vasárnap.

  • A libanoni állami hírügynökség szerint egy izraeli drón eltalált egy járművet a libanoni–izraeli határtól mintegy 50 kilométerre – ez pedig, mint írják, az eddigi legkomolyabb izraeli csapás Libanonon belül a fegyveres konfliktus kirobbanása óta – írja a BBC

    A drón egy banánt szállító kisteherautót ért a libanoni tengerparton lévő Zahrani térségben, személyi sérülés nem történt.

    Órákkal a dróntámadás után az izraeli hadsereg kiadott egy közleményt, amelyben azt közölte, hogy

    vadászgépeik a Hamász-terroristák számos, infrastrukturális szempontból fontos területére csaptak le,

    amelyeket a Hezbollah libanoni csoportja használt. Az nem derült ki, hogy ezek a támadások összefüggésben voltak-e a libanoni állami hírügynökség által közölt esettel.

    Izrael és a Hezbollah több mint egy hónapja szinte mindennap tűzharcot vív a határ mentén. A legtöbb támadást katonai helyszínekre és nyílt területekre korlátozták, és láthatóan mindkét fél lépéseket tett a jelentős eszkaláció elkerülése érdekében.

  • A Palesztin Hatóság szerepet vállalhat a Gázai övezet kormányzásában azzal a feltétellel, hogy a megszállás alatt álló ciszjordániai területeket is magában foglaló palesztin rendezés születik – közölte pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök.

    Két héttel azt követően, hogy izraeli szárazföldi erők hatoltak be a Gázai övezetbe a radikális iszlamista Hamász terrorszervezet felszámolására, egyre több a találgatás a palesztin térség jövőjét illetően.

    Abbász leszögezte, hogy Izraelt tartja teljességgel felelősnek a Gázai övezetben történő eseményekért, különös tekintettel a térség többhetes bombázására, aminek során több mint 11 ezer ember vesztette életét a palesztin egészségügyi hatóságok szerint. Az izraeli offenzívát a Hamász összehangolt október 7-i támadása előzte meg Izrael déli része ellen, ennek során a legfrissebb értesülések szerint 1200-an haltak meg.

    Abbász hangsúlyozta, hogy a Palesztin Hatóság részét képezhetné egy olyan átfogó politikai rendezésnek, amely egy független palesztin államot irányozna elő.

    A Gázai övezet szerves részét képezi a Palesztin Államnak, és teljességgel felvállaljuk kötelezettségeinket egy átfogó politikai rendezés keretében, amely magában foglalja Ciszjordániát, ideértve Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet

    – ismertette a palesztin elnök az elképzeléseit.

  • A skót miniszterelnök azzal vádolta a brit belügyminisztert, hogy „szítja a megosztottság lángját”.

    Humza Yousaf a Cenotaph közelében történt erőszakos összecsapásokról készült felvételeket megosztva lemondásra szólította fel Suella Bravermant − írja a Sky News.

  • A palesztin egészségügyi miniszter szerint 39 csecsemőt fenyeget a halál veszélye az al-Sifa kórházban, ahol áramszünet van.

    Korábban a Reuters hírügynökség azt jelentette, hogy a miniszter azt állította, 39 csecsemő halt meg, de ezt később helyesbítették.

    A gázai egészségügyi minisztérium szerint 45 csecsemő van inkubátorban a kórházban – amely a legnagyobb a területen –, és egy újszülött meghalt – írja a Sky News.

  • Áramhiány miatt szünetelteti a működését a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye, a gázavárosi al-Sifa kórház − közölte szombaton az övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet egészségügyi minisztériuma.

    A közlemény szerint a kórház azért kényszerült felfüggeszteni a működését, mert elfogyott az áramtermeléshez használt üzemanyag.

    A kórházban − ahol a közlés szerint több ezer beteg, sebesült és a harci cselekmények elől odamenekült ember tartózkodik − víz és élelem sincs, továbbá a távközlés sem működik.

    Asraf al-Kidra, a minisztérium szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy egy újszülött életét vesztette a kórházban, miután leálltak az inkubátorok a gyerekek intenzív osztályán. Később a minisztérium arra figyelmeztetett, hogy legalább 39 további újszülött élete van veszélyben az áram- és a gyógyszerhiány miatt.

    A tárca azt is közölte, hogy a Gázai övezet 35 kórházából jelenleg húsz szünetelteti a működését − ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette.

    Mohamed Abu Szalmíja, az as-Sífa igazgatója arról számolt be, hogy az izraeli tüzérség egész éjjel intenzíven lőtte az épületet és környékét, de más kórházakat is.

    A támadott területeken „többtucatnyi halálos és több száz sebesült áldozat” van, de a mentők nem tudnak értük menni éppen a szüntelen támadás miatt.

    Az izraeli hadsereg egyelőre nem nyilatkozott a gázai kórházakat ért legújabb támadásokról, de korábban azt közölte, hogy vadásznak a Hamász fegyvereseire, akik kórházépületekből is lőnek.

    A Palesztin Vörös Félhold szerint péntek este izraeli mesterlövészek többször lőtték az al-Kudsz kórház épületét − írja az MTI.

  • Szaúd-Arábia rendkívüli közös iszlám–arab csúcstalálkozónak ad otthont Rijádban, szombaton − közölte a szaúdi külügyminisztérium.

    A királyság a tervek szerint szombaton két rendkívüli csúcstalálkozónak, az Iszlám Együttműködési Szervezet és az Arab Liga csúcstalálkozójának ad otthont. A közös csúcstalálkozó a két különálló összejövetelt váltja fel − tette hozzá a minisztérium.

    A közös találkozót

    a palesztin Gázai övezetben zajló rendkívüli körülményekre válaszul tartják, mivel az országok szükségét érzik, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket, és egységes, közös álláspontot alakítsanak ki

    – írja a Sky News.

  • Vizsgálja a rendőrség azt a digitálisan előállított hangfelvételt, amelyen Sadiq Khan látszólag a fegyverszüneti nap elhalasztására szólít fel a palesztin tüntetések miatt.

    A közösségi médiában a londoni polgármester hangját és modorát használó felvételek keringenek, amelyeken az hallható, hogy lekicsinyli a fegyverszüneti emléknap hétvégi megemlékezéseinek fontosságát.

    Az egyik klipben egy Khan hangjához hasonló hang hallható, amint azt mondja:

    Leszarom a megemlékezés hétvégéjét.

    A hamis hangfelvétel a továbbiakban így szól: „Ami fontos és elsődleges, az az egymillió fős palesztin felvonulás, ami szombaton lesz”.

    Egy másik, Khan hangját használó klipben ez áll:

    Tudom, hogy szombaton van a fegyverszüneti nap, de miért kellene a londoniaknak lemondaniuk a szombati palesztin felvonulást? Miért nem tartják a jövő hétvégén a megemlékezés hétvégéjét? Ami Gázában történik, az sokkal nagyobb, mint ez a hétvége, és aktuálisabb is

    − tudta meg a Sky News.

  • Ebrahim Raiszi iráni elnök azt mondta, a gázai konfliktust illetően beszéd helyett „eljött a cselekvés ideje”, amikor Szaúd-Arábiába utazott, hogy részt vegyen a válságról szóló csúcstalálkozón.

    Gáza nem a szavak színtere. Hanem a cselekvésé

    − mondta Raiszi a teheráni repülőtéren, mielőtt a szaúd-arábiai Rijádba indult. Az elnök arról is beszélt, hogy „a mostani időkben nagyon fontos az iszlám országok egysége”.

    Ez az első iráni államfői látogatás Szaúd-Arábiában azóta, hogy Teherán és Rijád egy Kína által közvetített megállapodás keretében márciusban véget vetett az évek óta tartó ellenségeskedésnek − írja a Sky News.

  • Az Al Shifa kórházi komplexumban tartózkodó újságíró szerint drónok lebegnek a terület körül, és a kórház területén belül vagy kívül mozgó személyeket veszik célba.

    Mustafa Sarsour elmondta, ő az egyetlen újságíró, aki az Al Shifa kórházban maradt. Az al–Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak azt nyilatkozta:

    Egy család megpróbálta elhagyni a területet, és mire elhagyták volna a külső kapukat, mindannyiukat megölték.

    Sarsour hozzátette, hogy a kórházhoz vezető összes út teljesen vagy részben megsemmisült.

    „A kegyetlen harcok miatt senki sem tudja elhagyni a kórházi területet” − mondta.

    Youssef Abu Alreesh gázai egészségügyiminiszter-helyettes azt nyilatkozta, hogy senki sem tud mozogni a kórház területén, mesterlövészek állomásoznak mindenütt a drónok mellett, amelyek minden mozgó személyt célba vesznek és megölnek.

    Elmondta, a kórház műszaki csapatának egyik tagját orvlövész találta el, és hozzátette,

    a nyakát találták el, lebénult, és most haldoklik.

    A Vöröskereszt nemzetközi vezetője szerint a kórházból érkező információk „aggasztóak”, és „nem folytatódhat így” − írja a Sky News.

  • Palesztinpárti tüntetők művérrel kenték be a The New York Times irodaházának bejáratát. A tüntetők emellett tűzszünetre szólítottak fel a nagyváros utcáin, miközben folytatódnak a felvonulások és tiltakozások a Hamász október 7-i támadására adott izraeli válaszlépések ellen.

    A rendőrségnek meg kellett akadályoznia, hogy a tüntetők bejussanak az épületbe, miközben kint izraeli zászlókat égettek és azt skandálták,

    amíg hazudtok, gyerekek halnak meg

    − írja a Sky News.

  • A Gázai övezet békés polgári lakosainak sorsáért egyedül a Hamász iszlamista terrorszervezetet terheli a felelősség, nem pedig Izraelt − szögezte le Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton, válaszul Emmanuel Macron francia elnök Izraelt bíráló kijelentéseire.

    A francia államfő a BBC brit közszolgálati televíziónak adott, péntek este közzétett interjújában úgy fogalmazott,

    a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légitámadások tényszerűen a civil lakosságot érik, és ezt semmi nem indokolhatja.

    Macron egyúttal felszólította Izraelt, hogy vessen véget a polgári lakosságot sújtó légicsapásoknak.

    Netanjahu − a hivatala általa nyilvánosságra hozott közlemény szerint − emlékeztetett arra, hogy Izrael azért lépett háborúba, mert „a terrorszervezet brutálisan meggyilkolt több száz izraelit, több mint kétszázat pedig fogságba ejtett”.

    Hangsúlyozta, Izrael mindent megtesz azért, hogy ne tegyen kárt civilekben, felszólítja őket a harcok által érintett területek elhagyására. Ezzel szemben a Hamász mindent megtesz annak megakadályozására, hogy a polgári lakosok elhagyják a nem biztonságos területeket, és fegyveresei élő pajzsként használják őket − adta hírül az MTI.

    Az izraeli miniszterelnök szavai szerint a Hamász kegyetlen körülmények között tart fogságban nőket, gyermekeket és idős embereket, amivel emberiesség elleni bűntettet követ el. Ezen felül a terrorszervezet fegyveresei iskolákat, mecseteket és kórházakat használnak főhadiszállásként.

    Netanjahu figyelmeztetett arra, hogy azok a bűntettek, amelyeket most a Hamász a Gázai övezetben visz véghez, holnap akár Párizsban, New Yorkban vagy bárhol máshol a világban megtörténhetnek.

    Ezért a világ vezetőinek a Hamászt kell elítélnie, nem pedig Izraelt

    − szögezte le a miniszterelnök.

  • David Baddiel angol humorista és író szerint a brit zsidók is megtapasztalják az Izrael és a Hamász közötti háborúra adott dühös reakciókat – írja a Sky News.

    Az írónak egy új animációs filmje is megjelenik az Egyesült Királyság Zsidó Filmfesztiválján. Mint mondta, elszomorította, amikor többen megkérdezték tőle, hogy a veszélyes helyzetre való tekintettel törlik-e a filmfesztivált.

    Baddielt aggasztja, hogy a brit zsidók számára egyre súlyosabb az észlelés és a valóság közötti szakadék. 

    Michael Etherton, a brit Jewish Film vezérigazgatója elmondta a lapnak, hogy az elmúlt hetekben fokozni kellett a biztonságot a rendezvényük körül. Kiemelte, hogy „nem kényszeríthetik őket zárt ajtók mögé egy sok ezer mérföldnyire lévő helyzet miatt”.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) jelentése szerint a szárazföldi hadműveletek kezdete óta a Hamász 11 előőrsét foglalták el a Gázai övezet északi részén – írja a The Times of Israel. 

    A lap szerint a haditengerészet egyik napról a másikra csapásokat mért a Hamász hadműveletei által használt épületekre Gáza északi részén. A csapások egy részét a szárazföldi erők irányították. 

    Fegyverraktárakat, köztük a Hamász haditengerészeti erőihez tartozókat is eltalálták – tették hozzá. 

  • Bajorország német tartományban betiltották a palesztinpárti tüntetések alkalmával gyakran elhangzó „A folyótól a tengerig” szlogent – közölte pénteken a müncheni főügyészség hivatala.

    A szabályozás a német belügyminisztérium döntését követi, amellyel betiltották a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezetet, és feloszlatták a Samidoun palesztin szervezetet az Izrael elleni október 7-i támadás nyomán.

    A tiltó rendelkezés értelmében büntetőeljárás indítható függetlenül attól, hogy az Izrael-ellenes szlogen németül vagy más nyelven hangzik-e el.

    A bajor rendelkezés csak az adott tartományra érvényes, és hasonló büntetéseket von maga után, mint a horogkereszt vagy a náci szlogenek használata, amelyet három évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal sújthatnak.

    Augusztusban a berlini közigazgatási bíróság még úgy foglalt állást, hogy a szlogen alkalmazása önmagában nem testesít meg vétséget.

    „A folyótól a tengerig” kifejezés még az 1960-as évekből származik és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) használta arra, hogy kifejezze kitűzött célját Palesztina felszabadítására a Jordán-folyótól a Földközi-tengerig, vagyis más szavakkal Izrael állam eltörlését értette ezalatt.

  • Izraelnek abba kell hagynia a Gázai övezet civil lakosságát érő bombatámadásokat − mondta a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva a francia elnök.

    Emmanuel Macron a BBC által péntek este ismertetett interjúban nem zárta ki az orosz–ukrán konfliktus tárgyalásos megoldásának lehetőségét. A közel-keleti konfliktus fellángolásáról szólva úgy fogalmazott,

    a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légitámadások tényszerűen a civil lakosságot érik, és ezt semmi nem indokolhatja.

    Macron szerint a bombatámadásokban csecsemők, nők, idős emberek halnak meg. Erre semmi ok, semmi jogosultság nincs, „éppen ezért arra szólítjuk fel Izraelt, hogy ezt fejezze be” − mondta a BBC-interjúban a francia elnök.

    Hozzátette, a Párizsban e héten tartott nemzetközi békefórumon a részt vevő kormányok és szervezetek arra az egyértelmű véleményre jutottak, hogy az egyetlen lehetséges megoldást a hadműveletek humanitárius célú felfüggesztése, majd tűzszünet elrendelése jelentheti, mert így lehet megvédeni a civileket, „akiknek semmi közük a terroristákhoz”.

    Emmanuel Macron kijelentette, reméli, hogy tűzszüneti felhívásához más nyugati hatalmak, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csatlakozik. A francia elnök hangsúlyozta, Franciaország egyértelműen elítéli a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen elkövetett október 7-i támadását.

    A támadásban 1400 izraeli meghalt, háromezren megsérültek, és a Hamász 240 túszt Gázába hurcolt.

    „Osztozunk Izrael fájdalmában, és osztjuk azt a szándékát is, hogy megszabaduljon a terrorizmustól” – mondta Macron a BBC-interjúban. Megismételte ugyanakkor, hogy ez sem jogosítja fel Izraelt a gázai civilek folytatólagos bombázására.

    A francia államfő az ukrajnai háborúról szólva „kolonializmussal és imperializmussal” vádolta Oroszországot. Kijelentette,

    ha Oroszország számára lehetővé válik a háború megnyerése, azzal új birodalmi erő jönne létre Európában, amely fenyegethet más egykori szovjet köztársaságokat, például Georgiát és Kazahsztánt, de akár az egész kontinenst is.

    Hozzátette ugyanakkor, eljöhet az ideje a tisztességes, jó tárgyalások elkezdésének is, annak, hogy „visszaüljünk a tárgyalóasztalhoz és megoldásra jussunk Oroszországgal” − írja az MTI.

  • Annalena Baerbock német külügyminiszter Abu-Dzabiban tett látogatásakor arra kérte az Arab(Perzsa)-öböl menti arab államokat, hogy működjenek közre az izraeli–palesztin konfliktus békés megoldásának kidolgozásában.

    Minden embernek joga van békében és méltóságban élni

    – hangoztatta a német zöldpárti politikus, miután megbeszélést folytatott emírségekbeli hivatali partnerével, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejkkel.

    Mint mondta, ez egyaránt érvényes az izraeliekre és a palesztinokra. Beszélt arról, hogy a radikális iszlamista palesztin Hamász október 7-i támadása megrengette a teljes régió biztonságérzetét.

    A mérsékeltek világos üzenete a térség szélsőséges szereplőinek: ne öntsetek olajat a tűzre!

    – tette hozzá.

    Baerbock elismerően szólt arról a segítségről, amelyet az Egyesült Arab Emírségek nyújt az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA), valamint azon szándékáról, hogy segíteni akar a Gázai övezeti sebesültek ellátásában.

    Tekintettel arra, hogy Abu-Dzabi 2020 óta diplomáciai kapcsolatot tart fenn Izraellel, úgy jellemezte az emírségeket mint „különböző világok közötti hidat”. Hangsúlyozta: „nem szabad tönkretenni annak történelmi esélyét, hogy Izrael rendezze kapcsolatait arab szomszédjaival”. Úgy fogalmazott, hogy

    a Hamász aljas terve éket verni a nemzetközi közösség tagjai közé. Ezért is fontos, hogy arab partnereinkkel együttműködjünk.

    A német diplomácia vezetője egyúttal felszólította az arab államokat, hogy az úgynevezett kétállami megoldás keretében dolgozzanak ki egy közös kezdeményezést. 

  • Kevesli az izraeli lépéseket a civil áldozatok korlátozására a Gázai övezetben az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken erről kilencnapos diplomáciai körútjának végén beszélt pénteken.

    A külügyminiszter a Közel-Kelet és Ázsia több országát érintő útja végén az indiai Új-Delhiben kijelentette: „túlságosan sok” palesztin halt meg és szenved, miközben Izrael kíméletlenül folytatja a háborút a Hamász ellen a Gázai övezetben.

    Antony Blinken elismerését fejezte ki Izraelnek, hogy formálisan is bevezette a napi humanitárius szüneteket a műveleti területen, lehetővé téve a civilek számára a távozást, valamint, hogy az izraeli vezetés egy második biztonságos menekülési folyosót is megnyitott. Hozzátette,

    az izraeli lépések emberéleteket fognak megkímélni és több segély eljutását teszi lehetővé a szükséget szenvedő palesztinok számára, ugyanakkor sokkal többet kell még tenni a polgári lakosság védelmében, és annak érdekében, hogy a humanitárius segítség elérjen hozzájuk.

    Antony Blinken kiemelte, az Egyesült Államoknak vannak további ötletei az izraeliek számára, hogy miként lehetne további előrelépést elérni, és ezeket meg is osztotta velük.

    Az amerikai külügyminisztérium pénteken tovább szélesítette a külföldön tartózkodó amerikaiak számára kiadott globális biztonsági figyelmeztetést. Jelenleg már a világ országainak több mint felére van érvényben valamilyen fokozatú felhívás.

    21 országra vonatkozóan a legmagasabb szintű a figyelmeztetés, ami a „Ne utazzon!” felhívást takarja, idetartozik a Gázai övezet és Libanon.

    Az utazás megfontolását a világ 20 országára vonatkozóan javasolja a külügyminisztérium, köztük Izrael és Ciszjordánia. A kiadott figyelmeztetések a Közel-Kelet esetében háborús cselekmények, illetve terrortámadás és zavargások veszélye miatt vannak érvényben.

    A világ 70 országára vonatkozóan második fokozatú figyelmeztetés él, amiben fokozott körültekintésre kéri az oda utazó amerikai állampolgárokat a külügyminisztérium − adta hírül az MTI.

  • Be kell szüntetni a gázai kórházak rombolását – hangoztatta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) pénteken. Egyben hangsúlyozta, hogy az egészségügyi rendszer már arra a pontra jutott, ahonnan nincsen visszatérés, ezrek élete forog veszélyben.

    Elviselhetetlen a gázai kórházak lerombolása, amelyet be kell szüntetni. Polgári személyek – páciensek és egészségügyi dolgozók – ezreinek élete forog veszélyben

    – hangsúlyozta közleményében William Schomburg, az ICRC gázai képviseletének vezetője. Az ICRC felszólított a gázai egészségügyi létesítmények, a páciensek és az ápoló személyzet sürgős megvédésére.

    A túlterhelt, a szállításokból kifogyott és egyre veszélyesebb helyzetben lévő gázai egészségügyi rendszer eljutott arra a pontra, ahonnan már nincsen visszatérés, a helyzet ezrek életét veszélyezteti, sebesültekét, betegekét és a belső menekültekét

    – mutatott rá a szervezet, kiemelte, hogy kórházak és mentők rongálódtak meg súlyosan a támadások miatt.

    Az ICRC szerint a munkatársai, miközben alapvető egészségügyi felszereléseket osztottak a gázai egészségügyi intézményeknek, „rettenetes jelenetek tanúi voltak, amelyek csak súlyosbodtak az ellenségeskedések fokozódásával”.

    A Gázai övezet legnagyobb kórházát, a gázavárosi Sifa kórházat „már elárasztották a betegek, emellett családokat fogad be, akik elvesztették otthonukat a konfliktus miatt” – közölte az ICRC, amely emlékeztetett arra, hogy kórházak közelében végrehajtott minden katonai műveletkor figyelembe kell venni a polgári személyek jelenlétét, akiket véd a nemzetközi emberiességi jog.

    Az izraeli hadsereg, amely egyelőre nem reagált a palesztin állításokra, annyit közölt, hogy egyik hadosztálya fontos hadműveleteket hajtott végre a kórház közvetlen közelében.

  • Izrael a korábbi 1400-ról 1200-ra módosította a Hamász Izrael területén október 7-én végrehajtott támadása áldozatainak a számát, miután több holttestet a palesztin iszlamista szervezet fegyvereseként azonosítottak – közölte a külügyminisztérium szóvivője.

    Az izraeli hatóságok azért tették közzé ezt az adatot, mert immár úgy vélik, hogy sok azonosítatlan holttest a Hamász terrortámadásában részt vett fegyvereseké, nem pedig izraeli áldozatoké – mondta Lior Haiat szóvivő az AFP francia hírügynökségnek.

    A Hamász terroristái hidegvérrel meggyilkoltak mintegy 1200 embert, és 240-et elraboltak, közöttük csecsemőket, gyermekeket, nőket és időseket

    – áll az izraeli minisztérium által pénteken kiadott, immár a felülvizsgált adatot tartalmazó közleményben.

    A korábbi – 1400 áldozatra vonatkozó – adatot a támadást követő héten állapították meg, és azóta érvényben volt. Az október 7-i támadás után Izrael háborút hirdetett a Gázai övezetet irányító Hamász felszámolására.

    A palesztin terület elleni szüntelen légitámadásokban a Hamász egészségügy-minisztériuma szerint több mint 11 ezer ember halt meg, közöttük több mint 4500 gyermek.

  • Az Izraelt északról fenyegető libanoni Hezbollah pusztító erejű, orosz „hajógyilkos” rakétákat szerzett be, amelyek komoly fenyegetést jelenthetnek a térségbe küldött amerikai hadihajóknak és rossz esetben szerepet játszhatnak egy regionális háború kirobbantásában – írja az Infostart.

    Megjegyzik, hogy a Hezbollah soha nem erősítette meg, hogy tényleg vannak ilyen fegyverei, és a csoport nem volt hajlandó válaszolni a kérésre, hogy kommentálja a hírt.

    A Hezbollah vezére, Szajed Naszrallah pénteken harciasan azt mondta: „Az amerikai hadihajók nem ijesztenek meg bennünket. Jól felkészültünk a fenyegető flották érkezésére.”

    A Fehér Ház viszont figyelmeztette: ne használja ki az Izrael–Hamász-háborút arra, hogy Libanonra is kiterjessze a konfliktust.