új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az izraeli eseményekről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter november 11-én megbeszélést folytatott Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel és külügyminiszterrel a gázai konfliktusról – közölte a miniszter szóvivője, Matthew Miller.

    Megvitatták a súlyos sebesültek evakuálására és a Gázába irányuló humanitárius segélyek sürgős növelésére irányuló, folyamatban lévő erőfeszítéseket.

    Blinken miniszter és Al Thani miniszterelnök megvitatták továbbá a külföldi állampolgárok Gázából való biztonságos kijutásának biztosítására irányuló erőfeszítéseket, valamint az összes túsz azonnali és biztonságos visszatérését.

    Antony Blinken megerősítette az Egyesült Államok és Katar közötti stratégiai partnerség fontosságát – írja a Haaretz.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök állítja, hogy Izrael biztosította volna a működéshez szükséges üzemanyagot az al-Sifa kórház számára, de ezt a Hamász megtagadta az intézménytől – írja a Sky News

    A lap a cikkében a hangfelvételt is közölte, egy izraeli katonatiszt és a gázai egészségügyi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője közötti beszélgetést rögzítették, amely alapján az IDF azt mondja, hogy 

    a Hamász megtiltotta a kórháznak, hogy átvegye az üzemanyagot. 

    A Telegramon az IDF azt írta, hogy 300 liter üzemanyagot biztosított sürgős egészségügyi célokra a kórháznak. Mint írják, az IDF csapatai tegnap este meg is érkeztek a kórház bejáratához, és ott elhelyezték az üzemanyagot. 

  • Tovább romlanak a körülmények az al-Sifa kórházban, Gáza legnagyobb egészségügyi központjában a bezárt enklávé belső információi szerint. A kórház sajtósa, Mustafa Sarsour a CNN-nek elmondta, hogy 

    négy napja nem tudnak eltemetni több mint 70 holttestet. 

    Sarsour arról is beszámolt, hogy a kórház épületegyüttesének minden sarkában szemét van. Amíg volt áram, addig a kórház egyik hátsó részében égették el a szemetet, mint mondta, az a szag minden képzeletet felülmúlt. 

    Jelenleg 15 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerült ember, egészségügyi személyzet és beteg tartózkodik az Al-Sifában. 

    A komplexum továbbra is teljes ostrom alatt áll.

    Szombaton az Izraeli Védelmi Erők „folyamatos heves harcokról” számoltak be a kórház környékén, de tagadták, hogy közvetlenül a komplexumra lőttek, vagy ostrom alá vették volna azt. 

  • Az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières, MSF) szervezet vasárnap közölte, hogy szombat este óta nem tudta felvenni a kapcsolatot a gázai al-Sifa kórház személyzetével.

    Az X-en (korábban Twitter) osztottak meg egy erről szóló üzenetet.

    „Egy Gázában élő MSF-kolléga arról számolt be, hogy az al-Sifa kórház körüli támadások nem szűntek meg. Aggódunk az életükért” – közölte a humanitárius szervezet.

  • Az Izraeli Védelmi Erők szerint új taktikát alkalmaznak, hogy a Gázai övezetben zajló harcok közepette gyors hírszerzési információkkal lássák el a csapatokat. A katonai hírszerzési igazgatóságon belül tucatnyi kis csapat működik, amelyek a Gázában tevékenykedő egyes hadosztályokkal és dandárokkal dolgoznak együtt.

    Az első alkalommal alkalmazott csapatok feladata, hogy a Katonai Hírszerzési Igazgatóságon és más ügynökségeken belüli különböző forrásokból származó hírszerzési információkat összegyűjtsék, és azokat a helyszínen lévő erők számára hozzáférhetővé tegyék – számolt be a The Times of Israel.

    Az IDF által említett egyik példa szerint a Golani-dandár hírszerzési csapata értesítette a helyszínen lévő csapatokat, hogy a közelben több Hamász-ügynök tartózkodik. A csapatok 10 percen belül tüzérségi tűz alá vették a fegyvereseket, akik közül hetet megöltek.

  • Emmanuel Macron francia elnök felhívta Isaac Herzog izraeli elnököt, hogy tisztázza a BBC-nek adott interjújában tett kijelentéseit, miszerint Izraelnek semmi oka a civilek, kórházak, idősek és gyermekek bombázására, ezért tűzszünetre szólította fel az államot – közölte a The Times of Israel. 

    Az izraeli elnök hivatala szerint Macron azért hívta fel Herzogot, hogy világossá tegye: nem akarja és nem is állt szándékában azzal vádolni Izraelt, hogy szándékosan ártatlan civileket támad meg a Hamász terrorszervezet elleni hadműveletben. 

    Macron elnök azt is hangsúlyozta, hogy egyértelműen támogatja Izrael jogát és kötelességét az önvédelemhez, és támogatását fejezte ki a Hamász ellen folytatott háborúja mellett is – közölték. 

    Az elnöki hivatal azt közölte, hogy Macron a megjegyzéseit a humanitárius helyzetre hivatkozva tette, amely továbbra is fontos kérdés számára, ahogyan sok más ország számára is. Az elnök továbbá elkötelezett a túszok azonnali szabadon bocsátásának követelésében, és azon dolgozik, hogy segítsen ezt megvalósítani – áll a közleményben. 

    Herzog üdvözölte, hogy Macron visszalépett korábbi megjegyzéseitől, mert, mint állítja, azok „sok fájdalmat és felháborodást okoztak Izraelben”.  

    Az izraeli elnök hozzátette: Izrael állam és az IDF továbbra is humanitárius módon, valamint a nemzetközi joggal összhangban cselekszik. 

  • Finnország Dávid parittyája típusú légvédelmi rakétarendszert vásárol Izraeltől – közölte vasárnap az izraeli védelmi minisztérium.

    A tárca történelminek nevezte a 317 millió euró (120 milliárd forint) értékű szerződést, amelyet most írtak alá az újdonsült NATO-tagországgal.

    Az amerikai hadiipari cégekkel közösen kifejlesztett rendszer a gyártó szerint képes ballisztikus rakéták, manőverező robotrepülőgépek, drónok és egyéb légi eszközök megsemmisítésére – közölte az MTI.

    Finnország, amely idén csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez, már nem sokkal később bejelentette azon elhatározását, hogy vásárolni akar a szóban forgó izraeli légvédelmi rendszerből.

    Szeptemberben Izrael Németországgal is aláírt egy szándéknyilatkozatot a Nyíl 3 nevű izraeli légvédelmi rendszer németországi telepítéséről. Németország még tavaly elindította az Európai Égi Pajzs Kezdeményezés (ESSI) elnevezésű programot is, amelynek célja a légvédelmi együttműködés fokozása a NATO védelme alá tartozó európai térségben.

  • Az ENSZ libanoni békefenntartó erői, az Unifil szerint szombat éjszaka találat ért egy békefenntartót Dél-Libanonban, az izraeli határ közelében – írja a BBC.

    A békefenntartó – akit nem sikerült azonosítani – lábadozik, és jelenleg stabil az állapota

    – közölték az erők.

    Az Unifil hozzátette, a lövés eredete ismeretlen, és vizsgálatot indítottak.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy vállalja-e a felelősséget az október 7-i, Izrael elleni terrortámadás megakadályozásának elmaradásáért, mondván, majd a háború befejeztével lesz idő az ilyen „nehéz” kérdésekre.

    Az izraeli miniszterelnök a CNN-nek adott vasárnapi interjújában elismerte, hogy ezek fontos kérdések, de egyelőre nem hajlandó megválaszolni, mert, mint mondta, most az ország egyesítése és a győzelem elérése a fontos.

    Koncentráljunk a győzelemre – ez most az én felelősségem

    – hangsúlyozta. 

    Mint ismert, a Hamász október 7-én brutális támadást indított Izrael ellen, fegyveresek több mint 1200 embert megöltek, és csaknem 200 embert ejtettek túszul. Egy szombati tüntetésen a túszok családjai felszólították őt és a kormányt, hogy tegyenek többet a túszok szabadon bocsátása érdekében.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ismét kijelentette, hogy bízik a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium által közölt halottszámban – írja a BBC

    A minisztérium szerint eddig több mint 11 ezer ember halt meg Gázában azóta, hogy Izrael elkezdte bombázni a területet

     – válaszul a Hamász október 7-i támadásaira, amelyekben mintegy 1200 ember halt meg Izrael területén. 

    A WHO szóvivője a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a minisztérium nem különbözik a világ többi egészségügyi szolgáltatójától, amelyekben a WHO megbízik.

    Bízunk a számokban

    – szögezte le Margaret Harris, hozzátéve, hogy a hallottak száma tükrözik a jelenlegi, emberéleteket követelő káosz tendenciáját.  

    Harris megismételte a WHO tűzszünetre és a humanitárius segélyek Gázába való bejutásának biztosítására irányuló követelést, egyúttal borzalmasnak minősítette a gázai helyzetet.

  • Az MTI híradása szerint vasárnap az izraeli hadsereg közép-európai idő szerint reggel 8 és délután 3 óra között nyitotta meg a lehetőséget a polgári személyeknek menekülési folyosó igénybevételére a Gázai övezet harcok sújtotta északi részéről a tengerparti régió déli területei felé.

    Több mint hatvanan lépték át a határt Egyiptom felé orosz útlevéllel a moszkvai rendkívüli helyzetek minisztériuma vasárnapi közleménye szerint.

    A helyszínen a minisztérium szakemberei orvosi és pszichológiai segítséget nyújtanak, valamint élelemmel és vízzel látják el az érkezőket.  

    AZ ÉRKEZŐ OROSZ ÁLLAMPOLGÁROKAT KAIRÓBA SZÁLLÍTJÁK, ÉS SEGÍTENEK NEKIK A SZÜKSÉGES ADMINISZTRÁCIÓ ELVÉGZÉSÉBEN. 

    Médiaértesülések szerint a volt Szovjetunió köztársaságainak állampolgárai közül mintegy ezren jelezték távozási szándékukat. A külföldi útlevéllel rendelkezők és a sürgős kórházi ellátásra szoruló palesztinok evakuálása november elsején vette kezdetét Egyiptom felé, de a harci cselekmények miatt a művelet fennakadásokkal zajlik.

  • Daniel Hagari altengernagy, Izrael fő katonai szóvivője közölte, a csapatai segítenek evakuálni a csecsemőket Gáza legnagyobb kórházából vasárnap. Most a Hamász vezette egészségügyi minisztérium közölte,

    nem tájékoztatták őket az Izraeli Védelmi Erők tervéről.

    Ashrad al Qidra szóvivő azt mondta, hogy 45 csecsemőt kezelnek a Sifa kórházban – és ketten már meghaltak – írja a Sky News.

    Az evakuálásokról kérdezve azt mondta:

    Nem kaptunk tájékoztatást semmilyen mechanizmusról, hogy a csecsemőket biztonságosabb kórházba szállítsák. Egyelőre imádkozunk a biztonságukért és azért, hogy ne veszítsünk el többet közülük.

    Korábban az IDF bejelentette, hogy evakuálási útvonalakat alakít ki a kórházból, valamint két másikból is.

  • Többeket megsebesített egy Libanonból Izraelbe átlőtt páncéltörő rakéta, miközben Izrael tovább folytatja a harcokat a Gázai övezet mellett az északi, libanoni határon és Ciszjordániában is a szélsőséges palesztin iszlamisták ellen – közölte az izraeli hadsereg vasárnap.

    Egy ember életveszélyesen, öt másik civil pedig súlyosan megsebesült a Libanonból indított páncéltörő rakéta miatt.

    Munkáltatójuk szerint az áldozatok a helyi elektromos művek dolgozói voltak, akik a megrongálódott villanyvezetékeket javították a korábban már kiürített határvidéken. Az izraeli média közlése szerint a palesztinokat segítő, libanoni síita Hezbollah vállalta a felelősséget a lövedékért – írja az MTI.

    Felső-Galileában egy páncéltörő rakéta repeszeitől egy mintegy nyolcvanéves férfi közepes súlyosságú sebesüléseket szenvedett, őt a cfati Ziv kórházba szállították. Ezt követően a Hula-tótól északra fekvő utakat biztonsági okokból lezárták a civil forgalom elől.

    A felső-galileai települések lakóit arra utasította a polgári védelem, hogy zárkózzanak be otthonaikba.

  • Megkezdődött a lengyelek kimenekítése a palesztin többségi lakosságú Gázai övezetből Egyiptomba, a lengyel katonai repülőgépek készen állnak hazaszállításukra – közölte vasárnap Jaciek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke.

    Az MTI szerint az izraeli látogatáson tartózkodó Siewiera az X közösségi felületen azt írta: az első lengyel állampolgárok átlépték a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban működő, Egyiptomba vezető határátkelőt.

    A lengyel légierő, összhangban az államfő döntésével, készenlétben áll a szállításra

    – tette hozzá a BBN főnöke.

  • Tizenhárom palesztin halt meg egy izraeli csapásban – állítja a Hamász vezette egészségügyi minisztérium.

    Azt mondták, a támadás egy magánházat ért Hán Júniszban, a Gázai övezet déli részén fekvő városban – írja a Sky News.

    Izrael arra szólította fel a civileket, hogy evakuálják a palesztin enklávé déli részét, miközben északon folytatják szárazföldi hadműveleteiket.

  • A gázai al-Kudsz kórház üzemképtelenné vált, miután megszűnt az áramellátásuk – jelentette be a Palesztin Vörös Félhold Társaság (PRCS).

    Ez az után történt, hogy a Tal al-Hava negyedben található, PRCS által működtetett intézmény szerdán közölte, kénytelen volt leállítani a legtöbb szolgáltatást. A szervezet szerint a bezárással csak egy kórház maradt Gázában, és kettő északon – írja a Sky News.

    Figyelmeztettek, hogy a humanitárius válság a térségben „drámaian súlyosbodott”, és az izraeli erők „fokozták jelenlétüket”.

    Ennek eredményeként észak és dél elszakadt egymástól, „megakadályozva, hogy a mentőautók elérjék az érintett területeket”, ami azt okozta, hogy az esetleges holttestek és sebesültek nem kerültek elő.

  • Evakuációs folyosót nyitnak a Sifa kórházból a Gázai övezet déli főútjára – jelentette be az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője.

    Az X-en közzétett bejegyzésében Avichay Adraee azt írja, hogy a kórháztól az al-Vada utcán keresztül a Szalah al-Din útig elérhető egy útvonal. A poszt arra buzdítja az embereket, hogy a Gázai övezet déli részére vonuljanak, és megerősíti, hogy helyi idő szerint 10:00-tól 14:00-ig újabb átmeneti szünet áll be a harcokban Dzsabalia környékén – írja a BBC.

    Egy izraeli katonai szóvivő korábban azt mondta a BBC-nek, hogy az izraeli erők „kapcsolatban állnak” a Sifa személyzetével, és megismételte, nem lövik a kórházat.

    Szeretném tisztázni, hogy az IDF nem a Sifa kórházat veszi célba. A Hamász által a kórház mellett indított támadásra válaszolunk, ami szerintem csak azt jelképezi, hogy a Hamász mennyire semmibe veszi a kórházakat és más civil területeket

    – mondta Libby Weiss.

  • A Hamász által Gázában fogva tartott túszok családjai felszólították Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és az izraeli kormányt, hogy tegyenek többet a túszok és az eltűnt személyek hazahozataláért – írja a CNN.

    A túszok családjai szombaton nagygyűlést tartottak az izraeli Tel-Avivban, amelyen részt vett Reuven Rivlin volt izraeli elnök is. A gyűlés fő témája az volt, hogy több mint 200 túszt vittek Gázába a Hamász október 7-i támadása után.

    A családok azt követelik, hogy a nemzetközi közösség és a Vöröskereszt orvosi segítséget nyújtson a túszoknak, „ahogyan a Hamásznak” – áll a sajtóközleményben.

    Kétszázharminckilenc ártatlan ember halt meg október 6-án éjjel, és kevesebb mint 24 órán belül minden kapcsolatunk megszakadt velük, minden információ nélkül. Hol van a Vöröskereszt, az a szervezet, amikor szükség van rájuk?!

     – fogalmazott az egyik édesanya, akinek két kislányát és férjét is elrabolták el az izraeli Nahal Oz kibucból.

    Noam Perry, akinek 79 éves édesapját, Haim Perryt vitték el az izraeli Kibbutz Nir Ozban lévő otthonából, azt mondta, addig nem lehet feldolgozni az eseményeket, amíg az összes túszt ki nem szabadítják.

    A volt elnök a családok mellett áll

    Rivlin kijelentette, csatlakozik a családokhoz az összes túsz hazaküldésének követelésében, és sürgette a világ vezetőit, hogy szerezzenek információkat, és cselekedjenek minden színtéren a túszok kiszabadítása érdekében.

  • A Hamász fokozatosan elveszti az ellenőrzést a Gázai övezet északi része felett – jelentette a helyi média vasárnap a katonai szóvivő közlése alapján.

    Az MTI szerint az izraeli csapatok az övezet északi részén lévő Badr erődítményért folytatott hétvégi csatában mintegy százötven palesztin fegyverest öltek meg, köztük a terrorszervezet magasabb rangú vezetőit is. A menekülttábor közelében, lakóépületek mellett fekvő erődöt a légierő, a harckocsizó és a tüzérségi egységek közös támadásával vették be.

    A harcokban megtaláltak és megsemmisítettek egy lőszergyártó műhelyt, rakétakilövő-állomásokat és egy föld alatti alagúthálózatot.

    Péntek óta hat izraeli katona halt meg, öten közülük egy aláaknázott mecsetben az ott elhelyezett fegyverek hatástalanítása közben.

    Köztük volt a 38 éves Matan Meir mozgósított tartalékos katona is, a Fauda filmsorozat gyártásvezetője is.

    Felszámoltak egy az övezet északi részén, a Blue Beach nevű szállodában működő Hamász-osztagot. Az épületben mintegy harminc terrorista barikádozta el magát, és lőtt páncéltörő rakétákat az izraeli erőkre. A szállodai szobákat menedékként, valamint föld feletti és alatti támadások tervezésére használták.

    Az izraeli egységek rajtaütéseket hajtottak végre Gáza nyugati részén, ahol számos Hamász-egység tartózkodott. A harcokban megsemmisítettek több terroristát és infrastruktúrájukat, köztük rakétavetőket, fegyverraktárakat, megfigyelőállomásokat és alagutakat.

    A hadsereg kiterjesztette a harcokat a Sifa Kórház melletti Sati menekülttáborra, Gáza város északi szélén. Az ottani csatákban több mint tíz palesztin fegyveres halt meg, miközben civilek százai menekültek el a táborból.

    A haditengerészet szétlőtte a Hamász haditengerészeti felszereléseinek raktárát az övezet északi részén.

    Palesztin sajtóértesülések szerint az egyik izraeli támadásban életét vesztette a Hamász Katarban élő politikai vezetőjének, Iszmáil Hanijének az unokája.

    Az izraeli erők megölték Ahmed Sziamot, a Hamász századparancsnokát, aki megakadályozta, hogy az észak-gázai Rantiszi kórház mellett menedéket kereső mintegy ezer gázai délre menekülhessen a biztonságos humanitárius zónába. Sziam egy iskolában bujkált, ahol a parancsnoksága alatti fegyveresekkel együtt végeztek vele.

    A Hamász és az Iszlám Dzsihád egyesített erőit tizenöt és ötvenezer fő közöttire becsülik. Az izraeli hadsereg az október 7-i terrortámadást követő héten mintegy ezerötszáz palesztin fegyveres megölését jelentette be.

    Izrael felszámolná a Hamász katonai erejét

    Izrael hadicélul tűzte ki a Hamász katonai erejének felszámolását, és ehhez kiemelten fontosnak tekinti a szervezet gázai vezetőjének, Jahijja Szinuárnak, valamint gázai katonai vezetőjének, Mohammed Deifnek a kézre kerítését vagy megölését.

    A Hamász vezérkara az izraeli hírszerzés szerint a Sifa kórház alatti bunkerekből irányítja harcosait. Daniel Hagari, az IDF szóvivője szombat este tagadta a korábban evakuálásra felkért kórház megtámadását. 

    Beszéltünk a Sifa Kórház munkatársaival, és világosan elmondtuk nekik, hogy az izraeli hadsereg nem támadja meg a kórházat. Továbbra is lehetővé fogjuk tenni a betegek és az egészségügyi személyzet, valamint a Gázai övezet északi részének lakosai számára, hogy biztonságosan eljussanak dél felé

    – mondta Hagari.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette,megszakadt a kapcsolata az övezet északi részén található Sifa Kórház több munkatársával, és félelmének adott hangot az ott rekedtek biztonsága miatt, miközben azonnali beavatkozást kért a tűzszünetért.

    Nagyon aggódunk az egészségügyi dolgozók és több száz beteg és sebesült, köztük a kórházban maradt csecsemők és lakóhelyüket elhagyni kényszerültek biztonságáért

    – közölték. Az egészségügyi szervezethez érkezett legújabb jelentések szerint tankok vették körül a kórházat.

    „A Shifa Kórház a terrorizmus szíve”

    Izrael katonai szóvivője szombat esti tájékoztatóján azt mondta, hogy a Hamász háborús bűnt követ el a kórházak használatával. Cáfolta, hogy Izrael támadná az intézményt, de bejelentette, hogy harcok folynak a kórház közelében tartózkodó terroristákkal.

    A katonai jelentések szerint az elmúlt két napon gyalogos, mérnöki és páncélos erők kezdték körülvenni a kórházat, hogy szakaszosan elszigeteljék azt az oda tartó fegyveresektől. „Lassan és alaposan lehámozzák a kórház védelmi rétegeit, mely a Hamász számára tulajdonképpen egy katonai parancsnokság, s csak azután kórház” – a Walla hírportál jelentése szerint.

    A Shifa Kórház a terrorizmus szíve

     – közölte a Déli Parancsnokság egyik magas rangú tisztje a Wallával.

    A Sifa Kórházat még Izrael megalakulása előtt, a brit mandátum idején építették. Az 1980-as években amerikai finanszírozással Izrael újította fel és bővítette ki, izraeli építészeti tervek szerint földalatti emeletekkel.

    A 2008-as Öntött ólom hadműveletben a Sifa Kórház alagsorai már a Hamász főhadiszállásaként működtek, és az izraeli támadások elől menekülő Hamász-vezérkar búvóhelyeként szolgáltak.

    Izrael már akkor feltárta, hogy a föld alatti szinten raktárakat, irányítóközpontokat, fegyverraktárakat és a Gázai övezet más részébe vezető menekülési útvonalat építettek ki.

    A hatóságok bejelentették, vasárnap ismét megnyitják az Egyiptomba vezető rafahi átkelőt a külföldi útlevéllel rendelkezők kiutazásához.Egyiptomi biztonsági források szerint pénteken lezárták az átkelőhelyet.

  • Ahmed al-Mokhallalati, az intézmény egyik plasztikai sebésze a Reutersnek elmondta, a kórházat több mint 24 órája folyamatosan bombázzák. Azt mondta, hogy a személyzet és az ott menedéket kereső emberek többsége elhagyta a kórházat, de 500 beteg maradt – írja a Sky News.

    Ez teljesen háborús övezet. Nagyon ijesztő a légkör itt a kórházban

    – fogalmazott.

    A kórház igazgatója, Muhammed Abu Salmiya azt mondta az al-Dzsazíra TV-nek, hogy a betegek védelme az elsődleges feladat.

    Kapcsolatba léptünk a Vöröskereszttel, és tájékoztattuk őket, hogy elfogyott a víz, az oxigén, az üzemanyag, minden. A koraszülöttek, az intenzív osztály betegei és még a sebesültek sem tudtak életben maradni az áramhiány miatt

    – mondta.

    A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint a kórház utolsó generátora tegnap kifogyott, ami egy koraszülött csecsemő, egy másik inkubátorban fekvő gyermek és további négy beteg halálát okozta. 

    Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy segítenek a kórházban kezelt csecsemők elszállításában, de további részleteket nem osztottak meg.

    Izrael azt mondta az orvosoknak, betegeknek és több ezer embernek, akik a Gázai övezet északi részén lévő kórházakban találtak menedéket, költözzenek délre, hogy felvehessék a harcot a Hamász fegyvereseivel.

    Azt állította, hogy a militáns csoport parancsnoki központokat helyezett el a kórházak alatt és körül – a Hamász ezt az állítást tagadta.

  • Körülbelül 300 ezer ember vonult London utcáira szombaton a palesztinbarát tüntetések apropójából. Ellentüntetők is voltak közöttük, akiknek nagy részét letartóztatta a rendőrség, mivel bűncselekményeket követtek el – írja a BBC.

    A tüntetők elsődleges célja a fegyverszünet elérése volt, miközben – a főként szélsőjobboldali – ellentüntetők antiszemita gyűlölet-bűncselekményekkel nehezítették az esemény lefolyását.

    A Metropolitan Police jelentése szerint 126 embert tartóztattak le, melynek nagy részét az ellentüntetők adták. 

    Rishi Sunak brit miniszterelnök így reagált az esetre:

    Teljességgel elfogadhatatlan a Hamász szimpatizánsok ezen erőszakos megmozdulása. Azt akarom, hogy az összes bűnöző szembenézzen a törvény erejével

    – fogalmazott.

  • Olaf Scholz német kancellár szombaton Málagában hangsúlyozta: fontos, hogy Izrael mint biztonságos hely létezik a zsidó emberek számára – adta hírül az MTI.

    A német kancellár egyben kiemelte, hogy mindent meg kell tenni a konfliktus kiszélesedésének a megakadályozására, és lehetővé kell tenni a humanitárius segítség eljuttatását a palesztin területen élőkhöz.

    Németország további 38 millió euró – mintegy 14,3 milliárd forint – segítséget nyújt a Gázai övezet civil lakosságának – jelentette be szombaton Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki közel-keleti diplomáciai körútja során Mohammed Stajje palesztin miniszterelnökkel tárgyalt a ciszjordániai Rámalláhban.

    Németország idén eddig több mint 160 millió euró – mintegy 60,3 milliárd forint –támogatást nyújtott a palesztin területeknek.

  • Ukrajna közölte, 155 embert evakuált a gázai katonai konfliktusövezetből – tudta meg a BBC.

    Az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatósága (HUR) a külügyminisztériummal közösen közleményt adott ki, amelyben közölte,

    az evakuáltak Egyiptomból Moldova fővárosába, Kisinyovba érkeztek.

    A Telegramon közzétett bejegyzésben az áll, hogy 145 ukrán állampolgárt, kilenc moldovai állampolgárt és egy palesztint mentettek ki a konfliktusövezetből. A jelentés szerint az ukrán evakuáltak többsége visszatér Ukrajnába.

    Az evakuáltak között sok gyermekes család van, valamint egy rákos beteg ukrán állampolgár is. A moldovai fővárosba való megérkezése után mentőautóval azonnal egy ukrán ellenőrzőpontra szállították, ahol orvosaink egy csapata fogadta és egy odesszai kórházba vitték

    – közölte a HUR.

    Hozzátették, a Közel-Keleten élő polgártársaik megmentésére irányuló művelet folytatódik.

    Volodimir Zelenszkij elnök esti videóbeszédében elmondta, hogy összesen 214 ukrán állampolgárt mentettek ki a Gázai övezetből, és ez a szám „szinte óránként változik”.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, megszakadt a kapcsolata a gázai al-Sifa kórházzal – írja a Sky News.

    A WHO az X-en közzétett bejegyzésében azt írta,

    mivel továbbra is szörnyű hírek látnak napvilágot arról, hogy a kórház ismételt támadásoknak van kitéve, feltételezzük, hogy szervezetünk tagjai több tízezer kitelepített emberhez csatlakoztak, és menekülnek a területről.

    A Hamász korábban azt állította, két csecsemő meghalt, és több tucatnyi további veszélyben van a legnagyobb gázai kórházban az áramkimaradások következtében.

    Izrael szerint a gázai al-Sifa kórház a Hamász parancsnoki központja, de tagadja, hogy veszélyeztetné a kórházat. A Hamász állítása szerint nem használja ilyen módon a kórházakat, és az egészségügyi személyzet tagadta Izrael állításait.

  • Háborúellenes tüntetők gyűltek össze Tel-Avivban, hogy tűzszünetet és a Hamász túszainak szabadon bocsátását követeljék – írja a The Guardian.

    A közösségi médiában közzétett videókon a tüntető izraeliek „A háborúnak nincsenek győztesei” és „Csak a béketárgyalások oldják meg ezt a helyzetet” feliratú táblákat tartottak fel.

    A Haaretz szerint összecsapások is voltak Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyes támogatói és az őt ellenzők között a Tel-Avivban tartott tüntetések után.

  • Az 57 arab és iszlám nemzet sebtében összehívott csúcstalálkozója által kiadott végső közlemény egyhangúlag azonnali tűzszünetre szólít fel Gázában – írja a BBC.

    Ahogyan arról korábban írtunk, Szaúd-Arábia rendkívüli közös iszlám–arab csúcstalálkozónak adott otthont Rijádban szombaton. A házigazda Szaúd-Arábia kettős mércével vádolja a nemzetközi közösséget.

    A szaúdi külügyminiszter szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tett eleget kötelezettségeinek azzal, hogy nem kérte számon Izraelt gázai tetteiért.

    A magánbeszélgetések során számos arab miniszter elmondta, hogy félnek attól, hogy a palesztin civilek halálos áldozatainak magas száma Gázában már radikalizálja fiatalságuk egy részét.

    Beszéltek a nyugati szövetségeseik iránti csalódottságukról is, rámutatva arra, hogy a Nyugat elítéli Oroszország ukrajnai lépéseit, miközben Izraellel nagyrészt elmulasztotta ugyanezt megtenni.

  • „Megadjuk a szükséges segítséget, hogy a csecsemők biztonságba kerüljenek” – közölte szombaton Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

    Az al-Sifa kórház munkatársai azt kérték az izraeli hadseregtől, hogy segítsenek nekik vasárnap a gyermekosztályon lévő kisbabák biztonságosabb kórházba kerülésében. 

    HAGARI EGY SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN KÖZÖLTE, HOGY MEGADJÁK A KÉRT SEGÍTSÉGET. 

    Korábban az Index is írt arról, hogy a Hamász magas rangú politikai és katonai vezetőinek többsége kórházakban rejtőzik, és parancsnoki központokat rejtettek el a kórház alatti alagutakban.

    Az al-Sifa  a gázai övezet legnagyobb kórháza, amelyet pénteken rakéták találtak el.  A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője nemrég azt közölte, hogy felfüggesztik a műtéteket az al-Sifa kórházban, mert  nincsen áram, ami működtetné a generátorokat. Inkubátorokban45 csecsemő van, rajtuk kívül egy már meghalt. 

  • Benjamin Netanjahu miniszterelnök sajtótájékoztatóját azzal nyitotta, hogy megemlékezett a Hamász ellen folytatott gázai szárazföldi invázió során elesett katonákról – írja a The Times of Israel.

    A győzelemnek nincs alternatívája. Legyőzzük a Hamászt, és visszahozzuk foglyainkat 

    – mondta.

    Emellett figyelmeztette az Irán által támogatott libanoni terrorcsoportot, a Hezbollahot, hogy ne avatkozzon be az Izrael és a Hamász közötti háborúba.

    Netanjahu azt is mondja, hogy a hadsereg Gázában marad „ameddig csak szükséges”, hogy megakadályozza, hogy az enklávét Izrael elleni terrortámadásokra használják fel.

  • A hivatalos bejelentés szerint négy ember ellen „helytelen viselkedés” miatt indul eljárás, az ötödikkel szemben fiatalkorúként járnak el, míg a hatodik letartóztatott elleni vádat nem közölték. Utóbbiról annyit tudni, hogy előállítását megelőzően kórházba vitték, ahol kisebb sérülések miatt kellett ellátni.

    A tömeg péntek kora este gyűlt össze Manhattan forgalmas belvárosában, majd a Grand Central vasútállomáshoz vonult, amelynek működését is akadályozta csaknem éjfélig – adta hírül az MTI.

    A beszámolók és felvételek szerint a gázai tűzszünetet követelő tüntetők a Hamász által foglyul ejtett túszok plakátjait megsemmisítették, valamint amerikai zászlót téptek, egy izraeli zászlót pedig felgyújtottak.

    Szombaton több száz fős tüntető tömeg jelent meg Joe Biden elnök Delaware állambeli otthonának közelében is palesztin zászlókkal, és tűzszünetet, valamint önálló Palesztinát követelő táblákkal. A tüntetők az elnököt „népirtással” vádolták, amiért ő és kormánya támogatja a Gázai övezetet uraló, Hamász elleni izraeli katonai akciót.