Ezen a forró nyári napon jól esik egy kis Sör És Fű

2015. június 12., 15:57 Módosítva: 2015.11.26 10:19
317

A Sör És Fű amellett, hogy a magasan legkirályabb nevű rapcsapat Magyarországon, a tavalyi lemezüket annyira szerettük, hogy az év legjobb megjelenései közé is beválasztottuk az Enter The SÉF albumot. A budapesti raptrió most Szleng címmel hozott ki egy friss dalt, ami nálunk hallható először.

Tovább

Kerek jubileumot ünnepel a Tiszavirág-fesztivál

2015. június 12., 13:59 Módosítva: 2015.06.12 15:32
4

Tízedik születésnapját ünnepli idén júniusban közép-Magyarország legnagyobb ingyenes kulturális rendezvénye, a Szolnoki Tiszavirág Fesztivál. A szervezők idén a francia/belga/német zenei  felhozatalból válogattak, a külföldi előadók mellett pedig a Cseh Tamás-programban felfedezett fiatal, magyar zenészek is színpadra lépnek. Az egyedi környezetben zenei és gasztronómiai különlegességet kínáló fesztivál idén is ingyenes.

IMG 4971

A Szolnoki Tiszavirág Fesztivál 2005-ben azzal a nem titkolt céllal indult útjára, hogy minőségi és különleges produkciókkal nyújtson alternatívát már létező fesztiváloknak. Ezért lett a helyszíne a szolnoki Tisza-parti sétány, ezért állítanak rajta standokat évről évre a kiváló minőségű családi borászatok, pálinka-manufaktúrák, és kézműves sörfőzdék. A Tiszavirág egyediségéhez hozzájárul a helyszín sajátos hangulata: a névadó kérészvirágzás és a nyári melegben a folyópartot elárasztó kellemes hársfaillat sajátságos védjegyévé vált a rendezvénynek. 

A fesztivál városi szimbólumot teremtett, közösségeket hozott létre, egyedülálló módon ülteti egymás mellé a fiatalokat és az időseket. Szakmai és látogatói körökben egyaránt nagyon jó a megítélése, ez az év legjobban várt rendezvénye a városban. A fesztivál erre a helyszínre lett kitalálva, az ide szervezett programok ebben a környezetben nyújtják azt a hangulatot, amit a közönség felé közvetíteni akarunk -  

ezt Kovács Ákos fesztiváligazgató, a Tiszavirág Fesztivál megálmodója mondta az elmúlt tíz évről.

Tovább

Som Lajos bevallotta: III/III-as ügynök volt

2015. június 12., 13:47 Módosítva: 2015.06.13 14:37
224

Som Lajos önként árulta el a Best magazinban, hogy a hetvenes években III/III-as ügynöknek szervezték be, írja a Blikk.

Az 1974-ben alapított Piramis basszusgitárosát egy olyan díjkiosztó után keresték fel otthonában a nyomozók, ahol az egyik slágerükbe hirtelen bejátszotta basszusgitárjával a himnusz részleteit. Átvitték egy hotelszobába, ahol először a himnuszról faggatták, majd a tudtára adták, hogy minden olyan dologról hírt kell adnia, ami káros a Magyar Népköztársaságra nézve. A zenész ekkör döbbent rá:

III/III-as ügynököt akarnak belőlem csinálni. Három nap gondolkodási időt kértem, és mivel tanácstalan voltam, megkérdeztem az apámat.

Tovább

Elhunyt Ornette Coleman, a free jazz ősatyja

2015. június 11., 18:03 Módosítva: 2015.06.12 08:51
124

85 éves korában szívrohamot kapott és elhunyt Ornette Coleman, a free jazz kitalálója, a dzsesszene egyik legismertebb innovátora és Pulitzer-díjas szaxofonos. Coleman az 1959-es The Shape of Jazz to Come című albumával írta be magát örökre a nemzetközi zenetörténetbe. Az akkoriban domináns bebop helyett Coleman sokkal radikálisabb irányba ment tovább, ezzel letette az avantgárd jazz alapjait, majd az egy évvel későbbi Free Jazz: A Collective Improvisation c. albummal voltaképpen egy létrehozta a free jazzt, a műfaj legszabadabb, eredetibb, és legkevésbé sem könnyen fogyasztható alzsánerét.

Tovább

Elveszik a magyar zenészek munkáját

2015. június 11., 16:00 Módosítva: 2016.04.21 15:09
665

Elérkezett az a pont, hogy már a zenében is elveszik a magyar emberek munkáját, hiszen a pécsi Mongooz and the Magnet zenekarban egy magyar tag mellett egy ír és egy norvég egyetemista is játszik. Az együttes zenéjét valahol a klasszikus rhythm & blues, a funk és a modern blues rock keresztmetszetével lehetne legjobban leírni, és most elkészítették az első klipjüket, ami itt premierezik a Stenken.

Tovább

Az igazi bulizás nem egy mágneses matrac

2015. június 11., 09:37 Módosítva: 2015.06.11 12:29
11

Minden rendes bulikatona tudja, hogy a jó bulihoz legalább három dolog kell:

  • legalább egy jó dj vagy zenekar,
  • sok elkötelezett bulikatona,
  • és egy jó helyszín.

De egy rendes bulikatona azt is tudja, hogy az év nagy részében sosem lehet igazán tökéletes egy buli, mert ahogy azt brit tudósok is alátámasztották már, a bulienergia áramlását megfogják a falak. Na, aki tavaly nyár elején ott volt a nagyvásártelepi Külkoloron, az pontosan tudja, hogy milyen, amikor a bulienergia kompromisszumok nélkül áramlik szét. Ez egyébként azt is jelenti a rendes bulizás egyáltalán nem olyan, mint a csodavíz, a spentótkapszula, vagy a mágneses matrac.

1267790 661332237224663 1162711912 o
Fotó: Facebook

A rendes bulizásnak ugyanis bizonyítható hatásai vannak. Bizonyítható, mert lefogadom, hogy azok közül, akik ott voltak, bárki simán elmesélné, hogy még mindig kicsit kuncog magában, ha eszébe jut, ahogy a pofátlan funkkal fellépő Dam-Funk bulija után egy golf caddyhez hasonló négykerekű járgányban krúzolt a táncolók között, vagy hogy akkorát ment az turbóufón, a körhintán, vagy a hummerszimuláton, hogy azóta is könnybe lábad a szeme, ha eszébe jut, hogy bezárták a pesti vidámparkot.

Tovább

Csuja Imrén és UFO Zsoltin röhög a fél internet

2015. június 10., 15:38 Módosítva: 2015.06.11 10:48
600

Tavaly februárban a Gáti Oszkár hangján tücsök-hegedűről szavaló Rambo felrobbantotta az internetet, majd a Margó Fesztiválon a hivatalosan is az irodalom része lett. Szerencsére idén nyáron sem maradunk verses mém nélkül: a Szomorú Szamurájt szavaló Szilágyi Csenge után itt az új humorbomba,

az UFO együttes Napolaj című, már a '90-es években is béna diszkóslágerét teljes átéléssel előadó Csuja Imre!

A Csuja Imre-videót a ma már 135 ezres megtekintésnél tartó Szomorú szamurájhoz hasonlóan a NuHeadzTv készítette, gyorsan meg is kerestük az egyik alkotót, Horvát Ádámot, hogy mesélje el, hogyan készítette el Bozsik Ádámmal a diszkósláger-verseket:

Már két éve is volt egy olyan rejtett kamerás videónk, az Álljunk meg egy dalra!, amiben prózában elmondott dalszövegekkel mentünk oda véletlenszerűen kiválasztott vásárlókhoz. Ezt gondoltuk most tovább a '90-es évek bugyuta dalaival.

Tovább

Bemutatjuk az ismeretlen gyermeket, Szurcsik Erikát

2015. június 10., 15:22 Módosítva: 2015.06.10 16:58
282

Valószínűleg rendszeres olvasóinknak nem újdonság, hogy eléggé szeretjük a Gustave Tigert, például a tavalyi nagylemezük, a legutóbbi klipjük, vagy úgy csak A Szám-döntős jelenlétük miatt. Most azonban nem róluk lesz szó, hanem a punkzenekarhoz utólag csatlakozott Szurcsik Erika énekesnőről, aki most szólóban hozott össze egy nagylemeznyi hanganyagot, amit mindenképpen be kell mutatnunk.

Tovább

Harapok egy kis Hendrixet, aztán haluzok hajnalig

2015. június 10., 14:12 Módosítva: 2015.06.10 15:50
2

Jimi Hendrix képeivel és dalcímeivel tervez ehető kender- és marihuánakészítményeket forgalmazni egy kanadai cég, írja a High Times. A kenderolaj felhasználásával készülő termékek között lesz gumicukor, keménycukor, energia- és egészséges italok is. A projektet Hendrix testvérén keresztül intézi a Purple Haze Properties nevű cég, azonban erre nem kaptak engedélyt az összes Hendrix-jogot kezelő családi cégtől, ami többek között azt is megvétózta, hogy eredeti zenék menjenek az új Hendrix-film alatt. A cég szerint minden rendben van a jogokkal, de ezt majd akkor hisszük el, amikor Stratocaster formájú gumimacitól flesselünk a Gellért-hegyen.

Fegyvernek tűnik, pedig hangszer

2015. június 9., 16:14 Módosítva: 2015.06.09 19:58

A fenti képen látható eszközt 

épp úgy el tudnám képzelni egy páncélos lovag vagy egy pribék kezében, mint egy traktor után kötve. Esetleg egy sétálóutcás dizájnbolt kirakatában, mint praktikus, handmade bármitartót.

De természetesen a helyes megfejtés egy ókori hangszer, hiszen ez itt a Múltcore legújabb része!

Oké, és mi az  a Múltcore? Hát a Stenk zenetörténeti sorozata az őskortól napjainkig (vagy amíg meg nem unjuk). Az ókori zenékkel már épp végeztünk, most kor legizgalmasabb hangszereit vesszük sorra. Ha nem akarsz lemaradni a folytatásról, kövesd a Facebookon!

Tovább

Érdemes hangolódni a Fishing on Orfűre

2015. június 9., 15:27 Módosítva: 2015.06.09 16:36
256

Tavaly a kedvenc magyar megjelenéseink egyike volt az Óriás 0209 című lemeze, a zenekarnak pedig azóta sikerült még Paksi Endrét is magára haragítania egy joggal halhatatlanná váló koncertfelvétel átdolgozásával. A zenekar most nem akart tökölni, és rögtön két klipet is összeraktak a 0209-en szereplő Szomorú és Halott című számokhoz, amelyek a Stenken láthatók először.

Tovább

Buzizott a DJ, elbúcsúzhat a karrierjétől

2015. június 9., 12:23 Módosítva: 2015.06.09 22:33
513

Marijus Adomaitis egy azóta már törölt Facebook-posztban olyasmit írt, hogy a melegek olyanok, mint a pedofil ír papok, és ezeket az másik fajhoz tartozó embereket a jó kilencvenes években még kijavították.

A Ten Walls néven zenélő Adomaitis megpróbált bocsánatot kérni, és remélte, hogy a félreértésből nem fog provokálni többet, de már késő volt, kollégái folyamatosan zárkóznak el tőle, az európai turnéra szánt előzenekara lemondta a támogatást, a nemsokára megjelenő albumát kiadó Phonica Records kijelentette, hogy nem fogja árulni a lemezt, a nyár elektronikus fesztiváljai pedig sorban mondják le a fellépéseit. Sőt, talán fellépést sem tud majd intézni magának, mert dobta őt a bookingja.

Tovább

A Led Zeppelin-dal, ami sosem jelent meg

2015. június 8., 16:43 Módosítva: 2015.06.09 11:48
78

A retró életérzést meglovagoló Led Zeppelin július 31-én jelenteti meg remasterelve az utolsó három nagylemezét : a Presence-t, az In Through The Out Doort és a Codát. meg lehet majd venni cd-n, dupla cd-n ritkaságokkal, sőt, bakeliten úgy, ahogy eredetileg kijött, de akár extra deluxe díszdobozban is.

Ami viszont a legérdekesebb ínyencfalat az igényes rockzene szerelmeseinek: végre stúdióminőségben lehet megszerezni egy évek óta Youtube-on keringő Led Zeppelin-dalt, a Sugar Mamát, ami még 1968-ban készült, de egyetlen lemezre sem került végül föl. Hallgasson bele jó minőségben a Lángoló Gitárokon!

Ennél jobb elektronikus zene nem lesz idén

2015. június 8., 14:35 Módosítva: 2015.06.08 19:16
104

Már most az év legjobb zenei megjelenései között emlegetik a The xx-ből ismert Jamie xx szólólemezét, és ezzel a véleménnyel mi sem nagyon vitatkozunk a mostani nagykritikánkban. Akinek nem kenyere az elektronikus zene, azok bőven válogathatnak a hét lemezei között, hiszen akad remek brit garázsrock egy debütáló bandától (Slaves), de az észak-ír Ash is visszatért. Rajtuk kívül lesz még szó az új Florence + The Machine-ről, Major Lazerről, John Dwyer mellékprojektjéről (Damaged Bug), Chance The Rapper jazzes próbálkozásáról, Willie Nelsonról és a Soakról is.

Tovább

Űrgolyhókkal jubilál a Tiszavirág Fesztivál

2015. június 8., 13:33 Módosítva: 2015.06.08 16:51
5

10. születésnapját ünnepli júniusban a Szolnoki Tiszavirág Fesztivál. Idén a Cseh Tamás-program mellett a folk rock, a reggae és a filmvetítések mellett a családi borászatok, a pálinka-manufaktúrák, és kézműves sörfőzdék is felsorakoznak majd a Tiszaligetben június 16-20. között.

banner.png
Fotó: Szolnoki Tiszavirág Fesztivál

A fellépők listája:

  • a francia La Rue Ketanou,
  • a dán Tim Lothar,
  • a berlini BudZillus,
  • a belga Jaune Toujour,
  • Rúzsa Magdi,
  • Palya Bea
  • Ocho Macho
  • Ferenczyi György és a Rackajam,
  • az Ozone Mama,
  • Ed Phillips and the Memphis Patrol (Elvis tribute),
  • a Kowalsky meg a Vega és a Magyar Honvédség Szolnoki Légierő zenekarának közös koncertje,
  • Hollywood Rose (Guns N Roses tribute banda),
  • Muriel,
  • The Bosky,
  • Tiszavirág blues jam
Tovább

Villámcsapás miatt megsérült 33 fesztiválozó Németországban

2015. június 6., 19:22 Módosítva: 2015.06.07 14:03
8

Villámcsapás miatt 33 ember sérült meg a németországi Rock am Ring fesztiválon szombatra virradó éjjel, írja az MTI. A rendezvényen dolgozó orvosi csoport vezetője elmondta: a sérülteket nem közvetlenül érte a villámcsapás, hanem olyan tárgyakkal, például fémkordonokkal, érintkeztek, amelyek vezetik az áramot. A sérültek közül többen izomgyengeséggel, szív- és keringési panaszokkal kerültek kórházba.

11407303 1019503118084244 776211859105597483 n
Fotó: Rock am Ring - Blog / Facebook

A Mendig település melletti repülőterén rendezett fesztivál területére éjjel három villám csapott le. Az első az egyik színpad backstage-ére, ahol a színpadot üzemeltető személyzet 8 tagja sérült meg. Később az éppen fellépő Fritz Kalkbrenner műsorát kellett megszakítani, majd a közönséget felkérték, hogy vonuljon a közelben lévő nagyobb sátrakba. A második és a harmadik villám már sátorozóhelyeket talált el, 25 fesztiválozót megsebesítve. 

Tovább

Lennon gitárja 300 millió forintot is érhet

2015. június 5., 13:05 Módosítva: 2018.05.13 16:11
5

Rekordösszeget fizethetnek John Lennon elveszettnek hitt, de nemrég előkerült J-160E Gibson akusztikus gitárjáért, írja az mti. A hangszerre egy novemberi, hollywoodi árverésen lehet majd licitálni. Az aukciót szervező Julien's aukciósház tulajdonosa szerint a gitár leütési ára rekordot dönthet és túlszárnyalhatja Bob Dylan egyik, 2013-ban elárverezett gitárjának árát is. Ez, csak a miheztartés végett, a 965 ezer dollár (267 millió forint) volt.

Lennon a gitárt Liverpoolban vásárolta, és boldogan használta egészen 1963-ig, amikor is a Beatles a Finsbury Park karácsonyi műsorában lépett fel, és a buli után lába kélt. A gitár ötven évvel később kerül elő egy amerikai használtcikk-kereskedésben. A hangszer eredetiségét Andy Babiuk igazolta, aki a Beatles által használt hangszerek szakértőjének számít. A gitárt a sorozatszáma, valamint archív fotók, videók segítségével sikerült azonosítani.

Ha minden igaz, Lennon ezen a gitáron játszott a Love Me Do című Beatles-szám stúdiófelvételén, de koncerteken is fellépett vele. Értékét minimum 6-800 ezer dollárra teszik.

Kis Grófo és Pixa megcsinálták az idei nyarat

2015. június 5., 10:59 Módosítva: 2015.10.01 17:37
2082

Miközben a Youtube (és az élet) szerint Kis Grófo ma az egyik legnagyobb magyar popsztár, eddig nem igazán fordultak meg a környékén olyan producerek, akik képesek elvonatkoztatni egy borsodi kocsma sarkába lepattintott szintetizátor hangzásvilágától. Ennek most vége, hiszen a Fluorral és Snoop Dogg-gal is dolgozó Pixa végre meglátta a lehetőséget a roma pop és modern klubzene keresztezésében. Itt van a Bulibáró, az idei nyár ironikusan és nem ironikusan is legkirályabb slágere.

mulatasi
Tovább

Húszezer kiskiadóval szerződött a Soundcloud

2015. június 5., 10:21 Módosítva: 2016.08.02 09:12
2

Nemrég arról írtunk, hogy fizetős lehet a SoundCloud, a Fader legalábbis olyan szerződéstervezeteket hozott nyilvánosságra, amelyekből az derült ki, hogy a zenei streamingszolgáltatás átalakítja üzleti modelljét, és részben fizetőssé válik. A SoundCloud a héten azonban hivatalosan is bejelentette, hogy több mint húszezer kiskiadóval kötött írásos megállapodást.

Az egyezségek alapján a független kiadók jogdíjakat kapnának az előadóik dalainak soundcloudos lejátszásai után, amelyeket a SoundCloudon megjelent hirdetésekből fedeznének. Az sem számít majd, hogy az eredeti dalról vagy annak különböző remixeiről, esetleg mashupjairól van szó, írja az A. V. Club.

A megállapodott kiadók között ott van például a Bon Ivert szerződtető Secretly Group vagy az a a Beggars Group is, akiknél olyan nevek vannak, mint FKA Twigs és a Vampire Weekend. A lépés azért is jó, mert a SoundCloud eredetileg is azzal a szándékkal jött létre, hogy a független zenei szcéna képviselői megoszthassák a saját munkáikat.

Senki sem halt meg, mindenki él és jól van

2015. június 4., 14:59 Módosítva: 2015.06.04 21:45
76

Június 7-én vasárnap jelenik meg a Takáts Eszter Beat Band új albuma, a Ha túl közel vagy, és még aznap meg is lesz a lemezbemutató koncertje itt az Index mellett, a Kobuci Kertben Dióssy D. Ákos és Szekeres András vendégszereplésével.

Az új albumom tíz saját dal és egy feldolgozás szerepel, ez Beatles I Want You (She’s So Heavy) című dalból készült. Még két számot lehet ismerni, az egyik ugye Karafiáth Orsolyának készült (erről itt már írtunk), és az a címe, hogy Él, a másiknak pedig az a címe, hogy Lámpagyújtogatók, ez a hasonló című magyar kulturális sci-fi főcímdal lett. 

Az albumot itt az Indexen lehet először meghallgatni, íme: 

Tovább

A Kings Of Leon is jön a Szigetre

2015. június 4., 11:49 Módosítva: 2015.06.04 14:48
37

Újabb nagy nevet jelentett ma be a Sziget Fesztiválköztársaság, az Avicii, a Limp Bizkit, a Cro, a Soja, a The Gaslight Anthem, a Hollywood Undead, az Ellie Gouldingot és a Kasabian mellett a Kings of Leon is ott lesz az augusztus 10-17. között megrendezésre kerülő Sziget fesztiválon, ráadásul pont szombaton, a fesztivál legerősebb napján. 

A Kings of Leon a kétezres évek egyik legsikeresebb és legnépszerűbb amerikai zenekara, több millió eladott lemezzel, Grammy-díjakkal és teltházas világkörüli turnékkal a hátuk mögött. A három testvérből és egy unokatestvérbőlálló banda 2003-as bemutatkozása óta olyan slágereket gyártott, mint a Sex On Fire, a Use Somebody vagy a Radioactive.

Újra Budapesten zenél minden idők egyik legjobb gitárosa

2015. június 2., 17:32 Módosítva: 2018.05.15 01:07
109
Hosszú idő után ismét Budapesten hangoskodik a zajrock talán legmeghatározóbb figurája, Thurston Moore. A gitáros Sonic Youth nevű legendás zenekarával már játszott a Szigeten, most majdnem húsz év után legújabb szólólemezével és álomzenekarával tér vissza Budapestre, az A38 hajóra.

"Ma éjjel odaszarok a színpadra, mert a rock'n'roll szerint csak így fejezhetem ki egészen a lelkem természetét" – mondta Thurston Moore az 1991: The Year Punk Broke című zenés dokufilmben, amelyben olyan zenekarok társaságában tűnt fel, mint a Nirvana, a Dinosaur Jr, a Ramones vagy a Babes in Toyland. A rendező, Dave Markey egy kéthetes európai turnén forgatott az együttesekkel, és közben rengeteg vicces pillanatot kamerára vett, például amikor Moore szinte fapofával szívatja az őt faggató újságírókat és a helyi tiniket.

Moore Floridában született, majd Connecticut államban nevelkedett, és bár az egyetemre is beiratkozott, végül inkább New Yorkba költözött, ahol csatlakozott a helyi underground mozgalomhoz. Ekkoriban olyan brit zenekarok munkásságán pörgött, mint a Wire, a Raincoats, a Pop Group, a Slits vagy a Public Image Ltd, de óriási hatással volt rá például a punk keresztapja és nagymamája, azaz Iggy Pop és Patti Smith is.

Ekkoriban arról fantáziáltam, hogy otthagyom New Yorkot, és Londonba költözöm, hogy a Public Image-dzsel lógjak

– utalt később erre az időszakra, illetve Johnny Rotten Sex Pistols melletti másik zenekarára. Moore emellett a hardcore punk iránti rajongását is elismerte, a Minor Threat egyik 1982-es koncertjéről például azt nyilatkozta, hogy a legjobb koncert volt, amit életében látott.

Tovább

Emeli Sandé és a Supertramp énekese Veszprémben

2015. június 2., 16:42 Módosítva: 2015.06.02 21:14
127

Roger Hogdson, a Supertramp dalszerzője és énekese, Emeli Sandé R&B-énekesnő és a Kool & the Gang lesznek az idei VeszprémFest nagy nevei. A fesztivált idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg, értelemszerűen Veszprémben, július 15. és 18. között.

Tovább

Visszalépett a Fishing On Orfű egyik főszponzora, de nincs gáz

2015. június 2., 16:38 Módosítva: 2015.06.03 09:34
86

Visszalépett a Fishing On egyik főtámogatója. Ez lehetne kellemetlen is, de igazából jó hír lehet a fesztiválozóknak, mert mivel májusban már elfogyott az összes jegy a rendezvényre, most ezzel felszabadul 300 darab 3 napos bérlet. Ezt ugyanis a cég munkatársai kapták volna meg, de szerda 12:00 órától bárki megvásárolhatja őket.

Tovább

A fáraó trombitái, melyek kirobbantották a II. világháborút

2015. június 2., 15:44 Módosítva: 2018.07.05 12:35
654

battle-of-jericho

A frigyláda és a trombiták Jean Fouquet, reneszánsz festő Jerikó ostroma című képén
Fotó: wikiart.org

Az egész történet olyan, mintha egy Indiana Jones-film forgatókönyve lenne. Egy fáraó sírjából előkerült ezüst hangszerről van szó, mely kísértetiesen emlékeztet a zsidók titkos ókori fegyverére, s amelyet Egyiptomban már háromezer évvel ezelőtt kitiltottak a városokból: már akkor is csak katonai objektumokban volt szabad használni. A XX. században ismét felbukkan és 1939-ben egy brit tiszt kezébe kerül, aki olyat tesz vele, ami egyesek szerint a világháború kitöréséhez vezet. Hát nem fantasztikus? Csoda, hogy nem csapott le még a sztorira Hollywood. A hányattatott sorsú sumer hárfák után tehát egyiptomi trombiták következnek itt a Múltcore-on. 

De mi a fene az  a Múltcore? Hát a Stenk zenetörténeti sorozata az ókortól napjainkig (vagy amíg meg nem unjuk). Az őskori és ókori zenéken már túl vagyunk, most épp az ókor legizgalmasabb hangszereit vesszük sorra. Ha nem akarsz lemaradni a folytatásról, kövesd a Facebookon!

Tovább

Az Ignite próbált egy jót Budapesten

2015. június 2., 12:51 Módosítva: 2015.06.02 16:47
343

Az Ignite az a kaliforniai punkzenekar, amit a Bad Religion mellett feltétel nélkül szeretünk, egyrészt azért, mert az Our Darkest Days című albumuk a műfaj egyik legjobb darabja, egy méltatlanul alulértékelt remek, másrészt meg ugye az énekesük az a Téglás Zoli, akinél lelkesebb külhoni magyart nem nagyon ismerünk (bár a külhoni már nem állja meg a helyét, hiszen már hazaköltözött Veresegyházára, többek között erről is beszélt egy előző interjúban), viszont haragszunk is rájuk, mert nagyon kevés lemezt jelentetnek meg, mi meg szívesen hallgatnánk a dolgaikat. A zenekar egy európai minuturné közepén egyszer csak feltűnt Budapesten, de nem koncertezni (januárban megvolt az is), hanem próbálni.

Tovább

Ellopni egy fesztivált úgy, hogy senki se vegye észre

2015. június 1., 19:26 Módosítva: 2020.06.02 00:00
969

A szántódi Pannónia Fesztivált a legtöbben csak úgy ismerik, hogy a legolcsóbb magyar nagyfesztivál, ami a májusi időpontjával voltaképpen megnyitja a szezont. Az idei PAFE-val kapcsolatban a fesztiválozók annyit láthattak, hogy átrakták a helyszínt Szántódról Miskolcra, a szervezők egymásnak üzengettek Facebookon, eltűntek a korábban bejelentett fellépők, majd mintha mi sem történt volna bejelentették, hogy mégis csak Szántódon lesz a buli, viszont júliusban. A káosz nem véletlen: az alapító-főszervezőtől fizetési hiányosságok miatt az egyik alvállalkozója egész egyszerűen elcsaklizta a fesztivált, és végül az eredeti rendező nélkül tartják meg ugyanúgy Szántódon, mint tavaly. Kis magyar fesztiválvalóság 2015.

Tovább

Az Ocho Macho a Nagy-Szín-Pad! győztese

2015. június 1., 14:08 Módosítva: 2016.02.10 09:25
2

Az Ocho Macho nyerte a 2015-ös Nagy-Szín-Pad!-ot, a Petőfi Rádió és a Volt Produkció tehetségmutató versenyét, így ők képviselik Magyarországot a 2016-os Eurosonic Fesztiválon Hollandiában.

Emellett a szoros eredményt látva a szervezők úgy döntöttek: a The Biebers is meghívást kap a Sziget, a Volt és a Strand Fesztivál nagyszínpadára. Az instagramos közönségszavazás nyertese a Honeybeast lett.

Bezár a Dohány utcai Roham Bár

2015. június 1., 13:01 Módosítva: 2015.06.02 08:58
158

Szűkszavú közlemény és a tévés adásszünet jele került ma ki a Roham Bár Facebook-oldalára:

A klub 2015. június 1-től megszűnik jelenlegi formájában, a meghirdetett programok alternatív helyszín(ek)en kerülnek megrendezésre. Minderről részletek hamarosan, addig is köszönjük hogy velünk voltatok, várjuk a folytatást!

Bár sok jó buli helyszíne volt az egykori Metró Klub helyén nyílt, Dohány utcai új Roham, ez a Roham már sajnos nem az a Roham volt, ami régen (amikor még minden jobb volt, ugye) a Vas utcában volt, Stark Attila fura majmaival kifestve, itt készült a popkulturális iránytűnek szánt Roham magazin, és a telt házas Soerii & Poolek-koncertek szünetében együtt lehetett piálni az összes Alfabéta-díjas magyar képregényrajzolóval. Egyszer rejtélyes körülmények között még a vécét is szétverték, az esetnek akkortájt – a huszonéves budapesti fiatalok nevében – egy generációs punkinduló állított emléket. Hallgassuk meg most is!  

Eric Idle önfeledten énekelt és táncolt Budapesten

2015. június 1., 12:14 Módosítva: 2015.11.09 13:33
44

Vasárnap az egyik Monty Python-tag, a nyughatatlan Eric Idle is itt volt Budapesten, hogy a Nem a Messiás fináléjában elénekelje halhatatlan klasszikusát, az Always Look on the Bright Side of Life-ot a Brian életéből. Valamiért azonban még ez sem volt elég ahhoz, hogy teltház legyen a Sportarénában. Pedig mi, magyarok legendásan nagy Monty Python-rajongók vagyunk: pár hónapja még azért is képesek voltunk pénzt kiadni, hogy a Youtube helyett moziban nézzük meg felvételről a legendás brit humorformáció O2 arénás visszatérését.

Eric Idle-t természetesen állva tapsolta az Aréna közönsége, csak éppen kétszer 45 percnek meg egy hosszabb szünetnek kellett eltelnie ahhoz, hogy színpadra lépjen (előtte is beugrott persze elgitározni egy Bob Dylan-paródiát, csak a napszemüvege miatt a hátsó sorból már nem lehetett felismerni). Addig be kellett érnünk Hajdú Steve-vel, aki ráadásul magyarul énekelte el a híres favágó dalt. És hát ne kerülgessük a kerülgethetetlent:

a Lumberjack Song Michael Palin nélkül nagyjából annyira vicces, mint Pataky Attilától a November Rain, meg a 90-es évek magyarított filmslágerei!

Ez a furcsa, nyomasztó érzés végig ott motoszkált bennem a darab alatt. Pedig a Nem a Messiás szereplőgárdájában a Monty Python-poénok legnagyobb magyar rajongója, az angol humor hazai pápája, Galla Miklós is ott volt. Sőt, még női ruhában is parádézott!

De sajnos ő is csak a felvonások legelején és legvégén bolondozott. Pedig a mókás énekhangjával minimum neki kellett volna a három férfi szólista egyikének lennie.

Tovább