Judge Dread, a betiltott dalok királya

2015. június 1., 00:37 Módosítva: 2016.09.08 23:43
215
Egy sztriptízbár marcona kidobójából lett popsztár, aki még Bob Marley-t is lekörözte Angliában. Több számát tiltották be, mint bárki másnak a könnyűzene történetében, de még így is lemezek százezreit adta el. Dalaiban többnyire szexről, szexről és még annál is több szexről énekelt. Végül azonban nem hancúrozás közben, hanem saját koncertjén érte utol a halál.

Alexander Minto Hughes 1945. május másodikán született az angliai Kent megye Snodland nevű kisvárosában, ugyanazon a napon, amikor a második világháború során a Vörös Hadsereg elfoglalta Berlint. Hughes tinédzserként esett szerelembe a reggae-vel, amikor London kétes hírű negyedében, a Clash együttes által is megénekelt Brixtonban együtt lakott egy jamaicai bevándorlócsaláddal.

Ha Brixtonon hajtottál át, talán még az autórádiód is magától átállt reggae-re

– írta a Riot magazin is.

A műfaj ifjú rajongójaként a városrész különböző szórakozóhelyein kezdett el kidobófiúként dolgozni – például a legendás Ram Jam klubban, ahol Jimi Hendrixtől, a Creamen át, a Fleetwood Macig számos nagy zenész megfordult. Az adottságai megvoltak hozzá, hiszen Hughes nem volt éppen kicsi, súlya meghaladta még a mázsát is. Ennek ismeretében már nem is olyan meglepő, hogy egy sztriptízbár ajtónállójaként és testőrként is dolgozott, például olyanok testi épségéért felelve, mint a modok körében igen népszerű The Who vagy épp a legendás Rolling Stones.

Tovább

Napokon: Pleased

2015. május 31., 18:13 Módosítva: 2015.05.31 19:43
70

A Napokon valójában régóta egy egészen figyelemre méltó grunge-zenekar, de valahogy soha nem vonzott be ezreket.

Hiába a beazonosítható hangzás, a jellegzetes hangközök, a technikás alapok, vibráló gitárszólók, a kereskedelmileg is értelmezhető áramlatok elkerülték őket. Megmaradtak valahol kilencvennégy körül és így azok kedvencének, akik megvannak győződve arról, hogy a legjobb zenék kilencvennégy körül születtek.

A koncerten tegnap bemutatott új, Origo című nagylemezt viszont érdemes lehet meghallgatni mindenkinek, egyrészt mert kevés zenekar rögzít ma már analóg, egyszerre feljátszva szalagra, és igazán jól szól. Másrészt akadnak rajta az ismert keretből kilépő, a zenekartól szokatlanul rádióbarát számok is. Például kapásból itt a szuperlíriai Pleased, ami már szinte Eurovízió, de a szó legszebb értelmében.

origo (2015) by NAPOKON

A hiphop kishercege trónra tör

2015. május 31., 14:50 Módosítva: 2015.10.01 18:21
24

Nem volt túl erős ez a mostani hét, ha A$AP Rocky váratlanul nem hozza előre az albummegjelenését, bizony komoly gondban lettünk volna a hét lemeze kiválasztásánál. Így viszont a New York-i hiphop kishercegéről írtuk az eheti nagykritikánkat, kicsiben meg olyanok közül válogattunk, mint az Unknown Mortal Orchestra, The Vaccines, Kubinyi Júlia, Modestep és az Anti-Flag.

Tovább

Országháziak kezében a popszakma

2015. május 30., 18:24 Módosítva: 2015.09.11 15:56
428
A magyar zeneipar jelentős része megakadt 15 évvel ezelőtt és az államtól várja a segítséget. Music Hungary konferencia, 2015.

Már harmadik éve rendezik meg a Music Hungary-t, a zeneipari konferenciát Magyarországon, a Sziget és idén másodjára a ProArt szervezésében, és a programfüzete a felvetett témák alapján nagyjából annyira tűnik izgalmasnak, mint egy szuper kispártos felszólalás egy plenáris ülésen: Nemzetgazdaság és könnyűzene, Hogyan szerezhetünk közönséget magunknak, és így tovább. Ha ilyen címmel kapunk egy sajtóközleményt akkor valószínűleg olvasás nélkül töröljük, ha nem rögtön a Spamben landol az egész és törlődik mindenféle figyelem nélkül 30 nap után.

Tovább

Nem is gondolnánk mennyi klassz énekes-dalszerzője van Magyarországnak

2015. május 29., 16:53 Módosítva: 2015.05.30 08:55
402

Amikor a legutóbbi dalversenyünkön feltűnt a pécsi Micsoda Dániel, vagyis Zanzinger, akkor még nem tudhattuk, hogy a folk és blues beütésű singer-songwriter vonal tényleg létezik Magyarországon, csak valamiért nem vettük észre. Ezt a tévképzetet oszlatja el a nemrég alapított Lone Waltz kiadó, aminek első hivatalos megjelenésén két-két szám található három látszólag hasonló, egymástól mégis teljesen eltérő előadótól. Hármas premier a Stenken, új zenék Zenzingertől, Upor Andrástól és Duke Bluebeardtől.

Tovább

Halálos fenyegetéseket kapnak a Glastonbury szervezői Kanye West miatt

2015. május 29., 13:37 Módosítva: 2015.05.29 18:13
3

Az idei Glastonbury fesztivál legnagyobb durranása Kanye West lesz, legalábbis a szervezők szerint. Azért csak szerint, mert már 133 ezer aláírásnál jár az a petíció, amiben a fellépés lemondására szólítják fel a szervezőket. A rapper fellépése tényleg annyira kiverte a biztosítékot egyeseknél, hogy a halálos fenyegetésektől sem riadtak vissza.

A Glastonbury tradicionálisan gitár- és rockzenei fesztivál, ezért is akasztotta ki annyira rajongókat, hogy Kanye West a headliner. Ez nem az első alkalom, 2008-ban Jay Z fellépését is nagy hőbörgés fogadta, a rapper pedig egy Oasis-feldolgozással volt kénytelen élőben menteni a menthetőt. Emily Eavis, az alapító Michael Eavis lánya arról is beszélt a Daily Mailnek , hogy kiemelkedően izgalmas fellépőnek tartják Westet, akinek köszönhetően végre az amerikai sajtó is nagyobb figyelmet fordít a rendezvényre.

Visszatért a Shygys. Nem vicc!

2015. május 29., 12:14 Módosítva: 2015.05.30 13:09
6988

A 2010-es évek egyik legjobb, egyben legrosszabb tulajdonsága, hogy a '90-es évek olyan szemérmetlenül mászik vissza az állandó iróniától nonstop identitászavarban küszködő popkultúrába, hogy ezen felbuzdulva azok is a visszatérés mellett döntenek, akiket már a maguk idejében is inkább letagadott volna az emberiség. Na, pont ilyen a Shygys, a magyar fiúcsapat-archívum legzavarbaejtőbb formációja, akik teljesen okésnak gondolják, hogy 2015-ben kihoznak egy új klipet. Mi pedig teljesen komolyan gondoljuk, hogy ebből a videóból kiszedjük a legkozsósabb részeket.

Tovább

Bazári lesz a nyár legmenőbb fesztiválja

2015. május 29., 11:02 Módosítva: 2015.05.29 13:49
12

Már csak egy hónap van hátra a legnagyobb városi fesztivál, a Budapest Essentials kezdéséig. Azt már lehet tudni, hogy olyan különleges helyszíneken lesznek koncertek, mint a Zwack-gyár vagy a Vásárcsarnok, illetve már a külföldi fellépők listája is fix, a nevek között megtalálni például La Rouxt, az Austrát, a Wombatsot vagy Eskmót. Az impozáns külföldi zenészek mellett természetesen hazai produkciók is feltűnnek majd, az eddigi jó szokást megtartva továbbra sem szokványos helyszíneken.

Tovább

Szarszagban születtek a legszebb Szörényi-slágerek

2015. május 28., 19:08 Módosítva: 2016.02.27 13:11
1103

Szörényi Levente április 26-án lett 70 éves, ehhez időzítve jelent meg májusban az életrajzi kötete Rohan az idő címmel. A könyv az Illés együttes Kossuth-díjas frontembere és  a mandineres Stumpf András közti, több hónapos interjúsorozat olvasmányos kivonata – és egyben a Kádár-korszak, a rendszerváltás és az új demokrácia  keserédes kultúrtörténeti krónikája.

B1344945

Ám aki szexben, drogban és rock&rollban tobzódó bulibeszámolókat vár a hazai beatkorszak pápájától, a magyar Buddy Hollytól, könnyen lehet, hogy csalódni fog.

Én buli után általában megvacsoráztam, ittam legfeljebb egy sört, aztán mentem aludni.

– vallja be Szörényi már a könyv legelején. Sosem volt rajongólányokkal lógó csajozógép (bár két szerelmével is az Illés-fellépések után jött össze), füves cigit is csak egyszer szívott, egy kenyai bárban, félmeztelen maszáj nőkkel iszogatva. Azért tíz érdekes Szörényi-sztorit így is össze lehetett szedni a könyvből. Íme:

1. Szarszagban születtek a legnagyobb Szörényi–Bródy-slágerek

Az Illés-rajongók bizonyára kívülről fújják a legendás szerzőpáros nagy egymásra találását, hiszen az Illés-koncertek visszatérő anekdotái ezek. Kezdetben Bródy utálta Szörényit, mert beugró zenészként mindig elszaggatta a gitárhúrjait, az 1965-ös, nógrádverőcei KISZ-táborban viszont már teljesen egyetértettek abban, hogy magyar nyelvű beatzenét kellene játszaniuk a sok Beatles-, Kinks- és Animals-feldolgozás helyett.

Ültünk a háztetőn, és hoztuk a témákat. Az egyiket Bródy, a másikat én, míg ki nem alakult a dal szerkezete. A szöveggel ugyanígy voltunk, azt is ketten raktuk össze. Ki mondta, hogy rám várj? – Bródy előállt ezzel. A Ne várj tovább, jöjj el! viszont már az én sorom.

Tovább

Balladák ködös sikátorokban - Idén is lesz Ultrahang fesztivál

2015. május 28., 14:33 Módosítva: 2015.05.28 21:42
25
Idén újra megrendezésre kerül az Ultrahang fesztivál, amely tizenöt éve a formabontó periférikus zenei produkciók elsőszámú hazai fesztiválja. Míg a héten elején már bejelentették az első neveket, az idei év legnagyobb dobását ma délelőtt jelentették be Dean Blunt személyében.

A Hype Williams duó tagjaként ismert Dean Blunt tavalyi Black Metal lemeze a Rough Trade egyik legnagyobb dobása volt és  bizarr hangulatával a tavalyi év egyik legfontosabb lemezeként tartják számon. Blunt a zenéit jellemző megszokott obskurus, rideghangulatot szólólemezén popzenei megoldásokkal keverte, így a lemez úgy hat, mintha egy ködös külvárosi sikátorban hallgatnánk a legszebb balladákat attól tartva, hogy valaki mindjárt lefenyít minket.



A fesztivál maga szeptember 27. és október 4. között kerül megrendezésre szokás szerint különböző helyszíneken, és Dean Blunt koncertjén kívül jelen lesz még az amerikai avantgárd egyik legfontosabb alakja, az idén nyolcvenegy éves Phill Niblock, aki a Trafó nagytermében ad nagykoncertet, amelynek vizuális részét saját filmjei képzik. Niblock szuggesztív, több órás koncertjei  pszichedelikus drogok szintjén támadják meg az ember időérzékét, aminek a dinamikáját maguk a filmek adják, a minimalista, lassan épülő hangorkánra. 

A fesztivál fellépői még bejelentés alatt állnak, de már biztos, hogy jelen lesz a New York-i zajzenei szintér egyik fő motorja, a vonósként induló multiinstrumentalista C. Spencer Yeh valamint Niblock régi fegyverhordozója, a holland Thomas Ankersmit.

Magyar vonatkozásban eddig a Silf és az Omymax került bejelentésre, az UH fesztivál az esemény facebook falán kommunikálja a bejelentéseket, így érdemes figyelni őket. 

Hotelszobájában halt meg a U2 turnémenedzsre

2015. május 27., 20:40 Módosítva: 2015.05.28 10:27
7

Több mint harminc éven át volt a U2 jól bevált turnémenedzsere Dennis Sheehan, akit szerdán hajnalban holtan találtak nyugat-hollywoodi hotelszobájában, írja a Variety. Halálát súlyos szívroham okozta.

Sheehan a hatvanas éveiben járt, és 1982 óta dolgozott a zenekarral. A U2 a halálát megelőző este a Los Angeles-i Forumban játszott.

Egy családtagot veszítettünk most el. Nemcsak a zeneiparban számított legendának, hanem a zenekarunkon belül is. Pótolhatatlan

– reagált Bono a turnémenedzser halálának hírére.

Tovább

Több technót a Művészetek Völgyébe!

2015. május 27., 15:51 Módosítva: 2015.07.22 16:33
801

A Nagyon Balaton-fesztiválsorozat részeként bejelentették az idei Művészetek Völgye hivatalos programjait a budapesti Impro Házban. Az idén 25. alkalalommal megtartott rendezvényre bejelentett programok és helyszínek alapján egyre nyilvánvalóbb, hogy az évekig problémákkal küszködő Művészetek Völgye kezd ismét egy erős fesztivál lenni.

Tovább

Már nem csak évente lesz piros betűs ünnep a lemezvásárlás

2015. május 27., 13:42 Módosítva: 2015.05.27 15:20
110
A Record Store Day kiötlői idén gondoltak egy merészet, és bejelentették, hogy még idén elindul a Vinyl Tuesday nevű esemény, amely – mint nevéből is kiderül – minden kedden új megjelenésekkel fogja elkápráztatni a fogyasztó közönséget.
vinyltuesdaylogo

Hogy ez mennyire jó ötlet, majd elválik, személy szerint engem a Record Store Day is idegesít, főleg, hogy arról szól, hogy vászontáskás hipszterek rohangálnak évente egyszer lemezboltokba, akik egyébként az év további részében közelébe se mennek, hogy ott aztán megvegyenek rohadt drágán egy digitálisan újramasterelt verzióját valaminek, amiből a korábbi nyomások is karnyújtásnyira vannak normális áron. Az pedig kifejezetten káros, hogy a leleményes üzletemberek is észnél vannak ilyenkor, és felvásárolják ezeket a limitált lemezeket, hogy aztán többszörös áron továbbadják őket, így egy olyan lemezen keresnek akár ötven dollárt is, amiből az előadó, a gyár, a kiadó, a terjesztő  és a lemezbolt összesen lát nagyjából húszat. 

Ami viszont pozitívum lehet, hogy valamelyest leveszi a terhelést a gyárakról, amelyeknél ilyenkor feltorlódnak a rendelések, és a hónapos csúszásokkal az ellehetetlenülés szélére taszítják a független kiadókat – mivel értelemszerű, hogy nem a független, ötszáz darabot nyomó kiadót fogják hamarabb kiszolgálni, hanem a többezres rendelést lebonyolító multit. 



Az első kedd kitűzése még folyamatban van, ami azonban biztos, hogy többféle kiadvánnyal is készülnek, többek között olyanokkal, amelyek a digitális megjelenés előtt kizárólag lemezen lesznek elérhetőek, illetve olyan lemezek nyomásai, amelyek eddig csak CD vagy digitális formátumban voltak elérhetőek, valamint a szektásokra is gondolnak, és a Record Store Day közösség tagjai számára is nyomnak exkluzív lemezeket.




Norvég elektronikus zenében nyomul a Kerekes Band

2015. május 27., 11:03 Módosítva: 2015.05.27 12:39
11

A tavalyi év egyik legsikeresebb elektronikus lemezének, Todd Terje It's Album Time című albumának egyik dalát dolgozta fel a Kerekes Band. Szerintük Todd Terje Alfonso Muskedunder című száma "kísértetiesen hasonlít ahhoz a 7/8-os ritmusú moldvai kecskés tánchoz, amit annak idején gyakran játszottunk a táncházakban is."

Az újragondolt számhoz Todd Terje vizuális stílusában zenei illusztráció is készült, amelyet Madarász Gergely képzőművész készített. A Kerekes Band nem először dolgoz fel saját stílusától eltérő dalokat. volt már Jimi Hendrix, Prodigy és Faithless feldolgozásuk is.

Tovább

Boggie szerint nem állt mellette a magyar sajtó

2015. május 27., 08:35 Módosítva: 2018.10.17 15:27
265

Boggie ismeri a „saját dala értékét” ami szerinte többre lett volna elég, mint a huszadik hely. Csemer Boglárka csalódott, hitt magában és a dalban, és az élmezőnybe várta magát, nyilatkozta a Borsnak. Boggie szerint főleg a magyar újságírók kritizálták a dalt, és megemlítette az eurovíziós körbeszavazást is. A Borsnak azt nyilatkozta, furcsa volt, hogy bár a magyar közönség választotta ki a dalát, mégsem érezte annyira itthonról a támogatást. Szerinte sok olyan dal végzett előtte, aminél az övé szakmailag színvonalasabb volt. Az MTVA stábja egyetért azzal, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan most is valami eredetivel rukkoltunk elő – írja a Magyar Nemzet. 

A Wars for Nothing már a döntő előtt számos kritikát kapott, a britek egyszerűen „sokkolónak” nevezték, hogy a magyar énekesnő ezzel a legjobbak közé került. Boggie szerdán tart sajtótájékoztatót az Eurovízió kapcsán.

Az Index felfedezettje lett az év felfedezettje

2015. május 26., 23:28 Módosítva: 2015.05.27 12:12
20

Csemer Boglárka Boggie, a Wellhello, a Szabó Balázs Bandája, Gájer Bálint, Halász Judit, a Berki Tamás-Sárik Péter duó és a Söndörgő is Fonogram-díjat kapott kedden a Várkert Bazárban rendezett gálaesten. Az év dala a Halott Pénz Valami van a levegőben című száma lett, az életműdíjat Pásztor László kapta, írja az MTI.

Tovább

Egy parkolóban szétszórva találták meg a páratlan műkincset

2015. május 26., 15:00 Módosítva: 2016.11.18 20:16
327

– De hát tanár úr, azt ígérte nem írunk dolgozatot deriválásból! 

Sajnálom gyerekek, hazudtam.

– felelte nekünk Gál tanár úr a Szent László gimiben, és azzal osztotta is tovább a papírokat. Hát ez a helyzet itt a Múltcore-on is, mert bár azt ígértem, hogy ez egy utazós blog, ahol csak zenehallgatás lesz semmi más, de nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy mielőtt továbblendülnénk a sorozatban a középkorba, be ne mutassam kedvenc ókori hangszereimet.

A felsorolás nem lesz teljes, nem is írok mindegyikről sokat, inkább csak úgy hasraütés-szerűen kiragadom azokat, amelyek valamiért érdekesek nekem. Először lássuk a sumerek fantasztikus hárfáit és a görög kitharák titkait, egyszóval a húros hangszereket.

 (Amúgy, hogy kerek legyen a történet muszáj megjegyeznem, Gál tanár úr végül nem írta be a jegyeket, csak kíváncsi volt mennyit fogtunk föl az előző órai anyagból.)

Tovább

A család szerint B.B. Kinget megmérgezték

2015. május 26., 11:35 Módosítva: 2015.05.26 16:39
9

Május 14-én, 89 éves korában meghalt B. B. King, a blues királya. Az akkori hírek szerint nem volt szó idegenkezűségről, de ezt a családja most szeretné megcáfolni. King leszármazottai ugyanis úgy gondolják, hogy a zenész mérgezés vagy nem megfelelő orvosi kezelés miatt halhatott meg.

Tovább

A hét lemeze: Paul Weller

2015. május 25., 14:40 Módosítva: 2018.01.27 18:12
87

A ma 57 éves Paul Weller, akit elsősorban a mod-revivalhoz sorolt The Jam éléről ismerhetünk, egy szinte tökéletes és zseniális albummal jelentkezett. Tudta ezt ő maga is, hiszen már korábban is azt mondta, tizenkettedik szólólemeze, a Saturn's Pattern, az eddig egyik legjobb munkája lesz. És aztán így is lett!

Ezen kívül meghallgattuk még többek közt a Hot Chip, a Faith No More, a Thee Oh Sees, Torres, az Elvis Depressedly és az őrült sztorijairól ismert Weedeater új albumait is. Sőt, volt két magyar versenyzőnk is: a Fran Palermo és a Trousers. Heti összefoglalónkból az is kiderül, ők hogyan teljesítettek.

 
 
 
Tovább

Rákkezelésre gyűjtöttek, ellopták tőlük az adományokat

2015. május 24., 17:31 Módosítva: 2015.05.24 21:09
65

Idén jelentette meg harmadik lemezét az amerikai indie rockbanda, a Surfer Blood, de a megjelenést beárnyékolta a másik hír a zenekarral kapcsolatban, hogy gitárosukat, Thomas Feketét idén rákkal diagnosztizálták. A zenekar az interneten és a koncertjeiken is elkezdett gyűjteni Fekete kezelésére, de a jelentős részét egy betörő elvitte tőlük, ugyanis a turnéjuk chicagói állomásánál valaki betört a kisbuszukba és meglépett az adományokkal.

Tovább

Huszadik lett Magyarország az Eurovízión

2015. május 24., 00:59 Módosítva: 2015.09.29 13:37
1500

Csemer Boglárka, azaz Boggie Wars For Nothing című dala a huszadik helyet érte a Bécsben tartott 60. Eurovíziós Dalfesztiválon. A győztes a svéd Måns Zelmerlöw lett a Heroes című dallal. Sok érdekes nem történt a fesztiválon, nem voltak sem botrányok, sem különösebben érdekes előadások, pedig az osztrákok még egy zongorát is lángbaborítottak. Az eurovíziós közvetítésünket itt tudják elolvasni.

Tovább

Csemer Bogi értünk énekel

2015. május 23., 20:39 Módosítva: 2015.06.11 10:59
780

A magyar versenyzőt szinte senki sem tartotta esélyesnek, mégis ott fog énekelni az idei Eurovízió döntőjében. Kövesse velünk élőben, ahogy letaroljuk az európai popzenét!

Boggie ellenfeleinek betett a front

2015. május 22., 09:12 Módosítva: 2015.09.29 13:37
8

Lebetegedett Boggie két riválisa, a német és a grúz versenyző fellépése is veszélybe került az Eurovíziós Dalfesztiválon, írja a Blikk. A lap szerint Ann Sophie nagyon megfázott, berekedt, minden fellépését lemondta a rajongói faluban, Nina Sublattinak pedig elment a hangja. Sok énekesnek betett a hirtelen jött hideg, Bécs környékén pénteken reggel csak 12-13 fokot mértek az Időkép hőtérképe szerint.

Tovább

Nem készült még jobb portré Kurt Cobainről

2015. május 22., 08:40 Módosítva: 2015.05.22 19:38
227
A kilencvenes évek talán legmeghatározóbb rockzenekaráról, egész pontosan annak problémás frontemberéről, az a Brett Morgen készített dokumentumfilmet, aki korábban a Rolling Stones történetét is feldolgozta. A Montage of Heck című mozit nem csak a kiadatlan dalok, a korábban sosem látott felvételek és fényképek teszik erőssé. Sőt, spoilerezünk is egy kicsit: a főhős tényleg meghal a film végén.

A Nirvana néhai frontemberéről, Kurt Cobainről egyik kommentelőnk épp a héten, a 35 éve elhunyt Ian Curtis kapcsán fogalmazta meg a tutit:

Ugyanaz az eset, mint Kurt Cobain: csont narkós gyerek, akinek volt egy közepes számokat játszó, 12 egy tucat zenekara, de ha nem hal meg, ma már a kutya sem ismerné a nevét.

Szó se róla, – kellő távolságtartás mellett – rendkívül hangzatos vélemény, aztán az ember megnéz egy tényleg jó dokumentumfilmet, és hajlamos lesz kissé átértékelni a dolgokat. Brett Morgen rockdokuja, a Montage of Heck pedig tökéletes példa erre.

Egy a Nirvanáról készült rockumentary már szimplán azzal el tudná adni magát, hogy a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb rockzenekaráról szól, ehhez képest azonban Morgen – aki alig pár éve a Rolling Stonesról is forgatott egy dokut, Crossfire Hurricane címmel – nem elégedett meg ennyivel, és egy tényleg nagyon erős filmet készített.

Tovább

Csütörtökön indul a Nagyszínpad

2015. május 21., 17:50 Módosítva: 2015.06.01 14:18
13

A tavalyi formulától kissé eltérve, de idén is megrendezik a köztévé és a Volt közös zenés műsorát, a Nagy-szín-padot. Itt kilenc zenekar koncertezik majd, hogy aztán a nézők válasszák ki azt a produkciót a három döntős közül, ami fődíjasként többek között Robbie Williams előtt játszik a Szigeten. A május 21-23. között megtartott elődöntők után egy héttel jön a döntő, ahol a három továbbjutó mellett a Wellhello is fellép.

Az eseményt természetesen végigköveti a közmédia is (Petőfi TV, MR2), illetve streamen is látharó lesz a Sziget, a Strand vagy az eseménynek helyt adó Akvárium Klub honlapján. Közülük kerül ki a győztes:

Rajongók alakítják múzeummá Ian Curtis házát

2015. május 21., 16:42 Módosítva: 2015.05.21 18:43
1

190 ezer fontért, vagyis több mint 82 millió forintért vásárolta meg egy brit üzletember Ian Curtis, a Joy Division mindössze 23 évesen meghalt frontemberének házát. Az NME írja, hogy korábban hiába próbálták összegyűjteni a pénzt, nem tudták megvásárolni a macclesfieldi kétszobás házat, ami Anton Corbijn 2007-es Controljában is szerepelt. A tulajdonos a rajongókkal együtt múzeummá alakítják át az ingatlant, mivel szerinte Curtis és a Joy Division meghatározó pontja a zenetörténetnek és még ma is nagy hatással van az együttesekre. Ian Curtis 1980-ban, mindössze 23 évesen lett öngyilkos, nem sokkal azelőtt, hogy a Joy Divisionnel először Amerikában turnézhattak volna.

Orfűről a Fekete Városba

2015. május 21., 16:13 Módosítva: 2015.05.21 18:43
553

Mi köti össze Pálinkás Tamást (ex-Isten Háta Mögött, TEJ), Nagy Dávidot (Óriás), Lovasi Andrást (Kispál és a Borz) Sárközy Zoltánt (30Y), Kubányi Bálintot (Supernem) és Polgár Odettet? Mindannyian közreműködnek a most a Stenken debütáló Fekete Város egyszemélyes projekt Térkép sehova c. lemezén.

Tovább

Jön Major Lazer a Szigetre

2015. május 21., 13:18 Módosítva: 2015.08.16 13:35
50

Öt új nevet jelentett be a Sziget az idei fesztiválra. Ezek közül a legismertebb kétségtelenül Major Lazer, Diplo elektronikus buliprojektje, ami annak idején mindenkivel megismertette a daggeringet, Jamaica ülepcentrikus nemzeti násztáncát. A 2008 után visszatérő Major Lazer mellett jön még

  • Asaf Avidan (ezt a számot mindenki ismeri tőle)
  • The Script (fejhangú zongorás poprock)
  • C2C (francia turntablist szupercsapat)
  • és Arty (orosz electro house)

A zenei fellépők mellett eljön még a Fuerza Bruta nemzetközi utcaszínház, akik egészen új szintre emelték a térrel és a nézőkkel való kapcsolatot a produkcióikban.

Lehet, hogy pont a politika segíthet nekünk az Eurovízión

2015. május 20., 22:49 Módosítva: 2015.05.22 18:28
210

Kedd este eldőlt, hogy kilenc másik ország mellett Magyarország is bejutott a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. A kezdetek óta esélytelennek tartott Csemer Boglárka több olyan produkció helyett jutott tovább, amit akár végső győzelemre is esélyesnek tartottak. A helyszíni reakciók, az énekesnő teljesítménye és a magyar versenyzők egyre jobb eredményei alapján akár azt a kérdést is feltehetnénk, hogy

Van esélye Magyarországnak megnyerni az Eurovíziót?

Tovább

Ha a Roxette-tel nosztalgiáznál, inkább már csak a videóikat nézd meg

2015. május 20., 18:11 Módosítva: 2015.05.21 11:17
26

Előzetesen úgy készültem, hogy a Roxette tegnap esti budapesti koncertjéről valahol a visszafogottan dicsérő és a méltányosan fanyalgó közti sávban írok majd egy kritikát, mégiscsak egy valaha szórakoztató és annyira nem is ciki popbandáról van szó,

  • ehhez képest eljöttem úgy érzésre a koncert felénél, amiről a setlist alapján utólag kiderült, ráadásul már a fele volt,
  • és semmi, de tényleg semmi kedvem nem volt akár csak egy sort is írni róla, mert mindenkinek jobb így.
Tovább