A Wellhello és Halott Pénz meghozták a Volt himnuszát

2015. május 20., 18:00 Módosítva: 2015.10.01 17:37
48

Ha a sajtóanyag nem emelné ki, akkor is leírnám, hogy a Wellhello a jelenlegi magyar popzene legnagyobb sikere, tavaly sehol nem volt Fluor és Diaz duója, most meg koncerttermeket töltenek meg és fesztiváloznak sorban, úgy, hogy még klasszikus értelemben egy lemezük sem jelent meg, csak egy sor slágerük (Rakpart, Apuveddmeg) egymás után.

Tovább

Ha egyszer lesz magyar Trónok harca, ez legyen a betétdala

2015. május 20., 10:44 Módosítva: 2015.05.20 18:15
216

Kismillió olyan zenekar van Magyarországon, amiről nem hall az ember, nekem ilyen pl. a Reason nevű metálzenekar, pedig én szeretem a metált, tényleg. Szóval a darkos, kicsit Paradise Lost-os Reason (bárcsak egyszer feldolgoznák Boggie eurovíziós nótáját) nem a kapkodó idegbetegek zenekara, 1995-ben kiadtak egy demót, majd 1996-ban is jelentkeztek valamivel, aztán négy évig nem nagyon mocorogtak, sőt, a 2000-ben kiadott Broods és a 2010-es első, magánkiadásban megjelentetett lemez között eltelt tíz év igen szomorú képet fest a magyar amatőr rockzene helyzetéről, de csitt, nem temetni, ünnepelni jöttem. Idén ugyanis a zenekar újabb anyaggal jelentkezik, aminek bonus trackje, azaz plusz, versenyen kívüli nótája lesz az videón hallható War Within című szerzemény. 

A felvétel lehetőségét a tavalyi Rockmaratonon rendezett mini-tehetségkutatón nyerte a zenekar, a Kultúrpart Stúdióban dolgozhattak, és ha már ott jártak, saját költségen forgattak egy videóklipet is. A videó ennek megfelelően nem egy látványos darab, de a lassú, kissé komor hangulatú nótához nem is illene mondjuk egy seggét rázó statisztanő. A klipet Nagy Viktor Oszkár dokumentumfilmes rendezte, akinek nemrég mutatták be A hivatal című, magyarországi menekültekről szóló filmjét. A zene nekem alapvetően bejön, bár a metálzene és a hegedű (vagy brácsa) keverékével a világból ki lehet kergetni, viszont ha egyszer lesz egy mátyásos-kardozós Trónok harca-klón-sorozat itthon, egy betétdal máris megvan. 

Magyarország döntőben a bécsi Eurovízión

2015. május 19., 23:06 Módosítva: 2015.05.20 13:52
6457

A hatvanadik Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarország Csemer Boglárkát, vagyis Boggie-t indította a Wars For Nothing c. számával, amivel megnyerte az itthoni selejtezőt.

A fiatal énekesnő pacifista számától nem volt elájulva sem a brit, sem a helyi sajtó, de annyira mi sem, amikor elmentünk a koncertjére. Mindez mit sem számított, mert Magyarország benne volt abban a végső tízben, akik a döntőben is érdekeltek lesznek szombaton.

Tovább

Aki 2000 évvel megelőzte a Monty Pythont

2015. május 19., 22:50 Módosítva: 2020.05.19 23:42
367

Ugye mindenki ismeri az Always look on the bright side of life-ot, a Monty Python híres slágerét, mely jelenleg a legnépszerűbb temetési kísérőzene Angliában. Aki azt hiszi, hogy csak korunk posztmodern izéje, hogy fütyülünk a halálra, az téved. A világ legöregebb siratódala pont ugyanerről szól – ráadásul épp akoriban született, mint amikor a Brian élete játszódik, valamikor i.e 200 és i.sz 100 között.

Persze nem csak ettől érdekes, hanem mert ez

az emberiség történetének legrégibb, teljes egészében fennmaradt zeneműve.
 

És ez nagy szám, még akkor is, ha csak egy nyúlfarknyi dalocskáról van szó.

Tovább

Az Eurovízión még az atomkatasztrófára is gondoltak

2015. május 19., 13:56 Módosítva: 2015.05.19 20:42
9

Rég volt ennyire közel Magyarországhoz az Eurovíziós Dalfesztivál. Idén Bécsben tartják Európa egyik legnagyobb zenés tévéműsorát, köszönhetően Conchita Wurst tavalyi győzelmének, ami annyira megosztotta az embereket, hogy a köztévé jobbnak tartotta elhallgatni az énekesnő nevét a Híradóban. Idén mi is kint vagyunk az eseményen, és az első selejtező előtt a Magyarországot képviselő Csemer Boglárka esélyeiről és a rendezvény hátteréről beszélünk.

Tovább

Bruce Dickinson kigyógyult a rákból

2015. május 19., 10:31 Módosítva: 2016.07.02 03:59
13

Az Iron Maiden a hivatalos Facebookján jelent meg pár napja a hír, hogy Bruce Dickinson, akit korábban nyelvrákkal diagnosztizáltak, meggyógyult:

Tovább

Steve Aoki nyakat tört, mehet a bíróságra

2015. május 19., 09:01 Módosítva: 2015.05.19 20:23
906

Egy három évvel ezelőtt koncerten San Diegóban Steve Aoki, a tortadobálásairól, vodkavedeléséről meg egyéb ortó szokásáról híres lemezlovas/pultok mögött álló hangember behajított egy felfújható csónakot a közönségbe, aztán nekifutásból ráugrott, ami biztos nagy dili volt neki, de nem volt annyira nagy móka Brittany Hickmannek, aki először is eldőlt a DJ-bombától, utána pedig az orvosi diagnózis törött nyakat mutatott ki nála. A kettő között a san diegói szekusok még visszaengedték partizni, annak ellenére, hogy előtte összeesett és magáról sem tudott.

Tovább

35 éve hunyt el Ian Curtis

2015. május 18., 18:09 Módosítva: 2015.05.19 10:34
154

Pontosan harmincöt évvel ezelőtt, 1980. május 18-án hunyt el Ian Curtis, a Joy Division énekes-frontembere. A zenész – akit súlyos depressziója és epilepsziája egyaránt kínzott – megrendítően fiatalon, mindössze 23 évesen vetett véget életének.

A manchesteri zenekar a rockzene történetének egyik leggyakrabban hivatkozott együttese lett, 1979-es debütáló nagylemezük, az Unknown Pleasures borítója pedig mára mémmé és divatcikké vált.

Tovább

Taylor Swift tarolt a Billboard díjátadóján

2015. május 18., 14:39 Módosítva: 2015.05.18 21:04
9

Nyolc díjat is bezsebelt az amerikai Billboard magazin vasárnap esti díjátadóján Taylor Swift, így ő lett többek közt a legjobb előadó és a legjobb női előadó, de díjazták a tavalyi, 1989 című lemezét, valamint a Shake It Off című dalát is. A mindössze 25 éves énekesnő ezzel összesen immár jócskán harminc feletti Billboard-elismerést birtokolhat – meg hét Grammy-díjat, 16 jutalmat az American Music Awardson, és még hosszasan sorolhatnánk.

Bár a vasárnapi gála mindenekelőtt valóban róla és – a Híradó.hu által is megénekelt – cicivillantásokról szólt (például  az egyik műsorvezető, Chrissy Teigen, továbbá Jennifer Lopez és Mariah Carey is kitette, amije van), azért más fontos fejlemények is történtek.

Tovább

Ha szeret hosszú lábú nőket verekedni látni, szerencséje van

2015. május 18., 12:33 Módosítva: 2015.05.18 18:11
1

Taylor Swift énekesnő egy hosszú és alapos kampánnyal vezette fel Bad Blood című nótájának videóklipjét a közösségi médiában, elcsepegtetett egy rakás nevet a a videóban szereplő havernői közül, de párat megtartott magának, hogy meglepődjünk. A videó tegnap este, a Billboard-díjátadó gála alatt debütált a tévében, és tényleg volt benne meglepetés, tudta a fene, hogy Swift ilyen jóban van Mariska Hargitayval, a Law & Order SVU főszereplőjével.

A teljes szereplőgárda egyébként:

Tayor Swift, Selena Gomez, Karlie Kloss, Kendrick Lamar, Martha Hunt, Jessica Alba, Serayah, Lena Dunham, Hailee Steinfeld, Ellie Goulding, GiGi Hadid, Hayley Williams, Zendaya, Lily Aldridge, Ellen Pompeo, Mariska Hargitay, Cara Delevingne és Cindy Crawford.

Ha a fenti videót jól értelmezzük, Swift egy afféle női Feláldozhatók-csapat tagja, és miután kirúgják egy emeleti ablakból, nagyon ideges lesz, bőrruhát ölt, három perc alatt többször öltözik át és vált frizurát, mint egy csepeli háziasszony egész életében, és közben végig arról énekel, hogy van egy pályatársa, akivel fasírtban van, de már ki tudja miért. Swift egyébként a Billboard-gálán nyolc díjat is nyert, erről külön írunk majd.   

A hét lemeze: Snoop Dogg

2015. május 18., 08:20 Módosítva: 2016.03.21 15:00
93

2011 óta nem adott ki tisztességes stúdióalbumot Snoop Dogg név alatt Snoop Dogg, ezért adta magát a helyzet, hogy megnézzük mit raktak össze Pharrell Williamsszel. A hét lemezén kívül lesz még szó a Tallest Man On Earth, a Crocodiles és Katie Dey új lemezeiről, illetve két magyar (Dope Calypso, Grim Creeper) garázspunk és a szintén magyar Amoeba albumáról is.

Tovább

Cellux Szimfónia: pont, mintha 2005 lenne megint

2015. május 18., 00:48 Módosítva: 2015.05.18 10:15
283

Már ott tartunk, hogy 2005 ugyanolyan nosztalgikus messzeségbe került, mint az autós kártya, a csütörtök esti Szomszédok, vagy a Márka Meggy, amit csak azért jár, hogy akkor otthon el ne mond a nagyanyádnak, hogy megint beugrottunk a kocsmában, meg úgyis csak a haverok végett. Az év, amikor George W Bush kapott még egy esélyt, amikor Sólyom László köztársasági elnök lett, és ezzel együtt többet nem vehet fel szandált zoknira. Az év, amikor a System of a Down kiadta a Mezmerize-t, és Emmy-t nyert a Lost. És az év, amikor az Amorf ördögök feljátszotta a Cellux Szimfónia dalait.

Igen, most akkor kapcsoljuk a legnagyobb fokozatra a nosztalgia ködgépét, és talán a sűrűn gomolygó emlékek közöt felvillan majd, hogy akkoriban még az Iwiwen néztük meg, hogy ne már, mekkora melle lett a Rékának az általánosból, és még nem rendelt mindenki csípőből rozéfröccsöt a Mika Tivadarban, ellenben a teljes SZDSZ megsemmisült volna, ha szombat este egy török kamionos rosszul veszi be a kanyart az Erzsébet-híd után, és belezuhan a Ráczkert részegen flörtölő bölcsészkarába. Ja igen, és még létezett a nemzetvesztő SZDSZ.

Az Amorf Ördögök már akkor is olyan volt, mintha egy vándorcirkusz a Vajdaságban Kispál és a Borz feldolgozásokat játszana, közvetlenül azután, hogy a porondmester bátran bedugta a fejét a kopott oroszlán szájába. Tövisházi Ambrus  dalaiban az akkor nagyon népszerű balkáni népzene találkozott az akkor még népszerűbb reggae-vel, és az egész mégis úgy szólt, mintha egy részeg katonazenekar játszaná a frontról hazafelé. Persze ehhez kellett Tariska Szabolcs szövegíró is, aki nem csak Kozsót énekelte meg, de alig két tucat dallal megteremtett egy groteszk magyar valóságot is, amiben részeg huszártisztek balalajkáztak ragga motívumokat, médiavállalkozók horkoltak szőke nőkkel, és Pataki Attilából széklábat faragtak az ufók. Hogy ez az egész mégsem ment át kínos Boban Markovic-paródiába, az leginkább Péterfy Borinak köszönhető, aki annak ellenére képes volt énekesnő lenni, hogy valójában színésznő.

Tíz évvel később, az A38-on mindez pont úgy szólt, ahogy azt a nosztalgia ködében tapogatózva elvárnánk. A számok egymás után, a Zarándok évszakok férfikórus nélkül, leginkább magnóról (az egy olyan valami, amiből zene szól, nincs benne wifi, és még ismertek 2005-ben), de hatalmas lelkesedéssel. Tariska Szabolcs még mindig úgy üvölt mintha csak a tombolát húzná a vásárban, Péterfy Borinak pedig nem csak a hangja olyan még mindig, mintha 2005 lenne. Azt ugyan nem nagyon lehetett eldönteni hogy akkor ez most egy koncert, egy cirkuszi előadás, vagy egy alternatív musical, de ennek nincs is jelentősége.

A lényeg az, hogy eljátszották a Cellux Szimfónia összes számát, az emberek meg alig fértek el, mindenki rozéfröccsözött vadul, meg posztolt egy párat a Facebookra. 

Amerikában mindenki dühös valamire

2015. május 17., 08:25 Módosítva: 2015.05.17 22:20
103

Anthony Braxton munkásságát áttekinteni és teljes egészében bemutatni lehetetlen vállalkozás, így egy szubjektív listával készültünk a vasárnapi koncertre, amiben megpróbálunk életművének legfontosabb lemezeiből szemezgetni és azoknak támpontokat nyújtani, akik szeretnének bepillantani munkásságába.

Anthony Braxtont szeretik felszínesen elintézni azzal, hogy behajítják a dzsesszkategóriába, hiszen fekete, és szaxofon van a kezében, de ezért ő annyira nem rajong. A dzsesszen kívül pont olyan markánsan hatott zenéjére és gondolkodására Bartók, Schönberg, vagy Cage, mint Edgar Varese. Az ő kompozíciós hatásaik Paul Desmond, vagy Charlie Parker technikáihoz hasonlóan világosan nyomon követhetők munkásságában. Megpróbáljuk kisebb-nagyobb – de az életműre való tekintettel inkább nagyobb – lépésekkel bemutatni az ide vezető utat egy privát lemezgyüjtemény Braxton-szekciójának segítségével.


3 Compositions of New Jazz ( 1968, Delmark )

1

A 3 compositions of New Jazz Braxton első lemeze, ami a chicagoi Delmark gondozásában jelent meg. A Delmark fontos kiadó volt a város és a radikálisabb dzsessz előadók számára, ugyanis a város innovatív és aktív zenészeinek folyamatos megjelenést biztosított. Az Art Ensemble of Chicago és az ő holdudvarukat jelentő AACM ( Assosiation for the Advancement of Creative Musicians nevű szervezet ) tagjai itt jelentették meg első lemezeiket, illetve Sun Ra első komolyabb terjesztésű anyagai is itt jelentek meg. Mivel Braxton ebből a körből származott és tagja volt az AACM első vonalának, adta magát, hogy az ő otthona is a Delmark lesz.

Míg a dzsessz evolúciója megakadni látszott a hatvanas évek végén – részben, mert szinte fel se ocsúdtak még az emberek John Coltrane egy évvel azelőtti halálából –, Braxton a tétlenség helyett a mellőzött zseni, Jimmy Guiffre hatvanas évek elejéről származó koncepcióját alkalmazta, amikor a klasszikus dzsessz ritmusszekcióból kivette a dobot és a bőgőt, ezzel megnyitva a teret a többi hangszeresnek, egyedüli ritmushangszernek a zongorát meghagyva. A lemezen vendégszereplő Muhal Abrams Richard zongorjátéka ennek megfelelően sokkal inkább idézi Cecil Taylort, aki a zongorára elsősorban ütőhangszerként tekintett. A trombitás Wadada Leo Smith és a hegedűn játszó Leroy Jenkins a koncepciónak megfelelően alkotnak egységet annak ellenére, hogy egy konténernyi hangszerrel vonultak be a stúdióba.

Braxton esetében improvizáció és kompozíció nem mindig élesen elkülöníthető, viszont egy interjú szerint az ezzel a felállással rögzített zenék kilencven százaléka teljes improvizációkból áll. 

Érdekességként rögtön az első lemezén megfigyelhetőek a Braxtonra jellemző stílusjegyek, mint például a sajátos kódolású, diagrammokból és számok ötvözetéből álló kompozíciós címek, amelyek végigkísérik az egész pályáját. Zeneileg pedig már ebben a legkorábbi  szakaszban fellelhető Stockhausen és Schönberg hatása. 

Tovább

Egyetlen ütéssel terítette le egy bokszoló a bulizó Kállay-Saunderst

2015. május 16., 14:48 Módosítva: 2015.06.15 14:57
942

Bokszoló ütötte le Kállay-Saunders Andrást a BOB nevű V. kerületi szórakozóhelyen: akkora ütést mért a megasztáros énekes fejére, hogy az azonnal összeesett, írja a Blikk. A bulvárlap talált egy szemtanút is, aki elmesélte, mi történt a szórakozóhelyen:

Amikor beléptem a mellékhelyiség előterébe, arra lettem figyelmes, hogy ez az alacsonyabb termetű, kisportolt alkatú fiú szemben áll Kállay-Saundersszel, és eltorzult arccal üvölt valamit, majd egy jól irányzott ütéssel a földre küldi ellenfelét. Ezután, mint aki jól végezte a dolgát, kiment a mosdóból. Az énekes srác meg a földön maradt.

Tovább

Annyi fesztivál lesz nyáron a Balatonon, hogy már körbe kell biciklizni

2015. május 15., 17:02 Módosítva: 2015.09.14 15:32
181

A tavalyihoz hasonlóan ismét két tucat vendég jelenlétében jelentették be az Akvárium Klubban az idei Nagyon Balaton programsorozat eseményeit. A Volt Produkció, a MOL és az MTVA egy egész térséget átfogó fesztiváljának az idei egyik kiemelt témája a gasztronómia, de több fesztivál is bővült, vagy új helyre költözött.

Tovább

Üzenem Nathannek, hogy szar füvet szív!

2015. május 15., 12:02 Módosítva: 2015.05.16 03:48
33

Emlékszünk még arra, amikor az Ossian azon sopánkodott , hogy a szemét magyar média elhallgatja a hazai keményzenét? Valahol pont az ellenkezője szokott előfordulni, ha egy önmagát punk vagy hardcorenak valló zenekar nagyobb tömegeket vonz, és nincs ez máshogy a Trash Talk esetében sem. Az A38-as koncertjük előtt beszélgettünk Lee Spielmannel és Spencer Pollarddal, a Trash Talk két alapítójával.

Tovább

Meghalt Halmos Vilmos, a Benkó Dixieland Band egyik tagja

2015. május 15., 11:14 Módosítva: 2015.05.16 11:26
372

Elhunyt Halmos Vilmos, a Benkó Dixieland Band zongoristája, énekese. A zenész, aki három éve küzdött a rákkal, 72 évesen halt meg pénteken hajnalban, a hírt Szalóky Béla, a zenekar trombitása tudatta közösségi oldalán."Három héttel ezelőtt még velünk volt egy svájci turnén, utolsó fellépése a Benkó-klubban volt áprilisban. Ahhoz a régi generációhoz tartozott, amely a szvinges és a ragtime világ hagyományait érezte és tudta. Teljesen egyéni stílusa volt, ami a dzsesszben nagyon fontos" - mondta Benkó Sándor zenekarvezető az MTI-nek.

Tovább

Meghalt B. B. King

2015. május 15., 08:26 Módosítva: 2015.05.15 16:14
4170

B. B. King, akit a blues királyaként emlegettek, 89 évesen, Las Vegasban halt meg csütörtökön este – közölte ügyvédje. King tavaly októberben Chicagóban lett rosszul egy koncerten, és lemondta koncertjeit, többet nem is tudott színpadra lépni. Májusban egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy hospice gondozásban részesül otthonában. Jimi Hendrix mellett a legnagyobb hatású gitárosként tartják számon, 15 Grammy-díjat nyert.

King gyerekkora óra zenélt és énekelt, bár először lemezlovasként dolgozott rádiókban, később fordult a gitárzene felé. Még fiatalon kapta a Beale Street Blues Boy becenevet, mely később Blues Boy Kingre, végül csak B. B. Kingre rövidített. Első lemeze 1960-ban jelent meg, a Rolling Stones 1969-ben meghívta amerikai turnéjára, és még ugyanebben az évben felkerült a slágerlisták élére a The Thrill Is Gone című dalával.

Szinte mindig Gibson ES-355-ös gitáron játszott. 1984-ben beválasztották a Blues Foundation Hall of Fame-be, 1987-ben pedig a Rock and Roll Hall of Fame-be. Minden idők legaktívabb zenésze, még 70 éves korán túl is évi 200 fellépése volt, 64 aktív éve alatt pedig több mint 15 ezer.

Állítása szerint tizenöt gyereke van, melyek mind más anyától származnak.

Zónásodni fog a Sziget

2015. május 14., 15:26 Módosítva: 2015.05.14 20:36
47

Jól állnak a jegyeladások, és az érdeklődés is töretlen a Sziget fesztivál iránt – mondta Gerendai Károly főszervező  a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján. A fesztivált, amelyet immár másodszor is a kontinens legjobb fesztiváljának választottak, idén augusztus tizedike és tizenhetedike között tartják meg, immár huszonharmadik alkalommal.

Gerendai azt is elárulta, hogy a Sziget költségvetése tovább nőtt, idén 4,4 milliárd forintot költenek az egyhetes együttlétre. Ebből csak a látványvilág egymillió eurót, azaz mintegy 300 millió forintot tesz ki. A főszervező elmondta: a bérletek közel 90 százalékát külföldön értékesítik, és a Sziget idején háromszor annyi turista érkezik Magyarországra, mint a szintén turistacsalogató Forma-1-re.

Tovább

Hogy énekli a Tavaszi szél vizet árasztot négy külföldi kórus?

2015. május 14., 09:36 Módosítva: 2015.05.14 17:16
6653

Kórusünnepet rendez a Müpa május 23. és 25. között, ahol  

négy kontinens, tíz országának ezer énekese lép fel.

Gálakoncertek, éjszakai koncert, dalműhelyek (spirituálé- és afrikai workshop), interaktív gyermekprogramok, közös dalolás a fellépőkkel meg miegymás, ami már önmagában is érdekes lenne, de én nem ezekre kaptam fel a fejem.

Még csak nem is arra, hogy milyen menők manapság a kórusfótók (lásd a fenti Chilli da Murt, vagy az alábbi Choeur la Grâce fényképét).

Hanem négy tök jó videóra!

Tovább

Halálos iramban a magyar utakon

2015. május 13., 17:36 Módosítva: 2015.05.14 10:25
642

Februárban nálunk debütált a Cloud 9+ első nagylemeze, amin a Lose című dal is szerepelt. Most ehhez a számhoz készített klipet az elektronikus tánczenét rockzenekari felállással kombináló együttes. Az új videót képtelenség nem összehasonlítani a Halálos iramban-filmekkel, hiszen vannak be

  • keményen zúzó motorosok, autósok
  • csinos hölgyek dögös bulák
  • és sok-sok látványos lassítás
Tovább

A Most múlik pontosan története sokkal érdekesebb, mint hinnénk

2015. május 13., 15:30 Módosítva: 2015.05.15 18:30
2
Ha a 2000-es évek legnépszerűbb magyar könnyűzenei dalát keressük, legtöbbeknek azonnal Fluor Mizu?-ja, vagy Majkától a Belehalok juthat eszükbe, pedig van még egy másik, ami legalább ennyire, ha nem népszerűbb. A Most múlik pontosannál kevés dal jellemzi jobban a magyar néplelket, a sírva vigadást, a lemondás romantikáját. Azonban a Quimby 2005-ös dala ma lehet csak egy lenne a sok közül, ha nem jön egyszer csak a Csík Zenekar, és egy váratlan feldolgozással örök slágerré változtatja. Lévai Balázs Engedem, hadd menjen c. dokumentumfilmje ennek a dalnak a hátterét dolgozza fel a létező összes oldalról.

Lehet szeretni, nem szeretni a Most múlik pontosant, az való igaz, hogy szerzői dal rég tudott ennyire széles közönséghez szólni itthon. Még a kifejezetten népszerűnek számító Quimby is csak a zenefogyasztók szűk rétegét érintik, azonban a Csík Zenekar népzenei átiratának köszönhetően mára a Most múlik pontosan legalább akkora fesztiválsláger, mint kötelező dal minden kistérségi táncházban.

Tovább

A Quimby európai, a Tankcsapda amerikai turnéra megy

2015. május 13., 13:58 Módosítva: 2015.08.29 10:40
28
QUIMBY EUROPE7

A magyar zenei élmezőny két meghatározó zenekara a határon túl keresi a boldogulást idén: a Quimby London, Párizs, Amszterdam (a Melkwegben, ami az egyik legmenőbb koncertterem a városban), Brüsszel (az Ancienne Belgique-ben, az ország legjobb klubjában), Luxemburg és Bécs klubjaiban lép fel május 15. és 29. között, Amszterdamban és Bécsben pedig a Kispál és a Borz is csatlakozik hozzájuk, ami azért lehet érdekes az arrafelé élő magyar rajongóknak, mert a Kispál idén a Fishing on Orfű fesztiválon kívül nemigen játszik Magyarországon. A hivatalos sajtóközleményből isten az atyám, szeretnék betenni legalább két sort, de nem megy, mert olyanokat írnak benne, hogy hatosfogat, csürdöngölős örömzene (sic!) és a 14 csapongó lemezzel hagyott kitörölhetetlen nyom a magyar rockzenén is, és mindennek van határa, ugye.

Tovább

Ha autista vagyok, az a baj

2015. május 13., 11:08 Módosítva: 2015.05.13 13:36
5758

Az ELTE Gyógypedagógiai Karának hallgatói ötletes, kreatív és kegyetlenül őszinte vizsgamunkával hívják fel a figyelmet a testi vagy szellemi fogyatékkal élők problémáira. Az egyetemisták a Belga zenekar Az a baj c. számát írták át úgy, hogy a szöveg reflektáljon a fogyatékkal élők gondjaira, meglátásaira. A dalszöveggek kapcsolatban a több érintett csoporttal is felvették a kapcsolatot, hogy megtudják, mi zavarja őket a legjobban, szerintük miben kéne a társadalomnak változnia.

A feldolgozásban ráadásul az a legjobb, hogy humorosan, de őszintén, az ügyben érintett előadók által világít rá a társadalmi érzéketlenségre a fogyatékossággal élőkkel szemben. A dalban olyan egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató sorok szerepelnek, mint

Ha autista vagyok, az a baj

mert nem hasonlítok az Esőemberre, az a baj

pedig te azt láttad, úgyhogy tudod, az a baj

az a baj, hogy én nem láttam, biztos az a baj.

Óriáspéniszen az ókori Egyiptom zenéje

2015. május 12., 20:36 Módosítva: 2015.05.13 13:24
563

Miközben szegény Csomolungmán már lassan érik egy burkolatcsere, mert nagyobb az átmenő gyalogosforgalma, mint a Széll Kálmán térnek, az emberek többségének fogalma sincs melyik a Föld második legmagasabb hegycsúcsa. Na így van ez az ókori zenében is. Míg a világ legöregebb lejegyzett dalából számos értelmezés és rosszabbnál rosszabb feldolgozás született, a többi ókori zenével nem nagyon foglalkozik senki sem – kivéve eggyel, na de arról majd később lesz szó.

Minket viszont nagyon is érdekelnek a többiek, szóval folytassuk zenetörténeti utazásunkat Egyiptomban!

Tovább

Westernzene nem volt még ennyire magyar

2015. május 12., 15:39 Módosítva: 2015.05.12 16:52
333

Nem véletlenül szerepelt már kétszer is egész jól A Szám-dalversenyben a Fran Palermo, hiszen azokhoz a zenekarokhoz tartoznak, akiknek kifejezetten kedveltük a 2014-es Sun In Splendour N°14 c. EP-jét. A budapesti együttes május 22-én hozza ki az új stúdióalbumát, amiről a Requiem N°21 most az Indexen debütál!

Tovább

Elévülhetetlen bűncselekmények a magyar könnyűzenében - 6. rész

2015. május 12., 10:29 Módosítva: 2015.05.12 15:42
46

F. Miklós egyszer már a bűn útjára lépett a Modern Hungáriával, és sajnos jó ideig ott is maradt. Igaz, ha nagyon megértőek szeretnénk lenni, akkor az alábbi produkciót betudhatjuk gondatlanságból elkövetett brékgyalázásnak is. F. Miklós mentségére legyen mondva, hogy ekkor még állt a vasfüggöny, sokan még Ausztriáig sem láttak, ő mégis sokat tett azért, hogy az amerikai bréket (vagy rapet) megismerje a magyar közönség.

Sajnos ez a súlyosbító körülmény is egyben, merthogy a művész és társai mindezt borzasztóan rosszul csinálták, így sokan - akik esetleg valóban szerették volna az igazi rapet- egy életre megutálták a műfajt, mert azt hitték, hogy az ez.

Tovább

Bulizott már ön a Zwack-gyár udvarán?

2015. május 12., 10:13 Módosítva: 2015.05.12 13:04
80

Vasúttörténeti Vidámpark, Vasúttörténeti Park, Várkert Bazár, Zwack Unicum gyár, Vásárcsarnok, Belvárosi Piac és Széchenyi fürdő – ezek lesznek az idei Budapest Essentials bulihelyszínei június 25. és 28. között. A Margitszigeten a La Roux, a Wombats és Katy B lép fel, a Vasúttörténeti parkban Carl Craig és Solomun, a Vidámparkban pedig DOPE D.O.D. és Sub Focus várja majd a közönséget.

Ezek egészítik ki az olyan megszokottabb bulihelyeket, mint az Akvárium, a Palatinus strand, a Csillebérci strand, a Gozsdu Sky Terrace, a 360 Bár vagy a tavaly már kipróbált Vásárcsarnok. A fesztiválközpont nagyszínpada a Margitszigeten lesz.

Tovább

Már hallgatni is lehet a rókatündért

2015. május 11., 13:42 Módosítva: 2016.03.07 11:01
317

Most már egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy 2015 egyik legkellemesebb magyar filmes meglepetése a Liza, a rókatündér volt, nemcsak azért, mert jól sikerült, hanem mert már százezren megnézték magyar mozikban, mellette meg mindenféle külföldi fesztiválon zsebelte be a díjakat. Még a film megjelenésekor készítettünk egy interjút, amiben Tövisházi Ambrus, a filmben felhasznált dalok szerzője elmondta, hogy pontosan mi és hogyan inspirálta a japán szövegű dalok írására, most viszont megérkezett a teljes filmzene, amit egy héttel a hivatalos megjelenés előtt meg lehet hallgatni itt az Indexen a Deezer segítségével.

unnamed
Tovább

Eurovízió 2015: albán dalt szeret az internet

2015. május 11., 09:40 Módosítva: 2015.05.11 13:17
4

Egy reprezentatívnak korántsem nevezhető felmérés alapján a magyar induló Boggie kissé együgyű szövegű és meglehetősen primitív hangszerelésű nótájának, a Wars for Nothingnak annyi esélye van nyerni a május 23-án, Bécsben megrendezésre kerülő fináléban, mint Ákosnak az év hiphopelőadója versenyben. A Wiwiblogs.com megszavaztatta az olvasókat, és 96 500 visszajelzés alapján az albán Elhaida Dani I'm Alive című slágerét hozták ki legnagyobb esélyesnek. Az énekesnő egyébként az olasz The Voice nyertese, a hangjában semmi különleges nincsen, de legalább a dalát rendesen összerakták, tökéletes modern sláger, tessék csak hallgatni:

A második helyre az Edurne nevű spanyol induló futott be, aki leginkább arról ismert, hogy a Manchester United kapusának a csaja, és ilyen fotókat is szoktak róla csinálni:

Tovább