Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Október 13-án a Budakeszi melletti Farkashegyi Repülőtéren rendezte a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a II. Magyar Távdobó Országos Bajnokságot, ahol világcsúcs is dőlt – Jurkó Attila 194,20 m-es feeder dobásánál hiteles körülmények között még nem látott nagyobbat a világ, áll a MOHOSZ közleményében.

  A versenyen

  • a pontyfogó kategóriában Fiola György nyert 197,68 m-es átlageredménnyel,
  • feeder kategória a világcsúcsot is dobó Jurkó nyert 190,24-es átlaggal.

  A verseny legnagyobb dobása Fioláé volt 208,22 méterrel, mégsem ezt jelentette a csúcsot.

  A kiemelkedő dobási távolságokhoz egyébként jó fizikai kondíció kondíció, erő és technika, de emellett csúcsminőségű bot, orsó és (a kiírás szerint 0,25-, illetve 0,18 mm-nél vastagabb) zsinór is szükséges, az elért eredmények viszont még a gyakorlott horgászokat is meglepték. Magán a bajnokságon a három értékelhető dobásból a laser távmérő technológia segítségével bemért legjobb két eredményes dobás átlaga határozta meg a hivatalos eredményt.

 • Méghozzá Veszprémben, a Várhegyen. Olvasónk, a drónfotóit lapunkkal rendszeresen megosztó Fényes Lóránd ezúttal a ködös őszi napfelkeltében idézte meg Tolkien ikonikus épületét. Szauron helyében én még kicsit irigy is lennék, hogy nem ilyen volt a tornyom.

  Veszprém-Várhegy1
  Fotó: Fényes Lóránd
 • Bár királlyá választották, a fejére sosem került a korona Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek. A kezére viszont igen, épp 400 éve, amikor egy időre elfoglalta Pozsonyt, amikor a harmincéves háborút kihasználva szövetkezett a cseh protestánsokkal a Habsburgok ellen. A szent koronát akkor épp Pozsonyban őrizték – értelemszerűen a török hódoltság idején felszabdalt országban, a 16-17. században a korona elég sokat vándorolt, megjárta Kolozsvárt, a Felvidéket és a bécsi Hofburgot is – így amikor a frissen királlyá koronázott II. Ferdinánddal szemben Bethlen látványosan nyomult előre, megszerezte a koronát is, 1619 október 15-én. A harci helyzet miatt vissza kellett vonulnia, de a koronát érthető okokból magával vitte a protestáns fejedelem. A besztercebányai országgyűlés a következő évben királlyá választotta, de ez inkább csak arra szolgált, hogy a koronával együtt legyen miről lemondania a Habsburgokkal való alkudozásban. Megérte, német-római birodalmi hercegi címet kapott érte és két sziléziai hercegséget, meg hét tiszai vármegyét. A koronát 1622-ben adta vissza a Habsburgoknak.

  Sacra Regni hungariae Corona
  Fotó: Wikipedia
 • Dél-Korea mesterlövészeket vezényelt és az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált zónába, ahol éjjellátóval felszerelt drónok segítségével próbálják megállítani az északról – állítólagosan – délre küldött, afrikai sertéspestissel fertőzött állatokat.

  A vádászokkal is megtámogatott egységek elsősorban Szöul és Incshon térségében lövik majd ki az állatokat, itt ugyanis már találtak öt elhullott, sertéspestissel fertőzött vaddisznót. Az állatokat megtámadó fertőzés ellen nincs ellenszer, és bár emberre nem fertőz, de hatalmas károkat tud okozni az állományban – ezt próbálják megelőzni, miután az északi határhoz közel található sertéstelepeken szeptember közepe óta jelentenek a fertőzésről.

  via The Telegraph