Endre, Elek
17 °C
30 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Állatvédő aktivisták tüntettek kiskutyák tálcára helyezett tetemeivel egy szöuli kutyahúst feldolgozó farmon. Dél-Koreában nagy hagyománya van a kutyahús fogyasztásának és annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedekben - éppen az állatvédő szervezetek tevékenységének hatására - jelentősen csökkent az étkezési célból levágott kutyák száma, még mindig sok vendéglátóhely menüjén szerepel ez a fogás.

  A hatóságok állatvédelmi jogszabályokra és higiéniai előírásokra hivatkozva igyekeztek betiltani ezeket a helyeket, júniusban pedig a dél-koreai bíróság precedensértékű ítéletet hozott egy olyan farm ellen indított ügyben, ahol csak azért vágtak le kutyákat, hogy a vendég tányérján landolhasson a húsuk. Törvény azonban továbbra sem tiltja a kutyák levágását és elfogyasztását.

 • Az EPA fotósa hétfőn Manilában örökítette meg ezt a fiút, aki egy hungarocellből készült tutajon közlekedett a vízzel elárasztott utcákon. 

  A Henry nevű alacsony légnyomású áramlat miatt kialakult hatalmas esők áradásokat okoztak az egész országban. Áldozatokról szerencsére még nem érkezett hír. Japánban a heves esők okozta áradások és földcsuszamlások miatt legalább 216-an életüket vesztették.

 • Vannak országok, ahol a futballstadionokban lehet fontos dolgokat megvitatni, bár lehet, hogy ez könnyebben megy ott, ahol a VIP-szektorban a tenderek szabályos lebonyolítása érdekében tartott informális megbeszéléseket nem zavarja meg a futball. Vannak olyan helyek, ahol eközben foci zajlik, például vb-döntő, ahol még nyer is a csapatod, na, ilyenkor, úgy tűnik, tényleg csak a teátrális gólöröm és az öltözői együtt ugrálás marad a csapattal, meg a vesztesek és a házigazdák elnökével.

  Emmanuel Macron tényleg szurkolóként viselkedhetett az orosz elnök mellett, ha kedden az a közlemény jelenik meg Franciaország moszkvai nagykövetségének honlapján, hogy az orosz fél nagy meglepetésére Franciaország bezárja oroszországi kereskedelmi képviseletét. A Business France feladata a francia kis- és középvállalkozások, valamint az állami cégek megjelenésének elősegítése.

  Azért zárják be, mert az épület elveszítette diplomáciai státuszát, és ezt Párizs nem vette jó néven.

  Sőt, a cég számláit is zárolták, ami ellentétes a Bécsi Konvencióval. 

  Az oroszok viszont azt mondják, ők régóta kérték a franciákat, hogy rendezzék a jogi vitát. A gond az volt, hogy a kereskedelmi kirendeltség profitorientált üzleti tevékenységet is folytatott. (Nem derül ki a cikkből, de elképzelhető, hogy szállást nyújthattak saját állampolgáraiknak, legalábbis ilyen volt a moszkvai magyar kirendeltségen, szerencsére a hatalmas, kiemelt helyen lévő, belvárosi épülettől 2010 előtt a magyar kormány megvált, mondván, nem annak fenntartásával, hanem másképp kell segíteni a magyar cégek oroszországi megjelenését, hogy mennyire sikerült ez, az más kérdés. Az eladásból a kormányváltás után per lett, de a teátrális bilincsben kamerák előtt elővezetés után, végül mindenkit jogerősen felmentettek.)

  Macron több dolgot tehetett volna: megbeszéli Putyinnal, hogy semmi személyes, de a kirendeltségünket bezárjuk. Mondhatta volna, hogy Vlagyimir, van itt ez a kis gond az épület körül, oldjuk már meg. Esetleg direkt nem beszél vele, mert eldöntötte, hogy a francia kormány látványosan megsértődik? De lehet, hogy Macront  a kereskedelmi kirendeltség a legkevésbé sem érdekelte. Egyszerűen szurkolni ment Moszkvába, és számára csak véletlen volt, hogy Putyin mellé kellett ülnie.

 • Ezen a nyári napon nemcsak a parlament ülése rendkívüli, hanem az Orbán Viktorról készült fotó is annak mondható. Íme: 

  A miniszterelnök szokásától eltérően ezúttal nyakkendő nélkül ült a teremben. Ez, ha lehet ilyet mondani, az elmúlt években Rogán Antal stíluseleme volt. 

  Az is ritkaságszámba megy, hogy ne fekete vagy legalább sötét zakót húzzon. A világoskék, talán picit metálos árnyalat azt is jelentheti, hogy ezen a nyáron kivirult a kormányfő. Nem lenne csoda, három hónappal ezelőtt kétharmaddal nyert, két napja pedig élőben nézte a focivébé döntőjét. 

  Még egy pillanatra a zakónál maradva, talán egy új ruhadarabot köszönhetünk a miniszterelnöki gardróbból. Nem tudni, hogy így van-e, mindenesetre csattanós válasz lenne a pár hete még a nadrágján élcelődő internetes közvéleménynek. 

  Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy Semjén Zsolt papírjainak elejét kisatírozták az MTI-ben. Eddig ez nem volt szokás, de érdemes észnél lenni, 2011-ben azért tiltották ki az Index és az Origo fotósát, mert olvasható képet készítettek a miniszterelnök beszédének jegyzetéről

  Végül, de nem utolsósorban ott hever Orbán előtt egy új könyv, a Szabó Magda válogatott írásaiból összeállított Nekem a titok kell című. Talán ő hozta valakinek, de az is lehet, hogy neki hozták. Ki tudja. Csak annyi biztos, hogy ott van.