Alajos, Leila
19 °C
34 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A kék metró megállóiban található műalkotásokat végigvéve került szóba először Kányádi-pad, mely tegnap, a költő halála alkalmából ismét szerepelt az Urbanistán. Az Arany János utcai állomáson áll, felette csöpp tábla a verssel, amelynek köszönhetjük, de hogy kinek az "alkotásáról" van szó - vagyis ki találta ki, hogy megvalósítsák a verset -, azt nem tudtam. Egészen mostanáig.

  Egy kedves olvasónk elküldte nekem azt a Népszabadság-cikket, amely az állítás évében, vagyis 1993-ban jelent meg. Eszerint egy nyugdíjas budapesti házaspáré az ötlet:   Kunfalvi Endre és felesége     találta ki, hogy meg kellene valósítani a Hiúságot. A BKV-nál először süket fülekre találtak ( „Magánjellegű dolgot nem lehet közterületen elhelyezni. Főleg nem a metróban!”), de végül eljutottak a sajtóosztály akkori vezetőjéhez.  Vitéz Ágnes  maga is szerette a verseket, felkarolta az ügyet. 

  Nyáry Krisztián, aki akkoriban szintén a városházán dolgozott, és segített a projekt megvalósításában, a következőket írta erről: "Nagyobb politikusi morgásra számítottunk – élő embernek emlékművet? De végül ez volt az egyik ritka kivétel, amit a bizottsági képviselők egyhangúan szavazták meg, bár volt köztük, aki bevallotta, nem tudja, ki az a Kányádi."

 • "A Kiscelli Múzeum alighanem azoknak állította össze ezt a kiállítást, akik amúgy is odáig vannak a társasjátékokért. De olyan jól sikerült, hogy ha elvetődnek oda, azok is bele fognak szeretni a társasjátékozásba, akik eddig voltak olyan pechesek, hogy mindezidáig fertőzésmentesek tudtak maradni" - írtuk korábban a Te jössz?! című kiállításról lelkendező cikkünkben, amellett, hogy leírtuk, mennyi baromi izgalmas dolog fért el a Kiscelli termeiben a társasjátékozás tágan értelmezett témakörében.

  De a kiállítás már rég bezárt - viszont június 15-én újra megnyitott, úgyhogy aki eddig kihagyta, augusztus 20-áig, kedd-vasárnap 10.00 és 18.00 között újra megnézheti a Kiscelliben.

 • Minden Devecserben kezdődött azon a március 31-én, amikor 11 óra körüli időben a rendőrök "ellenőriztek egy kaposvári járművezetőt. A sofőr személygépjárművének hátsó ülésén és csomagtartójában közel száz kilogramm szarvasagancsot találtak".

  Az 57 éves ellen orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás, írja a rendőrség. Aztán azt is kiderítették, hogy honnan származnak az agancsok, ezután egy 34 éves noszlopi és egy 56 éves devecseri lakost is meggyanúsítottak, hogy engedély nélkül gyűjtötték össze a helyi erdőterületekről a csontnyúlványokat. Ellenük lopás bűntett, a devecseri férfi ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult. Most pedig az ügyészségre kerültek az iratok.