Megvan az első magyar arany – ez történt az olimpia első napján!

A tokiói olimpia első napja – élő

Vége
000 9G263Y

A legfontosabbak

2021.07.24. 12:16
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szilágyié a pont, 14:13!

  • 13:11 helyett 12:12 így, a rivális kap egy sárga lapot közben.

  • Elhúzott két tus előnnyel Szilágyi, de újra egál.

  • 8:8 az állás.

  • 8:5-re vezetünk a szünetben!

  • Már 6:4 ide!

  • Az első három pont az ellenfélé (0:3).

  •  Sandro Bazadzéval csap össze a döntőbe jutásért.

  • Helyi idő szerint szombaton este 7 órakor kezdődik az úszóprogram, méghozzá hat versenyszám előfutamaival. Hat magyar színekben versenyző úszónak is szurkolhatunk, többek között a 400 méter vegyesen (is) címvédő Hosszú Katinkának. Tartsanak velünk!

    Az úszódöntőket helyi idő szerint reggelente rendezik, magyar időzónában éjjel fél 4-kor kezdődik a program. Ennek egyszerű oka van: az olimpiai közvetítésekért milliárd dollárokat fizető amerikai csatorna, az NBC határozza meg az időpontokat, és bizony mindenki az amerikai főműsoridőhöz alkalmazkodik. A pénz nagy úr.

  • A világranglista-vezető, világbajnoki címvédő Siklósi Gergely kínai vagy kanadai ellenféllel kezd a 32 között a férfi párbajtőrözők vasárnapi egyéni versenyében a tokiói olimpián – adta hírül az MTI.

    Ennek a számnak, illetve a szintén vasárnap sorra kerülő női tőr egyéni versenynek a sorsolását szombaton készítették el.

    Amennyiben Siklósi bejut a 16 közé Csao Tung vagy Marc-Antoine Blais-Belanger ellen, akkor egy másik kínai, Vang Ce-csie vagy a marokkói Husszam Elkord következhet számára.

    A női tőrözőknél hárman is képviselik a magyar színeket, közülük Pásztor Flóra már a 32 közé jutásért is pástra lép, riválisa az algériai Meriem Mebarki lesz. Amennyiben sikerül továbblépnie, a következő körben a franciák klasszisa, az öt éve, Rio de Janeiróban ötödik Ysaora Thibus várja majd. Kreiss Fanni és Kondricz Kata a 32 között kezd, mindkettőjüknek olasz vetélytársa lesz: előbbinek a világbajnoki ezüstérmes Martina Batini, utóbbinak a 2018-ban vb-aranyérmes Alice Volpi. A magyaroktól az erőviszonyok alapján már a nyolcaddöntőbe jutás is bravúrnak számítana.

    A férfi kardozók egyéni versenye jelenleg zajlik, a női kardozókét hétfőn rendezik a Makuhari Rendezvényközpont B csarnokában.

    Csapatban már korábban kialakultak az ágak: a magyar férfi kardozók (szerda) az Egyesült Államok, a női kardozók (jövő szombat) a Koreai Köztársaság, a női tőrözők (csütörtök) pedig Olaszország ellen lépnek pástra a negyeddöntőben.

  • Nagy valószínűséggel véget ért Ucsimura Kohej tornász pályafutása, aki az összetett verseny címvédőjeként várta a tokiói játékokat, de a szombati selejtezőben leesett nyújtóról – adta hírül az MTI. 

    A japán sportoló sokáig küszködött vállproblémákkal, és korábban már jelezte, hogy a hazai rendezésű olimpia lesz az utolsó versenye, a selejtezőből azonban nem sikerült továbbjutnia. 

    A 32 éves Ucsimura tavaly ősszel koronavírussal is megfertőződött. Londonban és Rióban egyaránt megnyerte a férfi összetett olimpiai számát, sőt a brazil rendezésű játékokon csapatban is első helyen végzett. 

  • Andy Murrayék nagy bravúrt arattak párosban. Fucsovics Márton vasárnap lép pályára, a szombati eredmények itt!

  • Először szerepel az íjászat számai között vegyes csapat az ötkarikás játékokon, melynek aranyérmét a dél-koreai csapat hódította el – egy hajszállal a hollandok előtt. A koreai Je Dok Kim és Szan An duója először vett részt olimpián.

    Mexikó végzett a harmadik helyen. 

  • A tokiói játékok egyetlen magyar tekvondósa abban bízhatott, hogy legyőzője a fináléba jutással a vigaszágra segíti. Salim Gergely szerint Dell'Aquila képes rá, mert sok mindent letett már az asztalra sportpályafutása során, többek között egyedüliként le tudta győzni a súlycsoport legjobbjának számító dél-koreai Dzsang Dzsunt.

    Nem is okozott csalódást, ugyanis a negyeddöntőben már a harmadik menet elején a mérkőzés végét jelentő húszpontos különbségre (37–17) tett szert a thaiföldi Ramnarong Sawekwiharee ellen, majd a négy között 29–10-re verte az argentin Lucas Lautaro Guzmant is.

    Ez azt jelenti, hogy Salim Omar magyar idő szerint 12.45-től az egy súlycsoporttal lejjebb, azaz 54 kilósként kétszeres vb-bronzérmes ázsiai versenyzővel küzd meg a bronzmérkőzésért, ahol a 2019-ben vb-3. Guzman lehet az ellenfele.

    A másik ágon nagy meglepetésre a vb-címvédő Dzsang Dzsun kikapott az elődöntőben tunéziai ellenfelétől.

    Ezt megelőzően egyetlen magyar tekvondós szerepelt olimpián, méghozzá Salim Omar nagybátyja, Salim József, aki a 2000-es, sydneyi játékokon ötödik lett – tudatta az MTI.

  • A svédek drámai csatában nyertek, a spanyolok legyűrték a németeket, győzelemmel rajtoltak a franciák.

    Bővebben itt!

  • Az iráni Dzsavad Foruhi nyerte meg szombaton a férfi légpisztolyosok versenyét a tokiói olimpián.

    Foruhi ötödik helyen jutott be a nyolcas fináléba, ott viszont kiemelkedett a mezőnyből és végül óriási előnnyel diadalmaskodott: a 244,8 körös olimpiai rekordot jelentő eredményétől 6,9 körrel maradt el az ezüstérmes szerb Damir Mikec.

    A bronzérmet a kínai Pang Vej szerezte meg.

    TOKIÓ 2020
    SPORTLÖVÉSZET
    FÉRFI LÉGPISZTOLY
    1. Dzsavad Foruhi (Irán) 244,8 kör
    2. Damir Mikecs (Szerbia) 237,9
    3. Pang Vej (Kína) 217,6

  • A magyarokkal egy csoportban szereplő címvédő amerikai válogatott a házigazda japánok felett aratott fölényes, 25–4-es győzelemmel rajtolt a tokiói olimpia női vízilabdatornáján.

    A világbajnok együttes ezzel új rekordot állított fel, az olimpiák történetében ugyanis eddig a legnagyobb különbségű győzelem 17 gólos volt: 1932-ben a magyar férfi válogatott 17–0-ra nyert ugyancsak Japán ellen, 1968-ban pedig az NDK csapata 19–2-re diadalmaskodott Egyiptom felett – tudatta az MTI.

    TOKIÓ 2020
    NŐI VÍZILABDA
    B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
    Egyesült Államok–Japán 254 (83, 60, 71, 40)

  • Tizenhét új koronavírusos esetet jelentettek be szombaton a tokiói olimpia szervezői.

    Július 1-től számítva így már 123-ra nőtt a játékokhoz köthető pozitív tesztek száma. A pénteki nyitónapon 19 új esetet regisztráltak, amely az elmúlt 23 nap legmagasabb száma volt.

    A szervezők közlése szerint a 17 érintett között van az evezős Finn Florijn is, aki negyedik hollandként szolgáltatott pozitív tesztet.

    Az olasz delegációból hat sportoló és hét tisztségviselő került karanténba, mert közvetlen kontaktjai voltak a repülőgépen egy újságírónak, aki fertőzöttnek bizonyult. A szervezők közölték, hogy a hat olasz olimpikon tovább edzhet, és negatív teszttel részt vehet majd a játékokon.

    Az augusztus 8-ig tartó tokiói seregszemlét a pandémia miatt halasztották el tavalyról idén nyárra.

  • Tájfun közelít a Csendes-óceánon Japán legnagyobb szigete, Honsú felé, és várhatóan jövő kedden éri el az olimpiai játékoknak otthont adó Tokiót is magában foglaló Kantó régiót - közölték a helyi hatóságok szombaton – adta hírül az MTI.

    Takaja Masza, a japán olimpiai szervezőbizottság szóvivője elmondta: a közelítő tájfun miatt meghozták a szükséges óvintézkedéseket, a hétfőre tervezett evezést például későbbi időpontra halasztották.

    Nem szokatlan, hogy az időjárási körülmények miatt változtatni kell az olimpiai játékok menetrendjén.

    A japán bizottság szóvivője kiemelte: a tájfunnak megvan az az előnye más természeti csapásokkal szemben, hogy lefolyását a szakértők előre meg tudják becsülni.

  • Richard Carapaz nyerte a férfi országúti kerékpár számát. A 28 éves versenyző korábban a 2019-ben a Giro d'Italián tudott összesítettben győzni.

    Az üldözői 1:07-tel maradtak le mögötte, a második helyre a belga Wout Van Aert, a harmadikra a szlovén Tadej Pogacar ért be a hajrában.

    Az egyetlen magyar induló Valter Attila komoly hátránnyal rendelkezik, még nem ért be a célba. 

  • Hou Csihuj nyerte a női súlyemelés 49 kilogrammos versenyszámát, kétkezes szakításban 94 kg-s eredményével új olimpiai rekordot állított fel. Kétkezes lökésben 116 kg-val zárt, ezzel összesítésben 210 ponttal állhatott a dobogó legfelső fokára. Második helyen Chanu Saikhom Mirabai indiai súlyemelő, harmadik helyen pedig az indonéziai Windy Aisah zárt.

    Kínának ez a második aranyérme a nyitónapon, az elsőt a női 10 méteres légpuskában szerezte. 

  • Finn Florijn holland egypárevezős az első olyan sportoló, aki pozitív koronavírus-tesztet produkált a verseny után – számolt be a BBC. A sportoló a pénteki előfutamban negyedik helyen végzett, és az evezősprogram szombati napján is érdekelt volt. 

    Most viszont úgy tűnik, véget ért számára az olimpia, hiszen karanténba került. 

  • Ismerős helyszínen haladt át az országúti kerékpárosok mezőnye a tokiói olimpia első napján. A versenyzők ugyanis a suzukai Forma-1-es pályán, a Fuji Speedway-en is végig tekertek.

    A versenyzők között magyar kerekesért is szoríthatunk: Valter Attila jelenleg a középmezőnyben halad, az élen pedig a Tour de France-győztes szlovén klasszis, Tadej Pogacar robog. 

    A képen látva csak egy kérdés maradt, amire még választ keresünk: mégis hová tűnt Damon Hill? 

  • Az előzetes listán a negyedik helyet foglalta el a kétszeres címvédő, de mivel a harmadik Luca Curinato a legjobb 32, a második Eli Derschwitz a legjobb 16, míg a világelső és vb-címvédő Oh Szan-gok a legjobb 8 között elvérzett, így már a Vasas kardvívója a legmagasabban sorolt a versenyben maradtak közül. Az elődöntőben Szilágyi az Oht kiejtő georgiai Sandro Bazadzéval csap össze.

  • Szilágyi Áron 15:6-ra legyőzi Ali Pakdamant, ezzel bejut a férfi kard egyéni versenyének elődöntőjébe, és biztosan éremért vívhat. 

  • A kétszeres olimpiai bajnok kardozó 8:4-re vezet iráni ellenfelével szemben. 

  • A tét immáron az elődöntő, ellenfele az iráni Ali Pakdaman, aki Szatmári Andrást, majd az 5. kiemelt Max Hartungot is kiejtette.

  • Győzelemmel kezdett Svédország a férfi kézilabda tornán: a skandináv csapat 32-31-re győzte le Bahreint. A bahreini csapat a rendes játékidő végén hétméterest kapott, de Andreas Palicka kivédte az időn túli büntetőt.

  • A Rióban aranyérmes Egyesült Államok megsemmisítő, 25–4-es vereséget mért Japán csapatára a női vízilabda torna B-csoportjának első mérkőzésén.