Két bronzérem, a pólósaink is harmadikak lehetnek – ez volt a 14. nap

A tokiói olimpia tizennegyedik napja – percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Svédország Kanadával csapott össze a női labdarúgás döntőjében, és mivel korábban egyik válogatott sem jutott a fináléba, biztos volt, hogy új olimpiai bajnokot avatnak.

    A svédek már a 34. percben megszerezték a vezetést, Kosovare Asllani jobbal passzolta középre az ellenfél térfelén szerzett labdát, Stina Blackstenius hat méterről érkező lövésébe ujjheggyel még bele tudott nyúlni a kapus, de hárítani már nem volt esélye.

    A szünet után Kanada egyenlített: a 64. percben a videóbíró segítségével büntetőhöz jutott, Jessie Fleming pedig nem hibázott. A rendes játékidő 1–1-es döntetlennel ért véget, sőt a hosszabbítás sem hozott döntést, így jöhettek a tizenegyesek.

    Az első öt sorozat után mindkét válogatott hármat-hármat hibázott, majd a svédek újabb tizenegyest rontottak, amit a kanadaiak már kihasználtak, és végül Julia Angela Grosso szerezte meg a mindent eldöntő gólt, így Kanada története során először nyert olimpiai bajnoki címet női labdarúgásban.

  • Véget ért egy újabb nap az olimpián, lássuk, mi történt pénteken:

    • Helebrandt Máté a 17., Venyercsán Bence a 20. helyen ért célba férfi 50 kilométeres gyalogláson. Női 20 km-en Kovács Barbara a 46. lett, Madarász Viktória nem fejezte be a versenyt.
    • Ismét lapátot ragadtak kenusaink és kajakozóink. Bejutott a szombati elődöntőbe a Balla Virág, Takács Kincső páros C–2 500 méteren, Adolf Balázs C–1 1000 méteren, illetve a női és a férfi kajak négyes is 500 méteren. A döntőket szintén szombaton hajnalban rendezik meg
    • Muszukajev Iszmail győzelemmel kezdett a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammosok mezőnyében, de a negyeddöntőben kikapott japán ellenfelétől, de a vigaszágon folytathatja
    • Ritmikus gimnasztikában Pigniczki Fanni nem jutott döntőbe, a 20. helyen zárt
    • Férfi vízilabda-válogatottunk alulmaradt az elődöntőben, a bronzért játszhat. Ilku Miklós kollégánk a helyszínen volt, olvassa el az összefoglalóját!
    • Karatéban már össze is jött a bronz, Hárspataki Gábor bravúrjáról itt olvashat helyszíni riportot! 
    • Ugyancsak megvan a harmadik hely női öttusában, Kovács Sarolta remekléséről Palotai Barnabás számolt be a helyszínről. Gulyás Michelle a 12. helyen zárt ugyanitt.
  • Elképesztő izgalmak közt, de az olasz váltó mindössze egyetlen századdal megnyerte a britek előtt a férfi 4x100-at. Ezzel megszületett az ötödik olasz arany atlétikában a tokiói olimpián. A favorit japánok rajtoltak a második legjobban, ám az első váltásuk nem sikerült, pedig ők is az éremesélyesek között voltak számontartva.

    A második helyre a brit váltó futott be, ami végig vezette a számot, ám az utolsó váltás után valahogy egy századdal elé került az olasz váltó utolsó atlétája, nem is voltak túl boldogok a szigetország futói. A harmadik helyen a kanadai váltó érkezett be, 37,70 másodperccel. 

  • A Svédország-Kanada mérkőzés rendes játékideje 1-1-es döntetlent hozott, 2x15 perces hosszabbítás következik.

  • Az Orosz csapat a félidei háromgólos (14-11) vezetése után végül 27-26-ra legyőzte a magyar válogatottat kiejtő Norvégiát, és bejutott a tokiói olimpia döntőbe, ahol Franciaország ellen játszik majd. 

    A két csapat Rió után a japán fővárosban is megküzdhet az aranyéremért. Tegnap a férfiaknál is kialakult a döntő párosítása, ahol 2016-hoz hasonlóan Franciaország és Dánia mérkőznek meg egymással. 

  • A tokiói olimpián csak jamaicai dobogósa volt a női 100 méteres egyéni síkfutásnak. Mindhárom atléta tagja volt a 4x100 méter váltónak is, így favoritként álltak a rajtvonalhoz a lányok. 

    A várakozásoknak megfelelően teljesítettek is, a korábbi hazai rekordra fél másodpercet vertek a 41,02 másodperces idejükkel. A második helyre 43 ezred másodperccel később az amerikai váltó futott be, a dobogó a harmadik fokára pedig a britek állhattak, 41,88-as idővel. 

  • A házigazda Japán lesz az Egyesült Államok ellenfele a női kosárlabdatorna döntőjében, mivel nagy meglepetésre 87–71-re legyőzte az elődöntőben Franciaországot. Az első negyedet még az európai együttes nyolcpontos előnnyel zárta, de a záró felvonásban már 27 is volt közte (84–57).

  • A kínai Liu Sijing 66,34 méteres dobásával olimpiai bajnok a gerelyhajítók között. A riói olimpián a selejtezőből sem jutott ki, most az ő nyakába akasztották az aranyérmet. 

    A dobogó második fokára a lengyel Maria Andrejczyk állhatott 64,61 méterrel. Az ausztrál Kelsey-Lee Barber 64,56-os dobásával harmadik helyezett lett.  

    Ezzel női ügyességi számokból már csak a magasugrás döntője van hátra Tokióban. 

  • Janja Garnbret személyében szlovén olimpiai bajnokot avattak a női falmászás döntőjében a tokiói olimpián. Az ezüstérmet és a bronzérmet is japán versenyzők szerezték meg: a második helyre Nonaka Miho, míg a harmadik pozíciót Nogucsi Akijo csípte el. 

  • A kenyai Faith Piyegon (3:53,11 p) nyerte meg a női 1500 méter síkfutást, ezzel megvédte olimpiai bajnoki címét Rióból. A második helyre a brit Laura Muir (3:54,05 p) futott be, Sokáig úgy tűnt, a holland Sifan Hassan (3:55,86 p) nyeri majd a számot, aki 5000 méteren már aranyérmes, és még 10 kilométeren is indul.

    Az első három körön át vezetett is a holland, ám a végére picit elfogyott a lendülete. Vagy inkább a kenyai és a brit gyújtotta be a rakétákat, mert Hassan bő két és fél másodperccel az első után ért be. 

  • A kínai válogatott Németországot győzte le a döntőben 3:0-ra, ami egyben azt is jelenti, hogy az öt olimpiai számból (női egyes, férfi egyes, férfi csapat, női csapat, vegyes csapat) négyben is is aranyérmet nyert Kína a tokiói olimpián asztaliteniszben. 

  • A Bahamai Közösségnek két érme van Tokióban. Történetesen mindkettő arany, és mindkettőt 400 méter síkfutásban érték el az ország atlétái. A férfi 400 döntőjét tegnap tartották, a női 400-nak az imént lett vége, a bahamai Shaunae Miller-Uibo (48,36 mp.) győzelmével zárult.

    A második helyen a dominikai Marileidy Paulino (49,20 mp.) majdnem egy szekundummal később ért be, a dobogó harmadik fokára az amerikai Allyson Felix (49,46 mp.) állhatott. 

  • Az ugandai Joshua Cheptegei (12:58,15 perc) nyerte a férfi 5000 méter síkfutás versenyszámát Tokióban. Az atléta számára ez a második érem Japánban, 10 000 méteren második lett. 

    Az ezüstérem a kanadai Mohammed Ahmedé (12:58,61 perc), míg a dobogó harmadik fokára az amerikai Paul Chelimo (12:59,05 perc) állhatott fel. 

  • Hárspataki Gábor a férfi karate 75 kilogrammos mezőnyének A csoportjából két győzelemmel, egy vereséggel és egy döntetlennel jutott a legjobb négy közé. Az elődöntőben az azeri Rafael Aghayev volt a magyar karatéka ellenfele. 

    Aghayev a mérkőzés elején hosszú videózás után ipponnal szerzett vezetést, később jukóval növelte tovább előnyét. Az azeri végül 7-0-ra nyerte az összecsapást, Hárspataki Gábor bronzéremmel zárta az olimpiát.

  • A szerbek kezdték jobban a meccset, az első negyed után 2–0-ra vezettek, de a spanyolok sorozatban lőtt négy góllal fordítottak, és a szünetben 5–4-re, a záró felvonás előtt pedig 7–5-re mentek (ráadásul a szomszédaink csak a végén tudtak kozmetikázni).

    A végjátékot viszont jobban bírta a címvédő, Filip Filipovics 26 másodperccel a vége előtt beállította a 10–9-es sikert.

    A döntőben a mieinket magabiztosan megverő görög csapat lesz a szerbek ellenfele.

  • A világbajnok holland női gyeplabda-válogatott lett a tokiói aranyérmes, mivel az olimpiai fináléban 3–1-re megverte Argentínát.

    A sorozatban hetedik olimpiájukon érmes hollandok 1984, 2008 és 2012 után negyedszer diadalmaskodtak – emeli ki az MTI.

    Az argentinok 2000 és 2012 után harmadszor is elvesztették a finálét.

    A bronzérem – már korábban – az öt éve Rióban bajnok Nagy-Britanniához került.

  • Zaurbek Szidakov lett az olimpiai bajnok a szabadfogású férfi birkózók 74 kilogrammjában, miután a döntőben 7:0-ra győzött a fehérorosz Mahemedkhabib Kadzsimahamedau ellen. 

    A bronzérmeket az amerikai Kyle Douglas Dake, és az üzbég Bekzod Abdurakmonov szerezték meg. 

  • A férfi labdarúgótorna bronzmeccsén Mexikó az egy gólt szerző, kettőt előkészítő Sebastián Córdova vezérletével 3–1-re legyőzte a házigazda Japánt, így a harmadik helyen zárt. Mexikó a második érmét nyerte meg, 2012-ben Brazíliát legyőzve aranyat szereztek – pedig a dél-amerikaiaknál olyan futballisták játszottak, mint Thiago Silva, Alex Sandro, Neymar, Hulk vagy Lucas Moura.

  • 1:00.42 perces hátránnyal ért be.

  • Kovács Sarolta befutott a dobogóra!

  • A litván lesz a második.

  • A dobogóért.

  • A litván az utolsó kör előtt megelőzi Kovácsot, French előnye már 17.52  mp.

  • Asadauskaite nagyon megy.

  • 51 mp hátrányból éri utol a negyedik oroszt.

  • Kovácsra megérkezik ismét Sotero. Gulyás a 15. helyen halad.

  • 2 kilométerhez érve 12,34 mp a második Kovács hátránya.

  • Az olasznak nem ment a lövés, 10-ből jött össze az öt, így Kovács ellépett tőle. French simán vezet.