Két bronzérem, a pólósaink is harmadikak lehetnek – ez volt a 14. nap

A tokiói olimpia tizennegyedik napja – percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A házigazda japánok végeztek a harmadik helyen a férfi asztaliteniszezők csapatversenyében, miután a bronzmérkőzésen 3–1-re győztek Dél-Korea ellen. 

    A döntőben Kína és Németország mérkőzik meg egymással, magyar idő szerint 12.30-tól.

  • Ide kattintva kövesse percről percre közvetítésünket a Magyarország–Görögország férfivízilabda-elődöntőről!

  • Nem, nem ért véget tegnap a vívás az öttusázóknál, van ugyanis egy bónuszkör, aminek a menete a következő: a tegnapi rangsoroló eredményéhez képest fordított sorrendben vívnak a versenyzők, azaz a 36. kezd a 35. ellen, a győztes a 34. ellen, aki ott nyer, a 33. ellen, és így tovább. Minden győztes asszó egy pontot ér, ehhez elég egy tust bevinni. A végén pedig az összetettben vezető, a tegnapi rangsorolót utcahosszal nyerő német Annika Schleu lép utoljára a pástra – valaki ellen.

  • Az 1992-es barcelonai olimpia bronzmeccse óta nem kapott ki a nyári játékokon az amerikai női kosárcsapat, és esélyesként a szerbeket is eltakarította az útjából péntek reggel. A 79–59-re végződött meccsen minden negyedet megnyert az Egyesült Államok, és döntős. Ellenfele Japán vagy Franciaország lesz, 13.00-kor kezdik a másik elődöntőt.

  • A magyar ritmikus tornász a szalaggal folytatta szereplését az olimpián, a zsűri pedig 19.450 pontra értékelte a bemutatott gyakorlatot.

  • Az 5–8. helyért zajló helyosztón Horvátország két góllal legyűrte Montenegrót férfi vízilabdában (10–12), s így a negyeddöntőben a magyar válogatottól vereséget szenvedett horvátok csobbanhatnak az 5. helyért. Ellenfelük a 11.20-kor kezdődő Olaszország–Egyesült Államok-meccs győztese lesz.

  • Kovács Sarolta az ötödik futamban állt rajtkőre a 200 méteres gyorsúszásban, és ha már ott volt, akkor rajt-cél győzelmet aratott, 2:07.71-es idejére 295 pontot kapott.

    Gulyás Michelle is az élen haladt sokáig a hatodik, papíron legerősebb futamban, és bár végül egy orosz versenyző megelőzte, 2:07.48-at úszott, ami 296 pontot ért! Összesítésben a második és a negyedik legjobb időt érték el versenyzőink.

  • A kajak egyesek 1000 méteres versenyének olimpiai bajnoka, Kopasz Bálint viszi a magyar zászlót a tokiói olimpia vasárnapi záróünnepségén.

    A világjárvány ellenére lenyűgözött a tokiói olimpia, és nemcsak azért, mert nekem itt sikerült valóra váltanom az álmom. A japán szervezők, önkéntesek minden nehézség ellenére kiváló házigazdák voltak, akiknek a segítőkészsége lenyűgözött. Előttük és minden magyar szurkoló előtt tisztelegve búcsúzunk a záróünnepségen, így külön megtiszteltetés, hogy én vihetem a csapat zászlaját

    – idézte a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közösségi oldala Kopaszt, aki kedden diadalmaskodott.

    A XXXII. nyári olimpia záróünnepségére vasárnap magyar idő szerint 13 órától kerül sor.

  • Második meccslabdáját már nem rontotta el az Egyesült Államok női röplabda csapata a Szerbia elleni elődöntőben: 3:0-as szettaránnyal jutott a döntőbe, ahol a péntek délután 2-kor kezdődő Brazília–Dél-Korea mérkőzés győztese lesz az ellenfele.

  • Pigniczki Fanni két szer után a 21. helyen áll a ritmikus gimnasztikázók egyéni összetett selejtezőjében a tokiói olimpián.

    A sportágban legutóbb a 2000-es sydneyi olimpián szerepelt magyar versenyző, abban az évben született Pigniczki, aki a 26 induló közül első labdásként és összességében második ritmikus gimnasztikázóként kezdte meg szereplését a japán fővárosban. Gyakorlatát egy rontással – elpattant tőle a labda – mutatta be az MTK Budapest sportolója, így 22,400 pontot kapott, ez labdával a 20. pozíciót érte számára.

    A júniusi várnai kontinensviadalon, ahol az egyéni összetett döntőjébe jutva kiharcolta a tokiói indulás jogát, Pigniczki labdával 25,000 pontot, karikával 24,550 pontot szerzett. Ezúttal karikával néhány apróbb hibával 21,200 pontos gyakorlatot mutatott be Pigniczki, ez a szeren a 22. eredmény volt, így 43,600 ponttal a 21. helyről várja a folytatást. A pénteki selejtező második szekciójában szalaggal és buzogánnyal szerepel majd, a szombati fináléba a legjobb tíz kerül be.

    Az első két helyen az orosz ikertestvérpár, Dina és Arina Averina áll.

  • „A FIBA most valószínűleg elégedett.” Luka Doncic, az olimpiai kosárlabdatorna – Kevin Durant mellett – kiemelkedő játékosa ezekkel a szavakkal viharzott be a vegyes zónába csütörtök este, miután a szlovén válogatott drámai mérkőzésen 90–89-re kikapott Franciaországtól. A 22 éves szupersztár életében először maradt alul válogatott mezben, és ezt nehezen tudta megemészteni. Pedig tripla-duplája ellenére az ő gyenge dobóformája is közrejátszott a fájdalmas vereségben.

  • Jó reggelt a most ébredőknek! Összefoglaljuk a legfontosabb hajnali történéseket: 

    • Helebrandt Máté a 17., Venyercsán Bence a 20. helyen ért célba férfi 50 kilométeres gyalogláson
    • Ismét lapátot ragadtak kenusaink és kajakozóink. Bejutott a szombati elődöntőbe a Balla Virág, Takács Kincső páros C–2 500 méteren, Adolf Balázs C–1 1000 méteren, illetve a női és a férfi kajak négyes is 500 méteren. A döntőket szintén szombaton hajnalban rendezik meg
    • Muszukajev Iszmail győzelemmel kezdett a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammosok mezőnyében, de a negyeddöntőben kikapott japán ellenfelétől, így a vigaszágban bízhat 
    • Ritmikus gimnasztikában Pigniczki Fanni labdával és karikával is bemutatta már gyakorlatát, hamarosan jön a szalag és a buzogány. A pontszámok alapján a magyar versenyző a mezőny utolsó harmadában helyezkedik el

    Maradjanak velünk, hiszen az események folytatódnak: női öttusázóink 7.50-től úszással folytatják. Férfi vízilabda-válogatottunk visszavághat a görögöknek, 8.30-kor kezdődik az elődöntő. Kovács Barbara és Madarász Viktória 9.30-kor indul a női 20 kilométeres gyaloglásban, Hárspataki Gábor pedig 10 órától érdekelt karatéban. 

  • A dagesztáni születésű magyar, Muszukajev Iszmail a japán Otoguro Takuto ellen folytathatta a negyeddöntőben a 65 kilósok között férfi birkózásban, miután a nyolcaddöntőben legyőzte argentin riválisát. 2019-ben a világbajnokságon épp a japán ellen szerezte meg bronzérmét.

    Muszukajev nem tudott akciót végrehajtani a 30 másodperces intése során, így ellenfele egy pontot kapott az első három percben. Miután továbbra is akció nélkül állt, muszáj volt támadnia, amiből a japán csinált még 2 pontot, így már 4-0-ra vezetett. A szépítésre (4-1) futotta csak a hátralévő időben, így Otugoro jutott az elődöntőbe, akinek szurkolhat a döntőbe jutásért Muszukajev, mert így a vigaszágon folytathatná szombaton. 

  • Jesús Ángel García a 35. helyen ért célba a férfi 50 kilométeres gyalogláson. Az 51 éves spanyol sportolónak ez már a nyolcadik olimpiája volt zsinórban. Korábban egyetlen atléta sem vett részt ennyi nyári játékokon, ő az első!

  • A pénteki fináléban April Ross és Alix Klineman két játszmában győzte le a világbajnoki harmadik ausztrál Taliqua Clancy és Mariafe Artacho del Solar kettősét.

    Ross – aki Londonban ezüst-, Rióban bronzérmes volt  39 évesen és 47 naposan az olimpiák történetének legidősebb női érmese lett ebben a számban, az eddigi rekordot honfitársa, a háromszoros olimpiai bajnok Kerri Walsh Jennings tartotta, aki Rióban három nappal a 38. születésnapját követően lett harmadik.

    A strandröplabda 1996 óta része az ötkarikás programnak, a hetedik olimpián a nőknél negyedszer avattak amerikai győztest.

    Eredmények:

    strandröplabda, női torna, olimpia bajnok:

    April Ross, Alix Klineman-Clancy (Egyesült Államok)

    2. Taliqua Clancy, Mariafe Artacho del Solar (Ausztrália)

    3. Joana Heindrich, Anouk Vergé-Dépré (Svájc)

  • A 14 éves Csüan Hongcsan nyerte meg a női toronyugrást csütörtökön. A kínai versenyző a legmagasabb pontszámot kapta a második és a negyedik ugrására, később pedig elmondta, szomorú történet rejlik az álommese mögött.

  • Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor összeállítású magyar hajó nagyszerű pályát ment a K–4 500 méter reményfutamában, remek rajtot követően végig az élmezőnnyel haladt, majd egy remek hajrával meg is nyerte a futamot, így ott van a holnap hajnali elődöntőben!

  • Ritmikus gimnasztikában labdagyakorlattal mutatkozott be az olimpián a 21 éves magyar tornász, aki az első kört követően a 26 fős mezőnyből a 21. helyet foglalja el. Ezekben a pillanatokban végzett a karikagyakorlattal, amelyet a zsűri 21.200 pontra értékelt.

  • Az Alejandro Destribats ellen vívta a nyolcaddöntőt péntek hajnalban Muszukajev Iszmail, aki a Nur-Szultan-i világbajnokságon bronzérmet nyert – immár magyar színekben.

    A 65 kilós magyar az egyetlen magyar, aki kijutott szabadfogásban az olimpiára. A meccs első részében őt minősítette inaktívnak a szőnyegbíró, és 30 másodperce volt, hogy akciózzon, egy lábrafogással sikerrel járt, majd növelte előnyét, 7:0-nál tudta földre vinni argentin ellenfele, aki feltámadt, Muszukajev pedig egyre fáradt. A vége így 9:6 a magyar javára, Muszukajev ott van a legjobb nyolc között.

  • A magyar kenus ötödik lett, így nem jutott elődöntőbe férfi kenu egyes 1000 méteren, véget ért számára az olimpia.

  • A japán tőzsdei árfolyam minden olyan évben szárnyalt, amikor az ország két számjegyű aranyérmet tudott szerezni. Most is ugyanerre lehetne számítani, ám a pozitív kilátásokat keresztbe húzhatja a Covid. Az esetszámok már az olimpia kezdete előtt is emelkedtek, Tokióban különösen erőteljesen. A Japan Times online kiadása vezető elemzők véleményére alapozva azt írja, ha a kormányzat nem tud úrrá lenni a koronavírus-járvány újabb hullámán, akkor hiába a remek olimpiai szereplés, a tőzsdei árfolyamok negatívba fordulnak.

    Japán jelenleg 22 arannyal a harmadik helyen áll Kína és az USA mögött. 

  • A Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor magyar egység a második előfutamban volt érdekelt K–4 500 méteren, amely féltávnál elengedte a versenyt, így a reményfutamban 05:12-kor még vízre száll, hogy onnan jusson elődöntőbe.

  • Az Anouk Verge-Depre, Joana Heidrich duó Svájc történetének első medálját szerezte a sportágban, miután 44 perc alatt 2–0-ra legyőzte a harmadik helyért vívott találkozón a lett Tina Graudina, Anastasija Kravcenoka párost. A döntőt Ausztrália és az Egyesült Államok csapata vívja magyar idő szerint 04:30-tól.

  • A Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra alkotta magyar egység megnyerte az előfutamot, így ott van a holnapi elődöntőben.

  • Ritmikus tornászunk is megkezdte szereplését Tokióban, Whitney Houston slágerére mutatta be gyakorlatát, amelyre 22.400 pontot kapott a bíráktól.

  • A másik magyar versenyző a C–1 1000 méter 3. előfutamában szállt vízre és végig harcban volt az első két helyért riválisaival. Végül nagy hajrával második lett a cseh Martin Fuksa mögött, így egyenes ágon jutott tovább, a táv riói és londoni olimpiai bajnoka, a német Sebastian Brendel így reményfutamra kényszerül.

  • Férfi kenu egyesben 1000 méteren az első előfutamban volt érdekelt a 21 éves magyar, aki sajnos csak a hatodik helyen végzett, de a magyar idő szerint 04:35-kor kezdődő reményfutamban még kivívhatja az elődöntőbe jutást.

  • Női kenu kettes 500 méteren a Balla Virág, Takács Kincső magyar egység második helyen végzett a harmadik előfutamban, így egyenes ágon jutott be a holnapi elődöntőbe. A futamot az ukrán duó nyerte.

  • A mai napon nem osztanak érmeket a Sea Forest Waterwayen, ám az előfutamokban több magyar egységért is szoríthatunk, többek között vízre száll az olimpiai címvédő női kajaknégyes 500 méteren. 

  • Véget ért a férif 50 kilométeres gyaloglás. A lengyel Dawid Tomala az olimpiai bajnok, Helebrandt Máté a 17., Venyercsán Bence a 20. helyen ért célba.