új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rendkívül csalódottan nyilatkozott szombat délután a kardozó Gémesi Csanád, aki egytusos vereséget szenvedett a párizsi olimpia vívóversenyén, így nem jutott negyeddöntőbe.

    Nagyon nehezen tudom elfogadni, ami a végén történt. Úgy érzem, mindent megtettem, közel voltam ahhoz, hogy sokat érjek el. Legyőztem a világbajnokot, de ez most nem vigasztal. Ez az asszó még nagyon sokáig el fog kísérni engem. Arra büszke vagyok, hogy látott a családom jól vívni

    – mondta az M4 Sport -nak Gémesi, aki a páston a könnyeivel küzdött, miután kikapott.

  • A lovastusázó Kaizinger Balázs is megkezdte szereplését a párizsi olimpia szombati napján, díjlovaglására 45,80 hibapontot kapott a festői szépségű helyszínen, a Versailles-i kastély kertjében – számolt be róla az MTI.

    A magyar versenyző lovának, a 12 éves herélt pejnek nem az erőssége az első szám, amelyben az egyensúlyt, a ritmust, a hajlékonyságot, a ló elengedettségét és a ló és lovas közötti harmóniát értékelik. Közben a négyszögben húsz feladatot hajt végre a páros, így megállást és a különböző jármódokat, melyek közül Herr Cooles Classicónak a lépés okoz nehézséget.

    A 45 esztendős Kaizinger a 64 indulóból 18. versenyzőként teljesíthette a díjlovaglást, s akkor egy kiesett olasz lovast leszámítva egyetlen riválisát sem tudta megelőzni, azóta viszont egy cseh ellenfele már mögé került.

    Nagyon jó érzés volt átesni a tűzkeresztségen – mondta az M4 Sportnak Kaizinger. – Kicsit izgultam, de a ló önmagához képest nagyon jól teljesített. Élénkebb habitusú, ezért kicsit attól féltünk, hogy ez az atmoszféra és környezet negatív feszültséget kelt benne. A lépéssel van problémája, azt 60 százalékosan megcsinálta, nála ez már pozitív dolog, de persze a többi jármódban is lehet fejlődni. Jelenleg a lóban ennyi van.

    A magyar lovasnak az a célja, hogy a vasárnapi terepversenyben és a hétfői díjugratásban előre tudjon lépni, mert a második és harmadik szám jobban kedvez a remek erőnléttel bíró Herr Cooles Classicónak.

    Lovassportban 28 év után szerepel ismét magyar versenyző az ötkarikás játékokon.

  • A záró három percet is Jü Sze-han kezdte jobban a Muhari Eszter elleni negyeddöntőben, ezzel megint egy tusra apasztva a hátrányát. 45 másodperc telt el a vívóidőből, amikor egy visszavideózott akcióból megadott ponttal egyenlített is (7:7). Ahogyan azonban az előző két asszó kulcspillanataiban, úgy ezúttal sem remegett meg az Egyesült Államokban tanuló Muhari keze, aki két tiszta találattal ismét meglépett (9:7), ezzel a hajrára lépéskényszerbe hozva kínai ellenfelét.

     

    Az utolsó perc 10:9-es magyar vezetésnél vette kezdetét. A kínai jött előre, kellett is neki, Muhari pedig lábon szúrta 39 másodperccel a vége előtt, ezzel ismét lélektani szempontból is fontos találatot elérve (11:9). Innen már nem volt visszaút  Jü Sze-han számára, Muhari az utolsó másodpercekben remekelt, kínai ellenfele szinte minden hibáját kihasználva végül a vívóidő lejárta előtt 15:10-nél be is fejezte az asszót! 

    Ezzel élete első olimpiáján bejutott a négy közé, és már biztos, hogy éremért vívhat majd este! A kérdés csak a színe. 

  • Szünet után Jü Sze-han érte el az első tust, majd 2:22-nél egyenlített is, miután egészen a pást végébe sikerült szorítania Muharit (3:3). Sajnos a következő találatot is az ázsiai versenyző adta, aki ezzel alig egy percnyi vívóidő alatt megfordította az asszó állását (3:4). Kadet világbajnokunk ismét aktívabbá vált – ezen az olimpián eddig egyébként sokkal jobban is ment neki, amikor próbált fesztelenül, támadószelleműen vívni –, és két tiszta találattal ismét visszavette a vezetést. Az órán pedig még mindig volt 1 perc és 17 másodperc az asszó középső harmadából. A maradék időben még született egy együttes találat, majd a legvégén egy újabb tus Muharitól, aki így 7:5-ös fórból vághatott neki az utolsó etapnak. 

  • Másfél perc telt el az asszó első szakaszából, mire egy együttes találattal mindkét vívónő ponthoz jutott – passzivitásért előtte kaptak is egy-egy sárga lapot.. A következő két találat viszont már tisztán Muharié volt, aki így a csata első harmadát követően előnyből várhatja a folytatást (3:1).

  • Muhari Eszter és a kínai Jü Sze-han asszója a piros páston az imént vette kezdetét. 

  • Döcög egyelőre a program a Roland Garros teniszkomplexumban a szűnni nem akaró esőzések miatt, de a két fedett stadionban, a Phillipe Chatrier és a Suzanne Lenglen salakján zajlanak a mérkőzések.

    Előbb két női mérkőzést rendeztek, az idén a Roland Garroson és Wimbledonban is finalista Jasmine Paolo 7:5, 6:3-ra verte a román Bogdant, miközben a világelső Iga Swiatek szintén két szettben győzte le román riválisát.

    Egyelőre két mérkőzést játszottak a férfiaknál is, a második kiemelt Carlos Alcaraz 6:3, 6:1-re győzte le a libanoni Habibot, az első kiemelt Novak Djokovics pedig 6:0, 6:1-re győzött az ausztrál Ebben elleni. A kinti pályákon továbbra is áll a játék az időjárás miatt.

    GettyImages-2163912797
    Fotó: Getty Images
  • Az összecsapás jelentős részében futott az eredmény után, ám 5:5-öt követően 13:13-nál ismét egálra állt a tunéziai Fares Ferdzsani ellen Gémesi Csanád, akinek így minden esélye megvolt arra, hogy egyedüli állva maradt magyarként a nyolc közé is bejusson. 

    Sőt, 14:13-nál még a vezetést is megszerezte, így egy találatra került a győzelemtől. A következő akciót is ő indította érzésre, a vezetőbíró mégis a tunéziainak adta a találatot, az ítéletét pedig a videózás után sem volt hajlandó megmásítani (14:14). 

    A döntő tusról így – szinte természetesen módon – videózás hivatott dönteni, a látottak levezetése után pedig még csalódottabbak lehettünk: 15:14-gyel Ferdzsanit hozták ki győztesnek...

    Ezzel a legjobb nyolc közé egyetlen magyar kardvívó sem jutott be Párizsban. 

  • A francia közönség számára keserű pirula, nekünk talán némi megnyugvás: a kanadai Fares Arfa ismét ellenállhatatlanul vívott és győzött, ezúttal a Szatmárit legyőző Boladé Apethyt kiejtve (15:8). 

    Az előző körben Arfa ejtette ki háromszoros olimpiai címvédőnket, Szilágyi Áront. 

  • Fares Ferdzsani jól kezdte a Gémesi Csanád elleni asszót, de rutinos vívónk 0:3-as rajt után fel tudott állni, 4:4-nél egalizált, majd a vezetést is megszerezte (5:4). A folytatás kifejezetten fordulatosan alakult, ám az egyperces pihenőt végül a világranglista-14. tunéziai érte el nyolc tussal (8:7). 

  • Csalódottak, ugyanakkor küzdeni tudásukra büszkék a magyar férfikézilabda-válogatott tagjai, akik háromgólos vereséget szenvedtek az olimpiai torna csoportkörének első fordulójában Egyiptomtól. Értékeltek a fő szereplők. Részletek itt! 

  • A franciák még mindig nagyon élik a show-t a Grand Palais-ban. Egyszerre két férfi kardozójuk vív, a Szatmárit búcsúztató Apethy, valamint Sébastien Patrice. Mi viszont egy pásttal odébb, a sárgán vagyunk érdekeltek az amerikai vb-címvédőt búcsúztató Gémesi Csanád által. (No meg picit a magyar származású, ám német színekben vívó Szabó Mátyás miatt a kéken is, aki Patrice ellenfele). Gémesi a tunéziaiak 27 éves tehetségével, Fares Ferdzsanival szemben kötött be. 

  • A párizsi olimpia női vízilabda-tornájának A-csoportjának első mérkőzésén a magyar válogatott korán háromgólos hátrányba került az Európa-bajnok holland válogatott ellen, majd ugyan összejött az egyenlítés, de végül a holland válogatott nyert 10–8-ra. Részletek itt! 

    A magyarok további programja

    hétfő:

    • Magyarország–Kanada 20.05

    péntek:

    • Kína–Magyarország 20.05

    augusztus 4., vasárnap:

    • Magyarország–Ausztrália 14.00
  • A nyolcaddöntőben Szera Szongot búcsúztató Muhari Eszter a legjobb nyolc között is ázsiai ellenféllel mérkőzik majd, méghozzá a kínai Jü Sze-han személyében. Az idei Ázsia-bajnoki címet megszerző 23 esztendős vívónő az imént búcsúztatta a franciák világbajnoki címvédőjét, Marie-Florence Candassamyt (15:10). 

  • Mészáros Krisztofer legjobb szerén, talajon hibázott, korláton viszont remekelt, összességében pedig jól tornázott, így összetettben az ötödik helyen áll a férfi egyéni selejtező első körét követően a párizsi olimpia szombati versenynapján – számolt be az MTi.

    A győriek 22 éves versenyzője remekül kezdett, korláton kiváló gyakorlattal 14,733 pontot szerzett, amellyel jelenleg a harmadik helyen áll. Később kedvenc szerén, talajon – amelyen idén Európa-bajnoki bronzérmes volt – több nagyobb hiba is becsúszott és 12,900 pontszámával nem maradt esélye a szerenkénti fináléba kerülni. Összetettben végül 82,798 ponttal zárt, így jó helyzetből várhatja a selejtező folytatását. A kvalifikáció késő este ér véget.

    A szerenkénti döntőkbe a legjobb nyolc versenyző jut be, de egy nemzetből maximum kettő, míg az egyéni összetett fináléjában 24-en lesznek érdekeltek, ugyanakkor nemzetenként itt is maximum ketten.

    „Nagyon jó versenyt zártam, bízom benne, hogy lesz folytatás. Az eddigi olimpiák alapján azt gondolom, ez elég lesz az összetett döntőbe jutáshoz” – mondta a selejtezőben elért 82,798 pontja kapcsán az M4 Sporton a győri sportoló.

    Hozzátette, Európa-bajnokságon és hazai versenyen is kapott már több pontot ennél, de talajon és lólengésben voltak kisebb hibái. Megjegyezte, a döntőben szeretné javítani ezeket, és még jobb gyakorlatokat csinálni.

    Mészáros úgy értékelt, korláton nagyon jó gyakorlatot mutatott be, és bár a pontszáma „határeset”, reményei szerint bekerül a szerenkénti döntőbe. Elismerte, hogy talajon elúszott a fináléba jutás esélye, mert a második sorban letette a kezét.

    Óriási a hangulat, ennyi néző előtt még sosem versenyeztem

    – jegyezte meg. Edzője, Szűcs Róbert az MTI-nek úgy értékelt: jó gyakorlatokat csinált Mészáros, sajnos talajon hibázott egy nagyobbat, illetve a lólengés leugrásában "maradt még".

    "Azt gondolom, a pontszám az összetett döntőre elég lesz. Korláton a harmadik helyen áll, de nagyon sok jó korlátos van még hátra, azért reménykedünk. Összességében első olimpián, bemutatkozásnak ez nagyszerű teljesítmény volt" - szögezte le.

    A szakember azt is elárulta, hogy a leugrásoknál elkövetett hibák egyik oka, hogy Mészáros a felkészülés alatt bokasérüléssel bajlódott, és a lába még mindig nem teljesen egészséges.

  • Muhari Eszterre a legjobb tizenhat között a nála jóval esélyesebbnek tartott dél-koreai világbajnok, Szera Szong várt. A Tatabánya párbajtőrözője eddig kétszer találkozott 15 tusig tartó asszóban 30 esztendős riválisával, és mindkét mérkőzést elvesztette.

    Ezúttal azonban remekül kezdett, és az akciódúsnak még véletlenül sem nevezhető első három perc után 2:1-re vezetett. A folytatásban is tartotta minimális előnyét, Szong egyszer sem tudott egyenlíteni, pedig többször is közel járt hozzá. Az egyik akció után aztán ápolni kellett a dél-koreait, aki az asszó utolsó harmadában már érezhetően nem volt százszázalékos. Ez esélyt adott Muharinak, hogy életében először legyőzze őt – a végül rendkívül magabiztossá váló 15:6-os siker által pedig bejusson élete első olimpiáján a legjobb nyolc közé.

    Ezzel Muhari bejutott a legjobb 8 közé és 15.50 perckor áll újra pástra.

  • Major Veronika az első helyen zárta a női légpisztolyosok alapversenyét, ezzel bejutott a vasárnapi nyolcas döntőbe a párizsi olimpia első, szombati versenynapján, melyen Fábián Sára Ráhel a 33. helyen zárta a számot.

    A keszthelyiek lövője klasszis teljesítményt nyújtott a 60 lövéses viadalon, az első, 95 körös tizes sorozata után alig-alig hibázott, és végül 582 körrel az élen fejezte be az alapversenyt, több belső tízesével megelőzve a dél-koreai Oh Je Dzsint.

    A tavalyi világbajnokságon negyedik Fábián jól kezdett, de második sorozata nagyon rosszul sikerült, és innen már nem tudott felzárkózni. Végül 566 körrel a 44 fős mezőny 33. helyén végzett.

    A női légpisztoly fináléját vasárnap 12 órától rendezik.

  • A trió legrutinosabb tagja, Gémesi Csanád volt az egyetlen, aki sikerrel vette az első akadályt az olimpiai kardvívótorna 32-es tábláján. Pedig az ő győzelme ígérkezett előzetesen a legkeményebb feladatnak. Amerikai ellenfelét, a világbajnoki címvédő Eli Dershwitzet 15:10-re múlta felül, így Szatmárival és Szilágyival ellentétben folytathatja. A legjobb tizenhat között a tunéziai Fares Ferdzsani lesz az ellenfele 15 óra 25 perctől. 

  • Még szinte fel sem ocsúdtunk Szatmári András búcsúja után, már Szilágyi Árontól is elbúcsúztunk. Igen, háromszoros olimpiai bajnokunk is vereséget szenvedett az első asszójában. A Vasas klasszisa rosszul kezdett, hattusos hátrányba került már a legelején a kanadai Fares Arfával szemben. Szünetben 8:4-re ment a rivális, majd a folytatásban sem igazán csökkent a hátrány... sőt, 12:8 után Szilágyi már tust sem tudott adni, 15:8-as vereséggel kiesett a legjobb 32 között. 

    D  YT20240727029
    Fotó: MTI
  • Pillanatokon belül kezdődik a Magyarország–Hollandia női vízilabda-mérkőzés, kövesse az Indexen a legfontosabb pillanatokat! Női pólóválogatottunkra nem vár könnyű feladat, mivel az ellenfél az aktuális Európa-bajnok csapat lesz. Kezdünk! 

  • Bosszantó vereséget szenvedett a legjobb 32 között 2017-es egyéni világbajnok kardvívónk, Szatmári András, aki a hazai közönség által támogatott Boladé Apithy ellen 15:13-ra kapott ki. Az MTK klasszisa az interjúzónában arról beszélt az Indexnek, nem akar hazai pályáról beszélni, vagy bírózni, de egyelőre úgy érzi, több volt a vívásában a korai búcsúnál.

    „Persze belülről sokszor másként él meg az ember dolgokat, szeretném is emiatt később visszanézni a történteket, de fogalmazzunk úgy, voltak bosszantó ítéletek mind a két oldalra, az utolsó tusnál pedig 95 százalékig biztos vagyok abban, hogy én adtam. Jól éreztem magam az asszó előtt, az ilyen hangulat, amikor a többség az ellenfelemnek szurkol, még doppingol is. Szerintem jól is kezdtem, aztán 4:4 után megváltozott valami. Most még nem tudnám megmondani, mi volt a hiba, mit kellett volna máshogy csinálnom akár taktikailag, akár technikailag, hogy én győzhessek. Az viszont beszédes, hogy az ünneplés után Boladé annyit mondott, nekem kellett volna nyernem.”

  • Háromszoros olimpiai címvédőnk 8:4-es hátrányban fordult az asszója második felére a kanadai Fares Arfa ellen... 

  • Egy jó védés és visszatámadás után Szatmárié lett az első pont, majd egy kiszúrást követően a második tus is ült az MTK vívójától. A folytatás már kevésbé alakult jól, Boladé Apithy szépített, majd a második pontot is neki ítélték – bár Szatmári ellenkezett, és ki is kérte a videobíró segítségét, ez a challenge elveszett. Kiegyenlített párharcra lehetett számítani, és az asszó első fele ilyen szempontból nem is okozott csalódást: két tusnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki a felek között. Apithy 7:5-ös vezetésénél úgy tűnt, Szatmári kicsit kiesett a fókuszból, többször is mérgelődve csapott a levegőbe, látványosan nem értve egyet a bírói döntésekkel. Úgy tűnt, innen visszakapaszkodik, 7:7 helyett azonban egy újabb bosszantó ítéletlevezetés mellett 8:6-os francia fórt hirdettek ki, ezzel pedig jöhetett a rövid szünet.

    Szatmári szórványos füttyszó mellett állt vissza a pástra, majd az első tust ismét ő adta. A másik három páros már rég végzett, így az egész csarnok figyelme rájuk szegeződött. Felváltva adták a találatokat, egészen 10:9-ig, ott viszont 2017-es egyéni világbajnokunk egyenlített (10:10). Fordítania viszont ekkor még nem sikerült. 11:11 után viszont igen. Jó 20 méterről nézve is úgy tűnt, tiszta a találat, eredményt viszont csak rövid videózás után hirdettek (12:11). A fór azonban nem tartott sokáig, 12:12 után úgy ítélték meg, a Szatmári által indított akciónál a védés után átvette a kezdeményezés jogát a francia, ezzel pedig övé lett a pont (12:13). Jött egy újabb – fentről igen kétségesnek tűnő – ítélet, és ezzel már 14:12 volt a veterán franciának. Szatmári az utolsó szalmaszálba kapaszkodva szépített, majd a bemozduló Apithy kapott egy sárga lapot. A következő akciónál is úgy tűnt, Szatmári kezdeményez, mégis a franciát hozták ki győztesnek (15:13). 

    Apithy nagy ünneplésbe kezdett, aztán sportszerűen odalépett kicsit vigasztalni a még mindig reklamáló Szatmárit. Maradjunk annyiban, sólyomszemem nincs, de egyik-másik körülöttem ülő francia sem volt meggyőződve arról, hogy a hajrában minden tus jó helyre került...

    Szatmári számára marad a csapatverseny, hogy megszerezze az újabb olimpiai érmét – 2021-ből, Tokióból már van neki egy bronz. 

  • Elkezdik férfi kardvívóink is az olimpiát. Az egyéniben szereplő trióból elsőként Szatmári Andrásért szoríthatunk. Egyéni világbajnokunk a francia Boladé Apithy ellen kezd. Eddig kétszer csaptak össze felnőttszinten egyéniben, 2017-ben a mexikói GP-versenyen Szatmári nyert (15:10), 2019-ben az egyiptomi világkupaversenyen Apithy (15:11). 

    A francia óriási tapsot kapott a beszólításnál, Szatmárinak kifejezetten nagy szurkolói ellenszélben kell majd bizonyítania a zöld páston. Apithy érzi a show-bizniszt, a pást közepén is rázta az öklét még párszor, hergelve a drukkereket, akik újra meg újra nagy éljenzéssel hálálták meg a mozdulatokat. Vajon bő tíz perc múlva is lesz mit éljenezniük? 

  • Mészáros Krisztofer döntőbe jutást vár magától a párizsi olimpia tornaversenyein.

    Még soha nem versenyeztem ennyi ember előtt. A célom az, hogy a szombati selejtezőben jó gyakorlatokat tudjak bemutatni, és nagyon jó lenne ott lenni az egyéni összetett és a talaj döntőjében is

    – mondta korábban a talajon Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Mészáros, aki úgy érzi, jó formában és felkészülten érkezett a francia fővárosba.

    GettyImages-1701212593
    Fotó: Getty Images

    A férfi egyéni összetett döntőjét szerdán, a nőit csütörtökön rendezik, a szerenkénti döntőkre jövő szombaton, vasárnap és augusztus 5-én kerül sor.

  • Az egyéni 400-as gyorsok után a 4x100-as váltók következtek, és mind nőiben, mind férfiban ott volt a magyar csapat. A nők a második futamban hatodikként értek célba, így a 3:37:33-as időeredményükkel összességében a 10. helyen végeztek (két futam volt). Ez azt jelenti, hogy nem jutottak döntőbe, viszont tartalékosként ott vannak, ha két csapat kiesne, vagy nem tudna indulni (esetleg kizárnák őket), akkor döntőzhetnének a lányok.

    A fiúk viszont rögtön az első futamban úsztak, és egy remek indítás után (200 méterig vezettek is) ugyan visszacsúsztak a 4. helyre, de ez összesítettben egy 7. helyes továbbjutást, vagyis döntőt ért!

    A fiúk időeredménye 3:12:96 volt.

    „Kicsit valóban lassabb a medence, mint máshol, de szerintem jól úsztunk, az pedig, hogy ott lehetünk a döntőben, egy hatalmas élmény lesz. Szeretnék minél többet úszni ebben a medencében, mert fantasztikus a hangulat” – nyilatkozta az MTI-nek Németh.

    „Mindenkinek lassabb a medence, szóval ezzel nincs gond. Általában ritkán mosolygok, de most ez a hangulat teljesen magával ragadott. Este szeretnék kicsit javítani, de a legfontosabb, hogy így négyen élvezzük ki a döntőt” – mondta Szabó Szebasztián.

    A döntő 21:50 perckor kezdődik, akkor úsznak fiaink.

  • A kínai sportlövő csapat után újabb kínai aranyérem született Párizsban. Az ötkarikás újonc kínai Csang Ja-ni és Csen Ji-ven nyert női szinkronműugrásban szombaton a párizsi olimpián. Az elmúlt három világbajnokságon győztes duó szerezte meg ebben a számban sorozatban a hatodik kínai ötkarikás diadalt.

    A második helyen egy amerikai, a harmadikon pedig egy brit kettős végzett.

    Eredmények, Műugrás, női szinkronműugrás, 3 m, olimpiai bajnok:

    1. Csang Ja-ni, Csen Ji-ven (Kína) 337,68 pont
    2. Sarah Bacon, Kassidy Cook (Egyesült Államok) 314,64
    3. Yasmin Harper, Scarlett Mew Jensen (Nagy-Britannia) 302,28
  • A magyar válogatott 35–32-re kikapott a párizsi olimpián a férfikézilabda-torna csoportkörének első fordulójában Egyiptomtól. A továbbjutáshoz így még a vártnál is nagyobb bravúr kell majd.Helyszíni összefoglalónkat alább olvashatja. 

  • A férfi 400 méteres gyors harmadik futamában Sárkány Zalán állt magyar színekben a rajtkövön. A nyolcas pályán úszott a magyar, jól is kapta el a rajtot, de 100 méternél már csaknem 2 másodperc volt a hátránya a kínai Feijel szemben, és csaknem egy testhosszos hátrányát 200-ra sem tudta ledolgozni. Végül az utolsó százason a rakétákat begyújtva egy hatalmas hajrával a 7-8. helyről a 3. helyre sikerült betempóznia magát Sárkánynak. 

    Sárkány Zalán ideje: 3:47:33

  • Kína szerezte meg a párizsi olimpia első aranyérmét, de sportolói a párizsi olimpia közelében sem voltak. A Párizstól háromórányi autóútra lévő Chateauroux városában található olimpiai lőtér volt a helyszín, ahol Jting Huang és Lihao Cseng a szombat délelőtti 10 méteres légpuskás vegyes csapatversenyben lőtt aranyérmet.

    Huang és Cseng már az elején négypontos előnyre tett szert a dél-koreai csapat ellen az aranyéremért vívott küzdelemben, és 16-12-es győzelmet aratott.

    Kína három évvel ezelőtt Tokióban is megnyerte a versenyt, amikor a légpuskás csapatlövészet debütált az olimpiai programban.