új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vasárnap kiadott közleményében bocsánatot kért a kanadai női labdarúgó-válogatott vezetőedzője, Beverly Priestman miután a FIFA egy évre felfüggesztette őt amiatt, mert drónnal figyelték meg a csoportriválisuk edzését a párizsi olimpiát megelőzően.

    Mint a csapat vezetője, felelősséget akarok vállalni a történtekért, ezért teljes mértékben együttműködök a nyomozásban. Az egész lényemmel küzdöttem, hogy jobbá tegyem a csapatot. Bárcsak többet mondhatnék, de a fellebbezési folyamat és a folyamatban lévő nyomozás miatt nem tehetem

    – áll a közleményben. 

    Priestman mellett a FIFA egy évre felfüggesztette minden futballtevékenységéből azt az elemzőt, aki kétszer is berepült drónnal az új-zélandiak edzésre, valamint egy segédedzőt aki részt vehetett a kémkedésben. A kanadai sportági szövetséget emellett pénzbírsággal sújtották – és ami a legfontosabb ezeken a játékokon, a csapattól hat pontot levontak.

    Friss hír, hogy a csapat fellebbezett a büntetés ellen.

  • Nincs szüksége műtétre a női tornászok olimpiai pódiumedzésén ismét megsérült Kovács Zsófia háromszoros Európa-bajnoknak, aki részleges térdszalag-szakadás miatt maradt le az ötkarikás játékokról – írja az MTI.

    Draskóczy Imre, a női válogatott szövetségi kapitánya az M4 Sportnak elmondta: nem olyan nagy a dunaújvárosi sportoló sérülése, mint amire számítottak. Tudomásuk szerint húzódás és részleges szakadás a diagnózis.

    „Ez mindenféleképpen jó, tehát jelenleg nem szükséges az operáció. Rehabilitációra és nyugodt felkészülésre van szüksége, és a következő ciklusban is itt a helye” – mondta Draskóczy.

    Kiemelte, hogy az olimpia után össze kell szedniük és újjá kell építeniük a csapatot.

    „Alulról nem jönnek fel fiatalok”, ezért a jelenlegi versenyzőkkel kell végigcsinálniuk a következő négyéves ciklust is.

    A 24 éves tornásznak a szeptemberben keresztszalag-szakadás miatt műtött térde a versenyt megelőző, csütörtök esti pódiumedzésen bemutatott jó gyakorlata után, a leugrást követően sérült meg.

    A háromszoros Európa-bajnok péntek reggel MR-vizsgálaton vett részt a francia fővárosban, az eredmény ismeretében a magyar orvosi csapat úgy döntött, hogy Kovács térdfájdalmai miatt nem indulhat a vasárnapi selejtezőben. Székely Zója vette át a helyét, aki 13,433 ponttal 34. lett felemáskorláton.

    A tornászoknál mindkét nem összetett döntőjében lesz magyar, mivel Czifra Bettina Lili és Mészáros Krisztofer is fináléba jutott, Bácskay Csenge pedig harmadik számú tartalék ugrásban.

  • A női vízilabdatorna második fordulójának rangadóján a legutóbbi három olimpián aranyérmes amerikai válogatott 13–11-re kikapott Spanyolországtól – amelyet a 2012-es döntőben 8–5-re, a 2020-ról 2021-re halasztott viadal fináléjában pedig 14–5-re vert meg.

    A csoport másik meccsén is meglepetés született, a házigazda franciák 9–8-re legyőzték a vb-bronzérmes olaszokat.

    Két kör után a spanyolok 6 ponttal állnak, az Egyesült Államok és Franciaország három-hárommal követi, Olaszország és Görögország egy-egy vereséggel zárják a sort.

  • A háromszoros olimpiai bajnok úszó Adam Peaty tesztje pozitív lett Covid-19-re, jelentették a brit lapok hétfő délután.

    Peaty két századmásodperccel maradt le az aranyéremről 100 méteres mellúszásban, Nicolo Martinenghi lett a szám győztese.

    A 29 éves versenyző utólag elmondta, hogy a verseny fájt a torka, és a tünetek az ezüstérem megnyerését követő követő órákban súlyosbodtak.

    Adam Peaty vasárnap, a férfi 100 méteres mellúszás döntője előtt kezdte rosszul érezni magát. A döntő utáni órákban a tünetei súlyosbodtak, és hétfőn kora reggel COVID-tesztet végeztek rajta. A tesztje pozitív lett. Még él a remény, hogy visszatérhet az uszodába. Minden szokásos óvintézkedést megteszünk a szélesebb küldöttség egészségének megőrzése érdekében

    közölte a nagy-britanniai olimpiai csapat.

    Peatyre alapesetben kulcsszerep vár a 4x100 méteres férfi és a 4x100 méteres vegyes váltóban.

    A férfiak döntőjére csak augusztus 4-én, vasárnap kerül sor, a vegyesváltó döntője pedig egy nappal korábban lesz. Ha Peaty mégsem állhat rajtkőre, akkor James Wilby helyettesítheti őt.

  • A brit Tom Pidcock nagy hátrányt ledolgozva, drámai csatában védte meg címét a hegyikerékpárosok férfi versenyében a párizsi olimpián.

    Az MTI beszámolója szerint a nők vasárnapi versenye után – ahol Vas Blanka tizedik helyet szerzett – hétfőn a férfiak szálltak harcba az ötkarikás érmekért az Elancourt-i Dombon kialakított 4,35 kilométeres, rövid, meredek emelkedőket, csúszós részeket és ugratót is tartalmazó murvás pályán. Egy nappal korábban a világbajnok Pauline Ferrand-Prévot a hazai közönség támogatását élvezve diadalmaskodott, a férfi mezőnyben ott volt a többi között az aktuális vb-aranyérmes és ötkarikás címvédő Pidcock, illetve az olimpiai távon tíz vb-elsőséggel rendelkező riói bajnok, a 38 esztendős svájci Nino Schurter.

    A nyolckörös távnak 36 fős mezőny vágott neki, a napos, száraz időben az előző napihoz hasonlóan bukások, technikai hibák színesítették a versenyt, a román színekben szereplő, sepsiszentgyörgyi Molnár Ede Károly kerékpárján például összetört a hátsó kerék.

    Sokáig nagy egybefüggő csoport haladt elöl, ezt – az egyébként nem túl jó rajtja után felkapaszkodó – Pidcock megindulása robbantotta szét a harmadik körben. A címvédő a hazai közönség által űzött-hajtott Victor Koretzkyvel elszakadt riválisaitól, ám első defekt miatt félperces hátrányba került, a francia pedig így egyedül tekert az élen. Pidcock ezután hatalmas felzárkózásba kezdett, sorra érte utol azokat, akik a technikai hiba miatt megelőzték, két körrel a vége előtt pedig már csak Koretzky volt előtte, majd a dél-afrikai Alan Hatherlyvel a kerekén utol is érte az addigi éllovas franciát.

    Pidcock többször megpróbált elszakadni, Koretzky is megindult egyszer, az utolsó szó pedig egy erdős részen végrehajtott kockázatos előzés eredményeként a brité volt: a két bringás egy fás részt két oldalról kerülve kis híján összeért, az eltempózó Pidcock pedig a francia közönség pfujolásától kísérve védte meg címét. Koretzky egy ezüstöt szerzett Franciaországnak, Hatherly pedig az első Európán kívüli férfi érmes lett hegyikerékpárban.

    férfi hegyikerékpár

    1. Thomas Pidcock (Nagy-Britannia) 1:26:22 óra

    2. Victor Koretzky (Franciaország) 9 másodperc hátrány

    3. Alan Hatherly (Dél-afrikai Köztársaság) 11 mp h.

  • Kizárták a párizsi olimpiáról az algériai Reduan Messzaud Driszt, miután vasárnap nem hozta a 73 kilogrammos súlyhatárt a hétfőre kiírt összecsapására az izraeli Tohar Butbullal szemben.

    A szervezők jelezték, hogy Butbul mérkőzés nélkül jutott tovább. Drisz 73,4 kilogrammot nyomott a vasárnapi mérlegelésen.

    Az izraeli delegáció továbbra is az olimpiai értékeket szem előtt tartva fog versenyezni, úgy gondoljuk, hogy ennek a fajta viselkedésnek nincs helye a sport világában

    – olvasható az Izraeli Olimpiai Bizottság közleményében. Az algériaiak nem reagáltak.

     A 2021-es tokiói olimpián az ugyancsak algériai Feti Nurin visszalépett a Butbul elleni második fordulós összecsapástól, és ezt követően a nemzetközi szövetség tízéves eltiltással sújtotta.

  • Az olimpián ugyan az egész napos dömping miatt nehéz elképzelni, hogy a sportszerető állampolgár nem talál szájízének megfelelő néznivalót a kínálatban, mégis akadhatnak olyan üresjáratok, amikor az ember lerágja a körmét a következő asszóig, futamig, negyedig, vagy félidőig. 

    Nekik sem kell azonban kétségbe esniük, a Reuters ugyanis gondolt egyet, és élő képen mutatja meg a Párizsi égboltot az Eiffel-torony mögött – így egy pillanatra mindenki az ötkarikás játékok helyszínén érezheti magát. 

  • A teniszklasszisok csatáján Djokovics pazar kezdés után 6:1, 6:4-re legyőzte Nadalt – könnyen lehet, hogy a spanyol salakkirály utolsó párizsi centerpályás meccsén.

  • Mint arról beszámoltunk, a rossz vízminőség miatt, vasárnaphoz hasonlóan, hétfőn sem engedték be a Szajnába a triatlonosokat a párizsi olimpia szervezői.

    A szervezők közlése szerint azonban a szennyezettségi adatok folyamatosan javulnak, így várhatóan kedden reggel elrajtolhat a férfi egyéni verseny, a végső döntést holnap hajnalban hozzák meg.

    A pénteki és szombati eső miatt megint az egészségügyi határérték fölé emelkedett a szennyező anyagok koncentrációja a Szajnában, de a franciák abban bíznak, hogy a következő órákban javul majd a helyzet.

    Az 55 férfi induló között két magyarnak szurkolhatunk. Bicsák Bence 2021-ben hetedik lett a tokiói olimpián, és saját bevallása szerint jó kedvűen és kitűnő állapotban várja a rajtot élete második olimpiáján.

    A másik magyar, a 25 éves Lehmann Csongor olimpiai újonc, ám így is komoly tervekkel utazott Párizsba, miután tavasszal harmadik lett a világbajnoki sorozat olaszországi állomásán, július közepén pedig megnyerte a tiszaújvárosi világkupát.

  • Szűcs Luca csalódottan nyilatkozott, miután kikapott a hazai közönség előtt vívó világranglista-második Sara Balzertől.

    „A közönségtől nem ijedtem meg, egy rutinos vívó volt az ellenfelem, ez jelentette a különbséget. Ha nem a legjobb döntést hozod az ilyen sportolók ellen, az megbosszulja magát. Most még fel kell dolgoznom a történteket, aztán már a csapatversenyre koncentrálunk. Összességében jól éreztem magam, jó asszókat vívtam, a végére fizikailag kicsit elfáradtam.”

    Márton Anna Olga Harlan ellen szenvedett vereséget, pedig bízott egy jó eredményben.

    „Egész nap úgy éreztem, hogy jó formában vagyok. Bíztam benne, hogy nyerhetek ebben az asszóban. Taktilailag nagyon behintáztatott az ellenfelem, nagyon nehéz volt elkezdenem visszakapaszkodni. Nem hagyta, hogy levegőt vegyek, nagyon gyorsan jöttek a tusok. Tudtam, hogy nagyon agresszív, és észnél kell lennem, és nem úgy alakultak a dolgok, amire előzetesen számítottam.”

    Márton Anna elmondta, a többször is műtött térde viszont rendben van, a csapatversenyen pedig a visszavágás a cél, mert hiányérzete van, és mindenképp szeretne érmet szerezni.

  • Azonnali hatállyal elbocsátották az Eurosport kommentátorát, mert „helytelen” megjegyzést tett az ausztrál női úszókra a párizsi olimpián.

    Miután az ausztrálok megnyerték a 4x100 méteres gyorsváltó döntőjét szombaton, Bob Ballard brit újságíró száját a következő szavakat hagyták el:

    Nos, tudják, milyenek a nők, szeretnek együtt lógni, sminkelni

    A társkommentátor Lizzie Simmonds – aki a 2012-es londoni olimpián Nagy-Britannia színeit képviselte – „felháborítónak” nevezte a megjegyzést.

    „Az Eurosport közvetítése közben Bob Ballard kommentátor helytelen megjegyzést tett. Ezért azonnali hatállyal eltávolítottuk őt a kommentátori csapatból” – áll a csatorna közleményében.

    Nem akartam senkit megbántani, ha mégis így tettem, elnézést kérek. Hatalmas támogatója vagyok a női sportnak. Nagyon fog hiányozni az Eurosport csapata, és minden jót kívánok nekik az olimpia hátralévő részére

    reagáltBallard a kirúgás hírére.

  • Márton Annával párhuzamosan küzdött francia ellenfelével – és így a Grand Palais elképesztő elánnal drukkoló közönségével – Szűcs Luca. A világranglista második Sara Balzer ellen pedig 1:3 után fantasztikus vívást mutatott be, és a papírformát részben megcáfolva 8:6-os vezetéssel vonulhatott szünetre. A folytatásban is remek akciókat csinált, ám Balzer is jóval pontosabbá vált, 9:9-nél egalizált a francia, majd 10:9-nél már vezetett. Szűcs innen még egyszer előnybe került, de 11:11 után már csak egy találatot tudott elérni, így az előzetesen jóval esélyesebbnek tartott, elképesztő másfél évet futó riválisa 15:11-re nyert.

    Egyúttal a franciák számára már biztos női kardban az érem, ugyanis Tokió bronzérmese, Manon Brunet is bejutott az elődöntőbe. 

    A magyarok közül sajnos ez senkinek nem sikerült, pedig Márton és Szűcs remek vívásának köszönhetően két versenyzőnk is a nyolc közé jutott. Remélhetőleg a kiegyensúlyozott, jó teljesítmény jó csapatversenyt vetít előre, s ott összejöhet majd a mieinknek az érem. 

  • A világ egyik, ha nem a legjobb női kardvívója – az elmúlt tíz évé biztos – várt Márton Annára az olimpiai negyeddöntőben Olga Harlan személyében. Tokiói negyedik helyezettünk az asszó előtt úgy fogalmazott, egy olimpián mindenkit meg lehet verni, reméli, ezt képes lesz bizonyítani. Nos, az asszó legkevésbé sem úgy indult, ahogyan azt a BVSC válogatott vívója, és az érte szorítók remélték: Harlan elképesztően koncentrált vívás mellett sorra adta az asszókat, rendre a pást hátsó felébe szorítva Mártont, aki 7:0 után tudott egyáltalán először szépíteni. 

    Napközben több olyan asszót is láthattunk – akár magyar vívó ellen is –, ahol viszonylag nagy hátrányból próbált valaki feltámadni, kevés sikerrel. A 8:1-es állásnál megkezdett pihenő alatt csak remélhettük, hogy Márton és edzője, Gárdos Gábor ki tudnak találni valamit, amivel kizökkenthető a döbbenetes magabiztossággal és pracizítással vívó ukrán. Harlan az eddigi asszói közül kimagaslóan ebben vívott a legjobban. Hiába adta tokiói negyedik helyezettünk az első tust a szünet után, az ukrán 10:2-nél még tovább növelte a fórját. 

    Végül 15:7 lett a vége Harlannak. Márton ezzel a harmadik olimpiáján a negyeddöntőben búcsúzott. A nap elején emlegetett, rendkívül fontosnak titulált csapatversenyben küzdhet majd tovább pályafutása első olimpiai érméért. 

  • Djokovics számára nem jelentett problémát, hogy kiszerválja a mérkőzést, Nadal fogadóként ugyan eljutott 30:30-ig, de ezt követően két jó adogatással abszolválta a feladatot a szerb. 

    A vége 6:1, 6:4. 

    Nadal számára még nem ért véget az olimpia, mivel Carlos Alcaraz oldalán párosban még érdekelt Párizsban. Djokovics pedig folytathatja útját pályafutása első olimpiai érme felé.

  • Második szett 4:0 után sorozatban négy játékot nyert a spanyol klasszis, másodszor úgy vette el Djokovics szervagémjét, hogy elképesztő labdameneteket nyert. Ezt követően viszont Nadal bajba került saját adogatójátékában, Djokovics negyedik fogadóelőnyét pedig egy csodás rövidítéssel értékesítette, így szerválhat a mérkőzésért.

  • Az Eurosport jóvoltából felidézhető a BVSC-s vívónő Joana Ilijeva elleni sikere.

    Szűcs a francia Sara Balzer ellen harcolhatja ki a négy közé kerülést. Utóbbi feladat kicsit sem ígérkezik egyszerűnek: Balzer a világranglista második helyén zárta a szezont, és négy vk-versenyen is aranyérmes lett. Nem véletlenül tartották és tartják a francia vívócsapat egyik legfőbb éremesélyesének az olimpián is. 

  • A Tokióban ezüstérmes ausztrál válogatott két meccs után is hibátlan a párizsi olimpia férfi gyeplabdatornáján. A hétfői versenynapon az ausztrálok 2–1-re verték az íreket, ugyanakkor az előző ötkarikás játékokon harmadik indiaiak pontokat vesztettek az argentinok ellen, akikkel 1–1-es döntetlent játszottak.

    GettyImages-2163681635
    Fotó: David Fitzgerald/Sportsfile via Getty Images

    Eredmények, gyeplabda, férfi csoportmérkőzések:
    B csoport:

    • Ausztrália-Írország 2-1
    • India-Argentína 1-1

    Az állás: 1. Belgium 6 pont (4–1), 2. Ausztrália 6 (3–1), 3. India 4, 4. Argentína 1, 5. Új–Zéland 0 (3–5), 6. Írország 0 (1–4)

  • Az úszósztár Adam Peaty megragadta fiát, George-ot, a karjába vette és meghitt pillanatot osztott meg vele. Peaty kendőzetlenül engedte szabadjára érzelmeit, könnyek között ölelte magához hároméves, göndör hajú kisfiát. Olyannyira, hogy attól még a képzeletbeli cukiságfaktor is kiakadt – írja a BILD.

    Adam Peaty a 2016-os és 2021-es ötkarikás játékokon is ezüstérmet szerzett a 100 méteres mellúszás döntőjében. Az aranyhoz most két századmásodperc hiányzott. Peaty az érzelmi kitöréséről ezt mondta:

    Abban a pillanatban, amikor megláttam George-ot, és megöleltem, minden bennem volt. Úgy érzem, mintha egy méh megcsípett volna. Az arcom annyira fel van dagadva az arcom a sírástól. Ezt kérdezte: »Apa, te vagy a leggyorsabb?«, amelyre azt feleltem: »Nem, ma nem«. De csak ennyit mondott: »Szeretlek, apa«, és ez minden, ami számít

    – fogalmazott Adam Peaty.

    A finálét az olasz  Nicolo Martinenghi nyerte , míg a Peatyvel azonos időt úszó amerikai Nic Fink szintén ezüstérmet szerzett.

     

  • A kettőből egy bréket visszaszerzett Nadal, majd mellé tette adogatójátékát is, így 4:3-ra szépített a második szettben. Djokovics kisebb hullámvölgybe került, többször hibázott, ajándékpontokat adott a spanyolnak, aki egyelőre él a lehetőséggel, és meccsben tartja magát. A Chatrier közönségén nem múlik, elképesztő bíztatást kap Nadal a francia publikumtól. 

    Rafael Nadal
    Rafael Nadal
    Fotó: Mustafa Yalcin/Anadolu via Getty Images
  • Márton Anna korábban úgy nyilatkozott a Pusztai Liza elleni nyolcaddöntő előtt, hogy amelyikük nyer, az most már nem állhat meg az aranyig. Nos, végül ő hagyta el győztesként a pástot, majd az Indexnek is értékelt:

    „Igen, ez amolyan aranyszabály nálunk, hogy aki magyart győz le, annak meg kell nyernie a versenyt. Innentől kezdve ez a cél. Viccet félretéve, jól érzem magam, ezt a koncentrációt szeretném a következő asszóban is megtartani. A következő körben lesz a legnehezebb dolgom, hogy élvezzem a vívást, de az eddigiek alapján bizakodó vagyok” – mondta.

    Márton elárulta, egyikük edzője sem szurkolt saját tanítványának az asszó alatt. A 29 éves kardvívó következő ellenfele Olga Harlan, a sportág nagyágyúja lesz.

    „Egy olimpián mindenkit le kell győzni, erős ellenfél következik, ha ez az asszó is meglesz, akkor a többi nekem már ajándék.”

    Szűcs Luca is remek vívással jutott tovább a negyeddöntőbe, elmondta, innentől kezdve teher nélkül lép pástra.

    „Izgatott vagyok, most már tényleg nulla teher van rajtam, bár, igazság szerint egész nap úgy vagyok vele, hogy kiváltságos a helyzetem, hiszen egy olimpián vívhatok. Nem érzek nyomást, amit tudok, megpróbálom megmutatni.”

    A 21 éves vívónak sem lesz könnyű dolga, hiszen francia ellenfele lesz az elődöntőbe jutásért. Mint említette, a közönséget megpróbálja majd kizárni, mert a helyszínen szinte felrobbannak a lelátók, amikor a szurkolók meglátnak a páston egy hazai vívót.

  • Szűcs Luca a hazai közönség által támogatott Sara Balzer ellen harcolhatja ki a négy közé kerülést. A 29 éves rivális a második olimpiáján szerepel, és szenzációs idény van a háta mögött, világranglista másodikként zárta a kvalifikációt, miközben négy világkupa-versenyt is megnyert. Szűcs ellen eddig egy csoportkörös asszója volt egyéniben, azt 5:4-re 2022 tavaszán. 

    Márton Anna az elmúlt tíz (talán a tizenöt sem lenne túlzás) év legjobb női kardvívójának tartott Olga Harlannal csap majd össze. Az ukrán világranglista 6. lett, úgy, hogy a kvalifikáció szempontjából kulcsfontosságú tavalyi vb-ről kizárták Milánóban, mert a hagyományokat felrúgva nem volt hajlandó kezet fogni orosz riválisával, miután legyőzte őt. Az ügy hatalmas port kavart, még Thomas Bach NOB-elnök is felajánlotta neki, ha lemaradna emiatt a kvótáról, szabadkártyásként garantáltan indulhat a játékokon... hát messze volt attól, hogy erre a segítségre szoruljon.

    Harlan már Pekingben olimpiai bajnok lett csapatban ,az egyéni cím azonban még hiányzik a gyűjteményéből, 2012-ben ezüst-, 2016-ban bronzérmes lett. A vb-ken azonban rendre ellenállhatatlanul szerepelt a koronavírus-korszakig: négyszeres aranyérmes (legutóbb épp Budapesten ünnepelhetett 2019-ben), összesen pedig – egyénit és csapatot is számolva – 15 vb- és 22 Eb-érme van már. 

    Az elmúlt években azonban már nem olyan kiemelkedő, mint előtte volt – mintha a koronavírus-korszak majd az ukrán–orosz-konfliktus együttes hatása megváltoztatott volna benne valamit. Érdekesség, hogy Márton hosszú-hosszú időn át egyszer sem tudta legyőzni – noha még 2011-ben, bőven juniorkorúként majdnem megtréfálta a genti vk-versenyen (14:15). 2020 óta viszont három asszójukból kettőt is a magyar vívónő tudott megnyerni. A legutóbbit a tavalyi grúz vk-versenyen ráadásul 15:5-re. 

  • Továbbra sincs semmilyen válasza Nadalnak a szerb játékára, a második szettben is rögtön elbukta szervagémjét, majd fogadóként sem tudott érvényesülni. Djokovics nagyon agresszívan, pontosan teniszezik, egyik nyerőt üti a másik után, így könnyen előfordulhat, hogy nagyon csúnyán megveri Nadalt. Egyelőre 6:1, 3:0 az állás – Djokovicsnak.

  • Szűcs Luca zsinórban három kapott találattal kezdett Joana Ilijeva ellen a női kardozók olimpiai versenyének nyolcaddöntőjében. A BVSC versenyzője először 3:1-nél szépített. Utána viszont elkapta a fonalat, 5:4-nél már ő vezetett, ráadásul a következő három tust is ő adta, így bíztató előnynél hallgathatta meg edzője tanácsait „félidőben”.

    Szünet után Ilijeva feljött 9:8-nál egészen egy tusra, de egyenlíteni nem tudott, Szűcs minden kapott találatra ráduplázott a következő periódusban, így 13:10-re ellépett. Az asszó legvégén sem remegett meg a keze, 15:10-zel búcsúztatta 23 esztendős, szintén első olimpiás ellenfelét, és Márton Annát követve bejutott a legjobb nyolc közé a női kardozók egyéni versenyében.

  • A két magyar közül Márton Anna kezdett jobban – kitudja mennyi, de mennyi közös egymás elleni asszó közül talán a legfontosabban. 1:1 után 4:1-re elhúzott. A folytatásra azonban Pusztai is összeszedte magát, és csakhamar egyenlíteni tudott. Ismét Márton pillanatai következtek, aki a pást hátsó harmadába szorította Pusztait, majd egy vágó mozdulattal mellkason találta (4:5). Tokiói negyedik helyezettünk egyértelműen átvette az irányítást és újabb három tussal viszonylag gyorsan le is zárta az asszó első felét, 8:4-es fórban vonulhatott az egyperces szünetre.

    Az első találat ismét Mártoné volt, akinek szinte minden akciója bejött, 4:10-nél például egy remek védés után tudott visszaszúrni Pusztai alkarjára, hét találatnyira növelve a fórt. Pusztai 11:5-nél szépített – 4:4 óta először tudott találatot elérni. Az asszó hajrája valamivel kiegyenlítettebbé vált, de Márton Anna sikere összességében nem került veszélybe, 15:7-re nyert, és tekintélyt parancsoló vívás után várhatja, ki lesz az ellenfele a négy közé jutásért a női kardozók egyéni olimpiai versenyében.

  • Jól indult a hétfői nap Kaizinger Balázs számára, ugyanis a 45. helyről vághatott neki a hétfői versenynek, ahol hatodikként lovagolt ki a pályára.

    Lovának, a 12 éves herélt pejnek, Herr Cooles Classicónak erőssége ez a szám, ennek megfelelően a párosuk remekül kezdett, az első kilenc akadályt gond nélkül vitte át. A 10-es és 11-es erőkifejtésnél viszont egymás után négy hibapontos verőhiba következett. Ez azonban nem bizonytalanította el sem a magyar lovast, sem a lovat, a pálya hátralévő részét ismét hibátlanul teljesítették, viszont a 84.78 másodperces idő túl volt az előírt limiten, ezért további két hibapontot kaptak.

    Kaizinger a remek teljesítményével hat lovas után átvette a vezetést, és előrébb is tudott lépni, ám a döntőbe jutáshoz végül ez sem volt elég –

    a magyar lovastusázó a 41. helyen zárt Párizsban. 

    Egyéniben a 15 órakor kezdődő éremcsatára a legjobb 25 lovas kvalifikálta magát.

    Lovastusa, egyéni verseny

    1. Michael Jung (Németország) 21,80 hibapont

    2. Christopher Burton (Ausztrália) 22,40

    3. Laura Collett (Nagy-Britannia) 23,10

    ...41. Kaizinger Balázs

  • Harcol, küzd Nadal, de Djokovicson kívül saját testével is meg kell harcolnia a mérkőzésen. A szerb klasszis játékról játékra riválisára erőlteti akaratát, egy-egy látványosabb labdameneteken kívül Djokovics magabiztosan kézben tartja a mérkőzést. A szerb direkt többször rövidít, futtatja Nadalt, ahogyan csak tudja, aki szemmel láthatóan küszködik a helyzettel.

    Első szett 3:0 után Djokovics még egy alkalommal elvette a spanyol szervagémjét, majd úgy tűnt, nullázhat is játszmán belül, de végül Nadal egy gémet nyert. Majd Djokovics kiszerválta a szettet, eddig tükörsima a találkozó. 6:1 

    Novak Djokovics
    Novak Djokovics
    Fotó: Clive Brunskill/Getty Images
  • A brit hármas megvédte címét a lovastusázók csapatversenyében a párizsi olimpia hétfői napján. A díjlovaglás és a terepverseny utáni zárószámot, a díjugratást a szigetországiak kezdték az élről a festői szépségű helyszínen, a Versailles-i kastély kertjében.

    A Tokióban győztes hármasban is szereplő Tom McEwen hibátlanul lovagolt, míg társai közül Rosalind Canter és a japán fővárosban szintén aranyérmes Laura Collett is csak egy verőhibával zárt, így

    a britek ötödik ötkarikás aranyukkal a legeredményesebb nemzetté váltak a lovastusa csapatversenyében.

    Mögöttük a díjugratásban elkövetett sok hibájuk ellenére a házigazda franciáké lett az ezüstérem, míg a dobogó alsó fokára a húsz hibapontért a díjugratásra lovast cserélő japánok állhattak fel. Egyéniben a legjobb 25 lovast felvonultató, 15 órakor kezdődő finálé dönt az érmekről.

  • Remekül játszik egyelőre a szerb klasszis, első szervagémjében 40:0-ig hamar eljutott, és ugyan végül Nadal egyenlőig visszahozta a játékot, ezt követően két pontot nyert Djokovics, és övé lett a gém. Nadal viszont adogatóként nem tudott érvényesülni, nagyon pontosan, agresszívan fogadott a szerb, első fogadóelőnyét pedig rögtön értékesítette. Majd Djokovics a brék mellé tette újabb adogatójátékát is – vesztett pont nélkül – , így már 3:0-ra vezet szetten belül.

    Novak Djokovic és Rafael Nadal
    Novak Djokovic és Rafael Nadal
    Fotó: Clive Brunskill / Getty Images
  • Nem minden hős visel köpenyt – tartja a mondás, ez pedig hatványozottan igaz lehet a tegnapi nap egy pillanat alatt az internet sztárjává vált férfiról is, aki tökéletes búvármutatványával mentette meg a 100 méteres mellúszás egyik tegnapi előfutamát. 

    Történt ugyanis, hogy Emma Weber amerikai úszó az egyik futam során elhagyta a medencében az úszósapkáját, amely azt követően hosszú percekig a medence alján hevert. Úgy gondolhatnánk, hogy ez bármelyik verseny során megesik, azonban mivel akár zavaró körülmény is lehet bármilyen, medencében található tárgy, így annak eltávolításáig a következő futam sem indulhatott el.

    Ekkor lépett színre névtelen hősünk, a férfi, aki a balatoni strandokat idéző, színes és mintás úszónadrágban a medencéhez sétált, és közel tökéletes fejest ugorva lemerült a gazda nélkül maradt sapkáért – majd nagy ujjongás közepette felhozta azt a medence aljáról. 

  • Telt ház a Philippe Chatrier Stadionban, elkezdődött Rafael Nadal és Novak Djokovics második fordulós mérkőzése a tenisztornán. A mostani kettejük 60. összecsapása, egészen elképesztő szám.

    Az adogatást Djokovics kezdte.