új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Váratlanul nagy lendülettel kezdett Szemen Novikov, többször is megfogva Losonczi Dávid karját, de akciózni nem tudott, még bő egy perc után sem, pedig fentről már úgy tűnt, kibillenti egyensúlyából és mögé is kerül a helyzetnél nagyot mentő magyart. Sikerült stabilizálni a helyzetet, újabb és újabb fogással próbálkoztak, de rendre bontották is azt. Másfél percnél viszont a bolgárt küldték le parterhelyzetbe, Losonczi egy ponttal gazdagodott (1:0), lentről viszont nem tudott akciót csinálni, annak ellenére sem, hogy egy kiemeléshez és perdítéshez egészen közel volt... 

    50 másodperc telt el a szünet után, amikor a bolgár visszakapta a korábbi kölcsönt, ezúttal a 24 éves magyart küldték le a földre (1:1). Innentől Novikov állt jobban a később szerzett ponttal. Más akció nem született lentről, de a minimális előny így is a két évvel idősebb birkózónak kedvezett ezen a ponton. Losonczinak próbálkoznia kellett, de valahogy fáradtabbnak tűnt ellenfelénél. Novikovot másodszor is leküldték, de ilyenkor már nincs pont ezért automatikusan. Megpróbálta megemelni a bolgárt, miközben kifelé araszoltak a szőnyeg széle felé, de megint nem sikerült sem kiemelni, sem megpörgetni. A legvégén elkeseredetten kellett jönni, de Losonczi megbillent, így pedig a bolgár rivális megkontrázta és a szőnyegen kívülre tudta vinni (1:2). Az utolsó pillanatokban sikerült ugyan az ESMTK világbajnokának is kitolni ellenfelét a szőnyegen túlra, de közben leért a Novikov térde, így ezért sem járt pont. Challenge-t kért Módos Péter, minden mindegy alapon, de a döntést csak megerősítette a videó, így végül 3:1-re nyert a bolgár rivális Losonczi Dávid ellen. Közös történetükben először... 

  • Az olimpiai címvédő Zsuk Belenyuk jól kezdett, végül viszont elbukott az első elődöntőben. Később kivitelezett kétpontos akciójának köszönhetően az iráni meglepetésember, Alireza Mohmadipiani (3:3) jutott a 87 kilogrammos kötöttfogású birkózók holnapi döntőjébe. Így ő vár majd a hamarosan kezdődő Losonczi Dávid–Szemen Novikov összecsapás győztesére. 

  • A Barcelona és a PSG korábbi futballistája, Neymar már 2022-ben felfigyelt Luana Alonsóra, aki arról vált híressé, hogy miután 29. lett női 100 méteres pillangóúszásban, bejelentette, hogy visszavonul, mert rövid távon influenszernek szeretne állni.

    Neymar előbb elkezdte aktavan lájkolgatni Alonso fotóit, majd privát üzenetet is küldött a lánynak az Instagramon két évvel ezelőtt, miközben párkapcsolatban élt.

    „Igen, küldött nekem üzenetet. Azt nem árulhatom el, mit írt nekem” – nyilatkozta a fiatal hölgy, aki leszögezte, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem rúgták ki őt az olimpiai faluban helytelen viselkedés miatt. „Arra kérek mindenkit, hogy fejezze be a hamis információk terjesztését” – szakadt ki Alonsóból.

  • A 21 éves ausztrál, Keegan Palmer az első fordulóban megszerzett 93.11 pontjával nyerte az aranyérmet gördeszkában, a második az amerikai Tom Schaar (92.23), a bronzérmes pedig a brazil Augusto Akio lett (91.85).

    Palmer lett az első gördeszkás az olimpiák történetében, aki meg tudta védeni a  címét.

  • Elkezdődött az esti program a Champ de Mars Arénában. A negyedik küzdelem – várhatóan nagyjából 19 órai kezdettel – lesz majd Losonczi Dávid elődöntője. Az ESMTK versenyzőjére a bolgár Szemen Novikov vár majd. A 26 éves Európa-bajnoki bronzérmessel tavaly a belgrádi világbajnokság elődöntőjében is találkozott, ott technikai tussal 10:0-ra verte. 

    A kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának éremcsatáit csütörtök este rendezik majd, így ma egyelőre csak a következő magyar érem ténye válhat biztossá – amennyiben Losonczi pályafutása során négy mérkőzésből negyedszer is legyőzi Novikovot. 

  • Negyedik helyen zárta Vadnai Jonatán a párizsi olimpiát, ez minden idők harmadik legelőkelőbb magyar helyezése a vitorlázóknál, és egyben az ILCA 7 hajóosztály valaha volt legjobb magyar eredménye.

    A végeredmény drámai körülmények között alakult ki: az éremfutamot szerda délután – csaknem egy napos csúszással – elindították, ám nem sokkal később a szélviszonyok miatt félbe kellett szakítani. A megismételt rajt után újra csodálatosan versenyzett a 26 éves vitorlázó, a harmadik helyen zárta az éremfutamot, ezzel az összetett versenyben előrelépett a negyedik helyre.

    „Egymás után két olimpián bizonyítottuk, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak a magyar vitorlázók, ráadásul az ILCA 7, vagyis korábbi nevén a laser hajóosztályban Vadnai Jonatán az első magyar, aki egyáltalán bekerült az éremfutamba. Joni sikere ismét azt üzeni a fiataloknak, az utánpótlás-versenyzőknek, hogy megéri kitartani, keményen dolgozni, mert magyarként is be lehet kerülni a világ élmezőnyébe. Berecz Zsombor tokiói sikere után két és félszeresére ugrott a 18 év alatti sportolók száma a kluboknál. Most itt az újabb példakép! Gratulálok Vadnai Jonatánnak a fantasztikus eredményhez”

    – nyilatkozta Hoczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

  • Sorra kapják a fenyegető üzeneteket a párizsi olimpián szereplő izraeli sportolók, jelentette az Izraeli Olimpiai Bizottság (IOB).

    Jael Arad, az IOB elnöke kedden az AP hírügynökségnek elmondta, hogy egyes sportolók „központosított” fenyegetésekben részesültek, amelyek célja „pszichológiai terror” okozása volt. Arad nem szeretett volna további részletekbe bocsátkozni.

    A múlt héten a párizsi ügyészség vizsgálatot indított az izraeli sportolóknak e-mailben küldött halálos fenyegetések ügyében. A nemzeti kiberbűnözési hatóság pedig azt vizsgálja, hogyan kerültek ki az internetre egyes izraeli sportolók személyes adatai. Az adatszivárgást azóta egyébként megszüntették.

    Az ügyészség emellett a Paraguay elleni labdarúgó-mérkőzésen az izraeli sportolók irányába tett „diszkriminatív gesztusok” miatt is nyomozott.

    Tom Reuveny, egy 24 éves izraeli szörfös, aki a hétvégén aranyérmet nyert, azok közé tartozott, akik arról számoltak be, hogy névtelen emberek megfenyegették őket, írja a Die Welt.

  • Katasztrófa sújtotta az indonéz tollaslabda-válogatottat a párizsi olimpián, ugyanis közel egy milliárd rúpiájukat (kb. 23 millió forint) lopták el – olvasható a scoop.com oldalon. 

    Armand Darmadji, az indonéz tollaslabda-válogatott menedzser táskáját hétfő délután lopták el, amelyben 53 ezer euró (kb. 21 millió forint) készpénz volt. Továbbá elvitték a tárcáját, amelyben hitelkártyák, személyi igazolvány, jogosítvány és útlevél is volt.

    Történt ugyanis, hogy Armand Darmadji észrevette, autójának hátsó gumija defektet kapott. Fel is vette a kapcsolatot az autókölcsönző céggel, hogy cseréljék ki a kereket. A cég ekkor megkérdezte a tartózkodási helyét, de Darmadji nem tudta pontosan, hogy merre van, ekkor látta, hogy mögötte rendőrők állnak, kiszállt és segítséget kért tőlük. Mire visszaért az autóhoz, észrevette, hogy a táskája eltűnt.

    Mire visszaértem, a táskám eltűnt. Benne volt az útlevelem, a pénztárcám, a hitelkártyáim és az Indonéz Tollaslabda-szövetség pénze is. Természetesen feljelentést tettem a rendőrségen

    – mondta a szakember.

    „Éppen összeszámoltuk azt a pénzt, mivel a csapat a tervek szerint holnap hazatért volna. Úgy terveztük, hogy este hétkor találkozunk, de a pénzt útközben ellopták” –idézték a szakembert a detikSport indonéz hírportálnak. A szakember kiemelte ez az összeg összesen 53 emberé volt. 

    Nem ez az első lopás az olimpián: az argentin labdarúgó-válogatott több tárgyát is ellopták, amikor edzés közben betörtek öltözőjükbe.

  • A kenus Adolf Balázs csatlakozott Fejes Dánielhez a kenusok 1000 méteres olimpiai versenyében, reményfutamát ő is megnyerve középfutamba jutott.

    A hosszabb távokon négyszeres világbajnok, ebben a számban Tokióban 15., a játékokat követő 2021-es vb-n bronzérmes magyar kenus a délelőtti evezése során harmadik lett, ezért kellett délután újra kenuba térdelnie.

    A reményfutamban egy kínai és egy menekült csapatba tartozó, de kubai színekben Tokióban párosban aranyérmes kenus – Fernando Dayan Jorge Enriquez – mögött harmadik volt 250, majd 500 méternél is, de aztán utóbbi versenyző lelassult, Adolf Balázs pedig a kínai mellett is simán elment, és úgy is nagy fölénnyel nyert, hogy a végén már erősen visszavett a tempóból. A folytatáshoz az első kettő között kellett végezni.

    „Szerintem nem szégyen ilyen versenyzőktől kikapni” – utalt vissza Adolf Balázs az MTI-nek értékelve az előfutamára, melyben a Londonban és Rio de Janeiróban olimpiai bajnok német Sebastian Brendel, illetve a három éve ötkarikás ezüstérmes kínai Liu Hao mögött ért célba.

    Nyolcszázig mentem velük, ott vagyok a közelükben, és ez akár megfordulhat majd a középfutamos napra. De nyolcszáznál éreztem, hogy nagyon-nagyon fájna, ha most megpróbálnám behúzni. Nem mondom, hogy esélytelen lett volna, de sokat kivett volna belőlem a holnapi páros napra. És nekem az 500-as párosra is ugyanúgy gondolnom kell. Az volt a biztosabb és kevésbé fárasztó megoldás, ha bevállalok még egy reményfutamot.

    Mint mondta, második evezése alkalmával tudta uralni a versenyt.

    „Nyolcvanöt százalékos pályának tudom be a délutánit, ami igazából belefér”– tette hozzá.

    A középfutamokat és a finálét pénteken rendezik majd.

  • A címvédő olasz Vito Dell'Aquila az elődöntőben kikapott a férfi tekvandósok 58 kilogrammosok versenyében az azeri Gashim Magomedovtól, ez pedig azt jelenti, hogy Salim Omar Gergely számára véget ért az olimpia, nem folytathatja a vigaszágon. 

  • Rendkívül szoros, remek mérkőzést hozott a férfiak vízilabdatornáján a második negyeddöntő Szerbia és Görögország között. Az első negyedben 3–3-as döntetlen, a félidőben 6–5-ös szerb előny állt az eredményjelzőn, de a harmadik játékrészt 4–2-re nyerték a görögök, így minimális előnnyel fordultak a záró negyedre. 

    Dusan Mandics
    Dusan Mandics
    Fotó: Marcel ter Bals / DeFodi Images / Getty Images

    Ekkor a szerbek emberelőnyből előbb egyenlítettek, majd újra a görögöknél volt az előny 6 perccel a vége előtt. Vico remek bejátszásból egyenlített, majd Dusan Mandics remek gólt dobott szabaddobás után, a címvédő szerb csapat vezetett 2 perccel a vége előtt. Mindössze 6 másodperc volt hátra, amikor Vlachopuloszra jött ki a figura, és bombázott a szerb kapuba, egyenlítés, jöhet a hosszabbítás – gondolhatta volna mindenki.

    De a szerbeknek maradt 3 másodpercük, feldobták a labdát Jaksicsnak, aki kiharcolt egy szabaddobást, majd az utolsó pillanatban a blokkok között kapura dobta a labdát, az pedig a felső lécről bepattant a hálóba, nyertek a szerbek! 

    Így a címvédő szerb válogatott az eldöntőben folytathatja, a görög csapat pedig fájdalmas vereséget szenvedett – és majd küzdhet az 5.-8. helyek egyikéért. A harmadik negyeddöntőben Ausztrália az Egyesült Államok pólócsapatával találkozik, majd este 20.35-kor jön a magyar válogatott, az ellenfél Olaszország lesz. 

  • Az olimpia az a világesemény, amely a leginkább megmozgatja a gyártók fantáziáját – igaz ez a luxusiparra is. Eseményről eseményre nő azon brandeknek a köre, amelyek hasznot húznának az ötkarikás játékokból, és amelyek gondolnak akár a legvastagabb pénztárcájúakra is, hogy ők se maradjanak valami szuvenír nélkül. Az alábbiakban összeszedtük a tíz legfigyelemreméltóbb emléktárgyat prémium és luxusnívón egyaránt.

    Még csak azt sem tudjuk mondani, hogy az alábbi limitált termékeket azok figyelmébe ajánljuk, akik többet akarnak ráfordítani a párizsi olimpiára való emlékezésre, mint egy kulcstartó ára. Mint egy korábbi cikkünkben ugyanis már írtunk róla, a Balenciaga divatház abból csinált viccet, hogy teljesen átlagosnak kinéző, bármelyik szuvenírboltban megvásárolható termékeket logózott, na meg árazott fel. Tényleg megdöbbentő díjszabással kínálják a webshopjukon és a nagyobb párizsi üzleteikben a filléres kínai tömegtermékeknek kinéző bögréket, kulcstartókat, flip-flopokat, pólókat, gumikarkötőket és textilzsákokat – többek közt.

    Olybá tűnik, az ajánlat abszolút a szüleik pénzével mit kezdeni nem tudó fiataloknak szól, ugyanis egyébként elég észszerűtlennek tűnik közel 40 ezer forintot kifizetni egy „I love Paris & Balenciaga” feliratos, sima fehér bögréért vagy közel 240 ezret egy Eiffel-tornyos kulcstartóért. Szintén írtunk már korábban arról, hogy az olasz csapatot öltöztető EA7 Emporio Armani és az amerikaiak szettjeit gyártó Ralph Lauren is berakta ezen kollekciókat a kiemelt üzleteibe, utóbbi márkánál el sem lehet téveszteni, melyik boltba kell ezekért betérni – a webshopból ugyanis már elfogytak a darabok.

    A teljes cikket itt olvashatja el!

  • Salim Omar Gergely a vesztes negyeddöntője után értékelt:

    „Természetesen nem ilyen eredményt szerettem volna. Nem koncentráltam százszázalékosan, fura mérkőzés volt, meg kell emésztenem. Az ellenfelem sokszor csak a túlélésre ment, nyugodtabbnak kellett volna lennem” – mondta a világ- és Európa-bajnok tekvandós. 

    A 21 éves sportoló egyelőre nem foglalkozik a vigaszággal, ahova akkor juthat be, ha olasz legyőzője, Vito Dell'Aquila bejut a fináléba. 

  • A világcsúcstartó lengyel Aleksandra Miroslaw győzött a női sportmászók gyorsasági számában a párizsi olimpián.

    A Le Bourget-i Sportmászó Központban szerdán az egyenes kieséses szakaszban egy mászás döntött a továbbjutásról, illetve az utolsó két párban az érmekről. A kétszeres világ- és ugyancsak kétszeres Európa-bajnok lengyel favorit a selejtezőben kétszer döntötte meg saját korábbi világcsúcsát, a 6.06 másodperces aktuális rekordtól csupán négy századmásodperccel maradt el a szerdai fináléban.

    Riválisa, a 6.18 másodperccel egyéni csúcsot elérő kínai Teng Li-csüan csupán megszorítani tudta, felülmúlni nem, így a 30 esztendős Miroslaw olimpiai bajnok lett. A bronz is Lengyelországba került Aleksandra Kalucka révén.

    A sportmászás három éve Tokióban debütált az ötkarikás játékok programján, akkor a három szám - gyorsasági (speed), ügyességi (boulder) és nehézségi (lead) - kombinált eredménye alapján hirdettek olimpiai bajnokot. A francia fővárosban a gyorsasági szám külön szerepel, az ügyességi és nehézségi pedig együtt alkot egy másik éremosztó számot.

    női gyorsaság mászás, olimpiai bajnok:

    • 1. Aleksandra Miroslaw (Lengyelország)
    • 2. Teng Li-csüan (Kína)
    • 3. Aleksandra Kalucka (Lengyelország)
  • Vadnai Jonatán a negyedik helyen végzett az ILCA 7 (korábbi Laser) osztályban Marseille-ben, a párizsi olimpia vitorlás versenyein.

    Kedden frissült a szél Marseille-ben, közvetlenül a női éremfutam után indították a fiúkat, ahol Jonatán Vadnai a legjobb 10 között indult.

    Az ILCA 7 éremfutama végül 9.7 csomós délnyugatiban rajtolt. Jonatán kiválóan indult, a cirkálószakasz első negyedében vezetett, majd az általános visszahívás után megint jól startolt, és ugyanúgy vezetett az első cirkálószakaszban.

    A brit Beckettel csatázott a vezető pozícióért, majd a magyar olimpikon felborult. Mire felállította a hajóját, visszacsúszott a negyedik helyre. Néhány pillanattal később szélforduló miatt félbeszakították a futamot.

    16:11-kor folytatták a küzdelmet a férfi vitorlázók, Vadnai ismét ott volt az élmezőnyben, aztán megint gyengülni kezdett a szél. Vadnai végül a harmadik helyen zárta az éremversenyt, az összetettben így a negyedik helyen zárt, csak egy hajszállal maradt le a bronzéremről.

    Vadnai Jonatán teljesítményével a magyar vitorlázás ismét pontszerző helyezést ért el a tokiói olimpia után, ahol Berecz Zsombor Finndingiben ezüstérmet nyert.

  • Imane Helif továbbra sem talált legyőzőre a női 66 kilogrammosok súlycsoportjában a párizsi olimpián. Az elődöntőben a thaiföldi Janjaem Suwannapheng ellen egyhangú pontozással győzött. A thaiföldi bokszolóra a harmadik menet végén rászámoltak, de végül végigküzdötte a mérkőzést.

    Koncentrált vagyok, azért vagyok itt, hogy jól teljesítsek, és az álmomat kergessem. A döntőben mindent kiadok magamból, ami bennem van.

    Imane Helif úgy véli, nagyszerű lehetőséget kapott, s szerinte ez a legjobb módja annak, hogy válaszoljon a jelenlétével kapcsolatos vitákra, írja a Corriere della Sera.

    Abdelmadjid Tebboune, Algéria elnöke is támogatását fejezte ki Helif felé. „Köszönjük, hogy a döntőbe jutással mindannyiunkat boldoggá tettél. A legfontosabb célt elértük, és ha Isten úgy akarja, az arany is megérkezik. Mindannyian veled vagyunk” – tette hozzá.

    Plusz csavar a történetben, hogy még az elődöntőbeli riválisa, a thaiföldi Janjaem Suwannapheng is kiállt Helif mellett:

    Ő egy nő, és nagyon erős. Próbáltam a sebességemet használni, de jobb volt, mint én.

    A sportolónak az elmúlt időszakban bőven kijutott a megpróbáltatásokból, ugyanis többen is megkérdőjelezték nemi hovatartozását. Az így kerekedett vita középpontjában álló sportoló először beszélt részletesen arról, hogyan élte meg az elmúlt időszakot. 

    A teljes cikket itt olvashatja el.

  • A világ- és Európa-bajnok Salim Omar Gergely kikapott a címvédő olasz Vito Dell'Aquilától a negyeddöntőben férfi tekvandósok 58 kilogrammosok versenyében.

    A 21 éves magyar kiválóan kezdte a párizsi olimpiát, 2:1-re legyőzte az argentin Lucas Guzmánt, és bejutott a negyeddöntőbe.

    A legjobb nyolc között aztán alaposan meggyűlt a baja olasz ellenfelével. Salim az első menetben próbálta megragadni a kezdeményezés lehetőségét és egy remek fejrúgással 3–0-ra meg is szerezte a vezetést. Talált egyet az olasz is, így lett 3–2, majd megfordította egy testet talált rúgással. Pillanatok alatt már 4–9-et mutatott az eredményjelző, az első menet az olaszé, 0:1.

    A második menetben az olasz kezdett jobban, testet talált, és nagyon hamar ellépett 5–0-ra. 13–0 oda a vége, Salim Omar Gergelyt leléptették, kikapott a negyeddöntőben.

    Érdekesség, hogy három évvel ezelőtt, a tokiói játékokon is kikapott Vito Dell'Aquilától (akkor az első körben), aki később megnyerte a tornát. Salim Japánban a vigaszágról az ötödik helyet szerezte meg.

    A vigaszágban még most is bízhatunk, ha döntőbe jut az olasz, akkor Salim a bronzéremért is küzdhet. 

  • Azok, akik szerda délelőtt nem tudtak első pályájukon, az előfutamban az első kettő között végezni, kora délután javíthattak. A három reményfutamban ugyancsak az első két hely ért folytatást.

    Fejes Dániel – aki három éve, Tokióban párosban 11. volt – az elsőben evezett az után, hogy negyedik hellyel kezdett. Ezúttal jól felépített taktikával magabiztosan győzött úgy, hogy a hajrában simán elment a sokáig vezető kubai Jose Ramon Pelier Cordova mellett.

    Az MTI-nek pár perccel később elmondta, az előfutamban az volt a terve, hogy hatszáz méterig megy erős tempót, mert nem volt reális esélye annak, hogy megelőzi a címvédő brazil Isaquias Queirozt és a tavaly világbajnok cseh Martin Fuksát.

    Annak nem láttam értelmét, hogy nekiállok velük csatázni úgy, hogy őket még soha nem vertem meg, a második futamra meg esetleg nem lesz erőm. Éreztem is hatszáznál, hogy megvan, amit akartam, onnan kicsit visszavettem, aztán megcsináltam a finist, hogy a második pálya már jó legyen. És jó is lett

    – idézte fel a történteket.

    A reményfutamban jól rajtolt, és megvolt a sebessége, ami alapján bízott benne, hogy utol tudja érni az előtte lévőket. Ezt „hosszú tempónöveléssel” meg is tette.

    Ebben a számban a középfutamot és a döntőt pénteken rendezik.

  • Ötvenkét év után ért újra a csúcsra a magyar férfi párbajtőrcsapat, amelynek tagjai kedd délután érkeztek haza a párizsi olimpiáról. Siklósi Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid és Andrásfi Tibor egyből a Kopaszi-gáthoz hajtattak Ferihegyről, ahol nyilatkoztak is az Indexnek a Magyar Olimpiai Bizottság szurkolói zónájában. A 24 éves Andrásfi Tibor szülei annak idején Szatmérnémetiből jöttek át Magyarországra. Az édesapa, Andrásfi Tibor és az édesanya, Muzsnay Lilla is jeles vívók voltak Romániában. Az ifjabb Tibor természetesen már nálunk született. 

    Nekem sajnos nincsenek emlékképeim szüleim vívó pályafutásából, hiszen apa már edzősködni kezdett, amikor én megszülettem. Így viszont abban a kivételes szerencsében lehet részem, hogy kisgyermekkoromtól kezdve ő nevelt vívónak, ő adott pengét a kezembe, és a mai napig ő az edzőm, amiért boldog és hálás vagyok

    – mondta az Indexnek Andrásfi Tibor, akinek ugyanaz a keresztneve, mint az édesapjának.

    „Neki köszönhetem, hogy egyéniben negyedik helyezettként, csapatban olimpiai bajnokként jöhettem haza Párizsból. Mindez visszaigazolja az ő magas szintű szakmai munkáját. Sok sikert megértünk már eddig közösen, de Párizs volt a csúcs.”

    Hogy milyen nagyszerű edző idősb Andrásfi Tibor, azt mutatja, hogy kedd délután nem lehetett itt a fiával a Kopaszi-gátnál, mert...

    „Mert még kint van Párizsban, az UTE két öttusázó olimpikonjának, Gulyás Michelle-nek és Szép Balázsnak is ő a vívóedzője, ott is van két érem-, sőt, akár aranyesély, tehát szurkolunk neki, hogy bővüljön a kollekciója. Nézem majd az öttusaversenyeket, de odakint is, ha éppen nem vívtunk, folyton néztük a magyarokat, akár a tévében, akár a helyszínen. Ott voltunk például Halász Bence döntőjén is a Stade de France-ban. És ha látok majd egy-egy ismerős helyszínt, eszembe fog jutni, hogy itt és itt együtt ebédeltünk ezekkel a sportolókkal.”

    A teljes cikket itt olvashatja el!

  • Két hosszabbítást hozott az első két negyeddöntő a férfiak kézilabdatornáján. Előbb a spanyol válogatott négygólos hátrányt ledolgozva, túlórában ejtette ki Egyiptomot, majd a címvédő franciák szintén hosszabbításban szenvedtek vereséget Németországtól. Ezzel kiesett az olimpiai címvédő és házigazda francia válogatott.

    Németország és Franciaország férfi kézilabda negyeddöntő mérkőzésen
    Németország és Franciaország férfi kézilabda negyeddöntő mérkőzésen
    Fotó: Alex Davidson / Getty Images

    A nap másik két negyeddöntőjén 17.30-tól Svédország Dániával meccsel, majd az esti programban Norvégia a szlovén válogatottal találkozik. 

    Férfi kézilabda, Olimpia, negyeddöntő 

    • Spanyolország–Egyiptom 29–28 (8–12, 17–13, 4–3)
    • Németország–Franciaország 35–34 (14–17, 15–12, 6–5)
  • A világbajnok Horvátország 10–8-ra legyőzte az Európa-bajnok Spanyolországot a párizsi olimpia férfi vízilabdatornájának első negyeddöntőjében, szerdán.

    A B csoportot 100 százalékos mérleggel megnyerő spanyolok egyszer sem vezettek az egész mérkőzésen. A világversenyek közül legutóbb a 2017-es budapesti világbajnokságon fordult elő velük, hogy nem jutottak a legjobb négy közé.

    A horvátok egyik legjobbja az 50 százalékos hatékonysággal védő kapus, Marko Bijac volt, elöl Loren Fatovic, Maro Jokovic és Konstantin Kharkov is két gólt szerzett.

    A horvátok az elődöntőben a 20.35-kor kezdődő magyar-olasz párharc győztesével találkoznak.

    Olimpia 2024

    Férfi vízilabda

    Negyeddöntő

    • Horvátország–Spanyolország 10–8 (2-0, 4-3, 2-2, 2-3)

    Később

    • Görögország–Szerbia 15.35
    • Egyesült Államok–Ausztrália 19.00
    • Magyarország–Olaszország 20.35
  • Gianmarco Tamberi, az olaszok olimpiai bajnok magasugrója ha nehezen is, de bejutott a döntőbe a párizsi olimpián. 

    „Semmi sem ment jól ma, de a döntő egy másik történet. De köszönetet kell mondanom azoknak, akik közel álltak hozzám ezekben a napokban, nem számítottam ekkora szeretetre az olaszoktól. Évek óta dolgozom ezért az eseményért, soha nem szerettem volna ilyen helyzetet átélni” – mondta Tamberi az olasz Rai Sportnak.

    Három napja még kórházban voltam, ezért ma semmi sem ment jól. Paradox módon a döntőt is három nap múlva rendezik, amelyre még ki kell pihennem magam, és remélem, hogy jobban leszek. De mondom, a szombat egészen más lesz. Határozottan jobban vagyok. Túl sokat dolgoztam az elmúlt években ezért, és tudom, hogy megérdemlem. Ez lesz életem versenye

    – fogalmazott Gianmarco Tamberi.

    Az olimpiai bajnok –  aki tavaly a budapesti világbajnokságon is megnyerte a számot esélyeshez méltóan, majd hírnevéhez hűen nagy mókázásba csapott, amelybe belevonta érmes társait is  – és stábja a vártnál egy nappal később, hétfőn indult el Formiából Fiumicinóba, mert szombaton belázasodott, kórházba szállították, ahol vesekővel diagnosztizálták.

    Annak ellenére, hogy legyengült, Tamberi mindenáron ott akar lenni Párizsban, hogy megvédje olimpiai bajnoki címét, ami férfi magasugrásban még senki másnak nem jött össze az ötkarikás játékok történetében.

  • Kokainvásárlás miatt őrizetbe vettek egy ausztrál gyeplabdázót a párizsi olimpián. A francia ügyészség tájékoztatása szerint a kedden éjszaka, a Montmartre közelében lezajlott akció során a 17 éves drogkereskedőt is előállították – írta az MTI. 

    Az Ausztrál Olimpiai Bizottság nem hozta nyilvánosságra a vétkes sportoló személyazonosságát, mint ahogy azt sem, hogy a férfi vagy a női csapatban szerepelt-e, de sajtóértesülések szerint a 28 éves Thomas Craigről van szó. Az ausztrálok mindkét válogatottja kiesett már az ötkarikás játékokon.

    Thomas Craig
    Thomas Craig
    Fotó: Getty Images
  • A szerdára kiírt futamok közül eddig egyet sem tudtak elindítani Marseille-ben, a párizsi olimpia vitorlásküzdelmeinek helyszínén, így Vadnai Jonatánnak továbbra is várnia kell, hogy vízre szállhasson az ILCA 7 hajóosztály éremversenyében.

    Vadnai Jonatán
    Vadnai Jonatán
    Fotó: Phil Walter / Getty Images

    A korábbi Laser hajóosztályban eredetileg kedden tervezték lebonyolítani a tulajdonképpeni döntőt, de megfelelő szél hiányában ez nem sikerült. Csütörtökön még egy nap rendelkezésre áll a pótlásra.

    Az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán a nyolc selejtező futam után – az utolsó kettőt már itt sem tudták megrendezni – a hatodik helyen áll, és van esélye a bronzérem megszerzésére. Teljesítményének értékét növeli, hogy a legjobb tízben egyedüli hajós, aki tenger nélküli országból érkezett.

    Az éremversenyben a legjobb tíz indulhat, és a helyezéseket kétszeres szorzóval számolják.

    A nőknél a világ- és Európa-bajnok Érdi Mária, aki kiújuló deréksérülése miatt gyengén kezdett, a 14. helyen végzett két futamgyőzelemmel. Itt már eldőlt – bár az éremfutamot egyelőre szintén nem tudták lebonyolítani –, hogy a holland Marit Bouvmeester nyeri az aranyat, a címvédőként érkezett dán Anne-Marie Rindom pedig az ezüstöt, a harmadik hely kérdése még nyitott. Bouvmeester negyedik olimpiai érmét gyűjti be, Rióban is győzött, Londonban második, Tokióban harmadik lett.

    Az ILCA 7 hajóosztály állása az éremfutam előtt:

    1. Matt Wearn (ausztrál), 38 helyezési pont
    2. Pavlosz Kontidesz (ciprusi), 52
    3. Stefano Peschiera (perui), 62
    4. Michael Beckett (brit), 67
    5. Hermann Tomasgaard (norvég), 77
    6. Vadnai Jonatán, 78
    7. Thomas Saunders (új-zélandi), 80
    8. Clemente Seguel Lacamara (chilei), 82
    9. Lorenzo Brando Chivarini (olasz), 97
    10. Finn Lynch (ír,) 99
  • A megnyert negyeddöntőt követően Losonczi Dávid arról beszélt a vegyes zónában, hogy sajnálja, ha miatta a kelleténél jobban kellett izguljanak odahaza az emberek, ő viszont belülről végig magabiztosan hitte, hogy győzni fog.

    „Nem kaphattam ki egy ilyen, az edzéseket még az olimpiai felkészülés idején is félvállról vett riválissal szemben, ezt előre megfogadtam – mondta a 87 kilogrammos köttötfogásúak mezőnyében elődöntőbe jutott birkózó. – Többször edzőtáboroztunk közösen, volt Budapesten is, és mindig azt láttam, nem veszi komolyan, van, hogy kihagyja az edzéseket, szinte mindig kisebb, könnyebb ellenfelekkel birkózik, sosem a súlycsoportjából valókkal. Tényleg biztos voltam benne, hogy valaki olyannal szemben, akinek ez a munkához való hozzáállása, én nem kaphatok ki, ha becsülettel elvégeztem a dolgomat. Márpedig így tettem, és a végén a Jóisten is megsegített” – utalt a küzdelem végére, mikor centiken múlott, hogy nyerő helyzetben ki ne lépjen a szőnyegről.

    „Elképesztő érzelmek szabadultak fel bennem a végén, mégiscsak életem első olimpiája, és szerettem volna jól szerepelni. Azzal, hogy megvan az elődöntő, lekerült rólam az ilyen jellegű nyomás. Hogy a szaltó honnan jött? Mi voltunk az utolsók a délelőtti programban, mindenki minket nézett, gondoltam, emlékezetessé teszem nekik is” – fogalmazott felszabadultan.

    Hozzátette: bár az első mérkőzése könnyebbnek tűnhetett, sokat kivett belőle, érezte, hogy savasodnak az izmai, nem volt túl jó passzban a két birkózása közt eltelt időben. Ugyanakkor amint fel kellett állnia a szőnyegre, ebből semmit nem érzett, sőt visszanyerte korábbi magabiztosságát, és csak arra fókuszált, hogy mihamarabb akciót tudjon valahogy kezdeményezni.

    Az már korábban eldőlt, hogy a találkozó győztese a bolgár Szemen Novikov ellen harcolhatja ki a kora esti programban a döntős szereplést. A 18 óra 15 perckor kezdődő programban a negyedik küzdelem lesz az övé a B szőnyegen. 

    Arról a Novikovról van szó, akit a tavalyi vb-elődöntőben 10:0-val győzött le Losonczi Dávid. 

    Eddig háromszor birkóztam vele téthelyzetben, mind a hármat megnyertem. Este meg kell legyen a negyedik is!

    – tekintett előre optimistán 24 esztendős klasszisunk. 

    OLIMPIA, PÁRIZS 2024
    Birkózás, kötöttfogás, 87 kg, negyeddöntő

    Losonczi Dávid – Alekszandr Andrejevics Komarov (szerb) 2:2 – később szerzett ponttal

  • Két mutatóban is a magyarok a legeredményesebbek az olimpiák öttusaversenyein, és a párizsi játékokon akár javíthatnak is eddigi számaikon. A magyar színeket Bőhm Csaba, Szép Balázs, valamint Guzi Blanka és Gulyás Michelle képviseli. Utóbbi a tokiói olimpián 12. lett, a többiek nem szerepeltek még nyári játékokon. Martinek János szövetségi kapitány egy érmet és egy pontszerző helyezést remél.

    Úgy vélem, nemenként tíz-tizenkét öttusázó is képes lehet a győzelemre, és ezek közé tartoznak a mieink is. Versenyzőként olimpiai bajnok tudtam lenni, szeretnék kapitányként is olimpiai aranynak örülni

    – egészítette ki a Magyar Távirati Iroda helyszíni tudósítójának még az elutazás előtt, milyen várakozásai vannak a várható eredményeket illetően.

    A csapat hétfőn érkezett meg Párizsba, és amint azt a szakvezető elmondta, minden versenyző rendben van, egészséges. Versailles-ba még nem jutottak ki, az edzések az olimpiai falu közelében lévő egyik tornateremben zajlanak, illetve a kombinált számot is tudják gyakorolni, mert vannak felállított lőállások. A szerdai (mai) lóbemutató ugyanakkor már lehetőséget teremt majd arra, hogy a szakemberek ismerkedjenek a versailles-i körülményekkel.

    Párizsban csütörtökön lesz a körvívás a férfiak és a nők számára is, pénteken a férfiak elődöntőjét, szombaton a nők elődöntőjét és a férfiak fináléját, vasárnap, az olimpia zárónapján pedig a nők döntőjét bonyolítják le. A párizsi olimpián a versasilles-i kastélykert hátsó részében alakították ki a központi versenyhelyszínt, melyet előzőleg a lovasok használtak. A hatalmas, 16 ezer néző befogadására alkalmas arénában lesz a lovaglás, itt állítottak fel egy mobil medencét, és itt zajlik majd a lövészetekkel megszakított futás is, háttérben a távoli, impozáns kastéllyal. 

    Az olimpiai sajtószolgálat összesítése alapján huszonhárom éremmel – kilenc arannyal, nyolc ezüsttel és hat bronzzal – Magyarország öttusázói végeztek a legtöbbször dobogós helyen. Az olimpiai pontcsúcsot a jelenlegi lebonyolítási rendszerben a férfiaknál címvédő brit Joseph Choong tartja a tokiói játékokon elért 1482 ponttal. Az abszolút pontrekord viszont Bőhm Csaba nevéhez fűződik, aki 1551 ponttal nyerte június közepén a világbajnokságot Csengcsouban.

  • Világbajnoki címvédőnk, Losonczi Dávid a friss Európa-bajnok Alekszandr Andrejevics Komarovval birkózott a párizsi olimpia 87 kilogrammos, kötöttfogású mezőnyének negyeddöntőjében.

    Módos Péter tanítványa kezdett aktívabban, és bő egy perc után az akciózási kedv ki is fizetődött, szerb riválisát ugyanis passzivitásért megintették, leküldték parterhelyzetbe. Csakhogy lentről Losonczi nem tudott akciót kezdeményezni, Komarov nagyon gyorsan fel tudott állni, így ez az esély elúszott. Ráadásul néhány pillanattal később a szerb ki tudta léptetni a szőnyegről, így már 1:1-re álltak a felek. Az első három perc végére azonban úgy tűnt, sikerült visszaszerezni a vezetést, Losonczi akcióját követően a szerb megint a szőnyegen kívülre került, de challenge-et kértek rá, és végül hosszas videózás után a szlávnak adtak igazat…

    Losonczin volt a nyomás, egyfelől az egyenlő pontértékű, ám későbbi akció 25 éves riválisának kedvezett volna, másfelől világbajnokunkat még nem küldték le parterbe meccs közben. A pihenő a vártnál tovább tartott a szőnyeg tisztítása miatt. De az izgalmasnak ígérkező végkifejletet csak odázni lehetett, elkerülni nem. Ahogyan a parterhelyzetbe küldést is (1:2). A szerb ugyan megemelte, de akciózni nem tudott. Losonczinak kettő perce maradt, hogy valahogy legalább egy pontot csináljon, és sikerült kiléptetnie egy pontért, ami ezúttal már neki kedvezett. Összekapaszkodtak, újra és újra bontották a fogást. Egy elhamarkodott akció végén azonban úgy tűnt, Komarov kiléptette 24 éves versenyzőnket. Módos Péter videózást kért, ez alapján pedig visszavonták az ítéletet – így továbbra is Losonczi állt továbbjutásra.

    Az óra pedig lepörgött, így 2:2-vel, később csinált akcióval a magyar birkózó bejutott az elődöntőbe!

    Az már korábban eldőlt, hogy a találkozó győztese a bolgár Szemen Novikov ellen harcolhatja ki a kora esti programban a döntős szereplést. A 18 óra 15 perckor kezdődő programban a negyedik küzdelem lesz az övé a B szőnyegen.

  • Szerdán az egyéni előfutamokkal folytatódott a kajak-kenu program az olimpián, minden kajakosunk azonnal továbbjutott, sőt mindannyian megnyerték saját futamukat. A kenus Fejes Dánielre és Adolf Balázsra reményfutam vár.

    Reggel hűvös, kissé szeles, szemerkélő esős időjárás fogadta a versenyzőket, de néhány óra elteltével kisütött a nap a vaires-sur-marne-i vizes központban.

    Kajakban a nőknél Gazsó Dóra és Csipes Tamara, a férfiaknál Kopasz Bálint és Varga Ádám volt érdekelt, míg a kenus fiúknál Fejes Dániel és Adolf Balázs.

    Helyszíni tudósításunkat itt olvashatja el a szerda délelőtt történtekről!

  • Spanyolország jutott elsőként elődöntőbe a férfi kézilabdázóknál, miután a szerdai negyeddöntős napon hosszabbítás után 29–28-ra jobbnak bizonyult Egyiptomnál.

    A Tokióban olimpiai bronzérmes spanyolok – akik a legutóbbi két világbajnokságon szintén harmadikként végeztek – a mérkőzés döntő részében csak futottak az eredmény és észak-afrikai ellenfelük után. A végén mégis sikerült döntetlenre menteniük a rendes játékidőt (25–25), majd a ráadásban minimális különbséggel jobbnak bizonyultak riválisuknál.

    A Veszprémben játszó Agustín Casado négy góllal járult hozzá a spanyolok sikeréhez. A három évvel ezelőtt olimpiai negyedik észak-afrikaiaknál – akik a csoportkör elején legyőzték a magyarokat – a Veszprém balátlövője, Jehia el-Dera nyolc alkalommal talált be.

    A spanyolok az elődöntőben majd Németországgal vagy a házigazda és címvédő Franciaországgal találkoznak pénteken.

    (Index/MTI)

    Kézilabda, férfi negyeddöntő:

    • Spanyolország–Egyiptom: 29–28 – hosszabbítás után
    • Németország–Franciaország 13.30
    • Dánia–Svédország 17.30
    • Norvégia–Szlovénia 21.30
  • Salim Omar Gergely kiválóan kezdte a párizsi olimpiát, a 21 éves tekvandós ugyanis 2–1-re legyőzte az argentin Lucas Guzmant az 58 kilogrammos súlycsoportban, és bejutott a negyeddöntőbe.

    Salim Omar Gergely egy videós challenge után előnybe került az első menetben, mert eltalálta riválisa fejét, majd két másodperccel a menet vége előtt újra sikeresen alkalmazta ezt a technikát, így 6–0-ra hozta a menetet, ám a másodikban az argentin nyert 5–3-ra, és jöhetett a döntő menet, amelyben Salim Omar Gergely egy testre rúgással megszerezte a vezetést, és mivel az ellenfelét megintették, 3–0-ra nyerte meg a menetet, ezzel a mérkőzést is.

    A világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar sportoló a második olimpiáján indult, Tokióban az ötödik helyen végzett három évvel ezelőtt. A 15.58-ra kiírt negyeddöntőben a címvédő olasz Vito Dell’Aquila és a kazah Samiron Ababakirov összecsapásának győztesével találkozik.