Ez a poszt a következő Percről percre része:

Eljött az Eb első nagy rangadója

Vasárnap is ment még a szerencsétlenebbül járt szurkolók módszeres leverése, a törökök a pályán ütötték-verték a horvátokat, de hiába, majd Németország az Eb eddigi legjobb meccsén verte Ukrajnát. Magyar szurkolók pirózás miatt kerültek bajba az olasz autópályán útban Bordeaux-ba.

A mai meccsek:

Spanyolország - Csehország 1-0

Írország - Svédország 1-1

Belgium - Olaszország 0-2

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csak azért, mert a német szövetség eléggé odatette magát (árulkodó, hogy hajnali négy körül posztolta az admin):

    Nagyon kedves a szervezőktől, hogy külön hoztak egy mezt Per Mertesackernek, de sajnos ő már visszavonult a német válogatottból. 

  • Molnár-Tóth Marianna szerint nem igaz, hogy a magyar szurkolókat amiatt állították volna meg az olasz rendőrök, mert kifosztottak egy benzinkutat. A Nso.hu-nak azt mondta, a buszokon voltak pirotechnikai eszközök és ezeket kobozták el. Azt is mondta, hogy az alkoholtilalom miatt az összes szeszesitalt is elvették. Ez azonban már azért is furcsa, mert Olaszországban nem tudunk semmilyen alkoholtilalomról.

    IMG 9208
  • John Arne Riise, aki 20 éves profi karrier után, 36 évesen akasztja szögre a stoplist. A kétezres évek elejének egyik legjobb balhátvédje gyors volt, labdabiztos és irtózatosan jól lőtt:

    Top 10 gól John Arne Riisetól

    Riisét 2001-ben vitte a Liverpoolba Gerard Houllier, ahol stabil kezdő maradt Rafa Benítez alatt is, játszott a futballtörténeti klasszikusnak számító 2005-ös BL-döntőben. A 2007-2008-as szezonban kezdte kiszorítani posztjáról a brazil Fábio Aurelio, Riise az idény végén az AS Romához szerződött, ahol szintén kiválóan játszott; sőt, 2011-től még három évre visszatért a Premier League-be is, a Fulhamhez. 

  • A himnusz alatt  mindenki felállt

  • Elég hatásos razzia zajlott le Marseille-nek abban a szállodájában, ahol az orosz szurkolók nagy része megszállt. A Szurkolók Orosz Szövetségének vezetője twitteres bejegyzésében a szállodát nem nevezte meg, de részletesen leírta a 40 gépfegyveres rendőr akcióját, amely nem meglepő a az orosz és angol szurkolók összecsapása után.

    A rendőrök mindenkit nyilvántartásba vettek, lefényképeztek, és követelték a szurkolóktól, hogy mutassák be jegyeiket a meccsekre. „Valamiért még az alkoholt is elvették, pedig Franciaországban nincs alkoholtilalom" – méltatlankodott Alekszandr Sprigin.

  • Milánónál négy magyar szurkolói buszból álló konvojt tartóztattak fel az olasz rendőrök, akik azzal gyanúsítják a magyarokat, hogy Velence közelében kifosztottak egy benzinkutat. A vasárnap este indult konvoj négy buszából hármat érint az ügy.

    Az utazás szervezője, Poszpischek Tamás a Nso.hu-nak azt mondta, hogy „már rohamrendőrök is érkeztek a helyszínre. Nagyjából százötven kétszáz drukkerről lehet szó”.

    IMG 9210
  • hogy a Loki hogy rommá verte már a Bordeaux-t 2001-ben. 3-1-re nyertünk Kerekes Zsombor nagy napján, pedig az ellenfélnél olyanok voltak pályán, mint Pauleta, Dugarry, Szmertyin vagy Ramé. És még egy nyilvánvaló kiállítást is megúsztak a franciák. Szinte épp csak 15 éve volt!

    Nagy kár, hogy az UEFA kupa meccs odavágóján nevetségesen simán kikapott a Debrecen 5-1-re. Abból viszont nincs is nagyon mit okulni, inkább felejtsük el.

  • Megérkezett Bordeaux-ba a magyar válogatott
  • Tíz szurkolónak kell hétfőn bíróság elé állnia azok közül, akik a szombati angol-orosz labdarúgó Európa-bajnoki csoportmérkőzés előtt randalíroztak és verekedtek Marseille-ben, de a rendőröknek egyet sem sikerült előállítaniuk a 150 szélsőségesen edzett és erőszakos orosz huligán közül, akik részt vettek a városi gerillaharcban - közölte hétfőn a marseille-i ügyészség.

    Csütörtök óta húsz embert állítottak elő a dél-franciaországi városban, közülük hat brit, egy osztrák és három francia állampolgár áll bíróság elé a rendőrök és a többi szurkoló elleni erőszak miatt.

    Az Eb első fordulójából öt meccs kapott kiemelt rendőri védelmet a huligánok miatt, köztük az Anglia-Oroszország találkozó is. Ennek ellenére egyetlen orosz huligánt sem tudtak letartóztatni a rendőrök - ismerte el az ügyész. (MTI)

    Rooney és Roy Hodgson közben nyugalomra intette az angol szurkolókat, és külön megkérték őket, hogy akinek nincs jegye, az most már ne utazzon el Franciaországba,  írja a  BBC   . Nem kell a további balhé, elkerülnék, hogy  esetleg tényleg  kizárják őket. 

  • Szeretne szépen búcsúzni pénteken elhunyt édesapjától ifjabb Garics György, az osztrák labdarúgó-válogatott játékosa, aki kedden először léphet pályára szülőhazája, Magyarország ellen a franciaországi Európa-bajnokságon.

    Az európai szövetség honlapján közölt interjú szerint Garicsot édesapja, a Szombathelyi Haladás egykori csapatkapitánya bíztatta, hogy utazzon el az Eb-re, és ő tiszteletben tartotta ezt a kívánságot.

    "Mindketten azért dolgoztunk, hogy itt legyek az Európa-bajnokságon. Sajnos már nem élhette meg, de mindent megteszek azért, hogy még büszkébb legyen. A labdarúgás volt az élete" - mondta fia a 62 évesen elhunyt Garics Györgyről.

    A szombathelyi születésű Garics György kitért arra, hogy mindkét himnuszt énekelni fogja a keddi találkozó előtt Bordeaux-ban.

  • A magyar válogatott busza a szállodához fordul, ahol megszállnak ma éjszaka, holnap pedig 18 órától Ausztriával játszanak.

  • Az olaszok várhatóan most is szuper védelemmel fognak érkezni az Eb-re. Sőt, könnyen lehet, hogy messze a legjobbal. Közülük is talán most a legmegbízhatóbb pont a 29 éves Bonucci, Guardiola egyik kedvence. 

    Az olasz válogatottnál most épp azzal emelték ki, hogy a selejtezőkben egy védő se passzolt nála többet. Ez 692 passzt jelent 9 meccsen, ami meccsenként átlagosan 77.  Ebből persze azt nem érdemes nézegetni, hogy ez önmagában sok vagy kevés, nagy különbség lehet hosszú, unalmas hátsó tili-tolik és érdemi támadásépítések közt. De azt jelzi, hogy hátul bátran Bonuccira bízzák a labdát, ő nagy eséllyel főszereplője lesz a hátsó sornak. 

  • A Mirror című angol lap egy huligánokkal, illetve tömegoszlatással foglalkozó szakembert kérdezett meg a szombati, marseille-i zavargások kapcsán. Dr. Geoff Pearson elmondta, szerinte a rendőrség óriási hibát követett el akkor, amikor nem vette komolyan az első, még kisebb incidenst, amikor helyi ultrák egy csoportja üvegekkek kezdte el dobálni az angolokat.

    "Jó látható a képsorokon, hogy sem sisak, sem pajzs nem volt a rendőrökön, így aztán, amikor megérkezett az oroszok szervezett csoportja, teljesen felkészületlenül és érthetetlenül álltak és a csak a gázspray volt az egyetlen fegyverük, ami kevésnek bizonyult a több száz huligánnal szemben."

    Nem csak a felszerelés hiánya, hanem az elhelyezkedésük, majd mozgásuk is azt mutatta, hirtelen fogalmuk sem volt mit tegyenek. Így aztán esély sem volt, hogy bárkit megvédjenek a súlyos sérültek közül.

  • A törökök nem bíztak semmit a véletlenre, az egykori nagy vezér, Musztafa Kemal Atatürk fotóját is elhelyezték a kispadon. A nagy csel azonban nem jött be, a horvátok Luka Modric iszonyatos nagy bombagóljával 1-0-ra nyertek.

  • Az anyaszült meztelen szurkolót még szombat este sikerült lekapnia Barthos Zoltánnak a Sportimádók Szurkolói Klub vezetőjének; az úr épp a bordeaux-i vízköpőkkel szinkronban vizelt a medencébe. Az biztos, hogy volt mit ünnepelnie, hiszen a csoportban tökéletesen alakult számára az első forduló: nem csak Bale-ék verték meg a szlovákokat, de az ősi rivális angolok is ellúzerkedték a maguk meccsét.

    Meztelenül vizelő walesi szurkoló a szökőkútban
  • Lyon utcáin videózták le ezt a rituálét; Alfred Radcliffe-Brown legyen a talpán, aki kibontja szakrális jelentését!

  • Ha nem a városból, hanem valamelyik környékbeli településről érkezik valaki kocsival a keddi meccsre, akkor jó, ha tudja, hogy a bordeaux-i stadion mellett reggel nyolctól INGYENESEN parkolhatnak az autóval érkezők.

    Érdemes kimenni korán, amíg még van hely (3050 hely, plusz 500-1000 helyet rányitnak a VIP parkolóból, ha elfogyna), majd villamossal bemenni a városba, a tömegközlekedés napi 3 euróért vehető igénybe az Eb alatt.

    Ha valakinek NEM a saját nevére szól a jegye, ne ijedjen meg, az eddigi tapasztalatok szerint egyáltalán nem érdekli a beengedőszemélyzetet, hogy mi van jegyre írja. Leszedik a vonalkódot, úgyhogy, nehogy valaki ettől való félelmében remegve nézze a szállásán a mérkőzést, ahelyett, hogy élőben tenné.

  • Miután Roy Hodgson angol szövetségi kapitány megemésztette csapata oroszok ellen elpocsékolt két pontját, hétfő reggel eszébe jutott, hogy Gareth Bale még szombaton hogyan osztotta ki az angolokat, akikben a BL-győztes szélső szerint nincs meg az a szenvedély és hazafias lendület, mint a walesiekben. Hodgson erre a következő, mérsékelten szenvedélyes visszavágással élt:

    Nekem nincsenek kétségeim a saját hazafiságunk és szenvedélyünkkel kapcsolatban.

    Ennél egy fokkal harapósabb volt Wayne Rooney, aki a Bale körüli kötelező tiszteletköröket követően megjegyezte, hogy a walesi válogatott kizárólag a Real játékosára épül, míg az angolok egyetlen sztárjuktól sem függnek. 

    Bale jelenti a legnagyobb fenyegetést, de szerintem emberfogással sikeresen ki fogjuk tudni kapcsolni a játékból.

  • Miután az orosz ultrák szervezetten hülyére vertek jó néhány részeg angol drukkert, az UEFA-nak az a mentőötlete támadt, hogy kitiltják az adott országok válogatottjait az Eb-ről, ha tovább balhéznak a szurkolóik.

    Na, de mi köze van Berezuckijnak vagy Sterlingnek ahhoz, ha korlátlanul verekednek a szurkolóik a város közepén?

    Melyik válogatottat kéne kitiltani az Eb-ről a szurkolói balhék miatt?

  • A belgáktól Fellaini a kávészínűre szőkített bongyi hajával nyugodtan felvehetne egy asszonyverő atlétát, majd rágózva támaszthatna egy zöld szemetes konténert Csepelen. Így ha a helyiektől akarna cigipapírt lejmolni, adnának neki. Esetleg megkérdeznék, hogy hova parkolta a tuningolt Opel "No Fear" Corsáját, mert megnéznék a tető spoilerét.

    Mondjuk a suttyódivatot az Eb-n a walesi Ramsey kezdte, neki viszont még hiányzik egy arany fülbevaló, vagy egy feketén hagyott tincs ahhoz, hogy hitelre kapjon füvet egy kelenföldi éjjel-nappaliban.

  • A Paris SG 23 éves olasz középpályását a Manchester United csábítaná, nem kevesebb, mint 100 millió eurót adna érte. Verratti 2012-ben, a Pescarától 10 millió euróért került a francia fővárosba, az ára négy év alatt megtízszereződött.

  • Sajnos megvan az Európa-bajnokság első halálos áldozata, amelynek nem huliganizmus, hanem az alkohol az oka. Egy 24 éves, északír drukker Nizzában, a tengerparton italozott és erősen alkoholos állapotban, mintegy 8 méter magasról zuhant le. Kórházba szállították, de olyan komoly fejsérüléseket szenvedett, hogy ott belehalt a sérüléseibe.

    Mindez az északír-lengyel meccs előtt történt. Mint ahogy az a verekedés is, amelyben továbbá hét ember szenvedett könnyebb sérülést. A hírek szerint az északírek csaptak össze helyi huligánokkal. Üvegeket dobáltak egymásra.

    Még mindig kórházban ápolják azt a brit drukkert, akit szombaton az angol és az orosz huligánok összecsapása után, egy rohamrendőr próbált újjáéleszteni. Állapota súlyos, de stabil. Lensben, ahol Anglia és Wales fog játszani, az egész városra kiterjedő, alkoholtilalmat vezettek be.

  • Babona? Egészségügyi gyorsteszt? Megnyugtató, biztonságot adó megerősítés, hogy megvannak még? Tesztoszteron dopping?

    Bár amíg eredményeket hoz, addig végül is mindegy. 

    Voltak még kincsek abban gatyában, igazából ezeket a legundorítóbb babonák esetén is elintézhetné szünetben. Bár az is könnyen lehet, hogy Löw ilyenkor kikapcsol minden focin kívüli dolgot, és az élet minden labda nélküli területén egy 3-4 éves gyerek szintjére esik. 

  • Az Európa-bajnok spanyol válogatott Toulouse-ban, 15 órától játszik Csehországgal. A Diaro Sport már tudni véli, így áll fel majd a spanyol csapat:

    Iker Casillas - Juanfran, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Busquets - Fabregas, Iniesta - Silva, Nolito - Morata.

  • Merthogy a Soho Party egykori tagja Bordeaux-ban este tíztől ad koncertet, a Soho Party pedig azért is fontos, mert hozzájuk kötődik a magyar Eb-himnusz. Szóval az első meccs után, kedd este buli, minden részlet a lenti képről kiolvasható – ahogy az is, hogy a magyar-portugál után, 22-én Lyonban melyik buliba mehet majd ünnepelni vagy kisírnia magát:

    Fotó: szurkoloiklub.hu
  • A magyar labdarúgó-válogatott több tagjának éppen az Európa-bajnokság idejére esik a születésnapja, de Nagy Ádám arról számolt be, hogy nagy ünneplést nem tartanak. Ez az időszak a munkáról szól, így ilyenkor semmi különleges nem történik, csak kap egy tortát az ünnepelt, ahogy vasárnap Pintér Ádám, aki a 28. életévét töltötte be.

    A 21. születésnapját négy nap múlva, azaz az izlandi meccs előtt egy nappal ünneplő Nagy Ádám szerint, már az is nagy ajándék neki, hogy kijutottak az Eb-re, és ő itt lehet. És az lenne a legszebb ajándék, ha kilenc ponttal zárnák a csoportkört.

    "Ha tényleg csak egyet kívánhatnék, és nem lehetne nagyon nagyot, akkor csak annyit kérnék, hogy Izlandot verjük meg" - mondta el még. (MTI)

  • A magyar válogatott vasárnap edzést tartott Tourettes-ben, ott találkoztunk három szurkolóval, aki úgy gondolta, hogy megnézi Dzsudzsákékat. Lepacsizni nem tudtak velük, mert csak a sajtónak volt nyilvános az edzés eleje. Imréék próbáltak egyezkedni a francia csendőrökkel, akik még nyitottnak is mutatkoztak, de a magyar szövetség ragaszkodott a szabályokhoz.

    A mindhárom meccsre elmenő, Tourettes-be 40 kilométert utazó drukkerek,  azért toltak egy szelfit a pályával és a játékosokkal a hátuk mögött.

  • Párizsban kezd Svédország Írország ellen, de helyzeti előnyből: az eddig a PSG-ben játszó Ibrahimovićnak várhatóan ugyanúgy meg fognak őrülni a helyiek, mint az 1990-es vébén Maradonának az olaszok.

    Még úgy is, hogy tavaly az egyik bírózása közben bemondta, hogy Franciaország "egy szar ország", ami nem érdemli meg a PSG-t (más, többek közt a saját véleménye szerint csak idegességében az angol nyelv tréfálta meg).

    Régebbi videó, de jelzi, hogy azért kedvelik a fiút arrafelé is:

  •  Édesapja halála miatt hazautazott Darijo Srna, a horvát labdarúgó-válogatott csapatkapitánya. A horvát szövetség hétfőn közölte, hogy a középpályás elhagyja az Európa-bajnokságon szereplő csapatot, és egyelőre nem tisztázott, visszatér-e Franciaországba. A temetés hétfőn lesz.

    "A szövetség őszinte részvétét nyilvánítja kapitányunknak és családjának" - áll a HNS közleményében.

    A 34 éves játékos a válogatott egyik legjobbja volt vasárnap a törökök ellen 1-0-ra megnyert mérkőzésen. A horvátok legközelebb pénteken lépnek pályára, Csehország ellen. (MTI)