Az Európa-bajnokság hatodik napja

Dzsudzsák: Hallottuk, hogy otthon megállt a körúti forgalom

Élő
-DBZOL20160614048
Index
2016.06.15. 16:49

  • Magyarország győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot, 2-0-ra verte Ausztriát az első csoportmeccsén
  • Szerdán elkezdődött a csoportmeccsek második köre, a program: Oroszország-Szlovákia 1-2, Románia-Svájc 1-1, Franciaország-Albánia 2-0

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szépen kezd elmérgesedni a hangulat Wales és Anglia között, köszönhetően leginkább Gareth Bale nyilatkozatainak. Korábban arról beszélt, hogy a walesi szurkolók büszkébbek és odaadóbbak az angoloknál, de azt Roy Hodgson elintézte annyival, hogy Bale csak simán tiszteletlen.

    A szlovák győzelem után még magabiztosabbá váltak a walesiek, az Evening Standard szerint Bale és az arsenálos Aaron Ramsey is jobbnak tartja a saját csapatukat az angolokénál. Wilshere szerint papíron jobb az angol csapat, de Bale-t ezt konkrétan nem érdekli, sőt, szerinte senki sem férne be a keretükbe az ellenféltől, ami azért nyilvánvaló túlzás.

    Ramsey szerint egyszerűen csak azért jobbak, mert évek óta együtt vannak, rengeteg mindenen átmentek már és őszinten hisznek önmagukban.

    Hamarosan kiderül a Wales-Anglia összecsapáson.

  • A magyar autópályákon tegnap este kiírták az osztrák-magyar végeredményét. Fordítva, de valóban kiírták. Kollégánk megkereste a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, és ezt a választ kapta:

    "A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a magyar utakon közlekedőket minden nélkülözhetetlen információval ellátja. Elsősorban az Útinform országos útinformációs rendszeren keresztül, de rendkívüli helyzetekben minden lehetséges információs eszközt igénybe véve. Kedd este is rendkívüli helyzet állt elő, de szerencsére nem az utakon, hanem a bordeaux-i futballpályán. Mivel társaságunk szerves része az utazók mindennapjainak, a magyar emberek örömében is osztozik. Munkatársaink azt kívánták érzékeltetni, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő közel 32 000 kilométernyi országos közút- és autópálya-hálózat fenntartási, üzemeltetési és fejlesztési feladatai közepette is jut idő együtt örülni a magyar labdarúgó válogatott sikerének."

  • A bourdeaux-i stadion bejáratánál előállított páros ezek szerint tényleg osztrák volt, most a rendőrsék franciáknál tartózkodó szakemberei erősítették meg, hogy a magyar előállítás boxer birtoklása miatt történt.

  • Vagy Raffaellóhoz, vagy Michelangelóhoz. Egyik zseni sem tudta volna jobban megfesteni a pillanatot, amikor a magyar válogatottnak szegül az osztrák Arnautovic. Király közbeavatkozik, Kádár a háttérben szenved. Csodálatos pillanat, ez a művészet!

  • Nagyon sokat agyaltam azon, mit kellene tennünk, ha legyőzzük a cseheket. Rájöttem: együtt bepiálunk. Na, mondjuk, ehhez nekünk nem kell sok, legfeljebb két-három sör.  Čačić olyan hűvös, mint a fröccs, a törökök elleni meccsen sem aggódott, hidegvérrel nézte végig, ahogy csapata három kapufát rúg, és rengeteg helyzetet elpuskázott, jegyezte meg a cikk írója.

  • Vicente Del Bosque úgy döntött, hogy a válogatottsági rekorder Iker Casillas helyett David De Geát preferálja a kezdő kapus pozíciójában. Ez azonban eléggé megviseli az edzőt a Reuters szerint, mert a kapus már 14 éve válogatott kerettag, és tiszteli mindenki. Del Bosquének konkrétan fájt, hogy nem Casillas állt a nemi erőszakkal vádolt De Gea helyett a kapuban, de pont ezért beszélgetett el vele személyesen, mert szerinte ez a minimum, amit a veterán kapus megérdemel.

  • Az orosz-szlovákot vezették fel, amikor a képernyőn felvillant a 3-kor kezdődött meccs, illetve a 6-os román-svájci és a 9-es francia-albán végeredménye. Eszerint az Oroszország-Szlovákia 1-0 lesz, a románok 2-2-es ikszet játszanak, a franciák 4-1-re győzni fognak. Azaz mindenki induljon fogadni, aztán meglátjuk.

  • Zlatan Ibrahimovic is bekerült a svéd olimpiai labdarúgó-válogatott bő, 35 fős keretébe. Hakan Ericson edző reménykedik benne, hogy a 34 éves csatár is tagja lesz a 22 fős szűk keretnek, és velük tarthat Rio de Janeiróba, bár ennek nem túlságosan nagy az esélye. (MTI)

  • Lille-ben oroszokat, szlovákokat és egy ukrán nőt vettek őrizetbe a három órakor kezdődő meccs előtt - közölték a helyi hatóságok. A rendőrfőnök elmondta, sokkal rosszabbra számítottak, szerencsére szinte semmi nem történt, mármint rendbontás. A most letartóztatottak közül négy személyt azonnal kiutasítanak Franciaországból.

    A rendőrség fő feladata, hogy megakadályozza az orosz, az angol és a walesi drukkerek, illetve huligánok találkozását: Lille-ben vannak az oroszok, csütörtökön a szomszédos Lensban lesz az Anglia-Wales.

  • Az előző rész tartalmából: Gareth Bale beszólt az angoloknak, hogy nincs bennük annyi kurázsi, mint a walesiekben, Roy Hodgson visszaszólt, hogy "de igen van".

    Kedden - egy nappal a brit derbi előtt - az angol válogatott keménylegénye, Jack Wilshere is beszállt a buliba, szerencsére ezúttal nem köpött le senkit:

    Tudjuk, hogy a walesiek nem szeretnek minket. Hogy mi szeretjük-e őket? Nem igazán. Tudjuk, hogy kemény meccs lesz, kemény szerelésekkel. Pont, mint egy Premier League-meccsen.

    A nyilatkozatra Arséne Wenger bevett egy marék szívgyógyszert, hiszen ha az angol kezd, a legtöbb párharcot pont klubtársával, Aaron Ramsey-vel fogja vívni, és ha ezek ketten tényleg elkezdik egymást rugdosni, akkor megint ugrott az Arsenal bajnoki címe.

    (Mirror)

  • Az eddigi meccseken legalábbis nekik sikerültek a legpontosabban az átadások: 553 svájci passzkísérletből 510 jött be az albánok ellen, ami 93 százalékos arány.

    Persze ebben sokat segített, hogy a meccs nagy részében 10 ember ellen játszottak. De azért így is szép, hogy pontosabbak voltak a németeknél (91%) és a spanyoloknál (91%) is.

    A spanyolok és a németek viszont (a győzelmük mellett) azzal vigasztalódhatnak, hogy az övék a legmagasabb labdabirtoklási arány 67, illetve 63 százalékkal.

  • A csapat legfiatalabb játékosa, a még érettségi előtt álló Nagy Ádám a Fradi honlapjának nyilatkozott a tegnapi meccsről.

    Többek között elmondta, hogy az osztrákok az első 10-15 percben jobban voltak, de jól építkeztek utána végig, és a kinyíló védelem miatt lőhették a második gólt. Érdekes, hogy Nagy a kisebb megilletődöttség levetkőzését is említi, amiből a meccs alatt a nézőknek nem is igazán látszódott semmi.

    Nagy később azt is elmondja, hogy sokan fel sem fogták még a meccs után sem, hogy győztes Eb-meccset játszottak. Viszont azt kiemelte, hogy fizikálisan nem viselte meg a mérkőzés, nem volt kiugróan más a szint, mint amihez szokott. Azt azért még hozzátette, hogy párharcokban, ütközésekben és labdafedezésben még van mit fejlődnie, de az már inkább a testfelépítésének fejlesztésén múlik.

  • birkir

    Izland bravúros teljesítménnyel döntetlenre mentette a meccset Portugália ellen, de sokaknak nem ez tűnt fel leginkább tegnap, hanem a váltómezük. Ez ugyanis megdöbbentően hasonlít a Menekülés a győzelembe c. Sylvester Stallone-filmben látható mezre, amit Pelé és társai hordtak az MTK-stadionban forgatott meccsjelenetekben. 

  • Az orosz szurkolókat folyamatosan provokálják az Európa-bajnokság alatt, ezért nem lehet kizárni, hogy újabb rendbontások részesei lesznek - jelentette ki Vitalij Mutko sportminiszter.

    "Nem vagyok biztos benne, hogy az orosz szurkolók részvételével történő rendbontások nem fognak megismétlődni. Az orosz szurkolókat a kezdetektől fogva azonnal őrizetbe vették és egyoldalúan hibáztatták. Szurkolóinkat folyamatosan hibáztatják. Bármi történik is, azonnal az oroszok a felelősek" - idézi az MTI. 

    Az UEFA etikai bizottsága kedden a szurkolók magatartása miatt felfüggesztett kizárással büntette a franciaországi Eb-n szereplő orosz válogatottat, az orosz szövetséget pedig 150 ezer eurós büntetés megfizetésére kötelezte. 

  • Grosickivel álltak le trükközni.

     
  • Lille-ben azzal szórakoztak az angol drukkerek, hogy az utcán kéregető gyerekeknek dobáltak aprópénzt, aztán még szurkoltak is  pénzért megverekedőknek. Később az egyik drukkert le is tartóztatták.

  • Egy stadionnyi szurkoló látta a magyar labdarúgó-válogatott Ausztria elleni győzelmét (2-0) a Margitszigeten. 

    Nyakas Laura, a margitszigeti Futball-sziget szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy kedden már fél órával a kezdés előtt teljesen megtelt a Margitszigeti Atlétikai Centrum, így hatezren nézhették a mérkőzést. 

    A szervezőknek ki kellett tenniük a megtelt táblát, így több ezren csak a kerítés mögül, vagy még távolabbról tudták csak nézni a meccset. 

  • „Az esélyesebbnek tartott osztrákok elleni magyar győzelem meglepte a teljes futballvilágot, a sajtó dicshimnuszt zeng Dzsudzsák kapitányról és társairól” – írja a sport24.sk, de az összes jelentős online hírportál átvette a szlovák hírügynökség anyagát, amelyben a legjelentősebb nemzetközi portálok véleményét gyűjtötték össze a „történelmi mérkőzés” visszhangjáról. 

    A cikkek alatti szlovák kommentek nagy része pozitív, megérdemelt győzelemről, szimpatikus csapatról írnak. Mi sem bizonyítja Dzsudzsákék népszerűségét a Tátra alatt is, hogy „A nap, amikor Magyarország történelmet írt” címmel futó cikk a legolvasottabb a sme.sk sportrovatában – megelőzi még a szerda délutáni szlovák-orosz meccs beharangozóját is!

  • Már persze a fantasztikus győzelmet leszámítva. Az eseménytelen, Eb-körüli ügyintézésről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatott szerdai sajtótájékoztatóján.

    Az MTI közlése szerint két esetben ideiglenes útlevelet kellett kiállítania a konzuli szolgálatnak, illetve más, úti okmányokkal kapcsolatos ügyekben kellett intézkedniük. Emellett egy magyar állampolgár jelenleg is őrizetben van tiltott eszköz birtoklásáért.

  • A torna eddigi legnagyobb meglepetésének tartják a magyar válogatottat Ausztria legyőzése után.

    Kiemelik, hogy a válogatottban csaknem két éven át eredménytelen Szalai Ádám a lehető legjobbkor talált kapuba.

    Azt elismerik, hogy a 10 legjobb közé tenni a magyar csapatot elhamarkodott lehet, de úgy érzik, hogy meg tudjuk ismételni az osztrákok elleni meglepetést, és ott lehetünk a nyolcaddöntőben.

  • Ő lett a meccs embere, itt látható a díj, amit ezért kapott.

  • Egy walesit például azért tartóztattak le, mert túl részeg volt.

  • A nemzetközi sajtót folyamatosan szemlézzük, hogy mégis mit írnak a nyugati kollégák a magyar sikerről, de már szerda reggel van, szóval ideje megnézni, hogy a hazai napilapok hogyan tálalják a tegnapi győzelmet.

    Nemzeti Sport

    20160615 092025

    Az első számú magyar sportnapilap a címlapon csak az Eb-vel foglalkozik. A NS-tól szokatlanul nincs semmi szójáték, nincs sógorozás, és a luzitánok sem rezeltek be ijedtükben Stieber második góljától, hogy majd ellenük mit fogunk művelni. Egyszerűen csak "Hihetetlen!" az egész, és valóban, még most is kicsit nehéz elhinni, ami történt.

    • lelkesedés: 8/10
    • érzelmek: 10/10
    • bossszúvágy: 0/10

    Népszabadság

    20160615 091750

    A Népszabadság is felhőtlenül örül a győzelemnek, még az újság címét is a szurkolók között ünneplő Dzsudzsákkal dobták fel, de a címlapon kapott helyet a meccsel kapcsolat szerkesztői véleménycikk is.

    • lelkesedés: 9/10
    • érzelmek: 10/10
    • bosszúvágy: 0/10

    Népszava

    20160615 091812

    A Népszava valamivel szolidabban kezeli a sikert, a tényszerű közlésen túl nem igazán erőltették meg magukat a meccsel kapcsolatban.

    • lelkesedés: 3/10
    • érzelmek: 1/10
    • bosszúvágy: 0/10

    Bors

    20160615 091901

    Aki esetleg nem tudná, Vastag Csaba legjobb barátja egy katolikus pap, a vérteskerthelyi Sándor atya. Hogy ezen kívül mi történt tegnap? Semmi, az újságban egy szót nem írnak a tegnapi meccsről. (a képbe belecsúszott a Népszava.)

    • lelkesedés: 0/10
    • érzelmek: 0/10
    • Sándor atya: 10/10

    Frissítés: A Bors is jelezte azóta, hogy ugyan a lapzárta miatt az országos kiadásba nem, a budapesti kiadásba viszont még sikerült belenyomni a tegnapi meccs hírét, illetve egy egyoldalas anyagot a meccsről.

    Magyar Nemzet

    20160615 091917

    A Magyar Nemzet sem bírt magával, a címlapon már a magyar válogatott európai visszatéréséről írnak.

    • lelkesedés: 6/10
    • érzelmek: 10/10
    • bosszúvágy: 3/10

    Magyar Hírlap

    20160615 091933

    Stieber gólja okos, Szalai gólja harcos, az európaiak meg rettegnek a menekültektől, nagyjából így lehet jellemezni a mai Magyar Hírlapot. Viszont csak Széles Gábor ufonauta napilapja mert annyira fasza gyerek lenni, hogy utólag még jól be is szólt a műmájer osztrákoknak.

    • lelkesedés: 7/10
    • érzelmek: 8/10
    • bosszúvágy: 10/10

    Blikk

    20160615 091951

    Lehet valamiféle összbulváros háttérmegbeszélésről van szó, mert a Blikk sem érezte úgy, hogy egy ilyen viszonylag érdekdes hírt érdemes megosztani az olvasóival. Stieber és Szalai helyett a címlapot Ördög Nóri foglalja el, aki valamit pampogott Jamie Oliver étterme miatt, de hát biztos ez is baromság, mert én pont ott ebédeltem múlt héten, és minden tökéletes volt. Azt legalább megtudtuk, hogy a román drukkerek szívesen megvernék a magyarokat, mintha ez nem lenne kölcsönösen így 100 éve. De legalább van kaparós játék a sarokban.

    • lelkesedés: 0/10
    • érzelmek: 0/10
    • Jamie Oliver étterme: 9/10

    Frissítés: Azóta kiderült, hogy a Blikk egy ideje átállt kétcímlapos rendszerre, és a ma az újság négyötöde focis címlappal jött ki, csak pont hozzánk érkezett meg a maradék egyötödből egy példány. Elvileg a meccs alatt már elkezdték a nyomtatást, ezért történhetett ez. Másoknál például ilyen a Blikk-címlap, és még külön belső oldal is foglalkozik a meccsel.

    fbfeaf87-b253-43a4-9d46-9754fc438107

    Magyar Idők

    A Fidesz közpénzes hirdetésekből működő pártlapja meglehetősen minimálisra vette a dolgokat, de azt ők sem tudták elvitatni, hogy parádés győzelem volt tegnap. Ezenkívül a címlapon nagyrészt termelési hírek vannak.

    • lelkesedés: 4/10
    • érzelmek: 2/10
    • bosszúvágy: mindig
  • Ezzel a címmel írt a válogatott 2-0-s győzelméről az angol Sky Sports. Szerintük harminc évet talán nem érte meg várni a győzelemre, de az biztos, hogy váratlanul jött, és fontos volt. 

    Megemlítik, hogy legutóbb 1964-ben nyertünk Eb-meccset, és hogy a stadionba menet több Puskás mezes drukkert is lehetett látni. 

  • Az osztrák Püspöki Konferencia Mariazellben ülésezik, és a jelek szerint az Istennek sem hagyták volna ki az osztrák-magyart. Viszont tök hiába ünnepeltek, az osztrákok egyetlen gólját nem adták meg.

  • Jobbat kívánni sem tudnánk talán, bár még korai erre gondolni, hiszen csak a csoportkör első köre ment le. A Goal.com jutott egyébként erre a következtetésre, náluk az alábbi nyolcaddöntős párosítások jöttek ki – ezek alapján egyébként csoportelsőként jutunk tovább, az írekkel ugyanis csak így jöhetünk össze:

    goalcom
    Fotó: goal.com

    A nyolcaddöntő rangadója a Spanyolország–Portugália lenne ebben a forgatókönyvben.

  • A magyarországi Aldiról közismert, hogy egészen más dimenziót képvisel a hirdetési osztályuk, mint a többi szupermarket. Ezért annyira nem is meglepő, hogy olyan pontossággal szúrtak oda az osztrák kollégáknak, mint amennyire pontosan Stieber emelte át Almert a meccs végén.

  • az kiderül az MTI összeállításából.

    B csoport, 2. forduló:

    Oroszország-Szlovákia, Lille, Métropole 15.00, v.: Damir Skomina (szlovén)

    A várható kezdőcsapatok (az uefa.com szerint):

    Oroszország:

    Akinfejev - Szmolnyikov, Ignasevics, V. Berezuckij, Scsennyikov - Neustädter, Glusakov, Satov - Sirokov, Kokorin, Dzjuba     

    Szlovákia:

    Kozácik - Pekarík, Skrtel, Durica, Hubocan - Hrosovsky - Mak, Kucka, Hamsík, Weiss - Duda

    A csoport, 2. forduló: Románia-Svájc, Párizs, Parc des Princes 18.00, v.: Szergej Karasev (orosz)

    Románia:

    Tatarusanu - Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat - Pintilii, Hoban - Torje, Stanciu, Stancu - Keserü

    Svájc:

    Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Behrami, Dzemaili, G. Xhaka - Shaqiri, Seferović, Mehmedi

    A csoport, 2. forduló: Franciaország-Albánia, Marseille, Stade Vélodrome 21.00, v.: William Collum (skót)

    A várható kezdőcsapatok (az uefa.com szerint):

    Franciaország:

    Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Kanté, Matuidi - Coman, Payet, Martial - Giroud

    Albánia:

    Berisha - Hysaj, Ajeri, Mavraj, Agolli - Kukeli, T. Xhaka - Roshi, Abrashi, Lenjani - Sadiku