• A nap rangadója: Anglia-Wales 2-1
  • Este német-lengyel 0-0
  • Közte Ukrajna-Észak-Írország 0-2

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nemcsak Magyarországon, hanem Izlandon is elnéptelenedtek az utcák kedd este, amikor a válogatott pályára lépett az Európa-bajnokságon.

    A fotbolti.net izlandi oldal közölt egy fotót az ország egyik legforgalmasabb reykjaviki útszakaszáról, ami totál kiürült, miután elkezdődött az Izland-Portugália.

    Amúgy is rengeteg izlandi utazott az Európa-bajnokságra, az ország lakosságának közel tíz százaléka van ott Franciaországban.

    Izland és Magyarország egymás ellen játszik szombat este hatkor. 

  • Hivatalosan a gyep állagának megőrzése érdekében elmarad a magyar és az izlandi válogatott edzése a szombati meccsnek helyet adó Velodrome-ban. Az UEFA jelezte a két csapatnak, hogy pénteken várhatóan egyik válogatott sem edzhet a stadionban.

  • Az MLSZ tájékoztatása szerint ennyien vettek csütörtökök kora délutánig jegyet a Velodrome-ba, ahol szombaton a magyar válogatott Izlanddal játszik az F csoport második körében. A stadion maga amúgy 67 ezres, és valami hatalmas népvándorlásnak kellene elindulnia Izlandról, ha a maradék 50 ezer helyre az ellenfél szurkolóit várnák. Izland lakossága ugyanis nem haladja meg a 350 ezret.

  • Szurkolásfronton onnan támad Magyarország, ahonnan senki nem várta. Arcfestés? Uncsi. Trikolórszínű paróka? Muhaha. Hangkürt? Piha. Hanem:

    Társasház-felzászlózás!!!

    Szó szerint idézem, és beccsszó, egy MTI-nek kiadott közleményből, nem egy Örkény-egypercesből:

    „A Magyar Közös Képviselők Egyesülete arra kéri a közös képviselőket, számvizsgáló bizottsági tagokat, tulajdonosokat, hogy tűzzék ki a magyar zászlót a társasházakra a labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) ideje alatt.”

    És hogy miért? Mert

    a magyar válogatott sikere előtt nem lehetnek közömbösek a közös képviselők sem.

    Érzéketlen BKV, a buszok nincsenek bezzeg felzászlózva! Hazafiatalan polgármesterek, hol vannak az ünnepi zászlódíszek a villanyoszlopokról? És az iskolaigazgatók is csak azzal ússzák meg, hogy előírják egy hónapra az ünneplőt a gyerekeknek, hogy épp kezdődött a vakáció.

  • Egy hibázó gyakornok miatt láthatták a határon túli magyarok az osztrákok elleni sikert. DE ENNEK VÉGE!

    Egy gyakornok elfelejtette kikapcsolni a geoblokkot, így Erdélytől a Felvidékig mindenütt látható volt az MTVA közvetítése a magyar-osztrák meccsről.

  • Nagyon nehezen viselik a belgák az olaszok elleni 2-0-s vereséget. Marc Wilmots szövetségi kapitány azóta sem tud leakadni arról, hogy az olaszok nem is akartak a focizni, most meg úgy hírlik, hogy az edző összeakaszkodott a csapat első számú kapusával, Thibaut Courtois-val is.

    A kapus állítólag a meccs után azt mondta még kikapcsolt mikrofonnál, hogy az eddigi edzések semmit sem értek, és taktikai vereséggel szenvedtek el, amiért Wilmots számon kérte a kapust később a csapat repülőjén.

    Courtois állítólag azt kifogásolta, hogy Wilmots  nem nyúlt elég korán a mérkőzésbe, és később üvöltöztek is egymással a repülőn. Sokat elmond a meccsről, hogy a látványosan borzalmas teljesítményt nyújtó, a csapatát már-már hátráltató, és egyébként is katasztrofális szezont futó Marouane Fellaini végig a pályán maradhatott az olaszok ellen.

  • Az osztrákok elleni meccsen nem volt gond a hangulattal, de ne gondoljuk, hogy az izlandi szurkolók ellen alapból hatalmas fölénnyel indulnak a mieink. Az északiaknak ugyanis elég jó szurkolói kiáltása van, Portugália ellen meg is mutatták.

     
  • Nincs semmi meglepő abban, hogy az ex-oasises Gallagher testvérek héba-hóba feltűnnek a hírek között valami random tahóság miatt, most éppen Liam került összetűz alá egy orosz drukkereknek címzett tweet miatt.

    Russian hooligans skintight shorts bumbags batty boy muscles ha ha I'd be more worried bout getting me arse pinched LG X

    - írta egy azóta már törölt bejegyzésben, amiben voltaképpen annyit volt, hogy a feszülős rövidnacis orosz huligánok inkább melegekre hasonlítanak, és ő inkább attól félne, nehogy belecsípjenek a fenekébe.

    A szöveg eléggé felhúzta az embereket így pár nappal az orlandói mészárlás után, és végül Liam Gallagher is kénytelen volt elnézést kérni később. Az Oasis egyébként a szurkolók között is nagyon népszerű, az idei Eb-n készült videó a Don't Look Back In Angert éneklő angol, sőt, ír szurkolókról is.

    Azonban ha valaki még mindig reménykedne egy Oasis-visszatérésben, azt hadd keserítsük el ezzel a májusi tweettel.

  • Percek óta megbabonázva nézem az albán válogatott edzői tandemjét alkotó Gianni de Biasi és Paolo Tramezzani csodálatos tandemjét:

    via GIPHY

  • Az Eb-re kiküldött rendőri különítmény egy csomó hasznos tanáccsal látja el a Twitteren a magyar szurkolókat.

    • sok a zsebtolvaj, ezért érdes mindent zárva tartani
    • autóban be kell zárni az ajtót belülről is, mert sok a lopás
    • érdemes különböző helyen tartani az értékeket
    • a meccsre a lopások miatt inkább tömegközelekedéssel érdemes menni, de ha mégis az autót választják, akkor nem hagyjanak értékekekt a kocsiban
    • óvatosan a piálással

    A Marseille-ről írt nagyon részletes, nagy szép, nagyon új longform cikkünket itt lehet, és egyben érdemes elolvasni.

  • Szerda este felmerült, hogy az UEFA összehívja csütörtökre a végrehajtó bizottságot (melynek az MLSZ-elnök Csányi Sándor is tagja) a Lille-ben történt szurkolói rendbontás miatt, ám végül úgy döntöttek, nem kerítenek sort ilyen ülésre, írja a spanyol Marca.

    Ezzel az angolok elkerülték, hogy az oroszokhoz hasonló helyzetbe, vagyis egy dobásra kerüljenek az Eb-kizárástól.

  • Alig bírt Albániával a házigazda francia válogatott, és a románok elleni nyögvenyelős nyitányt is beleszámítva ez már a második nagyon halovány mérkőzésük volt, hiába trükközött Deschamps a kezdővel.

    A teljesítményt látva a francia L'Equipe napilap brutálisan lepontozta a saját játékosait, az albánok ellen először kezdő Anthony Martialnak például mindössze 3 pontot adott a 10-ből, ami egészen ritka az újságnál, de egyébként is csak Payet és Kanté kapott 5-nél magasabb osztályzatot, hiába nyertek végül.

  • Múlt pénteken kezdődött Franciaországban a futball-Eb, azaz csütörtök este telik le az első hete a négyből.

    Sajnos a sport mellett a vandalizmus uralja a tornát, több városban is huligánokat tartóztatott le a rendőrség. Voltak zavargások Marseille-ben és Lille-ben, de az angol-orosz meccsen is, aminek a vége utóbbi válogatott felfüggesztett kizárása lett a bajnokságról.

    A Gazzetta.it minimérlege szerint a hét nap alatt 323 embert tartóztattak le, vagy vettek őrizetbe a rendőrök. Közülük:

    • 20 oroszt Cannes-ban fogtak el, és utasítottak ki, hétfőn hagyják el az országot
    • 196 letartóztatásban van
    • 8-at elítéltek, letöltendő büntetéssel
    • 3 felfüggesztett büntetést kapott
    • 24 további huligánt szintén kiutasítanak

    A maradékról még nem tudni, mi lesz a sorsa, de többeket szabadon is engedtek az őrizetbe vétel után nem sokkal.

  • Ha a koszovói csapatba hívnák csapatkapitánynak, egyből menne, mondta a Guardiannek adott interjújában.

  • A 20 kiutasított orosz szurkoló között van Alekszandr Sprigin, az Összoroszországi Szurkolói Egyesület elnöke is, aki csütörtökön közölte, hogy fellebbezni fognak a határozat ellen.

    A kiutasított oroszokat még kedden, Cannes közelében, egy szurkolói buszon vették őrizetbe a hétvégén Marseillbe-n rendezett szurkolói rendbontások miatt, emlékeztetett az MTI.

    Sprigin közölte, hogy a szurkolóknak két napjuk van a kiutasítási határozat megfellebbezésére, és kijelentette, hogy személy szerint semmilyen rendbontásban nem vett részt. Az érintetteket szabadlábra helyezték.

  • A Goal.com-nak nyilatkozott Mario Balotelli, a Manchester Cityben és Liverpoolban is megforduló támadó arról, hogy nem tartja Angliát topválogatottnak. Mindezt a támadójátékosaik alapján mondta, illetve megemlítette, hogy az eddigi két alkalommal (2012, 2014), amikor pályára lépett ellenük az olaszoknál, mindkétszer úgy érezte, hogy simán verhetők az angolok.

  • Balhétól tartanak a délutáni meccs előtt és után, ezért nincs tanítási nap a francia városban, minden diákot megkértek, hogy maradjanak otthon.

  • Az izlandiak ellen a kezdőcsapatban játszó Raphael Guerreiro mától a Borussia Dortmund tagja, írja a német klub Facebook-oldala.

    A francia állampolgársággal is rendelkező portugál válogatott a Lorient-ból igazol át, ahol legutóbb 38 bajnokiból 34-ben játszott, összesen 102 mérkőzésen összesen 10 gólja van. A nemzeti csapatban hét meccsen két gólt lőtt és az Eb után csatlakozik a Dortmund keretéhez.

    Az átigazolás ára 12 millió euró, de a Lorient a következő transzferből értékéből 20%-ban részesülhet.

  • Ezt a meglepő statisztikai adatot Matt Watson-Broughton, az UEFA magyar csapattal foglalkozó riportere emelte ki a szombati Izland-Magyarország mérkőzés felvezetésében, szúrta ki az MTI.

    Watson-Broughton adatai szerint Guzmics Richárd az osztrákok elleni mérkőzés egy pontján 31,6 km/h-s sebességgel száguldott a pályán, erre alapozza azt, hogy az első kör leggyorsabbja volt.

    Az Eb statisztikai aloldalán csak kerekített értékek láthatók, ott azt olvashatjuk le, hogy Guzmics és az izlandi Kolbeinn Sightórsson neve mellett is 32 km/h-s sebesség szerepel, amivel vezetik a listát.

  • Madonnával és Stinggel is dolgozó jógaoktatót foglalkoztat az Eb alatt Németország, írja a National. Patrick Broone egyébként már a brazil vébén is együtt dolgozott a németekkel, Joachim Löw szövetségi kapitány is nagy rajongója a jógának, illetve korábban Ryan Giggs is arról beszélt, hogy ennek köszönhetően tudott még 40 évesen is játszani.

    Lukas Podolski azt is elmondta, hogy senkinek sem kötelező a jóga, az oktató csak ajánl különböző pózokat, és a játékosokon múlik, hogy megpróbálják-e. A National szerint Thomas Müller, Podolski és Mats Hummels és Mario Götze kifejezetten szeret jógázni, és többek között ismerik már a kobra, a harcos és lótusz pózokat is.

    A jógával a játékosok koncentrációját, hajlékonyságát és teljesítményt igyekszenek fejleszteni, és Broone minden nap tart 45 perces edzéseket, sokszor kifejezetten a meccsek után, hogy formában maradhassanak. Állítólag a keretből mindössze három játékos szokta kihagyni ezeket az alkalmakat.

    Egyébként még Jürgen Klinsmann volt az, aki először elhívtam Broone-ot a válogatotthoz, miután megismerte a jógát az Egyesült Államokban töltött ideje alatt.

    Broone-t és a jógázó játékosokat a német sajtó eleinte sokat támadta, de azóta az oktató kultikus figura lett az országban. A focistáknak egyébként sajátos gyakorlatokat tart, és az általános jógaoktatással ellentétben csak a fizikai felkészítésre koncentrál, a szellemi, spirituális fejlesztést nem erőlteti.

  • A Goal.com gondolkodott el azon, mi lenne, ha pár Eb-csapat szabadon rabolhatna valakit egy másik Eb-résztvevőtől, hogy így erősítsen a keretén. A spanyolokhoz Cristiano Ronaldót, az angolokhoz Giorgio Chiellinit tették be,

    hozzánk pedig a svéd csatárt, leendő királyt és élő Istent, Zlatan Ibrahimovicot gondolták erősítésnek.
    hungary 1p0a3w969szv910z8p37djy2wy.png?t=1322642373&quality=90&w
    Fotó: goal.com

    Azt persze csak halkan jegyezzük meg, hogy Korhut Mihály helyett valószínűleg inkább Kádár Tamásra gondoltak a védelem balján.

    Megnyernénk Ibrahimoviccsal az Eb-t?

  • Graziano Pellé újra edzésbe áll az olaszoknál kisebb sérülése után, így semmi akadálya, hogy ott legyen a kezdőben péntek délután a svédek ellen. Olaszország újra vele és Éderrel a csatársorban áll ki, Conte kapitány csak jobbhátvéd poszton változtathat a Belgiumot legyőző kezdő tizenegyen: a rómás Florenzi kerülhet be Darmian helyett.

  • A osztrákok elleni meccs előtt még Kádárról írtuk meg, hogy a Premier League-ből figyelhetik, most pedig a gianlucadimarzio.com írta meg, hogy Nagy Ádámot és Kleinheisler Lászlót is Olaszországba vinnék, ráadásul mindkét középpályást a Bologna nézte ki magának.

  • Korábban Alan Shearer kritizálta Roy Hodgson angol szövetségi kapitányt, amiért Harry Kane-nel végezteti el a szögleteket ahelyett, hogy a játékos inkább a kapu előtt várná a labdát.

    Most Jack Wilshere mondta azt a Mirror szerint, hogy Kane rengeteget gyakorolja a pontrúgásokat, és olyan saját technikát fejlesztett ki magának, amire csak kevés játékos képes. És ez a szögletekre is vonatkozik.

    Wilshere szerint bőven van elég magas emberük, akik képesek a megfelelő pillanatban érkezni, illetve azt is hozzátette, hogy ha valakinek ilyen különleges képessége van, akkor érdemes kivételt tenni.

  • Feltűnő volt a szerda esti francia–albán meccsen, hogy rengeteget csúszkáltak a játékosok. Sőt, a mindent eldöntő második francia gólnál két elcsúszás is volt, de még így is eljutott valahogy a végül eredményes Payet-hoz a labda.

     

    A franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps szerint a májusi AC/DC-koncert a felelős azért, hogy a marseille-i Vélodrome talaja nem volt tökéletes állapotban. Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, de azt elmondjuk, mi mit láttunk az AC/DC (nem marseille-i) koncertjén.

  • Az OBB a szupergyors internetét reklámozza a vonatjain, és ehhez készítettek egy olyan reklámot, amin egy osztrák férfi nézi az Ausztria–Magyarország meccset, majd csatlakozik hozzá egy gulyást kajáló magyar. A végeredményt ismerjük, de azt azért nem gondoltuk volna, hogy van Ausztriában olyan, aki ennyire könnyen túlteszi magát a 2-0-s vereségen. A videót a 444-en láttuk.

  • A Gazzetta.it tudósítása szerint a mintegy 40 letartóztatott mellett 16 személyt elsősegélyben is kellett részesíteni vagy kórházba kellett szállítani az utcai drukkerzavargások után.

  • Mármint a válogatottunknak, nem is rossz, pláne, hogy kiket előzünk vele.

  • A jelenlegi sakkvilágbajnoktól.

    Az Eb sztárja eddig egyértelműen Payet (Kleinheisler mellett). A franciák támadó középpályása második gólját lövi az utolsó percekben, a következő meccsen elég lenne a 89.-ben becserélni. Payet egy éve szerződött a West Ham Unitedhez, ahol pillanatok alatt a szurkolók kedvence lett, annyira, hogy már saját dala is van
. Amióta egy barátom elküldte (nem Magnus Carlsen), éjjel-nappal ezt éneklem.

    "A miénk Payet, Dimitri Payet, de ezt te úgyse értenéd. Ő Super Slav embere, jobb mint Zidane, a miénk Dimitri Payet!" (A Super Slav azaz "Super Szláv" a WHU edzőjének beceneve, aki Slaven Bilic) 

  • Pedro azt nyilatkozta a Bein Sports tévécsatornának, hogy vissza akar térni a Barcelonába, és erről már kérdezősködött is a katalán klubnál.

    "Beszéltem az elnökkel, és minden emberrel, aki szükséges lenne, hogy haza mehessek, és ezt szeretné. De nem lenne egyszerű. Mindig is azt mondtam, hogy a Barcából akarok visszavonulni, így nem zárnám ki a lehetőségét, hogy visszamenjek" - mondta a válogatott jobbszélsője.

    Pedro alig egy éve ment a Barcelonából a Chelsea-be, de mind a klubnak, mind neki pocsék szezonja volt. Múlt augusztusban 30 millió eurót adtak érte az angolok, ennél sokkal olcsóbban kerülhetne vissza.