A világbajnokság 9. napja

Index
2018.06.22. 22:47

Összefoglaló

Brazília nagy szenvedés után, két hosszabbításban lőtt góllal 2-0-ra verte Costa Ricát, ami így kiesett a vb-ről. A további műsor
Nigéria nyert 2-0-ra, ezzel Argentínát életben tartotta, és remek helyzetből várja a Messiék elleni meccset.
Szerbia vezetett Svájc ellen, de kikapott, még sokat fogunk hallani egy vitatott tizenegyesről.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pár perui lekéste a repülőjét Moszkvából Szaranszkba, így kénytelenek voltak taxival lenyomni a 650 km-es távot. A taxis azonban úgy gondolta, hogy nem dolgozik olcsón, így a Google Translate segítségével megbeszéltek egy 600 dolláros viteldíjat. Ez szép lassan felment 700 dollárra, majd a taxis jelezte, hogy egy ezresbe fog fájni + egy tank benzinben.

    Ez már a peruiaknak is sok volt, 800 dollárnál és a tank benzinnél nem voltak hajlandóak többet fizetni, de azért ez sem semmi, 225 ezer forintot ritkán fizetnek ki taxiért (a normális orosz taxis tarifák és a tank benzin mellett 150 dollár lett volna a reális ár). Ráadásul Dánia megverte Perut, így duplán szívtak a szurkolók.

  • Hiába imádja a futballt Carlos Júnior, vaksága miatt nem láthatja a kedvenceit. A brazil srácnak azonban remek barátai vannak, akik lehetővé tette a számára, hogy átélhesse Brazília első győzelmét a 2018-as világbajnokságon

  • Ausztráliának könnyen lehet, hogy már csak egy meccse van hátra a világbajnokságon (bár még tovább is juthat a C csoportból). Bert van Marwijk szövetségi kapitány veje, az egykori válogatott futballista, Mark van Bommel irányítja a csapatot, utóbbinak már megvan az állása, akármi is lesz a vb-n. A PSV hivatalosan is bejelentette, hogy Bommel lesz az új szakvezető július 1-től a csapatnál.

  • Elképzelhető, hogy a Peru elleni meccsen két bordáját törő dán William Kvist még pályára léphet a világbajnokságon. Pedig az egyik még a tüdejét is kilyukasztotta. 

    A középpályás sérülése:

  • Argentína legyőzése után nemcsak a horvát utcákon, hanem az öltözőben is elég jó volt  a hangulat. A Liverpool védőjét meg is örökítették, hogy nem a legszalonképesebb dalt választotta öröme kifejezésére.

    Čavoglave egy kis falu, amelyik a délszláv háborúban hősiesen védekezve mindvégig horvát kézen maradt, a falu szülötte, Marko Perkovic írta a dalt.

    A szerb elnök, Aleksandar Vucic reagált erre, és annyit mondott, nem érti, miért kell ünneplés közben gyűlölködni.

    Lovren mindkét eddigi csoportmeccsen játszott, Izland ellen lehet, hogy pihentetik.

  • Sok idejük van a német kollégáknak, mert kinyomozták, ki volt az a szőke nő, akit olyan sokszor mutattak a kamerák a szaúdiak elleni nyitómeccsen.

    A 28 éves Natalja Nemcsinova az. A stadionban persze több ruha volt rajta.

  • A 23 fős keret tagjai 345 ezer dolláros bónuszt kaptak a nigériai kormánytól, amiért megszerezték az ország első pontjait a világbajnokságon. Eredetileg csak 230 ezer dollárt akartak adni a nigériai játékosoknak, de mivel még van esély a továbbjutásra, így motiváció gyanánt a kormány még rádobott 115 ezret, így minden egyes játékos 15 ezer dollárral lett gazdagabb. 

  • Itt a vb dala, amelyet természetesen a brazil drukkerek költöttek

  • 96:49

    Ilyen későn a rendes játékidőben még nem lőtt senki gólt, mint a brazil Neymar. Ez volt egyébként az 56. gólja a válogatottban, csak Pelé (77) és Ronaldo (62) előzi meg.

  • "Még nem értünk el semmit, de tagadhatatlan, nagyon jó a hangulat a csapatnál, miután egy fontos győzelemmel indultunk. Még egy lépésre van szükségünk" - mondta a Frankfurt 34 éves légiósa, Makoto Hasebe.

    A csapatkapitány 111-szer szerepelt eddig a japán válogatottban, aki több mint 10 éve szerepel a csapatban.

    Szenegállal az ázsiaiak akár tovább is léphetnek egy újabb győzelemmel. A felkészülési szakaszban nem voltak túl jók, de az már a múlté. 

  • Irán portugál szövetségi kapitányának, Carlos Quieroznak különösen izgalmas lesz a portugálok elleni meccs.

    "A lehető legjobb csapatunkkal futunk ki, különben nincs esélyünk a győzelemre. Egységesek vagyunk. Szeretnénk egy kicsit felbosszantani őket. Eszünkben sincs előre megadni magunkat" - mondta a szakember, aki 2010-ben még Portugáliát vezette a világbajnokságon.

    Irán történetében először léphetne át az egyenes kieséses szakaszba.

  • A kapitány biztosan marad a Nigéria elleni meccsre, főleg azok után, hogy az afrikaiak megtették azt a szívesség az argentinoknak, hogy legyőzték Izlandot. Erről a La Nación című argentin lap írt, hozzátéve egy a szövetség vezetéséhez tartozó vezető nyilatkozatát, aki annyit mondott a kapitánykérdésről, hogy

    együtt jöttünk Oroszországba és együtt is megyünk haza.

  • Szavazást indított a Bild, hogyan raknák össze a szurkolók Németország válogatottját a svédek ellen.

    Az első meccsen csereként beálló Marco Reust 16 százalék követeli a csapatba, ugyanennyit kapott Toni Kroos.

    13 százalékot vívott ki magának Thomas Müller.

    Timo Werner 11 százalékig jutott.

    8 százalékot hárman értek el: Brandt, Goretzka és Draxler.

    Az első meccsen lecserélt Khedirát (3%) nem tartják már jónak a szurkolók, és Özilt (2%) sem.

    A védelemben meghagynák Kimmichet, de Hectort betennék a bal oldalra. Középen: Hummels és Boateng.

  • Nehogy elfelejtsük, a szombaton kettőkor kezdődő vb meccs előtt, hogy Belgium és Tunézia válogatottjának történelmét Georges Leekens köti össze.

    A belgákkal volt vb-n is a magyar kispadról a héten eltávolított Leekens. Tunéziában 16 meccset kapott, 2015 nyarán Dzsibutit 8-1-re verte.

    2014-ben is volt egy Belgium-Tunézia barátságos meccs, akkor a belgák 1-0-ra nyertek. Wilmots volt akkor a belgák kapitánya.

    Nem lennénk meglepve, ha Leekens lenne a szakkommentátor, ha ráér, és nem kezdte nagy erőkkel építeni politikusi karrierjét.

  • Az argentin szurkolók még nem adták fel, Nigéria segítségét sem restek kérni:

  • Roberto Martínez szövetségi kapitány abban látja a siker kulcsát, ha a belga labdarúgó-válogatott egyre inkább csapattá válik az oroszországi világbajnokságon - tudósított az MTI.

    A spanyol tréner a tunéziaiak elleni, szombati moszkvai mérkőzést megelőző pénteki hivatalos sajtótájékoztatón azt mondta, vannak egyéniségek, nagyon jó képességű labdarúgók a keretében, lehet mondani, hogy a mostani a belga labdarúgás aranygenerációja, de egyelőre nem tekintenek messzire, lépésről lépésre haladva mindig csak a következő feladatot próbálják jól megoldani.

    "Nem vesszük félvállról a tunéziaiakat, már csak azért sem, mert szükségünk van a három pontra. A tunéziai válogatott nagyon jól tud alkalmazkodni az ellenfélhez, dinamikus futballt játszik, ezért a mérkőzés minden pillanatában koncentráltnak kell maradnunk" - vélekedett.

    Lényeges szerinte, hogy minél többet legyen náluk a labda.

    "Ha veszélyes pozícióban elveszítjük, Tunézia könnyen gondot okozhat. Egyszerűen csak futballoznunk kell, nem szabad, hogy feszültté tegyen bennünket, hogy világbajnokságon vagyunk" - hangsúlyozta.

  • Mindenki nézze a meccset, ilyenkor már nem kell ügyet intézni.

  • Nem jó hír, amikor a győzelmi kényszerben levő Németország vár az emberre. A cserecsatár Isaac Kiese Thelin sérült a lábát fájlalja, Pontus Jansson, Filip Helander és Marcus Rohdén pedig gyomorfertőzést szedett össze.

    Jansson kezdő volt a Dél-Korea ellen megnyert meccsen, Thelin csereként állt be.

    A svédek szombat este 8-tól játszanak a németek ellen.

    via Aftonbladet

  • A Costa Rica ellen lőtt gólja volt az 56. találata a válogatottban, ezzel megelőzte azt a Romáriót, akivel eddig holtversenyben álltak. Már csak a 62. gólos Ronaldo, és a 77 találatig jutó Pelé előzi a még mindig csak 26 éves Neymart, aki szinte biztosan megdönti majd a gólrekordot.

    Íme, a Romário-előző gól:

  • A német válogatott védője nyaka sérült meg, így könnyen lehet, hogy nem fog játszani a svédek elleni, szombaton 20 órakor kezdődő meccsen.

  • Csütörtökön a Sun egyik fotósának sikerült lefotóznia a Panama elleni angol kezdő jelentős részét, amiből kiderült többek közt, hogy Dele Alli továbbra sem bevethető, Sterling helyén Rashford játszik majd, és Loftus-Cheek is kezdő lesz.

    A képet természetesen címlapon hozta az összes angol lap, és végül Southgate-et is megkérdezték a dologról, aki nagyon higgadtan küldte el a brit médiát a fenébe a következőkkel:

    Természetesen hátrányt jelent számunkra, ha az ellenfeleink tudják a kezdőnket, úgyhogy az otthoni médiának azt kell csak eldöntenie, hogy segíteni, vagy hátráltatni akar minket.

  • A CSZKA Moszkva játékosa a szaúdiakkal játszott első meccsen sérült meg, Egyiptom ellen nem is lépett pályára, és úgy néz ki, elég makacs a combsérülése, mert ugyan javult az állapota, de a hétfői találkozón azonban még nem lesz hadra fogható.

    Dzagojev el sem utazik Szamarába a csapattal, Moszkvában kap majd kezeléseket. Az oroszok persze megengedhetik maguknak a dolgot, biztos továbbjutóként várják az Uruguay elleni meccset, bár ha szeretnének csoportelsők lenni, akkor azért oda kell majd teiinük magukat.

  • Az Atlético Madrid argentin vezetőedzője kollégájának, a csapat vezetőedzőjének küldött hangüzenetben mondta el a véleményét, így valószínűleg a szokásosnál is szókimondóbb volt, csakhogy a felvétel nyilvánosságra került, úgyhogy mindenki megtudhatta, mint gondol honfitársai vb-teljesítményéről.

    Messit elég komolyan kritizálta a tréner, szerinte ugyan nagyon jó játékos, de csak akkor, ha kiemelkedő játékosokkal van körülvéve, majd feltette azt a kérdést, hogy

    Ha választanod kellene Messi és Ronaldo között egy átlagos csapatba, te kit választanál?

    Persze nemcsak Messit, az egész csapatot ekézte, szerinte pontosan az történik, mint az elmúlt négy évben: anarchia, a vezetés hiánya, teljesen elveszett az egész válogatott, sem a pályán, sem azon kívül nincs vezérük.

    Sampaolit sem hagyta ki, mint mondta, egyértelműen ő a felelős a csapat teljesítményéért, és hát persze Caballero kapust is megemlítette, vele kapcsolatban azt mondta el, hogy egyáltalán nem volt meglepő a hibája, mert korábban is sokszor hibázott már.

  • Legalábbis az alábbi videó alapján ő is remekül szórakozott azon, hogy a kötelező biztonsági okítás közben végig önkívületben kiabáltak a brazilok a repülőn, mikor bemutatta, mit kell csinálni a biztonsági övvel.

    A hangulat persze akkor hágott a tetőfokára, mikor a hölgy elővette a mentőmellényt, ami egészen véletlenül pont olyan színű, mint a brazilok meze, inenntől kezdve aztán tényleg nem volt megállás. 

  • Nyilván Horvátország összes településén ünnepelték a hátmégmilyen-továbbjutást, de ezek a felvételek a horvát főváros utcáin készültek:

  • A Svájcnak dedikált Reddit-oldalra tette fel valaki ezt a képet, ami azt mutatja, hogy Koszovó albán fele elég rendesen a szerbek ellen szurkol az esti Svájc-Szerbia mérkőzés miatt, hiszen a svájci válogatottban több koszovói származású játékos van – Valon Behrami, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri is. Csak nehogy aztán eredménytől függetlenül végül zavargás legyen a vége.

  • Az angolok és a tunéziaiak is megszenvedtek velük a hétfői meccsükön, nem segített a rovarriasztó sem, Kane pedig arról beszélt, hogy még a szája is telement rovarral, úgyhogy érthető, hogy az oroszok tenni akarnak valamit a dolog ellen.

    Némileg furcsa módon amúgy nem rovarirtóval, hanem vaníliakoncentrátummal fognak harcolni ellenük, bár ha tényleg igaz, hogy az is távol tartja őket, akkor ügyes húzás, mert a szurkolókat legalább tuti nem fogja zavarni.

    Volgográd környékén amúgy elég sok mocsár és folyó van, úgyhogy nem meglepő, hogy tele van a környék rovarokkal, de úgy tűnik, valamelyest már most sikerült megfékezni őket, a Reuters tudósítója szerint csütörtökön jóval kisebb volt a létszámuk, mint hétfőn.

  • Azért nyújtottak be hivatalos panaszt Enrique Caceres ellen, mert szerintünk nem megfelelően alkalmazta a szabályokat, nem használta a videóbírót azt követően, hogy Marvan Mohszennel szabálytalankodtak az orosz 16-oson belül, és szerinte az első orosz gól előtt is ellöktek egy egyiptomi játékost.

    Az egyiptomiak ezzel a vereséggel egyébként már biztos kiesők, az oroszok pedig biztos továbbjutók, a panasz pedig valószínűleg abszolút semmit nem fog elérni, főleg úgy, hogy a FIFA állítása szerint egyelőre rendkívül elégedett a videóbíróval, úgyhogy ettől maximum magukat fogják jobban érezni az egyiptomiak.

  • Az első gólt beollózó Ante Rebićért például a Tottenham szívesen kifizetne 30 millió eurót is az Eintracht Frankfurtnak.

    Á.L.L.Í.T.Ó.L.A.G.

    A 24 éves szélső játékjoga egyébként pont július 1-ével került a német csapathoz a Fiorentinától, kétidénnyi kölcsönjátékot követően alig 2 millió euróért.

    (Guardian)

  • Általában nemhogy bejutást, de bepillantást is nehéz nyerni a focisták házába a földi halandók számára, emiatt meglepő igazán, hogy a svéd Marcus Berg úgy döntött, amíg a vb-n focizik, egy szerencsés szurkolóra bízza a házát.

    Berg egy nyereményjátékban sorsolta ki, hogy ki vigyázzon göteborgi házára, ráadásul a rendhagyó nyaralási lehetőség mellett kifizette az utazási költségeket, sőt, befizette a társaságot a kedvenc éttermeibe is.

    Bergnek sok elvárása nem volt, de három dolgot azért kért a vendégeitől, jelesül, hogy

    • locsolják meg a virágokat,
    • fedezzék fel a várost
    • és szurkoljanak a svédeknek.

    A 28 éves győztes elmondta, ezek mindegyikének eleget tettek, ott lakni pedig nagyszerű élmény, nem is tudja szavakba önteni mennyire. A svédek eddigi teljesítményével amúgy többé-kevésbé elégedett volt, bár azt kiemelte, hogy több góllal is nyerhettek volna, merészen külön kritizálva vendéglátóját, akinek szerinte be kellett volna találnia.