A világbajnokság 10. napja

Index
2018.06.23. 22:57

Összefoglaló

Javítani kell a németeknek a svédek ellen, de az egyik alapemberük Mats Hummels nélkül. Mexikó viszont Dél-Korea legyőzésével már továbbjuthat. A belgák már megették ezt, 5-2-re ütötték ki Tunéziát a nap első meccsén. A további program:
Mexikónak eszébe nem jutott hibáznia Dél-Korea ellen, továbbjutott. A német-svédből viszont egy kiesik.
A németek utolsó másodperces győzelmével úgy látszik, ez Svédország lesz.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem vicc, a Bild ezt fontosnak tartotta kiemelni a svéd meccs alatt. Korábban Mesut Özil és Sami Khedira nem énekelt, ezért sokan bírálták a török és tunéziai származású játékosokat. Azt is megállapította a bulvárlap, rég volt ilyen.

    Joachim Löw most kihagyta őket.

  • Ha Brazília megnyeri a csoportját, Németország pedig nem előzi vissza Mexikót, akkor megismétlődik a 2002-es vb-döntő, és a futball két legeredményesebb nemzete már a 16 között összecsap.

  • A West Ham futballistája az első mexikói játékos, aki elérte az 50 gólos álomhatárt, 2010, 2014 és 2018 után is eredményes volt világbajnokságon.

  • A Belgium-Tunézia meccsre a 68. percben becserélt Michy Batsuayi jó 20 perc alatt nem tétlenkedett.

    Az Opta meg is örökítette, mennyire nem.

    Egy gólt azért csak lőtt a Dortmund belga légiósa, mégha elég sokszor is próbálkozott.

      

  • Akik már legalább 50 gólt termeltek a válogatottjukban: C. Ronaldo, Messi, Neymar, Lewandowski, Suárez, Cahill, Okazaki és Chicharito Hernandez.

     

  • Na, nem Spanyolországban, hanem Iránba. Ahová a Channel 3 műsorvezetője, egy bizonyos Adel Ferdosipur hívta meg. Puyol el is utazott Teheránba, de a portánál tovább nem jutott, mert a biztonságiak szerint túlságosan hosszú volt a haja, mint egy nőnek. Így aztán a műsor Puyol nélkül is elkezdődött, az egykori Barca-sztár pedig a hotelben nézte azt végig.

  • A Szerbia-Svájc meccs végén a csatár, Aleksandar Mitrovic önmagukat hibáztatta a vereségért, a védelem ugyanis nem zárt megfelelően a fontos pillanatokban. Ettől tény, ha Felix Brych méltóztatja végignézni, mi történik a centerrel, amikor ketten vannak a nyakában, ha a videó előtt ülő bírók hajlandóak arra, hogy visszanézetik, akkor most nem lenne miről beszélni.

    A szerb szövetségi kapitány, Mladen Krstajic azonban már lényegesen erősebben fogalmazott a csatárnál.

    "Elküldeném Hágába a felvételeket. Ott megmondhatnák, hogyan sújtottak minket."

    A holland városban vizsgálják a délszláv háború bűneit, ezért is elég kemény a beszólása a Werder korábbi hátvédjének.

    Szavo Milosevics, a szövetség alelnöke úgy vélekedett: úgy látszik, csak néhány csapatot segíthet a videóbíró.

    "Botrány, ami történt. Már a Costa Rica elleni meccsen is hátrányunkra nem alkalmazták."

  • Már a Dél-Korea-Mexikó meccs himnusza alatt is látszott, hogy néhány ázsiai játékos tisztelgéssel köszönti a lelátó díszpáholyában megjelent elnöküket, Mun Dzseint. Amikor a második félidőben Kim Minvut lecserélték tisztelgéssel köszöntötte ismét az elnököt.

  • Angol sajtóhírek szerint konkrét ajánlatot tettek a Besiktasnak Domagoj Vidáért. A horvátok két vb-meccsükön gólt sem kaptak, 2-0-ra verték Nigériát, 3-0-ra Argentínát, játékosaik eddig a legkapósabbak a világbajnokságon.

  • A német válogatott középpályása, amióta a nemzeti csapatban szerepel, mindig ott volt a kezdőben világbajnokságon, vagy Európa-bajnokságon. A Mexikó elleni vereség egyik áldozata lett, ezúttal a kispadon kapott csak helyet a svédek ellenni találkozón, világtornán 26 egymás utáni meccsen először marad ki.

  • A csoportjából már továbbjutó Belgium három kulcsjátékosa, Romelu Lukaku, Eden Hazard és Dries Mertens is kisebb sérülésre panaszkodik - írta a skynews.

    Anglia ellen, az utolsó csoportmeccsen egyik sztár játéka sem biztos.

    Jövő csütörtökön csap össze a két válogatott.  

  • A németek kapitánya, Joachim Löw fontos döntésekre jutott a Mexikó elleni vereség (0-1) után.

    A következő kezdőt rakta össze ugyanis:

    • Neuer - Kimmich, Rüdiger, Boateng, Hector - Kroos, Rudy - Draxler, Müller, Reus - Werner.

    Kimaradt tehát a kevésszer ütköző Khedira, a semmit sem csináló Özil. És a sérült Hummels a védelem tengelyéből.

    Itt a bizonyíték.

  • A most is zajló Mexikó-Korea meccsel együtt 14 tizenegyest adtak eddig a játékvezetők a 2018-as világbajnokságon. Ezen a vb-n van először videóbíró, ezért is ugrott ilyen magasra ez a szám.

    Az eddigi csúcs 2014-es, a 2002-es vb-ről.

    A csoportmeccsek csak csütörtökön érnek véget, addig bőven meglehet az új csúcs.

    Bár az igazán érdekes majd az lesz, hogy 2022-ben, amikor már még inkább a csúcsra járatják a rendszert, akkor milyen adatok jönnek ki. 

  • Portugália és Spanyolország nagyszerű 3-3-at játszott egymással az első fordulóban. Utána mindkét csapat 1-0-ra verte soros riválisát (Marokkót valamint Iránt). Vagyis most egálban állnak, úgy vezetik a B-csoportot.

    Mi lesz, ha mindkét csapat ugyanolyan eredményt játszik az utolsó fordulóban?

    A spanyolok Marokkóval találkoznak, amelyik már kiesett

    A portugálok Iránnal, amelyik győzelemmel még tovább is mehet. 

    Nagyon egyszerű, a sárga és a piros lapok döntenek. Mivel egyik csapatból sem volt kiállítás eddig, máris továbbmehetünk a sárga lapokra. Portugália kettőt kapott eddig, míg a spanyolok egyet.

    Adrien Silva a 89. percben állt be Marokkó ellen, a 92. percben buktatásért kapott figyelmeztetést.

    Könnyen előfordulhat, hogy ez nagyon sokba kerül majd.

  • Pláne azok után, hogy a brazilok elleni meccset (1-1) 1,9 milliónyian követték.

    Jó, jó, a 8,5 milliós ország nem annyira futballőrült, mint a miénk, de azért mintha egy kicsit kevés lenne ez a szám.

    Svájc a továbbjutás küszöbén áll, ha legyőzik a már kiesett Costa Ricát, akkor a 16 között folytathatják. Ahogy négy éve is.

  • Sokaknak feltűnt, hogy az orosz játékosok milyen kimagasló fizikai teljesítményt nyújtottak az eddigi két meccsen, és az ország doppingmúltja miatt máris megkezdődtek a sejtetések. Leginkább a brit sajtóban.

    Az orosz csapatorvos, Eduard Bezuglov reagált is a vádakra. "Kész vagyok egy üveg tejbe fogadni, hogy az angolok nem adnak olyan gyakran mintát, mint mi."

    Az orvos azt mondta, a játékosok az elmúlt évben több mint háromszázszor adtak mintát a FIFA, az UEFA vagy az orosz szövetség doppingellenőreinek. Egyik mintában sem találtak semmit.

  • Az eddigi rekordjuk 4 volt, kétszer lőttek ennyit:

    • egyszer az angolok ellen 1954-ben,
    • egyszer pedig a szovjetek ellen 1986-ban.
  • Diego Costa a családom minden egyes tagját gyalázta, végig az egész meccs alatt. A kezdéstől egészen a lecseréléséig undorító dolgokról beszélt. Folyamatosan ócsárolta a szeretteimet, nem hagyott ki senkit. 

    – nyilatkozta az iráni válogatott védője, Pouraliganji, amikor arról kérdezték, milyen volt a spanyolok csatára ellen játszani. Costa eközben úgy viselkedett, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, amit csinál.

    "Csak felém fordult, a szemembe nézett és elkezdte gyalázni az anyámat és a nővéremet"

    A lelki terror szinte a kezdő sípszótól folyt:

    Tíz perce ment a meccs, amikor elkezdett sértegetni. Fel akart dühíteni, de sikerült megőriznem a nyugalmamat

    – mondta a játékos, aki szerint Costa egyáltalán nem volt olyan nagy szám, alig ért labdához a meccsen, és a gólja is csak véletlenül ment be.

  • A Buenos Aires-i rendőrség bukkant rá a kokaincsempészésre használt vb-trófea replikáira.

  • Huszonhét meccs ment le eddig, mindegyiken esett legalább egy gól, amivel megdőlt az 1954-es svájci vb huszonhat meccses rekordja, bár hozzá kell tenni, hogy ott összesen ennyi meccs volt, itt meg még a csoportkörnek sincs vége.

  • Az argentin válogatottnál kialakult válsághelyzetre hivatkozva Diego Maradona felszólította az illetékeseket, hogy engedjék be a csapat bázisára, mert szólni akar a játékosokhoz.

    Az argentin mezben mindig az életemért játszottam. A legendák, mint Simeone, Redondo, Ruggeri, Canniggia, Filol, Luque és Gallego is mindig így cselekedtek. Beszélni akarok a játékosokkal, hogy megértessem velük, mit jelent a nemzeti válogatott mezét viselni.

    Maradona horvátok elleni meccsen nyújtott motivációs alakítására gondolva érdekes vállalkozásnak tűnik a dolog .

  • Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság vasárnapi programja a várható összeállításokkal:

    G csoport, 2. forduló:  Anglia-Panama , Nyizsnyij-Novgorod 14.00, Játékvezető: Gehad Grisha (egyiptomi). A várható kezdőcsapatok:

    Anglia: Pickford - Stones, Maguire, Walker - Trippier, Young, Lingard, Henderson - Loftus-Cheek, Rashford - Kane

    Panama: Penedo - Murillo, Escobar, R. Torres, Davis - Gómez, Godoy, Cooper, Diaz, Barcenas - Tejada

    H csoport, 2. forduló: Japán-Szenegál, Jekatyerinburg 17.00, Játékvezető: Gianluca Rocchi (olasz). A várható kezdőcsapatok:

    Japán: Kavasima - H. Szakaj, Josida, Sodzsi, Nagatomo - Haszebe, Sibaszaki - Haragucsi, Kagava, Inui - Oszako

    Szenegál: N'Diaye - Wague, Sané, Koulibaly, Sabaly - Sarr, N'Diaye, Gueye, Mané - Diouf, Niang

    H csoport, 2. forduló: Lengyelország-Kolumbia, Kazany 20.00,     játékvezető: Cesar Arturo Ramos (mexikói). A várható kezdőcsapatok:

    Lengyelország: Szczesny - Piszczek, Glik, Pazdan, Rybus - Krychowiak, Linetty - Grosicki, Zielinski, Kownacki - Lewandowski

    Kolumbia: Ospina - Arias, D. Sanchez, Zapata, Mojica - Aguilar, Barrios - J. Cuadrado, Rodriguez, Izquierdo - Falcao 

  • A világbajnokságon eddig lőtt 59 gól 19 százaléka, azaz 11 találat esett a rendes játékidő utolsó öt percében, illetve a ráadásban. Mivel ezen a világbajnokságon a bírók eddig kifejezetten bőkezűen toldották meg a meccseket, a teljes játékidő átlagosan 95 perc körül lehet, vagyis a 11 találat valójában az utolsó 10 percben esett, ami a teljes játékidő 10,5 százaléka (megközelítőleg).

    Némi további matekozás után végül azt kapjuk, hogy ha a hajrában mutatott ütemben esnének a gólok a meccseken végig, akkor már közel kétszer annyinál járnánk, úgy 105-nél.

  • Biztos önöknek is megvan az a jól hangzó sztori, hogy az 1992-es Európa-bajnokságra Jugoszlávia helyett beugró, későbbi aranyérmes dánokat a tengerpartról szedték össze játszani. Nos, ez csak egy jól hangzó legenda volt, az viszont nem az, hogy a mostani vb-n strandfocizással is lazítottak Szocsi homokjában.

    Bit of training on the beach😎🤷‍♂️⛈⚡️ #fifaworldcup

    Kasper Schmeichel (@kasperschmeichel) által megosztott bejegyzés,

  • Ebben nincs is semmi meglepő, a magyar válogatott éléről szerdán menesztett belga edző ugyanis nemcsak a hazája válogatottját irányította korábban, de 2014 és 2015 között tunéziai kapitány is volt.

    Leekens véleményét így több újságíró is kikérte a meccs előtt, ő pedig nem hazudtolta meg magát, gyakorlatilag semmi olyat nem mondott, amit ne mondanának el minden egyes hasonló alaphelyzetű meccs előtt.

    A megjelentek kvintesszenciáját nagyjából igy sommázhatnánk:

    Játéktudása alapján Belgium a mérkőzés esélyese, de a játékosok nem pihenhetnek a babérjaikon, mert Tunéziát sem lehet félvállról venni, különösen, hogy ma már elmosódott a különbség az élmezőny tagja és az utánuk következő csapatok között, ráadásul a tunéziaik nagy küzdők, akik az utolsó percig nem fogják feladni.

  • Ezt ő maga mondta, miután szinte nemzeti hős lett belőle a dél-amerikaiaknál, akiknek még mindig van esélyük a továbbjutásra, Musa két góljával ugyanis Nigéria megverte Izlandot.

    A nigériai csatár ráadásul eddig mindig két gólt lőtt, mikor Messi ellen játszott (egyszer négy éve az argentinok ellen a vb-n, aztán mikor a Leicesternél pályára lépett a Barca ellen), úgyhogy a mostani meccs előtt joggal mondhatja, hogy úgy érzi, megint két gólt fog lőni.

    Musa egyébként bízik abban, hogy meg tudják fékezni az argentinokat, szerinte nem sikerült még formába lendülniük, és Messi sem remekelt eddig. Szerinte türelmesnek kell lenniük, és bízniuk kell magukban, valamint le kell zárniuk a passzsávokat, ha ki akarják venni Messit a játékból.

    Az persze biztos, hogy nem lesz könnyű dolguk, de ha az Izland ellen is látott remek kontrák a következő meccsükön is visszaköszönnek, akkor okozhatnak meglepetést.

  • Joachim Löw a Kicker szerint a következő 11-et küldi pályára a svédek ellen: Neuer – Kimmich, J. Boateng, Rüdiger, J. Hector – Khedira, T. Kroos – T. Müller, Özil, Brandt – Gomez.

    Amennyiben ez lesz a tényleges felállás, akkor a Mexikó elleni kezdő négy játékosa fog hiányozni: Hummels (kisebb nyaksérülés miatt), Plattenhardt, Draxler és Werner.

  • Pontosan ugyanaz a felállás, mint Panama ellen, nem is volt mondjuk semmi ok a változtatásra.

  • A braziloktól elszenvedett 2-0-s vereséggel együtt már egészen pontosan 368 percet futballoztak a tornán a legutóbbi góljuk óta. Mentségükre szóljon, ebben benne van a hollandok elleni, tizenegyesekkel elbukott 0-0-s vb-negyeddöntő 120 perce is 2014-ből.

    Az örök rekord megdöntéséhez viszont még sokat kellene gólképtelenkedniük, az idei tornáról lemaradó Bolívia 517 perccel őrzi a csúcsot, vagyis ezen a tornán Costa Rica már biztos nem éri őket utol.

  • Egyiptom ugyan a vb-ről kiesett, de a Liverpool sztárjának így is van miért örülnie - már ha örömet okoz neki, hogy azt követően, hogy elkísérte Ramzan Kadirov, csecsen elnököt az Ahmad Arenába,

    tiszteletbeli csecsen állampolgár lett.

    Kadirov a Telegramon tette közzé, hogy megtisztelte ezzel a hatalmas elismeréssel Szalahot, aki így Gerard Depardieu-höz csatlakozott a tiszteletbeli csecsen állampolgárok között.

    Az egyiptomi csapat amúgy Csecsenföldön szállt meg a vb alatt, úgyhogy nem annyira meglepő, hogy ilyen szoros volt a kapcsolata az elnöknek az egyiptomiakkal, ugyanis imádja a futballt.