A világ húsz legélhetőbb városa. A lista összeállítói is meglepődtek a nyertesen (FRISSÍTVE a budapesti eredménnyel!)

2009. május 3., 13:42 Módosítva: 2014.06.30 15:51

LoviGabi: 20080329-DeVision-007

 

A toplistagyáros Forbes magazin (kedvencem tőlük a világ 15 leggazdagabb kitalált embere, élén Dagobert bácsival) a napokban összeállította a legélhetőbb városok listáját.  A New York-i magazin top 20 városa közt egy USA-beli sem szerepel, az élen pedig Bécs végzett. Mint írják, az idők gyorsan változnak, hiszen tíz éve még nem volt ilyen jó híre az osztrák fővárosnak.

Tovább

Borzasztó szóvicc és a tökéletes Indafotó - a hét képei az Indafotóról

2009. május 2., 20:59 Módosítva: 2014.06.30 15:51
retekblog: Ciráda

 

A héten Indafotóra került városos-épületes fényképek közt akad szép, csúnya és csak a cím alapján megérthető is. Na meg a napi borzasztó szóvicc blogba illő heti borzasztó szóvicc. Ja meg a tökéletes Indafotó rögtön az elején (hogy én is mondjak egy borzasztó szóviccet).

Tovább

Hol vannak Budapest rejtett közterei?

2009. május 2., 17:21 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Egy többszáz éve Rómából származó ötletet kapott elő a képen éppen vizet kortyoló Hundertbasser, a Forrás:Budapest bloggere. Mi lenne, ha összeszednénk azokat a köztereket Budapesten, amelyek nem utcák és nem terek, de mégis bárki használhatja? Első neki futásra a Corvinus aulájába, az ELTE BTK campusába és (mint a képen látható, a sokak által lezártnak gondolt) Városháza udvarára tértek be. De említi a blogon a Nagykörút gangjait és a zsidónegyed egykori passzázsait. Nekem kapásból a Párisi-udvar ugrott be vagy a Hundertbasserék által is érintett Vásárcsarnok. És tetszik nem tetszik ilyenek a bevásárlóközpontok is - persze kiköthetjük, hogy azok nem érnek, akár csak a terek, meg az utcák, hiszen mindenki által ismertek. Aki tud még kapásból, az kommentelje f:bp-re vagy ide!

Közös előszoba a szomszéddal: a gellérthegyi Wallenberg-villa szobáiból drága lakások lettek

2009. május 2., 09:00 Módosítva: 2014.06.30 15:51

H.P.L. a Hülye Kutya bloggere egy különös lakás leírását küldte el az Urbanistának, majd ráadásként egy klassz leírást a Gellérthegy lakóiról. Mint első levelében írja:

És mi kerül egy Gellért-hegyi 24m2-es lakásban eredetileg 15,9 millióba? Nemrég vitték le a jelenlegi árra. Hihetetlen hogy hányan várnak egy berepülő hülyére….
Ne tévesszen meg senkit, az első kép a valamikori villaház „előszobája”…

Tovább

Nem jön Lou Reed a XII. kerület önkormányzati bulijára. A XX. meg nem küldi nekem a "Pesterzsébet az EU-ban" című művet

2009. április 30., 15:05 Módosítva: 2014.06.30 15:51

nick cave

 

Izgatottan kapta föl Nick Cave a telefonját, mert már rég óta várta ezt a hívást. Arca azonban elkomorult a hallottaktól. Letette a mobilt, fellapozta naptárát május 15-nél és a "Fellépés a Budapest Főváros XII. kerületének Hegyvidéki Napok rendezvényén???" szöveget jó erősen áthúzta. Napokig nem lehetett utána szólni hozzá...

Hasonló események történhettek az elmúlt hetekben Sadéval, Lou Reeddel és Leonard Cohennel is. Ugyanis mint arról korábban írtunk, a Hegyvidék önkormányzati honlapján szavazni lehetett a májusi bulijuk fellépőiről, többek közt a fenti nevekkel, akik egész biztosan fenntartották a naptárjukban azt az üres napot az eredményhirdetésig. A győztes amúgy Demjén Rózsi lett. De van ennél cifrább zenei téma is önkormányzati portálon!

Tovább

Mi látható a képen? (Meg egy ráadás fejtörő)

2009. április 30., 09:36 Módosítva: 2014.06.30 15:51

http://database.fszek.hu:2006/pic/ft.png?v=fototar&a=pic&id=010172&no=0

Amikor rákattintottam Budapest Jövőjének posztjára, először is nem tudtam mi van a képen. Másodszor: amikor már tudtam, akkor sem értettem igazán, hol vagyok. Alant az első kérdés megfejtése, illetve tippek a másodikra:

Tovább

Betűk a Föld felszínén. Szedjük össze az ábécét Magyarország Google Maps felvételeiről!

2009. április 28., 17:34 Módosítva: 2014.06.30 15:51
ábécé - rhettdashwood.com.au

 

Nagy szerencse, hogy a Föld jelentős része nem a VIII. kerületben van. Így ugyanis, ha Lesley, a 8ker bloggere belebotlik valami ilyesmibe vagy ilyesmibe, akkor elküldi nekem. (Persze, ha a saját blogjára teszi fel, akkor meg jól ellopom - szóval végül is mindegy.) Most is egy baromi jó posztot talált: egy ausztrál fickó összeszedte Victoria állam Google Maps felvételeiről a teljes ábécét, amiből persze rögtön adódik a feladat: szedjük össze mi is Magyarországról! Szántóföldek szabdalta, falvakkal pettyezett hazánkban ez könnyebb feladatnak tűnik, mint a sivatagban keresni betűket, na de ne felejtsük el, hogy nekünk meg hosszabb az ábécénk. Akkor tehát keresés indul!

Lomok és őrök - a hét képei az Indafotóról

2009. április 27., 09:39 Módosítva: 2014.06.30 15:51
Orosz Péter: Nem mindenki kedveli Lord Fostert

 

Menetrend szerinti késéssel itt vannak az elmúlt hét képei az Indafotóról. Kivételesen nem budapesti, hanem londoni fotóval kezdjük, de ez a "Nem mindenki kedveli Lord Fostert" címú kép annyira tetszett, hogy talán megbocsájtjátok. Lassan kezd magára találni a Bp Butik hét képei rovata is, bár azért annak még elkelne egy kis segítség, hogy olyan erős válogatást állíthassunk össze ott is, mint például ez itt alant:

Tovább

"Lakásonként 1,8M-ért kötelezően korszerűek vagyunk". A panelház lakóinak nem sikersztori a napkollektor felszerelése

2009. április 27., 09:07 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Molnár Gyula, és ami alatta van

Bár nem vagyunk feltétlen hívei Újbuda vezetésének (lásd pl. Zp, Rió), de eddigi panelzöldítő fejlesztéseiket minden irónia nélkül lelkesen fogadtuk. Lehet, hogy hiba volt? A múlt héten örömmel tudattuk, hogy felszerelték az első budapesti panelházra a napkollektort. Aztán kezünkbe került az alábbi szabad versbe költött levél egy ott lakótól, aki kicsit máshogy élte meg a fejlesztést:

 

Tovább

Beautiful Budapest - színes amerikai útifilm 1938-ból

2009. április 26., 09:25 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Csodálatos videót fedezett fel Sadia. Az 1938-ban készült Beautiful Budapest ugyanolyan bájos és szívet melengető, mint az 1936-os svéd útifilm (melyről időközben kiderült, hogy magyar felvételeket használt fel). Ám a Metro-Goldwyn-Mayer mozija nem csak abban különbözik a három évvel korábbi felvételtől, hogy Technicolor-eljárással készült (vagyis színes), hanem, hogy nincsenek benne beállított képek: valóban a várost és a városlakókat mutatja be. Felbukkan benne többek között a régi Erzsébet-híd, a Vár egykori kupolája, a Levéltár tiszavirág-életű víztornya, a Margitsziget és az élettel teli belvárosi utcák. Na meg a szöveget is valószínűleg többen értjük, mint a Bada i Buda esetében - érdemes végignézni többször!

Szmájlik az ingatlanhirdetésekben. Néha az az érzésem, hogy hülyének néznek

2009. április 25., 11:34 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Arról talán nem kellene vitát niytni, hogy minek szmájli ingatlanhirdetésbe, de a használatán talán elmerenghetnénk. Lássuk, miért használ az ember szmájlit! Egyrészt mert valami vicceset akar írni, de nem biztos benne, hogy ezt mások is így gondolják majd, ezért a biztonság kedvéért jelzi. Például:

Tovább

Még nem lefutott ügy a kandeláberek kérdése. Akár dizájnlámpák is szegélyezhetik a Belváros új főutcáját

2009. április 24., 18:24 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Alacsonyabb lámpa

A Városképp tegnapi posztja kimerítően foglalkozott a Belváros új főutcájának tervével, a Városjáró mai írása pedig annak a korábban meglebegtetett hírnek eredt a nyomába, hogy most akkor milyen világítás is kerül majd az újra álmodott út mellé. Úgy tűnik, az V. kerület példamutató módon áll a blogokhoz, így Tamásnak is részletesen elmondtak mindent. Mint írja:

Tovább

Remek játék egy zseniális ötletből. Kár, hogy a nézők nem nagyon fogják érteni - Lévai Balázs várostervező show-ja

2009. április 24., 13:01 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Lévai Balázs előtt a zenei dokumentumműsorok olyanok voltak hogy "Amikor megismerkedtem... - cigarettájába szív, hátradől - ....Som Lajossal... - kifújja, elgondolkodik - ... szóval abban az időben... - előre hajol, hamuzik" és ez így tovább tíz percen keresztül vágás nélkül. Ehhez képest a Dob meg a basszus maga volt a földre szállt csoda. Rövid snittek, sok szereplő, jó bemondások, remekül összerakott zene és grafika, az egész pörgött mint a Black&Decker. Nem találkoztam még emberrel, akinek ne tetszett volna ez a műsor. Kérdés, hogy ez a keret alkalmas-e egy várostervezési koncepció bemutatására. Lévai Balázs új műsora, A mi kis városunk sajtóbemutatóján jártunk.

Tovább

Mit tegyünk, ha büdös a szomszéd? Rendszeresen műanyagot égetnek, a lakók tehetetlenek

2009. április 23., 19:52 Módosítva: 2014.06.30 15:51
Hot


"Egy baromi nagy off lesz" - kezdte a kommentjét Kukurusnyák Rémus, de mivel érdekes témát vetett fel, gondoltam megér egy posztot. A probléma, a szüleik egyik szomszédjával van. Ők ugyanis

"lassan napi programot csinálnak abból, hogy égetnek valami műanyagot vagy gumit, aminek a füstje természetesen felénk száll, és hiába a zárt ablak, bejön akkor is a szag (tudom,szigetelés...)

Ilyenkor kint egyenesen nem lehet megmaradni, annyira tömény és büdös.  Nem egyszer előfordult már, hogy szüleimnek megfájdult tőle a feje. Szóltak már nekik, semmi változás, szóltak a jegyzőnek, ő nem tehet semmit, vajon van erre megoldás? (Pl. birtokháborítás? tudom meredeken hangzik, de akkor is...)Telente sem fával tüzelnek hanem rongyokkal, annak a szaga ugyanígy felénk áramlik. A leendő tanácsokat előre is kössz"
Tovább

Átadták az első panelházi napkollektort

2009. április 22., 21:47 Módosítva: 2014.06.30 15:51
DSCF3464[1]

 

"Izraelben nem adnak már építési engedélyt napkollektor nélkül. A panelprogramban miért nem gondoltak az alternatív energiaforrásokra?" - idéztük ősszel Eva M. Amichay gondolatát a Fidelitas-konferenciáról.* Ennek jogos ellenvetése lehet ugyan, hogy nálunk azért valamivel kevesebb nap süt, persze aki már lakott lapos tetős panelház legfelső emeletén, az azért tudna mesélni egyet s mást a rekkenő nyarakról. Most már legalább valami hasznát is látják szenvedésüknek, ugyanis átadták az első panelházi napkollektort Újbudán. Az újításról és más Föld napi eseményekről szóló hivatalos közlemény alant:

Tovább

Olcsó húsnak Bő a keze! - Habuczki Ilona bekeményít és jósol

2009. április 22., 14:09 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Azt hittem, hogy Habuczki Ilona ingatlanreferens már nem tud meglepni. Ha egy hirdetésben furcsaságot olvasok, csak a feladóra siklik a szemem és ha az ő nevét látom ott, már mindent értek. De az, amire xoni akadt, az egyszerűen lenyűgöző, úgy tűnik a művésznő életének főműve ez az alkotás. Minden mondatát érdemes ízlelgetni:

Tovább

A csepeli lakóhíd terve a "realitás talaján mozog", de "egyelőre nincs költségvállaló fél". Zoboki Gábor levele

2009. április 22., 09:53 Módosítva: 2014.06.30 15:51
87844 ak[1]

 

Emeletes lakóhíd a megújuló Albertfalva és Csepel között. Hatalmas vihart váltott ki tegnapelőtti posztunk, melyben az Ingatlanmagazin cikkére hívtuk fel a figyelmet. Egy törzsolvasónk kapta magát és levelet írt Zoboki Gábor építésznek, hogy "örömmel olvasnék Önöktől, első kézből, egy reflektáló kommentet a tervekkel kapcsolatban. Azok hátteréről, realitásáról, céljáról, megvalósíthatóságáról".  Az építész rögtön, "postafordultával" válaszolt neki, és a félreértések eloszlatása végett most mi is közzé tesszük levelét:

Tovább

Hétemeletes lakóhíd a Dunán. Grandiózus terv Csepel és Albertfalva közös fejlesztésére

2009. április 20., 16:30 Módosítva: 2014.06.30 15:51
76
87847 ak[1]

 

Szinte hihetetlen, hogy van egy Duna-sziget, amelyik nagyjából olyan messze esik a város szívétől mint a Margit, csak épp csodálatos fejlesztési potenciálja van. Ennél már csak az hihetetlenebb, hogy a főváros bölcs vezetése épp erre az eszményi területre helyezte a város iszaprothasztó tornyait, de még ezzel együtt is klassz lehetőség - főleg, ha megoldják a közlekedését, de ne szaladjunk előre. Zobóki Gáborék most elég merészet álmodtak erre a területre (ahova persze már álmodtak pár merészet korábban is hongkongi kis Manhattan-től kormányzati negyeden át budapesti olimpiáig.

Tovább

Babilon - a hét képei az Indafotóról

2009. április 20., 15:31 Módosítva: 2014.06.30 15:51
sisy: Budapest

 

Nem marad el, csak ide csúszott tegnapról. Ezer bocsánat azoktól, akik emiatt forgolódtak egész éjjel az ágyukban, íme itt vannak alant az elmúlt hét urbanistás képei az Indafotóról (a bp butikosak meg emitt).

Tovább

Megvették a körúti szellemházat?

2009. április 18., 09:02 Módosítva: 2014.06.30 15:51

fotó: 8ker.blog.huEmlékeztek a József körúti szellemházra? 2,3 milliárd forintért kínálták az Ingatlan.com-on. A hirdetés még mindig kinn van, de mint Lesley a 8ker bloggere felfedezte:

A József körúton régóta üresen ácsorgó épületet például bevonták zöld hálóval, az ablakokat meg újradeszkázták. Eladták volna? Kezdődik a felújítás, átépítés? Vagy csak omlásveszély keletkezett, és ezért van fent a védőháló? Bármi is az oka, valami készül, változás következett be. Figyelemmel kísérjük továbbra is.

Megjegyzem ennek az épületnek az aljában van az az Olasz Minőségi Használt Ruházat bolt, amellyel a Bp Butikon is találkozhattatok.

Műemlékvédelmi kitüntetés egy bloggernek. Lánczi András elismerése a víztorony.hu-ért

2009. április 17., 18:31 Módosítva: 2014.06.30 15:51

A víztorony.hu a tök laikusok számára is remek olvasmány, akiket meg kicsit is érdekel az épített környezet, azok egész biztos követik a tematikus blog posztjait, meg böngészik részletes adatbázisát. Az Urbanista-olvasóknak pedig ugye nem kell bemutatnom, hiszen többször hivatkoztunk már rá. Bloggere, Lánczi András ma kitüntetést kapott több éves munkájáért a Műemlékvédelem Világnapján (ami ugyan holnap lesz, de az ünnepi ülés ma volt Pécsett a Zsolnay Porcelán Manufaktúrában).

Tovább

Városfejlesztős valóságshow indul az m1-en

2009. április 16., 13:32 Módosítva: 2014.06.30 15:51

http://img.index.hu/cikkepek/0711//kult//levai.jpgAz ötlet baromi jó, de akár valami közszolgálati unalom is kisülhet belőle. Bízom benne, hogy nem így lesz, mert a magam részéről nagyon bírom Lévay Balázs dolgait, márpedig ebben az ő keze van. A hivatalos közlemény helyett hagy lopjam ide az ő szavait a tv24-ről:

Tovább