A Libegőnél még van egy pompás Bajuszos Bácsi-kép

2014. február 19., 13:03 Módosítva: 2016.11.13 12:38

NEM, NEM, SOHA!

Nem feledjük a Bajuszos Bácsit és nem bocsájtjuk meg, hogy eltűnt a tömegközlekedési járatokról. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy simán lehetett volna Budapest-ikon (talán nem véletlen, hogy a fővárosunkat fotózó orosz blogger, Varlamov is lőtt róla egy képet).

Szerencsére egy-két helyen azért megmaradt, talán megőriznek belőle néhány példányt mutatóba, mint a régi busztáblából a Belvárosban. Nem is tudtam, hogy a Libegőnél is volt - sőt van! - egy ilyen klassz tábla.

Kösz a képet Csilla&Timi!

Tudjátok hol épült tavaly a legtöbb új lakás Budapesten? Józsefvárosban! Hat kerületben viszont egy új lakást sem adtak át

2014. február 19., 11:27 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Screenshot 2014-02-19 11.06.02.png

Eladó újépítésű lakások Budapesten és környékén - részletekért kattints a térképre

Amíg Budapesten több a félkész társasház-csontváz, mint a meghirdetett újépítésű kecó, addig túl nagy fordulatról nem érdemes beszélni. Az OTP Jelzálogbank legújabb elemzésében (Budapesti Újlakás Értéktérkép) a fővárosi újlakás-piacot vizsgálja - ezek szerint a fogalom létezik. Lássuk mire jutottak.

Tovább

A szocreál lenyűgöző! Legalábbis az lehetett egy orosz parasztnak, aki 60 éve belépett ide. Meg nekem, aki a múlt héten

2014. február 19., 09:30 Módosítva: 2014.06.30 16:51
2

moszkva-komsz.jpg

Komszomolszkaja - Martin Deutch/Flickr

Moszkvában előadni egy Futurológus Kongresszuson? Ez már akkor is nagyon nagy élmény lett volna, ha nem azzal fejezhetem be az előadásom, hogy Punk's not Dead! Így még inkább az volt - kösz a Balassi Intézetnek a meghívásért!

Bár a néhány nap, amit Oroszországban töltöttem, elsősorban nem a városnézésről szólt, nem tudtam kikapcsolni a bloggert magamban. Szóval most kárpótlásul az utazás miatt megritkult posztokért, jöjjön egy Moszkva-hét az Urbanistán. (Ne ijedjetek meg, azért a megszokott témák sem maradnak el.) Először nézzük meg a legendás metrót!

Tovább

Szabadtéri lámpakiállítás nyílik a Keletinél? Vagy a Rottenbiller lesz az új Fény utca? Vagy mi ez?

2014. február 18., 17:13 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Kandeláberhalmozás a Keletinél - fotók: NBK

Hogy pontosan miért kell lecserélni mindenhol a régi ostornyeles lámpákat azt nem tudom, de biztos megvan az oka. Hogy a Baross téri felüljárónál viszont miért állítottak újat és miért tartották meg a régit azt el sem tudom képzelni. Vörösfenyő Balázs sem (akinek nem ez az első Urbanistának küldött furcsasága a Rottenbiller utcából - emlékeztek még a furcsa tavacskára?), úgyhogy dobott is két képet róluk az alábbi levél kíséretében:

Tovább

Ilyen egy városi park, amit galambok helyett nyulak lepnek el. Igen, NYULAK

2014. február 18., 16:13 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Szupercuki videót talált Orosz Péter. Már amennyiben szuper cuki, az, hogy az emberre kétszáz éhes szőrös rágcsáló veti rá magát. Na de az Állatkert állatsimogatójában sem faltak még fel senkit a kecskék tudtommal, szóval én azt hiszem örülnék neki, ha ennek a csajnak a helyben lehetnék ebben a japán parkban.

[via Twenty-Two Words, via Cink]

Nyomozás indul Budapest kovácsoltvas kincsei után! Ti is ismertek Gerő és Győry-munkákat?

2014. február 18., 15:34 Módosítva: 2014.06.30 16:51

P1470776b[1].jpg

Fotó: Kép-Tér

Tudtátok, hogy vannak Budapesten embernagyságú vaspapagájok? Talán azt is, hogy hol és kik készítették őket? Ha igen, akkor az is lehet, hogy ismertek más munkákat Gerő és Győry lakatosműhelyéből és tudtok segíteni Anitának. Ha nem, akkor itt az idő, hogy megismerjétek őket!

A Marek József utca 31. pompás szecessziós kapujáról, lépcsőházáról és az abba lecsüngő csodálatos, több szintes vascsillárról a Kép-Tér blogon írt egy remek posztot Anita, aki azon nyomban bele is szeretett az alkotásokba.

Olyannyira, hogy el is határozta: összegyűjti mindazokat a még fellelhető kincseket, amelyek Gerő és Győry lakatosműhelyéből kerültek a budapesti házakra. Mondjuk az Üllői és a Baross útról nyíló Arany Sas udvarra ez:

Tovább

Baromi jó csúszkás képek a megújult Ferenciek teréről: ilyen volt, ilyen lett

2014. február 18., 08:23 Módosítva: 2014.06.30 16:51

ferenciek1.gif

A Ferenciek tere megújítása az egyik legmenőbb, legbátrabb, legprogresszívebb húzás volt a főváros elmúlt néhány évében - ráadásul a végeredmény jól is néz ki. Ez utóbbit bizonyítja az a 12 képpár, amit az Origo tolt ki. A  leglátványosabb változások persze a betömött alagúttal történtek, de érdemes figyelni a sok apró részletet is!

Tovább

Örülnél, ha a gyereked a Saruman utcai iskolába járna? Egy kisváros közterületeit Tolkien alakjairól nevezték el

2014. február 17., 08:57 Módosítva: 2014.06.30 16:51

ku-xlarge[1].png

A kisváros Hollandiában van, Geldropnak hívják, vagyis a neve alapján simán lehetne Középföldén is. Na persze egy ilyen negyed kialakításához kell egy új ingatlanfejlesztésű terület is, mert egy ekkora utcaátnevezési hullámot gondolom kevesen támogatnának. No de lássuk milyen szereplők bukkannak fel a térképén:

Tovább

A nap archív képe: a legoptimistább fotó a rommá lőtt Budapestről

2014. február 15., 20:21 Módosítva: 2014.09.25 11:35

Lehet hogy csak azért érzem pozitívnak ezt a képet mert előtte végignéztem egy csomó szörnyű fotót a rommá lőtt Budapestről a Fortepan új merítésében. Mindenestre valahogy mosolyognom kell, ahogy a kép bal szélére téved a tekintetem.

Tovább

Még meg lehet menteni a Városligetet!

2014. február 15., 07:04 Módosítva: 2016.11.29 19:10
1

A Városligetbe tervezett múzeumi negyed az a program, ami gyakorlatilag egyetlen városlakónak sem tetszik. (Még azoknak sem, akik szerint amúgy legtöbb budapesti fakivágás nem volt hülyeség).

Tételezzük fel, hogy a döntéshozók célja nem csupán az ingatlanspekuláció, a ligetmutyi, meg új hotel építése a Ligetbe. Szóval, hogy amúgy tényleg jót akarnak, egy dögös múzeumi negyed a fővárosban és egy megújuló parkot. Nos ebben az esetben nem söpörhetik félre annak a tervezőcsoportnak az elképzeléseit, akik egy alternatív koncepciót dolgoztak ki.

Tovább

Újabb hülye világrekord? Dehogy! Ez a 125 személyes óriás irodai asztal tényleg baromi jól néz ki

2014. február 14., 18:01 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Internetet lehet rekeszteni a világ legnagyobb dolgaival, melyek általában semmire sem jók, csak arra, hogy lefényképezzék őket és aztán az emberek küldözgessék egymásnak azt az idők végezetéig.

Na most ez a Barbarian Group nevű NY-i cég új dizájnasztala nem ilyen. Ugyanis baromi jól néz ki és használhatónak is tűnik. Na persze a lényeg azért itt is a dicsekvés, meg a videómegosztás, de megbocsájtom nekik.

Tovább

Tudtad, hogy mindez Óbudán van? Baromi jó légi felvételek a III. kerületről

2014. február 13., 16:13 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Persze nem igaz, hogy mindez Óbudán van, még ha az is a címe, hiszen a III. kerület nem csak abbaól áll. Na de félre az akadékoskodással, élvezzétek a felvételeket, tényleg baromi jók. Olyan mint egy takaros dunántúli kisváros. Lehet, hogy azért, mert az is.

Készült egy timlapse-videó is ugyanebben a témában, de az nem annyira klassz. A videókat még tavaly nyáron forgatták/fényképezték, de bevallom én csak most értesültem róluk - kösz Geri!

Sok kutya, kevés aluljáró, remek trolik és nagyszerűen felújított belvárosi utcák - így látják Budapestet az orosz bloggerek

2014. február 12., 10:14 Módosítva: 2014.06.30 16:51

00s[1].jpg

Fotó: Ilya Varlamov - még több kép itt!

A szovjet, meg orosz dolgokra szakosodott magyar nyelvű naurale blog - melynek nevét persze stílszerűbb lenne így írni: на урале - egy rövid szösszenetben foglalta össze, hogyan is látják Budapestet az orosz bloggerek. Olyan tömör anyag, hogy ide is reblogolom az egészet:

Tovább

Na és akkor mára is egy magyar siker külföldi magazinban: a Dezeen ír az Embassy Espressóról

2014. február 12., 09:12 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Cafe-in-Budapest-by-Spora-Architects_dezeen_ss_6.jpg

Fotó: Danyi Balázs

Rosszmájúskodhatnék, hogy nahát micsoda véletlen, hogy alig pár nappal azután, hogy az Építészfórum is írt az amúgy már egy éve megnyílt Embassy Espresso kávézóról, mit ad Isten, a Dezeen is lehozott egy cikket csomó képpel. De nem teszem.

Egyrészt örülök minden magyar építészeti sikernek, kiváltképp, ha azzal a nemzetközi közönség is foglalkozik. Másrészt tényleg frankó munkát végzett a Spora Architects ennek az Arany János utcai palotának az aljában kialakított, 80 négyzetméteres egykori szükséglakásban.

Tovább

Te mekkora jutalékot adnál egy ingatlanosnak? Itt vannak az országos ügynökségek mutatói, melyik mennyit kér a munkáért

2014. február 11., 08:22 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Hogy miből számítják a jutalékot? Az értékesítési árból! Böngészd végig, nálatok mennyi az átlag!

Egész érdekes sajtóközleményt dobott ki a Balla Ingatlanirodák. A téma: az ingatlanügynökök jutalékai. Mondjuk eléggé lejön, hogy mi volt vele a céljuk: kiválasztottak egy olyan mutatót, amiben az ő számaik a legcsábítóbbak. Ettől függetlenül nagyon izgalmas az elemzés. Újra és újra fellángoló vita van ugyanis arról, hogy érdemes-e ingatlanügynököket alkalmazni és ha igen mennyiért.

Mert egyfelől abszurdnak tűnik, hogy bár az internetes hirdetések elterjedésével töredékére csökkent az ügynökök szerepe, még mindig ugyanannyit kérnek el, mint régen. Másfelől joggal mondhatják, hogy ezek az internetes eszközök nekik plusz kiadást jelentenek: hiszen ha ezeken nincsenek jelen, akkor gyakorlatilag ma már eladhatatlanok az ingatlanok. 

Na de nem okoskodom, hanem átadom a szót Balláéknak:

Tovább

Bánatos budapesti videóért rajong a Vimeo. Szerinted rémes vagy gyönyörű a 80-as évek hangulatúra fényképezett klip?

2014. február 10., 07:46 Módosítva: 2014.06.30 16:51

A Vimeo WorldHD csatornáján bukkant fel ez a videó, mely egy hétvégét mutat Budapesten. Komolyan elkezdtem számolni, hány olyan pillanat van benne, amelyből kiderül, hogy nem a 80-as évek elején készült amatőr filmet látunk. Ilyen mondjuk a díszőrség a Sándor-palota előtt, a kávézó asztala a kávékkal, de emlékeim szerint solymászok se nagyon voltak akkoriban a Halászbástyánál.

Szerintetek? Rémes vagy gyönyörű? [via: 444]

17 nagyszerű filmdíszlet mint kettévágott babaház

2014. február 9., 15:22 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Egy Federico Babina nevű építész-illusztrátor gondolt egyet és lerajzolta 17 film fontos beltéri helyszínét. Hát ez így elmondva nem hangzik valami nagy számnak, de ha kicsit is elkezded böngészni a babaház-szerű rajzokat, és láttad is a filmek némelyikét, hamar rájössz milyen zseniálisan elkapta velük a hely szellemét.

Tovább

Így nyílik a világ legmenőbb ajtója

2014. február 8., 15:45 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Mondjuk a saját lakásomban nem örülnék egy ilyennek, de bárki máséban órákig elnézném a működését. Ez is jól mutatja, hogy mennyire tökéletes konstrukció menőzéshez. Bár valószínűleg drágább, mint a kocsinkat felszerelni felfele nyíló ajtóval, de annál sokkal fantasztikusabb, sokkal kevésbé röhejes - és csajozni is jobban lehet egy kecóban, mint egy kisautóban.

Tovább

Ilyet építsünk a kertünkbe hóember helyett! Már ha lesz még hó idén

2014. február 7., 13:00 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Egy minnesotai apuka minden télen átrendezi kicsit a kertjét , ha leesik a hó. Nem hóembert épít a gyerekekkel, hanem szánkópályát. De nem ám egy bazi nagy buckát, ahonnan simán le lehet siklani, hanem valódi szánkópályát. A KTNV videója szerint nem lehet túl hosszú, de hát épp ez benne a szép: tök kicsiben csinálni valami menőt házilag, az az igazán klassz dolog! 

Tovább

Tök jó cuccot készítettek magyar madarászok. Na ki tudja megmondani, mi ez a furcsa izé?

2014. február 7., 11:47 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Feketerigó-fészektálca - fotó: Orbán Zoltán / MME

Fotó: Orbán Zoltán - MME

Persze csak nagyképűsködöm a címben, hiszen néhány napja még én sem hallottam a feketerigó-fészektálcáról. Pedig egykori lelkes madárgyűrűzőként azt hittem a madárvédelmi eszközök zömét ismerem a fecskepelenkától kezdve a gólyakosáron át a sarlósfecske-ládáig. De a feketerigó-fészektálca nekem is új volt. Talán mert amikor én voltam aktív madarász, még nem kellett aggódni ezekért a madarakért, na meg zömmel nem is mesterséges tereptárgyakon költöttek. Változtak az idők.

Most egy jópofa eszközt dobtak össze magyar madarászok: télen etető, tavasszal fészkelőhely (ha már a lüke barkácsboltok úgyis mindig összekeverik az etetőt az odúval). Ahogy az MME írja közleményében:

Tovább

Vennétek kürtőskalácsot ettől a felnőttfejű, szomorú kisfiútól?

2014. február 7., 10:20 Módosítva: 2014.06.30 16:51
Fwd: elképesztő kürtöskalács cégér :)
 
"A XII. kerületi Csaba utcában nyílik (még nem láttam nyitva, de lehet ez csak amiatt van, mert reggel 8 előtt és délután 5 után épp nincs nyitva). De ezek a utcafrontos, csalogató képek priceless-ek! Főleg a kisfiú feje csábít vásárlásra :)"
 

- írta az Urbanistának küldött levelében Gergő, mellékelve a két képet. Nos nem tudom, ízlések és pofonok. Valaki biztos a Lehel téri rém-Pumuklit is aranyosnak találta, különben nem ragasztotta volna a boltjára.

Bár magam nem vagyok oda az Őrtorony-stílusú festményekért, azért be kell látni, hogy van valami bájos bennük.

Tovább

Most miért kell ezekkel a virágládákkal belerondítani a frissen felújított Zeneakadémia képébe?

2014. február 7., 09:08 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Virágládák a Zeneakadémiánál

"Vajon ki álmodhatta oda a Zeneakadémia elé ezeket a virágtartókat? Remélem, csak valami félreértés" - írta tömören képei mellé Erdős Rita, az Urbanista önkéntes erzsébet- és terézvárosi tudósítója.

Tovább

Mit érdemes venni 2014-ben? Az OTP szerint garázst és panellakást. Persze nem mindegy, milyet és hol

2014. február 6., 10:25 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Screenshot 2014-02-06 10.39.34.png

Kiadó lakások és az átlagos bérleti árak Budapesten. Részletekért és országos adatokért kattintson!

"Erősen indult a 2014-es év a hazai ingatlanpiacon, ami többek között köszönhető a vonzó áraknak, a kedvező finanszírozási lehetőségeknek és az állami támogatásoknak. Mivel a bérleti piac nagyon pörög, befektetési céllal is érdemes most ingatlant venni, a panellakás és a garázs lehet az elkövetkező időszak slágere. A piaci kamatszintnél akár háromszor magasabb hozam is elérhető az ingatlannal kapcsolatos befektetésekkel, amelyek így kitűnő kiegészítő elemei lehetnek egy kiegyensúlyozott befektetési portfóliónak." - áll az OTP Jelzálogbank és az OTP Ingatlanpont  legfrissebb elemzésében.

Tovább

Miért éri meg kamuállványzatot emelni a büntetések ellenére? Egy olvasó elmeséli, az ő házuk hogy csinálja!

2014. február 6., 09:15 Módosítva: 2014.06.30 16:51

reklamhalo.png

A tegnapra eltűnt reklámháló a Blahán. Fotó: Jarokelo.hu. A kép természetesen csak illusztráció.

Elég nagy visszhangot kapott néhány napja a Blaha Lujza téri házra kikerült gyanús állványzat és rajta a reklámháló - két nappal később el is tűnt. Sokan lelkesedtünk a gyors változásért, ám a kommentelők hamar lehűtötték a kedélyeket.

Városjáró épp ennek a háznak az egykori közös képviselőjétől hallotta, miként űzték ezt a praktikát éveken át, Norv pedig ennél is közvetlenebb forrásra hivatkozott. Elmesélte, hogyan csinláják ugyanezt az ő házukban! Így:

Tovább

A nap kérdése: miért terjednek az üvegtetejű esőbeállók, amelyek alatt nyáron meg lehet dögleni?

2014. február 6., 08:02 Módosítva: 2014.06.30 16:51

Betonteknő mint buszállomás

Fotó: Zsuzsa, 2010.

A februári locspocsban talán nehéz átérezni ZD problémáját, aki az üvegtetejű árnyékolókról írt egy mérgelődős levelet az Urbanistának. Elég csak leírni, hogy üvegtetejű árnyékolók, már meg is fogalmaztuk a problémát: rohadtul nem árnyékolnak.

Tovább