Keresés

35 találat az Indexről, és a környékéről.

2014. április 17., 12:22

Budapest100 : Százéves bérház 121 éves sziámi ikertestvérrel

Fotó:Bohus Réka; budapest100.hu A Ráday utca 29-nek (egykoron Soroksári utcza) nem sok keresnivalója lenne az idei Budapest100 programban, ha az 1893-ban felépült, Wellis Sándor és fivére, Gyula tervezte bérházhoz a későbbi tulajdonosok, Goldner Izrael kereskedő és neje, nem építtettek volna hozzá 1914-ben annyit, hogy százéves házként teljesen indokoltan megemlékezhessünk róla.
"Az épület főhomlokzata gazdagon díszített, erősen eklektikus, aszimmetrikus kialakításával azonban már utal az építészeti ízlés századfordulós változásaira." – áll a ház ismertetőjében a program honlapján, amit a sajtóbejárás során megtapasztalt élményeim alapján csak megerősíteni tudok.
A Goldner házaspár egy másik fivérpárt, Löffler Sándort és Bélát bízott meg a tervezéssel.

2013. április 4., 15:36

Amit a pesti taxisoktól vettek át a New York-iak

Teljes galériáért katt a képre! Gondoltátok volna, hogy nem is egy világszabadalom fűződik a budapesti taxizáshoz? A Budapest100 esemény kapcsán most a Főtaxi százesztendős épületébe is be lehet jutni, ahol sok érdekességet tudhat meg az ember. A Budapest100 az egyik legjobb fővárosi kezdeményezés építészeti és várostörténeti témában, melyet immáron harmadik éve követ az Urbanista is.