A republikánusok sem ússzák meg

2008. augusztus 6., 09:48 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A szeptember elején Minneapolisban tartott republikánus jelöltállító gyűlésre jelentősen több tüntetőt várnak, mint augusztus végén a demokraták konvenciójára Denverbe. „A Bush-kormányzat a legkülönfélébb csoportokat dühítette fel” - jelentette ki Meredith Aby, a háborúk befejezését követelő egyik szervezet tagja. „Mindenki azt mondja: Nem bírunk ki ebből újabb négy évet!” (AP)

Tovább

Elhagyták Obama születésnapi ajándékát

2008. augusztus 5., 16:07 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Hétfőn töltötte be 47. életévét a demokrata elnökjelölt Barack Obama, akit ez alkalomból a különböző kampányrendezvényeken a lelkes tömeg a "Happy Birthday" éneklésével fogadott. A jeles napot az illinois-i szenátor többek között a kulcsfontosságú Michiganben kampányolva töltötte, a családdal és a barátokkal egy nappal korábban, egy kerti partin ünnepeltek Chicagóban. A stáb tagjai hétfőn külön akarták átadni ajándékukat, csakhogy egy kis hiba csúszott a kivitelezésbe. (CNN)

Tovább

Nem McCain hasonlította elsőként Paris Hiltonhoz Obamát

2008. augusztus 5., 11:57 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Bár a média napokig háborgot gyerekesnek és gusztustalannak minősítve John McCain celebes hirdetését, amiben demokrata riválisát Paris Hiltonhoz és Britney Spearshez hasonlította, a NewsBusters blog szerzői szerint az összehasonlítás nem McCain ötlete volt.

Tovább

Mitől van bajban Barack Obama?

2008. augusztus 5., 11:04 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A legfrissebb amerikai közvélemény-kutatások mindegyike azt mutatja, hogy John McCain teljes mértékben ledolgozta hátrányát Barack Obamával, a demokraták elnökjelöltjével szemben. Bár nem hisszük, hogy az augusztus eleji felméréseknek túl nagy jelentőségük lenne a novemberi választás szempontjából, érdemes egy kicsit a számok mögé nézni.

Kedvenc közvélemény-kutatónk, John Zogby július elején egy négyrésztvevős versenyben - ahol Obama és McCain mellett a két harmadik párti jelölt, a balos Ralph Nader és jobbos libertariánus Bob Barr támogatottságát is mérték - Obama 46-36 arányú előnyét mutatták. A kutató legfrissebb, július 31-augusztus 1. között készült felmérésében viszont már McCain áll jobban, igaz, 42-41 arányú vezetése statisztikailag irreleváns, gyakorlatilag döntetlent jelent. Az elmozdulás mértéke pedig statisztikailag releváns, McCain hat pontot javított, míg Obama ötöt rontott.

Tovább

McCaint aggasztja az oroszországi elnyomás

2008. augusztus 4., 11:50 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az oroszországi demokrácia helyzete miatt aggódott a Washington Postnak adott hétvégi interjújában John McCain. A republikánusok elnökjelöltje szerint Kínában sem volt akkora visszalépés a demokrácia helyzetében, mint Oroszországban. "Tárgyalnunk kell velük, különösen, hogy egy rakás olajdollárral rendelkeznek, de nem nézhetjük tétlenül, hogy egy ország megölet egy embert Angliában" - mondta Alekszander Litvinyenko ügyére utalva.

A brit hatóságok szerint az orosz titkosszolgálat ügynöke, Andrej Lugovoj mérgezte meg a volt orosz kémet. Moszkva azóta sem hajlandó Lugovoj kiadatására. McCain az interjúban bírálta Moszkva legutóbbi kül- és belpolitikai lépéseit, megemlítve az egyes volt szovjetköztársaságok ellen kilátásba helyezett gazdasági büntetőintézkedéseket vagy "külföldi cégek megfélemlítését". (Via MTI)

A láthatatlan ember

2008. augusztus 4., 09:43 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Hiába próbálkozik John McCain, alig kerül be a hírekbe. Ha mégis, akkor vagy hülyeségeket beszél, vagy szerencsétlenkedik. Ehhez képest gyakorlatilag döntetlenre áll Barack Obamával az elnökségért folyó versenyben. Mi a republikánus jelölt titka? Elemzés az Indexen.

Hillaryről már lemondtak

2008. augusztus 2., 08:23 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A hónapok óta Hillary Clinton alelnökjelöltségéért kampányoló VoteBoth (Szavazz Mindkettőre) nevű szervezet csütörtökön bejelentette, hogy befejezi eddig tevékenységét. A lépés a CNN szerint egyértelműen jelzi, hogy már a New York-i szenátor legodaadóbb hívei sem hisznek a közös indulásban.

Tovább

Hiltonék berágtak McCainre

2008. augusztus 1., 16:47 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Külföldi bloggerek szerint a republikánus jelöltnek az utóbbi években csaknem 30 ezer dollárt (kb. 5 millió forint) adományozó Hilton-család finoman szólva sem örült neki, hogy John McCain kedden éppen Britney Spearshez és Paris Hiltonhoz hasonló médialufinak beállítva támadta Barack Obamát. Sokan úgy látják, hogy nagy baklövés volt pont Parist beválasztani az énekesnő mellé, egyes konzervatív szerzők szerint például az egyébként az illinois-i szenátort támogató Scarlett Johansson is megtette volna helyette.

A McCaint támogató Martin Eisenstadt információi szerint a hirdetés kikerülése után nem sokkal máris a hotelbirodalom egyik feje, William Barron Hilton telefonált dühösen a kampánycsapatnak, de Paris nagyapja mellett Rick Hilton is kifogásolta, hogy kedvezőtlen színben tüntették fel a lányát. Az idősebb Hilton az évek alatt több mint 18 ezer dollárt utalt át McCainnek, és további 35 ezerrel segítette a republikánus szenátorokat, míg Paris apja csaknem 7 ezer dollárt adományozott a vietnami veteránnak. 2008-ban a Budapestet is megjárt híresség anyja, Kathleen Hilton is a lehetséges maximumot, 2300 dollárt adta az elnökségért induló arizónai szenátornak.

Obamát vádolják a faji kártya kijátszásával

2008. augusztus 1., 13:41 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A Barack Obamát Britney Spearshez és Paris Hiltonhoz hasonló színes lufinak beállító republikánus hirdetés körül kialakult vita közvetlen folytatásaként John McCain kampánystábja csütörtökön a faji kérdés bevetésével vádolta meg az afro-amerikai elnökjelöltet. „Barack Obama a pakli aljáról játszotta ki a faji kártyát, ami megosztó, negatív, szégyenteljes és helytelen” - írta közleményben először Rick Davis, McCain kampánymenedzsere. „A faji kérdésnek nincs helye a kampányban, nagyon csalódott vagyok, hogy az ellenfelem felhasználta” - nyilatkozta később a CNN-nek a republikánus elnökjelölt. (AP, Reuters, Politico)

Tovább

Élnek, mint Marci Hevesen

2008. július 31., 15:30 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Ha a választási kampányokra és a politikai elemzőkre hallgatnánk, azt hihetnénk, az amerikaiak teljesen ki vannak bukva. Változást akarnak, gyűlölik az elnöküket, a kongresszust már le se köpnék. De vajon tényleg dühösek? Ezt kérdezte a Wall Street Journalban megjelent publicisztikájában Arthur C. Brooks is, aki jövőre a konzervatív American Enterprise Intézet igazgatója lesz.

Tovább

Richardson már megbékélne

2008. július 31., 15:28 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Úgy tűnik, hogy több hónap után Clintonék összeborulhatnak Bill Richardson Új-Mexikói kormányzóval, akit Hillary stábjából Júdásnak és árulónak neveztek, amiért az előválasztások alatt Barack Obamát választotta. A Bill Clinton alatt az energiaügyekért felelős Richardson szerdán megtörte a jeget, és bejelentette, hogy államában két pénzgyűjtő rendezvényt is tart majd, hogy segítsen visszafizetni Hillary 25 milliós adósságának egy részét. (CNN)

Tovább

Bill Clintonnak szépen hoztak a tavalyi haknik

2008. július 31., 15:26 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint Bill Clinton 10,1 millió dollárt kapott 2007-ben a különböző helyeken tartott beszédeiért. Az exelnök 12 amerikai tagállamban és a fővárosban is beszélt, emellett még 11 országban lépett színpadra. A tavalyi keresete egyébként szinte pontosan megegyezik a 2006-ban keresett 10,2 millióval. (CNN)

A legdrágább beszédet augusztus 14-én adta 425 ezer dollárért (kb. 70 millió forint) Londonban az AEG vállalat meghívására, de 100 ezer (kb. 17 millió forint) alatt egyáltalán nem is lépett fel. 2007-ben Magyarországon is járt, itt 275 ezer dollárért (kb. 50 millió forint) tartott beszédet.

Britney Spearshez és Paris Hiltonhoz hasonlították Obamát

2008. július 31., 12:56 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A republikánus elnökjelölt John McCain kampánycsapata az utóbbi időszakban egymás után hozta ki a Barack Obamát támadó tévés hirdetéseket, amely közül az internetre szerdán felkerült legújabb változatban a demokrata jelöltet Britney Spearshez és Paris Hiltonhoz hasonlították. „Ő a legnagyobb híresség a világon, de vajon készen áll a kormányzásra?” - teszik fel a kérdést a republikánusok. (AP, CNN, Reuters)

Celebhez hasonlították
Tovább

Vacsorázzon Hillaryvel!

2008. július 30., 15:45 Módosítva: 2009.04.17 18:41

Hillary Clinton leginkább az előválasztások során felhalmozott 25 millió dolláros adóssága kapcsán kerül a hírekbe mióta lassan két hónapja visszalépett az elnökválasztási küzdelemtől. Az egykori first lady egy ideig korábbi ellenfelétől, Barack Obamától remélt segítséget, aki meg is kérte a támogatóit, hogy segítsenek kihúzni Hillaryt a pénzügyi válságból, azonban a kezdeményezés csak pár százezer dollárt hozott.

Clintonék stratégiát váltottak, és ezúttal már egy exkluzív búcsúvacsora belengetésével próbálják adakozásra bírni a választókat. "A nyár az egyszerű élvezeteké: családi vakáció, baseball, és vacsora a csillagos ég alatt. Olyan szívesen töltenék egy kis időt veletek!" - olvasható Hillary közleményében. A helyszín egyelőre még nem ismert, de az odautazás költségeit is Clintonék állják. (CNN, Le Monde)

A vacsorán aztán bármiről lehet beszélgetni Hillaryvel
Tovább

McCaint is megtalálták a karikaturisták

2008. július 25., 14:49 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A Vanity Fair úgy döntött, hogy válaszol a New Yorker előző heti, Obama karikatúrát ábrázoló címlapjára, amelyen a demokrata jelölt tradicionális muszlim ruhában, felesége pedig gyakorlóruhában, hátán gépfegyverrel látható, és az eredetiből kiindulva a republikánus elnökjelölt John McCaint és feleségét vette célba.

Az obamás címlappal ellentétben csak a Vanity Fair honlapján megtekinthető változaton McCain és a felesége, Cindy az illinois-i szenátorhoz és Michelle Obamához hasonlóan összeüti az öklét az ovális irodában, de a kandallóban nem az amerikai zászló, hanem az alkotmány ég, felette pedig Oszama bin Laden portréjának helyére George W. Bush kétségbeesett arca került. Cindy a gépfegyvert pirulákra cserélte, míg a pizsamának is beillő öltönyben látható McCain járókeretre támaszkodva mosolyog a képen. (Guardian, Los Angeles Times, Vanity Fair)

Tovább

Obama lányai McCainnek is örülnének

2008. július 25., 10:05 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A People magazinnak adott új interjújából kiderül, hogy Barack Obama szerint két kislánya részben még meg is könnyebbülne, ha a republikánus jelölt John McCain nyerné el az elnökséget novemberben. „Csodálatos életük van Chicagóban, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy az egyik felüket nem viselné meg különösebben, ha nem jól alakulnának a dolgok” - mondta az illinois-i szenátor. (AP, CNN)

Miközben apjuk az ország legkülönfélébb pontjain kampányol, az Obama-lányoknak is mozgalmasan telnek a napjaik: táncórák, zongoraleckék, torna, foci és tenisz, és ez még csak ízelítő volt Malia és Sasha megszokott napi programjából. Az interjúból az is kiderült, hogy a lányok nyugodtan rendezhetnek költséges pizsamapartikat, viszont például karácsonyra és a születésnapjukon nem kapnak ajándékokat.

Tovább

Hát, megkapták

2008. július 25., 00:36 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Egyszerre mondott sokat és keveset berlini beszédében Barack Obama. Ígért világbékét a baloldalnak, szabad piacot a liberálisoknak, bűnbánatot gyakorolt Amerika vétkeiért, de nem volt olyan magával ragadó, mint amilyen lenni szokott. Akiraly helyszíni tudósítása Obama világkörüli turnéjának berlini állomásáról az Indexen. A délelőtti bejelentkezés itt olvasható.

McCainnek fekete folt az internet

2008. július 24., 11:14 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Nemrég a republikánus elnökjelölt John McCain elismerte, hogy nem ért az internethez, és az online ügyekben leginkább a felesége és kampánystábja segítségére szorul. A kijelentések miatt komoly vita indult arról, hogy vajon szükséges-e az Egyesült Államok vezetőjének az internet ismerete, de szóvivőjén keresztül az előző héten McCain gyorsan jelezte, hogy nem akar ezzel támadási felületet hagyni az ellenfeleinek. "Teljes mértékben képes honlapokat megnézni, van egy Macintosha és hetente többször használja is. Dolgozik rajta, hogy minél jobban megismerje az internetet" - szólt a közlemény. (AP)

Tovább

Kennedy nyomában a világ kedvenc elnökjelöltje

2008. július 23., 22:25 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A Közel-Kelet után Berlinben áll meg világkörüli útján Barack Obama, akit az európaiak többsége megválasztana, pedig túl sokat eddig nem árult el a kontinenssel kapcsolatos elképzeléseiről. Akiraly elemzése az Indexen.

Obamás pizsamát mindenkinek!

2008. július 23., 15:34 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az elnökválasztás végeredményét még nehezen lehet megjósolni, de az biztos, hogy a különböző ajándéktárgyak eladását tekintve a demokrata Barack Obama messze elhúzott a republikánus jelölt John McCaintől. A rengeteg hagyományos póló, kitűző, baseball sapka mellett a rajongóknak már lefekvéshez sem kell nélkülözniük kedvencüket, hiszen a legújabb őrület az obamás pizsama, amelyet stílszerűen "ozsamának" neveznek. (AFP)

Tovább

McCain kitúrhatja Obamát a hírekből

2008. július 23., 14:21 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A napokban a republikánus jelölt kampánystábjából több forrás is állította, hogy John McCain fejében már összeállt a legvalószínűbb alelnökjelöltek listája, és akár már a héten megnevezheti választottját. A bejelentés mellett szólna, hogy elemzők szerint McCainnek ez az egyetlen esélye, hogy legalább részben elvonja a figyelmet a közel-keleti és európai útja kapcsán naponta reflektorfénybe állított Barack Obamáról. (AP, CNN, Politico)

Tovább

Al Gore nem lesz Obama alelnöke

2008. július 19., 13:24 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A 2000-ben George Bush ellen az elnökségért is induló Al Gore csütörtökön bejelentette, hogy semmilyen körülmények között nem lesz a demokrata elnökjelölt Barack Obama alelnökjelöltje, írja a CNN. A Nobel-békedíjas Gore két cikluson keresztül volt már az Egyesült Államok második embere Bill Clinton alatt, de nincs olyan korlátozás, amely tiltaná, hogy újból alelnök legyen. „Saját korlátozásom van” - mondta a pozícióról Gore a CBS News-nak. „Csak nyolc év alelnökként.” Egy riporter kérdésére hozzátette, hogy akkor sem gondolná meg magát, ha Obama könyörögne neki.

Valójában nem volt reális esélye egy Obama-Gore felállásnak, bár júniusban többen felvetették a közös indulás lehetőségét, miután az egykori alelnök hivatalosan is kiállt a demokrata elnökjelölt mellett. Obama azonban már akkor megmondta, hogy ő sem hiszi, hogy az országszerte továbbra is nagyon népszerű Gore újra elvállalni a másodhegedűs szerepét. Az illinois-i szenátor azért már korábban is jelezte, hogy számít majd Gore tanácsaira és segítségére, ha elnyeri az elnökséget.

Afganisztánba érkezett Barack Obama

2008. július 19., 11:56 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Háborús övezetekbe vezető körútjának első állomására, Afganisztánba érkezett szombaton Barack Obama valószínű amerikai demokrata párti elnökjelölt. Obama Afganisztán után Irakba látogat. Afganisztánba az amerikai kongresszus küldöttségének keretében érkezett az illinois-i szenátor.

Kitúrták Obamát a Brandenburgi kapu elől

2008. július 18., 14:39 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Végül a német kormány nyerte meg a berlini szenátussal folytatott vitát, Barack Obama mégsem a Németország szimbólumának számító Brandenburgi kapunál, hanem két kilométerrel arrább, a különösebb politikai jelentőséggel nem bíró Siegesäulénél, a győzelmi oszlopnál mond majd beszédet július 24-én. A német kormány azért tiltakozott a kapunál tartott beszéd ellen, mert az a megtiszteltetés eddig csak regnáló államfőket illetett meg.

Tovább

Már Denverre edzenek a tüntetők

2008. július 18., 14:14 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Több tucatnyi tüntetőcsoport készül a demokraták denveri elnökjelölőgyűlésére, írja a Rocky Mountain News. A jellemzően ultrabalos csoportok egyik ernyőszervezete, a Szövetség a Valódi Demokráciáért - nyilván az elnyomott amerikaiak millióit képviselik - például demonstrációk szervezéséből tart tanfolyamot.

Tovább

Mit csinált Obama az edzőteremben?

2008. július 18., 10:45 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Néhány újságíró összeesküvést gyanít a demokrata elnökjelölt Barack Obama szerdai szokatlan sportteljesítménye mögött: az illinois-i szenátor ugyanis 24 óra leforgása alatt három különböző alkalommal is kondizni indult, kétszer egyik barátjának edzőtermét kereste fel chicagói otthonának közelében, egyszer pedig egy edző komplexumba látták bemenni. (AP)

Noha kétszer még bizonyíthatóan át is öltözött, többek szerint nagyon gyanús, hogy szinte alig láttak rajta izzadságcseppeket, pedig órákat töltött a konditeremben. Néhányan már azt is kikövetkeztették, hogy Obama edzés ürügyén titokban biztosan a leendő alelnökjelöltjével kapcsolatban intézett ügyeket, annak ellenére, hogy az illinois-i szenátorról már korábban is kiderült, hogy még a kampány mellett is odafigyel a rendszeres testedzésre. Bárhogy is van, a kampány persze mindent tagadott, és csupán egy rövid, lényegretörő emailben kommentálták a találgatásokat: „Edzett”.

Pörög az Obama-pénzgyűjtőgépezet

2008. július 18., 09:03 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A demokrata elnökjelölt Barack Obama kampányának közleménye szerint 52 millió dollárt gyűjtöttek júniusban, miközben a republikánus jelölt John McCain 22 milliót szedett össze. Obama mostani eredményével megközelítette a februári 55 milliós rekordját, míg McCainnek egyértelműen a június volt a legjobb hónapja 2008-ban. Érdekes, hogy McCain rekordja Obamának éppen a leggyengébb eredménye, ő májusban szedte össze a mélypontot jelentő 22 milliót.(AP, CNN)

Tovább

Obama = McCain

2008. július 17., 14:23 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Venezuela és az Egyesült Államok kapcsolata akkor sem fog javulni, ha Barack Obama lesz a következő amerikai elnök, jósolta csütörtökön Hugo Chávez. Az USA rendszeres kritikusaként fellépő dél-amerikai államfő meglátása szerint ugyanis alig van különbség a demokrata elnökjelölt és republikánus riválisa, John McCain között. „Az amerikai elnökségért versengő jelöltek egyaránt támadnak minket, miközben védik a birodalmuk érdekeit” - jelentette ki Chávez. (Guardian)

Tovább

Moziba dugnák a hajléktalanokat

2008. július 17., 13:56 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az egyik legnagyobb coloradói hajléktalanokat segítő szervezet azt tervezi, hogy többek között ötszáz mozijegyet, valamint állatkerti és múzeumi belépőket osztanak szét Denverben a hajléktalanok között az augusztus végi demokrata jelöltállító gyűlés alatt. A nonprofit szervezet elnöke, John Parvensky hozzátette, hogy a város távoli pontjain található helyszínekhez és rendezvényekhez még buszjegyet is biztosítanának a hajléktalanoknak. (Rocky Mountain News)

Tovább

Obama a vadonban

2008. július 15., 09:00 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Obama kampánya alaposan megorrolt a New Yorker magazinra. A lap egy karikatúrával a címlapján jelent meg, ezen Obama tradicionális mozlim öltözetben látható, neje pedig gyakorlóruhában, hátán gépfegyverrel. Michelle és Barack - ahogy szokták - összeütik öklüket az ovális irodában állva, a háttérben egy amerikai zászló ég a kandallóban, ami fölött Osama bin Laden portréja lóg. A lap szerint a karikatúra csak az összes szélsőjobbos baromságot cikizi ki, de ez nem hatotta meg a kampánystábot.

Akiket nagy meglepetés érhet majd, ha fellapozzák az újságot. Ryan Lizza, a lap újságírója igen terjedelmes cikkben ment utána Obama sötét éveinek. Ugye feltűnt, hogy a demokraták reménysége mennyit mesél 2004-es szenátusi győzelméről, meg arról, hogy a nyolcvanas években milyen közösségi munkát végzett Chicagóban. De az 1991-2004 közötti időszakról elég fragmentált volt a kép. Eddig.

Tovább