Olimpia 2004

Mérleg egy hét után

2004. 08. 23., 16:30 | Frissítve: 2004. augusztus 23., hétfő 17:44

Az athéni olimpia első hetében három aranyérmet szereztek a magyarok, ami jobb, mint a négy évvel ezelőtti sydneyi hasonló részerdmény. Nagy Tímea párbajtőr-aranya, Igaly Diana győzelme a skeetesek között és Annus Adrián kalapácsvetésben szerzett első helye után a versenyek második fele még több sikert hozhat. Áttekintettük, ki mit várt és ki mit hozott Athénban. A meglepő sikerek - a tizenöt éves Gyurta ezüstje, a kardozó Nemcsik második helye - mellett látványos bukásokat is láthattunk, mint az ökölvívók hihetetlenül korai búcsúját vagy Risztov Éva szereplését. Azokat a magyar érdekeltségű sportágakat vettük sorra, amelyekben már véget értek a küzdelmek, vagy már osztottak a mieink számaiban aranyat.

Bátorfi szebb befejezést remélt

A pingpongosok nem így képzelték el az idei olimpiát. A pályafutása befejezése felé közeledő (ötödik ötkarikás versenye volt az athéni) Bátorfi Csilla a sydneyi negyedik hely után a dobogóra szeretett volna kerülni a párosban Tóth Krisztinával. A duó jó évet tudott maga mögött - ProTour-versenyeket nyert -, így jó sorsolással nem tűnt elérhetetlennek az álom. A jó sorsolás összejött, a jó szereplés nem: a negyedik fordulóban kapcsolódtak a küzdelmekbe Bátorfiék, ahol a horvát színekben - és budapesti klubokban - versenyző Boros, Vajda párossal kerültek szembe. Boros Európa egyik legjobbja, mégis fájdalmas volt a magyar páros szinte sima búcsúja. Egyesben nem sokat vártak maguktól versenyzőink, de Tóthnak és Fazekas Máriának sikerült egy fordulót mennie.

Az Index tippje: egy bronz (Bátorfi, Tóth női páros)
Az athéni teljesítmény: 0 érem, 0 pont
Kiesett a Bátorfi, Tóth páros>>>

A magyar sportágak éremtáblázata az első hét után:
Vívás: 1 2 0
Atlétika: 1 0 0
Lövészet: 1 0 0
Úszás: 0 1 1
Súlyemelés: 0 1 0

Atlétika: eddig kitűnő

Az atlétikai versenyek még zajlanak, az eddigi teljesítmény azonban értékelhető: Annus Adrián vasárnap este kalapácsvetésben szerzett aranya a sportág tizedik magyar olimpiai elsőségét hozta. A szombathelyi atléta várta ezt az elsőséget: "azt hiszem, rászolgáltam, tettem annyit ezért az aranyért, hogy egy kis mennyei segítséggel meglegyen" - nyilatkozta Athén előtt. Benne volt ez az eredmény az Európa-bajnok és vb-második Annusban, de nem lehetett egyértelműen számítani rá. Jó példával szolgálhat a diszkoszvetők között hasonló dobásra készülő Fazekas Róbertnek.

Az Index tippje: egy ezüst (Annus Adrián, kalapácsvetés)
Az athéni teljesítmény: Annus Adrián, kalapácsvetés - arany, Pars Krisztián, kalapácsvetés - VI. hely
Bővebben Annus aranyáról>>>

Kovács Antalnak nem sikerült az álma

A cselgáncsozók szerettek volna egy érmet elhozni a görög fővárosból és ezt nem titkolta a sportág eddigi egyetlen magyar olimpiai bajnoka, Kovács Antal sem. A sorsolás azonban neki és Ungvári Miklósnak sem kedvezett. A negyedik olimpiáján szereplő Kovács az első meccsén a százkilós súlycsoport "királyával", Inouéval találkozott, aki minimális különbséggel múlta őt felül. A japán ráadásul kiesett a negyeddöntőben, így még a vigaszágra sem vitte magával a magyar csapat zászlóvivőjét.

Az Index tippje: egy bronz (Kovács Antal - 100 kg), egy pontszerző hely (Ungvári Miklós - 60 kg)
Az athéni teljesítmény: 0 érem, 0 pont
Kovács Antal búcsúzott az olimpiától>>>
Ungvári nem jutott a legjobb nyolc közé>>>

Felemás evezősmérleg

Az evezősök is egy érmet reméltek az olimpia előtt, amit a kétszeres világbajnok Haller Ákos, Pető Tibor kétpárevezős egység szerezhetett volna meg. Azonban néhány héttel a kiutazás előtt Melis Zoltán szövetségi kapitány úgy döntött, az idei rossz formára hivatkozva megbontja az egységet és Haller mellé Bencsik Gábortültették. A kettős elmaradt a várakozástól, nem tudott döntőbe kerülni, amit megtett viszont a Hirling Zsolt, Varga Tamás könnyűsúlyú kétpárevezős. Végül a hatodik helyen végeztek, de a ferencvárosi, váci kettős csalódott volt a beérkezés után. Melis azt mondta a Pető-Bencsik cseréről, hogy most is ugyanígy cselekedne.

Az Index tippje: egy ezüst (Bencsik Gábor, Haller Ákos - kétpárevezős), egy pontszerző hely (Varga Tamás, Hirling Zsolt - könnyűsúlyú kétpárevezős)
Az athéni teljesítmény: Varga Tamás, Hirling Zsolt, könnyűsúlyú kétpárevezős - V. hely
Ötödikek könnyűsúlyú kétpárevezőseink>>>
Szétültették a világbajnok evezőspárost>>>

Bodrogi nem ezt várta

Az egyetlen magyar kerekestől, Bodrogi Lászlótól nem volt elképzelhetetlen a pontszerzés, de a vb-harmadik még a dobogót sem tartotta elérhetetlennek az egyéni időfutamban. Végül huszonkettedik lett, ami csalódás volt, számára is. Talán a korábbi mezőnyverseny vett ki belőle sokat, ahol részt vett egy szökésben és sokáig vezetett is, végül a hetvennegyedik lett.

Az Index tippje: pontszerző hely (Bodrogi László)
Az athéni teljesítmény: Bodrogi László, országúti mezőnyverseny - 74., országúti egyéni időfutam - 22.
Bővebben a kerékpár egyéni időfutámról >>>

Nyolcvan éve nem látott bokszbetli

Ökölvívóink szállították talán az athéni olimpia eddigi legnagyobb kellemetlen meglepetését magyar szempontból. A vezetők egy érem megszerzését tűzték ki célul, és Szántó Imre kapitány az elutazás előtt azt mondta, a legkisebbtől, a junior világbajnok Bedák Páltól várja a legjobb eredményt az ötfős válogatottból. Aztán sorra estek ki bokszolóink, a második körbe csak a szeptembertől profinak álló Balzsay Károly és az idősebb Bedák jutott tovább. Előbbi simán esett ki, Bedák Zsolt viszont az eredményhirdetésig azt hitte nyert, mert rosszul súgták neki és a saroknak az eredményt. Később meg is óvták az összecsapást a kameruni mérkőzésvezető ténykedése miatt, akit el is tiltottak négy évre, de az eredményen ez már nem változtatott. Csötönyi Sándor szövetségi elnök panaszkodott a pontozóbírókra is, de ez nem magyarázhatja, hogy nyolcvan év után először nem szereztek pontot öklözőink.

Az Index tippje: két bronz (Bedák P., 48 kg, Káté Gy., 60 kg), egy pontszerző hely (Balzsay, 75 kg)
Az athéni teljesítmény: 0 érem, 0 pont
Bővebben az ökölvívók szerepléséről >>>

Csak Igaly nem lőtte el magát

A sportlövők most is több éremeséllyel utaztak ki, ezt Igaly Dianától remélte Hammerl László szövetségi kapitány. Ő túl is teljesítette a tervet, ahogyan a szakvezető nyilatkozta, "álmában sem gondolta", hogy sikerül az arany. A negyvenéves skeetes fantasztikus teljesítménnyel - 97 körrel - szárnyalta túl sydneyi bronzérmét. A többiek viszont csalódást keltettek, hiszen Igalyn kívül még a döntőbe jutás sem sikerült senkinek. Az elvárást tehát teljesítette a csapat, amely azonban úgy tűnik, mintha egyszemélyes lenne.

Az Index tippje: egy arany (Igaly Diana - női skeet)
Az athéni teljesítmény: Igaly Diana - arany
Igaly Diana olimpiai bajnok>>>

Súlyemelők: újra egy ezüst

A súlyemelők büszkék is lehetnének az eredményekre - megismételték a sydneyi egy érmet -, valószínűleg mégsem elégedettek. A 69 kilósok között ezüstérmes Krutzler Eszter világcsúcsot és aranyat várt magától, de a kínai Liu Csun-hun jobb volt nála, ezt a magyar is elismerte. A két év után újra világversenyen rajthoz álló Likerecz összetört a negyedik hely után és Varga sem volt felhőtlenül boldog a legjobb nem dobogós helyezéssel. A csapat szereplésére rányomta némileg a bélyegét Kecskés Zoltán doppingügye: a 69 kilós súlyemelőről közvetlenül versenye előtt közölték, hogy megbukott a vizsgálaton. Kecskés hangoztatja ártatlanságát, de a nemzetközi szövetség eltiltotta a versenyzéstől a visszaesőnek minősülő versenyzőt.

Az Index tippje: két ezüst (Krutzler Eszter, 69 kg, Likerecz Gyöngyi, 75 kg), egy pontszerző hely (Varga Viktória +75 kg)
Az athéni teljesítmény: egy érem, tizenegy pont
Krutzler Eszter ezüstérmes a súlyemelésben>>>
Likerecz Gyöngyi negyedik súlyemelésben>>>

Teniszben semmi sem jött össze

Az olimpiai tenisz nem hasonlítható egy Grand Slam-tornához, ezért azt reméltük, az érem sem elérhetetlen lányainknak. A sorolás itt is közbeszólt, így az első forduló után nem volt magyar teniszező az athéni mezőnyben. Czink Melindát például Venus Williams búcsúztatta, Kapros Anikó pedig sérülés miatt nem tudott kiállni első egyes meccsére.

Az Index tippje: 0 pont
Az athéni teljesítmény: 0 érem, 0 pont Mandula és Czink is búcsúzott az első fordulóban >>>

Torna: szerény lehetőségek

Mindössze két tornászunk utazott ki Athénba, és egyiküktől sem várhattuk a korábbi hagyományok folytatását. Szarka Krisztina nem tudta kiharcolni a döntőbe jutást, Gál Róbert azonban egyik szerén, ugrásban a hétfői fináléba verekedte magát. A ferencvárosi versenyzőtől a pontszerzés már jó eredmény lenne.

Az Index tippje: pontszerző hely (Gál Róbert, ugrás)
Az athéni teljesítmény: a versenyek egyelőre még nem fejeződtek be

Öröm- és bánatkönnyek az uszodában

Az úszók mindig az olimpiai csapat egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó egysége, és ez így volt ezúttal is. A sikerek - a 15 éves Gyurta meglepetésezüstje, Cseh László, bronzérme (és lábtörése utáni roppant tisztes helytállása)- mellett azonban a kudarcok, gondok is témát adtak: kezdődött három héttel a játékok előtt éppen Cseh szerencsétlen lábközépcsont-törésével, majd Athénban következett Risztov Éva , látványos összeomlása. A klasszis úszó a 400 vegyes negyedik helye után összeroppant, nyilatkozatai közben is elsírta magát, végül - betegség miatt - utolsó számára ki sem állt. A nagy létszámú küldöttség sok tagjának ez volt az első olimpiája. Kovács Ági , az elmúlt években messze került csúcsformájától, de athéni szereplése visszaadta önmagába vetet hitét. A várakozást annak ellenére teljesítették úszóink, hogy az arany nem jött össze senkinek, a bronzig, illetve egy-egy negyedik és hatodik helyig jutó Cseh László azonban mégis csalódottan távozott a görög fővárosból.

Az Index tippje: két ezüst (Risztov Éva, 400 méter gyors, 200 méter pillangó, 400 méter vegyes), egy pontszerző hely (Cseh László, 100 méter hát, Reményi Diána, 200 mell, férfi 4×100 méteres vegyesváltó)
Az athéni teljesítmény: Gyurta Dániel - ezüst (200 méter mell), Cseh László - bronz (400 méter vegyes), tíz pont
Kovács Ágnes: Nagyon mélyről jöttem fel>>>
Kovács felszabadult, Cseh elkeseredett >>>
Mi történt Risztovval?>>>
Gyurta: 'Nem zavar, hogy Darnyihoz hasonlítanak'>>>
Gyurta-ezüst, világcsúcsok, Risztov-betli>>>
Cseh László bronzérmes>>>

Nagy Tímea az aranyat a férfi párbajtőrözők az ezüstöt duplázták

A vívóink kitettek magukért, hiszen a tizenöt magyar indulóból tizennégy pontszerző lett. A párbajtőröző Nagy Tímeának sikerült megvédenie Sydneyben szerzett aranyát, a kardozó Nemcsik Zsolt pedig kellemes meglepetést szerezve a második lett. Az ő érme kicsit fényesebb is lehetett volna, látva ellenfele, az olasz Montano nem túl szimpatikus magatartását. A férfi párbajtőrözők 1992 után ismét ezüstöt szereztek, ketten a tizenkét évvel ezelőtti sikerből is kivették a részüket, bár lehet, hogy Kovács Iván és Kulcsár Krisztián nem vigasztalja az újabb második hely. A két negyedik hely - Mincza Ildikóé a női párbajtőr egyéni versenyében, valamint Mohamed Aidáé a női tőrözők egyénijében - világbajnokságon harmadik helyet érne, amivel akár öt is lehetne érmeink száma.

"Sajnos akadt két sötét folt a szereplésünkben" - fogalmazott értékelésében Szabó Bence szövetségi kapitány, amivel a női párbajtőrözők és a férfi kardozók ötödik helyeire utalt. Ez a két csapat valóban csalódást keltett, hiszen mindkét egység esélytelenebbnek ellenfél ellen zuhant ki már a negyeddöntőben. Egy nagy generáció leköszönt, mondja a kapitány is - bár hozzáteszi, ő senkit nem akar visszavonultatni -, de többek között Nagy Tímea sem tette még véglegessé pályafutása befejezését.

Az Index tippje: egy arany (férfi kardcsapat), két ezüst (férfi és női párbajtőrcsapat), két bronz (Mincza Ildikó - női párbajtőr egyéni, Mohamed Aida - női tőr egyéni), két pontszerző hely (Boczkó Gábor - férfi párbajtőr egyéni, Ferjancsik Domonkos - férfi kard egyéni)

Az athéni teljesítmény: Nagy Tímea, női párbajtőr egyéni - arany, Nemcsik Zsolt, férfi kard egyéni - ezüst, Kovács Iván, Boczkó Gábor, Kulcsár Krisztián, Imre Géza, férfi párbajtőrcsapat - ezüst, Mincza-Nébald Ildikó női párbajtőr egyéni - negyedik, Mohamed Aida női tőr egyéni - negyedik, Nemcsik Zsolt, Ferjancsik Domonkos, Fodor Kende, Lengyel Balázs, férfi kardcsapat - ötödik, Mincza-Nébald Ildikó, Hormay Adrien, Tóth Hajnalka, Nagy Tímea női párbajtőrcsapat - ötödik, Varga Gabriella női tőr egyéni - hatodik, összesen 28 pont
Szabó Bence: Nemcsiktől elvették az aranyat>>>
Nemcsik Zsolt ezüstérmes kardvívásban>>>
Nemcsik még nem tudja, hogy nyert vagy vesztett>>>
Ismét Nagy Tímea szerezte az első magyar aranyat>>>
'Magyarország vívónemzet, hej, hej' - helyszíni riport a női párbajtőr döntőjéről>>>
Gyermekei nevével a tőrén vívott Nagy Tímea>>>
'Már nagyon ki akartam menni ünnepelni' - interjú Nagy Tímeával >>>
Mohamed éremért jött, negyedik lett>>>
Mohamed éremért jött, negyedik lett>>>
Borzalmas bronzmeccs, sajátos sztriptíz - helyszíni riport Mohamed Aida versenyéről>>>
Ötödik férfi kardcsapatunk>>>
Elbukott női párbajtőrcsapatunk is>>>
Ezsütérmes a férfi párbajtőrcsapat>>>

N;
hirdetés