Ez a poszt a következő Percről percre része:

Az emberek a fenekükkel szavaztak

Alacsony részvétel mellett rendben zajlottak az önkormányzati és a nemzetiségi választások. Tarlós István megőrizte helyét Budapesten, Szegeden negyedik ciklusát kezdheti meg a szocialista Botka László, és Miskolcot is megtartott a fideszes Kriza Ákos. Az ellenzéknek Budapesten 5 polgármestere lett, és 5 kerületben szerzett többséget. A Jobbik 13 polgármestert ad az országban, köztük Ózdon, Tapolcán és Tiszavasváriban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az előző két választáson is jellemző volt, hogy alig mutatkoztak MSZP-sek a székházban ott, ahol újságírók is vannak - nehogy véletlenül egy mikrofonnal találják szembe magukat. Most sincs nagy tolongás, alig vannak MSZP-sek a Jókaiban, ami most érthetőbb, mert sokan a saját kerületükben izgulnak az eredmények miatt. A hírek szerint Tóbiás József elnök viszont már itt van valahanyadik emeleten. 

  • Tényleg olyan, mintha már most bejelentkezne 2018-ra. 

  • A Fidesz ismét a Bálnában tartja eredményváró rendezvényét, az áprilisival megegyező módon. Annyiban különbözik a dolog, hogy most nem bojkottáljuk az eseményt, rendelkezünk regisztrációval. Egyelőre nem engedik be a sajtó képviselőit, akik amúgy is teljesen el lesznek szeparálva a párt tagjaitól és prominens vendégeitől.

    A Bálna déli bejáratánál rögtönzött falatozó várja a Fidesz szimpatizánsait, akik este negyed hétkor összesen tizenegyen voltak. Egy sült kolbász 1200 forintba kerül, hamarosan jelentkezünk a korsó sör árával.

  • Ha magas a részvétel, az jó az ellenzéknek – a baloldal esélyesnek tartott kerületeiben viszont most elég alacsony

    Egyelőre nem úgy alakulnak a számok, ahogy azt a baloldal stratégái remélték. Szerintük a magas részvétel kedvez nekik, azonban az esélyesnek tartott 9-10 budapesti kerületből mindegyikben kevesebben mentek el szavazni az országos átlagnál, és a fővárosi átlag fölött is csak öt kerület szerepel. Hogy melyik ez az öt, itt nézheti meg

  • Nem érdekli a nagyvárosokat a választás

    1990 óta mindig a nagyvárosok húzták fel a részvételi arányt, a fél hatos adatok alapján lehet, hogy ez megváltozik. Gyors összesítés ebben a cikkben.

  • Az MSZP-s politikusok nem reménykednek a csodában, és már elkönyvelték a Fidesz újabb győzelmét, erről itt írtunk, de azért arra számítanak, hogy az este végén kisebb előrelépésről tudnak majd nyilatkozgatni. Négy évvel ezelőtt Budapesten 3 kerületben volt szocialista polgármester (Angyalföld - Tóth József, Kispest - Gajda Péter, Pesterzsébet - Szabados  Ákos), illetve egy megyeszékhelyet, Szegedet nyerte meg Botka László. Az MSZP-sek, akikkel beszéltem, arra számítanak, hogy ezeket a településeket most is behúzzák, és még sikerül győznie esetleg Újpesten, Újbudán vagy Pestszentlőrincen. Vidéken pedig Dunaújvárosban, Salgótarjánban és esetleg Nyíregyházán látnak esélyt a győzelemre. Esetleg.

  • Egy percen belül posztoltak szó szerint azonos üzenetet: még nem késő elindulni.

  • A szavazóhelyiségben egy erősen illuminált állapotban lévő szavazópolgár az egyik urnát fölszakította a boríték behelyezésekor - jelentette a szavazatszámlálási bizottság a Heves megyei Tenkről. A bizottság tagjai az urnát azonnal lezárták, félretették. A szavazatokat a szavazás végén a többivel együtt meg fogják számolni.

  • Az Index stábja megérkezett a Jókai utcai MSZP székházba, amely a kutatások szerint nem épp a legvidámabb helyszínnek ígérkezik ma este. Az eddigi választási estékhez képest újdonság, hogy megnyitották a földszinti Horn Gyula-termet, amelyben két tévén is követhetjük az eseményeket. És hogy melyik két csatorna megy? Persze, hogy az ATV és az RTL Klub. A terem közepén szépen megterített asztalok, fehér abrosz, váza és virág. És nem szegfű, hanem gerbera.

  • Érdi olvasónk, G. Attila mókázott a Teleki Sámuel Általános Iskolából. 

    erd
    Fotó: Attila, olvasónk
  • Rácz Attila, az Index előzékeny korrektora most küldte körbe ezt a kis szószedetet:

    • polgármesterjelölt
    • főpolgármester-jelölt
    • képviselőjelölt
    • polgármester-választás
    • főpolgármester-választás
    • képviselő-választás
    • képviselő-testület

    Ha valamit nem ért, olvasson a 6:3-ról

  • A közmunka-program kibővítésével kampányolt a tiszavasvári Bűdi cigánytelepen a jelenlegi jobbikos polgármester, Fülöp Erik, és a Fidesz által támogatott független jelölt, Hosszú József is.  A küzdelmük most szorosnak tűnik, mert Hosszú 600 embernek ígért munkát, és ezért a telepen élők autóval szállították egymást a szavazóhelyiségbe, hogy rá szavazzanak.

    A településen a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat és a vízművek. A Bűdi telepen élők azt beszélik, már  közmunkára is politikai szimpátia alapján veszik fel az embereket.

  • A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap délutáni határozata szerint az mno.hu internetes újság szerkesztősége megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét azzal, hogy egy csütörtöki írásának azt a címet adta: "Elítélték Józsefváros Együtt-PM-es polgármesterjelöltjét".

    Az mno.hu cikke szerint birtokháborítást követett el, ezért "jogerősen elítélte" a Fővárosi Törvényszék Erőss Gábort, az Együtt-PM VIII. kerületi polgármesterjelöltjét. A bíróság egy korábbi birtokháborítási ügyben hozott határozatában attól tiltotta el Erőss Gábort, hogy úgy használja parkolóként házának udvarát, hogy azzal egy másik lakó garázshasználatát akadályozza. Az NVB vasárnap azért hozott elmarasztaló határozatot, mert az "elítélte" jogi kifejezést csak büntetőügyekben használják, polgári peres ügyekben nem, és ezzel megítélése szerint az mno.hu félrevezethette a cikket olvasó választópolgárokat.

  • Jogsértést tapasztaltak a vasárnapi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP képviselő- és polgármesterjelöltjei a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kótajban - közölte a kormánypárt helyi polgármesterjelöltje vasárnap az MTI-vel. Mussó József azt mondta: tudomásuk szerint egyesek szervezetten vittek el választókat szavazni az egyik szavazókörbe, az ott lévő szavazófülkékbe azonban nem mehettek be, a szavazólapokat a bizottság szeme láttára töltötték ki. Állítása szerint az érintett szavazókat ezután a szavazóhelyiséggel szemközti üzlethelyiségbe vitték, ahol rögzítették, hogy ki szavazott már, egy másik helyen pedig megvendégelték őket. A kormánypárti polgármesterjelölt hozzátette, a szavazatszámláló bizottság Fidesz-KDNP által delegált tagjai jegyzőkönyvet szerettek volna felvenni a szabálytalan szavazásról, de ezt a bizottság többi tagja megtagadta.

    A rendőrség közölte, az ügyben ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, ezt követően a rendőrség megkezdte az adatgyűjtést. Kocsis József, Kótaj jegyzője az MTI kérdésére vasárnap délután azt mondta, a helyi választási irodához nem érkezett kifogás.

  • Az iskolai elkülönítés állatorvosi lovaként ismert településen néhány éve leváltották a botrányos történet egyik főszereplőjeként ismertté vált cigányosan csengő nevű Dankó Istvánt. Ellenfele a roma nemzetiségi önkormányzat egykori vezetője, az arisztokratikus nevű Kállai László. Most mindketten indulnak a polgármesteri székért a jelenlegi polgármesterrel, Drávucz Katalinnal egyetemben.

    kallai laszlo jaszladany

    Dankónak 2011-ben kellett ott hagynia a székét: a vele szembeni elégedetlenség és egy büntetőeljárás nyomán a testület feloszlatta magát. (Dankót később jogerősen felmentették.) Az öt és félezres településen közel 700-an vallották magukat cigánynak a népszámláláson, számuk valamivel magasabb lehet.

    Dankó és főleg az édesapja korábban a legnagyobb foglalkoztató volt, ebből a szerepből kiesve esélyei most kisebbek Kállai szerint, aki azt mondja, szoros lesz a küzdelem a két riválisa között, és szerinte katasztrófa, ha az egykori hírhedt szegregátor nyeri meg a polgármesteri posztot. Kállai nem tartja magát esélyesnek, célja, hogy megmutassa a helyi roma közösség erejét és legalább a képviselő-testületbe bekerüljön, mert mint mondja, a nemzetiségi önkormányzat semmire nem jó, pláne nem érdekképviseletre.

  • Szeged fideszes polgármesterjelöltje, Kothencz János a Hír TV-nek azt nyilatkozta, hogy Szegeden magasabb a részvételi arány, mint a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon. Reméli, ez azért van, mert a Fideszre szavaznak, hogy a tradicionálisan baloldali városban leváltsák a 12 éve regnáló Botka Lászlót. Kothencz az urnák lezárása előtt egy órával még megtévesztett emberek tömegeivel és Gyurcsány Ferenccel riogatott, és buzdította az embereket, hogy menjenek szavazni. 

    Bizalmi cérnát kötöttünk egy eddig soha meg nem szólított tömegnek

     mondta el Kothencz, aki a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület alapítója. Szerinte ha Szeged is fideszes várossá válna, akkor fejlődésnek indulhatna, így viszont kiüresedik. 

  • A "köcsögmentesítő programjáról" elhíresült roma polgármester, Bogdán László sztoikus nyugalommal várja az eredményeket. Egy plakát vagy más szóróanyag sem készült, és egyetlen családhoz sem ment el kampányolni az 500 lakosú Baranya megyei Cserdin, mert mint mondja: „a munkám minősít, vagy semmi. Az emberek pontosan tudják mit tettem.” Persze fura is lett volna a kampány, ugyanis egyetlen kihívója a szintén független és azonos nevű Bogdán László.

    A köcsögmentesítés védőburok
  • Úgy tűnik, eljutott az üzenetünk Bálint Antóniához, ugyanis leszedte a Facebook-oldaláról azt a képet, amin a szavazófülkében áll, és a szavazólapja is látszik a képen. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) áprilisi választás előtt elfogadott iránymutatása alapján jogsértő a szavazólapok fülkéből való kivitele és lefényképezése is, tehát ha a fülkében szelfizik a szavazólap társaságában, azzal is törvényt sért.

    Bálint Antónia a szavazás előtt és után
    Bálint Antónia a szavazás előtt és után
    Fotó: Bálint Antónia Rajongói Oldala / Facebook

    A Fidesz angyalföldi jelöltje cserébe új képet posztolt:

  • A 17.30-as adatok alapján 39,82 százalékos a részvétel, ami majdnem 2 százalékkal alacsonyabb a 2010-es adatnál (akkor fél hatig a szavazók 41,77 százaléka adta le a voksát). A legtöbben eddig Nógrád megyében szavaztak (48,03%), a legkevesebben pedig Hajdú-Bihar megyében (35,52%). Budapest a moziválatlanabb régiók közé tartozik, eddig 37,34 százalékos a részvételi arány.

  • A fleshandbones.tumblr megfejtette, mit ábrázol valójában a Gresham-palota előtt felállított óriásszobor.

    Forrás: http://flashandbones.tumblr.com/
    Forrás: http://flashandbones.tumblr.com/
  • Egy olvasónk lőtte a képet, mely azt próbálja bizonyítani, hogy a XIII. kerületben egy szem delegált kísérte a mozgóurnát. És ha ez valóban így történt – a kép nem tűnik perdöntőnek  az szabálytalan, a választási eljárásról szóló törvény 184. paragrafusa ugyanis kimondja, hogy

    a mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki – a szavazókör területén belül  a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében szereplő választópolgárhoz.

  • Mióta jogszabály írja elő, hogy a települések országos ünnepeken tűzzék ki a nemzeti és települési lobogót, azóta a nádudvariak a választások alkalmából is láthatják a magyar és a városi zászlót, mivel a városvezetés úgy gondolja, hogy a választások napja is egyfajta ünnep, írja a Haon.hu. A gond csak az, hogy minden egyes ünnepen egyre kevesebb zászló kerül ki az utcákra, ugyanis egy részüket ellopják. Míg régebben a Fő utca teljes, több mint 3 kilométeres hosszában lengtek a villanyoszlopokra szerelt tartókból a zászlók, manapság már csak pár száz maradt a város közepére.

  • Pásztor Albert, a baloldal miskolci polgármesterjelöltje délután adta le szavazatát. Az RSK tudósítójának kérdésére azt mondta: reméli, hogy a fideszes városvezetés politikájával elégedetlen romák jelentős része támogatni fogja őt, de számít a jobbikos választók egy részére is. Pásztor szerint a Jobbik képviselői jól fognak szerepelni Miskolcon, de azt reméli, a rájuk szavazó miskolciak egy része őt fogja támogatni Jakab Péter jobbikos polgármesterjelölt helyett.

  • Áder János nem bocsátkozott jóslásokba a Hír TV riporterének azt firtató kérdésére, hogy milyen lesz a részvétel, hanem őszinte egyszerűséggel csak annyit válaszolt: Hát én azt meg honnan tudjam?

  • A koronázási ékszerek másolata fogadja a szavazókat a nemzetiségi képviselők választására kijelölt szavazóhelyiség előterében.

  • Mivel nem látszik a képen a szavazólap, a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatása alapján ez a kép nem számít jogsértőnek, szemben Bálint Antónia önfotójávalVagy Juhász csak a zuhanyzóban csinált egy képet magáról? Ki tudja?  

  • A szegedi polgármester is leszavazott, a választókörzetbe családja kísérte el, és egyik lánya dobta be az urnába a borítékot.

    De ennél sokkal érdekesebb, hogy reagált arra, hogy a területi választási bizottság elmarasztalta a szegedi MSZP-t azért, mert kiadványukban azt állították, hogy Kothencz János fideszes polgármesterjelölt több mint négyezer forintos óradíjért nyújt tanácsokat a kistérségi szociális intézménynek, és hogy négy éve úgy vesz fel havonta 28 ezer forintot a szegedi közgyűlés ifjúsági és sportbizottságának tagságáért, hogy nem vesz részt a testület ülésein. Nem igaz az sem a kiadványban, hogy Kothencz havonta több százezer forintot kap a Szeged–csanádi egyházmegyétől mint a Szent Ágota Alapítvány vezetője.

    Botka a Délmagyar szerint úgy nyilatkozott, hogy nem állítottak valótlanságokat, a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság érthetetlen módon megváltozatta a helyi választási bizottság döntését.

  • Egy gyöngyösi bölcsődében.