2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Romániában is kiálltak a menekültek mellett a Szolidaritás Napján, írja a Maszol.ro. Kolozsvár, Bukarest és Temesvár is csatlakozott az akcióhoz. A résztvevők humánus eljárást kértek a menekültek számára, szolidaritáson alapuló közös menekültpolitikát, és felkérték a kormányt, Románia fogadja be azokat, akik rászorulnak. A határ menti városban, Temesváron adománygyűjtési akciót hirdettek azok számára, akik menekültként áthaladnak Szerbián és Magyarországon.

  • Fél kilencig le van zárva a tüntetés miatt az összes metrókijárat, teljesen feleslegesen, se fent, se lent nincs tömeg. A 4-es metró megállójában bemondják, de csak félszavakat hallani, rossz a hangosbeszélő. A láthatósági mellényes BKV-sok néha ordibálnak a teljesen kiakadt, a vonatjukhoz sietni akaró utasokkal. Az egyik pedig meg akarja akadályozni, hogy fotózzuk a lezárást.

  • Továbbindult a menekültek szombat délután érkezett csoportja Körmendről, közölte az MTI-vel a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

    Kazmar Enikő tájékoztatása szerint egy nagyobb létszámú csoport gyalogosan indult el Ausztriába, valószínűleg a pinkamindszenti határátkelőhelyen keresztül hagyják el az országot. A rendőrök nem kísérik őket, de ha kell, segítik a haladásukat, ügyelnek arra, hogy ne történjen közlekedési baleset.

    Az MTI szerint Körmendre eddig összesen négy autóbusznyi menekült, 180-200 ember érkezhetett, akik csak rövid időre pihennek meg a gyűjtőponton, vizet, élelmiszert, takarókat, melegebb ruházatot kapnak és nagyobb csoportokban gyalogosan folytatják az útjukat Ausztriába.

  • Az egészségügyi ellátósátorban kérdeztünk meg egy németül beszélő orvost, aki azt mondta, hasmenéses járvány van a gyűjtőtáborban, szinte az összes orvoshoz vitt gyereket ezzel a járványos, fertőző hasmenéssel kezelték.

    Az orvos azt mondta, annyira rossz a helyzet, hogy normális helyen a gyereket 3 napra kórházba kéne küldeni egy ilyen betegséggel. Innen még nem vitettek el senkit mentővel, mert az orvos szerint a rendőrök nem engednék a szülőknek, hogy gyermekükkel tartsanak.

    Az orvos szerint félnek, mert a helyzet holnapra csak rosszabb lesz, és nagyon aggódik, mert az egészen pici babák egy ilyen hasmenésbe akár bele is halhat. 

    Egy magyar mentőssel is beszéltünk, aki szerint nincs szó fenyegető járványról, az iszonyatosan sok szemét és kosz okozhatja ezeket a tüneteket, csak körül kell nézni. Viszont azt mondta, óránként 4-5 gyereket hoznak be hozzá hasmenéses tünetekkel.

  • cikkünk a témában:

    Kiborultak a Röszkén szolgáló rendőrök

    Azt mondják, nemhogy napi 5000 kalóriát, még vizet se kapnak. Akkor se, ha kérnek.

  • A menetrendszerinti járaton 7 vagonból 4-et tartottak fenn a menekülteknek, az 320 hely, de nem telt be minden hely, nem volt annyi menekült.

    Mindenki felfért a 18:10-es hegyeshalmi vonatra

    A Keleti pályaudvar aluljárójában még maradtak több mint százan sátrakban, ők valamiért itt maradnak Budapesten, pedig a vonatra felfértek volna.

  • A prágai Vencel téren egyszerre zajlott a menekülteket támogató, illetve a Csehország iszlamizálódása elleni tüntetés, írja a Nol.hu. A két tábor átkiabált egymásnak, de a felsorakozott rohamrendőrök megelőzték az atrocitásokat. Mintegy ötszázan gyűltek össze Szent Vencel szobra előtt „A bevándorlás nem bűncselekmény", „Ne tegyünk úgy, mintha a menekültválság minket nem érintene", valamint „Stop Európa orbanizálásának" feliratú transzparensekkel. A válasz pár méterrel hátrébb: „Csehország a cseheké", „Itt csak mi lehetünk otthon", „Álságos multikulturális őrültek". Pozsonyban is volt menekültpárti és -ellenes tüntetés is: a menekültellenes tüntetők az "Amerikai Egyesült Államok imperializmusa ellen" keltek ki, egy másik demonstráción közben civil aktivisták szót emelnek a menekültek mellett és szolidaritásra intik az embereket, írja a Parameter.sk.

  • Négy gyereket keres a görög parti őrség

    Négy gyerek eltűnt, amikor felborult egy menekülteket szállító felfújható csónak az Égei-tengeren Számosz sziget közelében,  írja az Ekathimerini.com . A görög parti őrség egyik hajója megmentett 25 menekültet, de a négy gyereket nem találták meg. A parti őrség helikopterrel és további három hajóval kutat utánuk.

  • További egymillió ember fogja év végéig elhagyni otthonát Szírián belül, ha a harcok a jelenlegi méretekben folytatódnak, ami az Európába tartó menekültáradatra is kihat majd, mondta Yacoub El Hillo, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Szíriáért felelős humanitárius koordinátora. „Európa szembe fogja találni magát egy olyan menekülthelyzettel, ami hasonló volt ahhoz, amely az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a létrehozásához vezetett 1950-ben" – figyelmeztetett, utalva a második világháború utáni hontalanok tömegére.

    El Hillo nagyobb nemzetközi szerepvállalást sürgetett a segélyezésben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Világélelmezési Programnak (WFP) egyetlen dollárja sem lesz arra, hogy 5 millió embernek élelmiszert biztosítson Szírián belül november elsejétől. Idén 2,9 milliárd dollárra lenne szükség a szükségeltek fedezésére Szíriában, de csak 908 milliót sikerült biztosítani. Az év hátralévő részében minimálisan 738 millió dollárra lenne szükség. (MTI)

  • A röszkei gyűjtőponton mára rengeteg mobilvécét kihelyeztek, persze még így is borzasztóan kevés van az itt lévő emberek számához képest, de azt mondták, korábban még ennyi sem volt. Nagyon rossz szag van a környéken.

    Újdonság még, hogy a gyűjtőpont sűrűjében ügyködő rendőrök már mind viselnek szájmaszkot, eddig ez nem volt így.

    A táboron kívül öt-hat klasszikus BKV-s csuklóbusz várakozik, egyesével töltik fel őket, ez viszonylag lassan megy. Nyugodtan, szervezetten várakoznak az emberek.

    A sínek mentén a határ felé gyalogolva azt tapasztaljuk, hogy van mozgás, de nem tűnik emberáradatnak. Szinte mindegyik csoportban van gyerek.

  • A rendőrség szerint 30 ezren vettek részt a koppenhágai menekültpárti tüntetésen, írja a Daily Star. A rendőrség szerint az eseményen minden rendezetten, nyugodtan zajlott. A tüntetők "Szívesen látjuk a menekülteket" és "Európa a Szíriához legközelebbi vidék" feliratú táblákkal vonultak utcára. Padborgban, a német határ mentén, ahol sok menekült átkelt Dániába, 400-an vonultak utcára, míg a helyi ellentüntetésen 150-en vonultak fel a helyi rendőrség szerint. A dán rendőrség, miután a menekültáradat miatt rövid ideig felfüggesztette a Németországból érkező vonatforgalmat, csütörtökön újra megnyitotta a forgalmat, azzal, hogy regisztráció nélkül átengedik azokat az országon, akik nem tervezik menedékkérelem beadását. De még Svédországban is, ami rengeteg menedékkérő úti célja, és ahol a szír menedékkérők már két éve automatikusan tartózkodási engedélyt kapnak, 1000-en tüntettek amellett, hogy az ország tegyen még többet a menekültek befogadásáért.

  • Európai szolidaritáson alapuló közös menekültpolitika kidolgozásáért, valamint egy Nyugat-Európába vezető magyarországi tranzitfolyosó kialakításáért kezdett tüntetést a Migráns Szolidaritás Csoport (Migszol) szombaton négykor Budapesten, a Keleti pályaudvar előtt.

    Az este nyolc óráig tervezett tüntetés egy Európa-szerte szervezett sorozat keretében szorgalmazza a menekültek befogadását, a szervezők a rendezvényen koncertekkel szeretnék kifejezni örömüket a civil társadalom aktivitásáért. Az eseményre megfogalmazott felhívásukban többek között követelték, hogy senkit ne deportáljanak Szerbiába. A szervezők a tüntetés elején több nyelven, a magyar mellett például angolul és arabul is köszöntötték a demonstráció résztvevőit. (MTI)

  • Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter fejenként ezer eurós támogatást ígért azoknak a településeknek, amelyek szálláshelyeket hoznak létre 2017-ig annak a 24 ezer menekültnek, akiket az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer alapján Franciaország befogad. 

    A belügyminisztérium szombaton egyeztetett azokkal az önkormányzatokkal, amelyek önkéntes alapon befogadnak menekülteket. A 36 ezer településből hétszázan vettek részt az eseményen, köztük ötven nagyváros képviselője, egyebek mellett Párizsból, Marseilles-ből, Lyonból, Bordeaux-ból, Nantes-ból. Támogatni kell a bátor önkéntes településeket, amelyek nagyvonalúan látják a jövőt – mondta Manuel Valls miniszterelnök a tanácskozás záróbeszédében. 

    Hollande államfő hétfőn jelentette be, hogy Franciaország 24 ezer menekültet fogad be a következő két évben. A francia hatóságok még aznap jelezték, hogy szolidaritásból átvesznek ezer önként jelentkező menekültet a szomszédos németektől, de a francia menekült- és hontalanügyi hatóság embereinek a héten csak ötszáz embert sikerült meggyőzniük, hogy a németeknél rosszabb gazdasági helyzetben lévő Franciaországban nyújtsák be a kérelmüket. Akik mégis eljöttek, azokat átmenetileg három, Párizs környéki településen szállásolták el a Francia Vöröskereszt és humanitárius szervezetek segítségével. A menedékkérelmük gyorsított elbírálása után aztán átköltözhetnek az önkormányzatok által önkéntesen felajánlott lakásokba. 

     (MTI)

  • Orbán lemaradt az európai egyesülésről

    A Frankfurter Allegmeine Zeitung (FAZ) és a Der Spiegel is a menekültválsággal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal szombaton. 

    A konzervatív FAZ vezércikkében Reinhard Müller arról ír, hogy

    ha a magyar miniszterlnök úgy vélekedik, senki nem követelheti meg, hogy hazája megváltozzon, akkor lemaradt valamiről: az európai egyesülésről.

  • Hatalmasra sikerült a szolidaritás napi tüntetés Londonban. Végleges számok még nincsenek, de akár több tízezer ember is részt vehetett a rendezvényen, amelyen a menekültek befogadása mellett demonstráltak a résztvevők. A magyar verzió délután 4-kor kezdődik a Keletinél. 

  • Volner János, a Jobbik pártelnöke szombaton azt kérte Pintér Sándortól, hogy javítsa a rendőrség a déli határon szolgálatot teljesítő rendőrök élelmezését, és a területen dolgozó civil szervezeteket arra kérte, támogassák a rendőröket élelmiszerekkel és vízzel.

    Az ORFK sajtószóvivője erre úgy reagált, hogy

    naponta mintegy 5000 kalóriát tartalmazó ételt kapnak a déli határszakaszhoz vezényelt rendőrök.

    A szóvivő szerint a két váltásban dolgozó rendőrök naponta háromszor étkeznek, ami azt jelenti, hogy egyszer meleg és kétszer hideg élelmet kapnak. A hideg ételcsomagok tartalmaznak például felvágottat, zöldséget, gyümölcsöt, kiflit vagy zsömlét, míg a meleg ellátmány levesből, főételből, gyümölcsből és desszertből áll - tette hozzá, azzal együtt legalább napi 3 liter ásványvizet is kapnak kollégái.

    Összevetésül egy átlagos testtömegű felnőtt napi kalóriaigénye 2000 kalória. Az aktív fizikai munkát végzőknél (mint amilyenek például a határnál szolgálatot teljesítő rendőrök) azonban 4000 kcal/nap az átlagos energiaszükséglet.

  • A Szolidaritás Napja keretében Koppenhágában is sokan gyűltek össze, és álltak ki a menekültek mellett.

    Az elmúlt napokban egyébként körülbelül 3200 menekült érkezett Dániába, ami jelentős felfordulást okozott az egyébként nyugalmas és rendezett királyságban. A menekültek jelentős részének esze ágában sincs Dániában maradni: Svédországba igyekeznek, ami a magyaréhoz hasonló dilemmák elé állítja a jobboldali populista dán kormányt. Bővebben>>>

  • Nekik is kifejtette, hogy már nem tartja arabnak magát, csak szíriainak, mert el sem hiszi, hogy a többi arab ország tétlenül nézi, mi történik velük, ahelyett, hogy segítenének. (Nemrég magyaráztuk el, miért nem menekülnek az Öböl-országokba Szíriából Európa helyett a migránsok.) A riport egyébként Röszkén készült, elég megrázó benne például az is, amikor egy kisfiú elájul a tűző napon várakozó tömegben. És egy menekült szemszögéből is meghallgathatjuk, mit gondolnak az érkezők a közeli benzinkúton seftelő embercsempészekről, akikről mi is mutattunk nemrég videót.

    Marshal B (aki a Vice angol nyelvű videójának legvégén tűnik fel) azt is kifejtette, megérti, hogy az európaiak tartanak attól, hogy szélsőségesek, akár az Iszlám Állam követői is lehetnek a menekültek között. De elmondta, ők a halálból jönnek, és ha már egyszer sikerült idáig eljutniuk, eszük ágában sincs a halálba menni. Nekünk rappelt is Röszkén pár méterre az egyik csempészektől hemzsegő benzinkúttól, korábbi cikkünket itt olvashatja a hiphop Szíriából menekülő marsalljáról.

    Rapper // Röszke
  • A köztévé riportere ezt posztolta ma:

    Az ismerőseim itt, facebookon tudják, hogy én soha nem voltam egy nagy FB felhasználó, ritkán osztottam meg akár infot,...

    Posted by Hesna Al Ghaoui on 2015. szeptember 12.
  • Faymann szerint a legsötétebb időket idézi, ami Magyarországon történt

    A Spiegel interjút készített Werner Faymannal, amiben az osztrák kancellár Orbán Viktor tevékenységét a nácik fajelméletével hasonlította össze. Mint mondta,

    A menekülteket abban a hiszemben vonatokra rakni, hogy ők majd máshová utaznak, a legsötétebb időket idézi a kontinensünkön. 

    Faymann ezzel arra az esetre reagált, amikor a Keleti pályaudvarról Bécsbe tartó vonatról leszállítottak 500 menekültet Bicskénél, és arra akarták őket rávenni, hogy menjenek be a menekülttáborba. A menekültek egy napon keresztül éhségsztrájkoltak, majd kitörtek az állomásról és gyalog indultak el Ausztria felé.

    A vádakat visszautasította Szijjártó Péter külügyminiszter, és hétfő reggelre bekérette Ausztria budapesti nagykövetét.

  • A Keletinél is lesz eseménye a nemzetközi #refugeeswelcome megmozdulássorozatnak, amelyen 62 ezren vesznek részt Európa-szerte a Facebook alapján

    A Szolidaritás Napjának is nevezett rendezvény itthon 16:00-kor kezdődik a pályaudvarnál. A leírás szerint lesznek különböző szempontú beszédek a helyzet megoldási lehetőségeiről, és élő koncertek is, fellép többek között a Romengo, a Riddim Colony és Ladánybene 27. A fináléban pedig az egész a Bob Marley-féle Redemption Song közös éneklésébe torkollik. 

    A 20:00-ig tartó és az Aurórában folytatódó eseményre eddig 3500-an jelezték, hogy mennek. 

  • László Petra bocsánatot kért a felrúgott menekültektől

    Másodszor is megszólalt László Petra, aki két napja küldött először levelet a Magyar Nemzetnek. Második nyilatkozatában bocsánatot kért minden érintettől. Az operatőrnő levelét cikkünkben olvashatja

  • Sigmar Gabriel német alkancellár szerint Orbán Viktornak kötelessége betartania az európai jogot, és menedéket kell nyújtania a politikai menekülteknek. Gabriel szerint a magyar kormányfő nem engedheti meg, hogy a menekülteket annyira rossz viszonyok között tartsák és visszatoloncolják őket.

    A menekültek hatalmas tömegének Németországba történő beáramlásával kapcsolatban a szociáldemokrata politikus gyors európai megoldást szorgalmazott.

    Németország olyan helyzetbe került, amelyben már határokba ütközünk

    - utalva arra, hogy a menekültek beáramlásának sebessége szinte már problematikusabb, mint számuk.

  • a déli határon:

  • Az m1 tudósítója szerint csak ma délig nagyjából kétezer ember érkezett meg Hegyeshalomba, hogy átgyalogoljon az osztrák határ túloldalára. Nickelsdorfban rengetegen várakoznak, hogy felférjenek a buszokra.

  • cikkünk a témában:

    75 millió eurót szán Ausztria a menekültek integrálására

    Werner Faymann osztrák kancellár szerint Ausztria elég erős ahhoz, hogy megoldja a kialakult helyzetet. A kancellár ígéretet tett arra, hogy október közepéig minden alapellátásra jogosult menedékkérőnek biztos szállást biztosítanak, nem kell sátorban aludniuk. A tervek szerint sátrakat csak rövid ideig tartó vészhelyzet esetén állítanak fel. Jelenleg 2300 alapellátásban részesülő menedékkérő kapott sátrakban elhelyezést Ausztriában.

  • Már leginkább katonák állnak a vasúti síneknél, a rendőrök már inkább csak mászkálnak a környéken. A katonák 12 órás váltásban dolgoznak. Már állnak a cölöpök a vasúti sínek mellett, amire a kaput fogják felépíteni - erről azt mondták, hogy hétfőre készül el.

  • 9 film, amitől jobban megérti a menekültválságot

    Összeszedtük néhány olyan filmet, amelyeknek a segítségével néhány órán keresztül a háború elől menekülők, az átmeneti táborokba terelt, és az idegen országban, család nélkül újrakezdők szemszögén keresztül szemlélhetjük a világot. Némelyiket még gyerekkorunkban láttuk a tévében, némelyik óriási kasszasiker volt a mozikban, és olyan is van, amiket még csak filmfesztiválokon lehetett látni, de mindegyik itt felsorolt filmre érdemes egy új pillantást vetni most, hogy testközelből tapasztalhattunk meg a menekültválságot.

  • Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője szerint a rendőrség idén összesen már 1 068 személy ellen indított eljárást embercsempészés miatt. Valószínűleg ebben a számban még nincs benne az a szerb sofőr, akit ma kaptak el az M5-ös domaszéki felhatójánál, ő 4 szírt fuvarozott. És az az ukrán-magyar állampolgár sem, aki Körmendről vitt menekülteket Ausztriába a Police.hu híre szerint.