2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 0
Georgia 1
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mert nagy a dugó. A Thököly úton és a Dózsa György úton különösen. A Hernád utcánál ráadásul történt egy baleset is. Ez is lassítja a forgalmat. A rendőrök ide még nem érkeztek meg.

  • A Keleti főbejárata elé ült le sorban több tucat menekült, tapsolnak, skandálnak és a vonatjegyüket lobogtatják. Velük szemben rengeteg rendőr áll. Még mindig nem tudni, mire készülnek a rendőrök, annyi biztos, hogy sikerült a Keleti elé terelniük a tömeget.

  • Rekord mennyiségű, összesen 104 460 menekült érkezett Németországba az elmúlt hónapban, írja a Yahoo. Németország a legnagyobb befogadó az EU országai közül, az idén már 413 ezer embert regisztráltak az Easy rendszerében, amivel a kezdeti regisztrációt végzik a menekülteken, de a menedékérelem igénylése teljesen más procedúra. 

    Az összes Németországba érkező menekült közel harmada Bajorország területére érkezik. A németek további rohamra számítanak és az év végig közel 800 ezer bevándorló érkezésére számítanak. Ugyanakkor Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint egyre nagyobb problémák lehetnek a menekültek integrálásával, ugyanis közel 20 százalékuk analfabéta, és így sokkal nehezebben találhatnak majd munkát.  

  • Láthatóan egyre több a rendőr a Keletinél, épp most érkezett 5 kisbusz. A rendőrök a Thököly útnál is felsorakoztak, és új gyakorlat, de visszaterelik a menekülteket a főbejárat felé. Megkérdezik ugyanis az emberektől tudnak-e magyarul, aki nem érti a kérdést, annak mutatják, hogy forduljon vissza. A rendőrök valószínűleg egybe akarják terelni a menekülteket, és nem akarják, hogy szétszóródjanak.

  • Szerdától kezdve nem veszik őrizetbe azokat a szír állampolgárokat Csehországban, akik korábban menedéket kértek Magyarországon, és továbbengedi őket Németországba - közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivőjére hivatkozva az MTI. 

    Rendlová elmondta: a cseh döntés reagálás arra, hogy Magyarország nem fogadja vissza a cseh területen őrizetbe vett menekülteket.

    A hatóságok ezután csak kihallgatják a szíreket a helyi rendőrőrsön, de nem veszik őket őrizetbe és nem szállítják őket menekülttáborba, majd ezután menedéket ajánlanak fel nekik Csehországban.

    Amennyiben az érintettek ezt nem fogadják el, akkor szabadon engedik őket azzal, hogy hét napon belül el kell hagyniuk Csehország területét.

    Katerina Rendlová hangsúlyozta: a döntést nem lehet úgy értelmezni, hogy Csehország ezentúl

    szabadon átengedi területén a menekülteket

    de részleteket azonban nem közölt.

    Az új cseh intézkedés viszont nem vonatkozik azokra a szírekre, akik Csehország területére való megérkezésük előtt, nem kértek Magyarországon menekültstátuszt. "Őket továbbra is táborokba fogjuk szállítani" - jegyezte meg a szóvivő.

  • A rendőrök valamilyen akcióra készültek a Keletinél, de valószínűleg a menekültek várható ellenállása és a nemzetközi sajtó fokozott jelenléte miatt egyelőre visszavonultak – írta a Népszabadság. A lap szerint a 6. vágányon álló vonattal feltehetően a debreceni táborba vinnék a menekülteket. 

    A rendőrök jelenleg a menekültek kisebb csoportjait ellenőrzik a Keleti környékén. Némelyeket felraknak a Bicskére induló vonatra, másokat rabszállítóval átvisznek a Nyugatiba, és onnan indítanak útnak. Az átfogó akció még nem indult meg.

  • Újra indulhatott a forgalom, a rendőrök visszaszorították az útról a menekülteket, akik az előbb ellepték. A menekültek feltehetően azért indultak meg, mert a Bethlen Gábor utcánál a rendőrök igazoltatásba kezdtek, és a menekültek nem akarták engedni, hogy elvigyék társaikat rabszállítóval. 

  • Az Atv.hu robbantotta a hírt, hogy a volt miniszterelnök néhány napja egy-egy éjszakára menekülteket fogad be az otthonába. 

    Az első éjszaka egy tíztagú szír család érkezett, másnap hat szíriai kurd menekült aludt nálunk

    - mondta a lapnak Gyurcsány, akitől megtudhattuk azt is, hogy a menekültek kapnak vacsorát, majd másnap reggelit és útravalót, sőt a ruháikat is kimossák. A menekülteknek fogalmuk sincs persze, ki a magyar jótevőjük, angolul se tudnak, kézzel-lábbal kommunikálnak Gyurcsányékkal.

    Részletek ebben a cikkünkben.

  • Ma ugyebár azt nyilatkozta Czukor József berlini nagykövet, akit Orbán a külügyi főtanácsadójának kért fel, hogy "A kvóta, más szóval a menekültek elosztása is egy lehetőség. Természetesen ez is egy megoldás". 

    Pedig Orbán korábban őrültségnek nevezte a dolgot. A Miniszterelnökség most így magyarázza a helyzetet.

    Czukor József nagykövet szavait félreértették.

    A  magyar kormány egyértelműen és változatlanul elutasítja a kvótarendszert, többek között azért, mert egy ilyen szabályozás nem csak a menekülteket, de az embercsempészeket is tovább ösztönözné.

  • Egyre kaotikusabb a helyzet a Keletinél. A menekültek előbb hirtelen tömegesen a Thököly útra rohantak, és ellepték az utat. A forgalom megállt, a rendőrök most próbálják őket leterelni az útról. A menekültek folyamatosan kántálnak valamit arabul.

  • A rendőrség képekkel is illusztrálta, mennyire megfelelő.

    A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint augusztusban 235 ezer darab szendvicset, 1700 kilogramm felvágottat, 1175 kilogramm vajat, 100 kilogramm sajtot, 1800 darab májkonzervet, 250 kilogramm kenyeret, valamint 299 376 palack félliteres ásványvizet osztottak szét a menekülteknek. Hangsúlyozták, hogy a kisgyermekek részére a megfelelő mennyiségben biztosították a bébiételt, a tápszert, a babapiskótát, a háztartási kekszet, valamint a tejet, valamint, hogy augusztusig több, mint 1 milliárd forintott költött a kapitányság a menekülthelyzetre. 

  • A Keleti aluljárójában kell a Migration Aid irodáját keresni (online életet élőknek a szervezet frissülő adománylistáját követni), apró bökkenő, hogy a pár önkéntes már hullafáradt, és tárolási kapacitásaik és véglegesek. Állami, önkormányzati vagy egyházi szervezeteket most nem láttam.

    Ezért talán a legjobb és legegyszerűbb az, ha mindenki maga megy ki a Baross térre, és a lehető legeldugottabb sarokban heverő emberekhez odamegy egy "Hello!" kíséretében. És hogy mit vigyen?

    • Takarót, esetleg egy fölösleges polifoamot
    • Törölközőt 
    • Banánt, müzliszeletet, egyéb olyan nem romlékony élelmiszert, amit mondjuk egy kirándulásra csomagolna
    • Konzerveket, de az istenért, nehogy valaki löncshúst vigyen!
    • Mivel sok a kisgyerek, ezért érdemes a családoknak egy-egy törlőkendőt, kézfertőtlenítőt, esetleg csomag pelenkát is átnyújtani egy bátorító "Good Luck" kíséretében.
    • Ne lepődjön meg, ha - főleg a gyerekek - rárabolnak a csomagjára, inkább határozottan tartsa magát az igazságos elosztáshoz (ebben a szír meg afgán felnőttek készséggel segítenek)
  • Hamar elült a kisebb verekedés a Keleti aluljárójában. A rendőrök kb. 15 méterre álltak, de nem léptek közbe.

  • Prőhle Gergely: A magyarok nincsenek hozzászokva az idegen vallásokhoz

    És nincsenek felkészülve egy erős muzulmán közösségre - ezt próbálta megmagyarázni a német Süddeutsche Zeitung olvasóinak Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára egy interjúban. Arra a kérdésre, hogy miért nem lehet megtanítani a magyarokat a befogadásra, a helyettes államtitkár azt mondta: akár Németország példáján is lehet látni, hogy

    nem minden olyan csodálatosan egyszerű a más emberek és vallások integrációjában.

  • Mivel menekültet látott a Gubacsi híd közelében. Lehmann Viktor, a csepeli Jobbik elnöke a büntető törvénykönyv  354. paragrafusa alapján, jogellenes tartózkodás elősegítése miatt bejelentést tett a csepeli rendőrkapitányságon – írta a honlapján a Jobbik

  • cikkünk a témában:

    Válságról beszél a kormány, de válságstábot napok óta nem állít

    Káosz van és egymásra mutogatás a Keletinél, egyre nagyobb a menekültek és a hatóságok közötti feszültség, válságstáb azonban nincs. Még egy augusztus 20-i tűzijátéknál is előre kineveznek egy egyszemélyi vezetőt, aki felelőse és irányítója a különféle szervek együttes munkájának. Itt ilyen nincs.

  • A Fidesz szerint az MSZP, a DK és az Együtt a bevándorlók pártján áll, ha rajtuk múlna, mindenki mindenféle ellenőrzés nélkül ki-be járhatna Magyarországra és így az Európai Unióba, mondta Németh Szilárd, a Fidesz parlamenti képviselője. Azt mondta, hogy szerinte a felelőtlen európai uniós és hazai baloldali nyilatkozatok miatt alakulhatott ki a mostani helyzet a Keletinél. (MTI)

  • Legalábbis ezt írta a Hvg.hu. A vonattal utazó menedékkérők itt szállhatnak át Szegedről Debrecenbe, ám ma egy 50 fős csoport nem akart felszállni a vonatra, hanem Budapestre akartak eljutni - állítólag azt remélik, hogy így eljuthatnak Németországba. A tömeg békés volt, ám rengeteg rendőr vette őket körül. A lap a Migration Aid helyi szervezőitől úgy tudja, hogy a rendőrök lökdösni kezdték a menedékkérőket, majd végül felpakolták őket a debreceni vonat utolsó kocsijára, és folytatták útjukat. 

  • Többen összeverekedtek a menekültek közül a Keletinél az aluljáróban. Egyelőre nem sikerült kiderítenünk, miért ugrottak egymásnak, sokan állnak körülöttük.

  • Önkéntes orvosok teszik, amit az államnak kellene

    A Nyugati tranzitzónájában összerakott sátorkórházból néha ki kell lapátolni a sarat, aztán folytatják a menekültek gyógyítását. Vöröskereszt, civilek és orvosok, az állam nélkül.

    Önkéntes orvosok teszik, amit az államnak kellene
  • Ha már a református szeretetszolgálatot előbb megemlítettük, beszámolunk arról is, hogy a krisnások már jó ideje a helyszínen vannak, és ételt osztanak a Nyugatinál és a Keletinél is.

    • Az Ételt az Életért Program a Nyugati pályaudvaron körülhatárolt tranzitzóna megszüntetéséig, a reggelente befutó szerelvények utasait látja el több száz adag meleg reggelivel és teával. 
    • Emellett az átutazók előtt is nyitva áll a mindennapos városligeti nyilvános ételosztás, amely a Keleti pályaudvartól, valamint a Verseny utcától is hamar, rövid sétával elérhető. 
    • A beérkező adományokat (ruházat, tisztálkodószerek stb.) szintén továbbítják az arra rászoruló utazóknak. 

    „A Keleti pályaudvaron szerzeteseink emellett zenés mantrameditációval és lelki gondozói segítséggel próbálják enyhíteni a rászorulók lelki-mentális terheit” – közölte a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége.

  • Mondhatnák az egyenruhások, ha elfogadták volna a palackot a menekült kisfiútól, aki serényen kínálta végig a melegben posztolókat.

  •  Aki az Európai Uniót csak egy olyan közösségnek tartja, ahol kapni lehet valamit, ahol csak akkor működnek együtt, amikor pénzt kapnak és akkor nem, amikor problémák merülnek fel, ez a hozzáállás fenyegeti az európai közösséget

    – jelentette ki Sigmar Gabriel, német kancellárhelyettes szerdán délután.

    Gabriel hozzátette: „Az nem fog menni, hogy Németország, Ausztria és Svédország fogadja be a menekültek többségét, a többi 28 európai államnak is, lehetőségeihez mérten, be kell társulni. A nyitott határokat csak abban az esetben tudjuk tartósan fenntartani a jövőben, ha Európa megtalálja a közös politikát a menekültekkel szemben.”

    A kancellárhelyettes szerint éppen a kelet-európai országok profitáltak az elmúlt időszakban a legtöbbet a nyitott határok adta lehetőségből. A bevándorlási hullám okozta feszültséget egyre inkább súlyosbítja a menekültek befogadását előirányzó kvótarendszer körüli vita az EU egyes tagállamai között. A témában a legnagyobb ellenállás Kelet-Európában tapasztalható.

    Miközben Csehország, Szlovákia, Magyarország a kvótákat elutasítják, a német kancellár-helyettes most gyakorlatilag azt üzente meg ezeknek az országoknak: ha ezt az álláspontot fenntartják, nincs értelme a határok szabad átjárásáról beszélni az Eu-n belül a továbbiakban - adta hírül a cseh hírtelevízió.

  • Olaszország kész visszaállítani a határellenőrzést

    Olaszország a menekültáradat sújtotta Németország kérésére hajlandó visszaállítani az ellenőrzést az olasz-osztrák határon, Brennerónál. Fokozzák a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést a bolzanói, a bressanonei (brixeni) és a brennerói pályaudvarokon is.

  • Elég nagy a sor persze az Átlátszó által posztolt fotó szerint.

     

    ételosztás kezdődött a II. János Pál pápa téren #menekultek #budapest

    Atlatszo.hu (@atlatszo) által közzétett fénykép,

  • Vita alakult ki a menekültek és a rendőrök között az aluljáróban. Miután ki akarják takarítani az aluljárót, mindenkit kiterelnének, de egy több tucat férfiból álló csoport nem akart elmenni. Összekapaszkodtak és nem mozdultak. A rendőrök körülöttük álltak, de nem tudtak kommunikálni egymással. Végül ez a csoport is elindult.

  • Ezért most mindenkit megpróbáknak kiterelni onnan a rendőrök, állításuk szerint szakaszosan fogják elvégezni a takarítást. Sokan várnak a Keleti főbejárata előtt, az alúljáróban többen felszedték a pokrócaikat, összecsomagoltak, de tanácstalanságot látni az arcokon. A Migration Aid segítői is próbálnak segíteni a menekülteknek.

    Kitakarítják az aluljárót a Keletinél
  • Nyugodt a helyzet az osztrák vasúti pályaudvarokon, csaknem kétszáz ember töltötte az éjszakát a bécsi Westbahnhofon és a salzburgi főpályaudvaron - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szóvivője. A pályaudvarokon tartózkodó migránsokat a Vöröskereszt és a Caritas segélyszervezetek látták el.

    A Westbahnhofon már nem adományokat, hanem segítőket keresnek, többek között egy Facebook-csoportban lehet jelentkezni a pályaudvaron bevethető önkéntesek közé, a Doodle nyilvános szavazó szolgáltatást működtető oldalon pedig vasárnap estig már óráról órára beosztották maguk között az önkéntesek, hogy mikor teljesítenek "szolgálatot" a Westbahnhofon.

    Roman Hahlsinger bécsi rendőrségi szóvivő azt közölte az MTI-vel, hogy szerdán a Budapestről jövő vonatok menetrend szerint érkeznek Bécsbe. Naponta tizenkét vonat jár a magyar és az osztrák főváros között, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csaknem száz alkalmazottal segíti a helyszínen a migránsok eligazítását. A vasúttársaságot biztosították arról, hogy a vonatok nem túlzsúfoltan indulnak el Budapestről, így a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál zökkenőmentes lesz a szerelvények átadása az osztrák hatóságoknak.

    Az ÖBB szerdától a pályaudvarokon arab nyelven is tájékoztatja az utasokat a hangosbemondón.

  • Újabb tucatnyi menekült fulladt vízbe

    Legalább 11, feltehetően szír menekült fulladt vízbe az Égei-tengeren, miután két csónakjuk elsüllyedt Törökország és a görög Kosz sziget között. Az egyik csónakon 16-an voltak, közülük heten haltak meg, négyet kimentett a vízből a parti őrség, és még ötöt keres. A másikon hat, feltehetően ugyancsak szíriai menekült volt. Három gyerek és egy asszony fulladt vízbe.