új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az elmúlt napokkal szemben szerdán már nem ellenőriznek minden nagyobb járművet az osztrák-magyar határon, csak azokat, amelyeket gyanúsnak találnak. A burgenlandi rendőrségi szóvivő szerint vasárnap estétől szerda reggelig 24 embercsempészt fogtak el, akik 239 menekültet szállítottak.

    Az osztrák belügyminisztérium azután vezette be a szigorúbb ellenőrzéseket, hogy az osztrák A4-es autópályán múlt csütörtökön 71 halott migránst találtak egy elhagyott teherautóban.

  • Beszéltünk a rohamrendőrökkel szemben álló menekültek közül egy fiatal férfival, aki azt mondta, attól félnek, hogy a rendőrök el akarják őket vinni. Mint mondta, neki három családtagját vitték el feltehetően menekülttáborokba. Azt mondta, ő nem akarja, hogy elvigyék, Németországba akar eljutni.  „No Police" – skandálják.

    Skandálás a Keletinél
  • Ahogy azt korábban megírtuk, a pályaudvarokon segítő Migration Aid civil szervezet este 7 órára tüntetést szervez a Nyugati pályaudvarnál lévő Alexandra könyvesbolthoz, hogy így tiltakozzanak a kormány által benyújtott menekültügyi csomag miatt. A Not in my name, vagyis Nem az én nevemben nevű tüntetésre már 6200-an jelezték részvételüket a Facebookon.

    Mint felhívásukban írják, Magyarország jelenleg „egy nemzetközi szinten már 1945-ben megbukott állami retorikát folytat”, mert „embercsoportokat démonizálva zárt táborokat hoz létre, a katonaságot pedig a lakosság érdekére hivatkozva félelemkeltésre használja fel”.

    A tüntetés várhatóan 21 órakor a Parlament előtt ér véget, ahol a tüntetők virágokat fognak elhelyzeni – feltehetően az osztrák A4-es autópályán megtalált 71 megfulladt menekültre emlékezve.

  • A szembenállás egy fokkal feszültebb lett, több menekült elkezdett vizes palackokat dobálni a rendőrök felé. A rendőrök lassan, láncban hátráltak pár métert, aztán megálltak.

  • A hétfőn Magyarországról Bécsbe érkező, kb. 3650 menekültet több száz fős tömeg üdvözölte a Westbahnhofnál. A városban egyértelműen megmozdult valami az utóbbi időben, a menekülteket segítő önkénteshálózatnál összesen 1200-an jelentkeztek augusztus folyamán. Kedd délutánra annyi minden gyűlt össze, hogy az adományokat gyűjtő Caritas civil szervezet bejelentette: egyelőre nincs szükség több felajánlásra. 

    Hétfőn a városban tüntetést is tartottak az emberibb menekültpolitikáért. A rendezvény a vártánál népszerűbbre sikerült: húszezres tömeg demonstrált az menekültekkel kapcsolatos emberi bánásmódért. 

    Ehhez hasonló esemény ma Budapesten is lesz, a Migration Aid ma este 19:00-ra hirdetett meg tüntetést a Nyugati pályaudvarra. 

  • A brit gazdasági-politikai napilapban arról írnak, hogy a menekültáradat miatt olyan nyomás nehezedik az Európai Unió határországaira, mint még soha. A helyzetet súlyosbítja, hogy a schengeni országok közül néhányat, konkrétan például Görögországot az EU legsérülékenyebb kormányai irányítanak. A probléma része, hogy bár az övezet határai közösek, nincs közös belügyminisztérium, amely a biztonsági kérdéseket ellenőrizné és arányosan kezelné  a menedékkérelmeket. 

    A FT szerint amikor a dublini szabályokat elfogadták, az EU határországai még inkább a kivándorlás kiindulóországai voltak, nem pedig egy menekültválság frontállamai, így boldogan vállalták a dublini kötelezettségeket. Ez pedig most, éles helyzetben visszaütött. 

    A Financial Times úgy értesült, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a jövő héten új reformokat javasol majd az Uniós menekültpolitikához a menedékkérők tartós eloszlatása érdekében, de a lap szerint ez újabb heves politikai ellenállásba ütközhet. (MTI)

  • Újrakezdődött a spontán tiltakozás a Keleti pályaudvar Thököly út felőli oldalán, most oda vonult át közel száz menekült a rendőrsorfalhoz, fütyülnek, tapsolnak. A Keleti főbejáratánál álló több készenléti rendőr kezében sisak is látható.

    A Thököly oldalon húsz készenlétis várakozik kettes oszlopban. Kicsit távolabb a Thököly úti részt elzárja 25 készenlétis rendőr testpáncélban, a sisak az oldalukon.

  • „Ki adott engedélyt a tábor létrehozására Břeclavban? Miért nem tájékoztatták a lakosságot?” – így dühöngenek a helyiek, miután kiderült, hogy a cseh kormány Zastávce u Brna település után Břeclav mellett is sátrakat állít fel a menekülteknek. A lakosság egy része most a Facebookon tiltakozik, petíciót írnak, és azt tervezik, hogy a következő břeclavi képviselő-testületi ülésen nyilvánosan kérdezik meg: a város vezetése miért nem fejtett ki ellenállást a menekülttábor létrehozása ellen.

    Mint ismert: kedden éjszaka a cseh rendőrség 214 menekültet – ebből 61 gyermek  szedett le a Budapestről érkező vonatról a város vasútállomásán, akiket a délcseh kisvárosban helyeztek el egy szögesdróttal körbevett és állandó rendőri felügyelet alatt álló sátortáborban.

  • A Kökinél már voltak, akiket felraktak Debrecen felé tartó vonatra, de a menekültek többsége még mindig ott várakozik a rendőrök gyűrűjében. „Freedom, Freedom" – skandálják.

  • 11940233 10206061544515977 709268780 n

    Az okostelefon életmentő tud lenni annak, aki a háború elől menekül, de ehhez folyamatos töltésre is szükség van, ami nem annyira könnyű most a Keletinél. Viszont az AP és a román Digi közvetítőkocsijaitól több tíz elosztót vezettek ki, ezeknél tömörülnek most a telefonjukat töltő menekültek.

    11992445 10206061544555978 1003827895 n
  • Belefáradtak az emberek a skandálásba a Keleti főbejáratánál, most inkább csak lézengenek, vagy még inkább az árnyékban hűsölnek.

  • Szerdán hajnaltól a Keleti hatósági lezárása miatt a 73-as, a 76-os, a 80-as és a 80A trolik, valamint a 30-as, a 20E, a 30A és a 230-as autóbuszok nem érintették a pályaudvarnál a végállomásukat. 11 óra 17 perckor a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kiírta a Facebookjára, hogy megszűnt a hatósági zárás, ezért minden járat az eredeti útvonalán közlekedik.

  • Az egyik legnagyobb problémának az tűnik a Keletinél, hogy nem állítottak fel elég vizesblokkot, a környező boltokban és kávézókban pedig már sok helyen elromlottak, eltömődtek a vécék, sok nem is nyitott ki. Úgy írható le a helyzet, mintha egy fesztiválon öt darab (de tényleg annyi van) toi-toijal próbálnák biztosítani a szükségleteket.

    Az egyik helyen arról beszéltek, hogy a rendőrök a boltosoknak azt mondták, vegyenek fel egészségügyi maszkot, mert a több napja nem mosakodott menekültek egészségügyi kockázatot jelentenek. A pályaudvar Thököly út felőli oldalán mi is láttunk maszkos rendőröket, máshol nem volt ilyen a rendőrökön.

  • A Migration Aid mai adománylistája szerint nagy szükség lenne mindhárom pályaudvaron takarókra, polifoamokra és hálózsákokra. Ezenkívül

    • a Keletiben: cipőkre, gyümölcsre (alma, banán), borotvára
    • a Nyugatiban: szeletelt kenyérre, kockasajtra, müzliszeletre, cipőkre, zoknikra
    • a Déliben: vegetariánus és halas szendvicsekre, szénsavmentes ásványvízre, gyümölcsre.

    A részletes listát itt nézheti meg.

  • Freedom, freedom!
  • Traian Băsescu volt román államfő szerint Romániának el kell utasítania a migránsok átvételét más uniós országoktól, mert nem lesz képes integrálni őket, ahogy a „romákat sem tudta integrálni annyi évtizeden keresztül". Szerinte befogadásukkal biztosítani kell kulturális jogaikat, mecseteket és anyanyelvű iskolákat kell építeni nekik. A román elnöki hivatal egyik tanácsadója kedden bejelentette, Románia novembertől fogadja az önként vállalt uniós kvótarendszer szerint elosztott első menekülteket. (MTI)

  • Tarlós: A nem menekülteket hülyeség befogadni

    A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén elfogadta, hogy idén 373 millió forintot költsenek a Budapestre érkező menekültek fogadására. Csütörtökön megkezdik az eddigi három tranzitzónát felváltó központi átmeneti szociális zóna kialakítását a Verseny utcában.

    Kocsis Máté, a fővárosi önkormányzat rendészeti tanácsnoka elmondta, hogy a tábor nagyrészt sátrakból áll majd, 800-1000 főt fogad majd, és 10-12 nap alatt kiépül.
    Ugyanakkor a Keletiben szerda este közel 3000 menekült volt, a Nyugati és a Déli pályaudvarokon szintén százak töltötték az éjszakát. Tehát egyelőre nem látni, hogyan férnének majd el a Verseny utcában.

  • Fejenként 200 eurót, összesen közel 1,2 millió forintnyi összeget fizetett 19 szír embercsempészeknek, hogy Röszkéről Budapestre szállítsák őket, jelentette be a Csongrád Megyei Főügyészség. A migránsokat korábban mások kísérték át a zöldhatáron, és egy külföldi embercsempésznek fizették ki a pénzt. Két magyar férfi szombaton vette fel a szíreket a kisteherautójával a határnál, de nem messze a határtól megállították őket a rendőrök az autópályán. A két férfit egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. (MTI)

  • Csárdi Antal szerint

    egy keresztény vezetésnek keresztény módon kellene kezelnie a menekülthelyzetet.

    Az LMP-s képviselő arra kérte Tarlós István főpolgármestert, hasson Orbán Viktor miniszterelnökre, hogy jelentősen növelje meg a bevándorlási hivatal állományát, hiszen szerinte a létszámhiány az egyik oka a menekültek feltorlódásának.

    Csárdi a fővárosi MSZP-hez hasonlóan kiemelte, hogy ha a civilek nem végeznék el az állam és a főváros feladatát, akkor még súlyosabb következményekkel kellene szembenézni. Csárdi Antal szerint az államnak, illetve a fővárosnak az alapvető higiéniai feltételek biztosítása mellett legalább enni, inni adnia kellene a menekülteknek.

  • Kelet–Nyugat összeütközés jöhet Brüsszelben

    Az Európai Bizottság „hosszú távú” megoldása a mostaninál több kötelezettséget róna a tagállamokra menekültügyben. Németország is ezt erőltetné, de nekik túl lassú Brüsszel tempója. Angela Merkel kancellár kedden megint az asztalra csapott, és lényegében olyan álláspontról beszélt, ami a hónapokon át vitákat kiváltó, egyszer már elvetett kötelező kvótarendszerre utal. Úgy tűnik, hogy a német és a kvótarendszert elutasító magyar kormány is gyűjti a szövetségeit egy közelgő brüsszeli összeütközésre.

  • – morogta az orra alá a pénztáros a közeli gyorsétteremben, majd eltette a borravalót, amit az előttem álló szír srác hagyott ott. A Bethlen Gábor utcai gyorsétterem amúgy tele van menekültekkel. Az egyik alkalmazott elmondta, hogy lekapcsolták az áramot az összes aljzatban, mert mindenki itt töltötte a mobilját, közben pedig sokan a földön hevertek.

  • Gy. Németh Erzsébet úgy véli, hogy tétlensége mellett a kormány tehetetlensége és hisztériakeltése miatt is kezd kezelhetetlenné válni a menekülthelyzet. Mint mondta, a Demokratikus Koalíció szerint Tarlós István főpolgármesternek is felelőssége van abban, hogy a menekültek tisztességes körülmények között tartózkodhassanak Budapesten.

  • Az MSZP-s Horváth Csaba a fővárosi közgyűlés ülése előtti sajtótájékoztatóján azt követelte, hogy a kormány vegye át a menekültprobléma kezelését a civil szervezetektől. Szerinte elfogadhatatlan, hogy az állam helyett a civilek adnak ételt és más segítséget a menekülteknek.

  • A fővárosi közgyűlésben vitáznak a pártok a menekülthelyzetről. A jobbikos Tokody Marcell szerint helyi népszavazást kéne arról tartani, hogy akarnak-e az emberek tranzitzónákat a menekülteknek. Tokody ma is előállt a jobbikos javaslattal, miszerint az lenne Magyarország dolga, hogy a nyugatra tartó menekülteket felsegítsék a vonatokra. Szerinte Budapest nem menekülttábor,

    nem szeretném azt megvárni, hogy a felvadult migráns csorda lángba borítja fél Budapestet.

  • Őrizetbe vettek a rendőrök egy 24 éves román embercsempészt, aki 29 irakit, köztük 9 gyereket próbált Olaszországba csempészni. A Renault tehergépkocsit még hétfőn este 23 óra 35 perckor tartóztatták fel a székesfehérvári pihenőnél a NAV emberei. (police.hu)

  • Egy héttel az osztrák autópályán 71 holttestet rejtő teherautó megtalálása után az osztrák rendőrségnek sikerült egy újabb tragédiát megelőznie. Bécsben egy olyan furgont állítottak meg, amelyben 24 afgán menekült utazott. Az embercsempészek kívülről lezárták és lehegesztették az ajtókat, ablakokat. A raktérbe alig jutott friss levegő, és a menekültek maguk nem tudtak volna kiszabadulni a furgonból. Amikor megállították a furgont, a sofőr elmenekült. A rendőrök egy figyelmeztető lövést is leadtak, de nem tudták megállítani. Később nyomkereső kutyák találták meg egy bódéban, ahol elrejtőzött. A menekültek azt mondták: amikor bezsúfolták őket a furgonba, a vezető már benne ült, hogy ne láthassák az arcát. A 16-20 éves afgánok szabályosan egymáson ültek az út alatt. A rendőrség szerint közvetlen életveszélyben voltak. (Spiegel)

  • A Keletinél ezeket skandálja a tömeg:

    Freedom, Freedom!

    Szíria, Szíria!

    Aztán elkezdték végigmondani az összes országot: Pakisztán, Afganisztán, Mianmar. Végül pedig:

    Let's go! Germany, Germany!

  • A Keletinél az eddig fásultan üldögélők felálltak, és a főbejáratnál álló rendőrsorfalhoz vonultak. Nagyjából háromszázan vannak, fütyülnek, tapsolnak, ujjonganak, de nem mentek túl közel a rendőrökhöz.

  • Elvittek egy nőt a gyerekével a mentők a Kökiből, de mivel a sajtó csak messziről nézheti az eseményeket, egyelőre nem tudjuk, hogy mi bajuk volt. A nő férje nem akarta őket elengedni, és ebből kisebb vita támadt. Végül a férfit a két másik gyerekével elvitték a rendőrök, de nem tudni, hogy a felesége után a kórházba vagy pedig rendőrségi intézkedés történt ellene.

    A menekültek azóta is a freedom, freedom jelszót skandálják és tapsolnak, a kijelölt debreceni menekülttábor helyett Németországba akarnak menni. A rendőrök továbbra is körbeveszik őket, de nincs atrocitás.