2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az angol ITV operatőre szerint a helyzet borzalmas a Keletinél, de a magyar hatóságok teljesítményénél már látott rosszabbat. Kiemelte, hogy a rendőrök türelmesek és kedvesek. Valaminek történnie kell. Kíváncsi, hogyan oldják meg ezt a patthelyzetet. Rengeteg az újságíró és a tévétársaság: német, holland, francia, olasz. Néhol már többen vannak, mint a menekültek.

  • A szíriai polgárháborúban a kurdok helyzete különösen nehéz, hiszen Bassár el-Aszad elnök hadseregének ők éppúgy ellenségnek számítanak, mint az Aszad ellen küzdő Iszlám Állam harcosainak. És Törökország is fenntartásokkal kezeli őket, saját jelentős kurd kisebbsége miatt, amelynek önállósodásától tart.

    A három unokatestvér Aleppó három évvel ezelőtti ostromakor hagyta el a várost, ahonnan először az iraki Kurdisztánba menekültek, majd Isztambulon át ide. Céljuk Németország. Ők eddig elkerülték a rendőri ellenőrzést, a határról egyenesen Budapestre jöttek. Most csak várnak, bízva abban, hogy vonattal mégis továbbmehetnek.

    Semmi felszerelésük nincs egy kis hátizsákon kívül. Nyári ruhában vannak, a kövön alszanak, aggódnak, hogy mi lesz, ha a hidegebb idő előtt nem érik el úti céljukat.

  • Az egyiptomi gíroszos talán sosem gondolta, hogy egyszer Budapesten is arabul szolgálhatja ki vendégei ezreit. Karim sajnálja ezeket az embereket, akiknek a szabad ég alatt kell aludniuk, de az üzlete láthatóan elég jól pörög. Sokan euróval fizetnek.

    A menekültáradat másik nyertese a mobilfeltöltő kártyákat árusító bolt, ahol legalább nyolc méter hosszú sor áll. 

    A menekültek már messze nem csak a Keleti épülete körül vannak. Sokan a Bethlen Gábor utcába húzódtak be, az ottani telefonfülkében és az árnyékban pihennek.

  • A Keletinél összegyűlteket nézve nevetve mondta egy afganisztáni férfi, hogy ha ez a rengeteg ember Németországba ér, akkor az ország lakossága hirtelen megnő. Persze ő maga is Németországba akar menni. Külön nem okolja a magyar hatóságokat a kialakult helyzetért, csak konstatálta, hogy egyelőre nem mehetnek tovább vonattal. A rendőrök azt mondják nekik, hogy várják meg a kijelölt menekülttáborokban a menekültkérelem elbírálását. Ehelyett mindenki mielőbb Németországba menne. Információjuk nincs, nem tudják, mire és meddig is kell várniuk, hogy végül továbbvonatozhassanak.

  • A Keletinél lévő aluljáróban hézagmentesen táboroznak a menekültek, óvatosan lépdelve lehet csak haladni. Rengeteg a gyerek. A Migration Aid szerint kétezren lehetnek az egykori tranzitzónát már jóval meghaladó, a teljes aluljárót magába foglaló területen.

    A segélyszervezet szerint takaróra, babaápolási szerekre volna szükség. Rengetegen egy szál semmiben jutottak el Budapestig – még ha sokan csak az okostelefonokat használó, jól öltözött, pénzzel is rendelkező menekülteket veszik is csak észre.

  • Előzetesbe került az a román férfi, aki Németországba akart szállítani autóján négy szíriai állampolgárt. Az autóval az M1-es autópályán bukott le, közúti ellenőrzésen – közölte a Fejér Megyei Főügyészség.

    Ez a határ átlépése nélkül is államhatár jogellenes átlépéséhez nyújtott segítségnek, így embercsempészésnek minősül.

  • A Brandenburg tartományi Halbe befogadóállomásán harmincnyolcan szenvedtek könnyebb szem- és légúti sérülést, három felnőttet és nyolc gyereket elővigyázatosságból kórházba vittek. A támadó egy 28 éves német férfi, aki válogatás nélkül rontott rá felnőttekre, nőkre és gyerekekre. Végül leteperték, és bezárták egy szobába, amíg megérkeztek a rendőrök. (MTI)

  • Ezt mondta egy afgán menekült az Idnes.cz riporterének a Keleti pályaudvaron. Ahmed Iránon, Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül ért Budapestre.

    „Nem akarunk itt maradni, úgy érezzük, hogy itt senki nem törődik velünk, nem állnak ki mellettünk”. Arra a kérdésre, hogy hová akar menni, elmondta, bárhová, ahová maga után tudják hívni családját, végül kibökte: néhány ismerőse már Németországban van.

    A huszonhét éves Ahmed, aki Szíriából érkezett a feleségével pénteken, arról beszélt, hogy erdőket, tengert, embercsempészeket, maffiózókat és sok minden más akadályt kellett leküzdeniük, amíg ideértek és most arra várnak, hogy Magyarország megengedje, hogy vonatra szálljanak. Hozzátette, „ha ez nem történik meg hamarosan, akkor keresünk egy újabb embercsempészt, mert az még mindig jobb, mint itt várakozni”.

    A cseh média nagy terjedelemben számol be a magyarországi menekültválságról, a Keleti pályaudvarra több csatorna tudósítót küldött.

  • A Székesfehérvárra induló és onnan érkező vonatok Kőbánya-Kispest helyett Kelenföldön érhetők el a Kökinél lévő vasútállomás részleges lezárása miatt, miután az egyik peront lezárták. Az ott összegyűlt, legfeljebb száz menekültet rendőrök állják körbe.

  • Az állomás 4. és 5. vágánya közötti peront lezárták a rendőrök az ott összegyűlt menekültek miatt. A legfeljebb háromszáz fős csoportot a rendőrök pajzzsal felszerelkezve állják körül. Most csendben ülnek a menekültek, akik a Kiskunhalasról Debrecenbe tartó vonatról szálltak le, hogy továbbmehessenek Németországba.

    A vasútállomás többi része, a metró és a buszpályaudvar is zavartalanul működik, bár a parkolóban rengeteg a rendőrautó.

  • Újabb ezrek hajóztak Görögországba

    Nem áll meg a menekülthullám. A görög elnök megint segítséget kért az EU-tól. A múlt héten 23 ezer menekült jött Görögországba, ez 50 százalékkal több, mint két hete.

  • Itt a rendőrség közleménye arról, mi történik a Kökinél.

    „A Kiskunhalasról a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomására útba indított menekültkérelmet előterjesztett illegális határátlépők egy csoportjából 2015. szeptember 2-án 5 óra 20 perckor a Budapest, Kőbánya-Kispest vasútállomáson többen közölték, hogy nem hajlandóak átszállni a Debrecen felé tartó vasúti szerelvényre (a csoport kisebb része továbbutazott). Az illegális bevándorlók a vasúti sínpár mellett részben levetkőzve, részben gyermekeket maguk elé tartva, a magasba emelve azt követelik, hogy szabadon eljuthassanak Németországba.

    A vasúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette, ennek ellenére a vonatközlekedésben az érintett szakaszon változások várhatóak.

    A menekültkérelmet előterjesztők a menekültügyi eljárás ezen szakaszában Magyarország területén szabadon mozoghatnak, a hatóság kötelezésére azonban nyilvántartásba vételüket követően 24 órán belül meg kell jelenniük a számukra az ügyük elbírálásának idejére kijelölt befogadó állomáson. Az útba indított menekültkérelmet előterjesztők személyi szabadságukat korlátozó hatósági intézkedés alatt nem állnak.”

  • 15-20 szirénázó rendőrautó, rengeteg rendőr áll szemtanúk szerint a Kökinél, ahol mintegy háromszáz menekült áll a vasúti peron 4. és 5. vágánya között, két vagon között reggel hat óta. A menekültek skandálnak, az arab szövegek mellett vélhetően ugyanazt, amit tegnap – és ma reggel is egy 150 fős csoport – a Keletinél: Freedom, Germany, jelezve, hogy mielőtt Németországba szeretnének távozni.

  • Csongrád megye déli részén 1957 határsértőt, köztük 353 gyereket tartóztattak föl kedden a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve. A legtöbb embert most is is Röszkénél állították elő, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Országszerte tiltott határátlépésért kedden 2284 embert fogtak el a rendőrök, hat gyanúsítottal szemben embercsempészet miatt, két esetben közokirat-hamisításért indult büntetőeljárás. (MTI)

  • Több forrásból is olyan híreket hallani, hogy a pénteki magyarromán focimeccs után az ultrák egyes csoportjai azon törik a fejüket, hogy esetleg majd jól kimennek balhézni a menekültekhez a Keleti pályaudvarra. Azok után, hogy Bősön a szlovák és magyar szélsőjobb majdnem együtt tüntetett a szíriai menekültek ellen, én már egy románmagyar összeboruláson sem lepődnék meg a nagy közös gyűlöletben – csak hát a pályaudvar körüli rendőri jelenlét alapján nem valami fényesek az esélyeik még akkor sem, ha összefognak egymással.

  • Álmosan ébredeznek a Keletinél a menekültek. Egy ötvenfős csoport már skandálgat arabul a pályaudvar lezárt főbejárata előtt, de a többség csak várakozik.

    A rendőrök el akartak vinni egy családos férfit, mert már lejárt a magyar hatóságoktól kapott papírja, de menekülttársai gyülekezni kezdtek a rendőrök körül, akik végül utasítást kaptak, hogy inkább hagyják a fickót. Az ilyen kiemelésekből komoly feszültség keletkezne, ez biztosan nem fér bele a továbbutazásuk lehetővé tételét követelő tömeg türelmébe.

  • Sem a menekültek, sem az őket segítő Migration Aid-önkéntesek nem tudják, mi lesz azoknak a menekülteknek a vonatjegyével, akik hiába vásárolták azt meg, vízum és egyéb papírok nélkül nem engedik őket tovább Bécsbe és Münchenbe. Többekkel beszélgetve a Keletinél elég egyértelmű, hogy teljes a káosz.

    Többen azt mondják, ők úgy hallották, vissza fogják kapni a pénzüket, mások viszont csak legyintenek. Az egyik család azt magyarázza, ők négyszer vettek jegyet négy főre, de egyszer sem fizették nekik vissza. Most pedig már a rendőrök be sem engedik őket a pályaudvarra. Két szír srác pedig arra panaszkodott kétségbeesetten, hogy ők már tényleg semmit nem akarnak a Keletinél, csak visszakapni a pénzüket, mert az utolsó euróikból vásárolták meg azokat, és semmijük nem maradt. 

  • Nincs változás a keddi helyzethez képest a Keleti pályaudvaron: a menekültek továbbra sem mehetnek be az épületbe, így a vonatok nélkülük mennek tovább. A rendőrök személyi vagy útlevél útlevél és – a vízumköteles országok állampolgárainak esetében – vízum ellenében engedik a vonatokhoz az utasokat.  A tranzitzónában továbbra is bő kétezer ember – köztük rengeteg gyermek – várakozik arra, hogy továbbmehessen vonattal Bécsbe, majd Németországba, ahogyan ez hétfőn történt. 

  • A schengeni határellenőrzési kódex előírásainak megfelelően dolgozik a rendőrség, olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság MTI-hez elküldött közleményében.

    Arról is beszélnek, hogy

    • a Keleti pályaudvar területén ezentúl polgárőrök erősítik a folyamatos és állandó rendőri jelenlétet, mert a bevándorlók létszáma drasztikusan megnövekedett az elmúlt öt napban. 
    • a magyar, a német és az osztrák rendőrség közös járőrei továbbra is rendszeresen ellenőrzik a Budapest, Bécs és München között közlekedő vonatokat. A magyar és a szlovák rendőrség közös járőrszolgálata pedig a Budapest és Pozsony között közlekedő személyszállító vonatok ellenőrzését végzi.
  • Ezt egy szír menekült mesélte, aki öt-hat társával aludt lent a Baross téri aluljáróban. Elmondta, hogy összesen 26 napja vannak úton, hétfőn érkeztek Magyarországra, és az első éjszakájukat még az utcán töltötték. Keddről szerdára azonban a Keletinél lévő tranzitzónában húzták meg magukat:

    Ez sem túl jó, de még mindig kellemesebb, mintha az utcán kellene aludni.

    – mondta. És hogy mivel foglalkozott otthon? Számítógépes mérnök volt, társai pedig egyetemisták. Mindenképpen tovább akarnak menni Németországba, ahol Hamburg és Dortmund az áhított végállomás.

  • Részben ők maguk.

    Kedd este végignéztük, hogyan is történik a takarítás a Keletinél: maguk a menekültek szedik a szemetet. Hogy elég nagy mocsok van, az igaz, viszont sokkal sokkal nagyobb lenne, ha ők nem gyűjtenék maguk után szemeteszsákba a szemetet. Csak a keddi nap folyamán legalább 30-40 darab gyűlt össze a nagy szemeteszsákokból, ezek főleg PET-palackokkal vannak tele. A csikkeket és kisebb csokispapírokat első körben nem szedik fel, csak a nagyobb darabokat, a kisebbeknek seprűvel esnek majd neki. A módszer elég hatékonynak tűnik.

  • Az angol Guardian arról ír kedden megjelent cikkében, hogy a köztévé nem mutathat menekült gyerekekről készült képeket, felvételeket híradásaiban. Hozzájuk is eljutott az a múlt héten kiszivárgott kép, amin látható, hogy az adástervben a migráns témájú szegmenshez azt a megjegyzést fűzte valaki, hogy gyerek ne legyen a demón, vagyis az anyagon.

    Az MTVA később azt a választ adta, hogy kiemelten fontosnak tartják a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályokat, és „a szerkesztői szabadság gyakorlásának lehetőségével élve az adott szerkesztő kérheti, hogy ne szerepeljen kiskorú személy a képi anyagokban”.

    • Kedden nem engedték a menekülteket felszállni a nyugati vonatokra, a Keleti pályaudvart délelőtt kis időre lezárta a rendőrség. Később újra elindult a vonatközlekedés, de csak személyivel lehet bejutni a pályaudvarra. Vagyis a menekülteket nem engedik be.
    • Bajorországban kedd estig összesen 3500 menedékkérőt regisztráltak, 2500-an a hétfői vonatokkal érkeztek Magyarországról Ausztrián át.
    • Kedd este az ORFK közleménye megerősítette: betartják a schengeni szabályokat és a nyugatra induló vonatokat is átvizsgálják menet közben. Tehát a menekülteknek esélyük sincs vonattal továbbmenni, ahogy hétfőn még megtehették.
    • A menekültek elégedetlenek, hogy nem kapnak információt, folyamatosan tüntettek a Keleti főbejárata előtt, ülősztrájkkal is próbálkoztak. Merkel nevét skandálták többször is, és arról beszéltek, nincs bajuk a magyarokkal, de engedjék már tovább őket.
    • Attrocitás nem történt, noha egy csapat szkinhed is megjelent zászlóval. Ahogy punkok is: ők a nap fő látványosságai voltak a szíreknek, akik még sosem láttak ilyen frizurákat.
    • A szélsőjobboldaliak a szlovákiai Bősnél is tüntetni akartak, először a magyarok, majd a szlovák szélsőségesek. Utóbbiak akcióját a rendőrség megakadályozta.
    • Közben Bulgáriában elkapták a 71 áldozatot követelő osztrák tragédiát okozó embercsempész-banda hatodik tagját is. Állítólag ezzel már az utolsó felelős is megvan.
    • A menekültválság miatt rendkívüli csúcsot tartanak a visegrádi országok kormányfői pénteken. Orbán Viktor csütörtökön találkozik az EU vezetőivel. Kedden a magyar külügy és EU-s politikusok oda-vissza üzengettek.
    • Angela Merkel Spanyolországot is meggyőzte, hogy fogadja el a menekültkvótás javaslatát. Ezt a magyar kormány elutasítja. Lengyelország viszont hajlandó engedni.
    • Kedd estére a Keleti pályaudvari tranzitzóna megtelt, háromezren aludtak a pályaudvar körül és az aluljáróban. Sokan azért mentek oda, mert hallották, hétfőn innen mentek a vonatok. Végül olyan túlzsúfoltság alakult ki, hogy az élelmiszerből és a vízből is komoly hiány alakult ki.
  • Svájcban unatkoznak, nem jönnek a menekültek

    A svájci határőrség, rendőrség és a média már teljes fegyverzetben várja a menekültek rohamát, csakhogy azok egyelőre nem jönnek. A buchsi határállomás Svájc és Lichtenstein határán fekszik, de itt érkeznek az alpesi országba az Ausztria felől érkező vonatok. Kedden reggel az első budapesti vonatról három menekült szállt le, és később se sokkal több. (Neue Zürcher Zeitung)

  • Elsősorban  Leszboszról két komphajó fedélzetén mintegy 4200 migránst visznek kedden késő este és szerdán kora reggel Pireuszba, Athén kikötőjébe. A menekültek többségét Leszbosz legnagyobb városának, Mitilininek a kikötőjében veszik fel. A görög kormány igyekszik tehermentesíteni az Égei-tenger keleti medencéjében található szigetet, ahol mintegy 15 ezer migráns vár a továbbutazásra. (MTI)

  • Nem akarták hazaengedni a punkokat a gyerekek

    A punkok persze jó punk módjára lenyúlták cigivel meg kajával a szír menekülteket, de a lényeg, hogy ők voltak a nap sztárjai a pályaudvar előtt ragadt szírek körében.

  • A leterelés ellenére nem megy le mindenki a tranzitzónába, az aluljáróba: van, aki a Keleti bejáratánál, a lépcső alatt-előtt ágyazott meg magának éjszakára. Ők nagyjából 50-60-an lehetnek, valószínűleg nem szeretnék lekséni a vonatot, ha estleg váratlanul mégis elindulna valamikor. Erre azonban most elég kevés esély látszik. A pályaudvar oldalában is sokan alváshoz készülődnek.

  • Nagyjából 2500 menedékkérő érkezett Bajorországba vonaton Magyarországról kedd délutánig. A német szövetségi rendőrség este ismertetett adatai szerint hétfő reggeltől összesen 3500 új menedékkérőt regisztráltak a tartományban. Bajorországban soha korábban nem regisztráltak másfél nap alatt ennyi menedékkérőt, pedig a tartomány a Németországba vagy Európa északi részébe igyekvő menekültek két fő útvonalának találkozásánál fekszik. Bajorországban éri el Németországot az úgynevezett balkáni migrációs útvonal és a menekülteknek a Földközi-tenger felől észak felé tartó áramlása is. 

    A rekord a Magyarországról menedékkérőket szállító vonatok miatt állt elő. A BR bajor közszolgálati médiatársaság adatai szerint Münchenbe mintegy 1900 menedékkérő érkezett vonattal Magyarországról, további 600-an pedig az osztrák határnál fekvő Rosenheimbe. (MTI)

  • A cseh belügyminiszter szerint ha a a menekültek száma több ezerre emelkedne, a cseh kormány a hadsereg és a büntetés-végrehajtás segítségét is kérné - jelentette ki Milan Chovanec kedden. "A problémát meg kell oldani, mégpedig ma, elsősorban Magyarországnak, Szlovákiának és Ausztriának. Készek vagyunk együttműködni" - mondta Chovanec. A belügyminiszter nyilatkozatában arra reagált, hogy a cseh rendőrség keddre virradóra 214, Magyarországról vonaton érkezett menekültet vett őrizetbe a dél-morvaországi Breclav vasútállomáson.

  • Politikai válság van, nem menekültválság

    Nem az a gond, hogy jönnek a menekültek, hanem az, hogy a kormányok kapkodnak és hisztériáznak. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Nils Muižnieks  az Indexnek küldött írásában azt is elmondja, mit kellene tenni.