Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szombat reggel elengedték a magyar hatóságok azt a két horvát vonatvezetőt, akik áthozták a migránsvonatot Magyarbólyba, írja a horvát sajtóra hivatkozva a Bama.hu. A horvát miniszterelnök szombaton kilenckor Pélmonostorban találkozott a masinisztákkal.

  • Angela Merkel és a németek mellett kínai nyelvterületen is a magyarok az unió legnagyobb humanitárius krízisének főszereplői. A tajvaniak számára készült magyarázó videóban Merkel is megkapja a magáét, lefejezi a ISIS, agyonveri a CDU, de a magyarok ikonikus figurája az igazi negatív hős. Tajvanban kicsit keverik az európai zászlókat, de az N1 tévé rugdosó operatőrnőjét kiválóan rajzolják. Őt egyszer páncélököl semmisíti meg, majd a menekülteket szállító vonat tapossa el. Így látják a válságot Tajvanon.

    Tajvani animáció a menekült válságról
  • Szombaton délelőtt újra megnyitották az Ásotthalom-Királyhalom (Backi Vinogradi) határátkelőhelyet - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Szenti Szabolcs.

    Az utasok naponta 7 és 19 óra között vehetik igénybe az átkelőt. A röszkei autópálya- és a röszkei közúti határátkelőhely továbbra is zárva van. A magyar-szerb határon azt követően kellett lezárni a három átkelőt, hogy a hét elején jogszabályváltozások és a határőrizet szigorítását követően migránsok ezeken keresztül próbáltak magyar területre jutni.

  • Tizenegy gyanúsított letartóztatását és házi őrizetét kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség a röszkei közúti átkelőnél történt tömegzavargás miatt, írja az MTI.

    Szanka Ferenc közölte, hat gyanúsítottal szemben előzetes letartóztatás, öt ember ügyében a házi őrizet (esetükben ez a befogadóállomást jelenti) elrendelésére tett indítványt az ügyészség a röszeki zavargás miatt. A vád ellenük tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott határzár átlépés.

    Egy őrizetbe vett férfi esetében több más, súlyosabb bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ennek tisztázása a további nyomozás feladata.

    A röszkei közúti átkelőnél szerda délután történtek miatt 18 ember ellen indult eljárás, közülük három külföldi újságíróval szemben a rendőrség megszüntette a nyomozást.

    Szombat reggelig a rendőrség további 45 migráns bíróság elé állítását kezdeményezte határzár tiltott átlépése miatt. Ügyükben soron kívül, gyorsított eljárásban dönt a Szegedi Járásbíróság - tudatta a csoportvezető ügyész.

    Migránsok egy csoportja szerda délután döntötte be a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra. A köveket, fadarabokat, palackokat dobáló embereket a rendőrség könnygázzal és vízágyú bevetésével visszaszorította, és visszaállította a kerítést.

  • A határátkelőnél, ahol éjszaka nagyjából 3000 menekült érkezett Horvátországból, most nem látni menekülteket. A határ magyar oldalán viszont nagyjából harminc rendőrautó várakozik, egy ott lévő rendőr azt mondta, időről időre próbálnak információt kapni arról, érkeznek-e újabb menekültek Zágráb felől, de nem tudnak nekik semmit mondani. Közben azt láttuk, hogy ezekben a percekben több katonai jármű hajtott el a határ felől Nagykanizsa irányába a 7-es főúton.

  • cikkünk a témában:

    A honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes tartalékos katonák részleges behívását

    A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben szombaton az MTI-vel.

  • Péntek éjfélig 1100 menekültet fogott el a szlovén rendőrség. Őket regisztrálták és táborokba szállították, írja az Index.hr.

  • Órák óta nem érkeztek menekültek Horvátországból a beremendi határátkelőhöz, pedig a magyar hatóságok készen állnak, 15 busszal, rendőrautókkal, mobilvécékkel, mentőautókkal várják az újabb hullámot. A menekülek valószínűleg jelenleg a szerb-horvát határon vannak, és a nap folyamán később hozzák majd őket a magyar-horvát határra a horvát hatóságok.

  • Több mint harminc busz érkezett 2400 migránssal Szentgotthárdra péntek estig, írja a Bama.hu. Szombat hajnalban befutott egy vonat is 1200 menekülttel, majd 8 óra körül újabb vonat érkezik. A menekültek nem mentek be a befogadóállomásra, hanem átsétáltak Ausztriába.

  • Az m1 tudósítója Tovarnikból, a szerb-horvát határról jelentkezett. Azt mondta, folyamatosan szállítják el onnan a Szerbiából érkezett menekülteket, de folyamatos az utánpótlás is. A horvátok adatai szerint pénteken 12 ezren érkeztek a horvát-szerb határon, ma újabb négyezer menekült várható oda.

  • Szombatra virradó éjjel mintegy háromezer illegális bevándorlót szállítottak Horvátországból buszokkal a Letenye-Gorican autópálya-határátkelőre. Ötvenöt autóbusz érkezett péntek estétől a letenyei határátkelőhöz, ezekről a hatóságok magyar buszokra ültették át az utasokat. Az utolsó jármű hajnali negyed 6-kor indult el a határról, ahol mindvégig nyugalomban zajlott a migránsok fogadása. Az MTI úgy tudja, hogy a buszokkal Szentgotthárdra, illetve Vámosszabadiba, regisztrációs pontokra vitték tovább a Horvátország felől érkezőket.

  • Ezt az m1 helyszíni tudósítója jelentette most.

  • Az osztrák hatóságok lezárták az 1. számú főúton a K2-es (Hegyeshalom-Nickelsdorf közút) kis határátlépési pontot Hegyeshalomnál a gépjármű forgalom elől – olvasható a police.hu-n. Ausztriába az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési ponton keresztül lehet eljutni.

  • A köztévén imént egy infocsíkban feltüntetett adat elég magas szám ahhoz képest, hogy a rendőrség pénteken, éjfél előtt nem sokkal kiadott közleményében még egy ötezres szám szerepelt (ami szintén rendkívül magas érték).

  • A magyarországi Barcs és a horvátországi Virovitica (Verőce) között most tartották volna meg a tradicionális határfutást, ám a menekültválság körüli feszültség miatt az most elmarad, olvastuk a Sonline.hu-n.

  • Mintegy ezer menekült érkezett szombatra virradó éjjel a dél-burgenlandi, rábakeresztúri (heiligenkreuzi) határátkelőre azok közül, akiket a horvát-magyar határról szállítanak át, és megérkezett az első csoport az észak-burgenlandi Nickelsdorfba.

    Rábakeresztúrról autóbuszokkal Bécsbe és Grazba, Nickelsdorfból a bécsi Westbahnhof pályaudvarra vitték tovább a menekülteket. Az osztrákok szombaton Rábakeresztúrnál "néhány ezer", Miklóshalmánál pedig mintegy ezer további érkezőre számítanak.

    A menekültek péntek délután lépték át a magyar-horvát határt horvát rendőrségi kísérettel, onnan Vámosszabadiba, illetve Szentgotthárdra, regisztrációs pontokra szállították őket tovább. Az osztrák Vöröskereszt a helyszínen van, a hadsereg sátrakat állított fel a befogadásukra. (MTI)

  • A menekültválság pénteki eseményeinek legzavarosabb és legellentmondásosabb története a magyarbólyi állomásra migránsokat szállító vonattal érkezett 36 (első írek szerint 40) rendőr ügye volt. Az össze-vissza beszélő magyar és horvát illetékesekről itt cikkeztünk; új fejlemény, hogy még éjjel Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a Jutarnji List című horvát lapnak nyilatkozva a miniszter azt mondta: a rendőrök Magyarországgal egyetértésben a rend fenntartása érdekében kísérték a migránsokat, de Magyarország nyilvánvalóan úgy döntött, hogy "meghamisítja és kiforgatja" ennek e megállapodásnak az értelmét. (MTI)

  • A szlovén rendőrség péntek este könnygázzal oszlatta szét azt a több száz fős migránscsoportot, amely harcos horvát és szlovén jogvédők támogatásával Horvátországból át akart jutni Szlovéniába Harmica átkelőhelynél. Szlovén rohamrendőrök előzőleg útját állták a migránsoknak, akik a Szutla határfolyó egyik hídján akartak bejutni az országba. A feszült helyzet mintegy egy órán át tartott. (MTI)

  • Nem mindenki ment tovább a Gyékényes és Zákány térségében Magyarországra érkezett menekültek közül Nagykanizsára. A Sonline.hu beszámolója szerint több száz migráns tartózkodik jelenleg Zákányban. Ebben a csoportban sok volt a gyermek, akik közül sokan elaludtak, amint átértek a határon, így őket nem indították útnak. Körülbelül kétszázan lehetnek, szír, afgán, szomáliai, pakisztán menekült is van köztük.

  • Éjjel is jönnek Horvátországból a menekültek Beremendnél

    Rendőri biztosítás mellett magyar buszokra szállnak át. Innen az osztrák határhoz viszik őket.

    Éjjel is jönnek Horvátországból a menekültek Beremendnél
  • Korábban hírt adtunk arról, hogy nagyjából negyven busszal érkeznek menekültek a Letenye-Gorican határátkelőhöz. Az m1 éjféli híradójának helyszíni jelentése szerint 43, többségében zágrábi rendszámú busszal nagyjából 3000 migráns érkezett a határhoz.

  • Egy négyéves kislány vesztette életét útban Törökországból a görög Leszbosz szigete felé csütörtökről péntekre virradó éjszaka, amikor a 15 menekülttel megterhelt csempészcsónak felborult. Tizennégy menekültet sikerült kimenteni – írta az Anadolu török hírügynökség. Az egyelőre azonosítatlan, de minden bizonnyal szíriai gyermek holttestét péntek reggel találták meg a török partoknál.

    A tragédia alig két héttel azután történt, hogy a hároméves Aylan Kurdi ugyanebben a régióban vesztette életét, hasonló körülmények között.

    Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) szerint az elmúlt öt hónapban 42 ezren indultak Törökországból a tengeren Görögországba, a Földközi tengeren pedig összesen 300 ezren vették célba Európát. Közülük legalább 2500 ember életét vesztette.

  • Erről Bakondi György, a kormányfő biztonságpolitikai főtanácsadója beszélt Beremenden. Azt mondta, hogy a magyar horvát határszakaszra tervezett 41 kilométer hosszú szakaszból este hatig 28 kilométer készült el, de a további 13 kilométer is megépül éjfélig, a területen 500 katona dolgozik. Emellett folytatják a rendes kerítés építését, míg Beremenden tranzitzónát hoznak létra.

  • Így jött meg a példátlanul határsértő vonat

    830 menekültet hozott 40 horvát rendőr Magyarbólyra péntek este. Bakondi György példátlan határsértésnek nevezte a történteket, amely után a mozdonyvezetőt őrizetbe vették, a rendőröket lefegyverezték, a vonatot lefoglalták. A kormányfő biztonságpolitikai főtanácsadója szerint előzetes figyelmeztetés nélkül érkezett a vonat, bár a magyar fél láthatóan készült rá, az akció a helyszínen egyeztetettnek tűnt. Valószínűleg Ausztria felé vitték a magyar vonatra átszállított menekülteket.

    Így jött meg a példátlanul határsértő vonat
  • Negyven, migránsokkal teli horvát autóbusz sorakozott fel péntek este kilenc óra után a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya határátkelőnél, ahol több tucatnyi rendőr, illetve magyar buszok is várakoznak - közölte az MTI tudósítója. A Horvátország irányából Magyarország felé sorakozó buszok kivétel nélkül zágrábi rendszámúak, jó néhányon a horvát főváros közlekedési vállalatának rövidítése, a ZET is jól olvasható. A buszok tele vannak menekültekkel, akikre a magyar oldalon öt-hat autóbusz vár.

    Egy átlagos busz kapacitásával és azzal számolva, hogy menekültek jellemzően többek vannak egy-egy buszon és vonaton, mint ahány férőhely van, úgy lehet becsülni, hogy akár 2000 menekült is érkezhetett a határra.

    A határátkelő forgalma ennek ellenére zavartalan, mindkét irányba folyamatos az átkelés, csupán a magyar határig hozott külföldiek nem hagyhatják el a buszokat. Azt látni, hogy a magyar rendőrök irányításával szállítják át egy-egy magyar járműre a migránsokat, de azt nem közölték, hogy a buszokkal hova viszik őket.

  • Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója este 10 után jelentette be, hogy a mai napon eddig 4400 menekült lépett be Magyarországra. Beremendre 21 buszt rendeltek ki értük.

  • Az első befutott busz után még további tizennégyet várnak a vámosszabadi menekülttáborba péntek éjszaka. Az első buszon körülbelül 100 menekült és két rendőr is utazott. Kérdés, hogy benn maradnak-e éjszakára a táborban a menekültek, vagy rögtön indulnak a győri vasútállomásra. (Kisalföld)

  • Hat méter magas dupla kerítést látogatott meg Győri Enikó Ceutában. A madridi magyar nagykövet az afrikai kontinensen fekvő spanyol város 1998-ban felhúzott műszaki határzátrának megtekintése után az MTI-nek elmondta: Európa tanulhat abból, ahogy Spanyolország déli határait védi.

    A város marokkói határát 8,7 kilométeren határolja az afrikai bevándorlás visszaszorítását célzó kerítés.

    Spanyolország nem azért emelte a kerítést, "mert szeretnek falak mögött élni, hanem mert lehetetlen helyzetet produkált az élet" - mondta Győri, aki egy évvel ezelőttig a külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkári pozícióját töltötte be.

    Győri szerint azonban nem elég a 24 órás határzár technikai fejlesztése, a hatákony ellenőrzéshez szükséges Marokkó és Spanyolország együttműködése is. Egy egyezmény alapján Marokkó visszafogadja az illegális határátlépőket, és beszélt arról is, hogy Spanyolország részt vesz a marokkói határőrök kiképzésében.

    Győri szerint a spanyol vezetés érti a magyar álláspontot menekültügyben, mert tudják, hogy „mit jelent a külső határon lenni, ráadásul egy bonyolult helyzetben, őket is sokat kritizálták különböző emberi jogi szervezetek".

    Spanyolország esetében valóban csökkent a menekültáradat: 2006-ban még 39 ezren jöttek a zöldhatáron, tavaly már csak 7800-an. Igaz, a tapasztalat szerint ez EU-s szinten csupán más irányt adott a menekültáramlatnak, népszerűbbé vált Olaszország, majd Görögországon át a balkáni útvonal.

  • 40 horvát rendőrt fegyverezett le a magyar rendőrség

    A rendőrség elvette a Magyarbólyra érkező, menekültekkel teli vonatot kísérő horvát rendőrök fegyvereit. A mozdonyvezetőt tiltott határátlépés gyanújával letartóztatták.

  • Talán kicsit kisebb intenzitással, mint délután, de így is sűrűn érkeznek a buszok Horvátországból az újabb menekültekkel. A koreográfia ugyanaz: begördülnek a horvát buszok, magyar részről rengeteg katona és rendőr kíséretében az utasok átszállnak a magyar buszokra, közben az önkéntesek ételt és italt osztogatnak nekik.