2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több embert is megkérdeztem arról, miért nem mennek tovább Horvátországba a lezárt szerb-magyar határról. Azt mondták, félnek, hogy valójában nincs is nyitva a horvát határ, hogy ez csak a játék: elviszik őket buszokkal az egyik zárt határról a másikra. 

    Egy afgán fiú azt mondta, hogy ő semmiképp nem akar Szerbiában maradni, mert minden ismerőse és sok családtagja Németországban él, az pedig nem opció, hogy visszamenjen Afganisztánba. "Inkább meghalok itt a határon, minthogy visszamenjek", mondta. Szerinte egyébként lesz még konfliktus a határon a rendőrökkel, mert a menekültek fáradtak, frusztráltak és nem értik, miért nem léphetnek be az EU-ba.

  • Szerb rendőrök sorfalat állnak a horgosi kerítéstől körülbelül 100 méterre, a Duty Free Shop magasságában. Nem engednek be senkit, aki menekültnek tűnik, csak a sajtót.  A határ túloldalán teljes testpáncélos magyar rohamrendőrök állnak pajzsokkal, félkör alakban egy vízágyú körül. Mielőtt a szerb sorfal felállt, több menekült a magyar rendőröket kérdezgette, hogyan tudna tovább menni Nyugatra.

  • Összesen 29 ember vettek őrizetbe a határzáron áttörő menekültek közül, köztük egy azonosított terroristát is, erősítette meg az M1 hírét Bakondi György, a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója szerda este egy sajtótájékoztatón. 

    Az ORFK viszont a Hvg-nek azt mondta, a terroristának minősített férfi a többieket biztatta arra, hogy törjék át a kerítést, és ez a cselemény kimeríti a terrorizmus fogalmát, azaz a férfi nem korábban követett el terrorcselekményt, hanem a rendőrség definíciója szerint ma délután.

  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megdöbbenését fejezte ki szerdán amiatt, hogy Magyarország visszafordítja a menekülteket, és vízágyúval, könnygázzal akadályozza bejutásukat az Európai Unióba. Az UNHCR számára rendkívül megdöbbentő és elszomorító látni, hogy vízágyúval és könnygázzal akadályozzák meg szíriai menekültek bejutását az Európai Unióba, köztük gyermekes családokat, amelyek már olyan sokat szenvedtek - hangzik a szervezet nyilatkozata.

    António Guterres főbiztos arra kéri a magyar hatóságokat, hogy biztosítsanak akadálytalan bejutást az embereknek, mivel a háború és üldözés elől menekülnek. Ellentmond az UNHCR ajánlásainak az a magyar politika, hogy visszaküldik Szerbiába a menekülteket, noha Szerbia nem képes megbirkózni a jelenleg beáramló, nemzetközi védelemre szoruló emberek tömegével - idézi az MTI a főbiztosságot.

  • Az Európa Tanács főtitkára megnyugodhat, Magyarország minden európai jogszabálynak és normának megfelelően jár el - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter este az MTI-vel. A tárcavezető arra reagált, hogy Thorbjörn Jagland, az ET jelenleg Svédországban tartózkodó főtitkára a svéd távirati irodának nyilatkozva élesen bírálta a magyar migrációs politikát.

    Szijjártó arra is reagált, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy szerdai New York-i sajtótájékoztatón kijelentette: "sokkolt az a látvány, ahogy ezekkel a menekültekkel és migránsokkal bántak, ez elfogadhatatlan". Szijjártó közleményében kiemelte: agresszív bevándorlók támadtak magyar rendőrökre, akik közül tizennégyen megsérültek. "A rendőrök pajzsaikkal védték azt az anyát és egyéves gyermekét, akiket az agresszív tömeg magával sodort. Sajnálom, hogy az ENSZ főtitkára nem a valós tények alapján foglalt állást" - fogalmazott a miniszter.

  • Hollandiában átmeneti befogadótáborokat alakítanak ki a menekültek számára, a létesítményekben több ezer embert tudnak majd elhelyezni. A német határnál fekvő Nijmegenben a következő napokban sátrakat és bungalókat állítanak fel, ezekben nagyjából háromezer menedékkérő kaphat helyet - jelentette be szerda este a település vezetése az MTI szerint. 

    Amszterdamban szerdán egy sportcsarnokot nyitottak meg a menedékkérőknek, 350 férőhellyel, és a napokban a holland fővárosban további 1500 ember elszállásolására alkalmas átmeneti táborokat alakítanak ki. A főleg szíriaiakból és eritreaiakból álló menekültáradat miatt túlzsúfoltak a holland befogadóközpontok, több száz menekültet így átmenetileg laktanyákban, vásárcsarnokokban és hajdani börtönökben helyeztek el.

    Hollandiába csak a múlt héten több mint 3 ezer menekült érkezett, vagyis kétszer annyian, mint az azt megelőző héten. Idén több mint 35 ezer menedékkérőre számítanak az országban. A holland igazságügyi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy a rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fog végezni a határon az Európai Unióba irányuló megnövekedett menekültáradat miatt.

  • Embercsempészek elleni fellépést célzó határozattervezetet terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Nagy-Britannia, a testület már a jövő héten szavazhat a dokumentumról - közölték diplomáciai források szerdán. A nevük elhallgatását kérő illetékesek elmondták, a dokumentumot kedden nyújtották be a testületnek. Tájékoztatásuk szerint a tanács már a következő héten szavazhat a tervezetről, még az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának megnyitása előtt  - írja az MTI.

    A határozattervezet felhatalmazná az európai uniós hatóságokat, hogy a líbiai partokhoz közeli nemzetközi vizeken átvizsgálják a gyanús hajókat, és elfogják az embercsempészeket. A bizonyítottan embercsempészetre használt hajókat a tengeren le is foglalhatják. Ez az eljárás az Európai Unió három fázisból álló tengeri művelete második fázisának felel meg. Az első fázist az információszerzés, a másodikat a nyílt tengeren végrehajtott műveletek, a harmadikat a líbiai területen végrehajtott műveletek, csempészhajók megsemmisítése jelentik.

    Diplomaták szerint London vonakodik az ENSZ-felhatalmazást a harmadik szakaszra is kezdeményezni, mert ahhoz Líbia hozzájárulására is szükség van, és erre az észak-afrikai országban, ahol rivális frakciók fegyveres harcot folytatnak egymással, egyelőre nincs kilátás.

  • Megindult a magyar rendőrsorfal, és felsorakozott közvetlenül az államhatárra, a sorompóhoz. A sorompónál eddig egy kisfiú ült, aki a Vöröskeresztnek azt mondta, az apukája átjutott Magyarországra, de a tízfős család nagyobb része Szerbiában maradt. A kisfiút szinte elsodorták a rendőrök, és most a lábuk között üldögél.

  • A határkerítéstől távolabb több mint ezer menekült van Horgosnál, többen vannak, mint tegnap. A hangulat nyugodt, a szerb rendőrök vizet és ennivalót osztogatnak az embereknek, mindenki vacsorázik. A magyar rendőrökhöz legközelebb egy iraki fiú ül a földön. A levegőben terjengő égett gumiabroncsszag és néhány mentőautó emlékeztet csak a délutáni konfliktusra.

  • cikkünk a témában:

    Spanyolországban lesz fociedző az elgáncsolt szír menekült

    Spanyolországban, Getafe városában lesz fociedző az a szír menekült, akit az N1TV operatőre, László Petra gáncsolt el, miközben fiával a karjában szaladt a rendőrök elől Röszkénél – jelentette be a Madridtól délre található kisváros polgármestere szerdán.

  • Nincs nagy sor Hegyeshalomnál, az M1-es autópályán nagyjából 300 méter a torlódás, írja a police.hu. Az 1-es főutat is megnyitották az osztrákok, torlódás eddig nem alakult ki.

  • Rendőri erősítést küld Belgrád a magyar határhoz, hogy távolabb tereljék a migránsokat a határkerítéstől, jelentette be Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter. A szerb rendőröket azért vezényelték a határra, hogy megakadályozzák a magyar rendőrök elleni támadásokat, és „humánus, tiszteletteljes módon" elválasszák őket a kerítéstől és a magyar rendőrségtől, állt a közleményben.

    Hozzátette, a szerb fél mindent megtesz annak érdekében, hogy újabb incidens ne történjen, de azt szeretnék, ha magyar kollégáik „kevésbé agresszíven lépnének fel a migránsokkal szemben", hiszen akkor könnyebb lenne irányítás alatt tartani a helyzetet. Elmondta azt is, hogy azokat a migránsokat, akik arra igényt tartanak, elszállítják a magyarkanizsai pihenőhelyre, ahonnan tetszőleges irányba indulhatnak tovább.

    Nebojsa Stefanovic közleménye szerint Szerbia tiltakozó jegyzéket küldött szerdán Magyarországnak azért, mert a magyar hatóságok szerb területen is könnygázt vetettek be. A szerb belügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy szeretnék megakadályozni és elkerülni, hogy a menekültek szerb területről köveket dobáljanak a magyar rendőrök felé, vagy gumiabroncsokat gyújtsanak fel, illetve hogy bárki is Szerbiából egy másik ország hatóságait támadja. (MTI)

  • Huszonegy afganisztáni és iráni migránst adtak át a szlovén hatóságok a magyar rendőröknek. A Muravidéki Magyar Rádió tudósítása szerint a bevándorlók három családhoz tartoztak, hat-hét nő és egy kisgyerek is volt köztük.

    A menekülteket múlt pénteken fogták el, többségüket Magyarországon regisztrálták. A magyar hatóságok nem közölték, hogy a Szlovéniából átadott menekülteket hová szállítják. (MTI)

  • Az Európa Tanács főtitkára magyarázatot kért a migránsválság miatt elfogadott magyar törvénymódosításokra. Thorbjorn Jagland levélben kérte Orbán Viktort, hogy adjon magyarázatot a múlt héten elfogadott törvénymódosításokra.

    „Írtam Orbán Viktor miniszterelnöknek azért, hogy magyarázatot kapjak az új jogszabályokra és gyakorlati alkalmazásukra” — mondta Jagland a Reutersnek adott interjújában. „Az embernek nincs joga illegálisan átlépni egy határon. Joga van azonban a tisztességes eljáráshoz, ahhoz, hogy a saját nyelvén szólhasson, és hogy megértse, mi folyik a bíróságon” — tette hozzá Jagland.

    Magyarországnak kötelessége megvédeni azokat, akiknek védelemre van szükségük. Nem lehet egy határt teljesen lezárni. Ez egy hatalmas visszalépés Európa részéről.

  • Horgos 2-nél 5-600 rendőr van a magyar oldalon. A szerb oldalon az M1 tudósítója szerint sokan a kerítéstől néhány száz méterre sátrakat vertek fel. Ott úgy tudják, három gyerek jutott át a kerítésen. Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter azt mondta, azt akarják elérni, hogy a menekültek visszamenjenek Magyarkanizsára.

  • Persze egy gyorsan pörgő hírfolyamnál előfordulnak elgépelések, sőt tartalmi hibák is, de azért mégis elég vicces, hogy a Reuters közös szír-magyar határt vizionált, amikor azt írta ma, hogy a magyar katonai járművek felsorakoznak Szíria határánál:

    Persze akinek van egy kis kattanása a konteókra, abban felmerülhet, hogy a Reuters esetleg tud valamit, amit mi nem, és Orbán Viktor ennyire komolyan gondolta, hogy a menekültválságot Szíriában kell megoldani. Aztán a Reuters persze javított a twit kommenjei alatt, hogy valójában Szerbiát akartak írni. 

  • Szerbiában Szabadkánál leterelik Tompa felé az autókat, nem lehet eljutni Röszkéhez.

  • Hosszú interjút adott a menekültkérdésről Orbán

    Mi pedig folyamatosan fordítjuk, itt lehet olvasni.

  • Négy országban csaptak össze a menekültek a rendőrökkel

    Magyarország nem az első európai ország, ahol a menekültek konfliktusba kerültek a rendfenntartó szervekkel. Hasonló jelenetek zajlottak le az utóbbi hónapokban Görögországban, Macedóniában, Franciaországban, sőt, Dániában is.

  • Állítólag egy terroristaként számon tartott férfit is elfogtak a magyar rendőrök a migránsok között. Az M1 erősen feltételes módban megfogalmazott értesülése szerint terroristagyanúval tartóztattak le valakit a magyar hatóságok — de még a közmédia is hangsúlyozta, hogy ezt az értesülést egyelőre senki nem erősítette meg.

  • Amiben azt írják:

    „A rendőrök tartják az államhatárt és uralják a helyzetet.

    Továbbra is rendőrök alkotnak élő kerítést a Röszke II. közúti határátkelőhelyen, ahol 2015. szeptember 16-án a magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott agresszív tömeg kövekkel, fadarabokkal, palackokkal, égő ronggyal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket. A támadókat a rendőrök minden esetben visszaszorították.

    A Röszke II. közúti határátkelőhelyen bekövetkezett, a Magyarországra betörni szándékozó tömeg jogellenes cselekménye közben 14 rendőr is megsérült a bevándorlók által használt gázspraytől és a rendőrök felé dobált tárgyaktól.

    A rendőrség továbbra is megerősített erőkkel, az arányosság elvét szem előtt tartva fékezi meg a támadókat, védi a magyar államhatár és az Európai Unió külső határát.  A magyar rendőrség továbbra is tiszteletben tartja az államhatárra vonatkozó hazai és nemzetközi előírásokat."

  • Az ENSZ főtitkára elítélte, hopgy a migránsok ellen a magyar rendőrség könnygázt használt Röszkénél.

    Sokkoló volt látni, hogy bánnak ezekkel a menekültekkel

    — mondta Ban Kimun a magyar hatóságok fellépéséről.

    „Ez elfogadhatatlan” — tette hozzá a főtitkár a BBC híradása szerint.

  • Két kamionnal kenyeret és vizet hoztak a menekülteknek a szerbek a horgosi határátkelőhöz, ezért óriási tülekedés és verekedés alakult ki. Helyszíni tudósítóink szerint ahhoz a röszkei ételosztós hasonló jelenet, mint ami a múlt héten bejárta a világsajtót.

  • cikkünk a témában:

    Magyar rendőrök vertek szerb tévéseket, egyikük kórházba került

    A szerb állami média, az RTS honlapja  azt állítja , hogy szerda délután fél hat körül Horgosnál a magyar rendőrök megverték őket, és eltörték a felszerésüket. Kolléganőjük, Jovana Đurović sérülései olyan komolyak, hogy a szabadkai kórházban kellett ellátni.

  • Gyerekek is kaptak a könnygázból
  • Nyugalom van a régi horgosi határnál, a menekültek hátrébb vonultak oda, ahol tegnap lesátraztak. Egy-két menekült néz csak farkasszemet a határ túloldalán álló többszáz magyar rendőrrrel.

  • "A csempészek határozzák meg az útvonalat, nem a emberek. A cél egyértelmű: Németország vagy a skandináv országok, illetve néha Ausztria is szerepet játszik az afgánok térképén. Nyilvánvaló, hogy az útvonal már nem a magyar-szerb határon fut. Másfelé fognak menni. Ezért határoztuk el, hogy a Romániával közös határra is kerítést építünk. De a horvát határ bizonyos pontjára is kerítést fogunk állítani." - mondta Orbán Viktor több külföldi lapnak adott interjújában, aki azt is elárulta, beszélt a belügyminiszterrel, Pintér Sándorral, és már vannak erre tervek.

  • Franciaország nem fog habozni visszaállítani átmenetileg a határellenőrzést, ha az szükségessé válik a következő napokban vagy hetekben — mondta Manuel Valls francia miniszterelnök a a nemzetgyűlésben.

    Valls élesen bírálta a kelet-európai országokat azért, hogy elutasítják a menekültek elosztásáról szóló uniós javaslatot. Emlékeztetett arra, hogy Franciaország minden kelet-európait befogadott, amikor a kommunista diktatúra elől menekültek el.

    „Egyesek azt mondják, hogy mindent be kell zárni. Aki ezt mondja, az behunyja a szemét a menekültek előtt, akik a kapuinknál halnak meg. Mások ennek az ellentétét fogalmazzák meg, azaz mindent ki kell nyitni. Aki ezt mondja, az a valóság és a francia társadalom nehézségei előtt hunyja be a szemét. Az én dolgom és a kormányé az, hogy tisztán lásson” — mondta Manuel Valls.

  • A botok, kövek, vizespalackok mellett gázsprayt is használtak a kerítésnél a menekültek a rendőrök ellen, mondta Csiszér-Kovács Viktória, a rendőrség szóvivője az M1-en. A korábbi szerb tiltakozásra reagálva azt mondta, tiszteletben tartják a határt, nem lőttek át vízágyúval szerb területre.

    Bakondi György korábban azt mondta, 20 rendőr sérült meg, a rendőrségi szóvivő most 14-et mondott, többségük könnyebben. Ő is elmondta, hogy a korábban a kerítésnél kitartó 50 fős csoport már visszahúzódott. A magyar rendőrök kétsoros sorfalat állnak.

  • Egyre több menekült jön el csomagokkal a régi horgosi határátkelő közeléből, ahol a menekültek korábban áttörték a határzárt és a rendőrség vízágyúval és könnygázzal verte vissza őket.  A menekülteket a szerb rendőrök bátorítják arra, hogy induljanak el, és buszok is jönnek értük. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezek a buszok hova viszik őket, de feltehetően Horvátországba.