Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Elhúzódó menekültválságra készülhet Európa

Élő
2015-09-29T094045Z 196515701 LR1EB9T0QVMN3 RTRMADP 3 EUROPE-MIGR

A legfontosabbak

2015. szeptember 26., 13:18
Milanovic újra határzárral riogat
2015. szeptember 26., 12:27
Egyre nehezebben bírják az osztrákok
2015. szeptember 26., 08:03
Péntek: 8159
2015. szeptember 25., 09:47
Ez lehet az új Szíria
2015. szeptember 24., 12:21
Merkel állandó kvótarendszert sürget
2015. szeptember 22., 01:18
Ez történt hétfőn
2015. szeptember 21., 12:30
Millióktól tart Orbán
2015.09.25. 12:28

Fontosabb részletek

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szerbiával jó a viszony, az ország úgy viselkedett, ahogy az egy tagjelölt országtól elvárható. Orbán szerint ez a jó viszony csak akkor ingott meg, amikor "nemzetközileg jegyzett terroristák vezetésével bűnözők fizikai erővel megtámadták a magyar határt és az azt védő rendőröket", és Szerbia ezt nem akadályozta meg. Orbán szerint ez nemcsak politikai kérdés, hanem kollegialitási kérdés is.  

  • Délre 58888 ember lépett be Horvátországba szeptember 16. óta – közölte a horvát belügyminiszter, Ranko Ostojić. Reggel ez a szám még csak 55 ezer volt, péntek éjfélre minden bizonnyal meghaladja a 60 ezret is.

  • Hamisak és minden alapot nélkülöznek azok az állítások, amelyek szerint Soros György vagy a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatta volna olyan kiadványok előállítását vagy terjesztését, amelyek segítik az embercsempészetet, ahogyan valótlan állítás az is, hogy bárkit hazája elhagyására biztatna az Alapítvány.

  • Egy újságíró azt kérdezi, nincs-e már most is korridor, hiszen a menekültek Horvátországból Magyarországon elég könnyen eljutnak Ausztriába, kérdezte egy német újságíró. Orbán szerint ez nem korridor most: azt feltételezik ugyanis, hogy Horvátország mint uniós állam regisztrálja a menekülteket, akik így juthatnak tovább. Ha a magyar zöldhatár ellenőrizhetővé válik a kerítés által, akkor lehet szabályos rendszerről beszéli, mondja Orbán. 

  • Ha csőtörés van a lakásban, mi elkezdjük szétosztani a vizet lavorókba, ahelyett, hogy szerelőt hívnánk, aki megszünteti a csőtörést, mondja Orbán a kvótákról.  

  • A magyar nemzeti érdek az, hogy Magyarországon az történjen, amit az emberek szeretnének. Ezt képviseli a magyar kormány, válaszolja Orbán egy újságírói kérdésre. Ha a demokratikusan megválasztott vezetés és a nép véleménye között nagy lesz a különbség, akkor a menekültválság már a demokrácia válságához is vezet. Nem az nemzeti érdek, hogy a menekültek bárhova eljussanak, csak ne Magyarországra. Mindegyik másik ország eldöntheti, hogy befogad vagy nem menekülteket. 

  • Orbán azt mondja: a magyar-szlovén határon csak felmérést végeznek, tisztítják a területet. Ott nem lesz kerítés, legfeljebb olyan katonai mobilsáncok, amiket a szlovákok is alkalmaznak. Mivel a szlovén-magyar határ Schengenen belül van, minden lépést egyeztetünk velük és ott semmiképpen nem lesz fix kerítés. 

  • Szerbia felé egyértelmű a helyzet, hiszen az az EU külső határa. Horvátország bonyoltabb ügy, hiszen az EU-s ország és Angela Merkel szerint így az EU-n belül is kerítés épül. Nincs annyi drót, amennyire nekünk szükségünk lenne, Kínából is kell már beszerezni a szükséges mennyiséget, de hamarosan Magyarország is kialakít olyan kapacitásokat, hogy maga tudjon előállítani elég alapnyagot ehhez. A kerítés így nem lesz egységes arculatú, de a célnak megfelel.  A védelemre 60 milliárdos keretet nyitott a magyar kormány.

  • Orbán szerint mély emberségről tettek tanúbizonyságot a menekülteket fogadó civilek Európában, de utána jönnek a problémák. El kell majd valahogy látni ezeket az embereket. Magyarország nem akarja lezárni a magyar-orsztrák határt, ehhez kell, hogy meg tudjuk védeni a külső schengeni határokat Szerbiánál vagy Horvátországnál. A déli magyar ahtárnál lehet megvédeni Ausztriát vagy Bajoroszágot. Ha ezt nem tesszük, akkor megszűnik Schengen, és mindeki az EU-n belül védi majd meg a határait. 

  • Kárpátaljára akart eljutni az a tizenkét nigériai férfi, akiket a kijevi Boriszpil nemzetközi repülőtéren vett őrizetbe az ukrán rendőrség. A migránsok egy isztambuli géppel érkeztek, és azt állították, hogy egy focicsapat tagjai, és egy helyi meccsre tartanak.

    A határőröknek gyanús volt, hogy se nem várja őket senki a reptéren, se nem hallott senki az állítólagos focimeccsről. Ráadásul a nigériaiaknál nem volt annyi pénz, amennyi a törvényben előírt minimum, hogy beléphessenek az országba.

    Az álfocistáktól ezért megtagadták a belépést, és visszatoloncolják őket egy következő járattal NIgériában. Az nem derült ki, miért is akartam Kárpátalja megyébe eljutni, talán abból az irányból terveztek belépni az Európai Unió területére.

    (MTI)

  • Egyre átláthatatlanabb, hogy mi is folyik a szerb és a horvát kormányok között. Ranko Ostojić belügyminiszter elmondta, hogy nem fogják feloldani a szerb járművekre bevezetett horvát határzárat, ha csak:

    • Szerbia fel nem hagy a menekültek szállíttatásával
    • Nem nyitja meg a magyarokkal együtt a horgosi-röszkei határátkelőt
    • Nem vonja vissza a horvátokra bevezetett kereskedelmi szigorításokat

    A szerb sajtó viszont arról cikkezett, hogy legkésőbb hétfőre újra járható lesz a szerbek számára a határ. Állítólagos diplomáciai forrásaik arra alapozták ezt, hogy Brüsszel megfedte a horvátokat a tilalmazás miatt.

    Ostojić szavaiban viszont nyoma sincs annak, hogy erre tényleg hajlandó lenne:

    Egyszerűen felhúz, amikor azt hallom, hogy nem szállítják a menekülteket a horvát határhoz. Az emberek belépnek Görögországba, Macedóniába, majd Szerbián át idejönnek. Honnan potyognak hozzánk, az égből?

    – szólt oda Belgrádnak a Novostinak adott interjújában. Ami persze mind nem jelent semmit, mert Zágráb előszeretettel használja bokszzsáknak a belügyminiszterét. Nem egyszer csináltak belőle hülyét a menekültválság alatt: Zoran Milanović miniszterelnök például fél nappal azután, hogy embere azt üzente a menekülteknek, hogy ne jöjjenek Horvátországba, közölte, hogy „De jöjjetek csak, mindenkit szeretettel várunk!”

  • Orbán Viktor elismeri, hogy tervezett egy találkozót az ő intézkedéseit ünneplő jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ). Partnerei azt kérték, hogy ezt ne tegye, és ő ezt elfogadta. 

  • Orbán szerint egy újabb meghívólevél a menekülteknek az a brüsszeli dokumentum, ami szerint az európai embereket meg kell győzni arról, hogy a most zajló bevándorlás nem baj, nem veszély, hanem egy lehetőség arra, hogy orvosolja Európa demográfiai problémáit. Magyarország ezt nem így gondolja. Mi ezt veszélynek tartjuk, amit kontrollálni kell. Ez egy olyan nagy véleménykülönbség, ami nem teszi lehetővé, hogy közös megoldás szülessen.  

  • "Nem elég csak a sajtón keresztül elmondani, hogy mit miért teszünk. El kell menni minden országba, hogy személyesen szerezzek támogatást a sikeres akcióhoz" - mondja Orbán. 

  • Az Európai Tanács elnöke a brüsszeli csúcs előtt menekülttábporokba látogatott, mondja Orbán. Szerinte Tusk is úgy látja, hogy több 10 millió menekült hiszi azt a török és libanoni táborokban, Szíriában, Irakban és Afganisztánban, hogy Európa várja őket, és indulásra készül. Ehhez jöhet Afrikában Mali, Niger, Eritrea és Szomália is, ami további óriási embertömegeket indíthat útnak. Most napi 8-10 ezer ember áramlik be Európába, ezt a folyamatot meg kell állítani, minden perc számít, mondja Orbán.

  • A buszról leszállókat két részre bontják: szétválasztják a családokat és a fiatal férfiakat. Aztán felváltva vagononként engedik őket a vonatra.

    Tőlem kérdezték, hogy merre mennek a szerelvények. Amikor mondtam, hogy Magyarországra, akkor volt, aki ki akart állni a sorból.

    Ne, Magyarország veszélyes!

    – fakadtak ki angolul, de meg lehetett őket nyugtatni, hogy nincsen gond.

  • Orbán szerint a menekültek érkezésének van egy algoritmusa: októberig érkezik az éves mennyiség fele, az év utolsó három hónapjában még egyszer ennyi, azaz az év végéig még kb. 250 ezer ember. A kerítés megmutatta, hogy a szerb-magyar határon töredékére csökkent a menekültek száma. Ugyanezt a rendszert szeretnék a horvát-magyar határon is.  

  • A horvát miniszterelnök azt ajánlotta, hogy bontsuk le a kerítést, amit most építünk a horvát--magyar határon, mondja Orbán.A horvát javaslat az, hogy szervezzenek korridort, amin e menekültek el tudnak jutni oda, ahova akarnak menni. Orbán szerint ez a javaslat ellentétes minden EU-s szabállyal. Ha ezt Németország elfogadja, ezt meg lehet oldani. A tárgyaláson az osztrák kancellár ezt a javaslatot nem támogatta. Orbán ezért azt kérte, hogy akkor az osztrákok támogassák a magyarok megoldását: a kerítésen csak ellenőrzött pontokon lehessen bejutni az EU-ba, de a zöldhatáron keresztül ne. 

  • Magyarország a schengeni határokat védi. Szerbia felől ez biztosított. EU-n kívüli országgal nincs határproblémánk. Azért evezünk egy csónakban, mert most Horvátország felől érkeznek regisztráció nélkül nagy tömegben a menekültek. A regisztráció nem schengeni ügy, hanem az EU-s dublini szabályok írják elő a regisztrációt, ez a horvátokat és az osztrákokat is érinti. Most jött el az a pillanat, amikor rendezni lehet Ausztriával a két ország közötti kapcsolatokat. 

  • Baráti tüzet kapunk a hátunkba, miközben igyekszünk betartani a dublini és a schengeni szabályokat, mondja Orbán. Miközben védjük a határokat, kritikákat kapunk Ausztriától. Orbán azt javasolta, hogy zárják le ezeket a vitákat. Készen állunk arra, hogy nem emlékszünk arra, hogy lenáciztak bennünket az osztrákok. 

  • Két okból kért találkozót az osztrák politika vezetőitől Orbán: a két ország kapcsolata és a menekültválság miatt. Magyarország meg akarja őrizni a jó osztrák-magyar kapcsolatokat, mert ebbe sok energiát fektettek a szüleink és a nagyszüleink. Több vitánk is van Ausztriával, de mi soha nem léptük át azt a határt, ami veszélyeztette volna a jószomszédi viszonyt. Orbán úgy látja,hogy Ausztria nehéz időkben tagadta meg a barátságot.

  • Egy teljesen üres, 11 vagonos vonat vár a menekültekre Tovarniknál. Most futottak be azok a buszok, amelyekkel az embereket hozzák ide. Gyönyörűen csillog az állomásépület, teljesen letakarították tegnap óta, előtte friss horvát rendőrök várakoznak. A Vöröskereszt is felállított itt egy sátrat.

    A horvát RTL két újságíró azt mondta nekem, hogy semmit sem tudnak arról, hogy mi lesz, ha lezárják a magyar határt. NIncsen hivatalos kommunikáció, de a legvalószínűbbnek mindenki azt tartja, hogy a szlovén határra irányítják majd a migránsokat.

    Éjszaka Iloknál 3-4 ezer ember lépte át a határt, őket is Opatovacba szállították, amely emiatt meg is telt.

  • Nem erőltették meg magukat a szerb printlapok címlapszerkesztői: szinte mindegyik újság azt a címet adta a horvát-szerb határcsörtéről szóló anyagának, hogy „Milanović egy idióta.” A horvát miniszterelnökre néha csak az elmebeteg jelzőt használják.

  • Jó kedvű horvát rendőrök poénkodtak a magyar miniszterelnökkel a tovarniki vasútállomáson. A következő párbeszéd hangzott el:

    • Orbán Viktor?
    • Little Putin!
  • Tovarniknál, a szerb-horvát határ közötti senki földjén talajmunkákat kezdtek a hatóságok. Letaroltak egy kukoricaföldet, elegyengedték a földet és a horvát Vöröskereszt munkatársai már fel is húztak egy sátrat. Mobilvécéket is telepítettek a helyszínre.

    A területről időközben minden menekültet elszállítottak: valószínüleg arra készülnek, hogy többet ne legyen olyan helyzet, mint az elmúlt éjszaka volt.

    Egy horvát rendőr arról számolt be nekem, hogy pontosan ők sem tudják még mi lesz akkor, ha Magyarország lezárja a határokat. Nem hivatalosan úgy tudja, hogy akkor Mohács felé szállítják majd a menekülteket, és a szerbek is majd Horgos felé terelik az embereket, a magyar átkelőhöz. Egy másik rendőr viszont azt mondta, hogy a magyar határzár után Szlovénia felé viszik majd a migránsokat.

  • A Danas című szerb lapnak nyilatkozó diplomaták arra számítanak, hogy a szerb-horvát határ lezárásának ügye legkésőbb hétfőn megoldódik, mert az Európai Unió nyomást fog gyakorolni mindkét oldalra. Pénteken Belgrádba érkezik Johannes Hajn, az unió bővítési biztosa, akik Vucic szerb kormányfővel tárgyal majd, illetve ellátogat a szerb-horvát határon lévő Sidre, ahol a legtöbb menekült kel át Horvátországba.

    A határzár egyes számítások szerint naponta egymillió eurós kárt okoz mindkét országnak, Szerbia már meg is kezdte a kárfelmérést, hogy azt majd jogi úton hajtsa be a horvátokon.

  • Az európai uniós alapszerződés módosításának kezdeményezését kéri a kormánytól a Jobbik annak érdekében, hogy a migránsok elosztását szabályozó kvótarendszerről ügydöntő népszavazást lehessen tartani az EU-ban, jelentette be Vona Gábor Gyöngyösön. Aki szerint támogatják a kormányt, ha megtámadja a kvótákra vonatkozó döntést az Európai Bíróság előtt.

  • A horvát belügyminisztérium adatai szerint péntek reggel 7:30-ig 55 ezer ember érkezett Horvátországba, csak 9 ezer az elmúlt 24 órában. Úgy becsülik, hogy estére akár 60 ezer lehet a határátlépők száma – írja az Index.hr.

  • A menekültek egy zárt Facebook-csoportjában, amelyben körülbelül 100 ezer ember tájékozódik az európai helyzetről és körülményekről most azt tanácsolják mindenkinek, hogy ne induljon el Macedóniából, inkább az ottani táborokban várakozzanak.

    Másfél napja várok Szerbiában. Se buszok, se sátrak, csak eső. Gyerekekkel ne gyertek!

    Ezt tovarniki határnál tudósítónknak is megerősítették a menekültek: szóltak, hogy ne induljanak el. A csoportból az is kiderül, hogy néhányan már Romániában vannak. Ők amiatt mentek oda, mert már korábban hallottak arról, hogy a horvátoknál pokoli a szervezés.

  • Tömegverekedés tört ki egy lipcsei menekülttáborban

    A legnagyobb iszlám ünnepet ünnepelték egy csarnokban. Száz szír és afgán esett egymásnak.