Orbán: Készen állunk az együttműködésre

Önkormányzati választás 2019

Élő
20191013230042 5K8A6745

A legfontosabbak

2019. október 13., 22:34
Botka győzelemre számított
2019. október 13., 21:09
Karácsony bő 6000 szavazattal vezet
2019. október 13., 19:02
Lezárult a szavazás
2019. október 13., 09:39
7,2 százalék szavazott 9 óráig
2019. október 13., 06:18
Miről szavazunk? Hol? Mikor? Kikre?
2019. október 13., 06:00
Megkezdődött a szavazás
Index
2019.10.13. 08:13
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nemcsak magyarul, hanem az adott kisebbség nyelvén is olvasható 11 nemzetiség szavazólapja. A roma és az örmény szavazólap azonban csak magyarul készült el, mivel e két nemzetiség esetében a magyar is hivatalos nyelvnek számít. A nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják meg a települési, területi (megyei és fővárosi), valamint országos önkormányzatukat.

    A nemzetiségi választáson csak azok szavazhatnak, akik szeptember 27-éig felvetették magukat a nemzetiségi névjegyzékbe, ezt 318 ezren tették meg. A nemzetiségi választás zöld szavazólapjait zöld borítékba kell tenniük a választóknak. A borítékot mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek. Fontos, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának fehér színű szavazólapjai ne kerüljenek a nemzetiségi zöld borítékba. 

    A Magyarországon elismert 13 nemzetiség a következő: bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán. (MTI)

  • Legalábbis az első órában. A 2006-os helyhatósági választáson szintén 1,12 százalékos részvételt mértek az első órában, öt éve 1,06 százalékosat, az összes többin nem érte el az 1 százalékot a szavazói aktivitás az első órában.

  • Szeretnénk segíteni, hogy egész nap könnyen megtalálja annak a területnek a választási adatait, ami a legközelebb áll az érdeklődéséhez.

    A címlapon található sárga keresőbe írja be a városát vagy a budapesti kerületét, és onnantól fogva egész nap megtalálja ott, keresgélés nélkül, a körzetére vonatkozó friss részvételi adatokat. Össze is hasonlíthatja, hogyan teljesít a körzete a legaktívabb és a legkevésbé aktív településekhez képest.

    Este hét óra után pedig a választott város (vagy kerület) polgármesteri szavazásának állására navigálhat.

    Egyszerre csak egy várost követhet, de bármikor elmenthet új települést a nap folyamán. Így kell tehát használni:

    Budapesti kerületeknél:

    Városok, kistelepülések esetében:

  • Ma reggel 6-kor nyitottak a szavazóhelyiségek, 7 óráig a választópolgárok 1,12 százaléka ment el szavazni. Ez közel 90 ezer embert jelent a 7,9 millió szavazó közül. Ebből az első adatból még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni. Összehasonlításul: a 2014-es önkormányzati választásokon reggel hétig csak a választópolgárok 1,06 százaléka szavazott. A legnagyobb részvétel ezen a korai órán a 2018-as parlamenti választásokon volt - akkor a szavazópolgárok 2,24 százaléka adta le a szavazatát.

  • Megkezdődtek vasárnap reggel a lengyelországi parlamenti választások. A választáson a parlament alsóházának, a szejmnek 460 képviselőjét, valamint a felsőház, a szenátus 100 tagját választják meg. 30,1 millió szavazásra jogosult lengyel állampolgár járulhat az urnákhoz. A szavazás reggel 7-től este 21 óráig tart.  

    Felmérések szerint a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt ismét abszolút többségre tehet szert az alsóházban. Rajta kívül három vagy négy ellenzéki tömörülés juthat be, közülük a legmagasabb támogatottságot az úgynevezett Polgári Koalíció (KO) élvezi, amelyet a 2015-ig kormányzó jobbközép Polgári Platform (PO), a balliberális Modern (Nowoczesna) és a Zöldek részvételével alakítottak meg. A felsőház esetében is a PiS kisebb-nagyobb fölényét jelzik a felmérések. (MTI)

  • Érdemes egyben megnézni a kutatócégek utolsó budapesti tétjeit. Vasárnap éjszaka pedig majd érdemes lesz visszanézni. Az adatokat intézetenként a következő sorrendben közöljük: Tarlós – Karácsony – Puzsér – Berki (nem teljesen azonos módszertannal készült kutatásokról van szó, de a biztos szavazókat takarja):

    • Nézőpont: 49 - 43 - 8 - 0
    • Závecz: 48 - 46 - 6 - 0
    • Medián: 48 - 47 - 5 - 0
    • Publicus: 48 - 48 - 4 - 0
    • Századvég: 51 - 43 - 5 - 1
  • Százhuszonöt településen olyan sok jelölt indul a vasárnapi önkormányzati választáson, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a nyomdától az ő szavazólapjaikból kinagyítottat is kért. Ezeket kifüggesztették, hogy a választók szavazás előtt könnyebben megtalálhassák jelöltjeiket. Az NVI nyilvántartása szerint 125 olyan település van, ahol legalább 25-en indulnak az egyéni listán megszerezhető képviselői helyekért. 

    A jelöltek a választáson nem abc szerint, hanem a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek az igen hosszú - akár kéthasábos - szavazólapon, ami nehezítheti az eligazodást közöttük. Az NVI nyilvántartása szerint a legtöbb - 49 - egyéni listás jelölt Kunágotán indul. Egyeken 48, Hodászon és Alsószentmártonban 46, Halmajugrán 42, Tiszalúcon 40, Battonyán 38, Jászárokszálláson és Aranyosapátiban 36-36 az egyéni listás jelöltek száma. Az NVI döntése szerint emellett a főpolgármesteri és valamennyi polgármesteri szavazólapból is készített a nyomda kinagyított képet. (MTI)

  • Ha valaki elhibázza a szavazólap kitöltését, ezt mindenképpen az urnába dobás előtt kell jeleznie a szavazatszámláló bizottságnak. Ekkor a bizottság az elrontott szavazólap helyett újat ad. A cserére egy esetben, és csak az urnába helyezés előtt van mód.

  • A kampányhajrában az összes főpolgármester-jelölttel interjút készítettünk. Szavazás előtt érdemes újra végigolvasni. 

    • Tarlós István arról beszélt, hogy nem karriert akar építeni, kevesebb a vesztenivalója.
    • Karácsony Gergely arra számít, hogy pár százalékkal megnyeri a választást.
    • Puzsér Róbert szerint előbb Orbán Viktor lábhoz szoktatott ellenzékét kell leváltani, utána jöhet maga a rendszer.

    Berki Krisztiánnal is készítettünk volna interjút, de nem élt a lehetőséggel. 

  • Mind a 10 278 szavazókör szavazókör rendben megnyílt az önkormányzati és nemzetiségi választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda. A szavazás feltételei mindenhol biztosítottak, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett. 

    (MTI)

  • A szavazatszámláló bizottságoknak a szavazólapokat a választópolgár jelenlétében le kell pecsételniük, a pecsét nélküli szavazólap érvénytelen. Ha a bélyegzőlenyomat esetleg nem az erre kijelölt helyre kerül, az még nem teszi érvénytelenné a szavazólapot.

    A szavazólapokat tilos előre lebélyegezni; csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz érvényesítheti a bizottság egyik tagja. A pecsét a szavazólap bal felső sarkába kerül, és a hozzá tartozó borítékkal együtt adják át a választópolgárnak. Az urna felbontása után, a szavazatok ellenőrzésekor a szavazatszámláló bizottság nem veszi figyelembe azokat a szavazólapokat, amelyeken nem szerepel pecsét. Ha a szavazólapon szerepel pecsét, de nem a szavazólap bal felső sarkában, a szavazólap érvényesnek számít. (MTI)

  • Többféle módon lehet mozgóurnát igényelni azoknak, akik valamilyen okból nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségekig. Erre még a mai nap is lehetőség van délig.

    Mozgóurna kérhető ma: 

    • Ügyfélkapus azonosítással online 12.00 óráig nyújtható be kérelem.
    • Írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazott útján igényelhető  aszavazás napján 12.00 óráig a szavazatszámláló bizottságnál.
    • Írásbeli meghatalmazással nem rendelkező kézbesítővel (futár, hozzátartozó vagy egyéb személy) a szavazás napján 12.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz nyújtható be. 

    (valasztas.hu)

  • Mi a közös a békemenetben, a DK-s tüntetésben és az önkormányzati fórumban? Az, hogy a jelenlévők törzsközönsége szépkorú emberekből áll, akiknek a szavazatáért az elmúlt 30 év politikai kurzusai egymásra licitálva hazudtak és ígértek meg mindent, amit nem szégyelltek. Videónkban összegyűjtöttük a nyugdíjasok nagyipari kihasználásának iskolapéldáit és azokat az egyéb okokat, amiért az idősek ennyire aktívak politikailag.

    • A legtöbb választót a főváros VIII. kerületének 18. számú szavazókörében várják, 1698-at.
    • A legkisebb szavazókör a Zala megyei Iborfián lesz, ott 13 választót várnak az urnához.
    • A legtöbb nemzetiségi szavazót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőlád egyik szavazókörében várják, 739-et, ebből egy román, a többi roma nemzetiségű. Több mint 600 olyan szavazókör van az országban, ahol mindössze egy nemzetiségi választópolgárt várnak az urnához vasárnap.
    • A legtöbb átjelentkező a XI. kerület 14-es szavazókörében van, 233.
  • Ebben a cikkben szedtük össze a hasznos tudnivalókat a mai választáshoz.

    Kapcsolódó

    Miről szavazunk? Hol? Mikor? Kikre?

    Településenként változó, ki hány szavazólapot kap. És mi a zöld boríték rejtélye? Pár hasznos tudnivaló a választáshoz.

  • A szavazás megkezdése előtt  minden urnát az első választó jelenlétében zárják le a szavazatszámláló bizottságok. A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazni érkező első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető. A bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák és mozgóurnák üresek-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság a műanyag urnát plombával zárja le, a papír urnán a nemzeti színű urnazáró szalagot feszesre húzza, szorosan megköti, az urnákra címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez és aláír. A dobozokat úgy kell lezárni, hogy  az urnából annak szétszedése nélkül ne lehessen szavazólapot kivenni vagy az urnába az erre szolgáló nyíláson kívül máshol szavazólapot betenni. (MTI)

  • Néhány adat a választásokról, amelyeket Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke ismeretett:

    • a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékében 8 millió 25 ezer 755 választópolgár szerepel, 317 804-pedig a nemzetiségi névjegyzékben.
    • Szerda délután 16 óráig 29 141-en jelentkeztek át bejelentett tartózkodási helyükre, öt évvel ezelőtt ez a szám 18 416 volt.
    • Mozgóurnát eddig 53 943-an igényeltek, de péntek 16 óráig személyesen vagy ügyfélkapun még lehet igényelni a jegyzőtől, utána viszont már csak a szavazás napján, délig a szavazatszámláló bizottságtól lehet.
    • A választáson 38 113 első szavazó vehet részt, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választás óta lettek nagykorúak. A legfiatalabb választópolgár 16 éves, 2003. augusztus 1-jén született, házasságkötéssel szerzett nagykorúságot. A legtöbb első szavazó Nyírbátor 1-es szavazókörében lesz.
  • Hat óra van, kinyitottak a szavazóhelyiségek, 1990 óra most nyolcadik alkalommal tartanak az ország 3177 településén önkormányzati választásokat. Nagyjából 8 millió 25 ezer választópolgár szavazhat az ország 10 278 szavazókörében.

  • A Fideszben és az ellenzéki oldalon is tűkön ülve várják, hogyan hatnak a választásokra a kampány végén előkerült hangfelvételek és szexvideók. Mozgósítja vagy otthon tartja az embereket ez a kampány, amelyben több váratlan jelenséggel is találkozhattunk? A legnagyobb újdonság, hogy a teljes ellenzék összeállt, és több településen valódi versenyre kényszerítette a Fideszt. Mi a Fidesz számára a választás tétje? Az ellenzéknek miért múlik az élete rajta? Itt a kampányelemzésünk.

    Itt pedig meghallgathatja legutolsó podcastunkat a választás előtt. 

  • A legnagyobb, 420x635 milliméteres szavazólap Kunágotán lesz, ott 49 egyéni listás jelölt indul. A legkisebb szavazólap A4-es méretű.

    Jelöltek hiányában két polgármester-választás marad el: Balatonszepezden és Lakhegyen. Elmarad három egyéni listás választás is: Apátvarasdon, Lakhegyen és Rábaszentandráson. Balatonszepezdre elmentünk felderíteni a rejtélyt, miért nincs ott polgármesterjelölt.

    Elmentünk az ország legrejtélyesebb helyére
  • Hogy is teltek az elmúlt napok a kampány szempontjából?

    • Péntek délután váratlanul meghirdették Borkai Zsolt rendkívüli sajtótájékoztatóját, majd váratlanul lefújták.
    • A kormánylapban ezután váratlanul Borkai Zsolt lemondását követelő cikk jelent, majd váratlanul levették.

    A Borkai-botrány állítólag nem csak Győrben ronthatja a fideszes jelöltek győzelmi esélyeit, nem véletlenül igyekszik eltolni magától a kormánypárt. De rég volt ekkora zavar a Fideszben.

  • A kampányhajrá egyértelműen a Borkai-ügyről szólt. Múlt hét végén ugyanis egy névtelen blog képeket és videókat is közölt arról az adriai utazásról, amelyen a győri fideszes polgármester és társai feltehetően prostituáltakkal szexelnek. A dolog korrupciós és esetleges büntetőjogi vonatkozásai miatt (kokainozással is megvádolta a blog) politikai ügy kerekedet az egészből, a hétvégére Tarlós István főpolgármester már azzal állt ki, hogy közönségesnek és védhetetlennek tartja Borkai tetté, le kellene mondania. Kérdés, hogy ha ez a választókra. 

    A közvélemény-kutatók is megpróbálták megbecsülni, de a szokásosnál nagyobb volt az óvatosság. 

    • Pulai András, Publicus ügyvezető igazgatója: „A Borkai-videó szerintem inkább a Fidesz-szavazókat bizonytalanítja el, az ellenzékieket pedig feltüzeli, mert kirak egy olyan puzzle-t, ami eddig nem volt kirakva.”
    • Pillók Péter, Századvég igazgatója: „Bizonyos csoportokra lohasztó jelleggel, másokra mozgósító jelleggel hathatnak. Ilyen események ritkán történnek, nehéz megbecsülni.”
    • Nagy Dániel, Nézőpont Intézet igazgatója: Befolyásolhatja az eredményt, hogy „az ellenzék is be tudott dobni egy nagy bombát. Az erotika megfűszerezte a kampányt”.
    • Závecz Tibor, ZRI Závecz Research igazgatója: „Ha még csak erotika lenne és abból is az egészséges fajta.” „Budapesten lehet felhajtóereje.”
    • Hann Endre, a Medián igazgatója: A Medián megmérte az elmúlt napokban, hogy a választók szerint mennyire durva a kampány. A teljes népességben 56 százalék azt válaszolta, még sosem volt ilyen durva a kampány, 44 százalék szerint olyan, mint a többi. A teljes népességben 40 százalék szerint ez a Fidesz hibája, 20 százalék szerint az ellenzéké, a maradék 40 szerint mindkét oldal hibája. De e számok alapján is nehéz megmondani, hogy kiket mozgósítanak és kiket tántorítanak el a botrányok.
  • A helyi és nemzetiségi választáson összesen 61 618 egyéni jelölt indul, ebből

    • négy főpolgármester-,
    • 7386 polgármester-,
    • 5735 egyéni választókerületi jelölt,
    • 34 803 egyéni listás jelölt,
    • 13 790 pedig települési nemzetiségi jelölt.

    Csak települési lakcíme 28 jelöltnek van, magyarországi lakcímmel nem rendelkezik 11 jelölt, 61 pedig más uniós tagállam polgára.

    Egyetlen polgármesterjelölt van 917 településen, ott akár egy érvényes szavazat is elég ahhoz, hogy a jelöltből polgármester legyen.